|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
Mrowak my kupiliśmy nawilżacz Zelmera. I mogę napisać tyle: wygląda ładnie, pracuje w miarę cicho, ma dość dużą regulację ilości wyrzucanej pary i kilka innych bajerów, w tym wbudowany higrometr. Zbiornik na wodę ma 5 l. W naszym przypadku to jednak okazuje się nawet mało bo mamy bardzo suche powietrze i przy dużym wydatku wody zbiornik jest pusty już ok 4 w nocy, trzeba by wstawać i dolewać.
Jedno o czym producent nie pisze to to, że nawilżacz nie powinien stać na podłodze tylko zdecydowanie im wyżej tym lepiej. Fajnie by było gdyby były do nich jakieś stojaki żeby nie trzeba było stawiać na meblach. Generalnie powietrze jest bardziej przyjazne ale w naszym przypadku maksymalna wilgotność jaką osiągamy po kilku godzinach pracy nawilżacza to 40%, więcej się nie da. Ale to i tak w porównaniu z tym co było to dużo lepiej.
#92 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza świeczka, pierwszy kroczek NO BO PRZECIEŻ MAM JUŻ ROCZEK ! III-IV 2010
gusinek my przytulanki to tylko w drugim pokoju, bardzo rzadko a i potrafi nam przeszkodzić. Widać siostry szybko nie chce mieć...
A miałam iść spać ![]()
#93 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja dzis w planie miała sen od 20, ale tv, wizaz no i 23 prawie zmykam spac dobranoc
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam cie za slowo!!!!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
No ładnie żeście nastukały
Na początek pochwały ,że piękne dziewczyny i przystojni chłopcy nam rosną Witam nową mamę Miczka ![]() Gusinek mój Miko tez od kilku miesięcy nie je w nocy też gdzieś od 4 miesięcy i ma 12-13 godzinną przerwę , ich żołądeczki też dorastają i muszą odpocząć od trawienia ,ciesz się że w dzień je La_wenda Ty to mi dobrze utkwiłaś w pamięci bo lawenda to moje ulubione zioło ![]() Asiulek ja to Cię rozumiem ,że się nie możesz wybrać , ja też się tak wybierałam,ale jutro jadę do ginekologa muszę wziąć skierowanie na biopsje ,ciekawe czy dostanę zobaczymy jak wygląda u nas profilaktyka ![]() Mrowak teraz jak ząbkowanie idzie pełną parą to nie sądzę żeby to był dobry moment na oduczanie od smoczka,chyba że zaryzykujesz i się przemęczycie kilka nocy chociaż i tak się męczycie _____________________ Tak poza tym to ja na koniec świata się nie wybieram , mi dobrze tu gdzie jestem.Co wam do szczęścia brakuje , tam gdzie pojedziecie nie będzie lepiej , a wiecie dlaczego bo same siebie tam zabieracie ![]() Mój syn miał dzisiaj 3 drzemki , ostatnia z mamusią ![]() zobaczymy jaka nocka aż się boję, mój tż mówi do mnie "ty to sobie tu może siedź do rana to my się wyśpimy" ![]() też zauważył że jak tylko ja się kładę to Mik się budzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#96 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() extra!!!!! ---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- lindsey wyobraz sobie ze moj tz ma jeszcze dluzsze Oliwia tez ma takie dlugie tylko jasniutenkie to nie widac, ja bym chciala miec polowe rzes mojego tezeta, jak przyjaciolka rzesy przedluzyla i do nas przyszla to do mojego tezeta "Widzisz, teraz mam takie rzesy jak ty!" ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- dzwonil Pan od mieszkania, ma sie niedlugo jeszcze w tym tygodniu odezwac jak wszystkie rzeczy powywożą zebysmy weszli sie okreslic co ma byc a co ma zostac ![]() JA CHCE JUZ LUTYYYYYYYYYYYYYYYYYY!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Oj laski bo wytocze tu rzesy Szymka to popadacie
![]() ![]() Po milionie przedłużeń i ![]() ![]() A ja mam jasne i krótkie he he . Ide kimać pa pa Ktoś pytał o smoka ja nie walcze , jak bedzie miała 1.5 roku zabiore i wywale wszystkie . tak Szymkowi zrobiłam i pozbył się w dwa dni . Dziwi mnie więc jak jakaś mama dziecka starszego mówi że nie umie oduczyć. jakoś nie potrafię tego pojąc . U nas Szymon sam do kosza wywalił jak się upominał to mu powiedziałam że śmieciara zabrała ![]()
#98 |
Zakorzenienie
|
ania u mojego chrzesniaka tak nie bylo, tez byl schowany smok, powiedziane bylo ze nie ma ze sie zuzyl ze to ze tamto nawet sobie nie jestes w stanie wyobrazic tego kwiku! bo to rykiem nawet nazwac nie mozna!
MAM PROSBE! KTORAS Z WAS CHYBA MIALA NA MAILU KSIAZKI "USNIJ WRESZCIE" "JEZYK NIEMOWLAT" przyjaciolka mnie prosila czy nie mam a ja mam ale na 2 laptopie ktorego aktualnie nie mam i bede miala dopiero pod koniec lutego.
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
Ania ja tak samo starszego oduczałam od cyca i od smoka po prostu zabrałam i tyle i nie dałam więcej ani trochę ani jeszcze raz nic nie ma i już też ze dwa czy trzy dni było trochę jęczenia i spokój i też miał ok. 1,5 roku
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Darusia http://olik1980.wrzuta.pl/plik/5RuZZ...usnij_wreszcie |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Wtajemniczenie
|
hej. dziewczyny, wy mnie wykończycie, mialam pras
ować, ale poniewaz podlapalam bakcyla znowu postanowilam zajrzeć co u was i wsiąklam. I nowy wątek już. Jak tak dalej pójdzie tobmoja norma z ostatnich miesięcy zostanie utrzymana- maks 3 wiadomości na watek... Nie mialam neta przez kilka dni, a tu ani tel do lekarzy sprawdzić, ani co kupić na allegro ( najczęściej tam robię zakupy bo ceny nizsze a w mojej sytuacji to istotne...) NO i do Was chcialam zajrzeć jak już wrocił. no i po prasowaniu, nie będe koleją noc spać od 1 do 6 z przerwami. Widzę że ssporo dzieciaczków ma nocne pobudki to się pocieszam,że moj Wojtek nie taki dziwny pod tym względem. Asia budzi sie raz- maks dwa razy i od razu siada w łóżeczku, jest przekomiczna. Wystarczy dac jej smoczek i delikatnie połozyc i śpi dalej a czasem sama się kładzie. Dzisiaj mialy za to jakiś fatalny dzien. WOjtek nie dość że coś mu sie porobilo z równowaga i co jakiś czas się wywracal ( stukn al tyle gowy kilka razy, i boję się czy coś mu się nie stało???) to wył masakrycznie, oboje zresztą mieli jakiś dzień histerii. Zębów jak nie było tak nie ma, czy moga zęby tak głupio męczyc przez kilka miesięcy i nie wychodzić??? dziewczyny narzekające - ja to sie tu musze co jakiś czas pokazac, zebyście doceniły komfort jaki macie z jednym dzieckiem, naprawdę. Mi się czasem zdarza że jedno spi i mam tylko jedno aktywne i sobie myślę że luż naprawde. muusialabbym opisac Wam jak wygląda dzien z moimi bąblami, albo choćby godzina, ale na to nie mam czasu ![]() MArtwicie się osiągnięciami dzieci - ja juz się rzyzwyczailam że moje jakoś później rożne rzeczy robia niż rowieśnicy i unikam porównania. przesyłam Wam pozdrowionka, aaaaaaaa i pytalam co z tymi puzzlami, pop mi odpowiadała coś ale czy one rzeczywiścei są groźne, gdzie coś na ten temat znajdę ??? Dziei za poradę ( nie dla mnie al]e mi się przyda) jak karmić grudkami - wypróbuje. Dziś pierwszy raz dałam dzieciom takie niby drugie danie - ziemniaczki zmieszane z królikiem i szpinak ze sloiczka. gęste jakoś nie bardzo im wchodziło, a WOjtuś to już wogóle ma faze na niejedzenie. A kiedyś tak wcinał, i też mi nie pasowało ![]() to się nazwierzałam i pewnie tylko Was zanudzam.... |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieje ze oliwka tez tak sie da bo ona bez smoka to nie da rady, jak w Mielnie zgubila to biegiem do apteki lecialam i pod apteka wrzatkiem z termosu wyparzalam.
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Albo niech się na chomikuj zarejestruje tam jest ful darmowych książek jakie chcesz
|
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Lepiej jak ssie smoka niż kciuka.
Moja wyplula smoka jak miana z 6 mc i jest kciuk. A tego do śmieci nie wywale
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja bym tam sobie chętnie poczytala jak wyglada taki dzien z 2 bąbelkami!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Martuko nikt tu nikogo nie zanudza pisz ile chcesz , ja czytam wszystkie posty nawet te długie a Ciebie to szczególnie podziwiam.
Dzisiaj mój Miko taki bajzel mi w chacie zrobił że ni było gdzie stanąć żeby w coś nie depnąć , wszystko rozwala dosłownie demolka i tak sobie pomyślałam że jakby ich dwóch było.......włosy mi się zjeżyły ![]() Darusia ja to mam aktualnie w obiegu 5 smoków coby mi jakiś nie zginął , bo Miko nie raz jak machnie smokiem to szukaj wiatru w polu. Jak mu powiem wyrzuć dydusia to wyrzuca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
czesc; i ja trafilam na te czesc watku;
Wczoraj poszlam wczesniej spac, tylko co z tego, skoro cora moja postanowila sie rozbudzic w srodku nocy i nie potrafic usnac, tylko siadac, wstawac (latwo jej nie jest, bo w spiworku) i jeczec; Wiec sie wyspalam... ![]() Nie wiem, co mialam popisac, bo czytalam w miare ,na biezaco ale nie zaznaczalam i zapomnialam;.. sprobuje pozniej; witaj miczko "nowa" mamusiu Dzieciatka sa wspaniale i przeurocze ![]() PYTANIE Dzis poszlam do supermarketu z zamiarem nabycia dla corci mleka modyfikowanego, w celu ropoczecia dokarmiania jej (B.) kaszkami, budyniami itp. I tu.... szock.... ![]() Ja wiem, ze ja jestem ciemna masa w temacie, ale czy mleko modyfikowane ma tak niewiele wspolnego z mlekiem????????? ![]() Przeciez tam jest WSZYSTKO, poczynajac od roznorodnych olei, nie wiadomo na czym kontynuujac i konczac na jakichs swinstewkach; juz sama nie pamietam; przykladowo Nestle sobie ogladalam i jeszcze jakies; Ja myslalam ze to normalne mleko, tylko cos tam jest odjete od niego, aby lzejsze bylo..................... Poradzcie mi mamy niecyckowe, czyli takie cos sie daje dziecku??? To ja nie wiem czy ja chce, chyba poczekam i zaczne od krowiego ![]() PYTANIE 2 POtrzebuje porady co do alimentacji pociech. Otoz nie wiem, czy karmie moja wlasciwie, czy ma wystarczajaco kaszek, czy moze za malo, a moze za duzo. Je rano mleko (cycek), nie wiem ile, potem dostawala cycka, jesli obiudzila sie wczesnie, a jak nie, to tylko owoce ( sloiczek owocowy maly lub owoc rozdrobniony) i potem obiadek. Teraz staram sie jej dawac taki deserek owocowy, jesli przerwa miedzy sniadaniem a obiadem jest duza; daje jej do niego mieszanke ryz/kukurydza/kasza jaglana, albo ryz, moze zaczne dawac kasze manne, chyba juz mozna. Nie wiem, jesli dam okolo 2, 3 lyzek, to ok? Potem na obiad jadla zupke, ale taka tresciwa, rozne warzywka, plus troche glutenu, oliwa/ maslo, czasem do tego kasza (gryczana)/ soczewica/ ryz/ kaszka kukurydziana; Z rzadka dostaje troche mieska (1, 2 razy/ tydz, jak zalecaja) no i zoltko co 2 dzien. Teraz staram sie jej dawac te zupke plus drugie czyli np kaszke, ale to dopiero zaczelam tak. Jak to wyglada u was? Potem o 16, 17 jadla cyca, teraz chcialabym zastapic to kaszka na mleku, budyniem, czy czyms na mleku. I ile tej kaszki, i czy znowu taka sama dawac jak z owockami? No i na kolacje cyc + 2x w nocy ![]() podsumowujac, ile tej kaszki roznorodnej dziecie jesc powinno dziennie, na lyzki przliczjac, ico na taki obiad, tylko z menu dzieciecego, bo ja jej jeszcze nie karmie tak jak nas;? ---------- Dopisano o 23:37 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- martuko, o puzzlach to ja pierwsza cynk dalam, a potem madziwnia jeszcze pisala; ja to uslyszlam tu u nas / francja w radio, ze belgijscy naukowcy robili badania i stwierdzili obecnosc szkodliwych zwiazkow, kt. moga powodowac alergie, sa toksyczne, moga miec dzialanie rakotworcze. Badano okolo 9 firm, tzn puzzli roznych firm. Wycofano je w Belgii ze sklepow i z produkcji, za nie stosowanie sie do zakazu groza kary. Napisane tez bylo (bo czytalam potem), ze beda sie tym zajmowac tez w innych krajach. Puzzle najbardziej moga szkodzic przez dotyk, ale potem madziwnia wrzucila tekst polski, ze i przez wdychanie. Ja nie wiem; moje np w ogole nie smierdzialy, a strasznie sie z nich cieszylam, bo super izoluja, sliczne i do zabawy doskonale. I sa u nas, tylko naruzta na nich lezy, bez sobie nie wyobrazam, bo za zimna podloge mam. |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
libra to samo u nas, wymieniam jej smoki raz w miesiacu albo dlatego ze juz jest przegryziony, albo dlatego ze sa pogubione W DOMU! albo dlatego ze mi sie inne podobają( ten powod ostatni najżadszy)
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:44 ---------- cigi wszystko zalezy od rodzaju mleka modyfikowanego, teraz sa juz na prawde dobre w porownaniu z tym co bylo kiedys . Moja pije mleko wydawane na receptę z powodu skazy białkowej. Skład jest taki: syrop glukozowy, oleje roslinne( oleina palmowa, olej kokosowy, olej sojowy, olej slonecznikowy wysokooleinow) hydrolizat kazeiny( o wysokim stopniu hydrolizy), modyfikowana skrobia kukurydziana, fruktoza krystaliczna, skladniki mineralne ( fosforan wapnia, cytrynian potasu, weglan wapnia, chlorek potasu, cytrynian wapnia, tlenek magnezu, siarczan zelaza siedmiowodny, siarczan cynku,siarczan miedzi, siarczan magnezu jednowodny,jodek sodu, molibdenian sodu dwuwodny, chlorek chromu szesciowodny, selenin sodu) witaminy ( kwas l-askrobowy, octan DL-alfa-tokeferolu, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, palmitynian retinylu, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina,chlorowodek pirodoksyny, kwas foliowy, fitomenadion, D-biotyna,cholekacyferol,cy janokobalamina)L-cystyna, dwuwinian choliny, chlorek choliny, L-tyrozyna, inozytol,L-tryptofan,tauryna,L-kamityna. Libra dzieki za ksiazke a o chomiku nawet nie pomyslalam ![]()
![]() |
#108 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo lubi muzyczke, bo i z mamusia duzo tancuje, i tez sobie podryguje moja slodka; a moja pije z normalnego kubka, tzn ja jej daje, bo z butelki nie szlo jej, a niekapek jakis beznadziejny kupilam i teznie mogla zaciagnac (ja tez tak na marginesie nie ![]() A taki 360 chetnie bym jej sprawila, ale tutaj nie ma; Cytat:
kravmaga- a co to jest? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
no tak, czyli wlasciwie tamto nie odbiegalo od normy... (a po co tam te oleje, na dodatek palmowy jeszcze, co uczulac moze) A ja sie troche przerazilam, ale mowie, zem nieobeznana; no to moze jej kupie. Nie lubie nestle, ale innych firm nie znam. Moze sprawdze w aptece jeszcze; a jakie brac? normalne, czy takie z witaminami dodatkowymi, czy takie z flora bakteryjna na trawienie ( Basia ma twarde kupki, na ogol sie wysila)? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
witam na nowym wątku, nie załapałam się na pierwszą stronę
![]() Muszę z rana się pochwalić - Kubuś wczoraj przyszedł do mnie idąc do przodu na czworakach i wspiął się po mojej nodze i stanął ![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj w nocy usiadł sobie w łóżeczku przez sen - oczka miał zamknięte, wyciągnął łapki do góry i wył uuuuu uuuuuu eeeee eeeee żeby go wyciągnąć i wziąć do nas...no i wzięłam ![]() Dziewczyny coraz bardziej mnie bolą plecy...czuję ucisk przy kręgosłupie i jak się prostuję i jak wstaję i jak sie w nocy przekręcam na łóżku - koszmar...już sobie raka wmawiam ![]() ![]() Idę upolować na all jakiś lakier co się nazywa OPI do paznokci - wczoraj moja kumpela jak wpadła na korki to miała taki świętny róż na pazurach - muszę go mieć!!
#110 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Nie wiem ile razy się budzilam, bo już czasem to chyba przez sen robię ![]() ![]() ![]() Moje chłopaczki to sobie robią dyskoteki, Eryk nawet bilety robi i udaja że muszą mieć(oczywiście Erwi większość zjada ![]() Zaslania rolety bierze latarki, wlancza radio i się zaczyna ![]() ![]() Dobra czas uruchomić motorek w du.ie, bo się nie wyrobię przezd Eryka szkołą ![]()
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry.
Cigi ja slaba w wyborze mlek, ja z tych mlek ktore kupilam u nas to wydaje mi sie najlepsze bebiko dla malej, po bebilonie miala mega zatwardzenia takie jak po nanie, a po bebiko wszystko bez problemu szlo. Pozniej jednak wyszlo ze ma ta skaze z badan krwi wiec nadal jestesmy na nutramigenie, bedzie miala robione badania jeszcze przed rokiem bo pozniej jak dziecko rok skonczy lekarze juz smai nie moga wypisywac recept na mleko, musi byc dolaczona dokumentacja alergologa to zobaczymy jak bedzie. ---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Baobabku wiem co czujesz- ja sie czuje jak 90 letnia babcia jak sie schyle po mala to jak mam sie wyprostowac to zeby zaciskam i nie raz lzy w oczach z bolu. Bylam u lekarza ale wszystko jest wporzadku, musze isc prywatnie w tym miesciacu bo na nfz to az żal czasu na kolejki. Jednak nie do konca jest wporzadku skoro tak mnie boli;/
![]() |
#112 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#113 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak długo może trwać takie kaszlenie bez antybiotyku??bo to już 2 tydzień. gusinek Bartuś taaaki przystojniak że hoho wcale nie je tak mało. Cytat:
a kiedys tak nie było wydaje mi się,że to przez ząbki a 2 że go ta kluch w gardle męczy i jak się obudzi to chce siadać czasami nawet wstaje. Rzęski rzeczywiście boskie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() do 2 pytania tez się przyłączę ![]() Cigi Daniel pije bebilon ale zastanawiam się nad przejściem na Nan Pro ze względu na cenę. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Ja też Was dziewczyny pamiętam
![]() ![]() ![]()
#115 |
Zakorzenienie
|
a no wlasnie
![]() Napisalam juz do znajomego fotografa zeby w tym tyg wygospodarowal czas i mlodej 12 zdjec cyknal i zrobil nam 2 kalendarze ![]()
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Witam,
JA też dzisiaj średnio wyspana. Musiałam TZ wyrzucić z łóżka bo nie dało się spać tak chrapał. A Oliwka też jakaś marudna. A od rana to wszystko jest na nie. I jest bardzo zła. Wszystko rzuca, tupie nóżkami, wrzeszczy - jak taka mała histeryczka. Zaznaczam że nie reaguję a tą jeszcze bardziej to denerwuje. Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- w zeszłym roku zastanawiałyśmy się tutaj nad szczepieniem na grypę. I teraz zastanawiam się znowu nad tymi szczepieniami. I nad szczepieniem dziecka i nad szczepieniem mnie. Kurcze nie wiem ![]()
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry.
Ja dziś chyba na rzęsach będę chodzić ![]() ![]() Płacz był dziś w nocy taki,aż tż się przeniósł do drugiego pokoju,bo o 3ej dziś wyjeżdżał. Dinka teraz uśmiechnięta,a ja..padam dosłownie ![]() Podczytując Was wcześniej kupiłam Camilię i mam pytanie: można dać dziecku 2dawki za jednym razem?w jakim odstępie czasowym? Na ulotce napisali,że można podać 2lub3 razy na dzień,ale nic o tym po jakim czasie drugą dawkę można dać. No tak mi płakała w nocy,miałam wrażenie,że to nie działa(ja rozumiem,że odczekać trzeba) i chciałam dać jeszcze jedną ampułkę,ale... Dziś w razie coś wolałabym żeby się mniej męczyła..bo tak mi jej już szkoda było ![]()
#118 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
A czy jest tu ktoś kto szczepił siebie lub dziecko?? Trochę mnie przeraziła to 2,5 letnia dziewczynka która zmarła
#120 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cigi Nina piję od początku bebilon ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Mnie też,bo dzisiaj o tym usłyszałam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.