|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla os鏏, kt鏎e s na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od篡wianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno嗆 dobowa diet - musz one mie ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narz璠zia |
|
|
#1141 | ||||||
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 6 855
|
Dot.: Nasze codzienne jad這spisy cz. XIX - OCENA JADΜSPIS紟
Cytat:
No w豉郾ie teraz to nie wiadomo, bo raz chc by ocenia, raz problem... ![]() Cytat:
Bardzo mi si podoba super smacznie t dw鎩eczk ch皻nie bym spr鏏owa豉 Cytat:
oba 郾iadania, obiad i kolacja ![]() jak na eR sporo owoc闚, no ale wiem jak to z Tob jest wi璚 sobie chudnij w swoim tempie ja mam tak chcic na jab趾a ![]() no i pieczone ziemniaki 瞠 masakra ( zjad豉m dzi z 0,5kg) Cytat:
Cytat:
Cytat:
, tyko ze 郾iadanka zamie ten chudy nabia na p馧t逝sty, chudy jest mocno przetworzony i ma這 warto軼iowy.Dzi jest 豉dnie liczy豉 sobie ju te zapotrzebowanie?
04.03.2011 25.06.2014 , 21.12.2014 ![]() 15.08.2015 ![]() 13.03.2016 https://mkuchara.blogspot.com/ Edytowane przez teczowa dlolinka 21 Czas edycji: 2013-10-05 o 00:09 |
||||||
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 4 054
|
Tak, mam 1366 kcal
. To dobrze, ze ladnie Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1143 | ||||
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 88 472
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
Podeslesz przepis? Twoje kotleciki z soczewicy s przepyszne i cz瘰to je robi ![]() ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
|
|
#1144 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 221
|
Takie sobie U/P:
I. jajeczna owsianka z 郵iwkami, mas貫m orzechowym oraz kakao II. z這穎na kanapka z domowego chleba z m彗i krupczatki z w璠lin, pomidorem oraz kapust peki雟k III. par ciasteczek czekoladowych; p騧niej t逝sty serek twarogowy IV. wiosenna mieszanka warzyw na patelni z kawa趾ami kurczaka podana z ry瞠m V. serek wiejski z rozmarynem oraz cynamonem, kawa趾i surowej dyni No i przy okazji kolejne: I. gotowany mus m帷zno- jab趾owy, czyli innymi s這wy nieudane kluski lane ![]() II. orkiszowy omlet biszkoptowy z rozmarynem, ga趾 muszkato這w oraz nektarynk podany z 郵iwkami i mas貫m orzechowym III. du瘸 miska groch闚ki z kawa趾iem gotowanych 瞠berek IV. du篡 kawa貫k dyniowego sernika z nut bananowo-waniliow na kakaowym kruchym spodzie zwie鎍zony posypk z naturalnego kakao
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2013-10-05 o 20:19 |
|
|
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 6 855
|
Cytat:
Skoro Twoje BMR to 1366 to ju nigdy nie schod do tych 1400kcal bo to bardzo za ma這 Co na wz鏎 wczorajszego by這 OK
|
|
#1146 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 102
|
Cytat:
a o odmianie Lobo to nie wspomne... 郵inie si na ich widok uwielbiam tez championy bo s s這dziutkie i soczyste . Musze zje軼 co najmniej dwa dziennie bo bym umarla :P uzale積ienie... a potem sie nie mieszcz inne posi趾i. I w dodatku uwielbiam ogromne jab趾a bo si mo積a d逝go delektowa
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 647
|
Hej
Podczytuj Was sobie i czerpi inspiracje i tak pomy郵a豉m, ze moze by軼ie spojrzeli te na moj mich:U/R z samego rana bieg 12km. Po powrocie do domu: : 3 造磬i p豉tk闚 owsianych na wodzie z sezamem (30g) i siemieniem lnianym (1 造磬a), jab趾o II: 100g twarogu chudego z 30g sezamu O: sa豉tka: mieszanka sa豉t, gotowana fasolka szparagowa, pomidor, p馧 torebki ry簑 br您owego, 2 jajka P: 50g czekolady mlecznej, kilka winogron K: 100g twarogu chudego, p馧 torebki ry簑 br您owego, 造瞠czka kakao naturalnego, 20g sezamu i jak to wszystko wygl康a? Wiem, 瞠 z t czekolad troch kicha.. |
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 3 325
|
Dzisiejsze bardzo lu幡e i owocowe, w zamierzeniu R:
1. Owsianka z makiem, jab趾iem, orzechami w這skimi, 造瞠czk miodu; nektarynka - przek御ka: domowy batonik musli, kilka winogron 2. Trzy kromki chleba z serkiem homo i past fasolowo-czekoladow (fasola, kakao, banan, migda造 i orzechy laskowe); jab趾o 3. Makaron razowy z tu鎍zykiem i kaparami, pomidor, szklanka koktajlu (szpinak, banan, kiwi) 50 minut 獞icze (Tiffany abs + boczki z obci捫eniem i 30d shred lev1) 4. Kawa貫k w璠zonej piersi z kurczaka, papryka czerwona (ca豉) I mam pytanie do znawczy: trzeci tydzie waga stoi w miejscu, a obwody si zmniejszaj. To jest ok czy powinnam jednak je嗆 mniej? Niby obwody wa積iejsze, ale nie chc do ko鎍a 篡cia wa篡 85kg :P a 3 tygodnie tej samej wagi to jednak sporo. I drugie pytanie: ile suchego makaronu to obiektywnie normalna redukcyjna porcja, kt鏎a powinna mi wystarczy? Albo jaglanki czy kuskusu (do obiadu)? Bo mam z tym problem - kocham kasze i makarony i zawsze gotuj wi璚ej ni trzeba :/ dzi jak wrzuca豉m resztk to wydawa這 mi si strasznie ma這, a potem si okaza這 瞠 spokojnie si najad豉m.
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 4 054
|
Cytat:
To ile powinnam na redukcji zjada, 瞠by schudn望 1kg tygodniowo? Tak jak m闚i豉m, 獞icz 3 w porywach do 5 razy w tygodniu, w tym 1-2 razy 10km bieg, a tak to 獞iczenia w domu (Ewa Ch. albo moje treningi typu przysiady, burpees itd., raczej intensywnie, po 40 minut). Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- No i m鎩 dzisiejszy jad這spis by tragiczny mo瞠 lepiej go nie b璠 wstawia ![]() Wys豉ne z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1150 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 59
|
Dawno mnie nie by這
Nie mam czasu (szko豉) i na fb ktos mi sie w豉ma:/A wi璚 jad這spis na P wczorajsze: 好iadanie - 3 kromki chleba pszenno-篡tniego: - delma/ ser wiejski ze 鄉ietan i mas貫m (prosto od krowy wiejski )/ tak wi璚ej ni 造瞠czka miodu lipowego; - ser la roul z ananasem (70% t) jest mega z almy !! (taka rolada do smarowania) - delma/ 2 plastry szynki/ og鏎ek kiszony - 2 jajka wiejskie na miekko; - p馧 dorsza wedzonego ( te p馧 to 450 g); 2 郾iadanie : -p豉tki ry穎we (4 造磬i ) na 2 szklankach mleka koziego z cukrem i sol Obiad: -pe軟a miska fasolki po breto雟ku z kie豚ask ( samo g瘰te nie lubie tego sosu ) Podwieczorek -2 s這iczki bobovita xd ros鏊ek z ryzem i kurczakiem -banan Kolacja -2 kromki chleba pszenno-篡tnego -delma/ twar鏬 wieski/mi鏚; -delma/ 2 plastry szynki / og鏎ek kiszony - jajko po tatarsku ( jajko nadziewne majonezem ,鄴速kiem , pieczarkami, og鏎kiem konserwowymi i cebulk ) Dzisiejsze 好iadanie -3 kromki chleba pszenno 篡tniego - delma/ twar鏬 wiejski/ mi鏚 - ser kozi/ mi鏚 - delma/ 2 plastry szynki/ og鏎ek kiszony - jajecznica z 3 jaj wiejskich na 造盧e mas豉 z cebulk dymk -p馧 jajka po tatarsku 2 郾iadanie -owsianka (6 造瞠k p豉tk闚 owsianych, 2 szklanki mleka koziego, cukier,s鏊) Obiad -pe軟a miska fasolki po breto雟ku Podwieczorek - 2 nale郾iki z serem na s這dko ( twar鎩 wieski pe軟ot逝sty + cukier waniliowy) Kolacja -2 kromki chleba pszenno-篡tniego -delma/2 plastry szynki/ og鏎ek kiszony -ser twarog闚y prosto od krowy wiejski / ponad 造瞠czka miodu -jajko po tatarsku i teraz 4 dumle (smak dzieci雟twa) |
|
|
|
#1151 |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 973
|
R
1. dwie grzanki z pe軟oziarnistego 篡tniego ze s這necznikiem z mas貫m, w璠lin drobiow, pieczarkami i serem salami; 2. (u babci) kurczak pieczony, ziemniaki, mizeria (z samorobn 鄉ietan deser: kruche ciastko pe軟oziarniste i cukierek typu sugus; bieganie 28min/3.74km 3. jogurt naturalny wymieszany z cynamonem i wi鏎kami kokosowymi; 4. jajecznica z dw鏂h jaj i bia趾a z pieczarkami, kromka chleba jak w 1.; 5. trzy m這de marchewki i du篡 kubek domowego roso逝; + woda mineralna z cytryn i li嗆mi mi皻y, pokrzywa z mi皻, herbata Wroclove Tea |
|
|
|
#1152 |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 580
|
U.
Waga mi uciek豉... jaki kilogram, ale definitywnie uciek豉. Nie mam poj璚ia, czemu - zrezygnowa豉m z 獞icze, teraz jedynie spaceruj... Kazano mi nie liczy kalorii i tego si trzymam - ale w takim razie ile niby mam je嗆? ![]() I serek wiejski lekki 150g z 造瞠czk miodu, migda豉mi (naliczy豉m 10) i 2 suszonymi 郵iwkami; 2 kromki chleba 篡tniego z twaro磬iem, szynk (chyba...) i pomidorem; herbata zielona 1-1.5 h spaceru - zakupy II nektarynka III kromka chleba 篡tniego z twaro磬iem, pomidorem i szczypiorem (zwykle jem 2, ale dzisiaj nie by豉m a tak g這dna) IV spaghetti z sosem bolo雟kim z mi瘰em wo這wo-wieprzowym; szklanka soku pomara鎍zowego 100% ok. 2 h spaceru - do i po galerii i z powrotem V nutridrink waniliowy z dodatkiem cynamonu (zosta造 mi 2, kiedy trzeba wypi...) VI tu鎍zyk w bulionie warzywnym (puszka) z 2 pomidorkami, szczypiorem, 造瞠czk pestek z dyni; kromka chleba 篡tniego z serkiem o smaku pomidorowym, li軼iem sa豉ty, pomidorkiem; melisa |
|
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tw鎩 jad這spis bardzo mi si podoba I doda豉 jaki t逝szcz - bardzo fajnie
|
|
#1154 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 319
|
Sobotnie U:
I: owsianka z siemieniem lnianym, pieczon dyni, 郵iwkami, cynamonem, sezamem i ma郵ank; II: twaro瞠k wiejski z papryk; III: zupa soczewicowa; na drugie pieczony kotlet z piersi indyka, pieczone ziemniaki, bak豉瘸n duszony z sosem pomidorowym, pomidorami, czosnkiem i bazyli; IV: kawa貫k domowego ciasta ze 郵iwkami; V: dwie kromki razowca z mas貫m i w璠zon makrel; reszta zupy z obiadu. |
|
|
|
#1155 |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 358
|
r
i jak?
|
|
|
|
#1156 | |
|
bez kija nie podchodz
Wiadomo軼i: 9 126
|
Moje R
![]() 1. owsianka - 40 g platkow owsianych, pol szklanki mleka 2 %, pol jablka, troche suszonych bananow, lyzka slonecznika, lyzka wiorkokow kokos, jajko 2. zupa dyniowa z kromka razowca 3. schab duszony z warzywami z odrobina oliwy z oliwek, sos na bazie jogurtu greckiego grzybowy, ziemniaki + cebula 4. tost posmarowany maslem, w nim plasterek szynki, plasterek sera z馧tego, pomidor 5. jajecznica 2 jaja, lyzeczka masla, 1 kromki razowca
|
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo軼i: 4 172
|
![]() R: S: owsianka na mleku 2% z otrebami owsianymi, len mielonym, slonecznikiem i cynamonem 2 S: 2 kromki razowca ze slonecznikiem, 2 pomidory pol cebuli ![]() O: 100g piersi kurczaka, w oszukanym sosie curry z marchewka, cebula, pomidorem na 造zce oliwy P: jogurt naturalny z wapniem, 250g z cyamonem + sur闚ka z marchwii 1,5 sztuki sredniej + jab趾o duze 180g K: 150g chudego twarogu z odrobina mleka i 造zka wiorkow kokosowych |
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze U
I owsianka z serkiem wiejskim, kakao, miodem i brzoskwini II domowa dro盥穎wa bu趾a z miodem i orzechami na p馧 i posmarowana mas貫m orzechowym III Knedle z soczewica i pieczarkami polane mas貫m i posypane pra穎nym sezamem IV Omlet szarlotkowy z cynamonem podany z twaro磬iem z orzechami V Zupa krem z broku堯w z jogurtem naturalnym
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Poratujecie?
Cytat:
|
|
#1160 |
|
Rozeznanie
Wiadomo軼i: 647
|
U/R
I owsianka na wodzie z siemieniem lnianym i sezamem, 50g serka brie II broku造, fasolka szparagowa, ma豉 cebulka, mi瘰o z szynki pokrojone w kostk, wszystko podsma穎ne na 造瞠czce oleju rzepakowego + ogromna ilo嗆 mieszanki sa豉t - ale mia豉m zielono na talerzu, po raz kolejny przekona豉m si, 瞠 m鎩 穎陰dek jest bez dna-wysz豉 ogromna porcja III 100g twarogu z 30g domowej tahiny, jab趾o IV ugotowane i zblenderowane warzywa: broku, fasolka szparagowa, pomidor, zielona pietruszka; kilka plastr闚 sera 鄴速ego |
|
|
|
#1161 |
|
Raczkowanie
Wiadomo軼i: 59
|
P
sniadanie -3 kromki chleb pszenno-篡tniego - philadephia z milk - ser bia造 z wioski pe軟ot逝sty / 造瞠czka miodu lipowego - delma/ 4/5 plastry szynki konserwowej krakus z galaretk / og鏎ek kiszony - jajecznica z 3 jaj wiejskich z dymk na czubatej 造盧e masla 2 sniadanie - owsianka na mleku kozim z cukrem i sol (6 造瞠k p owsianych g鏎skich i 2 szklanki mleka koziego) -3 dumle Obiad - ga趾a ziemniak闚 ze 鄉ietan i pe軟a micha fasolki po breto雟ku z kie豚as ( ledwo wcisne豉m) Podwieczorek - jab趾o ( i mysla豉m ,瞠 na nim sko鎍ze bo by豉m przejedzona) - ale jecha豉m z mam za miasto z psami i zachaia mi sie hot-doga z orlena wi璚 by hot dog z par闚k chilli i sosem ameryka雟kim Kolacja - 2 kromki chleba - delma/ 2 w璠liny szynki insyka / og鏎ek kiszony - ser bia造 wiejski / mi鏚 - p馧 jajka po tatarsku |
|
|
|
#1162 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo軼i: 2 319
|
Niedzielne U (郵iwkowe
I: owsianka z siemieniem lnianym, mas貫m orzechowym, 郵iwkami, cynamonem i ma郵ank; II: kawa貫k ciasta domowego ze 郵iwkami, banan; III: na przystawk kilka sma穎nych rydz闚; ros馧 z makaronem; na drugie pol璠wiczki w miodzie, ziemniaki, fasolka z bu趾 i pomidory; IV: dwa spore ciastka francuskie ze 郵iwkami; ki嗆 winogron; V: kawa貫k bak豉瘸na duszonego z sosem pomidorowym, pomidorami, oliw, czosnkiem i bazyli; trzy ziemniaki; po: martini z campari. |
|
|
|
#1163 | ||
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 290
|
teczowa dlolinka 21, Ervisha - dzi瘯uj
Gruszkowo-jab趾owy Almette jest ca趾iem ca趾iem - spr鏏owa mo積a, cho sza逝 nie robi i drugi raz ju nie kupi ![]() A owsianka z ciemnymi winogronami b璠zie u mnie go軼i r闚nie przez ca造 nast瘼ny tydzie - winoro郵 obros豉 nam p馧 altany .Cytat:
Owsianka na mleku jest o wiele smaczniejsza, naprawd. No i dlaczego wsz璠zie ten sezam? Owszem, jest zdrowy, ale po co dodawa go do niemal ka盥ego posi趾u? Cytat:
Dzisiejsze U 好iadanie: Jajecznica z 2 jaj z szynk i szczypiorkiem na oliwie z oliwek; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem pesto-rukola, rzodkiewkami i sa豉t Do kawy: 40g ciemnej czekolady z kandyzowan sk鏎k pomara鎍zy Przek御ka: jab趾o Obiad: Kawa貫k schabu sma穎ny bez t逝szczu; p馧 woreczka kaszy j璚zmiennej; sur闚ka z kapusty peki雟kiej, marchwi i czerwonej cebuli z zio豉mi i oliw z oliwek Kolacja: 4 kromki ziarnistego razowca z serem kozim i brie, sa豉t i pomidorem Do picia: woda 廝鏚lana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, owocowa.
od 10.7.2005 - T od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-10-06 o 21:27 |
||
|
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
U w ko鎍u dzi niedziela
![]() Po przebudzeniu: ciep豉 woda z cytryn miodem i imbirem 好iadanie: owsianka na mleku 1,5%+1/2 banana+bor闚ki+orzechy ziemne+造磬a mas豉 orzechowego II好iadanie: 2 kromki 篡tniego razowca 1: z ricott, jajecznic, roszponk i pomidorem 2: z ricott, w璠zonym 這sosiem, kaparami i og鏎kiem + 2 jab趾a + sok z granatu Obiad: 這so z pary + pe軟oziarniste tagliatelle z sals verde (pietruszka, szczypior, oregano, koperek, pistacje, kapary, czosnek, ser Grangusto, oliwa, olej z pestek winogron, sok z cytryny, zielony pieprz) + 鈍ie篡 szpinak + p馧 kr捫ka (30g) koziego sera Crottin Podwieczorek: kawa貫k ciasta z jab趾ami na biszkopcie, przek豉danego cienk warstw kremu budyniowego i 鄉ietan na wierzchu... + herbatka Winter Time + jab趾o Kolacja: curry z tu鎍zykiem, s這dkim ziemniakiem, fasolk szparagow, cebul, czerwon papryk i quinoa + do picia: woda, zieolna herbata, mix sok闚 z selera, buraka i jab趾a Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-06 o 22:00 |
|
|
|
#1165 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo軼i: 1 290
|
Cytat:
!!! Poka swoje aktualne foto, zaraz wybij Ci z g這wy dalsze chudni璚ie, je郵i mia豚y pozosta na tak zaj*bistym utrzymaniu![]()
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1167 |
|
Rozeznanie
|
W za這瞠niu U.
Nie licz, ale jak tu nie liczy, jak kalorii, zdaje si, nadal brakuje? ![]() I owsianka (3 造磬i p豉tk闚 owsianych i 造磬a otr瑿闚 pszennych zalanych wod na noc + 造瞠czka otr瑿闚 rano, 1/2 kubka mleka 0.5% (nast瘼nym razem p鎩dzie chyba jogurt... doda豉m ma這 mleka, a i tak wysz這 rzadkie), 造磬a tropikalnego musli i pestek s這necznika, szczypta wi鏎k闚 kokosowych, 1/2 du瞠j mandarynki); herbata zielona II bu趾a grahamka z serkiem pomidorowym, 2 li嗆mi sa豉ty, pomidorkiem koktajlowym, plastrem sera morskiego godzina spacero-zakup闚 III gruszka 1-2 h spaceru - na obiad i p騧niej do marketu z rodzicielk IV 4 kr捫ki sushi (takie tradycyjne, ale duu瞠) z krewetk; miseczka zupy miso (urodzinowy obiad )V kisiel z wkrojon suszon 郵iwk i 造瞠czk rodzynek VI kromka chleba 篡tniego s這necznikowego (du瘸; 60 gram), p馧 z twaro磬iem zio這wym, p馧 z serkiem pomidorowym, 2 plastry szynki z kurczaka, kawa貫k sera ple郾iowego z obni穎n zawarto軼i t逝szczu, 2 li嗆mi sa豉ty; sa豉tka z miksu sa豉t z rukol, 4 pomidork闚, 造磬i pestek z dyni i 造瞠czki musztardy; melisa I jak to widzicie? |
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
Jak zalejesz p豉tki wieczorem i pogotujesz chwil rano to wyjdzie g瘰te z prawie ca貫j szklanki.
Co to jest szczypta wi鏎k闚?! Czemu mleko 0,5%? Czemu ser z nisk zawarto軼i t逝szczu?
|
#1169 |
|
Rozeznanie
|
Takiego mleka zawsze sie u mnie uzywalo, inne p ilam tylko przy jadlospisach od dietetyka, a i to nie zawsze, oraz bedac na P. Co do sera... taki zostal w lodowce po produkcji salatki dawno temu.
Fakt, ze u mnie w rodzinie wszyscy wybierali produkty light - zawsze - i ciezko zmienic ten tok myslenia... A takie zalane platki podgrzewac juz bez dolewania plynow, jesli wchlonely cala wode? |
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
Je郵i zalejesz w proporcji 2:1 to nie wch這n ca貫j. Ja robi p馧 szklanki p豉tk闚 na szklank mleka i 瞠b zg瘰tnia這 to trzeba jeszcze z 5 min pogotowa
Nowe w徠ki na forum Dietetyka
|
|
|
«
Poprzedni w徠ek
|
Nast瘼ny w徠ek
»
| Ten w徠ek obecnie przegl康aj: 1 (0 u篡tkownik闚 i 1 go軼i) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

...
)

by豉 taaaaka dobra 
liczy豉 sobie ju te zapotrzebowanie?

.
Twoje kotleciki z soczewicy s przepyszne i cz瘰to je robi