![]() |
#181 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wybory 2011 - populizm
K... jaka debata? Żeby debatować to przede wszystkim trzeba umieć mówić!
Tusk nie mówi, tylko trzaska tekstami wyuczonymi na pamięć, a Kaczyński nie mówi, tylko bełkocze! Ani jeden ani drugi się nie boi żadnej debaty, tylko wiedzą, że ta zabawa w przeciąganie liny jest kolejnym temat żeby media cały czas p..... na ten temat! Ot i tyle!
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tak to niestety wygląda, teraz też bogaci ludzie mają inne możliwości leczenia niż biedni, którzy stoją w kolejkach w państwowym szpitalu. Bogaty zawsze może dać lekarzowi w łapę 10 000 tysięcy i już ma pierwsze miejsce w kolejce. I co, myślisz, że tak nie robią? Nawet jak nie chcą, to system ich do tego zmusza. Tylko powiedz, jak to urządzić inaczej, żeby KAŻDY miał zagwarantowane prawo do profesjonalnej opieki? Mam skłonności masochistyczne ![]() Widziałam też dokument z serii Ewa Ewart poleca, o problemach amerykańskiej służby zdrowia i usilnym leczeniu, podtrzymywaniu przy życiu np. 80 letniej kobiety z zaawansowanym Alzheimerem, nieprzytomnej od wielu miesięcy, poszła oczywiście tracheotomia i tak leżała kobieta miesiącami. Koszty - ogromne. A to przecież o wele bogatszy kraj niż Polska. Skąd na to brać, wszystkim leczenie ma sponsorować Kulczyk i inni z listy 100 najbogatszych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Wtajemniczenie
|
To jest przede wszystkim okrutne.
Konia czy psa którego kochasz to go usypiasz, żeby się nie męczył, jak jest w stanie agonalnym. A dziecku-roślince nie dajesz umrzeć. Jest to straszne.
#185 |
Wtajemniczenie
|
Co do służby zdrowia - każdy chyba ma jakies przykłady ze swojej rodziny ale ja podam moje:
- na wizytę u alergologa czekam ok 2 msc - 2 koleżanki, które miały podejrzenie nowotworu piersi dostały termin na biopsję około 6 miesięczny więc musiały isc prywatnie - do dentysty czekam ok 3 msc (więc chodzę prywatnie) i teraz pytanie, które każdy sobie zadaje - dlaczego płacąc składki muszę czekac aż tyle na wizytę u lekarza? Odpowiedź jest chyb prosta: bo te składki idą do wspólnej puli korzystania ze służby zdrowia. I własnie dlatego wolałabym, żeby te pieniążki szły na "prywatne konto zdrowotne" tak abym mogła skorzystac z usług lekarza w możliwie szybkim terminie. W chcili obecnej nie korzystam z usług lekarzy w publicznych placówkach, bo bym się w zyciu nie doczekała - jak mi się psuje ząb nie będę czekac 3 msc na dentystę a jak mam zaostrzenie alergii nie będę czekac 2 msc na alergologa. W ten sposób moje składki "wykorzystują" inne osoby. Rozumiem kwestię ratowania życia i nagłych przypadków, ale dlaczego mimo, że płacę składki tak naprawdę nie mam jak z tego korzystac? |
![]() ![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Polecam lekturę forum dlaczego.org.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |||
Zakorzenienie
|
Ten kraj nadaje się tylko do rozbioru, a służba zdrowia powinna spłonąć.
Tyle w temacie opieki medycznej. ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
a tak serio, ja już jestem tak zrezygnowana że nie wiem. nie wiem naprawdę. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#188 |
Wtajemniczenie
|
Były wiceprezes NBP, ekonomista Krzysztof Rybiński oświadczył, że z powodu krytyki rządu jego żona była zastraszana, a jego próbowała przekupić osoba z otoczenia premiera Tuska.
W „Kontrwywiadzie” RMF FM Krzysztof Rybiński powiedział, że próbowano zastraszyć jego żonę mówiąc, że straci pracę, jeśli nie przestanie on krytykować rządu. Ponadto były wiceprezes NBP ujawnił, że wysoko postawiona osoba z otoczenia premiera Donalda Tuska próbowała go przekupić proponując mu stanowisko prezesa urzędu centralnego. - Osobiście wobec mnie formowano wielokrotnie oskarżenia. Próbowano mnie przekupić ze strony bardzo wysoko postawionej osoby bardzo blisko Donalda Tuska. Otrzymałem ofertę zostania prezesem urzędu centralnego, odmówiłem. (...) To mi się zdarzało wcześniej. Wiele partii politycznych przychodziło do mnie z różnymi ofertami próbując przyciągnąć tzw. marchewką. Jak to mnie dotyczy, to jest w porządku, ja się tym nie martwię. Ale jeżeli ktoś tyka moją rodzinę w kraju, o którym mówi się, że jest demokratyczny, to jest to po prostu nie w porządku. Uważam, że za daleko poszliśmy i trzeba temu powiedzieć „Nie”. Mówię temu bardzo głośno „Nie” i nie wyrażam na to zgody – tłumaczył w „Kontrwywiadzie” RMF FM Krzysztof Rybiński. Tusk właśnie uzdrawia naszą służbe zdrowia próbując zastraszać ekonomistów. Hauuu Tak pieniądze idą do wspólnej póli tylko jak ty sobie to wyobrażasz, że jak ta twoja przysłowiowa póla ci się skończy bo nie daj boże poważnie zachorujesz to co wtedy? Z twojej wypowiedzi wynika niestety nic innego jak to, że tylko bogatych będzie stać na leczenie,bo jeśli ktoś płaci wyższe składki ten ma większą tzw póle. Twój pomysł nie uzdrowi służby zdrowia bo problem tkwi w tym, że bezrobocie rujnuje służbe zdrowia O CZYM GŁOŚNO MÓWIĄ EKONOMIŚCI. |
![]() ![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
![]() Swoją drogą, ten Bóg to wyraża jakieś dziwne swoje chęci. Raz chce, zeby ktoś umarł, innym razem - żeby go ratowali, chociaż do końca życie będzie "roślinką" utrzymywaną tylko dzięki aparaturze medycznej. Losowane przeprowadza czy co? Niezbadane są wyroki boskie. |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Prawda vixen? Jakiś niezdecydowany
![]() Ja mam dosyć, jak wizażanki pójdą z pochodniami do minister zdrowia to ja się na to piszę. ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Kasa tak czy srak nie trafia do potrzebujących, bo jak ktoś jest uczciwy to dostaje jakieś żałosne plunięcie przez krótki okres czasu. Sralalala może ja sobie kucyki pony pooglądam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Ja bym powiedziała, że działa wedle potrzeb.
W odróżnieniu od służby zdrowia ![]() A no i jeszcze leczenie emerytów z grupy lekomanów z chorobami urojonymi, traktującymi wizyty w przychodni jako sposób spędzania wolnego czasu. Kto ma znajomych pracujących w przychodni albo sam pracuje, wie, jak to wygląda, ciągle przewijają się te same osoby i umawiają na spotkania u kolejnego lekarza w kolejnej kolejce... Był wielki bulwers na fakt niestosowne słowa posłanki PO Muchy, ale z drugiej strony, trochę prawdy w tym było. |
![]() ![]() |
![]() |
#192 |
Zakorzenienie
|
Mój dziadek do takich należał, ostatecznie porzucił wizyty u wszystkich lekarzy i zaczął leczyć się sam, ziołami. Potem stwierdził że te z apteki są niedobre i on musi jechać do źródła do jakiegoś klasztoru.
No, pacjent z głowy mniej bo nie żyje, ale tacy pacjencji są i tylko cholery można dostać. |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Są, i też generują ogromne koszty, a przy tym młoda osoba nierzadko do lekarza się dopchać nie może, bo już od 5 rano kolejka nierzadko walecznych emerytów się ustawia. Więc sobie policzmy ratowanie nierokujących, takich właśnie emerytów i już nic dziwnego, czemu na specjalistę czeka się kilka miesięcy.
No i jeszcze fundowanie wyjazdów do sanatoriów na zabiegi, które faktycznie nic nie dają. Ostatnio byłam w aptece i stała bardzo gruba pani, kupowała leki na stawy (nie dziwota przy takiej nadwadze) i narzekała na lekarza, że zapisuje jej niedziałające leki, ten nie działa, tamten nie działa, a kobieta sobie dalej turnee będzie urządzała. W końcu aptekarka nie zdzierżyła i zasugerowała schudnięcie ![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-09-09 o 09:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Wtajemniczenie
|
Czekałam na argument: a jak zachorujesz na poważną chorobę to Ci z tych twoich składek nie starczy
![]() Podam przykład bliskiej mi osoby - zdiagnozowany nowotwór i chemioterapia .... za rok ![]() ![]() co do hipochondryków to się nie wypowiadam bo nóż mi się w kieszeni otwiera. a najbardziej mnie wkurzają osoby, które rezygnują z umówionej wizyty i NIE ZADZWONIĄ ŻEBY JĄ ODWOŁAC. W ten sposób zabierają miejsce osobie, której zależy na pójsciu do lekarza a nie może czekac. |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
hauuu - dlatego jestem w złym nastroju bo u mnie ginekolog nie ma zapisywanych wizyt... wyszli z założenia że właśnie dużo osób się zapisywało a wizyty się nie odbywały bo problem rozwiązał się sam, kobieta trafiła do szpitala, zaczęła miesiączkę więc po prostu przychodzisz i on cie przyjmuje.
tylko szkoda że jest na urlopie :x :x :x Cytat:
Nie, nie żartuję :x |
|
![]() ![]() |
![]() |
#196 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jakby nie było wysokosc składek na pewno jest kalkulowana w oparciu o stan społeczenstwa - demografię i popyt na usługi medyczne. i taka kalkulacja zakłada ile osób na co zachoruje. W moim przekonaniu gdybysmy chcieli miec opiekę medyczną full service to 3 razy takie składki by nie wystarczyły bo to NIEREALNE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#197 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do wątku - sama też się zastanawiam, czy w ogóle głosować. Niegłosowanie jest głupie, ale naprawdę nie ma na kogo. Wcześniej głosowałam na PO (tak wiem, to straszne ![]()
Edytowane przez Reme Czas edycji: 2011-09-09 o 10:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#200 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#201 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio to racja, za długo się czeka na zabiegi ratujące życie, za długo się czeka na specjalistę, wiem. To jest na pewno po części skutek kiepskiego zarządzania całym tym interesem. Ale jednak dostęp do lekarzy powinni mieć wszyscy. Choćby ze względu na wszelkie choroby zakaźne itp. Jednak byłabym za tym, by wprowadzić niewielką bo niewielką, ale jednak opłatę - dajmy na to 5 zł. Płatne przy rejestracji najlepiej. To by zniechęciło niektórych do chodzenia do lekarzy hobbystycznie jak i do opuszczania zajętych terminów. Za to np zwiększyć dofinansowanie do niektórych leków. Czy zwiększyć limity na wizyty u specjalistów.
![]() |
#203 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Nie wiem ile prawdy w tym artykule, ale
http://wyborcza.pl/1,75248,10229629,..._kryzysie.html Tam jest napisane ważne zdanie - rak to nie wyrok, zaczyna być chorobą przewlekłą z którą żyje się latami. Kiedyś pisałam na innym wątku, że chciałabym nawet w publicznej służbie zdrowia możliwość jakiegokolwiek obciążenia pacjenta jeśli choroba jest z jego winy i nie stosuje się do zaleceń lekarzy. Kiedyś ciocia pielęgniarka powiedziała mi, że na sali z rakiem płuc praktycznie wszyscy palą - bo nie widzą sensu rzucać, serio. O innych emerytach którzy u lekarzy specjalistów są dla rozrywki nie wspomnę. W prywatnej służbie zdrowia jak palisz, pijesz to odpowiednie więcej płacisz. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A ilu emerytów zaklepuje sobie wizyty u różnych specjalistów na wszelki wypadek? Miałam sytuację, że stojąc w kolejce do rejestracji przede mną stało starsze małżeństwo i żona do męża: "Stasiu, umówimy się we dwoje do kardiologa i do gastrologa, za pół roku przyjmie a może w tym czasie zachorujemy i się przyda?" Szczękę zbierałam z podłogi. Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2011-09-09 o 11:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#205 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Moja babcia ostatnio była na operacji stawu biodrowego. Ona jedyna chyba się zachowywała normalnie na oddziale jeśli chodzi o starszych ludzi. Dla niej wielkim bólem było to że się nie może ruszać i chętnie chodziła na rehabilitacje, stosowała do zaleceń lekarzy i starała się nie robić większych problemów mojej mamie która się nią zajmowała.
Okazało się że to nie jest takie oczywiste, naprawdę to co ludzie wyprawiają w tych szpitalach szok. |
![]() ![]() |
![]() |
#206 | |
Zakorzenienie
|
Nie wywołuj, nie wywołuj!
Cytat:
Co jest złego z Hanią? Nie zagalopowałaś się z klozetową trochę? No chyba, że każda klozetowa jest profesorem prawa z obszerną wiedzą na temat gospodarki i finansów, to ok ![]()
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2011-09-09 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#207 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Ja już obleciałam większość miast południa Polski, to mam porównanie co to znaczy zaniedbać miasto. Warszawa ma najlepsze zespoły specjalistów do wykorzystania funduszy unijnych, dba o własną kiesę (walczy o zniesienie janosikowego), a podwyżki ostatnich biletów? Matko, żeby każde miasto miało taką komunikację za tą cenę to byłoby idealnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#208 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Jak sie mialo nie pogorszyc skoro rosna ceny zywnosci, pradu itd, a place stoja? ![]() Chociaz nie wiem czemu niektorzy za WSZYSTKO winia rzad ![]()
![]() |
#209 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#210 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ogólnie nie wymagam dużo od rządzących: obniżenia kosztów pracy, tworzenia dobrego prawa, ułatwiania działania ludziom przedsiębiorczym, którzy dają pracę (i nie fikcji w stylu jednego okienka)... Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.