|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2161 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
cze¶æ
dzisiejsze menu R z cheat mealem z powodu wizyty siostry hehhe zawsze grzeszymy troszke razem )6.30 - kawa z mlekiem, bu³ka z m±ki pe³noziarnistej (mega malutka, z Piotra i Paw³a, smaczna polecam ) 1/4 avocado z twarogiem delikatnym President, i 2 plasterki sera ¿ó³tego10.30 - kawa z mlekiem, bu³ka z m±ki pe³noziarnistej, 1/4 avocado z twarogiem delikatnym President i czosnkiem, jajko sadzone 15.30 - leczo z cukinii, cebuli, papryki czerwonej i pomidorów z puszki, z kie³bas± z piersi kurczaka oraz ry¿em 18.00 - kie³basa bia³a nieca³a, podjedzona u mamy z sosem tatarskim )21.15 - tortilla pszenna z miêsem wieprzowym... ale nie by³a rewelacyjna ;p trzeba bylo je¶æ tam gdzie zawsze a nie wydziwiac ;p zawsze mam smutka jak cheat by³ ¶redni smakowo ;p buziaki i mi³ego weekendu dietowicze
|
|
#2162 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Je¶li tak wyglada cheat... No dobra, pszenna by³a, ale nie popadajmy w paranojê
Wêgle plus miêso plus zielsko to przecie¿ ca³kiem normalny posi³ek ![]() Mam tylko jedno pytanie - sk±d masz kie³basy? Domowej roboty czy kupne? |
|
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Ja robi³am np. takie KLIK Ale one s± nawet bez cukru itp. wiêc jak uwa¿asz to sobie trochê dos³ud¼ np. miodem, kolejn± partiê w³a¶nie troszkê dos³adza³am
|
#2164 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 97
|
R z dzi¶ ale nie mam pomys³u na posi³ek 4 i 5
9:00 grahamka moczona w jajku i sma¿ona na ³y¿eczce oleju z plastrem sera ¿ó³tego, wêdlin±, pomidorem i ³y¿k± ketchupu 10:30 owsianka (4 ³y¿ki) z jab³kiem, 5 ³y¿ek p³atków b³onnik+50g serka wiejskiego 13:20 (przed obiadem du¿a marchew) makaron pe³noz spaghetti 60g suchy, ok 120g pieczonej piersi, polane ³y¿k± ketchupu, i jogurtu nat, pomidor 16:00 ? 19:00 ? |
|
|
|
#2165 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 148
|
Cytat:
nie jest to najlepsze co mo¿e byc heheheh no ale t¿ tak prosi³ o kie³baske hehea co do cheata, no fakt nie by³ taki tragiczny zawsze mogl byc mc donald hehehheh dzisiejsze R 8.00 - pier¶ kurczaka, kawa³ek bagietki, pomidor 9.00 TRENING - nogi, klata, ca³e plecy 11.30 - 1/3 tuñczyka wsw, 1/4 awokado, ma³y kawa³ek bagietki 15.00 - gar¶æ orzechów nerkowca, pomarañcza 18.30 - leczo te co wczoraj plus ry¿ 21.30 - omlet z twaro¿kiem
|
|
|
#2166 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
wczorajsza redukcja:
¶niadanie: owsianka (5³y¿ek p³atków owsianych, szklanka mleka 2%, banan 100g, ³y¿ka miodu spadziowego, gar¶æ orzechów w³oskich) II sniadanie: grahamka cienko posmarowana mas³em, z szynk±, sa³at± i papryk± obiad: kasza jaglana 50g masy suchej z warzywami i kurczakiem, gotowane na bulionetce (tak, wiem ¿e domowy bulion miliard razy lepszy no ale niestety brak) podwieczorek: serek wiejski 200g z ³y¿eczk± miodu kolacja: chcia³am jajecznicê, ale niestety w moim rodzinnym domu mama nie mia³a jajek a sklepy dawno pozamykane bo pó¼no przyjechalam wiêc zjad³am 3 kawa³ki razowca posmarowane cienko mas³em z szynk±, ogórkiem i 2 cienkimi plasterkami sera ¿ó³tego 'hit z ryk' (12,5g), maminka kochana kupi³a specjalnie dla odchudzaj±cej siê córeczki i nie mia³am serca odmówiæ , z reszt± byle z umiarem Na dzisiaj redukcjê zaplanowa³am tak±: ¶niadanie: owsianka (5³y¿ej p³atków owsianych górskich, szklanka mleka 2%, starta gruszka, ³y¿ka miodu, gar¶æ w³oskich) II ¶niadanie: grahamka cienko poci±gniêta mas³em, z szynk± i ogórkiem zielonym obiad: pó³ woreczka ry¿u naturalnego z kurczakiem i warzywami (cebulka, cukinia, bak³a¿an, pieczarki), trochê oleju podwieczorek: serek wiejski 200g z ³y¿eczk± miodu kolacja: jajecznica z 2 jaj z pomidorem i cebulka na ³y¿eczce oleju
105 --> 102,4 --> 75 kg Edytowane przez natul Czas edycji: 2013-11-23 o 15:45 |
|
|
|
#2167 | ||||||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 855
|
Cytat:
Je¶li Twoje zapotrzebowanie wynosi 2478 kcal to koniecznie powinna¶ je¶æ wiêcej, jak sama zauwa¿y³a¶ Twoje obecne 1600kcal to o wiele za ma³o. Rozumiem ¿e masz rozwalony metabolizm ale jedz±c tak dalej na pewno go nie naprawisz. Powinna¶ stopniowo zwiêkszaæ kaloryczno¶æ swoich posi³ków i tak na prawdê powinna¶ doj¶æ do tych 2500kcal i tak trochê poje¶æ a dopiero potem obcinaæ. To wi±zaæ siê mo¿e z lekkim przytyciem ale i tak bêdzie to korzystniejsze bo Twój organizm teraz raczej nie odda t³uszczyku gdy dostaje tak ma³o jedzonka. Stopniowo Kochana, stopniowo dodawaj Ile chcesz schudn±æ? Cytat:
Nie da siê tak dok³adnie oceniæ jad³ospisu bo nie podajesz ile czego. Chocia¿, chocia¿ nie widzê ¿adnego miêska? jeste¶ wege czy tylko tak dzi¶ wyj±tkowo? Z bia³ka dzi¶ tylko 2 jaja i napój bia³kowy (co to za napój?) --siê przypatrzy³am i ma³o tego bia³ka wysz³o. Cytat:
Cytat:
A Ciebie to ile mo¿na chwaliæ super jest i jak pysznie !!!Cytat:
Wiem ¿e powinna¶ byæ na P a prezentujesz tu na prawdê s³abe U. Poza tym szczerze piszê Ci ¿e nie umiesz je¶æ lu¼no, normalnie, próbujesz odliczaæ jakie¶ porcje, opisy Twoich posi³ków s± d³uga¶ne i jak siê czyta to siê wydaje ¿e tego du¿o jest, ale to tylko pozory moim zdaniem s³abo. Co do czekoladowych past, znam i jadam takie wersje: awokado+kakao+miód banan+kakao fasola +kakao+miód fasola+awokado+kakao+miód fasola+banan+kakao+ miód lub wszystko na raz fasola+kakao+banan+miód+a wokado Jak widzisz to ró¿ne kombinacje tych sk³adników, rób i zajadaj, smacznego Cytat:
wszystko ³adnie napisane, jak zawsze smacznie i zdrowo, jak tam jaglanka z ¿ó³tkiem ? bo takiej jeszcze nie robi³am
|
|
#2168 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
Wydawa³o mi siê, ¿e jako U nie wygl±da to tak ¼le. Przyznajê, ¿e kalorii nie podliczam, bo skoro zwyczajnie siê tego wreszcie oduczy³am, to nie chcê do tego wracaæ. Ale jestem wdziêczna za wszelkie uwagi i biorê je sobie do serca. £±cznie z tym, ¿e kupi³am dzisiaj mas³o. Zabrzmi to pewnie zabawnie, ale serio, pierwszy raz mam mas³o w domu.
|
|
|
|
|
#2169 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Mas³o 82% t³uszczu nie ¿adne miksy
![]() U I Gêsta owsianka piernikowa z gorzk± czekolad±, ¶liwk±, mandarynk±, pra¿onymi orzeszkami ziemnymi i niepra¿onymi laskowymi II 2 kanapki z domowego chleba z Bieluchem, papryka, gotowane jajko na twardo III Talerz jarzynowej na ¶mietanie warzywa na patelnie z ziemniakami, kotlety sojowe IV domowe bu³eczki z kruszonk± z mas³a orzechowego, manadrynki V Bêdzie chyba ry¿ w sosie greckim
|
#2170 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cze¶æ Dziewczyny (i Ch³opaki),
Szczerze mówi±c mia³am zamiast darowaæ sobie zarówno próby zmiany diety jak i to forum, bo chyba za bardzo jestem teraz skoncentrowana na innych sprawach. Jednak dzisiaj zdarzy³o siê co¶, co bardzo bardzo mnie przestraszy³o (nie bêdê pisaæ co dok³adnie, bo pewnie wiele z Was uzna³oby, ¿e to nic wielkiego, ¿e jestem hipochondryczk± i siê nad sob± rozczulam). W ka¿dym razie postanowi³am daæ zdrowemu od¿ywianiu jeszcze jedn± szansê. Nie chodzi mi nawet o tycie (chocia¿ wiadomo, ¿e wola³abym nie straszyæ wystaj±cymi ko¶ciami) – bardziej zale¿y mi na tym, ¿eby siê dobrze czuæ ni¿ na ³adnym wygl±dzie. W zwi±zku z tym chcia³abym poprosiæ Was o pomoc, bo wiem, ¿e jest tutaj wiele ¿yczliwych osób z wielk± wiedz± o dietetyce. Czy mo¿ecie mi napisaæ jakie¶ podstawowe wytyczne/wskazówki? Co i ile je¶æ skoro ca³y dzieñ jestem w pracy (a szkoda mi pieniêdzy/czasu na obiady w kafeterii codziennie)? Czym zast±piæ miêso (jestem wege z przyczyn ideologicznych i trudno by³oby mi to zmieæ)? |
|
|
|
#2171 |
|
Raczkowanie
|
r- niestety znów gratka ostatnia ju¿
9:00 grahamka moczona w jajku i sma¿ona na ³y¿eczce oleju z plastrem sera ¿ó³tego, wêdlin±, pomidorem i ³y¿k± ketchupu 10:30 owsianka (4 ³y¿ki) z jab³kiem, 5 ³y¿ek p³atków b³onnik+50g serka wiejskiego 13:20 du¿a marchew przed obiadem/ makaron pe³noz 60g ok 100g pieczonej piersi, polane ³y¿k± ketchupu, pomidor 16:00 ma³y jogurt gratka po ³y¿ce s³onecznika i p³atków migda³ów, pó³ pomarañczy, ok 150g fasolki szparagowej lekko w ma¶le 19:00 razowiec z mas³em i domow± wêdlin± z pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul± na ³y¿eczce mas³a,+ 40g wie¶niaka, ok 150g fasolki szparagowej ok 1750 bez æwiczeñ Edytowane przez cukierkowa1 Czas edycji: 2013-11-23 o 19:51 |
|
|
|
#2172 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 269
|
Moje P, proszê o szczer± ocenê
![]() ♥ nale¶niki-placuszki (po³owa du¿ego jog. nat., jajko, ok 40-50 g m±ki pe³noziarnistej i ¿ytniej- wymiesza³am) podane z mas³em orzechowym, kilkoma orzechami w³oskimi, jab³kiem, cynamonem. Kakao na mleku 2% (1 kopiasta ³y¿eczka ciemnego kakao, ³y¿eczka miodu). Dwie ³y¿eczki mas³a orzechowego. ♥ reszta wczorajszego nutridrinka, kiwi, du¿a kostka czekolady 70 %. ♥ 50 g kaszy gryczanej, ¿eberko pieczone w rêkawie z cebul±, czosnkiem i papryk±, buraczki pieczone z sol±. ♥ kubek budyniu z cukrem, 2 ³y¿eczki mas³a orzechowego. ♥ 4 kromki (2 sandwich’e zapiekane w tosterze) z mas³em, wêdlin±, mas³em orzechowym, pomidorem, papryk±, sa³at±, cebul±, ketchupem. 2x Ciep³a woda z ³y¿eczk± miodu i sokiem z cytryny, herbata czarna z cukrem i cytryn±, herbata owocowa. |
|
|
|
#2173 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
Cytat:
Bardzo dziêkujê Dzisiejszego nie wrzucam, bo bardzo podobne do czwartku - pasta mi zosta³a, risotto zosta³o, indyk zosta³ ![]() A inne warianty pasty czekoladowej na pewno wypróbujê, szczególnie z sam± fasol±, bo bananów i tak ci±gle jem mnóstwo :P
|
|
#2174 | |||
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
) i pomidory. I ostatnia chyba uwaga - dorzuæ wiêcej nnkt.---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
Czym zastêpowaæ miêso: jaja jadasz? Je¶li tak, to jajami, str±czkami, od czasu do czasu soj± (ale to sporadycznie), twarogiem. Zreszt± - popatrz sobie na jad³ospisy Ervishy, która te¿ jest ideologiczn± wege. |
|||
|
|
|
#2175 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
P laski
Sniadanie - 3 kromki chleba mieszanego Ser lazur z 5 plastrów Mas³o/2 plastry szynki wo³owej / ogórek konserwowy Du¿o sera bia³ego prlnotlustego z mas³em i ¶mietana i czubata ³y¿ka miodu - jajecznica z 3 jaj xl z cebula -wykazanie miodu ze s³oika hah 2 sniadanie - du¿y lód z polewa czekoladowa z mc Donald na szybko Obiad 15 du¿ych pierogów (zjad³am z lakomstwa, bo po 8 by³am najedzona ) 5 z szpinakiem i bia³ym serem , 4 z szpinakiem i miêsem , 1 ruski , 5 z serem bia³ym na s³odko ze ¶mietana i cukrem Podwieczorek Makaron z serem bia³ym i cukrem ponad poziom miski 0,5 l ( 300 g twarogu, 4 ³yki cukru) Kolacja 2 kanapki - pó³ puszki tuñczyka /jajko/ musztarda / ogórek konserw - 3 plastry szynki surowej / ogórek Kubek mleka + 5 du¿ych pierników z lukrem Padam w ³ó¿ku przy The voice hah |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2176 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 336
|
Moje R... Znowu mi nie wysz³o P.. nic, ale dzisiaj chyba troszke lepiej
![]() ¦:jajecznica z 2 jaj<na teflonie>z keczupem,2 kromki razowca z serkiem bia³ym,jab³ko II ¶niadanie:ma³y jogurt nat. z garsci± musli ,z pomaracz± i gruszk± obiad:co¶ w stylu spagetti <60 g makaronu ,mieso z idyka duszone na wodziez przecierem pomidorowym > P: ga³ka lodów cytrynowych K:2 kromi razowca -z pasztetem z indyka,ogórkiem i keczupem -z szekiem bia³ym i szynka drobiow± ,ogórek i keczupem Edytowane przez antenn087 Czas edycji: 2013-11-23 o 22:35 |
|
|
|
#2177 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Cytat:
|
|
#2178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaja jadam, chocia¿ te¿ mam trochê oporów. Z pytaniem o jedzenie do pracy bardziej mi chodzi³o o rzeczy, których nie trzeba przygotowywaæ, chyba umycie owoców i ew. obranie marchewki to ju¿ szczyt moich mo¿liwo¶ci... A czy taki rozk³ad kalorii na posi³ki jest ok: ¶niadanie - 300 II ¶niadanie - 250 obiad - 400 podwieczorek - 100 kolacja - 200 ?? |
|
|
|
|
#2179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
¦n. 600 (czasem wychodzi wiêcej) 2. 350 3. 350 Obiad 600 Kolacja 200-250 Plus zwykle kostka lub dwie czekolady do kawy. Prawie 2x wiêcej.
|
|
#2180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2181 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nigdy nie liczy³am kalorii, wiêc nie wiem ile to jest du¿o |
|
|
|
|
#2182 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
Poa_alpina, normalnie banana dosta³am na twarzy jak zobaczy³am, ¿e zosta³am pochwalona
dziêki dziêki dziêki! Mojego dobrego humoru ci±g dalszy, dobrej jedzeniowej passy te¿! A borówka z jab³kiem jest nie-ziem-ska! Uwielbiam mannê z ni± ^_^Shariana, piszesz, ¿e masz dobr± pamiêæ do tego co jesz. Ja, umys³ ¶cis³y, te¿ j± mam :P. Od siebie mogê powiedzieæ tyle, ¿e 2 miesi±ce temu wrzuca³am jad³ospisy (ju¿ pal sze¶æ, ¿e s³abe), ale kiedy pisa³am o ogórku czy pomidorku te¿ wylicza³am je na plasterki, bo mia³o to dla mnie (i my¶la³am, ¿e dla oceniaj±cych te¿.. no dobra - g³ównie dla mnie) znaczenie. Natomiast teraz nadal mam oczy i pamiêæ, ale kiedy robiê sa³atkê z ogórkami, pomidorami, nie piszê ju¿ 1/2 pomidora, 4 plasterki ogórka. Bo zmieni³o mi siê my¶lenie, i wiem, ¿e to nieistotne, ¿e tych sk³adników trzeba dawaæ tak jak leci, na ile ma siê ochotê. A takie wyliczanie to tylko porz±dkowanie w swojej g³owie i pielêgnowanie choroby. £y¿eczka delmy? Nigdy nie bra³am mas³a na ³y¿eczkê a potem dopiero na chleb. Chcesz lepiej je¶æ, ale pielêgnujesz chorobê. Dodatkowo udzielasz siê w wielu, wielu w±tkach o chorobie. Ja te¿ tak robi³am, a¿ przesta³am, bo zobaczy³am, ¿e to wcale nie pomaga, czasami wrêcz przeszkadza. Pisanie wszêdzie chcê z tego wyj¶æ chcê z tego wyj¶æ wci±ga Ciê w jak±¶ pêtlê. Zacznij ¿yæ i cieszyæ siê ¿yciem. Odetnij siê trochê od w±tków chorobowych. U jak s³odkie utrzymanie ¦niadanie I 4 nale¶niki na m±ce orkiszowej z dodatkiem otrêbów ¿ytnich - 1 z musem bananowo-kakaowym (1/2 banana, ³y¿eczka kakao, odrobina mleka i wiórkami kokosowymi PYCHA- 2 z twarogiem pó³t³ustym z jogurtem naturalnym, cynamonem, cukrem z wanili± - 1 z domowym d¿emem porzeczkowym + kawa Inka ¦niadanie II kanapka z ¿ytniego z mas³em, kie³bas± domow±, ogórkiem kiszonym + jab³ko kanapka z ¿ytniego z mas³em, twarogiem pó³t³ustym, pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem Obiad udziec z kurczaka pieczony w folii z curry, cebulk±, marchewk± 1/2 woreczka ry¿u br±zowego polana mase³kiem kapusta kiszona Podwieczorek jogurt naturalny z pestkami s³onecznika, kostka 85%, jab³ko, orzechy laskowe Kolacja 2 kromki ¿ytniego z mas³em, miseczka warzyw, 1/2 makreli wêdzonej
jesiennie szczê¶liwa Edytowane przez buty_na_plaskim Czas edycji: 2013-11-24 o 12:27 |
|
|
|
#2183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A poza tym podoba mi siê
|
|
#2184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi³ego dnia!
|
|
#2185 |
|
Zakorzenienie
|
Zapewne, jak wiêkszo¶æ, wyliczy³a¶ BMR, a nie ca³kowite zapotrzebowanie, które jest znacznie wiêksze. Mo¿esz mi podaæ potrzebne dane na pw (w tym stopieñ aktywno¶ci fizycznej) to powiem Ci, ile powinna¶ je¶æ.
|
#2186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I je¶li to jad³ospis na dzisiaj to nie planuj z samego rana Jedz na spontana to na co masz ochotê
|
|
#2187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chocia¿ makrelê to prawie codziennie na kolacjê wsuwam
|
|
#2188 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem
|
#2189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze kiedy¶ warzywa liczy³am jako kalorie, teraz na szczê¶cie ju¿ tego nie robiê. dziêki za wskazówki |
|
|
|
|
#2190 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
Sniadanie na PPP
3 kromki zytniego - 2 ³y¿ki ricotty i czubata ³y¿ka miodu - 2 ³y¿ki ricotty i czubata ³y¿ka powide³ - mas³o / 2 plastry szynki wo³owej / ogórek konserwowy Jajecznica z 3 jaj z cebulk± 2 sniadanie Makaron z serem bia³ym swojskim pe³notlustym z cukrem ( 260 ok gram makaronu suchego bo ponad pó³ paczki 500 g do tego 5 ³y¿ek cukru i 350 g twarogu ) Obiad - miska o,5 l Grochowki z miêsem - pasek bia³ej czekolady ritter z orzechami Podwieczorek - 5 pierogów z miêsem i kapusta - kubek mleka - 4 du¿e pierniczki z lukrem -jab³ko -2 kostki czeko bia³ej Kolacja (bêdzie) - 5 pierogów z miêsem i kapusta Pewnie czekolada i jab³ko lub jaka¶ kanapka na s³odko Edytowane przez essero Czas edycji: 2013-11-24 o 18:36 |
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.

dzisiejsze menu R z cheat mealem z powodu wizyty siostry
hehhe zawsze grzeszymy troszke razem

, z reszt± byle z umiarem
105 --> 102,4
--> 75 kg
i jak pysznie !!!