Fotografia ważna czy nie? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-13, 08:25   #91
sol11
Raczkowanie

Dot.: Fotografia ważna czy nie?

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
Poza tym musisz określić co dla ciebie jest ważne na zdjęciach -czy maja być kreatywne, zakasujące, klasyczne ,naturalne czy wyglądające jak grafika komputerowa ?
Twoje kuzynkom może podobać się co innego , nam moze podobać sie co innego , ty masz wybierać to co ci sie podoba a nie dlatego że ktos wybrał takiego fotografa

1.Wiem że jest wątek czytałam wątek o nim i ju sie nim wypowiadałam
Jak dla mnie zdjęcia są nieładne, sztuczne, przeładowane kompozycyjnie, dużo podobnych zdjec (połowa w "deszczu" ) Nie podobaja mi sie kolory i obróbka (zakrawa na kicz) chociaż to są mniej istotne aspekety bo mozna je zmienić jak jest oryginał zdjęcia. Ogólnie nie wiem czy znalazłam jedno zdjecie przedstawiające ludzi które by mi sie spodobało

2. Bez pomysłu zdjęcia jak przypadkowe ani tła ani min ani kolorów ani dynamiki - mało jak na zawodowca

3.Zdjęcia wyglądaja nieprofesjonalnie Jak dla mnie to ja robie ładniejsze kompaktem .A na pewno bym za takie nikomu nie zapłaciła Ani ładnego bokehu ani ciekawego światła ,ani miejsc ani detali -nic. Myślałam wrecz że zdjecia nie są robione lustrzanką ale nie są robione profesjonalnym aparatem bez obiektywu kosztuje 6,5 tysiąca

O wiele bardziej podobaja mi sie zdjęcia innych fotografów które ktos zaproponował na tamtym wątku o panie R
http://tolinski.com/
http://www.summerstudio.pl/content.php http://katarzynachudy.blogspot.com/

Nie wiem czy moge coś polecić do 3 tys, oglądałam kiedys zdjecia do 2tys ale jak pisałam nie było tam ładnch moze dwóch czy 3 najbardziej mi utkwił w pamieci ten
http://sowinski.com.pl/ http://blog.sowinski.com.pl/
na te kiedys wpadłam ale nie wiem ile kosztuja obawiam sie że drogo zwąłszcza że jest dwóch fotografów
http://ma-me.pl/

Poza tym pokazałaś po jednym zdjeciu które ci sie podoba- jedno czy kilka ładnych zdjec jest w stanie zrobić każdy zwłaszcza biorac pod uwage że robi kilka tys zdjęć jednego dnia a takie miejsca jak kolorowa fontanna "same robią" zdjecia . Patrz na ogół zdjec - najlepiej na blogu (dlatego podawałam osobno linki do blogów) bo tam jest ich wiecej niz tylko 20 najlepszych i patrz czy trzymaja poziom .Ludzie oceniaja czesto po ekstremach z-baczą kilka ładych albo kilka złych i oceniaja .Trzeba patrzeć całościowo jaki jest poziom fotografa jakie ujecia sie powtarzają. Jedno ładne zdjecie to nic .

Zrobiłam ci zestawienie zdjec rożnych fotografów może to ci ułatwi sprawe myśle że jak sie widzi na raz duzo zdjec to najlepiej sie porównuje niż oglajac tak po kolei w galerii gdzie potem sie myli juz co było jakiego fotografa
Dione dzieki za zestawienie zdjeć,idelanie obrazuje które sa fajne.
Jak kazdy ma prawo do własnej oceny i w pełni szanuje Twoja wypowiedz
Wybór fotografa mozna porównac do wyboru marki samochodu czy jego koloru a tak naprawde porownac jest cala masa.
Chocby nawet zwiazana z samym slubem,jedna Pani młoda ubierze prosta,klasyczna sukienke z kremowymi dodatkami(moj typ) a druga rózowe buty,rózowy bukiet,cienie a oczach tez rozowe razem z rozowymi piorkami na glowie-dla jednych jest to kicz a dla drugich wymarzone dodatki slubne
Ile osob tyle opini.
A na wisazu jest tysiace dziewczyn z róznymi opiniami,forum jest po to zeby je wyrazac Kazdy ma do tego prawo.
Zaproponowani fotografowie przez Ciebie maja bardzo fajne zdjecia ale ja potrzebuje wlasnie poczucia sie jak gwiazda filmowa i ta obróbka zdjec jaka wykonuje Pan Łukasz Radzięta mi pasuje.
Przemawia za nim równiez to ze widzialam jak pracuje a nawet gdyby zaproponowani przez Ciebie fotografowie mieli wolny termin nie zdecydowalabym sie bo nie mialam okazji widziec jak działaja i do końca to nie jest mój klimat.

Każdy wybiera co mu sie podoba!

Dione a Ty jakiego mialas czy bedziesz miec fotografa?
Nie zauwazylam Twojej daty slubu.
sol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-13, 08:35   #92
sol11
Raczkowanie

Najbardziej podobaja sie te dynamiczne i taka marzy mi sie sesja plenerowa!!!
Najwazniejsze ze nie bede miec tego co Wam pokazywałam(nie przyznaje sie do wyboru mojego TŻ)
bez urazy oczywiscie moze dla osob ktore go wybraly.
Kazdy ma prawo do opini i do gustu.

Dzis spotkanie!Notes w rece i do dzieła
Nie moge sie doczekac,tyle nerwów z narzeczonym zjadłam o fotografa,oby wszystko poszło jak należy.

Dziewczyny trzymajcie kciuki!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg huih.jpg (31,3 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg timthumb.jpg (76,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jkb.jpg (46,3 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dw.jpg (60,8 KB, 18 załadowań)
Stary 2013-03-13, 09:18   #93
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sol11 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Hej Kreolka!
Wy tez macie Pana Łukasza Radzięta?ale super!!!!!
Zadzwoniłam dzisiaj do wszystkich trzech fotografów i na jutro jestem umówioną właśnie z Panem Łukaszem.
Jak spotkanie z nim?
Ile bierze zaliczki?
Byłaś z narzeczonym czy sama?
A skąd go znacie?z polecenia?
Jak Wasze wrażenia?bo mi bardzo sie spodobał na weselach na których byłam,szalony rozkrecał sztywniakow
To mi bardzo sie spodobało i przemawia za nim.
Ważne jest dla mnie każda opińia!!!

Dzięki za każda odpowiedz!

Juz jestem podekscytowana!ciągne mojego ze sobą,zobaczymy jak sie zachowa...
Cześć
O to super trzymam kciuki A pytałaś czy ma wolny termin???
Jeżeli chodzi o Pana Łukasza to na nas zrobił dobre wrażenie. Widzieliśmy się z kilkoma fotografami ale żaden z nich jakoś nas nie przekonał tak jak on.
Zaczęło się od tego, że na andrzejki umówiłam się z wizażystką którą zalazłam w internecie z polecenia dziewczyn w tym wizażanek
Malowała mnie kilka razy i tak sobie rozmawiałyśmy od słowa do słowa okazało się ,że współpracuje z fotografem. Dała mi namiary , ja trochę poczytałam opinii w necie, przeglądnęłam portfolio i umówiliśmy się na spotkanie w jego studio. Facet okazał się miły, wyluzowany no i widać, że zna się na rzeczy. Zaklepaliśmy termin i podpisaliśmy umowę.My zapłaciliśmy 600 zł zaliczki. Zresztą sama zobaczysz
Życzę powodzenia

Edytowane przez kreoolka
Czas edycji: 2013-03-13 o 09:26
kreoolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-14, 13:23   #94
sol11
Raczkowanie

Kochane tak na szybciutko- dzisiaj Wam napisze recenzje z wczorajszego spotkania!!!

Mam fotografa na ślub!!!!!!!!!!!!
Stary 2013-03-14, 20:33   #95
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Dione dzieki za zestawienie zdjeć,idelanie obrazuje które sa fajne.

Zaproponowani fotografowie przez Ciebie maja bardzo fajne zdjecia ale ja potrzebuje wlasnie poczucia sie jak gwiazda filmowa i ta obróbka zdjec jaka wykonuje Pan Łukasz Radzięta mi pasuje.Przemawia za nim również to ze widzialam jak pracuje .
Nie ma za co

Jak ci pasuje to fajnie. Ten ostry flesz to faktycznie trochę jak u gwizd na czerwonym dywanie chociaż do sesji zdjeciowej to ja preferuje miękkie światło naturalne . Tylko radziłabym poprosić o oryginały zdjec , bo ze swojego doświadczenia wiem że nieraz 'fajne' efekty z obróbki ktore kiedyś dodawałam do zdjęc i po kilku latach przestawały mi się podobać ; flary mogą sie wydawać fajne a za kilka lat razić sztucznością -zawsze dobrze mieć oryginalną wersje

Najważniejsze że udało cie sie narzeczonego przekonać ,bo tamten fotograf z ulotki to było jakaś zupełna pomyłka

Cytat:
Dione a Ty jakiego mialas czy bedziesz miec fotografa?
Nie zauwazylam Twojej daty slubu.
Bo nie jestem w trakcie planowania wesela Na ślubnym wizażu trafiłam jak szukałam informacji o druhnach i tradycjach weselnych zostałam ze względu na wątek o kiczu weselnym ,czasem też na innych a akurat fotografią sie interesuje , ślubną też .
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-15, 11:58   #96
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Kochane tak na szybciutko- dzisiaj Wam napisze recenzje z wczorajszego spotkania!!!

Mam fotografa na ślub!!!!!!!!!!!!
Jak to i na kogo się zdecydowaliście???
No i napisz jak spotkanie
Stary 2013-03-15, 13:36   #97
sol11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kreoolka Pokaż wiadomość
Jak to i na kogo się zdecydowaliście???
No i napisz jak spotkanie
Hej Dziewczyny!
Ale mam urwanie kapelusza w pracy a nie wspomne kiedy zorganizuje jeszcze tyle rzeczy do wesela a zostały 3 msc!
Tyle na głowie,ja nie wiem jak Wy to wszystko ogarniacie?
Kiedy sie zajmujecie sprawami weselnymi?

Najważniejsze,że jest wymarzony fotograf
Kreolka bylismy na spotkaniu u Pana Łukasza Radziety i to on bedzie naszym fotografem,jestem mega szczęliwa,że udało sie z terminem,nie wiem jakim cudem
Pozostali Panowie mieli zajęty juz termin.

Już opowiadam jak było na spotkaniu,po pracy 0k 18 pojechaliśmy,zaciągnełam mojego M(męzczyzne,męza ).Dojazd jak juz ktoś pisał na forum rzeczywiscie lekko utrudniony-nawigacje mielismy niezaktualizowana wiec poprowadziła nas na manowce bo przecież jest zrobiony nowy wiadukt na Nowohuckiej.

Udało sie-po wejściu szczena opadła mi do samej ziemi-jeśli jest ktoś na forum zainteresowany fotografia to polecam zobaczyć mega ogromne studio wyposażone w milion sprzętów.Pan Łukasz opowiedziałam nam pokrótce dokładnie czym sie zajmuje i tak jak wcześniej słyszałam komercja na porządku dziennym a co za tym idzie?
Mega ogromne doświadczenie w fotografi.
Nie wspomne,że siedzielismy chyba z dwie godziny
Jestem troszku ciekawska i moze wręcz upierdliwa więc przy okazja poprosiłam Pana Łukasza,żeby pokazał troche zdjęc jakie robi firmom itp.
Wrażenie na mnie zrobiła sesja dla Orlen i fryzur do konkursu Loreal -musze Wam pokazać jak znajde gdzieś linka!Wielkie wow
Same piekne kobiety więc mój z usmiechem zerkał

Przejdźmy do setna-zajeliśmy sie w końcu tematem po który przyszliśmy,mój TŻ wylewny nie był ale zdjecia Pana Łukasza zrobiły na niego wielkie wrażenie(spróbowałby zeby bylo inaczej hahah)

Przeglądneliśmy albumy,zdjęcia reportazowe i plenerowe-Pan Łukasz odpowiadał na wszelkie pytania,nawet moje upierdliwe,szczegółowe zamysły uzyskiwały odpowiedzi z dokładnościa i usmiechem

Wspominalismy wspólne wesela na którym byliśmy(juz razem z moim przyszlym mężem),dośmialismy sie ze hejTe tańce wygibańce
Przefajny facet-widać profesjonalista,elastyczn y-znaleźliśmy rozwiazanie pomiedzy dwoma pakietami dając kwote 2 700zł.Bardzo mnie zaskoczył swoim podejściem,widać,ze wychodzi ludziom naprzeciw jak mało kto.
Jak przypomne sobie jakie mam kwasy z osoba od sali weselnej to mnie przekreca,czemu ludzie nie moga byc tak elastyczni, energiczni i pełni optymizmu jak Pan Łukasz?
Moze to dzieki studiom na ASP(dopytalam) wyrobił w sobie te cechy?

Normalnie wyszłam w skowronkach od niego a mój powiedział,ze miałam racje!!!!!!!Uwierzycie??? Dziewczyny to z Wasza pomoca!

Szczerze to już nie moge sie doczekac tego dnia,wiem jedno,że fotografa mam rewelacyjnego i takiego Wam zycze dziewczyny w tym wyjatkowym dniu

---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ----------

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
Nie ma za co

Jak ci pasuje to fajnie. Ten ostry flesz to faktycznie trochę jak u gwizd na czerwonym dywanie chociaż do sesji zdjeciowej to ja preferuje miękkie światło naturalne . Tylko radziłabym poprosić o oryginały zdjec , bo ze swojego doświadczenia wiem że nieraz 'fajne' efekty z obróbki ktore kiedyś dodawałam do zdjęc i po kilku latach przestawały mi się podobać ; flary mogą sie wydawać fajne a za kilka lat razić sztucznością -zawsze dobrze mieć oryginalną wersje.
Dione czyli interesujesz sie fotografia a robisz tez zdjecia sama?
Jakis aparat specjalistyczny?

[/QUOTE]Najważniejsze że udało cie sie narzeczonego przekonać ,bo tamten fotograf z ulotki to było jakaś zupełna pomyłka [/QUOTE]

Hahahah dokładnie aż obciach sie było przyznawac ale dzieki Wisazankom udało sie ,jestem Wam mega wdzieczna

[/QUOTE]Bo nie jestem w trakcie planowania wesela Na ślubnym wizażu trafiłam jak szukałam informacji o druhnach i tradycjach weselnych zostałam ze względu na wątek o kiczu weselnym ,czasem też na innych a akurat fotografią sie interesuje , ślubną też .[/QUOTE]

To prawda wiele tematów slubnych to kicz ale trzeba przyznac ze wiele rzeczy tutaj pomaga w tym dniu i w życiu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-18, 08:37   #98
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Hej Dziewczyny!
Ale mam urwanie kapelusza w pracy a nie wspomne kiedy zorganizuje jeszcze tyle rzeczy do wesela a zostały 3 msc!
Tyle na głowie,ja nie wiem jak Wy to wszystko ogarniacie?
Kiedy sie zajmujecie sprawami weselnymi?

Najważniejsze,że jest wymarzony fotograf
Kreolka bylismy na spotkaniu u Pana Łukasza Radziety i to on bedzie naszym fotografem,jestem mega szczęliwa,że udało sie z terminem,nie wiem jakim cudem
Pozostali Panowie mieli zajęty juz termin.
wow to gratulacje !! widac mamy podobny gust Bardzo się cieszę, że mamy tego samego fotografa i mam nadzieję ,że będziemy zadowolone. Po ślubie czekamy na wasze zdjęcia
Stary 2013-03-18, 21:07   #99
kaledonia
zielony stworek

Fajnie, że znalaźliście swojego fotografa

W tym samym temacie...mamy fotografa na ślub i wesele umówionego z tym, że cena obejmuje wyłącznie ok 500 obrobionych zdjęć na płycie fotoreportaż ze ślubu i wesela. Nie dostaniemy zdjęć w papierze, albumie ani fotoksiążce.
Zastanawiam się (bo mój S. jest średnio zainteresowany jak narzeczony autorki ) czy zainwestować jeszcze w fotoksiążkę czy tylko skomponować album?

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 09:23   #100
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Fajnie, że znalaźliście swojego fotografa

W tym samym temacie...mamy fotografa na ślub i wesele umówionego z tym, że cena obejmuje wyłącznie ok 500 obrobionych zdjęć na płycie fotoreportaż ze ślubu i wesela. Nie dostaniemy zdjęć w papierze, albumie ani fotoksiążce.
Zastanawiam się (bo mój S. jest średnio zainteresowany jak narzeczony autorki ) czy zainwestować jeszcze w fotoksiążkę czy tylko skomponować album?
My wybraliśmy pakiet 200 zdjęć + 40 w plenerze. Ale są różne opcje do wyboru. Ja bym ci proponowała kupic samej album tak jak nam doradził nasz fotograf . Album nalazłam na allegro za 40 zł, tak więc w kieszeni zostaje co najmniej 200 zł.
Stary 2013-03-19, 12:25   #101
Viollet87
Zakorzenienie

Sol jesteś nam winna foty ze ślubu

310813
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-19, 12:43   #102
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
My wybraliśmy pakiet 200 zdjęć + 40 w plenerze. Ale są różne opcje do wyboru. Ja bym ci proponowała kupic samej album tak jak nam doradził nasz fotograf . Album nalazłam na allegro za 40 zł, tak więc w kieszeni zostaje co najmniej 200 zł.
Jeśli para rezygnuje z albumu, to koszt pakietu rzeczywiście jest taniej - u mnie o 200 zł.

Jest jednak małe ale ten album kosztuje 190 zł (cennik dla fotografów+ rabat za hurt) dla kogoś kto kupuje 1 szt. to 250 zł + 30 zł koszt wysyłki ( ja kupuję raz więc koszt przesyłki rozkłada mi się na ok. 15 albumów)

Albumu za 40 zł nie polecam bo to chińszczyzna - kiedyś jak za pakiet brałem 800 zł to dawałem takie albumy i niestety zawsze zdarzały się defekty a to karty brudziły palce, nie było przekładki, karta dziurawa, odklejające się karty od grzbietu itp.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2013-03-19 o 12:44
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-19, 21:55   #103
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
My wybraliśmy pakiet 200 zdjęć + 40 w plenerze. Ale są różne opcje do wyboru.
Strasznie mało
Stary 2013-03-19, 22:52   #104
painka
Zadomowienie

.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-07-26 o 23:11
painka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 08:15   #105
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez painka Pokaż wiadomość
To nie jest mało.... Najlepsi fotografowie w Polsce oddają po 70-100 zdjęc, no chyba że ktoś chce miec 500 zdjęc w takich samych pozycjach.

A teraz przepraszam za moje małe zboczenie, ale jestem ściśle matematycznym umysłem i wszystko sobie zawsze przeliczam
Zakładając że mamy full pakiet i fotograf jest z nami od przygotowań do poprawin (zwykle od 13 do 1 w nocy) to daje nam 12 godzin pracy. Ale odejmijmy od tego wszystkie te momenty kiedy są przerwy na jedzenie (zakładam, że fotograf też czasem je), kiedy Ty idziesz do wc, TŻ idzie do WC, fotograf idzie do WC, czas kiedy jedziecie samochodem z domu do kościoła/potem do sali i inne wszelkie tego typu sytuacje. Myślę, że na takie czynności możemy odjąc 3 godziny. Czyli zostaje 9 godzin pracy. 9 razy 60 minut daje 540 minut. Czyli jak ktoś mi proponuje pakiet np. 600 zdjęc, to rozumiem, że co 54 sekundy robi 1 DOBRE, WYRAŹNE zdjęcie, na którym każdy dobrze wyszedł, TŻ nie patrzył w sufit a ja na swoje buty, nikt nie miał zamkniętych oczu, głupiej miny itd....? No chyba, że ktoś lubi takie masowe pstrykanie jak wujek polewa wódkę, ciocia je kotleta itd. Może się mylę, ale piszę co uważam i jakie jest moje zdanie.
Dokładnie tak. Nam zależy na jakości a nie ilości. 200 zdjec jest dla nas absolutnie wystarczająco.
Stary 2013-03-20, 08:16   #106
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest mało.... Najlepsi fotografowie w Polsce oddają po 70-100 zdjęc, no chyba że ktoś chce miec 500 zdjęc w takich samych pozycjach.

A teraz przepraszam za moje małe zboczenie, ale jestem ściśle matematycznym umysłem i wszystko sobie zawsze przeliczam
Zakładając że mamy full pakiet i fotograf jest z nami od przygotowań do poprawin (zwykle od 13 do 1 w nocy) to daje nam 12 godzin pracy. Ale odejmijmy od tego wszystkie te momenty kiedy są przerwy na jedzenie (zakładam, że fotograf też czasem je), kiedy Ty idziesz do wc, TŻ idzie do WC, fotograf idzie do WC, czas kiedy jedziecie samochodem z domu do kościoła/potem do sali i inne wszelkie tego typu sytuacje. Myślę, że na takie czynności możemy odjąc 3 godziny. Czyli zostaje 9 godzin pracy. 9 razy 60 minut daje 540 minut. Czyli jak ktoś mi proponuje pakiet np. 600 zdjęc, to rozumiem, że co 54 sekundy robi 1 DOBRE, WYRAŹNE zdjęcie, na którym każdy dobrze wyszedł, TŻ nie patrzył w sufit a ja na swoje buty, nikt nie miał zamkniętych oczu, głupiej miny itd....? No chyba, że ktoś lubi takie masowe pstrykanie jak wujek polewa wódkę, ciocia je kotleta itd. Może się mylę, ale piszę co uważam i jakie jest moje zdanie.

Painka masz rację i moim zdaniem tyle zdjęć wystarcza. Jest tylko małe ale czyli sposób patrzenia PM.

Kiedyś miałem ofertę gdzie w najbogatszym pakiecie było 250 dokładnie obrobionych zdjęć, pod wpływem poniżej opisanych zdarzeń i kilku jeszcze podobnych, zmieniłem ofertę.
Teraz tylko zdjęcia idące do albumu obrabiam dokładnie a dodatkowo na płytę jeszcze wrzucam zdjęcia w większej ilości, które obrabiam tylko w stopniu podstawowym.

Dam dwa przykłady
1. Nie mogę niestety pokazać 2 zdjęć bo PM sobie to zastrzegli ale mogę o nich opowiedzieć. Do albumu poszło ładne zdjęcie o mogę dać przykład podobnego zdjęcia innej Pary. Chodzi o te plenerowe z Parku te gdzie się przytulają.

http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...lwowie_12.html

Młodzi potem mieli do mnie wielką prośbę abym im wymienił to zdjęcie, na zdjęcie które było pomysłem Młodego czyli tło to kwiaty z mini ogródka parkowego, On klęka przed nią i całuje ją w rękę przy tym patrząc na nią Ona stoi i się uśmiecha. No totalny kicz, sztucznie wyglądają, złe pozy mają itd.

2. Inni PM dostali te 250 zdjęć, (100 w albumie) powiedziałem im, że jak chcą to mogę im potem wywołać zdjęcia np. dla rodziców.
Przyszli do mnie po miesiącu dając płytę z prośbą o wywołanie w małym formacie 13x15 700 zdjęć. To nie były moje zdjęcia a zbiór zdjęć od gości - wszystkie z czerwonymi oczami, nie ostre, zaszumiałe itd.
Stary 2013-03-20, 08:54   #107
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Dione
Strasznie mało
To nie jest mało. Też mieliśmy tyle. 200 zdj (z tego 100 w albumie) + 50 plener. Na prawdę wystarczająca ilość. Przy 500 zdj często dużo się powtarza i podczas oglądania robi się nudno Kluczem do sukcesu jest dobry fotograf, który potrafi uchwycić moment i każdą ważną chwile. Dla mnie najważniejszy był plener, więc też tutaj dużo zależy od miejsca, ale taka ilość jest na prawdę ok. Przecież on wypstryka Wam duuuużo więcej a i tak wybierze najfajniejsze.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-20, 21:11   #108
Dione
Zakorzenienie

No to mnie zaskoczyliście bo ja sprawdzałam zagranicznych fotografów to oni oferują za 8-10 godizn pracy 500, 700 i wiecej zdjęc nawet 1500-2000 Te większe ilości oczywiście jak jest dwóch

I to nie tyko zdjecia są na poziomie ale też ciekawe .Oglądałam galerie po np. 1500 zdjec i owszem są niektóre podobne -ale dzieki temu panstwo młodz i kazdy z gości moze sobie wybrać taie jakie jemu najbardziej pasuje i te wywołać - niektóre nie dla wszystkich sa ciekawe np zdjecia po kolei wszystkich gości przy stolikach ale nie czułam jakiegoś wrażenia przesytu czy znudzenia.

Oczywiście nie mozna tego odnieść dokałdnie bo tam ślub przebiega inaczej i nieco inne sie robi nieco zdjecia – mnóstwo się robi zdjęc portetowych i dużo detali .
Podobnie jak painka - ja tez lubie wszyskto podliczać no i jak z grubsza podliczyłam to na takim typowym polskich weselu mi wyszlo dużo mniej zdjec wiec ale nadal 200 to wydaje mi sie mało

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
500 zdj często dużo się powtarza i podczas oglądania robi się nudno
Cytat:
no chyba że ktoś chce miec 500 zdjęc w takich samych pozycjach.
No ale przeciez ślub to kampania marki odzieżowej gdzie się robi setki zdjęć wybiera 15 tylko wyjątkowe wydarzenie gdzie liczy się kazda chwila, gest ,mina i osoba Nie tylko to sami panstwo młodzi ale też cała otoczka, to co sie dzieje z boku , nop dzieci robią coś zabawnego jak to dzieci a to ksiądz fajne gestykuluje w czasie homilii, wujek szaleje na parkiecie , są zabawy oczepinowe – mnóstwo okazji do zdjęc też niespodziewanych i też od tego jest fotograf żeby wyłapac rózne momenty wiec jak kto mi mówi że da 200 z góry no to troche dziwne Przeciez nie wiadomo co się wydarzy, czasem sie zdarzają takie "okolicznosći przyrody" jak ww ciekawe osoby czy ładne oswietlenie, wyjatkowe miejsce że robi sie naraz mnostwo zdjec więc czemu zakłdac z góry 200 ?
Dla mnie jedna z definicji dobrej fotografii niestudyjnej jest umiejętnosci dostrzeganai ciekawych , elementów, umiejstenosc przedstawiani zwykłych rzenudnych pozornie rzeczy w ciekawy sposób, umiejetnosci wydobywania tego co najciekawsze , z otoaczjacej rzeczywistosci ,zaksakiwania. Wiec ktos kto mówi za w ciagu 12 godizn robie 200 zdjec max

Poza tym ślub jest pełny wielu ozdobnych elementów jak dekoracje, tort, bukiet, detale suknia panny młodej które nie są dobrze widoczne na ogólnych zdjęciach a nie po to poświęcono im czas uwage i pieniądze żeby odeszły w zapomienie za kilka godizn .
Oprócz zdjec reportażowych dzien ślubu o tez świetna okazja żeby zrobić sobie pamiątkowe portretowe z rodizcami ,przyjaciómi kiedy indziej wszyscy sa tak uśmiechnieci wystojeni i jest profesjonalny fotograf ?

Ale wiadomo - ważna sprawą są umiejętności fotografa jak jest kiepski to widziłam galerie po 150 których sie nie chcialo oglądac ale przy dobrym to naprawde i te 1000+ sie fajnie ogląda

Cytat:
A teraz przepraszam za moje małe zboczenie, ale jestem ściśle matematycznym umysłem i wszystko sobie zawsze przeliczam (...) Czyli jak ktoś mi proponuje pakiet np. 600 zdjęc, to rozumiem, że co 54 sekundy robi 1 DOBRE, WYRAŹNE zdjęcie, .
Te duże ilości wynikaja np stąd że robi zdjecia seryjne czyli aparat strzela po kilka na sekunde w ten sposób mozna uwiecznić szczególną każdą mine gest czy ruch .

Cytat:
? No chyba, że ktoś lubi takie masowe pstrykanie jak wujek polewa wódkę, ciocia je kotleta itd..
nigdy nie widizłam zdjec z wesela na kórych ktos je , zreszta fotograf raczej tez wtedy je

Cytat:
Najlepsi fotografowie w Polsce oddają po 70-100 zdjęc,
To wychodzi 1000 zł za ile 10, 15 zdjec ?? Się cenią
Nie chce im sie obrabiać czy co
Stary 2013-03-20, 22:49   #109
painka
Zadomowienie

.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-07-26 o 23:08

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-21, 07:50   #110
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez Dione
No ale przeciez ślub to kampania marki odzieżowej gdzie się robi setki zdjęć wybiera 15 tylko wyjątkowe wydarzenie gdzie liczy się kazda chwila, gest ,mina i osoba Nie tylko to sami panstwo młodzi ale też cała otoczka, to co sie dzieje z boku , nop dzieci robią coś zabawnego jak to dzieci a to ksiądz fajne gestykuluje w czasie homilii, wujek szaleje na parkiecie , są zabawy oczepinowe – mnóstwo okazji do zdjęc też niespodziewanych i też od tego jest fotograf żeby wyłapac rózne momenty wiec jak kto mi mówi że da 200 z góry no to troche dziwne Przeciez nie wiadomo co się wydarzy, czasem sie zdarzają takie "okolicznosći przyrody" jak ww ciekawe osoby czy ładne oswietlenie, wyjatkowe miejsce że robi sie naraz mnostwo zdjec więc czemu zakłdac z góry 200 ?
Dla mnie jedna z definicji dobrej fotografii niestudyjnej jest umiejętnosci dostrzeganai ciekawych , elementów, umiejstenosc przedstawiani zwykłych rzenudnych pozornie rzeczy w ciekawy sposób, umiejetnosci wydobywania tego co najciekawsze , z otoaczjacej rzeczywistosci ,zaksakiwania. Wiec ktos kto mówi za w ciagu 12 godizn robie 200 zdjec max
Ale to nie jest tak, że fotograf liczy i robi tylko 200 zdj. Przecież oni robią tysiące zdjęć, z czego potem wybierasz 200, które są obrabiane i wywołane. Często można sobie zażyczyć wszystkie nieobrobione (bez szopa) i masz wtedy dużo zdjęć, tylko nie wyglądają już tak ekstra Fotograf jest na weselu po to by pstrykać, ale nie wszystkie zdjęcia wychodzą dobrze, nie wszystkie trzeba powielać. Dlatego te wybrane 200 jak dla mnie jest wystarczające. I żeby nie było wątpliwości, mówię o jednym dniu wesela

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2013-03-21 o 07:57
magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 09:45   #111
kreoolka
Rozeznanie

Cytat:
Ale to nie jest tak, że fotograf liczy i robi tylko 200 zdj. Przecież oni robią tysiące zdjęć, z czego potem wybierasz 200, które są obrabiane i wywołane. Często można sobie zażyczyć wszystkie nieobrobione (bez szopa) i masz wtedy dużo zdjęć, tylko nie wyglądają już tak ekstra Fotograf jest na weselu po to by pstrykać, ale nie wszystkie zdjęcia wychodzą dobrze, nie wszystkie trzeba powielać. Dlatego te wybrane 200 jak dla mnie jest wystarczające. I żeby nie było wątpliwości, mówię o jednym dniu wesela
Dokładnie jest tak jak pisze magdziaS !
Dione To, że zamawiamy 200 zdjec nie oznacza, że fotograf przez 12 godz będzie liczył co do zdjęcia. Z tysiąca wybierane jest 200 najlepszych i obrobionych, z czego na życzenie pozostałe możesz dostac na płytkę.
Stary 2013-03-26, 20:48   #112
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to nie jest tak, że fotograf liczy i robi tylko 200 zdj. Przecież oni robią tysiące zdjęć, z czego potem wybierasz 200, które są obrabiane i wywołane. Często można sobie zażyczyć wszystkie nieobrobione
napiłam wcześniej " jak kto mi mówi że da 200 z góry no to troche dziwne" czyli chodziło ilośc zdjęć których odda
Cytat:
Z tysiąca wybierane jest 200 najlepszych i obrobionych, z czego na życzenie pozostałe możesz dostac na płytkę.
Raczje miałam na myśli że jakby fotograf zakładał że odda 200 dobrych to np moze podjeść do tego tak że zrobi np ileś zdjec na jeden temat to wystarczy wyrobiliśmy "norme "a dobry fotograf powinien zrobić jak najwięcej jak najlepszych i ciągle szuka okazji do fajnych ujęć nie zakłada z góry że tyle wystarczy tyle będzie dobrych
No a jak piszecie 200 zdjec to ja rozumiem 200 zdjeć a nie 200 zdjęc obrobionych

Poza tym to zawsze można ustalić z fotografem bardziej mi chodziłoo ile zdjec jest 'wsytarczajco" ile sie potem faktycznie ogląda bo wy piszecie że "200 zdj to wystarczająca ilość przy 500 zdj często dużo się powtarza i podczas oglądania robi się nudno" "najlepsi fotografowie w Polsce oddają po 70-100 zdjęc, no chyba że ktoś chce miec 500 zdjęc w takich samych pozycjach." a dla mnie i 2000 może być i sie fajnie ogląda

Cytat:
Nie lubię masówki, my będziemy miec min. 250 zdjęc i w zależności od materiału jaki udało się uchwycic to do 20% gratis lub jeszcze więcej za dodatkową opłatą, wszystko zależy ile będzie zdjęc, z których fotograf będzie zadowolony
Ale czemu zakładasz ze wiecej to 'masówka ' ?

Cytat:
I co najważniejsze - wszystkie będą w pełni obrobione
czemu najważniejsze, obróbke mozna zrobić samemu powierzyć znajomemu czy zawodowemu grafikowi

Cytat:
Sprawdz zdjęcia np. Kaliny http://www.kalina-studio.com/index.p...site=portfolio Nie pamiętam dokładnie, ale za ok 100-120 zdjęc chciała coś w granicach 7 tys. Mimo ceny - myślę że warto
Zalezy dla kogo -Jak ktoś lubi takie klimaty albo chce szpanować to tak
Ja mnie nie bo nie lubie tego typu zdjeć -który jest chyba bardzo popularny w Polsce - zdjęcia ciemne mocne zaszumione ,smoliste cienie ,czar i biel ,postarzanie -dla mnie takie zdjecia są ponure . Oglądam jej zdecia z Paryza - klimat jak Nowa Huta .Jest to kierowanie sie w strone tzw. fotografi artystycznej ale do mnie to nie przemawia oglądając niektóre mam ciarki na plecach i to nie zachwytu

Kreatywności czy klimatu im nie można odmówić są na wysokim poziomie ale do mnie zwłaszcza pod względem obróbki i światła nie trafiają
Stary 2013-03-26, 21:15   #113
cukraktywna
Zadomowienie

bitasmietana.com
Pokazywałam już Wam stronę fotografów, których wypatrzyłam i dzięki za Wasze opinie (: Mam jeszcze jedno pytanie - na ile wyceniłybyście ich usługę? Weźcie pod uwagę jakość zdjęć, lokalizację usługodawców (stolica) oraz to, że jest ich dwoje. Będę wdzięczna za propozycje (;

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 17:52   #114
ElkaMakeUp
BAN stały

moim zdaniem 200 zdjęć to norma, ciężko jest znaleźć więcej dobrych ujęć, chyba ze jest dwóch fotografów. Po za tym obróbka zdjęć to pochłania mnóstwo czasu. U wielu fotografów za dodatkowe zdjęcia po prostu się dopłaca.
ElkaMakeUp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-27, 21:30   #115
painka
Zadomowienie

.

Edytowane przez painka
Czas edycji: 2013-07-26 o 23:08
Stary 2013-03-28, 07:44   #116
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
bitasmietana.com
Pokazywałam już Wam stronę fotografów, których wypatrzyłam i dzięki za Wasze opinie (: Mam jeszcze jedno pytanie - na ile wyceniłybyście ich usługę? Weźcie pod uwagę jakość zdjęć, lokalizację usługodawców (stolica) oraz to, że jest ich dwoje. Będę wdzięczna za propozycje (;
Fajna strona. Ceny mają w porządku moim zdaniem (nawet dość niska nie tylko jak na Warszawę)- w standardzie wliczony już plener i przygotowania. Dla porównania w Łodzi większość fotografów wartych uwagi bierze od 2tys zł za sam ślub i wesele do tortu i doliczają sobie przygotowania i plener. Także 3 tys zł ze wszystkim to nie dużo za aż tyle (choć my przygotowania i plener sobie darujemy ).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 13:31   #117
lala2506
Zakorzenienie

A co sądzicie o: http://www.magineo.pl/ ? Najbardziej interesuje mnie plener

P.S. Nic i nikogo nie reklamuję
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-30, 11:41   #118
Sophie86
Zadomowienie

Co do prac Łukasza Radzięty - robią wrażenie, zwłaszcza te dynamiczne ujęcia. Ale zastanawiam się, czy zdjęcia w podobnym stylu wyjdą każdej parze, czy to takie perełki robione parom o odpowiednim predyspozycjom . Szkoda, że na jego stronie nie ma więcej nowszych, kompletnych reportaży.

Tak z ciekawości przeglądałam sobie cenowo oferty na welonik.pl -mogą być dobre zdjęcia w fajnej cenie, ale też mogą być absolutnie przeciętne i przepłacone. Przykład: tutaj i tutaj - powyżej 5000 zł za dużą ilość photoshopa i całkiem zwyczajne zdjęcia bez znaczacej obróbki.

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
A co sądzicie o: http://www.magineo.pl/ ? Najbardziej interesuje mnie plener

P.S. Nic i nikogo nie reklamuję
Mają kilka ciekawych i ładnych zdjęć, ale najbardziej osobiście mnie przeszkadza obróbka zdjęć - zwyczajnie za dużo przeładowania i efektów barwnych ( w tej kwestii jeszcze dużo do nauczenia się jak takie efekty poprawnie stosować). Za dużo rozmycia -to psuje efekt. Ogólnie poziom nierówny.

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 19:00   #119
Dziamaja
Przyczajenie

Zależy też jak duże jest wesele. Myślę, że 200 zdjęć z wesela powiedzmy na 160 osób to jednak trochę mało.
Dziamaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-01, 19:12   #120
painka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dziamaja Pokaż wiadomość
Zależy też jak duże jest wesele. Myślę, że 200 zdjęć z wesela powiedzmy na 160 osób to jednak trochę mało.
To już zależy od tego czego oczekujecie od fotografa. 1 człowiek się nie rozdzieli i nie da rady zrobic ładnego zdjęcia każdemu z gości i jednocześnie fotografowac Was. Nam fotograf podczas rozmowy jasno powiedział, że to jest niewykonalne i będzie skupiał się na nas.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości