![]() |
#1081 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1082 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Ja używam żelu pod prysznic, zawierającego SLS i SLES i inne takie, więc potem na ciele ląduje od razu balsam do ciała.
Dodam jeszcze, że w czwartek umyłam włosy odżywką Wax zagraniczną zawierającą SLS i od czwartku marzę o ponownym myciu - skóra głowy mnie ciągle swędzi - wrr! Poza tym, Kosmetolog1, nie napisałaś mi o próbach in vivo (ilości badanych, czas trwania), a jestem szalenie ciekawa. No i może cos dobrego dla mnie z Waszego laboratorium? ![]()
![]() |
#1083 |
Raczkowanie
|
o co dokładnie pytasz?
in vivo robi zazwyczaj 10 osób. powtarza się 3 albo 5 razy. dokładniejsze badania robią laboratoria typowo dermatologiczne, te które mają lepszą aparaturę. my robimy badania zmian nawilżenia, grubość błonki przed i po zastosowaniu, całą sensorykę, gęstość skóry, podatność na podrażnienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Zadomowienie
|
Witam. Mam jedno zasadnicze pytanko. Możecie polecić mi jakąś odżywkę do mycia bardzo suchych, naturalnie kręconych włosów? Bo idę na zakupy i nie wiem co przynieść do domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Rozeznanie
|
Kosmetolog1, jeśli pozwolisz, chciałabym Cię trochę pomęczyć z tematu mycia odżywką. Mam kręcone włosy i jest to dla mnie bardzo ciekawa alternatywa dla mycia szamponem, który niestety, ale wybitnie nie służy kręconym włosom (nawet takie bez SLSów).
Mam jednak sporo wątpliwości, pomimo zachęcających efektów pierwszych prób. Otóż znalazłam na forum LU informację, że "Pomysł mycia odżywką nie jest niestety najlepszy, ponieważ odżywki zawierają kationowe emulgatory, a te należą do najbardziej agresywnych i najmniej przyjaznych skórze. Najłagodniejsze są niejonowe, potem anionowe i na końcu kationowe". Info to pochodzi od pani Lidii Kobyłki z Mazideł, który dla mnie osobiście jest dużym autorytetem i skarbnicą biochemicznej wiedzy. Mogłabyś się ustosunkować do tej informacji? Druga sprawa - piszesz dużo na temat oblepiania włosów przez odżywki i że nie jest ona w stanie zmyć brudu z włosów. Ja mam podobne wątpliwości, ale zastanawiam się, jak w takim razie wytłumaczysz fenomen Curly Girl? To cały system pielęgnacji kręconych włosów, opierający się właśnie na myciu odżywką. W krajach anglojęzycznych istnieją potężne fora na ten temat i ogrom kręconowłosych stosuje tę metodę. Włosy mają rewelacyjne!! Są galerie, gdzie dziewczyny pokazują włosy z czasów przed i po myciu odżywką i różnica jest przeogromna, oczywiście w sensie pozytywnym. Na dodatek kobitka, która tę metodę opracowała, w swojej książce rekomenduje używanie żelu z wymienionym przez Ciebie błonotwórczym PVP. Czyli reasumując, używają preparatów błonotwórczych, myją TYLKO odżywką, a włosy mają w stanie świetnym. Absolutnie nie wyglądają na brudne, niedomyte, oklapnięte itp. Jak to wytłumaczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1086 |
|
Może właśnie o alternatywę dla odżywki? Nie powiem, że nie wprowadziłaś wątpliwości (mimo wyraźnych efetków działania metody odżywkowego mycia) i ciekawośc mnie zżera, czy coś z Twojego laboratorium nie mogłoby zastąpić szamponu. Ja jestem otwarta i nawet jeśli coś ewidentnie służy (jak odżywka - byle nie Wax zagraniczny) nie oznacza to, że nie można spróbować czegoś innego.
Co do in vivo to interesujące badania. Sama chętnie bym spróbowała ![]() ![]()
![]() |
#1087 |
Wtajemniczenie
|
A gdyby do odżywki dodawać emulgatory stosowane w olejkach myjących (np. glyceryl cocoate)? Można by wtedy powiedzieć, że taka wzbogacona odżywka myje włosy?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1088 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
co do Curly Girl to jeśli dysponujesz składem to jak możesz wklej go tu. musiscie dziewczyny zdać sobie sprawę że producenci są bezwzględni, ich tak naprawde nie interesuje wasze dobro, a zysk. podlapali może bakcyla, że odżywki do mycia to może być dobry zarobek. PVP jest bardzo dobrym surowcem do stylizacji włosów. po nałożeniu na włosy szybko się sieciuje i daje długotrwały efekt (fryzura długo się trzyma). jednak trzeba go dobrze wymyć bo on na włosie daje błonkę, otoczkę, która np. zapobiega wiązaniu wody z powietrza. poza tym PVP stosowany jest zazwyczaj z alkoholem i przez to powoduje wysuszanie. ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Cytat:
jeśli którejś z was odpowiada takie "mycie" to ja przecież nie zbije was batem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
|
Kosmetolog 1 dziękuję za podsunięcie rozwiązań
![]() ![]() Co do mycia skalpu - nie, właśnie mycie odżywką już w sensie techniki polega na dokładnym masowaniu skalpu. Robi się to delikatnie, opuszkami palców, ale kilka minut. Autorka CG poleca mycie od góry, ale są zwolenniczki (do nich należę i ja), nakładające ją od potylicy ku przodowi (mniej włosów się szarpie, a dostęp do skóry lepszy). Muszę dodać, że zgodnie z CG wskazane jest mycie włosów szamponem raz na miesiąc lub dwa, zaleca się również - ale to jeszcze rzadziej lub po użyciu oblepiaczy różnej maści ![]() Sama myję włosy 3 razy w tygodniu, z czego raz delikatnym szamponem (olej rycynowy nie chce inaczej zejść), ale od ostatniego mycia szamponem minęło już 5 myć (olejowałam w weekend kokosem, a ten jest łatwiejszy w zmywaniu) i włos nie jest obciążony. Gdyby tak było, na pewno zobaczyłabym nie tylko ja ![]()
![]() |
#1090 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
musicie tylko dokładnie przeczytać skład, bo możecie znaleźć Coco GLICERYDES a to już zupełnie co innego niż Coco Glucoside (coco glicerydes to po prostu olej kokosowy) Cytat:
![]() Edytowane przez kosmetolog1 Czas edycji: 2009-10-19 o 15:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1091 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zwał jak zwał - zgodnie z filozofią mycia odżywką do właśnie związki (czy też emulgatory, jak kto woli) kationowe są odpowiedzialne za efekt myjący. Skoro potwierdzasz, że są one mocno drażniące dla skóry głowy, wniosek z tego, że jeśli już, to odżywką lepiej myć tylko włosy na długości, a sam skalp delikatnym szamponem. Moje dotychczasowe doświadczenia potwierdzałby te teorię, po umyciu skóry głowy odżywką miałam wściekłe swędzenie. Curly girl to nie jest konkretna firma, tylko raczej sposób pielęgnacji. Zalecane są odżywki takie same, jak u nas, czyli o jak najprostszym składzie, lekkie i bez silikonów. Hmmm..ciekawostka to jest naprawdę - mnie osobiście jak najbardziej przekonuje Twoja argumentacja o tym, że odżywka teoretycznie nie może umyć, ale jak patrzę na zdjęcia włosów dziewczyn myjących odżywką, to naprawdę wyglądają świetnie ![]() Co do sody, to nie jest ona polecana przy każdym myciu, tylko raczej jako "wstępne oczyszczenie" dla osób, które dopiero planują przejść na mycie odżywką. Szczególnie ma za zadanie oczyścić włosy z silikonów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1092 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1093 |
Rozeznanie
|
Nie dziwię Ci się, prawdopodobnie masz proste i w miarę bezproblemowe włosy, którym szampon nie szkodzi i które świetnie wyglądają traktowane tradycyjną pielęgnacją.
Jakbym takie miała, nigdy w życiu nie babrałabym się z odżywką do mycia. Ale uwierz mi, są włosy, którym szampon po prostu mega szkodzi i moje do takich należą. Jeśli chcę mieć zdrowe i nie wysuszone na wiór włosy, mam 2 możliwości: albo myć włosy raz na tydzień ( ![]() ![]() Ja raczej nigdy nie przejdę na całkowite mycie odżywką, traktuje tę metodą raczej jako sposób, żeby odświeżyć i oczyścić włosy chociażby z kurzu pomiędzy myciem szamponem (oczywiście takim bez SLSów ![]() ![]() a silikony zmyjecie z włosów najbardziej dziadowym szamponem nawet takim za 2 zł, nie potrzeba do tego sody Hehe...no bo widzisz, kobitki myjące odżywką to tak ze skrajności w skrajność: albo myjemy odżywka (czyli nie myjemy wcale) albo jedziemy po bandzie i zdzieramy sodą z włosów wszystko co się da ![]() Pozdrawiam wszystkie myjące, niemyjące i szukające ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1094 |
Raczkowanie
|
Już było wyżej wspomniane o jakieś metodzie OMO ;> . o co tu chodzi?
![]() |
#1095 |
Zakorzenienie
|
Wykaż trochę chęci i skorzystaj z wyszukiwarki- ta metoda była wyjaśniania dziesiątki razy.
![]() |
#1096 |
Zakorzenienie
|
ja jako posiadaczka lokatych wloskow przylaczam sie do tej metody
![]()
![]() |
#1097 |
Raczkowanie
|
Aqua, Cetrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Salvia Officinalis, Urtica Dioica Extract, Glyceryl Stearate, Citric Acid, Parfum, Bromonitropropanidiol, Hydroxycitronellal, Benzyl Benzoate, Hexyl Cinnamal, Hydroxymethylpentyl 3 Cyclohexenecarboxaldehyde , Eugenol, Citronellol, Alpha-Isomethylionone, Geraniol, C.I. 44045, 19140
Kosmetolog1,a czy tym można tym próbować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1098 |
Zakorzenienie
|
Nie można spytać, czy można myć emulsją Glorii tylko trzeba kombinować ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1099 |
Raczkowanie
|
nie kombinuję,chodzi mi o sprawdzenie pod kątem składu i wypowiedzenie się,czy składniki emulsji wykluczają działanie myjące Cetrimonium Chloride i Glyceryl Stearate,tak jak Kosmetolog1 wyjaśniała w którymś poście.
generalnie wiem,ze dziewczyny myjące odzywka uzywają Glorii,sama to robię. nie rozumiem tego 'ataku'. Edytowane przez kajolka Czas edycji: 2009-10-25 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1100 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
Cytat:
Zatem po co kolejny raz wałkować temat? Wystarczy przeczytać raz jeszcze odpowiednie posty.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
w końcu moje pytanie ma nieco inny charakter niz "kupiłam odzywke yung,czy nadaje sie ona do mycia?". jeśli się mylę przyjmuje to do wiadomości i przepraszam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1102 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, dołączam do was! Przeczytałam cały wątek i dziś umyłam włosy balsamem Mrs. Potter's aloesowym. Nie powiem że nie miałam wątpliwości, uprzedzeń i w ogóle myśli typu "przecież to niemożliwe by odżywka domyła włosy" itp. Powiem tylko jedno - jestem w szoku! Tak pięknych włosów jak dziś nie miałam chyba nigdy! Są miękkie, gładkie, zero napuszenia czy obciążenia. I pokręciły się jak szalone! Jeśli jutro rano będą ciągle świeże (bo teraz właśnie takie są - wyglądem nie różnią się od włosów umytych szamponem) to jestem w niebie. Oczywiście nie zamierzam zrezygnować z "tradycyjnego" mycia włosów bo czasem zdarza mi się nałożyć coś cięższego na włosy, ale coś czuję że metoda mycia włosów odżywką to coś dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1103 |
|
Sylw cieszę się, że masz efekt po myciu odżywką
![]() Pamiętaj jednak, jakie stosowanie tej metody niesie ze sobą ograniczenia - uwaga na silikony i inne oblepiacze, bo z nimi odżywka sobie nie poradzi. Poza tym pamiętaj, że potrzeba nawet kilku tygodni by włosy przyzwyczaiły się do nowej metody. Mogą być gorsze i lepsze dni dla włosów zanim naprawdę zacznie przynosić pożądane rezultaty. Ale o tym więcej w pierwszych postach, które pewnie już dawno przeczytałaś. Powodzenia! ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1105 |
Zakorzenienie
|
Czy emulsja Glorii zmyje z włosów olej kokosowy?
Nie chodzi mi o olejowanie przed myciem,ale o nałożenie troszkę kokosa na końce włosów po umyciu włosów odżywką. Ja używam kokosa zamiast jedwabiu,u mnie lepiej się sprawdza. Dziś umyłam pierwszy raz włosy emulsją Gloria,potem nałożyłam na trzy minutki maskę Gloria,spłukałam. Po wyschnięciu włosy wymagały jednak wygładzenia ponieważ są naprawdę suche i w dodatku po ostatnim zdegażowaniu mam pełno odstających włosów różnej długości. Maźnęłam po wierzchu kokosem i jest dużo lepiej,zastanawiam się jednak czy przy następnym myciu Glorią kokos zejdzie ![]()
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
|
Zejdzie zejdzie, u mnie po normalnym olejowaniu schodzi, więc taka ilość, jaką nałożyłaś na suche włosy na pewno odżywka zmyje
![]()
![]() |
#1107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję że ta metoda sprawdzi się u mnie bo w tej chwili włosy mam w koszmarnym stanie przez zdegażowanie ich .Nie dość że fryzura fatalna,to jeszcze końce suche jak wiór,kruszą się i łamią. ![]() Gdyby były długie mogłabym ściąć,ale mam długość do brody i nie pozostaje nic jak tylko cierpliwie czekać aż odrosną.
![]() |
![]() |
#1108 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
ja tez ratowalam swoje fatalnie wydegazowane wŁosy myciem samą odżywką (hegron) i stan wŁosow naprawde swietny byl, niestety na skórze gŁowy robila mi sie na drugi dzien skorupa z Łupieżu i Łoju , mam przetŁuszczjące wŁosy od zawsze i może dlatego ten problem? a swędzenie gŁowy mam niezaleznie czy myje szamponem babydream, Łagodnym, z SLS czy samą odżywką , jedynie szampon seboradin hamowaŁ troche te dolegliwosci ale wysuszaŁ też koszmarnie wŁosy
![]() ![]() nie wiem może gdybym dŁużej stosowaŁa tą metodę mycia samą odzywką to skóra by sie przyzwyczaiŁa w końcu ale ja szybko sie zniechęcam jak nie widze zadowalającego efektu, zwŁaszcza to swędzenie gŁowy mnie dobija i Łupież ![]()
![]() |
#1110 |
|
Losek78 potrzeba czasu, by skóra głowy przyzwyczaiła się do mycia odżywką. Inna sprawa, że nie ta metoda nie służy wszystkim - po prostu jesteśmy rózni.
Kolejny problem to sposób mycia - konieczne jest długie i w miarę dynamiczne masowanie skalpu bez zbędnego naruszania włosów. dokładny masaż podczas mycia i spłukiwania pozwala dobrze oczyścić skórę. Można tez dodać brązowego cukru, by zrobic delikatny peeling. Jeszcze - dokładne płukanie odżywki odpowiednim strumieniem wody. Ma być chłodna i do tego mieć dobre ciśnienie. Słaby strumyczek może sobie nie poradzić. I ostatnia sprawa - dobór odżywki. Każda myjąca ma swój typ wypróbwany wśród innych. Może być tak, że Hegron Ci nie odpowiada. sama wypróbowałam już 5 odżywek do mycia włosów i Yung różowy pasował mi najbardziej.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.