![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fakty, Mity i Ciekawostki jedzeniowe
kakaukowa, jak wytłumaczysz, że na pięknej wyspie zwanej Islandią, ludzie żyją średnio najdłużej (obok Japończyków) spośród wszystkich nacji świata? Ich dieta bazuje na rybach, baraninie, rybach, rybach, rybach, a na śniadanie wcinają skyr - twarogo-jogurt (B/W/T : 10.3/3.3/0.2).
Jedzą o wiele więcej białka, niż Amerykanie czy Polacy, a mimo to żyją dłużej, ciekawe dlaczego ![]() Ta tendencja niestety się zmienia, na Islandię również zawitały fastfoody, więc nie zdziwię się, jeśli stracą najwyższe na świecie average life expectancy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dla osob cwiczacych, to przynajmniej 0.5g na kg masy ciala pojdzie w samych posilkach okolotreningowych. Berardi, doktor z zakresu dietetyki wyraznie mowi o bialku w kazdym posilku. Normy ilosci bialka w diecie, nawet te ktore sa wg mnie za niskie, jak 10% kalorii, juz narzucaja wieksza ilosc bialka - 4kcal z 1g bialka, przy 12g, to 48kcal, wiec caly jadlospis mialby 480kcal, co jest oczywiscie absurdem. Wiec nie, nawet przyjmujac minimalne i jak dla mnie zdecydowanie zbyt niskie zalozenia, hamburger nie jest wystarczajacym zrodlem bialka dla kogokolwiek ![]() A jak juz mowimy o zdrowej diecie - opartej na chudym bialku, warzywach i owocach + zdrowych tluszczach, gdzie wegli jest mniej, niz w przecietnej, niezdrowej zachodniej diecie, tego bialka bedzie zdecydowanie wiecej. Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
BAN stały
|
ale białko nie jest tylko w tym kotlecie, ludzie wy tego nie wiecie (wątpie), udajecie, że nie wiecie czy nie chcecie wiedziec?! ja zdania nei zmienie, wy tez, więc dyskusja sie chyba zakończy na tym etapie.Ja i tak twierdze, że białko jest złe w takich ilościach jak wy proponujecie.pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Piszesz o hormonach, tak wiem, że pangi są pędzone na hormonach, ale co to ma do rzeczy jeśli chodzi o białko? To albo hormony i antybiotyki są szkodliwe w nadmiarze, albo białko, zdecyduj się. Aktywniejszy tryb życia? nie wiem, tam jest ciągle zimno, więc nie wiem czy chce im się wychodzić na dwór. Czyli dla Islandczyków, Norwegów, Masajów i Japończyków białko w nadmiarze nie jest szkodliwe, a dla Polaków już jest ![]() ![]() Dla porównania : babcia spożywa zbyt dużo węgli i mało się rusza - niestety choruje na serce od wielu lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
tzn. z jakich? mam na myśli zwykły żółty ser, nie topiony, ani produkty seropodobne o smaku gouda.
![]() |
#127 | |||
Zakorzenienie
|
Nie, twierdzisz zupelnie bezpodstawnie, ze "bialko strasznie obciaza ogranizm"
![]() Cytat:
A co ma piernik do wiatraka? Wysuwalas jakies twierdzenia o tym, ze bialko strasznie obciaza ogranizm, a teraz o hormonach i antybiotykach piszesz? Phi ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ser jest generalnie tlusty.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, ostatnio podczas walki przy stole świątecznym nt tego dlaczego nie podaje się u mnie w domu pieczywa pełnoziarnistego lub razowego usłyszałam że "żołądek się napracuje przy takim produkcie a tak z białym chlebkiem czy bułką (taka zwykłą) ma spokój". Myśle że chodzi o to żeby żołądek pracował jak mała spężarka a nie spał.
![]()
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz co, to zalezy. ja nie dalabym ciezkiego zytniego chleba do bigosu mojemu ojcu, bo niestrawnosc murowana. troche racji w tym jest,ale tylko wtedy, kiedy razowe pieczywo ma zrobic kombo z czyms ciezkostrawnym. chociaz o dziwo sos z grzybow podaje sie z kasza gryczana ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Raczkowanie
|
Oczywiste, ze bialko w duzych ilosciach zasmieca organizm zwiazkami azotowymi... I nie tylko.
To jakis absurd, zeby wmawiac ludziom na forum ze jest takie niewinne- mysle ze lepiej byloby przesledzic podstawy metabolizmu bialek, a potem dopiero warczec na ludzi ktorzy probuja obalic ten niebezpieczny mit :/ Jedna piers z kurczaka (ok. 70 g) + jakis poltlusty twarozek i WYSTARCZY. ---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |||
Rozeznanie
|
![]() chociaż... kiedyś wyznaczyłam sobie stosunek kcal/1 g białka dla różnych produktów. I powiem, że sery podpuszczkowe nie są takie tragiczne: przeważnie 12-14 kcal/g białka, podczas gdy: fasola sucha 16,2 kcal/g B, szynka surowa 14,7 kcalg B, jajo całe 12 kcal/g B; jednak więcej niż: serek wiejski 10 kcal/g B, tuńczyk w oleju 7 kcal/g B; zaś do tuńczyka z wody (4,4) czy kurzych piersi (4,7) to zdecydowanie daleko. Dyskusja o białku fajna (zachęciła mnie do weryfikacji poglądów nt zalecanego zapotrzebowania), ale robi się jednostronna. Kakaukowa, mam wrażenie, że trochę odbijasz piłeczkę - podaj konkretne argumenty, że tego białka wystarcza. Bo wg mnie nie. Nie jestem reprezentatywna, ale jakiś czas temu prowadziłam dziennik posiłków (bez żadnej konkretnej diety) i przeważnie miałam 0,67 - 1,0 g B/kg, parę razy doszło do 1,6. Przy czym, mimo że nie stosowałam się ściśle do 10 PŻ, to jednak starałam się o tym białku pamiętać - jajka, serki wiejskie, kurze piersi. Gdybym normalnie miała to białko gdzieś, to uzyskanie 1,0 byłoby ewenementem. I to jest białko całkowite, wcale nie 100% przyswajalne. A wracając do moich mini-poszukiwań białkowych. Np. tutaj piszą: Cytat:
To zostało wyliczone w oparciu o równowagę azotową, a pewnie są też inne metody badań. Poza tym nieco dalej piszą: Cytat:
Głosem w dyskusji może być jeszcze artykuł, choć już lekko tendencyjny. Wydaje mi się, że to jest trochę tak "co komu pasuje". Myślę, że osoby "bezmięsne" szukają argumentów za tym, że dostarczają swojemu organizmowi wystarczającej ilości białka i będą inaczej interpretować wyniki badań. Osobiście na nowo kupiłam teorię o wskazanej zwiększonej podaży białka (przynajmniej dopóki nie chce się przytyć, bo wtedy to węgle ![]() ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#132 |
BAN stały
|
nac pietruszki ma 5,0 (mg/100g)
czemu Vixen nie piszesz ;-) - podobno herbata z cytryną (parzona razem) jest niezdrowa. Herbatka ma aluminium, dodajesz cytrynke powstaje cytrynian alumka (cokolwiek to jest ;-)) i aluminium pięknie wchlania się w organizm w takim zestawieniu, np. może z tego byc alzheimer czy inne szkody w głowie ;-) . Ale mozna dodac cytrynke po odcedzeniu fusów, i wtedy ten cytrynian nie powstaje, i wsjo będzie oki. bosz, cytrynian glinu, jak już ma chodzić o szczegóły ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-05 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nie wystarczy, a juz na pewno nie dla cwiczacej osoby, ktora wazy troche wiecej niz nic ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2010-01-05 o 23:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | ||
BAN stały
|
nigdy sie nie zastanawialam w sumie nad tym siemieniem że jako rosline lecznicza nie powinno się tego jesc za czesto. Skad Santos masz takie info, pamietasz moze, nadmiar jakos ujemnie wplywa czy cos? zreszta akurat go nie jem, ale za to sezam lubie sobie dosypac.
ziarna słonecznika za to są bogatym źrodłem magnezu, poza tym i wielu innych (białka też ![]() ![]() taką bombą dobrą na głowę ![]() ---------- Dopisano o 00:25 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- a ten ispagul nadawalby sie do takiego ladnego gruntownego oczyszczenia organizmu? czy lepsza np. zwykla lewatywa? naczytalam sie ostatnio o zlogach rozmaitych wewnatrz brzuszka i tak bym sobie po cichu chciała zafundować takie małe;-) efektywne sprzątanko. myslę, że chyba by nie zaszkodziło? ![]() ---------- Dopisano o 00:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- aha, pupciakowaniemowlaka cera? hm, możliwe i na pewno ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Osobiscie nie wierze w coś takiego jak pelnowartościowa onli wege-dieta, zastanawia mnie z drugiej strony też takie czyjeś zdanie, że ludzie nie mają przewodow pokarmowych mięsożerców, tylko roślinozerców. Ale mówiąc szczerze jakoś nigdy się nie zainteresowałam, na ile tygrys (w proporcji) ma jelita krótsze od krowy. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-06 o 01:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Raczkowanie
|
Mnie też zainteresowała kwestia siemienia lnianego. Bo ja uwielbiam zaparzać sobie ten solidny glut
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
CO do topienia - jak go polozysz na pizzy to sie STOPI, bo pizze sie PIECZE, rozumiesz to? Stopiony zolty ser to jeden z najwiekszych syfow jedzeniowych. Jedyna, kaegoria, w jakiej nalezy go rozpatrywac to to, jak bardzo wali ci po watrobie i trzustce. Ktos tu pisal Islandczykach. Ja mam kolejny przyklad: mieszkancy HK. Menu: sniadanie: kulki ryzowe w tlustym sosie sojowym, lunch: smazone mieso/smazone tofu ze smazonymi warzywami i ryzem. Obiad: podobnie jak lunch. Efekt? Jak ide na silownie, 2 najwieksi pakerzy podnosza po 30 lbs na biceps. Ja po 1 tyg treningu w ogole nie zaczynam od 15 lbs. Reszta? pogooglojcie sobie jak wyglada przecientny Chinczyk lub CHinka - tereska, z przodu deska z tylu deska. Wysoki bf, miesni tyle, zeby sie nie przewrocic. Jak ostatnio wchodzilam pod gore, to trasa na 4h mi zajela 2 a bylam JEDYNA osoba (oprocz TZ) idaca pod gore, resza sapala idac w dol. Co wiecej? DUzo chorob serca, niestrawnosci oraz......NAJNIZSZY WSKAZNIK PLODNOSCI NA SWIECIE! Dla porownania, przez morze masz Japonie, gdzie do KAZDEGO posilku je sie bialko zwierzece. Tylko, ze sa to glownie ryby i kurczak, okazjonalnie dobrej jakosci wolowina i to najczesciej gotowana (hot pot). Japonczycy maja mega zanieczyszczenie srodowiska, urbanizacje i malo ruchu. Efekt? Dzis firmy ubezpieczeniowe w Japonii STANDARDOWO przewiduja, ze kobieta urodzona po 1995 roku bedzie zyla (srednio!) 100 lat!!!!!!!!! Wnioski wyciagnijcie sobie sami ![]()
nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage ![]() Edytowane przez santos Czas edycji: 2010-01-06 o 01:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po drugie glut z siemienia tworzy warstwe ochronna w naszych flakach. Swietna sprawa, jesli ktos ma stany zapalne ukladu pokarmowego. Ale skutek uboczny jest taki, ze siemieniowy glut spowalnia, a czasem wrecz blokuje przyswajanie potrzebnych z pozywienia substancji. Glut z siemienia nalezy traktowac jako LEK. Strepsils tez jest smaczny jak cukierek, ale nie nalezy go jesc gdy gadlo nie boli ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Cholera jasna. Uwielbiam zieloną miętową herbatę i mogłabym pić ją codziennie w ilości kilku kubków, a tu się dowiedziałam, że może spowalniać pracę jelit i powodować zaparcia. I tak się zastanawiam czy taka liptonka albi irving tea ma tyle tej mięty w zielonej herbacie, ze rzeczywiscie tak może działać...?
![]() |
#139 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wlasnie, Japonczycy to kolejny przyklad, tez wcinaja mase dobrego mieska ![]() Co do HK i niskiej plodnosci - tak nawiasem mowiac, to niedawno na Harvardzie przeprowadzili badania, ktore dowodza, ze regularne spozywanie soi prowadzi do zmniejszenia ilosci plemnikow w spermie. Ergo, nie ma co walczyc z wielbicielami soi, bo sami wygina ![]()
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ciekawe, ile tej soi trzeba by jadać, żeby faktycznie się ta ilość plemników zmniejszyła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu jest mowione o jednej porcji co drugi dzien.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
BAN stały
|
z tym strepsilsem to oczywiście dobre porównanie, co do herbat czy mięt no to się dziwię, że ludzie pijają tak sobie smakowo, a co siemienia po prostu nigdy nie myslałam o tej roslnie jako leczniczej, jako o czymś cosiu jak sezam na bułkach czy kminek. :P Kminek też leczniczy?
![]() ![]() ja też nie wiem, co za geniusz taką złotą myśl urodził. ![]() a ten żólty ser to mnie dobił, tak kocham żółty ser. :/ nie przypuszczałam nawet, że to aż taki dziad. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mmmm, jakze slodko... Moj TZ- uwielbia pokarmy z soi, (choc mieso tez je)... A na USG zdrowy, 5-miesieczny chlopczyk. Osz ta plodnosc ![]() ---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Tak wiec, jak widac- nie ma co generalizowac. Uwaga na fruktoze i pseudodietetyczne slodycze na bazie fructose. Szybciej zamienia sie w kwasy tluszczowe oraz przyczynia sie do powstawania cukrzycy w duzo wiekszym stopniu niz glucoza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widac - trzeba rozumiec "slodka " roznice miedzy "zmniejszeniem losci" i "zanizeniem plodnosci" a "zabiciem plodnosci do calkowitego ZERA czyli bezplodnosci".... slodko by bylo, gdyby niektorzy rozumieli takie roznice..... coz.... "niuanse"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no, trzymajcie ludzie. Badania wykazaly, u mezczyzn spozywajacych soje spadek liczby pleminikow i to nie zadna generalizacja, tylko fakt. Jesli nie rozumiesz w tym momencie, ze nikt nie twierdzi, ze to znaczy, iz zjedzenie soi to murowana i pewna bezplodnosc, to juz Twoj problem. Co nie zmienia faktu, ze ja np. zadnej zasadnosci spozywania soi nie widze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Dawno nie odwiedzałam tegoż forum, wiec witam ponownie.
Z dietetyką nie mam NIC wspólnego, nigdy się nie odchudzałam (nawet jeśli były plany ![]() Zaciekawiło mnie- natka pietruszki... To cudowna sprawa, dodam ze jest wyśniemitym antidotum na przykry zapach z ust ![]() Co dalej: soki bez dodatku cukru. Co to za różnica, czy jest to zwykły cukier czy fruktoza? Zgadzam się tu z poprzedniczką- fruktoza jest tak naprawde dużo gorsza i też uważam że powoduje cukrzyce. Widze tutaj jakiś spór o białko- nie popieram ani jednej, ani drugiej strony dyskusji. Nie ma jednej dawki na osobę, ja jem bardzo dużo białka i nic mi nie jest - średnio dużego kotleta na obiad, twaróg na śniadanie, rybe na kolacje... Zaś mojej mamie wystarcza dziennie 1 jajko i plaster szynki- i tak jak ja, nie choruje a wręcz cieszy się znakomitym zdrowiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem, taka niekumata nie jestem :/ Aha, zeby nikt nie poczul, ze nazywam go koksem (bo nie nazywam). Bardzo wielu: kulturystow, kierowcow ciezarowek ma problemy z plodnoscia, co takze wykazly badania. Co do soi, ja takze uwazam ze jedzenie jej nie ma jakiegos specjalnego powodu niz smakowy- zbyt malo wiadomo o jej szkodliwosci/ nieszkodliwosci modyfikacji genetycznej by jednoznacznie stwierdzis\c czy jest zdrowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaciekawiło mnie- natka pietruszki... To cudowna sprawa, dodam ze jest wyśniemitym antidotum na przykry zapach z ust ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Zwroc uwage, ze ja caly czas pisze w kontekscie g bialka/kg ciala albo % kalorii otrzymywanych z bialka, a to druga strona probuje wcisnac jedna dawke na osobe. Cytat:
![]() To ja poprosze badania nt kierowcow ciezarowek z uzasadnieniem ocb. Bo, ze kulturysci, ktorzy wcinaja rozne dziwne substancje jak cukierki i sobie wstrzykuja w tylki sterydy itd maja z tym problemy, to akurat nie dziwi (nie imputuje bynajmniej, ze spotka to kazdego kulturyste i ze ogol, czy nawet wiekszosc uzywa sterydow - ale wydaje mi sie, ze sa szeroko stosowane).
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:57.