|
|
#91 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Ślub
Karolynka, a ona dokładnie sprawdziła, podliczyła, wie dokładnie że uwiną się z tym w rok/dwa lata
? Zresztą gdyby do niego podeszła i powiedziała "wiesz co, posprawdzajmy ceny, lokale, terminy i ustalmy coś mniej więcej" to brzmiałoby to inaczej niż to:-trzy lata -rok -mogę się zgodzić na dwa -rok? -dwa lata i ani pół dnia mniej -półtora roku, misiu... -dwa lata! -no dobrze! ale napisze o Tobie na wizazu! a taką scenkę mialam przed oczami cytając pierwszego posta :P
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Widzę na wizażu stałe złośliwości od stałych osób
![]() Nie wiem czemu niektórzy nie odróżniają dwóch różnych sytuacji. Pierwszej gdy jesteśmy ze sobą 6 lat, często jesteśmy jeszcze studentami, dopiero zaczynami pomieszkiwać razem albo nie mieszkamy, nie mamy zaplecza finansowego. To normalne że wtedy na ślub można poczekać 2-3 lata. Nie rozumiem jednak sytuacji gdy jesteśmy po studiach, mamy dobrze płatne prace, mieszkamy razem i stać nas na ślub. Od dawna mieszkamy jak małżeństwo tak naprawdę. Na co ten koleś nie jest gotowy i chce czekać 3 lata? Na "Tak" w USC? ![]() Widać że autorka jest rozeznana w temacie, wie jaki koszt i za ile można by zorganizować taki ślub. Po co facet się oświadcza skoro "będzie gotowy za 3 lata, nie lubi pośpiechu". W 100% rozumiem autorkę... Ah, te wymówki wyglądają jakby po prostu nie był pewny. Fajnie ze nie jest pewny czy chce brać z autorką ślub, ale pewny jest że wygodnie się mu z nią mieszka jak małżeństwo. Edytowane przez Stookrotka Czas edycji: 2013-08-15 o 11:46 |
|
|
|
|
#93 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale z czym tu się uwijac? Jak mają pieniądze, to takie wesele jak oni chcą to by w pol roku zorganizowali (a autorka pisala kilka razy juz, że pieniądze to nie problem). Dla mnie najbardziej prawdopodobnym powodem, dla którego narzeczony autorki chciał początkowo zwlekac aż 3 lata, a następnie zgodził się na 2, to fakt że autorka musiała wywierac na nim presje w związku z zaręczynami i on po prostu nie jest na to jeszcze gotowy, albo mają po 20-23 lata i on chce się jeszcze wyszumiec. Gdyby sam z siebie stwierdził, że jest gotowy, chce tego, itp, to myśle że dla niego pójście do usc na drugi dzień by nie było problemem. I gdyby nie, jak to dobrze określiła jedna wizażanka, pms niektórych tu wizażanek, które nie wiadomo dlaczego postanowiły urządzic sobie zawody "kto bardziej wyśmieje autorkę" to by odpisała i na pytanie ile mają lat i jak do zaręczyn doszło. |
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mamy w poście informacji o wieku, sytuacji finansowej, mieszkaniowej i innych, nie wiemy czy ze sobą są te 6 lat czy po drodze zdążyli się rozstać 5 razy. Nie wiemy też dlaczego mężczyzna chce śluby za 3 lata a nie jutro. Mamy tylko informację od autorki :ja chcę ślub już a on nie i jak mam go przekonać że ślub teraz jest lepszy niż za jakiś czas" Złośliwości nie widzę. Sorry klepanie po pleckach i głaskanie po główce to raczej na ślubnym będzie a nie na plotkowym. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ślub
|
|
|
|
|
#96 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dogranie terminów w USC+ewentualny kościele+restauracji/sali+uszycia lub kupna i wykonania poprawek sukienki+zawiadomienie gości odpowiednio wczesniej, nie 1msc przed ślubem bo dopiero wtedy będzie się wiedzieć, że się ze wszystkim wyrobi?
![]() Jak dla mnie 1,5 roku-2 lata to idealny czas by zdążyć ze wszystkim i nie dostać zawału serca biegnąć z przymiarki kiecki po odbiór zaproszeń angażując w pomoc rodzinę a potem ze zmęczenia zaspać na własny ślub, bo jak rozumiem oboje mają też swoje własne codziennie obowiązki. ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- I zgadzam się, problem lezy w tym że najwidoczniej autorka nie poznała się do tej pory na partnerze, oboje mają inne wizje związku i nie potrafią się dogadać. Chca różnych rzeczy
|
|
#97 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do terminów: my ślub kościelny (podkreślam, że taki, bo zwiększa to ilość spraw do załatwienia) i przyjęcie na 40 osób zorganizowaliśmy w 4,5 miesiąca - i to zupełnie na spokojnie, a nie na "wariackich papierach" Dodam, że czas nas nie naglił - po prostu wydłużanie tego okresu nie miało sensu, skoro zdążyliśmy wszystko dopracować w najdrobniejszych szczegółach bez latania "z wywalonym ozorem"
Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2013-08-15 o 12:04 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#98 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale rozumiem że ktoś może chcieć mieć ślub księżniczki- mi nie zależało ( i szkoda było pieniędzy) |
|
|
|
|
|
#99 | |
|
Ha ha ha ha ha
|
Cytat:
W ogóle co za rozkmina
|
|
|
|
#100 | ||
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Ślub można zorganizować spokojnie w rok, a czasami nie, chyba że się pójdzie na kompromisy typu lokal 2h jazdy od kościoła/usc (nie kazdy chce na każdym kroku iść na kompromis byleby slub był jak najszybciej). To w jakim czasie da się przygotować zalezy od tak wielu czynników, że przescigiwanie się która z was wzięła ślub najprędzej od daty dostania pierdzionka jest po prostu głupie - w mieście A może się to okazać możliwe po machnięciu ręką, w mieście B z kolei kompletnie nie do ogarnięcia. I - co więcej - wcale nie to jest kwintesencją problemu przedstawionego w tym wątku a to że oboje chcą od życia różnych rzeczy. Wciąż jestem tez ciekawa ile oboje mają lat ![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
Po prostu nie czaję przepychanek "a bo ja t w tydzień zaciągnęłam by ślubował"
|
|
|
#101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy może wrócisz od mojego postu i przeczytasz go jeszcze raz? I tak jest to off top jak tak bardzo przeszkadza to tobie to zgłoś. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#102 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Skoro to nie jest uniwersalne rozwiązanie i ot tak sobie po prostu piszecie która sprytniejsza i szybciej się uwinęła to co to wnosi do wątku
? Też poczytaj posty, szczególnie pierwszy, końcówkę mojego tez możesz
|
|
#103 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jak facet chce spłodzić dziecko teraz zaraz już a kobieta za 5 lat to on też ma mówić "i co, mam czekać aż pani i władczyny łaskawie odstawi tabletki skoro tyle lat jesteśmy razem i mówiła, że będzie chciała mieć ze mną dzieci? phi!"
|
|
|
|
|
|
#104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama w sobotę będę na ślubie zorganizowantm w 4 miesiące, a młodzi mają wszystko to co chcieli i nie uważam, że wszystko załatwiali jakby się paliło. |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem facet liczył, że Autorce zamknie gębę tym pierścionkiem i będzie miał spokój jeszcze trzy lata, a tu się okazało, że lipa.
![]()
|
|
|
#106 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Ślub
Ja pierdzi.ele. Bez jaj. Ludzie...
Bylam ostatnio na dwoch slubach, jeden cywilny, drugi koscielny. Obydwa z malym przyjeciem. Na przygotowania pary poswiecily +/- pol roku. Ide we wrzesniu na slub. Koscielny, z weselem. Zareczyny w kwietniu. Aha, zadnej wpadki nie bylo. Nie wierze, ze w kazdym innym miejscu w Polsce (poza tymi trzema miastami) przygotowania trwaja 2-3 lata. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#107 |
|
Zakorzenienie
|
Po to żeby napisać że na organizację ślubu nie trzeba roku. Nie trzeba wzorowac się na zia, można szybko i sprawnie wszystko zorganizować w znacznie krótszym okresie czasu.
A większość osób o tym nie wie bo sa bombardowani pm-kami 2017 i rosnie przekonanie że organizacja ślubu i wesela jest trudna i czasochłonna. |
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
No ja w lipcu byłam na ślubie i weselu znajomej, zaręczyny w Sylwestra. Wesele z tańcami, pysznym jedzeniem, sala całkiem ładna, bardzo ładnie udekorowana, okrągłe stoliki, nie mam pojęcia, ile osób było, ale pewnie z 60-70 na weselu. Ślub w jednym z ładniejszych kościołów w Warszawie. I naprawdę to "rok? chyba zwariujesz, się nie wyrobisz" to dla mnie jakiś absurd. Rozumiem, jak ktoś chce dłużej planować, ale naprawdę...
Kiedyś to w ogóle zaręczyny dłużej trwające niż rok były uznawane za nieważne . Według mnie narzeczeństwo to specjalny, intensywny okres przygotowań do ślubu i małżeństwa - wytężony czas pracy nad związkiem, rozwój duchowy dla par wierzących no i i przygotowanie ślubu, które wcale nie jest najważniejsze w tym okresie, bo dużo ważniejsze jest przygotowanie do małżeństwa.Jak ktoś się oświadcza, powinien być pewien tej osoby. Jasne, może się coś zmienić, zaręczyny można zerwać (wiem z własnego doświadczenia), ale jednak oświadczyny i wysyłanie sygnałów "nie jestem gotowy" to jakiś absurd. A wyśmiewanie się z parcia na ślub też nie jest okej. Co innego, kiedy osoba ma problemy w związku, których nie zauważa i uważa, że ślub magicznie wszystko odmieni. To głupie. Ale oczekiwanie ślubu, pragnienie małżeństwa - co w tym dziwnego? Ja mam "parcie na ślub" bo wiem, że bez ślubu nie zamieszkam z moim TŻ, ba, nie będę się z nim kochać etc. Nie oznacza, że po kilku miesiącach chcę zaręczyn a ślubu za rok. Oznacza to, że ślub jest moim oczekiwaniem w relacji, w moim planie na życie, że bez ślubu nie będziemy żyć razem i że oczekuję, że nas związek, o ile wszystko pójdzie gładko, przejdzie w etap małżeństwa i rodziny bynajmniej nie po 10 latach. No i co? To oznacza, że nie mam mózgu? Byłam w stanie zakończyć związek po zaręczynach, bo okazał się toksyczny. Jak widać "parcie" nie morduje szarych komórek. 6 lat razem, w przypadku dorosłych ludzi, a nie high school sweethearts, to długo. Na tyle długo, że wydaje mi się, że poza skrajnymi przypadkami albo obopólną chęcią długich zaręczyn nie ma powodu, aby zaręczyny trwały 3 lata.
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie dlatego ślubu nie bierzemy, jesteśmy w trakcie studiów, pracę dorywczą mam tylko ja. Gdybyśmy mieli to wszystko, to ślub bylibyśmy w stanie zorganizować w baardzo krótkim czasie, bo obojgu nam na tym zależy.Ale gdybym była w sytuacji autorki (miała ciągłość finansową i mieszkanie) to byłoby mi przykro, że Tż (mimo oświadczyn) nie jest pewien, czy tego ślubu chce i mimo warunków i mieszkania razem przekłada go na ileś lat naprzód.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#110 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
Cytat:
Przecież, na boga, ona nie każe facetowi iść do usc jutro czy za miesiąc. |
|||
|
|
|
|
#111 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Autorko, moim zdaniem sprawa jest dość prosta. Twój facet oświadczył Ci się i chce ślub zorganizować za dwa lata, bo uważa, że tyle właśnie na to potrzeba. Co nie znaczy, że nie możecie zacząć od jutra. Trzeba się dowiedzieć o sale, muzykantów, itp. Jeśli będą terminy na za rok to ja nie widzę powodu, by czekać. Tym bardziej, że jaki pisałaś: kasę macie. Jak to jest to wszystko można załatwić, jeśli są wolne terminy. Choć ja Ci powiem, że wg mnie 2 lata to akurat idealny czas od zaręczyn do ślubu, wystarczający na organizacje wszystkiego od A do Z na spokojnie.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-08-15 o 13:56 |
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#113 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo i tak jest. Nie wiemy tego.---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#114 | |
|
Konto usunięte
|
Wypada w czwartek. Ale 22.02.2020 również brzmi ładnie. Sobota.
![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Rzeczywiście. I misterny plan runął. ![]()
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-08-15 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Przykre są wypowiedzi niektórych osób i tendencja na wizażu, że jak ja mam taką sytuację to jest ona dobra. Taką postawę przyjmuje Drabineczka, ona jest z facetem 6 lat i ją facet wodzi za nos jeszcze przez najbliżesze kilka więc to jest ok a jak jakaś dziewczyna uważa że to nie fair to już źle bo przecież tak ma być.
Ja uważam, zę 6 lat to bardzo długo i nie chciałabym czekać kolejne 3 lata. I tak już żyjecie jak małżeństwo, to nie wiem na co Twój facet chce czekać i dlaczego Cię zwodzi. Ślub to u was tj. formalność, przynajmniej ja to tak postrzegam więc za bardzo nic nie zmienia formalnie. Zmienia jednak poczucie autorki bo dla niej jest to strasznie ważne. Pogadała bym z facetem bo mam wrażenie, że on się miga od ślubu i dlatego chce go odciągnąć |
|
|
|
|
#116 |
|
Konto usunięte
|
Shanraya ale ja się z tobą jak najbardziej zgadzam
tylko że u mnie jest tak: powody dla których my czekamy, moim zdaniem są logiczne i kilka osób w wątku się z moimi powodami zgodziło.Jednakże (!) uważam że my nie wiemy wszystkiego tak naprawdę. Może facet autorki wątku wcale jej nie zawodzi tylko też ma logiczne powody dla których warto byłoby poczekać. A możę nie ma powodów i wodzi ją za nos. Nie wiemy. Ja uważam że sytuacja nie jest straszna bo sama jestem w podobnej, tylko że myśmy oboje podjęli taką decyzję i oboje ustalili że taki i taki czas takie i takie warunki i ok. Tutaj się nie dogadują. I nie wiemy nic poza "chcę ślubu". Nie wiemy ile mają lat, co z wykształceniem, pracą, miejscem zamieszkania, pieniędzmi na ślub i całą resztą. Trudno ocenić czy facet się miga czy ma ku temu powody. Wyszłam z założenia że ma powody by czekać. |
|
|
|
|
#117 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Z postu nie wynika kompletnie nic prócz tego, że ma być ślub, jak najszybciej i zdaniem autorki cacy jest wszystko prócz faceta, bo on z jakichś przyczyn nie widzi w tym momencie szans na szybkie go wzięcie.
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
Ale halo, przecież gdzieś Autorka pisała, że stać ich na ślub, mają mieszkanie, pracę, i że właściwie żyją jak małżeństwo, więc co ma jeszcze napisać?
Wkleić jakieś dowody, wyciągi z konta? |
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
Autorka - jeśli się nie mylę, napisała 3 posty, a my ok 115
Wydaje mi się że nie podała wielu istotnych dla innych ludzi szczegółów. Wiemy że mają kasę i razem mieszkają, nie wiemy czy mają własne cztery kąty, czy u teściów mieszkają, czy wynajmują coś co pożera 1/3 ich dochodów. Jeżeli facet tak się upiera przy czekaniu każdy powód może być istotny. Brak własnego lokum czy mieszkanie na kupie. To się zdarza.
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.

? Zresztą gdyby do niego podeszła i powiedziała "wiesz co, posprawdzajmy ceny, lokale, terminy i ustalmy coś mniej więcej" to brzmiałoby to inaczej niż to:

- a cóż niby po tych 3 latach ma się zmienić?- 6 lat to za mało na poznanie? 

Właśnie dlatego ślubu nie bierzemy, jesteśmy w trakcie studiów, pracę dorywczą mam tylko ja. Gdybyśmy mieli to wszystko, to ślub bylibyśmy w stanie zorganizować w baardzo krótkim czasie, bo obojgu nam na tym zależy.

tylko że u mnie jest tak: powody dla których my czekamy, moim zdaniem są logiczne i kilka osób w wątku się z moimi powodami zgodziło.