|
|
#91 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nauczyciele - potępiani
Szwankuje przede wszystkim system kształcenia a pozniej mamy takich nauczycieli z przypadku ,niespelnionych,z brakami podstawowej wiedzy.
Dwa zawód ten powoduje szybkie zobojętnienie,wypalenie i staje sie zwyczajnie robotą ktora trzeba odbębnić przez x lat na tych samych kserówkach. Zgadzam sie ,że to zawód odpowiedzialny ,bardzo ale też wymagający ogromnej otwartości,serca , wrażliwości, samokontroli,szacunku do innych .W końcu nauczyciel też kształtuje mlodego człowieka i aby miec prawo wymagać od ucznia powinnien przede wszytstkim wymagać od siebi ei dawać przykład czynem a nie słowami . |
|
|
|
|
#92 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale czy ja mówię że to jest łatwa robota?
Jest cholernie ciężka i cholernie odpowiedzialna i nie zarabia się adekwatnie do wykonywanej roboty, pracę zabiera się do domu - pani kucharka ma w pracy ostrą robotę, często nie ma czasu iść do toalety o przerwach zapomnij, kasjerka podobnie. Ale o godzinie 15/17/17 zamykają drzwi idą do domu i mogą sobie robić co im się podoba, a nauczyciel nie, to chyba jasne. Przygotowanie lekcji (a klas może uczyć kilka, zwłaszcza jeśli to fizyka której są 1-2 godziny w tygodniu...) niewdzięczna robota, bo nie dość że trzeba użerać się najpierw z dziećmi a potem ze zbuntowanymi a niedajboże z rodzicami rzekomo grzecznych pociech... Tylko mówię że już chwilami te teksty o codziennych dyżurach co godzinę wydają mi się lekko mówiąc przesadzone. edit: czy jest w tym temacie choć jedna osoba która uważa że to miła lekka i przyjemna praca?;p ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#93 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ty piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#94 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie jest to typowe myślenie osoby która pojęcia nie ma na czym polega praca nauczyciela. -Nawet jak ma się jednego dnia 4 godz. to często występują okienka więc spędza się całe dnie w szkole(u mnie dodatkowo mama dojeżdża do pracy więc nawet nigdy obiadu nie robi). -Nauczyciel często nie wyrabia się z programem więc niestety ale wiedzę trzeba uzupełniać samemu(a jak się jeszcze bierze kogoś do odpowiedzi czy robi jakieś doświadczenia to niestety później trzeba pędzić żeby się wyrobić z programem ) -Nie rozumiem też czemu się tak wypomina to wolne- taka specyfika pracy i tyle. Chociaż pewnie niektórzy by woleli ,żeby nauczyciele w wakacje mówili do pustych ławek. -Sprawdzanie sprawdzianów zajmuje sporo czasu bo najpierw je trzeba opracować, sprawdzić, później bawić się w poprawki i zaliczenia dla nieobecnych i oczywiście tak trzeba zrobić z kilkoma klasami. A jak jeszcze nauczyciel prowadzi kilka przedmiotów(spróbujcie sobie wyżyć z nauczania tylko chemii czy WOSu) to zbiera się tego jeszcze więcej. Nie wspomnę już o polonistach, którzy muszą wertować wypracowania. -Co do ostatniego punktu. Nauczyciel tak naprawdę nie może nic zrobić uczniowi jeżeli jemu nie zależy. Może obniżyć zachowanie, wstawić złą ocenę i tyle. Rodzice też często nie przejmują się skargami, nie przychodzą na wywiadówki(gdy nauczyciel informuje o złym zachowaniu to często słyszy się ,że "w domu X jest grzeczny"i prowadź tu dalej dyskusję).
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
|
Jamie69
Poza tym, gdy ja wychodzę z pracy o 16, nauczyciel zazwyczaj od kilku godzin w domu, więc sądzę, że i tak ma lepiej. Hm no tutaj nie masz racji, bo ja pamiętam lekcje zaczynały się 7:10 a ostatnie były do 17:10 więc siłą rzeczy jakieś klasy i jacyś nauczyciele stacjonowali do późna ;p zwłaszcza jak szkoła jest mała to jest podział na dwie zmiany - poranną i popołudniową, tak było u mnie, ech. Godzina szczytu to pora obiadowa była, ajajaj oni nie przychodzą i nie siedzą w klasie od 8 do 11, plan robiony jest pod uczniów, żeby dzieci nie miały okienek, nauczyciele je mają. kwestia braku sal m.inn. |
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie 'charytatywnej godziny'
sytuacje 1. nauczyciel pracuje w trzech szkołach - zespole szkół, czy w każdej szkole musi odpracować godzinę czyli 3 łącznie? czy to się tyczy zespołów szkoł? 2. nauczyciel pracuje w dwóch różnych szkołach, czy w każdej z nich musi odpracować gratisową godzinę...? |
|
|
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co kojarzę to ma się jedną taką godzinę. Tak samo z tego co kojarzę jest górna granica tego co nauczyciel wypracowac może (nie moż enp wziąc sobie 3 etatów odwalac kaszany i miec wszystko nie powiem gdzie). Chyba maksymalnie 30h mogą nauczyciele miec.
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
Niedawno był dzien nauczyciela - to też może być plus pracy w szkole - kwiatki , czekoladki ( oczywiście mówię z przymrużeniem oka)
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
ja pracuje w jednej szkole i mam na tydzien 2 gratisowe godziny. w miesiacu mam ich 8 (czyli 1 dzien caly liczac)a w roku ok 80h
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo by wychodziło że pracując w dwóch szkołach tygodniowo ma pół godziny nie wiem co przez ten czas można robić ;d |
|
|
|
|
|
#103 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem. Tż pracuje w jednej szkole, wiec nie wiem.
|
|
|
#104 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Od wtedy, gdy przychodzi do ciebie dyrektor i mówi: Pani Iksińska, coś mi tu rodzice przebąkują, że pani nigdzie nie chodzi z dziećmi, a zorganizuje pani jakieś wyjście do teatru, a w listopadzie fajny koncert jest w filharmonii, a w styczniu to se pani pojedzie na wycieczkę, może być piątek, sobota, niedziela, w góry Świętokrzyskie se pani jedzie...
![]() Cytat:
Cytat:
Wakacje - 6 tygodni urlopu - lipiec + połowa sierpnia. Ferie - a to zależy, większość podstawówek na przykład organizuje zajęcia, bo np. gmina tak narzuci. Nawiasem mówiąc, jakoś nikt nie wspomni, że takie malowanie sali - często sam wychowawca musi to zorganizować (czyli namówić męża, koleżankę, ew. rodzica i zebrać pieniądze dane od rodzica z pretensjami i pomalować). W przeciwnym razie - często miejsce pracy przypomina ruderę. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Za zieloną szkołę również. Dodam, że praca nocna to podwójna płaca, no, ale to tak na marginesie. Cytat:
Jeśli szkoła zatrudnia niewielu nauczycieli (a średniej wielkości szkoła ma ich 30, przy uczniach kilkuset), to mają oni i 4 razy w tygodniu dyżury - przez cały czas swojej przerwy. Cytat:
---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
Cytat:
Max. w jednej szkole można mieć etat + pół (nie podaję godzin, bo biblioteka i świetlica pracują inaczej), a w ilu szkołach - w ilu dasz radę. Możesz mieć w 3 szkołach po półtora etatu, tyle, że jest to fizycznie i czasowo nierealne. Nie znam nawet żadnego nauczyciela, który mialby półtora etatu w jednej i cały w drugiej. |
|||||||||
|
|
|
|
#105 | |
|
Wtajemniczenie
|
wracajac do tematu.
dlaczego nei lubi sie nauczycieli? a kogo to sie w polsce lubi? lekarzy? przeciez zdaniem wiekszosci to konowaly, co wystawiaja seryjnie recepty, maja fikcyjne dyzury i nikim sie nie przejmuja. gorników? nie uczyli sie, to pracuja w kopalni zamiast w biurze, ich wybor, zarabiaja krocie, szybka emerytura i jakie gigantyczne odprawy! policjantów - temat rzeka - lapówkarze, oszusci i tez - emerytura w wieku 40kilku lat! a do tego jakies sanatoria, wysokie ubezpieczenia, wsyzstko z naszej kieszeni! nie lubi sie roboli, ludzi slabo wyksztalconych - bo trzeba sie bylo uczyc a nie teraz narzekac nie lubi sie ludzi, ktorzy duzo zarabiaja, bo to pewnie oszusci, na kradziezy sie dorobili nie lubi sie emerytów, studentów, sasiadki z 3 pietra i pani z miesnego taki mamy naród - wszystkich krytykujemyi nikogo nie lubimy. wszyscy maja lepiej niz my ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro podajesz bzdurne źródła, to przyczyniasz się do szerzenia tych debilnych danych. I zejdź ze mnie, bo robisz wycieczki personalne, a ZP wcisnąć to moment jest.
Ty na mnie weszłaś pierwsza bo nie zrozumiałaś linku Tak, wciskaj i zgłoś przy okazji siebie Jeszcze raz powtórzę wyluzuj. Ty tak zawsze? |
|
|
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak, a gadanie przez 8h co 5 minut to nic, tak?
Od zawsze. Odmówiłabyś szefowi gdyby kazał Ci jechać na delegacje? Cytat:
![]() Moja mama miała rodzica, który wręcz psychicznie się nad nią znęcał. Uważał, że jego dziecko jest najzdolniejsze, najpiękniejsze, czemu nie dostało się do dalszego etapu konkursu? czemu nie ma 5 za zadanie domowe? Przyłaził codzienne, obrażał, brał ćwiczenia od innych dzieci żeby porównać czy mama specjalnie jego dziecku nie obniżyła oceny!!!! Nie mogłam się patrzeć jak mama przychodziła do domu i łzy miała w oczach...
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorry ale nauczyciele koncza prace od 12 np. nauczyciel 1-3 ,roboty ze sprawdzaniem klasówek ma nie wiele nie oszukujmy się bo w klasie ma 20 dzieci . a z dzieciakami siedza w swietlicy inne osoby ,owszem tez pedagogdzy ,u nas chyba z 10 osob,nie uwazasz ze za dużo szczegolnie ze pilnowanie dzieci ktore siedza przed tv to nie jest jakaś super ambitna robota. Z mojego doswiadczenia na swietlicy to swietliczanki się opierd....w pracy. |
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
no z rodzicami to tez czasem starcia sa
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#113 |
|
Zadomowienie
|
u mnie kobitki w szole na swietlicy pracuja codziennie od 7.00 d0 15.30 i sa odpowiedzialne dodatkowo za organizacje i realizacje wydarzen szkolnych i swiat, teatrzykow, wystepow, akademii itp.
Edytowane przez gringolada Czas edycji: 2010-10-17 o 21:34 |
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22724213]
---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Źle kojarzysz. Rok temu 1h była, teraz są 2h, od roku 2011/2012 mają być 4. [/QUOTE] U nas to wygląda tak ,że nauczyciele nagle dostali *******ca i organizuja masowo kółka zainteresowan jeszcze rok /dwa temu mieli to w dup.... WF istka organizuje zajęcia korekcyjne i mówi do dzieci :"musicie chodzić bo ktoś musi " piękne pedagogiczne podejście . kolejna sytuacja: ,-dlaczego nie chodzisz do mnie na zajęcia ? moja corka mowi:-bo w tym czasie mam zajęcia plastyczne na które chodze juz 3 rok i nie chce rezygnować pani: ale plastyka nie jest najważniejsza . dodam ,że pani prowadzi zajecia z siatkówki -super wazne ,oczywiśćie. Czy głupi system i przepisy musza odbijać sie na myśleniu nauczycieli ?i przede wszystkim dzieciach ? Staram się zrozumiec nauczycieli ,że mają ciężko i marnie ale szlag mnie trafia spotykając sie z takim zachowaniem. I mam nadzieję ,że to jakies jednostkowe przypadki głupoty wśród pedagogów. W swoim życiu spotkałam tylko 2 nauczycieli z powołania . |
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To właśnie ci nauczyciele "szlifują" dziecko, jego chęci do szkoły, nauki, wychowanie. Jeżdżą na kolonie, piszą konspekty, siedzą z dziećmi całe dnie, zajmują się nimi. To są malutkie dzieci, wymagają uwagi i bardzo dużo opieki!
|
|
|
#116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas swietlica do 17.30 otwarta. |
|
|
|
|
|
#117 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dyżury, to... w mojej szkole jest kilkunastu nauczycieli, a na przerwie dyżuruje jednocześnie siedmiu, żeby obstawić wszystkie korytarze, szatnię. Mamy więc mnóstwo dyżurów, czasem w ciągu dnia jest wolna jedna przerwa - nie ma nawet kiedy do toalety iść ![]() Z ciekawości policzyłam - w tygodniu dyżuruję 2,5 godziny |
|
|
|
|
|
#118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolonie sa w wakacje to raz i wychowawca mojej corki nie jeżdzil na kolonie w wakacje uważasz ,że nauczyciel z 10-20 letnim stażem pisze konspekty ? całe dnie ?hmm czyzby moja córka uciekała z lekcji wychodząc ze szkoły o 12 ? a może nauczyciel wagaraował bo spotkalam kilka razy wychowawcę o 13 na zakupach ,wiec o jakich calych dniach piszesz ? |
|
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
okienka tez bezplatne..... mam ich 6 w tyg.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.

Ty piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia

Za zieloną szkołę również. Dodam, że praca nocna to podwójna płaca, no, ale to tak na marginesie.
Tak, wciskaj i zgłoś przy okazji siebie