![]() |
#2161 | |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
Jak mam wybór między dwoma rzeczami, to wybieram... trzecią ![]() A to normalne, że dobrze żywiony i wybiegany rodowodowy labrador jest prawie sparaliżowany po paru latach? Dysplazja u tej rasy jako wada głównie genetyczna jest plagą psuedohodowli.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-05-09 o 11:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 |
Zakorzenienie
|
żaden rodowód nie zagwarantuje zdrowia. Co z tego że rodzice to championi? do dysplazji nic.
Nie wiem czy te psy mają obowiązkowo badania przez specjalistę plus pokolenia w tył. Dysplazja to nie tylko geny, więc mnie to nie dziwi ze pies z rodowodem zachorował.
#2163 |
Nie depcze krokusów
|
Motylku - orientowali się przed wzięciem szczeniaka w temacie i ok. 50% to geny, a 50% żywienie i ruch, więc zadbali o poznanie przodków szczeniaka, karmę i aktywność. Tak, to dziwne, że zachorował, choć liczyli się z tym decydując na tę rasę.
Można powiedzieć, że każdy pies może zachorować na każdą chorobę, tylko takie uogólnianie jest najzwyczajniej w świecie bez sensu. Jedną z przyczyn promowania zarejestrowanych hodowli jest znajomość skłonności genetycznych i zapobieganie chorobom przez niedopuszczanie do rozpłodu nosicieli niepożądanych mutacji. Rodowodowy labrador oznacza minimalizację ryzyka dysplazji, więc nigdy nie kupowałabym szczeniaka tej rasy za 200 zł z internetu (choć taki też zasługuje na dobry dom).
![]() |
#2164 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli przyjmiemy ze to genetycznie to rozumiem ze rodzice mieli aktualne badanie przed kryciem (zazwyczaj co roku bada sie psy przez specjalistę, nie pierwszego lepszego weta) jak również przodkowie byli badani i dożywali sędziwych lat bez dysplazji. Nieodpowiednie żywienie i ruch, wchodzenie po schodach, skakanie, wiadomo, duzo rzeczy ma wpływ. Ja nie wiem dlaczego ten pies zachorował, ale wiem ze takie rzeczy sie dzieją i championaty tu nic nie dają, bo championat z pulą genetyczną ma niewiele wspólnego. sama znam psy co mają po kilka championatów, a badań nie. Cytat:
Cytat:
Minimalizacja ryzyka to minimalizacja, nie wykluczenie. gdyby wszystkie hodowle robiły tak jak piszesz, wiele chorób by poznikało z czasem pewnie.
![]() |
#2165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trochę to kontrowersyjne, bo z jednej strony taki psiak zasługuje na dom i zrobiłabym wszystko, by żył jak najdłużej w zdrowiu, a z drugiej kupując takiego napędza się biznes... Chyba bym nie potrafiła podjąć takiej decyzji. Czy nadużywam słowa "taki"? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2167 |
Zadomowienie
|
ale poruszyłam temat
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2168 |
Nie depcze krokusów
|
Lenka - a są jakieś domysły, dlaczego? Podatność rasy czy skłonności rodzinne?
A w ogóle to powinnyśmy pisać o tym na szaro?
![]() |
#2169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja ciocia miala owczarka z hodowli, dozyl sedziwego wieku 19 lat (po drodze mial wypadek, wbil sobie w pluco zelazny pret i potem dlugo dochodzil do siebie) - nie mial skrzywienia miednicy ale ciotka stosowala sie do wzystkich zasad lacznie z restrykcyjnym jedzeniem kotre jest podstawa aby pies mial zdrowy i mocny kosciec (kupila zamrazakre zeby moc trzymac takie ilosci miecha, jak Romulus byl malutki to jadl 5-6 miesnych posilkow w ciagu dnia, plus jakies dodatki ale nie pamietam, wybaczcie ale bylam za mloda, im starszy tym posilki byly rzadsze, potem jadl tylko raz dziennie, oczywiscie mieso bylo robione odpowiednio, teraz tak mysle te to byl BARF dla psow, codziennie byly spacery z Romulusem, nawet jak lalo, plus mial regularna opieke vetow (mial robione zdaje sie co 2 lata przeswietlenia tak w razie czego, ciotka nie chciala aby w razie gdyby jednak zachorowal aby cierpial nieleczony, owczarki do dumne psy i jak je cos boli to sie nie skarza a ciotka byla crazy na punkcie Romulusa i gdyby zachorowal od razy podjelaby jakas akcje). Jedyne razy kiedy Romulus jadl posilki kupne to kiedy wyjezdzali i nie bylo mozliwosci aby ciotka mogla mu sama zrobic, ale z tego co pamietam to nie byla regularna puszka, ciotka gdzies zamawiala specjalna dla owczarkow.
![]() |
#2170 |
Zakorzenienie
|
Rybiorek ma racje u mnie w domu rodzinnym tez mielismy owczarka , po paru latach dopiero okazalo sie ze ma problemy ze stawami , mial genetyczna wade tylnich lap , ktora byla nie operacyjna tzn operacja tu nie pomogla by mimo ze rodzice pieska poddali zabiegowi zeby mogl chodzic , byl z nami 12 lat , niedlugo jak wyprowadzilam sie zdomu do meza , rodzice podjeli ciezka decyzje i uspili psa bo juz nie mogl sam chodzic
![]()
![]() Edytowane przez Anitast Czas edycji: 2012-05-09 o 16:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Zadomowienie
|
z tego co wiem to jest skłonność rasy bo wszystkie psy są od innych rodziców
#2172 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
![]() 2. Możemy Ci pomóc ![]() 3. Zdecydowanie ![]()
![]() |
#2173 |
Zakorzenienie
|
Lena mam nadzieje ze psa bardzo dobrze przemyślicie i na tym konczę ten temat
#2174 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Planuję pod śliwką zrobić jeszcze małe oczko, wokół śliwki, ale nie wiem, jak tam sprawa z korzeniami będzie. Rybek nie planuję, bo kociska. Sama woda i jakieś chwasty...yyyy... znaczy roślinki ![]() ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Serio ![]() ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
![]() Drugie też. Moje psy nie zaglądają do kuwety ![]() Myślę nad tym... ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Mój persiak znowu był dzisiaj na ogródku. Idę z nim przez podwórko, przybiegła za mną córka sąsiadki, 4 letnia, mówiąc: - Dobrze, że cię zobaczyłam, bo bardzo lubię tego kota. Później chwaliła mnie za imię dla niego- Persilla ![]() ![]() Persiak dzisiaj trochę połaził po ogródku. Jakbym brała go codziennie po trochu, przyzwyczaiłby się ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-05-09 o 19:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2175 |
Zakorzenienie
|
moje nie tylko zaglądają, ale i sprzątają kocie kuwety same
![]()
#2176 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2177 |
Nie depcze krokusów
|
Bure dziś zostało wyczesane furminatorem i nareszcie po wzięciu na ręce nie ofutrza ubrania
![]() ![]()
![]() |
#2178 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2179 | ||||
Zadomowienie
|
:d:d:d
---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]() Nie martw się wagą, Ancijomak był takim maleństwem... Odbił to sobie u nas bardzo szybko ![]() ---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
![]() Jutro wprowadza się do nas śliczna Daisy ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wczoraj byłam z Araszkiem na szczepieniu. Przy okazji obcięliśmy pazurki, bo w domu sobie nie daje. Pani doktor myślała, że kot bardzo chory, bo w transporterku ze strachu wlazł pod tą gąbeczkę, która jest na spodzie żeby kotom było miękko ![]() ![]() Szeleczki już były mierzone ![]()
![]() |
#2181 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2182 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() od razu jak się da - zdjęcia ![]() Fajnie wygląda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2183 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ratujcie! Mamy problem... Otóż Celina jest 6 dzień po sterylce, ma założone szwy rozpuszczalne. Nie czepia się ich, nie wygryza, nie wylizuje, ale... W miejscu cięcia i w promieniu ok. 2-3 cm dookoła zrobiło jej się takie "jajo". To jest miękkie, nie boli jej, jak dotykam. I już głupieję, czy to opuchlizna, bo się goi, czy wyłazi jakaś przepuklina, czy inne diabelstwo
![]() ![]() Ps. Ta czerwona plamka przy szwie to wewnętrzna warstwa skóry, która tak się przy szyciu podwinęła - tak powiedział vet.
![]() |
#2184 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2186 |
KOTerator
|
Rusza się to pod skórą?
Sonia miała po sterylce przepuklinę brzuszną. Leć do weta! |
![]() ![]() |
![]() |
#2187 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
wetka pomacała stwierdziła ze nic sie nie dzieje, że taka reakcja sie zrobiła. po kilku dniach zniknęło i siniak i ta gula jak masz niedaleko pokaż wetowi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2189 |
KOTerator
|
Anty_lopka poleciałaś już do weta?
U Soni to wyglądało identycznie i musiała mieć operowaną przepuklinę a wet to nazwał zagrożeniem życia, nie może skakać na pewno przy tym. Soni rozpuściły się szwy wewnętrzne po sterydach. Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-05-10 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2190 |
Raczkowanie
|
Jejciu... Jeszcze nie byłam, moge iść dopiero wieczorem...
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.