|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: No Kochane, czas wybrać tytuł do kolejnego wątku ![]() |
|||
Ząbki śmiało już kiełkują a dzieciaczki zupką plują. VII-VIII 2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
17 | 32,08% |
Rok temu w brzuszku mamy, teraz rok razem witamy |
1 | 1,89% |
Uhuha Uhuha zima z brzdącem nie jest zła! |
5 | 9,43% |
Straszne kolki poszły w kąt, teraz ząbki dają show. |
0 | 0% |
Dzieci silne bardzo mamy, które siedzieć by już chciały! |
3 | 5,66% |
Pierwsze ząbki już mamy i obiadkami się zajadamy. |
0 | 0% |
Ząbek tu, ząbek tam - tutaj najlepszy wątek mam. |
0 | 0% |
Jabłko,marchew czy pietruszka – trafia już do mojego brzuszka. |
2 | 3,77% |
Jak na drożdżach rośniemy, bo obiadki już jemy. |
0 | 0% |
Pierwsza zima naszych dzieci, jak ten czas szybciutko leci. |
18 | 33,96% |
Dobrze się już znamy i lubimy mocno, a nasze dzieciaki jak na drożdżach rosną. |
0 | 0% |
Nawet żadna teściowa temu nie zaprzeczy, że jesteśmy super mamy i mamy cudowne dzieci! |
2 | 3,77% |
Obroty ćwiczymy, wszystko zaśliniamy i mamy fajowe, superanckie mamy. |
3 | 5,66% |
W zeszłą zimę w brzuszku mamy, w tą już z zewnątrz świat oglądamy. |
2 | 3,77% |
Piję mleczko, rosnę, śpię i tak mija dzień za dniem. |
0 | 0% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1621 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Dziendobry....
U nas noc przyzwoicie nawet bardzo butla o 21 a potem o 4 rano ![]() noi o 7 i juz nie spimy od tamtej pory.... ![]() mamma dopija kawe i idziemy na poranna toalete ![]() a potem szykuje sie spacer bo musze zajsc na poczte zeby wyslac rzeczy sprzedane na all obiad na dzis mam gotowy wiec bede mogla w wolnej chwili poleniuchowac przy kompie Vaniliova - gratulacje za zebisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1622 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. VII-VIII 2011 :)
Witam
u nas kolejna koszmarna noc - budziła się co 1-2 godz. Raz miała zatkany nosek doszczętnie i trzeba było fride uruchomić. Chyba pójdę do lekarza z nią bo coraz częściej ma zatkany nosek i czasem pokasłuje. Chociaż na katar mi to nie wygląda, a to kaszlenie to nie wiem czy się nie zgrywa ![]() Kusi mnie żeby podać jej MM na noc, może wtedy by lepiej spała ![]() No i zdecydowaliśmy poczekać z tymi aparatami słuchowymi do stycznia, czyli posłuchamy rady laryngolog z Warszawy. W międzyczasie będę co tydzień z nią jeździć do logopedy, na logorytmikę i do psychologa rozwojowego no i codziennie robimy zalecane ćwiczenia, którę są dobrą zabawą dla Karolinki ![]() Intuicja mi podpowiada, że będzie lepiej, jak patrzę jak się wspaniale rozwija i naprawde fajnie reaguje na dźwięki. No nic zobaczymy ![]() Wracam do mojego krzykuna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1623 | ||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() siedzę,, popijam kawę i oglądam siatkówkę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Telik, bardzo mi przykro, niefajnie się zachowały....mam nadzieję że to do nich dotrze.. A u nas noc nawet fajnie, ładnie spał, posmarowałam dziąsełka żelem więc nie wiem czy to dzięki temu, czy po prostu zbieg okoliczności...Ale przynajmniej odespałam troszkę zaległości poprzedniej nocy..
![]() ![]() |
![]() |
#1624 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ja sobie NIE WYOBRAŻAM tego ![]() ![]() ![]() Ledwo się powstrzymuję żeby Radziu do swojego łóżka zabrać ![]() ale na niego też przyjdzie czas i pójdzie do swojego pokoiku. ![]() ![]() Cytat:
jest bardzo dużo sytuacji, które się różnią i to mi się strasznie nie podoba. Dla mnie film ma być taki sam jak książa ![]() Witam! W nocy dwie pobudki, teraz Królewicz dosypia. Temu allegrowiczowi dam neutralną opinię, bo zaznaczone miał, że rzeczy są używane. Ale odpowiedniego komentarza co do rzeczywistego stanu rzeczy mu nie daruję ![]() Dobrze, że to jednak był tylko brud i teraz się do czegoś ubranie nadaje. Dziewczyny u których skaza... Uzupełniacie wapń jakimiś suplementami ? Bo ja to tępa masa, nic nie wiem. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1625 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy dzieciom NIE powinno się podawać wody przegotowanej? (chodzi mi o wodę "z kranu", nie mineralną. Mleko robię Dominikowi na kranówce)
Bo teściowa mnie ostatnio zastrzeliła takim stwierdzeniem, aż sama zgłupiałam ![]()
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik ![]() Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2011-11-22 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#1626 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1627 | |
BAN stały
|
hej
![]() Byłam wczoraj z malym jedak u lekarza, bo w tym kolanku coraz bardziej mu puka. No i co lekarz stwierdzil: zapalenie scięgna. Przepisal masc na to, bardzo silną. Farmaceutka nie chciala mi sprzedac, pozatym masc ponad kosztuje 50 zl. Dzwonilam zatem do mojej cioci ktora jest pediatrą i pytalam o tą masc, okazalo się ze nie ma zamienników dla dzieci i ze musi miec taką, ze cieniutko smarowac, a jakby nozka się czerwienila to przestac... Ehhh... mam nadzieje ze mu to przejdzie.... moze to byc tez tylko np. brak :smarowanie" w kolanie. ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- Cytat:
no jak nie wolno?? na surowej mamy podawac? powinna byc gotowana, do mleka np gotuje i to 5 minut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nocka fajna od 20 do 7 rano Agatka spała. A teraz szaleją z M. na łóżku. Dziubku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1629 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiedz a z hippa paczka to dzięki rejestracji w klubie maluszka? Cytat:
![]() to dzięki Wam ![]() Cytat:
Cytat:
Dobrze że się odezwałaś. W miarę możliwości pisz co u Was. Cytat:
![]() ![]() Telik nieładnie z ich strony. Wcześniej widziały Jana? garnęły się do niego czy też zero zainteresowania? mogły chociaż pomóc w domowych obowiązkach, jakoś się zaoferować jak przy dziecku czują się niepewnie... Może to jednorazowy wybryk? kurcze mnie by to bardzo dotknęło, już chyba nie byłoby przyjaźni... A to cudo parówkowe- zajrzyj do klubu, jest nowy wątek kulinarny. To przepis z blogu Brumka. Właśnie Brumek ja jestem anty talencie kulinarne. ![]() You w japonkch ![]() ![]() Dziubek ale Szymek toleruje przeprowadzkę, nie płacze? przyzwyczaisz się. ![]() Elika skoro widzisz że Karolcia się ładnie rozwija, ćwiczenia pomagają to może wada się cofnie. Lilii nom nic nie dostałam w szpitalu. Jedynie próbki wit K i D. Szpital biedny i ma długi- oszczędzają na czym mogą. Żadnych ankiet też nie było. Ja na MM, ale jak nie jesz nabiału to konieczna suplementacja Ca. U nas standardowo kilka pobudek. Teraz śpi po godzinnej aktywności ( coś krótko jak na moją córkę) a ja zamiast się brać za robotę to wizaż ![]() I znowu: obiad, sprzątanie, pranie, spacer. Mam dużo nauki na następny zjazd, dużo pamięciówki, rozpoznawanie traw które wyglądają bardzo podobnie, nazwy łacińskie...ehh Dzięki za namiary na łyżeczki. Zamówiłam TT .
![]() |
#1630 | |
Wtajemniczenie
|
Tak wytłumaczyła: bo tak słyszała
![]() Może chodzi o fakt, że to kranówka, no ale chyba gotowanie zabija wszelkie syfki ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że maść pomoże Karolkowi ![]()
![]() |
#1631 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A niby dlaczego? Chodziło jej o to że w ogóle na kranówce nie wolno czy na przegotowanej nie wolno? Jakby nie było, to nie widzę przeciwskazań - chyba że woda jest bardzo twarda lub zanieczyszczona..
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1632 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Babonik zapomnialam pochwalic Twoich fryzjerskich zdolnosci. Super! Przyjezdzaj do mnie, zeby podcinac dziewczynom grzywki. Mi to zupelnie nie wychodzi, wiec zazwyczaj chodzimy do fryzjera, ale tu w Krakowie nawet za "grzywke " sporo sobie licza... |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1633 | ||||||||
Zakorzenienie
|
![]() Koniecznie napisz jak poszło i ile Domek już waży ![]() Cytat:
Proszę Cię gdzie tu jest kultura? Fuj! Dziad jeden czy tam dziadówa ![]() Cytat:
albo taką maść z apteki,ale nie pamiętam nazwy. Grosze kosztowała w każdym bądź razie. Cytat:
My tu sraczki dostajemy ![]() Bardzo dobrze, że się odezwałaś!! i doskonale że Tymuś ma się dobrze ![]() A co było z tą żółtaczką? Cytat:
Nawet samolocik nie pomógł który uwielbia, pod wieczór pobawiła się trochę ba godzinę na macie więc było ok, no i nocka lepsza więc jej wybaczam ![]() Cytat:
One przyjeżdżając do Ciebie, pewnie wiesz miały plan żeby zabawić się, poleniuchować tak jak kiedyś za nim Jasia nie było.One mają teraz inny świat niż Ty, bo nie są mamusiami i chyba nawet nie czują się ciotkami.Uwierz mi zrozumieją to dopiero kiedy urodzą dziecko, będą się cieszyć nawet z żółtej koopy a teraz nawet nie mają o tym pojęcia i parcia na to. TY stałaś się pewnie bardziej dorosła no i masz nową rolę "mama" i zupełnie inaczej patrzysz na pewne rzeczy, one pewnie powiedza że po za Jasiem świata nie widzisz - co dla nich będzie dziwne. Dlatego nie wiem dlaczego odkąd jestem MAMĄ jestem indywidualistką,wolę robić coś sama nawet 3 dni ale zrobić to po swojemu i nie mieć oczekiwań, że ktoś się zajmie moim dzieckiem. Nawet nie mam parcia, kiedy np sobie nie daję z czymś rady żeby dać Emi babci, czy siostrze - zorganizuje sobie to tak aby Emi była zadowolona i JA i żeby ona była blisko mnie.Nie oczekuje pomocy od innych ( nie licząc męża) zrobiłam się taka ZOSIA SAMOSIA która da zawsze radę i od jakiegoś czasu główkuję jak zorganizować sobie wyjście do żłobka.. Nie przejmuj się,widocznie ta przyjaźń to nie jest do końca to ? Ja w przyjaźń nie wierzę ![]() bo każdy odbiera przyjaźń inaczej.. Cytat:
Cytat:
bo może mieć jakieś brzuszkowe sprawy. Zobacz w dzień i obserwuj na reakcje, potem ewentualnie możesz to zrobić aby mieć noc przespaną, choć nie zawsze dziecko na MM dobrze śpi w nocy. A nie masz za suchego powietrza w sypialni? może spróbuj dać mokry duży ręcznik na noc na kaloryfer? bo Ja widzę po Emi budzi się o 24 i tylko w sumie pocycka pierś, aby się napić...U mnie wstawanie co 3h dzisiaj i czuje że przez suche powietrze, bo to zaczęło się odkąd zaczeliśmy palić w piecu. Cytat:
Czemu nie powinno? Zależy od wody, sprawdź czy masz kamień, jak tak to Ja bym to olala i kupiła zwykła wodę w sklepie. A jak nie to zostaw. Vaniliova ![]() ![]() Dziubek dzisiaj sobie o tym myślałam, że nie wiem czy bym dała radę dać Emi do osobnego pokoju, chyba jeszcze nie.. ona i tak ze mną śpi od 24 ![]() ![]() Aniu mąż pojechał na 4 dni ![]() Witam się. Emi wstawała co 3h, więc jestem w miarę wyspana. Dzisiaj idziemy do tatinka. Emi ma taki puls na ciemiączku,że aż włosy jej chodzą ![]() Muszę zafarbować włosy bo wyglądam jak cieć. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szybko ![]() A poważnie - wycieram Adasia, pieluszka, ubieram, potem szybciutko siebie (to samo, bez pieluszki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1635 |
Rozeznanie
|
Witajcie
znowu mam zaległości ![]() ![]() ![]() Hania oczywiście grzecznie przetrwała 4h bez jedzenia, więc mleczko poszło do zamrażarnika ![]() mi pediatra powiedział, żebym kupiła sobie jakieś witaminy dla karmiących i żeby tam wit D była (zakupiłam Prenatal classic i DHA), dodatkowo piję mleko sojowe (do kawki) które jest wzbogacone wapniem, choć obawiam się, że to i tak mało |
![]() ![]() |
![]() |
#1636 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kajoolku dziekuje Ci bardzo, widzisz, nawet nie wiedziałam. Dzięki Twojemu poscikowi juz jestesmy po marchewce ![]() A u nas biegunka dalej jest duza ![]() Cytat:
Nie zauwazyłam skutków ubocznych po nim igora. Cytat:
![]() i ja też nie wierzę w przyjaźń. W koleżeństwo, znajomych tak, ale w przyjaźń nie. fajne teraz o złobkach w ddtvn
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-11-22 o 09:05 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1637 |
Zadomowienie
|
Kajool, świetnie, że żyrafa Szymkowi podpasowała :jupi
![]() Lady! Grunt, że z Tyminem wszystko dobrze, jak będziesz miała czas, zaglądaj! ![]() Widzę, że wczoraj nie tylko Zosia miała gorszy dzień. Witajcie! U nas nocka wyjątkowa: obudziła się o 1 ![]() ![]() ![]() W Lidlu będą dziciowe prezenty i ciuszki: http://www.lidl-pageflip.com/pl.html?kid=cJinUX AgaGuernsey, ja też niby w klikaniu oszukuję ![]() Sprawdz w regulaminie konkretnej uczelni - powinno byc to uregulowane. |
![]() ![]() |
![]() |
#1638 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewuszki
![]() Słońce świeci rosną dzieci ! ![]() Filipek dzisiaj szaleje i cały czas się przekręca na macie z pleców na brzuszek. Ale ma ubaw chłopak ![]() Orientujecie się czy talony przysługują na urlopie macierzyńskim ? Rok temu na L4 mi przysługiwały więc może i teraz ? ![]()
#1639 |
Wtajemniczenie
|
Hejo Mamusie
![]() DeKarojak chrzciny? Zanetka ![]() Brumeczku czy Tymek dziś nie konczy 3 miesiąca?? ![]() ![]() Dziękuję wam za słowa pocieszenia odnośnie moich przyjaciółek Myślę że nerwy mi pewnie tez miną jak upłynie troche czasu spojrze pewnie na tą sytuacje z dystansem bo przecież kocham te moje wariatki ach zapomniałam dodać jeszce że 10 minut przed wyjściem zamek w mojej nowej sukience sie zepsuł ![]() faceci zacisneli mi kombinerkami ale zamek juz popsuty nie wiem czy moge oddać sukienke ![]() acha i wkleje ją na mnie wyglądał "nieco"krócej ze wzgędu na mleczny biust który podciągał sukienke do góry i pochwale się butkami które kupiłam do sukienki
#1640 |
Przyczajenie
|
Witam moja córeczka ma już 2 ząbki na dole
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1641 |
Zakorzenienie
|
meldujemy się po szczepieniu, które uważam za udane
Lena dzielna była, zapłakała przy wkłuciu po czym szybko się uspokoiła i po drugim to samo ale musze powiedzieć, że moja córka to maleńka jest Filip mając 4 miesiące ważył 7200 g i miał 68 cm, a Lena ma zaledwie 5790 g i 62 cm (choć ubranka na 62 są ciasne i przykrótkie) teraz księżniczka leży na leżaczku i puszcza bąki jak na prawdziwą damę przystało
#1642 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Niełsdnie się zachowały, przecież był to dla Wa ważny i ciężki też dzień... Masuj sie i okładaj kapustą od razu! Mam nadzieję, że się jednak nie wykluło! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Będzie dobrze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wapń wpierniczm od kilku dni, pomimo braku skazy. Telik, aaalllleee szzzzpiiiillllaaaa! ![]() Odnośnie Twoich przyjaciółek, to tak sobie czasem uswiadamiam, że mogłabym być bardziej pomocna w stosunku do moich dzieciatych koleżanek i kuzynek podczas odwiedzin. Czlowiek jak sam nie posmakuje to nie wie... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1643 |
Przyczajenie
|
Mam na imię Agata i jestem młodą mamą.
Moja córeczka Emilia, Aleksandra urodziła się 15.04.2011 o 19:35 Waga: 2930 g Wzrost: 51 cm Skala Apgar: 10 pkt. Poród: cc w 39 tygodniu JAK WSTAWIĆ SUWACZEK?????????? |
![]() ![]() |
![]() |
#1644 |
Wtajemniczenie
|
No to wróciliśmy.
Dominik osłuchowo czysty, dostał syrop na kaszel i jeszcze jakiś jeden (ku zadowoleniu mojego Dziecia który trzęsie się na widok buteleczek). Wodę zanim zagotuję przelewam Britą i nie mam kamienia. Nawet zapytałam p. doktor i powiedziała, że jak najbardziej ![]()
#1645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zle sie czuje, zimno mi masakrycznie. Mlody wlasnie ucina drzemke
![]() ![]() |
![]() |
#1646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My jesteśmy mamusie lipcowo-sierpniowe tak w większości, chcesz dołączyć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1647 | ||
Rozeznanie
|
dobrze wiedzieć, że u Was wszystko w porządku
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzień dobry mamusie ![]() doskwiera mi jakoś brak weny twórczej ostatnio ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1648 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Ale się wyspałam
![]() A Tymuś dziś kończy 3 miesiące!!! ![]() (dzięki za pamięć Teliczku ![]() Z tej okazji rano, nad łóżeczkiem, odśpiewałam mu uroczyste sto lat, co chyba docenił, bo zaczął się cieszyć jak wariat ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Klikam oczywiście ![]() Ulubiony argument teściowych ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Boskie ![]() 3. Ale szprycha byłaś ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1649 |
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
Wróciliśmy po szczepieniu, nie było nawet źle, trochę popłakałą, ale w miarę szybko się uspokoiła. Teraz mamy spokój już do lipca, kolejne szczepienie dopiero po roczku ![]() Braliśmy 6w1 dlatego nie bedzie tego szczepienia na pół roku, bo żółtaczkę już dostała. Fajnie ![]() Lila waży prawie 7kg. Byliśmy też ze mną u lekarza rodzinnego. Powiedziała żebym poprzebijała te bąble bo skóra już zaczyna twardnieć i co miało się wchłonąć to już się wchłonęło. Teraz mam poprzebijać... Dostałam oxycort, alantan, panthenol i tribiotic. Wieczorem mocno natłuszczać. Zmarzłam jak cholera bo byłam w jednym bucie a na drugiej stopie klapek tż-ta ![]() ![]() Lila śpi, mam nadzieję że zniesie dobrze, tak jak ostatnio.
#1650 |
Zakorzenienie
|
youyou bidulo Ty jedna nasza. Ale będzie dobrze, grunt, że masz juz odpowiednie leki.
brumku ciężko, masz rację. Tylko, że ja to wsypuję do butli z MM i potrząsam, to mam chyba łatwiej, bo Ty rozpuszczasz inaczej, prawda? A ja wkurzona jestem. No bo tak : dodawałam Bebiko do Pepti ( 1 miarka ) I w nocy dzieć płakał, aż wrzeszczał. Więc wystraszyłam się, myśląc, że to prawdopodobnie po bebiko. I dziś z rana zadzwoniłam do przychodni, przyjmowała akurat lekarka Igora. Wytłumaczyłam jej sybko sprawę i poprosiłam o kilka Pepti na receptę ( bo miałam zamysł lecieć już na Pepti te 3tyg. do skończenia pół roku, tak jak Scio pisała ) I babka wypisała mi z łaską ( prywatnie też zawsze do niej chodzę z Igiem )jedno opakowanie... Tłumaczyła, że musi być już skierowanie od alergologa, bo inaczej Pepti niet. I już sama zgłupiałam co mam robić. Jadę potem do mamy, bo oszaleję w tych czterech ścianach z nudów.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-11-22 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:53.