Dlaczego nie chcemy miec dzieci? - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-19, 23:06   #1291
Hultaj
BAN stały

Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

Cytat:
te ikonki niewiele dla mnie znaczą, bo im się opłaca robic takie kampanie (z logicznych powodów), ale nie ważne, chodziło mi o podanie konkretnych danych ale nie takich ogólnych z youtuba, dlatego żeby były wiarygodne (a nie takie jak do kampanii wyborczej).
jedna uwaga, czyli sugerujesz, że wolno tym im robić kłamliwe kampanie społeczne i powoływać się na fałszywe dane?

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ----------

Cytat:
no teraz ci się nie chce czy może nie masz argumentów
po pierwsze, nie chce mi się tłumaczyć tego, jak krowie na rowie, przepraszam za porównanie, co w poprzednich postach pisałam. Bo mnie jest np. szkoda klawiatury, na tezy, że jak ktoś sobie urodzi dziecko, żeby mąż nie odszedł do innej jest egoistą, a jak ktoś jest rozwrzeszczany i pierwszy do bicia, albo zostawi wychowywanie dziecka telewizji i "grom komputerowym" czy traktuje potomstwo jak dopust boży, to lepiej być może dla spoleczeństwa przysłuży się, nie rozmnażając się wcale.
Po drugie, nie chce mi się wklejac linków i fragmentów nudnych jak dla mnie raportów i prognoz statystycznych, dobierać stron, które mogłabyś uznac za wartościowe, do których każdy może dotrzeć dzięki wyszukiwarce, oraz argumentować, dlaczego dane źródło wg mnie zasługiwałoby na uwagę, i to jest,byłby cały sekret. Zawsze możesz powiedzieć, że jak się pojawią problemy wynikające z niżu demograficznego, to zawsze przyjadą pracować do Polscy inni, prawda? Zawsze można zacząc zaraz rozmawiać o rasizmie, czyż nie?
Krótko mówiąc, nie interesują mnie odbijania piłeczki z Wyrakami bis , i na konkretne argumenty wartościowe dla mnie merytorycznie, to czekałabym ja; a czym to sobie tłumaczysz, to już jest jest Twoja sprawa. Serdecznie Cię pozdrawiam, i dobranoc.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 23:08
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 23:07   #1292
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Hultaj, wiele kampanii powołuje się na fałszywe dane [bądź też w żaden sposób niezbadane]

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 23:09   #1293
Hultaj
BAN stały

Cytat:
wiele kampanii
ok; które i na które?
Stary 2011-01-19, 23:15   #1294
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
jedna uwaga, czyli sugerujesz, że wolno tym im robić kłamliwe kampanie społeczne i powoływać się na fałszywe dane?

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ----------

po pierwsze, nie chce mi się tłumaczyć tego, jak krowie na rowie, przepraszam za porównanie, co w poprzednich postach pisałam. Bo mnie jest np. szkoda klawiatury, na tezy, że jak ktoś sobie urodzi dziecko, żeby mąż nie odszedł do innej jest egoistą, a jak ktoś jest rozwrzeszczany i pierwszy do bicia, albo zostawi wychowywanie dziecka telewizji i "grom komputerowym" czy traktuje potomstwo jak dopust boży, to lepiej być może dla spoleczeństwa przysłuży się, nie rozmnażając się wcale.
Po drugie, nie chce mi się wklejac linków i fragmentów nudnych jak dla mnie raportów i prognoz statystycznych, dobierać stron, które mogłabyś uznac za wartościowe, do których każdy może dotrzeć dzięki wyszukiwarce, oraz argumentować, dlaczego dane źródło wg mnie zasługiwałoby na uwagę, i to jest byłby sekret. Zawsze możesz powiedzieć, że jak się pojawią problemy wynikające z niżu demograficznego, to zawsze przyjadą pracować do Polscy inni, prawda?
Krótko mówiąc, nie interesują mnie odbijania piłeczki z Wyrakami bis , i na konkretne argumenty to czekałabym ja; a czym to sobie tłumaczysz, to już jest jest Twoja sprawa. Serdecznie Cię pozdrawiam, i dobranoc.
ja juz napisałam tam wyżej, że przeciez mnie to tak na prawde ni ziembi ni grzeje po porsu nie lubię takiego rzucania hasłami.
co do tych kampanii, uważam że nie wolno, ale wiele jest kampanii które są często poparte nieobiektywnymi źródłami. (np "cukier krzepi" ) dlatego nie uważam ich za w pełni wiarygodne. ale jakie to ma znaczenie, temat nie o tym

przecież ja nic na tem temat się nie wypowiadałam więc o co kaman?

na argumenty na jaki temat ty czekasz? postaram sie odpowiedziec jesli będę stroną przeciwną w tym temacie.

bo ja się chyba jednak na te swoje nie doczekam
Stary 2011-01-19, 23:18   #1295
Hultaj
BAN stały

I uważam, że żyjąc w społeczeństwie, dla którego nie jest bez znaczenia rozmnażanie się jego elementów składowych, z tej racji, że innej metody wymiany trybów napędzających cały mechanizm nie ma, decydując się na brak posiadania potomstwa, bo się nie chce, bo się woli wydawać na zarąbiste szpilki a nie pakować w dzieciaka, jest egoizmem, z tego względu, że łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat. Jaśniej już nie potrafię.
Stary 2011-01-19, 23:19   #1296
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Hultaj, np:
Cytat:
Całkiem niedawno, w 2001 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że w pierwszym okresie życia karmienie wyłącznie piersią jest najlepsze dla maluchów. Tymczasem teraz, i to na łamach prestiżowego czasopisma „British Medical Journal”, lekarze z kilku wiodących instytutów badawczych przyznają, że nigdy nie istniały żadne dowody wspierające zalecenia WHO. Zdaniem ekspertów niewprowadzanie pokarmów stałych przed ukończeniem szóstego miesiąca może się wręcz okazać szkodliwe dla zdrowia dzieci.
źródło : The Guardian / onet

Ja tam uważam, że takiego rodzaju egoiści są szczęśliwsi

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2011-01-19 o 23:21
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 23:23   #1297
Hultaj
BAN stały

Cytat:
bo ja się chyba jednak na te swoje nie doczekam
czekam po prostu, aż przestaniesz ode mnie oczekiwać, że moje opinie i ich tłumaczenia Cię zadowolą. Bo nie to autentycznie przypomina rozmowę:
- embrion to jest zlepek komórek.
- embrion to jest człowiek, z embrionu kapusta nie wyrośnie.

Moja racja jest mojsza niż twojsza. Dziękuję za uwagę.
Stary 2011-01-19, 23:28   #1298
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
I uważam, że żyjąc w społeczeństwie, dla którego nie jest bez znaczenia rozmnażanie się jego elementów składowych, z tej racji, że innej metody wymiany trybów napędzających cały mechanizm nie ma, decydując się na brak posiadania potomstwa, bo się nie chce, bo się woli wydawać na zarąbiste szpilki a nie pakować w dzieciaka, jest egoizmem, z tego względu, że łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat. Jaśniej już nie potrafię.
popełniasz tu błąd o tyle, że zakładasz że ci którzy nie chcą miec dzieci, nie chcą ich dlatego że wolą wydac pieniądze na te "zarąbiste szpilki". otóż cały sęk w tym, że owszem, pewnie są tacy ludzie, ale ja tu cały czas wykładam na te temat tej grupy, która nie chce miec dzieci bo zupelnie nie czuje potrzeby ich posiadania/instynktu macierzyńskiego. to tak jakby cały świat zmuszał cię do kupienia tego głupiego kucyka pony, choc ty nie chcesz, bo zwyczajnie nie czujesz powołania do zajmowania się kucykiem pony. nawet jeśli ten super kucyk pony "przyda się społeczeństwu" bo kiedys stanie się karmą dla psa czy czymkolwiek. jaśniej nie potrafię

to żaden egoizm.

i znowu "łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat" - no moze i dla kogos łatwiej, ale jaki to ma związek ze sprawą? bo dla kogos innego łatwiej będzie wyjsc za mąż, urodzic dzieci i czuc się spełnionym, niż życ bez tego "zabezpieczenia na starosc" w postaci podawacza szklanki no i teraz jego mamy nazwac egoistą? bo wybrał "łatwiejszą drogę do starości"?

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2011-01-19 o 23:34
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 23:38   #1299
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Całkiem niedawno, w 2001 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że w pierwszym okresie życia karmienie wyłącznie piersią jest najlepsze dla maluchów. Tymczasem teraz, i to na łamach prestiżowego czasopisma „British Medical Journal”, lekarze z kilku wiodących instytutów badawczych przyznają, że nigdy nie istniały żadne dowody wspierające zalecenia WHO. Zdaniem ekspertów niewprowadzanie pokarmów stałych przed ukończeniem szóstego miesiąca może się wręcz okazać szkodliwe dla zdrowia dzieci.
no dobra, i teraz należałoby się pochylić nad tym, dlaczego obowiązywały takie a nie inne zalecenia. I co się zacznie, gadka o manipulacji i koncernach np?
(Masz teraz prosty przykład, jak można różnie interpretować słowa, dane, itp., na, że tak się wyrażę, śledztwie smoleńskim - co głowa, to opinia. Jeden powie "kłamstwo'', drugi o tym samym "prawda", i każdy będzie przekonany o słuszności swoich twierdzeń).
Bo poglądy na przestrzeni dziejow odnośnie rożnych aspektów dotyczących życia człowieka zmienialy się rozmaicie, kiedys czytałam o tym, że "głupi" szpinak był taki zalecany ze względu na jego rzekome znamienite ilości żelaza, tylko dlatego, że ktoś się kiedyś pomylił i machnął przecinek za daleko.

---------- Dopisano o 01:38 ---------- Poprzedni post napisano o 01:29 ----------

Cytat:
to tak jakby cały świat zmuszał cię do kupienia tego głupiego kucyka pony
sęk w tym, że Cię NIE zmusza, to po pierwsze. Należy umieć odróżniać rozmowy czy nawet społeczne nakazy od faktycznych nakazow.
Po drugie,
Cytat:
otóż cały sęk w tym, że owszem, pewnie są tacy ludzie, ale ja tu cały czas wykładam na te temat tej grupy, która nie chce miec dzieci bo zupelnie nie czuje potrzeby ich posiadania/instynktu macierzyńskiego
a ja mówię o tym, że gdyby rozmnażanie się sprowadzało się do tego, że ciąza np. trwa 2 godziny, póród byłby bezbolesny i trwał tak ze chwilę, po czym można było zapakować grzecznie dzieciaka do szklarni i pod wieczór byłby z tego dorosly człowiek i odesłac w świat, niech robi na siebie; i byłoby to relatywnie niedrogie (nie generowałoby kosztów regularnie i to nie takich znowu małych), to mało kto by sie rozkminiał, nad instynktami macierzyńskimi jako takimi i więcej ludzi zdecydowałoby się rozmnożyć, coś na zasadzie pójścia do dentysty. Tak samo jak mało kto do tego stopnia boi się matury, że do niej w ogole nie podejdzie. A że w rzeczywistości to jest kupa roboty przez x-lat, i ludzie doskonale są tego świadomi, to dla mnie tu jest dorabianie teorii. A nie ślodkie rozkośne fasiolki, tiu tiu, i kupa śmierdząca, i zupki, i odmóżdżenie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-19 o 23:41
Stary 2011-01-19, 23:45   #1300
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:

sęk w tym, że Cię NIE zmusza, to po pierwsze. Należy umieć odróżniać rozmowy czy nawet społeczne nakazy od faktycznych nakazow.

mogę sobie rozróżniac ale właśnie o tych nakazach w całym wątku się rozprawia a to presja rodziny/koleżanek (i przytoczona przez ciebie babcia która tak baaardzo baaaardzo chce miec wnusia ), presja społeczna (kampanie), "tradycja" matki polki, wścibstwo obcych ludzi... i przełóż to sobie wsyztsko etraz na kucyka pony
Po drugie,
a ja mówię o tym, że gdyby rozmnażanie się sprowadzało się do tego, że ciąza np. trwa 2 godziny, póród byłby bezbolesny i trwał tak ze chwilę, po czym można było zapakować grzecznie dzieciaka do szklarni i pod wieczór byłby z tego dorosly człowiek i odesłac w świat, niech robi na siebie; i byłoby to relatywnie niedrogie (nie generowałoby kosztów regularnie i to nie takich znowu małych), to mało kto by sie rozkminiał, nad instynktami macierzyńskimi jako takimi i więcej ludzi zdecydowałoby się rozmnożyć, coś na zasadzie pójścia do dentysty. Tak samo jak mało kto do tego stopnia boi się matury, że do niej w ogole nie podejdzie. A że w rzeczywistości to jest kupa roboty przez x-lat, i ludzie doskonale są tego świadomi, to dla mnie tu jest dorabianie teorii. A nie ślodkie rozkośne fasiolki, tiu tiu, i kupa śmierdząca, i zupki, i odmóżdżenie.
jasne że nie, bo nie ma to NIC wspólnego z macierzyństwem a o nim tu mowa (a raczej o jego braku który jest przyczyną niechęci do posiadania dzieci)

Edytowane przez abiblabla
Czas edycji: 2011-01-19 o 23:46
abiblabla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-19, 23:53   #1301
Hultaj
BAN stały

Cytat:
bo dla kogos innego łatwiej będzie wyjsc za mąż, urodzic dzieci i czuc się spełnionym, niż życ bez tego "zabezpieczenia na starosc" w postaci podawacza szklanki no i teraz jego mamy nazwac egoistą? bo wybrał "łatwiejszą drogę do starości"?
no i jak Ci powiedziałam, że:
Bo mnie jest np. szkoda klawiatury, na tezy, że jak ktoś sobie urodzi dziecko, żeby mąż nie odszedł do innej jest egoistą, a jak ktoś jest rozwrzeszczany i pierwszy do bicia, albo zostawi wychowywanie dziecka telewizji i "grom komputerowym" czy traktuje potomstwo jak dopust boży, to lepiej być może dla spoleczeństwa przysłuży się, nie rozmnażając się wcale.
To mi odpowiedziałaś:
Niniejszym pewna część ciała niebezpiecznie mi się zbliża do klawiatury, w opadzie.

---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:49 ----------

Cytat:
jasne że nie, bo nie ma to NIC wspólnego z macierzyństwem a o nim tu mowa (a raczej o jego braku)
Tylko widzisz, Ty np. uważasz, że ja zakładam, w myśl przecież tego, co tu napisałam, bo powinnam pisac posty na 70 cm, żeby nikt nie mial żadnych wątpliwości, że lepiej by chyba było urodzić/spłodzić dziecko, odbębnić ''obowiązek'' i np. oddać do domu dziecka. I wtedy byłoby fajnie; altruista.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-20 o 00:00

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-19, 23:59   #1302
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
no i jak Ci powiedziałam, że:
Bo mnie jest np. szkoda klawiatury, na tezy, że jak ktoś sobie urodzi dziecko, żeby mąż nie odszedł do innej jest egoistą, a jak ktoś jest rozwrzeszczany i pierwszy do bicia, albo zostawi wychowywanie dziecka telewizji i "grom komputerowym" czy traktuje potomstwo jak dopust boży, to lepiej być może dla spoleczeństwa przysłuży się, nie rozmnażając się wcale.
To mi odpowiedziałaś:
Niniejszym pewna część ciała niebezpiecznie mi się zbliża do klawiatury, w opadzie.
po pierwsze to przeciez to napisałam wcześniej i dopiero teraz wypowiedziałam się na temat podawacza szklanki

po drugie nie widzę niestety związku z tymi cytatami. ty mówisz o tezach kto powinien a kto nie się rozmnażac (nie przypominam sobie żebym w ogóle na ten temat się wypowiadała), a zacytowałas fragment, gdzie mówię że pogląd o tym komu jest łatwiej w jakiej sytuacji jest nieobiektywny, bo to co łatwiejsze dla jednego nie jest łatwiejsze dla drugiego. i tu przypomnę to co napisałam:
Cytat:
i znowu "łatwiej jest musieć myślec o sobie i zajmować się tylko soba, niż drugim człowiekiem, w tym uzależnionym od nas, przez minimum piętnaście lat" - no moze i dla kogos łatwiej, ale jaki to ma związek ze sprawą? bo dla kogos innego łatwiej będzie wyjsc za mąż, urodzic dzieci i czuc się spełnionym, niż życ bez tego "zabezpieczenia na starosc" w postaci podawacza szklanki
Stary 2011-01-20, 00:26   #1303
Hultaj
BAN stały

bo to o tym, że mi szkoda klawiatury, pisałam w kontekście, że mnie nie interesuje, że jakaś Kowalska np. będzie miala bogatego męża i będzie jej łatwo, bo nawet jesli będzi miała macierzyństwa po dziurki w nosie, bo się np. zmęczy, to wynajmie sobie nianię a sama pójdzie się odprężyć na tenisa. I rozkminki, że Kowalska nie jest egoistką, a dziewczyna, której nie stać na to, by się rozmnożyć, więc się zabezpiecza, jest egoistką. Mnie się po prostu nie chce/nie chciało rozpieprzać, za przeproszeniem, nad tym, nad czym z takim upodobaniem się niektóre Panie rozwodzicie.
Sama użyłaś sformułowania, że jednej będzie łatwiej wyjść za mąz, mieć dzieci i czuć się spełnionym; nawiasem mówiąc, ja w swoim zyciu znałam tylko jedną dziewczynę, która chciała mieć dzieci wcześnie, dla idei, tak bo tak, i ona mogłaby już dzisiaj i juz teraz (klasa maturalna ;-)), cała reszta nie licząc pewnych wyjątków, wpadkowych częsciej niz rzadziej lub pań bez większego pomysła na siebie, do decyzji o powiększaniu rodziny dojrzewała z wiekiem.

---------- Dopisano o 02:26 ---------- Poprzedni post napisano o 02:07 ----------

i zwyczajnie uważam, że ta rozmowa sprowadziła się do jak dla mnie mało istotnych pier.dół i tyle. Bo jeśli powiem, że wg mnie tampony są fajnym wynalazkiem, ale na noc wydają mi się być wynalazkiem mało zdrowym, no chyba, że ktoś będzie wstawał często i zmieniał je równie często, co w ciągu dnia, z tego względu, że jakby tak natura chciała, żeby gnijąca krew miała sobie siedzieć w środku, to sama wpadłaby na to, żeby odpowiednio niewiastę zaczopowac, to Ty byś mi chyba powiedziała, że mam Ci przysłać tą naturę na rozmowę do Ciebie.
A tak ogólnie mówiąc, to ja o problemach starzenia się społeczeństw słyszałam pierwszy raz co najmniej w połowie lat 90tych, więc wydaje mi się, że nie musiałabym się ograniczać do węszenia spisków i przeżywania filmików z jutiuba.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-01-20 o 00:09
Stary 2011-01-20, 07:52   #1304
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
-w życiu widzę więcej minusów niż plusów, life is brutal - jak mogę kogoś na to skazywać ?
Dokładnie Dla mnie to też okrucieństwo.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 10:12   #1305
sine.ira
BAN stały

Cytat:
to nie jest żaden gen , tylko hormonki, a konkretnie to wazopresynka z oksytocynką rulez,
Acha, a to z kosmosu pewnie pochodzi, a nie z biologii

Cytat:
i jakby Twoj facet nie miał tego pierwszego w sęsownym stężeniu, a Ty tego drugiego, to oboje mielibyście tzw. małe problemy z wiernością.
Ale przynajmniej nie złamiemy nikomu dzieciństwa jak nas przestanie uciskać wzopresynka. A może. I to jest właśnie ten wolny duch. Mało to nieszczęścia na świecie ?

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-20 o 10:25
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 10:20   #1306
katja_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Nikt nie mówi, że masz kłamać i chodzi o całkiem coś innego, nie udawaj, że nie wiesz o co
Pisałaś cały czas o niemowlaku i teraz nie odwracaj kota ogonem, bo z całej wypowiedzi widać, że chodziło o dziecko:
"Nie jestes wybrakowana. Mam tak samo. Niemowle to niemowle. Ladne na pewno nie jest, a nie umiem sie zachwycac czyms, co tak naprawde mi sie nie podoba. Juz sie boje swojej reakcji na dzieciaka kolezanki, ktora jakos niedlugo rodzi."

Ale oczywiście ja się tylko czepiam, bo co by to mogło byc innego, jak nie czepialstwo dzieciatych.
Owszem, czepiasz sie. Albo nie kumasz, co sie do Ciebie mowi. To, ze pisalam o niemowlaku nie znaczy, ze tej zasady nie mozna zastosowac w innych przypadkach.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 10:27   #1307
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Ja cię, Hultaj, lubię, ale tym wpisem mnie wk.. urzyłaś.
Już ci pisałam, że masz prawo tak pisać, jeśli moje (i nie tylko moje) intencje przy podejmowaniu decyzji o nieposiadaniu dzieci były by właśnie takie. A tak nie jest i taki wpis w gruncie rzeczy mnie obraża. Tak samo ja mogę napisać, że jeśli masz dzieci, to z czystego egoizmu, bo oczekujesz, że zajmą się tobą na starość, dorzucą do tego pasztetu. Bo ci się należy..
Wiesz, co by ci powiedział psychoterapeuta, gdybyś poszła do niego z takim tekstem: "Dzień dobry. Mam problem: w ogóle nie odczuwam potrzeby posiadania dzieci, nie interesują mnie one, nie są mi do szczęścia potrzebne, ale zastawiam się, czy nie urodzić - bo to społeczny egoizm, żeby ich nie mieć. I co ja mam z tym fantem zrobić? Nie potrzebuję ich, nie mam tego "instynktu", ale przecież mam macicę.."
Zacznij odróżniać 2 rodzaje egoizmu (jeśli się upierasz przy tym egoizmie) : dobry, który polega zaspokajaniu potrzeb (bez krzywdzenia innych), dzięki któremu możemy sobie szczęśliwie ułożyć życie i mieć zdrową psychikę (ba, ten zdrowy egoizm jest oznaką zdrowej psychiki..) - od złego, który polega na realizowaniu własnych potrzeb i ambicji kosztem szczęścia czy zdrowia innych. Bo to, że nie urodzę dziecka nie odbywa się kosztem kogoś innego - owszem, nie dołoży się do ZUSu, ale do k.., dokładam się ja (formalnie emeryturę dostaję za to, co wypracowałam, a nie za dziecko - a że zorganizowano to od dupy strony, to nie moja wina) - wystarczająco, aby zasłużyć na emeryturę! A poza tym nie mając dzieci muszę liczyć się z tym, że na starość jak sama o wszystko nie zadbam, to nie będę miała co liczyć, że "no przecież jeszcze dzieci będą - zawsze matce pomogą, dorzucą do pasztetu".

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2011-01-20 o 10:28
Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 10:47   #1308
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Bo to, że nie urodzę dziecka nie odbywa się kosztem kogoś innego - owszem, nie dołoży się do ZUSu, ale do k.., dokładam się ja (formalnie emeryturę dostaję za to, co wypracowałam, a nie za dziecko - a że zorganizowano to od dupy strony, to nie moja wina) - wystarczająco, aby zasłużyć na emeryturę!
W ogóle ten argument o emeryturze kładzie mnie na łopatki. Takiej demagogii to już po prostu trzeba się zacząć bać chyba.
I jeszcze powoływanie się na jakieś żenujące kampanie zachęcające ludzi do rozmnażania się propagowane przez państwo, które rodzinę ma centralnie w doopie i jawnie pokazuje, że potrzeba mu nowych zastępów mięcha żeby zapierdzielało w tym chorym systemie emerytalnym, bo nikt w systemie chyba problemu nie widzi Nie ma to jak szukanie prostych rozwiązań. I to w kraju, w którym ludzie chcą mieć dzieci, a spadek liczby urodzeń bierze sie w głównej mierze z sytuacji ekonomicznej, a nie z wygody czy nieporadności. Żanada do sześcianu.

W ogóle ta rozmowa robi się dziwna i nie wiem w sumie do czego ma doprowadzić ?

Bijcie pianę dalej, dziękuję i do widzenia. Idę policzyć ileż to par szpileczek już zgromadziłam w swoim dłuuuuuugim życiu i przeliczę to na potencjalne słoiczki z obiadkami Gerbera, ktore kochające, nowoczesne mamusie kupują swoim skarbom, a których to w swym egoiźmie nie zakupiłam

Peace.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-01-20 o 10:49
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 10:58   #1309
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Idę policzyć ileż to par szpileczek już zgromadziłam w swoim dłuuuuuugim życiu i przeliczę to na potencjalne słoiczki z obiadkami Gerbera, ktore kochające, nowoczesne mamusie kupują swoim skarbom, a których to w swym egoiźmie nie zakupiłam
.
I danonki, i danonki!
Podobno jakieś syfy w tych Gerberach znaleziono
Zresztą dla każdego normalnego człowieka jest to oczywiste, że jedzenie w słoikach jest ryzykowne, bo tak naprawdę NIGDY nie mamy pewności, czego tam nawalono, a te restrykcyjne kontrole to ja już niespecjalnie wierzę
Też mi kurde, wielkie odkrycie.

Tak offtopując.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 11:25   #1310
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle ten argument o emeryturze kładzie mnie na łopatki. Takiej demagogii to już po prostu trzeba się zacząć bać chyba.
I jeszcze powoływanie się na jakieś żenujące kampanie zachęcające ludzi do rozmnażania się propagowane przez państwo, które rodzinę ma centralnie w doopie i jawnie pokazuje, że potrzeba mu nowych zastępów mięcha żeby zapierdzielało w tym chorym systemie emerytalnym, bo nikt w systemie chyba problemu nie widzi Nie ma to jak szukanie prostych rozwiązań. I to w kraju, w którym ludzie chcą mieć dzieci, a spadek liczby urodzeń bierze sie w głównej mierze z sytuacji ekonomicznej, a nie z wygody czy nieporadności. Żanada do sześcianu.

W ogóle ta rozmowa robi się dziwna i nie wiem w sumie do czego ma doprowadzić ?

Bijcie pianę dalej, dziękuję i do widzenia. Idę policzyć ileż to par szpileczek już zgromadziłam w swoim dłuuuuuugim życiu i przeliczę to na potencjalne słoiczki z obiadkami Gerbera, ktore kochające, nowoczesne mamusie kupują swoim skarbom, a których to w swym egoiźmie nie zakupiłam

Peace.
Niedługo państwo stwierdzi, że tyrając ileś-dziesiąt lat na emeryturę w gruncie rzeczy na nią nie zasługujemy, bo jako jednostka nieproduktywna to co? Kamień na szyję i do bajora, żeby społeczeństwa nie obciążać.. (witaj XIX wieku)

A swoją drogą - z punktu widzenia przedsiębiorcy, to na dzieciach można zarobić gigantyczną kasę - to a propos Danonków itp.
A co do Gerbera - to mnie zdziwiło, że wyniki tej kontroli zdziwiły innych - już dawno temu przestałam wierzyć w czyste mięso w przetworach.. Inna sprawa jeszcze, jakiej jakości są te resztki mięsa, które są pakowane - z indyków nafaszerowanych antybiotykami i odpadową karmą z kukurydzy GMO.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 11:36   #1311
Natalyah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
dzieci mieć nie chcę bo:
*mało zarabiam
*brak mi czasu, siły, kondycji i chęci - dziecko to ciężka harówa na okrągło, nie można sobie wrócic z pracy, polożyć się na kanapie i powiedzieć "obiadu nie będzie bo nie chciało mi się zrobić zakupów" a obecnie większość moich dni tak wygląda i dobrze mi z tym
*nie lubię dzieci, irytują mnie, nie mam do nich podejścia, nie potrafię z nimi rozmawiać, opiekować się nimi
*boję się klęski wychowawczej, że wyrośnie na przestepcę, nabroi a ja będe za to odpowiadać (i ta odpowiedzialność nie kończy się z chwilą osiągniecia przez dziecko pełnoletności, np. alimenty na wnuki); obawiam się też, że w naszym społeczeństwie będzie mi trudno wychowywać dziecko w zgodzie z moim światopoglądem, niezgodnym z jedyną "słuszną" ideologią
*panicznie się boję urodzić dziecka chorego, niepełnosprawnego, upośledzonego (niestety badania prenatalne nie wszystko wykryją a do uszkodzenia może też dojść przy porodzie) - nie byłabym w stanie poświęcić życia opiece nad takim dzieckiem
*no i argument podstawowy i najważniejszy - NIE ODCZUWAM INSTYNKTU MACIERZYŃSKIEGO, bo gdy on jest wszystkie inne tracą na znaczeniu
Dobrze powiedziane. Dodałabym jeszcze bardzo ważny dla mnie argument: nie chciałabym nigdy przeżywać ciąży (wymiotów, bólu, siedzenia w domu z powodu braku siły na cokolwiek, braku możności zawiązania sobie nawet sznurówek w zaawansowanej ciąży) i porodu, być skazana na łaskę i niełaskę lekarzy i położnych w szpitalu, być odarta z godności podczas porodu (nacinanie, stażyści zaglądający w moje krocze, wypróżnienie się przy wszystkich podczas wysiłku itp.), nie mieć kontroli nad swoim ciałem z powodu bólu i tego co się z nim dzieje podczas porodu, a czego nie jestem w stanie powstrzymać ani nic to dla mnie najstraszniejsze. Poród jawi mi się jak jakaś kara - za jakie grzechy musimy przez to przechodzić jeśli chcemy mieć dzieci?! Dlatego też nie chcę.
Stary 2011-01-20, 11:45   #1312
madzius90
Zakorzenienie

Smile Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

Cytat:
Zgadzam się z tym

Cytat:
Napisane przez Natalyah Pokaż wiadomość
Dobrze powiedziane. Dodałabym jeszcze bardzo ważny dla mnie argument: nie chciałabym nigdy przeżywać ciąży (wymiotów, bólu, siedzenia w domu z powodu braku siły na cokolwiek, braku możności zawiązania sobie nawet sznurówek w zaawansowanej ciąży) i porodu, być skazana na łaskę i niełaskę lekarzy i położnych w szpitalu, być odarta z godności podczas porodu (nacinanie, stażyści zaglądający w moje krocze, wypróżnienie się przy wszystkich podczas wysiłku itp.), nie mieć kontroli nad swoim ciałem z powodu bólu i tego co się z nim dzieje podczas porodu, a czego nie jestem w stanie powstrzymać ani nic to dla mnie najstraszniejsze. Poród jawi mi się jak jakaś kara - za jakie grzechy musimy przez to przechodzić jeśli chcemy mieć dzieci?! Dlatego też nie chcę.
I z tym też
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 11:47   #1313
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
I danonki, i danonki!
Podobno jakieś syfy w tych Gerberach znaleziono
Zresztą dla każdego normalnego człowieka jest to oczywiste, że jedzenie w słoikach jest ryzykowne, bo tak naprawdę NIGDY nie mamy pewności, czego tam nawalono, a te restrykcyjne kontrole to ja już niespecjalnie wierzę
Też mi kurde, wielkie odkrycie.

Tak offtopując.
MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne, odpadki dodawane do parówek i pasztetów gorszej jakości.

Swoją drogą trąbi się o wzroście liczby otyłych dzieci i nastolatków, nic dziwnego, skoro mamusie 'pakują' w nie przetworzone żarcie. Jak już ktoś chce być altruistą i urodzić sobie bobaska, to niech chociaż ugotuje kurczaczka i go zmieli samodzielnie, do tego warzywka i owoce, a nie jakieś nafaszerowane cukrem, glutaminianem i wypełniaczami i MOM jadło. No ale gotowe, nie trzeba przyrządzać, tylko klik i amciu. Biedne dzieci, dobrze, że ja z lat 80', nie było takich cudów tylko domowe jedzonko.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 11:53   #1314
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne, odpadki dodawane do parówek i pasztetów gorszej jakości.

Swoją drogą trąbi się o wzroście liczby otyłych dzieci i nastolatków, nic dziwnego, skoro mamusie 'pakują' w nie przetworzone żarcie. Jak już ktoś chce być altruistą i urodzić sobie bobaska, to niech chociaż ugotuje kurczaczka i go zmieli samodzielnie, do tego warzywka i owoce, a nie jakieś nafaszerowane cukrem, glutaminianem i wypełniaczami i MOM jadło. No ale gotowe, nie trzeba przyrządzać, tylko klik i amciu. Biedne dzieci, dobrze, że ja z lat 80', nie było takich cudów tylko domowe jedzonko.
Ja chciałam tylko powiedzieć, że kurczaczka to nawet dorosłym nie polecam, a co dopiero dzieciom kurczaki są faszerowane taką karmą, że żal.
Stosunkowo jeszcze czystymi są cielęcina i mięso z indyka. Z tego to powodu, że cielątko i indyk to są delikatne zwierzęta i karmę muszą mieć w miarę czystą podawaną, bo inaczej zdychają.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 12:16   #1315
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Ja chciałam tylko powiedzieć, że kurczaczka to nawet dorosłym nie polecam, a co dopiero dzieciom kurczaki są faszerowane taką karmą, że żal.
Stosunkowo jeszcze czystymi są cielęcina i mięso z indyka. Z tego to powodu, że cielątko i indyk to są delikatne zwierzęta i karmę muszą mieć w miarę czystą podawaną, bo inaczej zdychają.
Luba a królik?

Bo tak słucham,czytam ,i doszłam do wniosku,że moje dziecko będzie wcinać to co sama zrobie. Warzywa ,owoce ze swojej uprawy są,więc grzechem byłoby dawać gotowce

Poza tym przeraza mnie skład herbatek dla dzieci i kaszek z "owocami" ,cukier goni cukier.
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 12:18   #1316
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Niedługo państwo stwierdzi, że tyrając ileś-dziesiąt lat na emeryturę w gruncie rzeczy na nią nie zasługujemy, bo jako jednostka nieproduktywna to co? Kamień na szyję i do bajora, żeby społeczeństwa nie obciążać.. (witaj XIX wieku)
Lub na modłę spartańską. Wystarczy skarpa i siup...

W dobie globalizacji można wyjechać do jakiegoś państwa, gdzie przyrost naturalny jest bardzo wysoki (zazwyczaj z dużym odsetkiem imigranckim ludności muzułmańskiej) i tyle... Ktoś tam zawsze zarobi na emeryturę bezdzietnego z Polski

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 12:23   #1317
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba, że się ma znajomego, który ma kurki, ew. certyfikowany chów ekologiczny.

kurczak ekologiczny tuszka ok. 30zł/kg
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-20, 12:38   #1318
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Luba a królik?

Bo tak słucham,czytam ,i doszłam do wniosku,że moje dziecko będzie wcinać to co sama zrobie. Warzywa ,owoce ze swojej uprawy są,więc grzechem byłoby dawać gotowce

Poza tym przeraza mnie skład herbatek dla dzieci i kaszek z "owocami" ,cukier goni cukier.
Królik, jak sama wyhodujesz to spoko Zresztą jak masz swoje kury to też spoko.
Tylko nie wiem od którego to miesiąca można podawać królika, bo np. taką cielęcine z tego co pamietam to można wprowadzać jako pierwsze mięso.

Tak mówiąc serio, to takie gotowanie zupek wcale nie jest pracochłonne i nie wymaga żadnego wysiłku, cerveza ma rację, że należałoby gotowac samemu a nie otwierac słoiki. Tylko najlepeij gotować własnie jak ma się własne czy z pewnego źródła warzywa czy mięso, bo jak kto kupi w supermarkecie mieso za 3 złotki kilo i bele jakie warzywa, to wcale nie bedzie zdrowiej niz gdyby podał słoik.

Cytat:
Chyba, że się ma znajomego, który ma kurki, ew. certyfikowany chów ekologiczny.

kurczak ekologiczny tuszka ok. 30zł/kg
Wiesz. Jak jesteś pewna znajomego, to oczywiście, ze można brać, jeść i dziecku dawać, zaraz inaczej smakuje.
Ja to ufam tylko mojej babci, wiem, ze wnuków i prawnuków nie podtruje. A do wszelkich innych certyfikatów podchodzę dośc nieufnie, bo w końcu to jedzenie w słoikach to tez miało byc z certyfikatami, badane przez instytuty i bógwico. A potem okazuje się że nie dosyć, że MOM to jeszcze dioksyny możesz jako bonus mieć w jedzeniu dla dużych i małych.

Ludzie to świnie dla mamony nas wszystkich potrują nawet nie zdążymy powiedzieć: smacznego.

Wiadomo, że człek jeśc musi i nie ma totamto, ale jak się czasem pomysli co mi sie na watrobie odkłada, to zaczynam zastanawiać sie nad odżywianiem światłem słonecznym

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2011-01-20 o 12:41
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 12:44   #1319
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Królik, jak sama wyhodujesz to spoko Zresztą jak masz swoje kury to też spoko.
Tylko nie wiem od którego to miesiąca można podawać, bo np. taką cielęcine z tego co pamietam to można wprowadzac jako pierwsze mięso.

Wiesz. Jak jesteś pewna znajomego, to oczywiście, ze można brać, jeść i dziecku dawać, zaraz inaczej smakuje.
Ja to ufam tylko mojej babci, wiem, ze wnuków i prawnuków nie podtruje. A do wszelkich innych certyfikatów podchodzę dośc nieufnie, bo w końcu to jedzenie w słoikach to tez miało byc z certyfikatami, badane przez instytuty i bógwico. A potem okazuje się że nie dosyć, że MOM to jeszcze dioksyny możesz jako bonus mieć w jedzeniu dla dużych i małych.

Ludzie to świnie dla mamony nas wszystkich potrują nawet nie zdążymy powiedzieć: smacznego. Wiadomo, że człek jeśc musi i nie ma totamto, ale jak się czasem pomysli co mi sie na watrobie odkłada, to zaczynam zastanawiać sie nad odżywianiem światłem słonecznym
Królik wyhodowany przez sąsiada babci ,kuraki babcine.

Ano ja też do certyfikatów podchodzę sceptycznie,tymbardziej,z e okazuje się coraz częściej,że certyfikat mozna sobie po prostu kupić (legalnie,zeby nie było). I rozbraja mnie jak słyszę "przecież jak dopuścili do uzytku / sprzedazy,to nie jest trujące"
Dla mnie niestety oczywistym juz jest,ze producent dba przede wszystkim o swój brzuszek a nie o mój czy mojego dziecka...
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 12:45   #1320
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Swoją drogą trąbi się o wzroście liczby otyłych dzieci i nastolatków, nic dziwnego, skoro mamusie 'pakują' w nie przetworzone żarcie. Jak już ktoś chce być altruistą i urodzić sobie bobaska, to niech chociaż ugotuje kurczaczka i go zmieli samodzielnie, do tego warzywka i owoce, a nie jakieś nafaszerowane cukrem, glutaminianem i wypełniaczami i MOM jadło. No ale gotowe, nie trzeba przyrządzać, tylko klik i amciu.
Lepiej na forum posiedzieć i o przebiegu ciąży czy bobasku pogadać, niż dziecku te jedzonko ucierać
A moim zdaniem da się znaleźć lepsze jedzenie nawet w sklepach (nie twierdzę, że idealne, ale tak zaraz człowiek nie umrze od tej tak zwanej chemii, w końcu od czegoś mamy nerki i wątrobę). Tyle, że to wymaga czasu i chęci, a reklamy produktów dla dzieci tak są ułożone, że utwierdzają rodziców w przekonaniu, że kupując słoiczek z CZYMŚ są najlepszymi rodzicami na świecie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości