|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() u nas jest tak od ponad 2 tyg https://picasaweb.google.com/1064127...89801974044642 maly caly dzien na mnie wisi, siedziec nie chce ale trzyma sie lozka i probuje sie przemieszczac, musze miec oczy dookola glowy ![]() takze bylo cudownie.... jak lezal na dywanie i sie sam bawil, teraz niestety w glowie ma tylko wstawanie. Kojec jakis miekki musze kupic..... ktos pytal o hustawki, ja mam ta gusio z regulowanym oparciem, maly w niej nie chce siedziec no ale zrobiona jest ok.
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-12-12 o 17:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1682 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1683 |
Raczkowanie
|
Witajcie
Wybaczcie dziewczyny, że prawie wcale się nie odzywam, ale nie mam na nic czasu a sił już też na cokolwiek brakuje ![]() W dzień śpią po 20-30 minut ( czasami zdarzy się jakiś cud ~ 40, 50 min ) co jakiś czas, ale jak przychodzi do usypiania na noc, to jest to totalna masakra, są zmęczone, trzą oczka, ale za cholerę spać nie będą, w szczególności Michasia. Gdy kończy się jej mleko to jest jeden wielki wrzask, bo ona spać nie będzie, mimo że ma zamknięte oczy. Jak już po ciężkich bojach usypiania na rękach oczywiście uda się im zasnąć, to mniej więcej 2,5~3,0h po piciu wieczornym jest kolejny wielki wrzask bo są głodne, przeważnie o różnych porach i budzą się nawzajem. I tak średnio co 3 godziny w nocy ( przeważnie od 40-90 ml mleka ) i pobudka o 5:30~6:00 i tak w kółko. Już nie daję z nimi rady ![]() Edytowane przez Maloka Czas edycji: 2012-12-12 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Majka moja dzisiaj ciagle mowiła mmmm, ama, maaa, jeszcze troche i pewnie bedzie mowic mama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Zakorzenienie
|
Agatka, Leoś rewelacyjny!
Niedługo i mój potwór będzie tak wstawał... ![]() A ja chyba jakiegoś doła łapię przed powrotem do pracy. ![]() ![]() Cudne to moje dziecko jest Ja wiem, że dla każdej matki jej dziecko jest najwspanialsze, ale ja strasznie dumna z Maćka jestem. ![]() W niedzielę znowu został z dziadkami w ramach przystosowania. 4,5 godziny nas nie było, a dziecko pięknie zjadło zupę, zaliczyło drzemkę, wybawione, przeszczęśliwe. ![]() I pomyśleć, że jak był młodszy to niewiele z dziadkami przebywał, a teraz tak cudownie się rozumieją! Czasami mam wrażenie, że dziadkowie lepiej się zajmują Maćkiem niż my... bo ja Maćka zostawiam i on się sam bawi (już o tym chyba pisałam kiedyś), i ja reaguję kiedy widzę, że on tego potrzebuje, a dziadkowie jednak więcej czasu mu poświęcają aktywnie. Chociaż prosimy ich żeby jednak dali mu trochę spokoju bo on jest tak nauczony... ![]() W ten weekend zostawimy go na dłużej jeszcze. Będzie miał kaszę przygotowaną, obiad, owoce... zobaczymy jak wytrzyma... musi wytrzymać, bo ja przecież za 3 tygodnie do pracy wracam. ![]() A co do ubierania.... U nas teraz temperatury około -5 stopni, czasami trochę chłodniej. Wychodzimy na spacery ok. godziny 13 na jakieś 1,5 godziny. Czasami później, chociaż kism pocieszyła mnie, bo myślałam,żem wyrodna jak wychodzę o 16 na spacer ![]() A, o ubieraniu miałam ![]() Maciek ma bodziaka na długi rękaw i półśpiochy, na to zakładam polarek niezbyt gruby, ciepłe skarpety, golfik (komin), czapka i pakuję w kombinezon. Przykrywam kocykiem polarowym pod paszki, plandeki nie zakładam. Jak wieje mocno to stawiam budkę od wózka ![]() A co do samego wózka, to póki co jeździmy Tutkiem, wspaniale po śniegu jedzie. ![]() ![]() I jeszcze o temperaturze w domu... u nas w dzień jest 19 stopni (Maciek ubrany w bodziaka na długi i w półśpochy, czasami jak czuję, że jest chłodniej to zakładam na to bodziaka z krótkim rękawkiem), a jak jesteśmy gdzieś gdzie jest więcej niż 20 stopni, to Maciek od razu dostaje wypieków, widać, że mu za ciepło. A w nocy w sypialni mamy 16-17 stopni. ![]()
![]() |
#1688 |
Wtajemniczenie
|
_agata, a gdzie kupiłaś komin (golfik) dla Maćka?
16, 17 stopni???? To baaardzo zimno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 |
Rozeznanie
|
Witam.
Dawno mnie nie było, ale wynajęliśmy dom i nie mogę ogarnąć tej całej przeprowadzki. Wszędzie pudła i worki i nie wiem za co się zabrać. Chcemy odmalować i odnowić pokój gościnny przed Świętami, wiec jest masa roboty. Do tego Maks ma humory, idą kolejne zęby i najlepiej jakbyśmy go cały czas nosili na rękach... Jak widzę jakie Wasze maluchy zrobiły postępy to się trochę martwię. Maksio ma 6 i pół miesiąca i turla się i podpiera na rękach ale nic poza tym. Nie bardzo się zabiera do siadania czy raczkowania... Wiem, że każde dziecko rozwija się inaczej ale trochę się niepokoje. Może to przez to, że jest grubaskiem? Albo leniuszkiem? Mam jeszcze pytanie, co polecicie na suchą skórę głowy u dziecka? To nie jest ciemieniucha, Maks ma poprostu suchą skórę, drapie się bardzo zwłaszcza w nocy albo jak zasypia. Ostatnio drapie się i ciągnie za uszy. To nie zapalenie ucha, bo to trwa już jakiś czas i żadnych innych objawów nie ma. Aha i jak czyścicie dzieciakom uszka?
#1690 | ||
Wtajemniczenie
|
Witam. Aż się tutaj nie chce być, takie rzeczy piszecie.
Kochane skarby ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale słodka mikołajka ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1691 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Hania też szarpie uszko, ale to jak jest głodna, albo śpiąca. Pytałam o to pediatry i powiedziała, żeby się tym nie martwić, że niektóre dzieci mają taki odruch i już. A uszy czyścimy tak, że przy myciu główki (co drugi dzień) zanurzamy w wanience również uszy i ja myję je swoim palcem ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-12-13 o 09:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Nie wyparzam już, ale ostatnio leci z kranu taka gorąca woda, że można powiedzieć że wyparzam
![]() Szymon na prezydenta ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co to za brodawczak? Brodawczak to jest chyba wirus opryszczki. Cytat:
Brawo za pół roczku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na usg główki skierowała nas neurolog, ze względu na ten niedosłuch i to że Paulina nie chce się na boki odwracać. A do neurologa skierowała nas pediatra po słabej próbie trakcyjnej, czy to że dziecko podciągane do siadu nie ciągnie główki. Już ładnie ją trzyma ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() NADROBIŁAM WSZYSTKO HEHE ![]() ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1693 |
Rozeznanie
|
Pierwsza! Pierwsza! Pierwsza!
![]() oglądam właśnie spadkowe ciuszki.. i szykuję pranie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() przyznam się... marzy mi się córeczka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |||
Raczkowanie
|
witam wszystkich, po wczorajszej wizycie juz nie pisalam.
Mloda ma zmienione mleko (na nutramigen) i dostala dwa syropy przeciwrefluksowe. Mamy ja przez jakis czas obserwowac, jesli bedzie poprawa to mamy zostac juz przy tym mleku. Mleko rzeczywiscie jest paskudne w smaku... ale Oliwce chyba to nie przeszkadza... mam zaczac jej najpierw mieszac z bebilonem, zeby za duzego szoku nie miala.. wczoraj zrobilam 50/50 i pochlonela cala butle, dzis to samo wiec okey. Znowu bardzo malo przybrala na wadze.. przez miesiac okolo 50g, wiec mamy caly czas to kontrolowac. Gastroenterolog mowila nam, ze wazne zeby chociaz cokolwiek przybierala, wiec juz sie tak ta jej waga nie martwie. No i w marcu, podczas tej wizyty kontynuacyjnej byc moze bedzie miala zrobione testy alergiczne. To w sumie tyle ![]() Inna rzecz.... pisalam , ze w sobote Oliwa ma ta sesje plus pare zdjec z nami... no i pieknie sie zalatwilam. wychodzilismy juz do lekarza i M otworzyl szafke na gorze z ciuchami.. ja zaganiana nie zauwazylam tej pi*****ej szafki i na nia wpadlam, uderzylajac sie potwornie mocno-poplakalam sie jak male dziecko. efekt? na czole sinaik i rozcieta skora, przy oku zdrapana skora plus opuchniecie i na policzku piekna czerwona "rysa"... smialam sie, ze jak teraz gdzies pojdziemy, to ludzie beda myslec, ze maz mnie bije, hehe:P Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam zamowic od tesciow prezent dla Oliwki.. i mysle nad tymi rzeczami... i nie wiem co ![]() Inaczej, ze moze macie jakies inne pomysly na prezenty dla naszych szkrabow ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1695 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
My smarujemy parafiną. Rozważymy ![]() Co to za książkę wywęszył twój małżonek? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1696 |
Rozeznanie
|
moje dziecko też się drapie po uszach i oczach, nie jest to na bank oznaką zmęczenia czy głodu bo czochra się właściwie cały czas. pediatra powiedział że może to jakaś alergia ale za wcześnie na jakiekolwiek badania... nie wiem, generalnie zrobiła się mega nerwowa- usypiała w łóżeczku a teraz bez noszenia ani rusz, nie chce jeść na noc , w dzień też śpi nerwowo po pół godziny i wiecznie trze te oczka i uszka już się nie raz podrapała do krwi. jeszcze jak jej trochę przypiłuję paznokietki to luz ale ostatnio czytałam że nie można i przestałam. Pokarmowa alergia to chyba nie jest ale prosxek ten sam, kapanie w emolium ...sama nie wiem.
martula007 wiesz coś więcej o tych testach alergicznych? od kiedy można itp? Mój mąż jest alergikiem na wiele rzeczy więc może to dziedziczne a teraz do mnie dotarło że Was to bardziej by interesowało na pokarm, a nas takie kurz, pleśń, itp idziemy dziś na rehabilitację, aż mi się włos jeży jak pomyślę... ostatnie dwa razy Agata cały czas płakała i marudziła...a bardzo lubiła się tam "bawić"... Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-12-13 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mój chyba też był niegrzeczny bo kompletnie nie wiem co mam kupić ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1698 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tez bym spróbowała podać wodę w nocy. A może uda Ci się rozdzielic je na jakiś czas na noc ![]() ![]() może to głupi pomysł ale może akurat masz do tego warunki i by coś z tego było.... Moja Agata jak jest b. zmęczona wieczorem to też mało zje albo wcale, a potem noc jest z głowy. szczerze to podziwiam Cię że dajesz radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Zakorzenienie
|
Agata, ale masz chlodno brr
![]() ![]() ![]() Maciej skoro juz ,,kopuluje,, to niebawem wstanie, zobaczysz ![]() Mam chwilke bo spi..... Maloka dla mnie to jestes mistrzu, szacun naprawde, ze dajesz rade ![]() ![]() Tak woglole podgladam, ale nie komentuje Wasze dzieciaczki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1700 | |||||
Wtajemniczenie
|
Bążur
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Próbowałaś dawać im meliskę przed zasypianiem? Antek łądniej wieczorem zasypia, jak sobie troszkę wypije... Jakieś wyciszanie przed snem, kojąca muzyka, półmrok, zabierz im pobudzające zabawki... trzymaj się ![]() Cytat:
![]() Co do temperatury w domu, u nas jest podobnie... Mieszkamy w domku i mamy piec węglowy, i w dzień mamy koło 19-20st, w nocy spada też do 16-17, fajnie się śpi przy takiej temperaturze (Antoś jest cieplutki, jak go w nocy wyjmuję z kołyski na karmienie, więc dla niego tez ok), gorzej się wstaje ![]() ![]() A gdy idziemy do kogoś, to zawsze z krótkim rękawem ![]() Cytat:
![]() Co do skóry głowy, może myjcie mu rzadziej? Fajnie też działa zwykły olejek (my mamy ze słodkich migdałów) - i masowanie skóry, także skóry głowy, przed kąpielą. Wtedy wchłania się, co ma sie wchłonąć, a tłusty nadmiar się zmywa podczas mycia. Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1701 |
Rozeznanie
|
no np. skalpel: http://www.youtube.com/watch?v=KbUN30GlHaY
|
![]() ![]() |
![]() |
#1702 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1703 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wracajac do tematu.. dala ona nam taka kartke, na ktorej zaznacza sie w kierunku czego chcialoby sie zrobic testy alergiczne i mamy sobie sami zaznaczyc, na podstawie tego co Oliwka je i z czym ma kontakt ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do prezentów gwiazdkowych, my kupujemy sobie grę planszową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1705 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() 1. Jak dajesz meliske, to dokladnie jaka? jakas specjalna dla dzieci czy slabiej zaparzasz taka dla doroslych? nie wiem czy jest to roznica. Kiedys kupilam dla Oliwki ( jak byla malutka) herbaktke z kopru (chyba hippa) , sprobowalam i az mnie zemdlilo, takie to bylo slodkie... Oliwka wiecej tego nie wypila. 2. Gdzie kupujesz olejki? i na co zwrocic uwage przy zakupie? Pytam bo nigdy nie kupowalam ![]() 3. Antos sam trzyma ten kubeczek czy mu pomagasz? Bo ja Oliwce daje wode ze zwyklego kubeczka plastikowego, ale ja jej trzymam bo inaczej bylaby calusienka mokra... z niekapkow nie chce pic, z tego 360st. za slabo zasysa wiec pozostal nam zwykly kubek i okazal sie najlepszy ![]() ![]() Co do wozka to tez slyszalam dobre opinie na temat tego Xlandera, wiec mysle, ze super Wam sie udalo kupic niezniszczony wozek w cenie uzywanego ![]() Chyba wszystko ![]() ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-12-13 o 11:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Zakorzenienie
|
Ale miałam noc.
Przed godz.22 słyszałam ze Maja cos tam skrzeczy w łózeczku, wiec poszłam do pokoju, ale widze ze przewróciła sie na 2 bok i spi, juz chciałam wychodzic, ale zaczeła sie wiercic. Poczekałam myslac ze bedzie spała dalej, ale przebudziła sie, ja Ja podnosze a tu wokoł głowki całe wszystko mokre, zwymiotowała ![]() ![]() Nie wiem co mogło sie stac, wymiotowała na jasno pomaranczowo, wymieszane z mlekiem, marchewke dostała na obiad i 1 raz ze słoiczka! Zawsze jej swoja dawałam, kurde, ona mogła zaszkodzic? Na szczescie od rana jest dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 | |||
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
Wszystko w swoim czasie. Moja Hania daleeeko z wątkowymi dzieciaczkami ale się tym nie przejmuję. Nawet zęba ani jednego nie ma. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() agata wiem co czujesz. Ja wracam prawie miesiąc później ale już mnie w żołądku ściska jak tylko o tym pomyślę. ![]() ![]()
![]() |
#1708 |
Zadomowienie
|
Maloko, ja to zawsze podziwiałam mamy blizniaków. Ja po jednym dziecku często padam na twarz, a co dopiero po dwójce!!! Ciekawi mnie jednak jak one reaguja na siebie, np. czy sie zaczepiaja czy się obserwuja i takie tam
![]() Co do Twojego problemu to jedynie co mi przychodzi do głowy to zagęszczenie mleka żeby były bardziej najedzone i kładzienie je w osobnych pokojach żeby sie nawzajem nie wybudzały. Alez na dworze zimno!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla dzieci żadnych herbatek nie kupuję. Swoją drogą, to jakaś masakra, jak wszystko, co przeznaczone dla małych dzieci jest słodzone... ![]() Olejki kupuję w supermarkecie na takim stoisku z naturalnymi kosmetykami, ziołami itp. Albo przez stronę mazidla.com Generalnie chodzi o to, żeby było 100% oleju, o który nam chodzi, tłoczony na zimno, dobrze jak jest cerytifikat, np ECOCERT. A kubeczek Antkowi trzymam, chociaż wyciąga łapki. Pozwalam mu złapać troszkę, bo jest bardzo zainteresowany, ale cały czas trzymam. Tak sobie pomyślałam teraz, że damy mu ten kubek może do zabawy podczas kąpieli, żeby sobie obczajał, o co chodzi z tą wodą ![]() A gry ja też na maksa przeżywam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Raczkowanie
|
Uff, nadrobiłam
![]() Ale cytować jak zwykle nie zdążę, bo Młody się zaraz obudzi. ![]() U nas przeprowadzka trwa w najlepsze, wczoraj przenieśliśmy szafy, więc teraz ciuszki sobie leżą w siatkach na podłodze ![]() ![]() A Dawidek? No cóż. Przekręca się, troszkę podnosi pupę, ale jeszcze nie potrafi podnieść jednocześnie pupy i ramion wyprostować. Stopki do buzi już od dawna wpycha leżąc na pleckach. Dość dobrze je, ale ostatnio budzi się często w nocy i płacze. Zęby nie idą jeszcze - dziąsła swędzą, ale są różowe. Za to smoczka ciągnie namiętnie, sam go sobie wkłada do buzi i ani myśli wyjąć. Myślę, że mu pomaga na dziąsła. Ale staram się mu go zabierać jak najczęściej, ale nie zaśnie bez smoczka (niestety). No, ale to pewnie po mężu, który namiętnie ssał smoczka, a potem kciuka (i wada zgryzu niestety jest). Ale jak to teściowa powiedziała: "P. lubił ssać" (ma szczęście, że się ugryzłam w język i nie powiedziałam, że tak ma do tej pory ![]() Lecę do Młodego, bo woła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.