|
|
#1621 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Cytat:
Jeżeli o różne stawki VAT na kasie, to obowiązkowo prawidłowo opisane stawki trzeba mieć dopiero od 1 czerwca, ale po co robić to drugi raz? Ja myślę, że to rozwiązanie jest dla firm, które będą na początku nowego roku korzystać ze starych i nowych stawek jednocześnie. Co prawda nie bardzo wiem, jak to ma działać w rzeczywistości, ale może to coś na zasadzie: firma A podpisała umowę z firmą B na ileś towaru, ale wydawać go będzie etapami. I np. 2/3 towaru wydała w starym roku, wystawiając faktury czy paragony wg stawki 22%, a ta 1/3 zostaje do wydania na nowy rok, ale ponieważ zmieniła się stawka VAT, kwota na jaką umawiały się firmy ulega zmianie. I te podwójne stawki pozwalają na wydanie tej pozostałej 1/3 towaru w stawce 22%, ale po 1 stycznia 2011. To tak na mój babski rozum Jak ktoś wie na pewno, to proszę mnie poprawić ![]() A jeżeli pytasz, czy można zaprogramować tylko jedną, używaną stawkę VAT, to w mojej instrukcji obsługi znalazłam coś takiego: "W kasie muszą być zaprogramowane wszystkie stawki PTU dla towarów, jakich sprzedaż prowadzi dana placówka handlowa". W moim Novitusie do tej pory miałam tylko stawki A=22% i B=7%, więc chyba wszystkich nie trzeba programować ![]() EDIT: Właśnie zwątpiłam w to, co sama napisałam :/ Na kasie miałam A=22%, B=7% i C=0%, bo przecież C było 0%... Resztę miałam nieużywaną. Czy któraś z dziewczyn będących po zmianie może nas oświecić, co ma wpisane pod kolejne litery? ![]() EDIT2: Przed chwilą rozmawiałam z koleżanką, której mama od prawie 30 lat jest księgową i przy okazji potwierdziła mi, że: 1) Jeżeli umiem zmiany stawek dokonać sama, to nie muszę mieć żadnej potwierdzającej pieczątki z serwisu. To samo powiedział mi mój serwisant z Novitusa 2) Jeżeli używam tylko stawki 22 (23%) VAT, to nie muszę programować żadnej innej Edytowane przez ollccia Czas edycji: 2011-01-01 o 14:36 |
|
|
|
|
|
#1622 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit: To ja też tylko 23% zaprogramuję
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-01-01 o 14:42 |
|
|
|
|
|
#1623 |
|
Zadomowienie
|
http://www.novitus.pl/pl/cok/zmianaVAT/
To nam chyba ułatwi sprawę ![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Zrobiłam Zajęło mi to minutę i nie było takie straszne Wklepałam A=23%, B i C ustawiłam jako nieaktywne, D-F nie ruszałam, bo też były nieaktywne, a G zostawiłam tak jak była opisana, jako zwolnioną Zmiany przyporządkowania towarów do stawek chyba nie muszę robić...
|
|
|
|
|
#1624 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, w jaki sposób robicie remanent? Spisujecie ilość koralików i innych półfabrykatów? Czy jakoś zbiorczo? Czeka mnie to pierwszy raz i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, bo nie wyobrażam sobie liczenia wszystkich koralików, szpilek itp?
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
|
|
|
|
#1625 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozmieniałabym wszystko, ale Bravo ma limit 30 zmian stawek VAT, a kto wie na ile mi to starczy... Trzeba oszczędzać![]() Tak - wszystko trzeba wyliczyć i wycenić na sztuki. Np. osobno kulki ametystu 5 mm, osobno kulki ametystu 12 mm, osobno drut 0,6 i 0,8 mm itd. Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-01-01 o 15:06 |
|
|
|
|
|
#1626 |
|
Raczkowanie
|
a np koraliki szklane? na kolory chyba nie trzeba dzielić? Czy wystarczy tylko rozmiar i osobno crackle, a osobno zwykłe? A czy nie można np napisać: "koraliki szklane w rozmiarze 4 -12 mm, sztuk X? pewnie nie?
Właśnie u mnie problemem jest, że używam głównie szklanych koralików, ale w dużych ilościach, gdyż robię głównie grube naszyjniki, w skład których wchodzi około 100 sztuk koralików. A np kuleczki posrebrzane, takie maleńkie mam ich setki sztuk, Czy ich ilość też muszę policzyć? Niestety poprzesypywałam je z opakowań, w których je kupiłam do pudełek i nie wiem ile ich jest. Rozumiem, że gotowe prace, które jeszcze nie są sprzedane również należy uwzględnić w tym remanencie?
Moja biżuteria: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=377158 Książki na wymiankę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400489 Wymienię biżuterię: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=442137 Kosmetyki do wymiany: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400483 |
|
|
|
|
#1627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po prostu przy tych co nas nie dotyczą F C tak jak w instrukcji i działa Zostało A=23% a reszta nieaktywna. To co dziewczyny teraz ogłaszamy się i możemy ludziom programować za jakies (w promocji:P) 100netto Btw. Oprócz tego przeprogramowania, dodatkowo się jeszcze stresowałam bo Novitus piszczał o rozładowanej baterii. Dzięki waszym postom dowiedziałam się dlaczego Dziękuję Wystarczyło, że bawiłam się programowaniem i trochę czasu pobyła włączona i juz nie piszczy, ale zostawię ją niech się porządnie naje
|
|
|
#1628 | |
|
Zadomowienie
|
Wg mnie osobno powienien być liczony każdy kolor ze względu na to, że jest to inny materiał, a poza tym każdy może być w innej cenie. Ja tak właśnie robiłam. Także kuleczki należy policzyć (chyba że podasz je w gramach - też można, ale należy wycenić wartość 1 g).
Każdą gotową pracę należy także uwzględnić w remanencie i wycenić koszt użytych w niej materiałów wg cen netto. Cytat:
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-01-01 o 15:28 |
|
|
|
|
|
#1629 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie, co do tych cen netto, wcześniej pytałam, ale odpowiedzi nie dostałam: jeżeli materiały z remanentu początkowego miałam podane w cenach brutto, bo kupiłam je przed DG, to jak mam wyceniać prace, które stworzone są częściowo z tych starych, a częściowo z nowo zakupionych materiałów? Szczególnie, jeżeli całe srebro z remanentu początkowego mam w gramach, bo nie mam na nie paragonów, a części towarów nie byłam w stanie odnaleźć w sklepach? I jak zrobić w takim razie zestawienie tego srebra, którego jeszcze nie zużyłam? To, co mam na fakturach mogę podawać netto (chociaż nie wiem co zrobić, jak mam "półfabrykaty srebrne" na fakturze za 500zł), ale co z tą częścią sprzed DG? Nadal mam ją podawać w gramach brutto i na oko policzyć, ile mi z tych starych zapasów zeszło?
|
|
|
|
|
#1630 |
|
Zadomowienie
|
Czy w remanencie przejdzie część w wyszczególnionych pozycjach, a cześć w pozycji typu półfabrykaty srebrne (komplet) - tak jak kupowałam wg faktur? Bo w magazynie też tak mam i nie rozdzielałam tych zbiorczych pozycji?
|
|
|
|
|
#1631 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie ja też na fakturach mam: półfabrykaty do biżuterii cena. Bez wyszczególniania na rodzaj i ilość. Na jakiejś jednej czy dwóch fakturach mam wyszczególnione, ale tam jest np kulka szklana 10 mm sznur sztuk 1. a ile sztuk na sznurze? już nie pamiętam i nie wiem czy uda się to ustalić. a jeśli chodzi o zużycie to też ciężko ponieważ zdjęłam je z tej żyłki i wrzuciłam do pudełka.
Dobrze byłoby gdyby można było wpisać tak jak na fakturze: półfabrykaty i wartość. a na przyszłość: może trzeba zrobić sobie odpowiednie arkusze w Excelu i wpisywać po każdej dostawie poszczególne rodzaje półfabrykatów, a następnie robiąc biżu. odejmować wykorzystaną ilość. tylko, że obawiam się, że jeśli zacznę prowadzić tak szczegółowy spis kupionych i wykorzystanych to na tworzenie biżuterii może już czasu zabraknąć.
|
|
|
|
#1632 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Źródło: http://pit.wieszjak.pl/dzialalnosc-g...-z-natury.html W tej sytuacji, aby to ukryć powinnaś nadal podawać ceny brutto i wyceniać także biżuterię wg cen brutto w przypadku materiałów sprzed dg. Cytat:
Cytat:
Ja miałam bardzo duży problem z drutem srebrnym 0,4 mm, którego kupiłam 100 m i mi go zostało. Ale jak policzyć ile? Jakby to było parę metrów, to bez problemu - zmierzyłabym. Problem w tym, że mam tego jakieś pół szpuli. Ostatecznie oceniłam na oko. Przecież nie wpadnie mi kontrola z US i nie będzie mierzyła drutu... Także teroria teorią, ale w praktyce nie zawsze da się wszystko dokładnie wyliczyć i zmierzyć. Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-01-01 o 17:29 |
|||
|
|
|
|
#1633 |
|
Zadomowienie
|
Ja robiłam remanent początkowy wg tego: http://www.ifirma.pl/dla-uzytkowniko...-pocztkwy.html , a ponieważ przed DG nie miałam prawa do odliczenia VATu, to podawałam ceny brutto.
|
|
|
|
|
#1634 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja mam Datecsa Malucha ...
Już przestudiowałam w instrukcji ten fragment o programowaniu vatu i mam wątpliwości co do hasła 2. Nie wiem dokładnie jakie ono mam być i jak je wpisać. Oraz, serwisant coś mi mowił o wpisaniu daty podczas programowania ale już mi nie powiedział co to za data ma być ![]() Wiem, że w niektórych kasach ta data ma się sama pojawić i nic się tam samemu nie zmienia ale czy w Datecsie też? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!!!! I równiez czeka mnie reamnent ![]() Moim podstawowym problemem do rozwiązania będą zakupy za granicą Jak coś kiedyś kupowałam w funtach lub dolarach i wtedy był jakiś tam kurs a teraz jest inny to jak to wyliczyć? Na oko chyba
|
|
#1635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2011-01-01 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#1636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gorzej, że jak wpinałam raporty do dokumentów, to nie znalazłam miesięcznego raportu za listopad. Zachodzę w głowę, czy go zrobiłam, czy nie... Ale jeśli nie to teraz i tak po ptakach, bo mam inne stawki Vat. Czy sama mam zrobić takie zestawienie na podstawie dobowych? |
|
|
|
|
|
#1637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rzeczywiście myślałam, że będzie gorzej a tu żadnej daty ani nic takiego więc nie wiem co ten serwisant mówił. Natomiast jesli chodzi o Twój raport za listopad to może spróbuj wymusić na drukarce wpisując 1110 (listopad 2010). Mnie się zdaje, że skoro w pamięci drukarki ten raport jest to i ze starą stawką powinien być. Głowy nie dam sobie uciąć. Możesz też zadzwonić do któregoś serwisanta i zapytać czy mozna wydrukować zaległy raport miesięczny w przypadku zmian stawek. W mojej starej pracy można było spokojnie drukować zaległe raporty miesięczne, dziennych nie ale miesięczne tak.
|
|
|
#1638 |
|
Zadomowienie
|
ja drukowalam raport grudniowy juz po zmianie stwek, wiec to nie jest problem - on ma przeciez zapisane ile podatku naliczyl na paragonach
![]() nie wiem tylko, czy da sie wydrukowac raport miesieczny za wczesniejszy miesiac.... |
|
|
|
|
#1639 |
|
Zadomowienie
|
Poszłam za waszą radą i wrzuciłam raport do wydruku i... mam go! Stawki jak były, wydruk prawidlowy, koniec zmartwienia
|
|
|
|
|
#1640 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny. Ja właśnie po zmianie stawek kasy, dzięki Mari, która podesłała instrukcję było to hmmm - banalnie proste. Za co oni tyle kasy sobie liczą?!
A teraz siedzę i czytam wątek, coby się dowiedzieć co nieco o remanencie - przerażające jest to wszystko W każdym bądź razie - dzięki za wszelkie rady, których tu udzielacie, przydadzą się pierwszoremanentowcowi
|
|
#1641 |
|
Raczkowanie
|
ja to w ogóle mam czad ... nie mam remanentu początkowego .... księgowa mi nie kazała robić, stwierdziła, że nie potrzebny, że tylko końcowy będzie dla niej ważny.
A ja siedzę teraz i zastanawiam się, i coooo? Mam go mieć, nie mam go mieć? Ona się upiera, ze nie muszę a ja się dowiaduje od dziewczyn niektórych, że powinnam mieć. Rychło w czas
|
|
#1642 |
|
Zadomowienie
|
no ja tez nie mam poczatkowego...
zalozylam sobie, ze to co bylo wczesniej to nieistnieje - poszlo na prezenty, wymianki, na proby i do uzytku wlasnego, wiec w zasadzie bede sie rozliczac z tego co nakupilam podczas ostatniego roku i ile z tego sprzedalam - tak to sobie wyobrazam, ale jak cos to mnie poprawcie
|
|
|
|
|
#1643 | |
|
Zadomowienie
|
W remanencie początkowym mogłaś wykazać materiały, które kupiłaś przed założeniem DG i nie masz na nie faktur, i one by stanowiły Twój koszt, czyli obniżyły dochodowy
ALE jeżeli działalność rozpoczęłaś w tym roku, to początkowy możesz jeszcze zrobić Mój księgowy nie wykazywał mi początkowego w pierwszym miesięcznym rozliczeniu tylko zrobi to w rozliczeniu rocznym razem z remanentem końcowym Także, jeżeli jesteś w stanie, to możesz sobie materiały sprzed DG spisać, ale wg cen brutto, jeżeli nie mogłaś wcześniej odliczyć VATu, i wydrukować zestawienie z datą z początku Twojej działalności Tylko właśnie ja mam z tym problem, bo materiały z początkowego mam w cenach brutto i srebro liczone na gramy i nie bardzo wiem jak to teraz rozliczyć w końcowym, gdzie materiały z faktur będę miała netto i więcej na sztuki niż na gramy Chyba policzę to na oko i będę twierdzić, że to czego brakuje sprzedałam w gotowych wyrobach Chyba nikt nie będzie w stanie sprawdzić, czy sprzedałam 200 czy 400g srebra, którego się nie mogę doliczyć Byle tylko nie wyszło mi, że zarobiłam mniej, niż same materiały były warte, bo będzie heca ![]() ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
Ja bym raczej 5 tys zł brutto w materiałach nie ukryła, szczególnie, że większość moich gotowych biżutów była właśnie zrobiona przed DG, a sprzedana już "legalnie" z paragonem . Ale jeżeli miałaś tego niewiele, i niewiele wyrobów sprzed DG sprzedałaś na kasę (albo jesteś w stanie to ukryć ), to początkowy chyba nie będzie konieczny
|
|
|
|
|
|
#1644 |
|
Raczkowanie
|
bo to ponoć jeszcze środki trwałe mają być typu aparat, komputer ... ciekawe skąd ich ceny mam wziąć jak to stare jest/było.
Coś sobie tam pewnie spiszę ... ale najpierw jeszcze raz pogadam z moją księgową na ten temat. No bo skoro za pierwszy miesiąc zarobiłam ileś tam to niby z czego to coś co sprzedałam zrobiłam Chyba jednak jakiś chociaż mały stan początkowy by się przydał.
|
|
#1645 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1646 |
|
Raczkowanie
|
Ja tam coś kupowałam. Uczyłam się jak to i tamto tworzyć, obdzielałam pół rodziny moimi ówczesnymi wypocinami albo za grosze po znajomych co by mi sie zakupy zwróciły.
Echhh zgłupiałam już.
|
|
#1647 |
|
Zadomowienie
|
Ale komputer, aparat itp to nie są materiały, tylko środki trwałe i ich się w remanencie nie ujmuje
Tylko sreberka, minerały, koraliki i co tam kto jeszcze używa Nawet palnik, szczypce i pudełka nie są materiałem, ktoś już wcześniej o tym pisał
|
|
|
|
|
#1648 |
|
Rozeznanie
|
Też nie mam początkowego, bo zakładałam działalność teoretycznie z zerowym stanem
![]() A komputer itepe to tylko jak na firmę brałaś, albo jak wprowadzałaś do stanu firmy.Ale to środki trwałe są, nie materiały. Tak na chłopski rozum, bo ja to dopiero raczkująca w tym gąszczu jestem
|
|
#1649 |
|
Zadomowienie
|
ja wlasnie nie mialam wiele - za kilkaset zlotych, z czego posrebrzaki i szklo rozdalam przed zalozeniem DG, a pierwsza sprzedaz dopiero po pierwszych zakupach na fakturach
czesc srebra i kamykow nie jest na faktury, bo mam tez prywatne potrzeby (glownie wymianki i prezenty), ale ze jest to maly procent, a na czesci rachunkow mam napisane tylko "polfabrykaty" lub "kamienie" to chyba nikt nie jest w stanie dociec co jest co - lacznie ze mna...przy okazji ciagle zastanawiam sie nad klasyfikacja tego wszystkiego - samych lancuszkow mam ok. 3m, ale niektorych takie ciupiny, ze jak to rozpisze na pozycje to wyjdzie z 10 podpunktow - po np. 3cm. to samo z kamieniami - np. 13 szt turmalinu 2mm w kolorze rozowym (do tego zielonym, bialym, mniejsze, wieksze, oponki, lezki a wszystkie w podobnych lub mniejszych ilosciach....) jak moja ksiegowa uslyszala, ze tak to chce liczyc to przez telefon slyszalam, ze puka sie w czolo tylko lepszego polmyslu nie mam.... w srebrze chyba stanie lancuszek, kuleczki, bigle i czesc podam w gramach - mo jak np. policzyc 20cm2 blachy powycinanej w kwiatki ![]() gorzej z kamieniami - nie mam absolutnie zadnego pomyslu jak to zrobic niektore mam w fakturach na sztuki z dokladnym opisem a inne np. kamienie - 200zl chyba najpiej byloby wprowadzic jakies kategorie, ale nie wiem jakie... boje sie, ze kamienie 500zl nie przejdzie - chociaz niektorym jubilerom przechodzi - a na pewno maja to na wieksze sumy...
|
|
|
|
|
#1650 |
|
Zadomowienie
|
No mi z kamieniami jakoś poszło nie najgorzej, ale tymi sprzed DG, bo je sobie policzyłam na sztuki. Gorzej ze srebrem będzie, bo część mam na gramy - z Sebzdy na przykład, a część na sztuki, do tego część sprzed DG, a część na faktury i każde w innej cenie. I jak to teraz rozliczyć niby
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:37.

Jeżeli o różne stawki VAT na kasie, to obowiązkowo prawidłowo opisane stawki trzeba mieć dopiero od 1 czerwca, ale po co robić to drugi raz? 

Chyba policzę to na oko i będę twierdzić, że to czego brakuje sprzedałam w gotowych wyrobach
w srebrze chyba stanie lancuszek, kuleczki, bigle i czesc podam w gramach - mo jak np. policzyc 20cm2 blachy powycinanej w kwiatki