Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-06, 19:18   #2251
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Poka¿ wiadomo¶æ
dzisiejsze P:

I. kromka ¿ytniego z mas³em, twarogiem "delikatnym prasident" i ogórkiem, jajko na pó³miêkko, herbata z cukrem

II. banan, pasek gorzkiej czekolady, kakao (3 ³y¿eczki na wodzie)

III. 2 ¶rednie ziemniaki, 1/2 fileta z mintaja obtoczona w zio³ach i bu³ce tartej sma¿ona na oleju, 1/2 szklanki kefiru

IV pudding waniliowy satino 130g, 2 herbatniki, kiwi, czekolada do picia

V. kromka ¿ytniego jak na ¶niadanie, 1/2 kajzerki z mas³em polêdwic± sopock± i pomidorem, herbata

potem pewnie bêdzie znów kakao i mo¿e co¶ jeszcze, wieczór siê dopiero zaczyna

jest trochê zdrowiej?
doszed³ jogurt z brzoskwiniami danone 125g z 2 herbatnikami i gar¶ci± rodzynek oraz kakao

my¶la³am, ¿e ilo¶ciowo jest ok...
Stary 2011-05-06, 19:30   #2252
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Dzisiejsze Pee

¦. owsiana (4 ³y¿ki p³atków owsianych, 2 ³y¿ki otrêbów, czubata ³y¿eczka d¿emu multivitamina, 1/2 szklanki mleka, pó³ pomarañczy)
+reszta pomarañczy <- pycha wysz³o

II¦. bu³a grahamka (90g) z mas³em, sa³at± i grubo z serkiem twarogowym (gzika=poltlusty z mlekiem, koprem,szczypiorkiem i przyprawami) + jab³ko + cappuccino z magnezem

O. Gor±cy kubek knorr -pomidorowa z makaronem + sporo puree z ziemniaków + jajko sadzone + marchew

P. miseczka kaszki manny (mleczny start waniliowa) troche wiecej zalana bo doda³am do tego szklanke p³atów Cheerios , taka zupka wyszla

K. 3 kromki chleba s³onecznikowego:
Ka¿da sa³at±, mas³em ,pomidorem oraz rzodkiewk±.
2,5 grubo z serkiem twarogowym (gzika=poltlusty z mlekiem, koprem,szczypiorkiem i przyprawami) reszta by³a. 0,5 z serem ¿ó³tym (po³owa plastra)

mo¿e wpadnie jeszcze jab³ko

i jak teraz ?? )
Stary 2011-05-06, 19:44   #2253
invissible
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 555
GG do invissible

Bardzo proszê o pomoc przy moim dzisiejszym (pewnie kulawym) R

¶niadanie: owsianka (szklanka mleka 0,5%, 5 ³y¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów owsianych, ³y¿eczka kakao); pó³ pomarañczy; kubek zielonej herbaty z cytryn±

II ¶niadanie: kromka chleba razowego wielozbo¿owego z sa³at± i chud± szynk±, pomidor; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru

obiad: jajko sadzone na chudej szynce; warzywa na patelniê (ziemniaki, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza, cebula, papryka) z zio³ami

podwieczorek: nie by³o z przyczyn technicznych - by³am w podró¿y

kolacja: (pewnie niedobra na redukcjê, z tego, co czyta³am) parówka z wody, kawa³ek rogala pszennego, odrobina majonezu i keczupu; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru

Mo¿e byæ?

Edytowane przez invissible
Czas edycji: 2011-05-06 o 20:33
invissible jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 19:44   #2254
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Cytat:
dzisiejsze P:

I. kromka ¿ytniego z mas³em, twarogiem "delikatnym prasident" i ogórkiem, jajko na pó³miêkko, herbata z cukrem kromki co najmniej dwie, trzy. jaja te¿ mog³y byæ dwa i z majonezem + fajnie by siê komponowa³ szczypiorek. albo mo¿e do kanapek jajecznica na mase³ku ze szczypiorkiem i pomidorkiem.

II. banan, pasek gorzkiej czekolady, kakao (3 ³y¿eczki na wodzie) tutaj ma³o konkretnie. mo¿esz zje¶æ do tego kanapki albo dro¿d¿ówkê, ¿eby nie by³o monotonnie. a je¶li chcesz zdrowo to mo¿esz upiec sobie jakie¶ ciacha owsiane czy ciasto na m±ce pe³noziarnistej (je¶li nie by³oby to dla Ciebie zbyt ciê¿kostrawne). albo dodaj mo¿e jaki¶ serek homo i do tego wkrój banana, dodaj gorzk± czekoladê, miód, bakalie, p³atki.

III. 2 ¶rednie ziemniaki, 1/2 fileta z mintaja obtoczona w zio³ach i bu³ce tartej sma¿ona na oleju, 1/2 szklanki kefiru daj wiêcej tych ziemniaczków. nie wiem jak mo¿na siê naje¶æ dwoma. polej je mase³kiem, posyp koperkiem. filet czemu nie ca³y? i z kefirem to samo. ca³± szklankê da³aby¶ przecie¿ chyba radê wypiæ. i mo¿e postarasz siê o drugie danie? lubisz zupy?

IV pudding waniliowy satino 130g, 2 herbatniki, kiwi, czekolada do picia znowu ma³o konkretów. zrób sobie budyñ na t³ustym mleku, dosyp furê dodatków i bêdzie ok.

V. kromka ¿ytniego jak na ¶niadanie, 1/2 kajzerki z mas³em polêdwic± sopock± i pomidorem, herbata mo¿e ju¿ ca³a kajzerka?

potem pewnie bêdzie znów kakao i mo¿e co¶ jeszcze, wieczór siê dopiero zaczyna

jest trochê zdrowiej?
Cytat:
doszed³ jogurt z brzoskwiniami danone 125g z 2 herbatnikami i gar¶ci± rodzynek oraz kakao chcesz zdrowiej, wiêc nie wola³aby¶ mo¿e czasem zamieniæ te s³odkie jogurty na naturalne + dodaæ owoce, miód, bakalie?

Wed³ug mnie to to w ¿adnym wypadku nie jest P i jeszcze sporo do niego brakuje... Dodawaj, dodawaj, kochana!

A wstawiê sobie jeszcze moje UTRZYMANIE:

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych górskich gotowanych na 1/2 szklanki kawy zbo¿owej i 1/2 szklanki mleka od krowy , banan, starte dwie kostki gorzkiej czekolady, ³ycha p³atków migda³owych)

2. Niby hamburger - 2 z³o¿one kromki chleba graham (nie mia³am bu³ki ) z sa³at±, hamburgerem z indyka (kupny), plastrem sera topionego, pomidorem, ogórkiem ¶wie¿ym i ketchupem

3. 1/2 woreczka kaszy gryczanej z warzywami, gotowany filet indyka z przypraw± do drobiu, kilka ogórków kiszonych

4. Deser warstwowy- serek wiejski (200g), mus rabarbarowy, starta kostka gorzkiej czekolady, gar¶æ orzechów w³oskich

5. 2 kromki chleba graham- obie posmarowane margaryn±, z sa³at±, polêdwic± drobiowa, jajkiem na twardo, pomidorem, rzodkiewk± i szczypiorkiem

Mo¿e byæ?
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 19:52   #2255
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Poka¿ wiadomo¶æ
A wstawiê sobie jeszcze moje UTRZYMANIE:

1. Owsianka (5 ³y¿ek p³atków owsianych górskich gotowanych na 1/2 szklanki kawy zbo¿owej i 1/2 szklanki mleka od krowy , banan, starte dwie kostki gorzkiej czekolady, ³ycha p³atków migda³owych) podoba mi siê mleko od krowy zazdroszczê umiesz doiæ sama?

2. Niby hamburger - 2 z³o¿one kromki chleba graham (nie mia³am bu³ki ) z sa³at±, hamburgerem z indyka (kupny), plastrem sera topionego, pomidorem, ogórkiem ¶wie¿ym i ketchupem przyda³by siê owoc

3. 1/2 woreczka kaszy gryczanej z warzywami, gotowany filet indyka z przypraw± do drobiu, kilka ogórków kiszonych ok. chocia¿ na Twoim miejscu zamieni³abym filet na pieczony (polany oliw± z oliwek - NNKT) lub sma¿ony na oleju rzepakowym (znowu NNKT) w koñcu walczysz o okres, t³uszcze powinny byæ w ka¿dym posi³ku

4. Deser warstwowy- serek wiejski (200g), mus rabarbarowy, starta kostka gorzkiej czekolady, gar¶æ orzechów w³oskich brzmi mega pysznie

5. 2 kromki chleba graham- obie posmarowane margaryn±, z sa³at±, polêdwic± drobiowa, jajkiem na twardo, pomidorem, rzodkiewk± i szczypiorkiem je¿eli siê najad³a¶ to okej. tylko margarynê zamieni³abym na mas³o

Mo¿e byæ?
jw.
generalnie bardzo ³adnie
widzê coraz wiêkszy luz
ale mimo wszystko popracuj jeszcze nad t³uszczami
i naprawdê dobrze by by³o, gdyby¶ odwiedzi³a ginekologa
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 20:02   #2256
Jedwabna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 451

Redukcja na jutro

¶niadanie: 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otrêbów ¿ytnich, pó³ szklanki mleka 1,5%, gar¶æ rabarbaru podsma¿onego na ³y¿ce oliwy na patelni

II ¶niadanie: bu³ka z ziarnami z 4 plastrami polêdwicy sopockiej i ogórek + jab³ko

obiad: udko duszone w majeranku i s³odkiej papryce, z kasz± jêczmienn± i dwoma pomidorami z pieprzem

podwieczorek: omlet z 1 jajka z mas³em orzechowym

kolacja: 150g twarogu pó³t³ustego z rzodkiewk±
Jedwabna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 20:06   #2257
Bloody_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 676

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.
generalnie bardzo ³adnie
widzê coraz wiêkszy luz
ale mimo wszystko popracuj jeszcze nad t³uszczami
i naprawdê dobrze by by³o, gdyby¶ odwiedzi³a ginekologa
Dziêki za ocenkê.
Haha. Sama doiæ nie umiem. Nawet jeszcze nigdy nie próbowa³am, bo siê bojê.
Ten pieczony indyk móg³by ciekawie smakowaæ, wiêc na pewno spróbujê. Co do mas³a to zawsze zapominam wyj±æ go z lodówki i kiedy chcê go u¿yæ, jest zbyt twarde. Ale postaram siê wprowadziæ tê zmianê, a póki co chyba lepsza margaryna (moja w sk³adzie nie ma t³uszczy trans) ni¿ nic. Bo masz oczywi¶cie racjê z tymi t³uszczami... Trzeba je upychaæ w moim przypadku. Co oczywi¶cie nie wyklucza te¿ wizyty u ginekologa, któr± muszê wreszcie skoñczyæ przeci±gaæ... Eh.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-05-06, 20:07   #2258
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jedwabna Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja na jutro

¶niadanie: 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 1 ³y¿ka otrêbów ¿ytnich, pó³ szklanki mleka 1,5%, gar¶æ rabarbaru podsma¿onego na ³y¿ce oliwy na patelni mleka da³abym ca³± szklankê, chyba, ¿e wolisz bardziej gêst± owsiankê ogólnie bardzo ³adnie

II ¶niadanie: bu³ka z ziarnami z 4 plastrami polêdwicy sopockiej i ogórek + jab³ko ok

obiad: udko duszone w majeranku i s³odkiej papryce, z kasz± jêczmienn± i dwoma pomidorami z pieprzem ok, je¿eli porcja spora

podwieczorek: omlet z 1 jajka z mas³em orzechowym z czego ten omlet? tj. z jakiej m±ki? je¿eli wêgle o tej porze nie przeszkadzaj± Ci w chudniêciu to okej

kolacja: 150g twarogu pó³t³ustego z rzodkiewk± ³adnie
jw.
ogólnie bardzo ³adnie
nie wiem, po co w ogóle mnie prosi³a¶ o rady, bo wiesz chyba wszystko i umiesz to zastosowaæ
ale je¿eli pomog³am, to fajnie
mimo wszystko doda³abym jednak orzechy/pestki - te w ma¶le orzechowym s± przetworzone, wiêc nie s± tak warto¶ciowe

U

¦niadanie: 3 nale¶niki z m±ki orkiszowej z powid³ami porzeczkowymi/twarogiem pó³t³ustym i cynamonem/mas³em orzechowym; kakao z ³y¿eczk± miodu na mleku 2%

II ¶niadanie: porcja sa³atki gyros; jab³ko

Obiad: leczo z warzyw i cielêciny; pó³ woreczka br±zowego ry¿u

Podwieczorek: serek wiejski (200 g) z syropem klonowym, jab³kiem pra¿onym z cynamonem i pistacjami; zielona ja¶minowa herbata

Kolacja: 2 du¿e kromki ¿ytniego chleba z mas³em i past± twaro¿kowo - warzywn±/mas³em, sa³at±, polêdwic± z indyka i rzodkiewk±; kilka ogórków konserwowych; skrzypopokrzywa z torebk± jab³kowo - miêtowej herbaty i ³y¿eczk± miodu

+ 2l wody
Stary 2011-05-06, 20:23   #2259
Jedwabna
Raczkowanie

Cytat:
jw.
ogólnie bardzo ³adnie
nie wiem, po co w ogóle mnie prosi³a¶ o rady, bo wiesz chyba wszystko i umiesz to zastosowaæ
ale je¿eli pomog³am, to fajnie
mimo wszystko doda³abym jednak orzechy/pestki - te w ma¶le orzechowym s± przetworzone, wiêc nie s± tak warto¶ciowe

To dziêki Tobie ten jad³ospis tak wygl±da
Faktycznie teraz zastanowi³am siê nad tymi omletami i znalaz³am przepis na omlet z samych jaj. A gdy cienko posmarujê go mas³em orzechowym i pokruszê na to orzechy w³oskie? Bêdzie ok?

A Twój jad³ospis brzmi niesamowicie przepysznie, szczególnie te nale¶niczki, podwieczorek i kolacja!

Edytowane przez Jedwabna
Czas edycji: 2011-05-06 o 20:30
Stary 2011-05-06, 20:26   #2260
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
To dziêki Tobie ten jad³ospis tak wygl±da
Faktycznie teraz zastanowi³am siê nad tymi omletami i znalaz³am przepis na omlet z samych jaj. A gdy cienko posmarujê go mas³em orzechowym i pokruszê na to orzechy w³oskie? Bêdzie ok?
Tak, wtedy bêdzie idealnie
Stary 2011-05-06, 20:28   #2261
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Poka¿ wiadomo¶æ
mniam! wszystko idealnie trafia w moje smaki. szczególnie zazdroszczê obiadu... mam nadziejê, ¿e porcja jaka¶ konkretna, a nie jeden czy dwa knedle. ogólnie to ³adnie, piêknie, zdrowo i kolorowo. a ¿eby siê czego¶ przyczepiæ, to na kanapki na kolacjê mog³o wpa¶æ mas³o/margaryna. i mog³a¶ gdzie¶ wrzuciæ jakie¶ orzeszki, ale rozumiem, ¿e nie zawsze jest na nie ochota.
dziêki wielkie za ocenê no knedli by³o do¶æ sporo, wysz³y meega smaczne a i roboty du¿o z nimi nie by³o, zrobienie ich zajê³o mi jakie¶ 10min?.. wiêc na prawdê polecam a co do mas³a no to dopiero siê do niego prze³amujê, bo niestety nijak mi ono nie smakuje, a wrêcz powiedzia³abym psuje ca³y smak kanapki/bu³ki któr± nim smarujê.. nie smarowa³am nawet przed diet± i okres mia³am normalnie, ale teraz kiedy zale¿y mi na odzyskaniu @ jestem skora nawet do takich po¶wiêceñ, bo zdajê sobie sprawê, ¿e ka¿dy t³uszczyk jest na wagê z³ota, a orzeszki wpadaj± czêsto i na pewno na ich brak w moim jad³ospisie nie narzekam

emelie z twojego menu po¿ar³abym dos³ownie wszystko
jest pysznie, jest zdrowo ..i zazdroszczê metabolizmu, bo wydaje mi siê, ¿e ja nie mog³abym sobie tak je¶æ a i mam pytanie, jak smakuje kakao z miodem? bo muszê przyznaæ mam trochê problem z tym czym je s³odziæ, kiedy wreszcie zrezygnowa³am ze s³odzika i obecnie po prostu go nie pijam, bo w³a¶nie niepos³odzone nie do koñca mi smakuje, a s³odzê tylko miodem

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-06, 20:33   #2262
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
emelie z twojego menu po¿ar³abym dos³ownie wszystko
jest pysznie, jest zdrowo ..i zazdroszczê metabolizmu, bo wydaje mi siê, ¿e ja nie mog³abym sobie tak je¶æ a i mam pytanie, jak smakuje kakao z miodem? bo muszê przyznaæ mam trochê problem z tym czym je s³odziæ, kiedy wreszcie zrezygnowa³am ze s³odzika i obecnie po prostu go nie pijam, bo w³a¶nie niepos³odzone nie do koñca mi smakuje, a s³odzê tylko miodem
Te¿ mi siê kiedy¶ wydawa³o, ¿e nie mog³abym tak je¶æ A jednak jem
A kakao z miodem jest pyszne, koniecznie spróbuj
Stary 2011-05-06, 20:38   #2263
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

emelie mogê prosic o ocenê mojej redukcji kilka postów wy¿ej?
Stary 2011-05-06, 20:49   #2264
zielona_zabcia
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 778

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181;26760242 b
doszed³ jogurt z brzoskwiniami danone 125g z 2 herbatnikami i gar¶ci± rodzynek oraz kakao

doczeka³±m siê
Kochana widzê ¿e co¶ zrozumia³a¶?
Nastêpnym razem widzê 2kanapki z mas³em na ¶niadanie i pyszn± jajecznicê moje rady-ma³e,czêste posi³ki.
-Kasza manna,bia³e pieczywo,gotowane miesko polane oliw±,parówki, puree ziemniaczane,kasza jêczmienna,ry¿ na mleku/rosole,galaretki,ki¶le,mu sy z owoców, noi m±czne-pierogi, kluchy, makarony, nale¶niki, omlety.banany, gotowana matchew,
z poroduktów lekkostrawnych pamietam tyle....sama by³am na takiej diecie. aha noi po jedzeniu sie po³ó¿ i nie mêcz.

noi si³

zarêczona 30.03.2012
mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012
nied³ugo ¿ona
nied³ugo matura
wygra³am swoje ¿ycie !
zielona_zabcia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 20:52   #2265
blablablablabla55555
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 44

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Poka¿ wiadomo¶æ

Cytat:
Napisane przez blablablablabla55555
P:
I. owsianka (80g p³atków owsianych, pó³ szklanki mleka 2%, 3 gar¶ci orzechów ziemnych, 2 gar¶ci rodzynek) super
II. 2 x kanapka z 2 du¿ych kromek chleba pszennego z mas³em i serem / wêdlin± / serkiem kanapkowym warzywa? i bia³ka mo¿e wiêcej trochê np. zrób sobie domowy twaro¿ek z warzywami (twaróg+przyprawy+³y¿ka jog. naturalnego+warzywka)a na to wêdlina
+ jab³ko lub inny owoc ok, mo¿e jogurt pitny do tego?
III. to co zrobi mama - jaki¶ domowy obiad, czyli ró¿nie to bywa deser?

a tu co? ) mo¿e orzechy jakie¶, dro¿dzówka?
IV. 4 kromki chleba z mas³em i miodem / d¿emem / serem/ wêdlin± /serkiem kanapkowym ok, choæ :patrz posi³ek numer dwa. a mo¿e, ¿eby bylo bardziej warto¶ciowo, zjesz jajko? lub jajecznicê?

Wiem, ¿e jad³ospis bardzo nieprecyzyjny. No ale tak mniej wiêcej to u mnie wygl±da i nie wiem czy tak siê da, ale chcia³abym, ¿eby¶cie zobaczy³y czy jest tutaj za ma³o b³onnika?

co do b³onnika - p³atków owsianych masz w jad³ospisie sporo, co¶ tam jeszcze w owocach (je¶li to jab³ka)siê znajdzie, wiêc nie jest ¼le. Jedz na przemian pieczywo pe³noziarniste i pszenne. I du¿o pij!
inna sprawa, ¿e skrajnie ma³o u Ciebie nnkt, owoców, warzyw (i kalorii) te¿ niewiele - zadbaj o nie konieczne!
Chleb na kolacjê lubiê je¶æ i ju¿ siê pyta³am czy nie za du¿o go u mnie i podobno nie, wiêc dalej go jem . Oczywi¶cie czasem, ¿eby co¶ urozmaiciæ jest jaka¶ jajecznica lub inne cudo .

Hmm... To mo¿e gazy wywo³ane s± u mnie jednak za du¿± ilo¶ci± b³onnika?
* Bo ju¿ zastanawia³am siê czy nie zacz±æ wsypywaæ do owsianki ³y¿ki otr±b pszennych, tylko w³a¶nie dowiedzia³am siê, ¿e w p³atkach te¿ jest du¿o b³onnika.. A czy, ¿eby przekonaæ siê czy te otrêby co¶ dajê musia³abym je regularnie je¶æ i dopiero po jakim¶ czasie bêd± efekty czy ju¿ po pierwszej owsiance otrêbowej powinno byæ wiadomo jak one na mnie dzia³aj±?
* A mo¿e zrobiæ jutro dzieñ bez owsianki? Tylko czy taki jeden dzieñ wystarczy czy mam j± odstawiæ na d³u¿ej?

Co do pieczywa tak w³a¶ciwie jest, chocia¿ jednak dominuje pszenny.
A piæ du¿o siê staram .

My¶la³am, ¿e te orzechy na ¶niadanie to jako nnkt wystarcz±. A w czym jeszcze s± oprócz orzechów i oliwy ?

Edytowane przez blablablablabla55555
Czas edycji: 2011-05-06 o 22:01
blablablablabla55555 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:10   #2266
maniulka0405
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 147

Cytat:
Napisane przez invissible Poka¿ wiadomo¶æ

¶niadanie: owsianka (szklanka mleka 0,5%, 5 ³y¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów owsianych, ³y¿eczka kakao); pó³ pomarañczy; kubek zielonej herbaty z cytryn±mleko koniecznie zamieñ na conajmniej 1,5%,pomarañcza mog³a byæ ca³a..

II ¶niadanie: kromka chleba razowego wielozbo¿owego z sa³at± i chud± szynk±, pomidor; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru x2, mam nadziejê, ¿e by³o smarowid³o?

obiad: jajko sadzone na chudej szynce; warzywa na patelniê (ziemniaki, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza, cebula, papryka) z zio³amipodejrzewam, ¿e tych ziemniaków by³o znikome ilo¶ci, je¶li tak, dorzuæ nastêpnym razem jakie¶ wêgle

podwieczorek: nie by³o z przyczyn technicznych - by³am w podró¿y wiesz, ¿e to nie wyt³umaczenie:P

kolacja: (pewnie niedobra na redukcjê, z tego, co czyta³am) parówka z wody, kawa³ek rogala pszennego, odrobina majonezu i keczupu; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru to bardziej pasuje na ¶niadanie... je¿eli majonez, pszenne pieczywo nie utrudniaj± Ci chudniêcia, to mo¿e byæ jako 10% odstêpstwa

Mo¿e byæ?
Co prawda nie jestem emelie, ale napisa³am, co mi siê rzuci³o w oczy
maniulka0405 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:12   #2267
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Napisane przez maniulka0405 Poka¿ wiadomo¶æ
Co prawda nie jestem emelie, ale napisa³am, co mi siê rzuci³o w oczy
Bardzo Ci dziêkujê, poprawiê siê
Stary 2011-05-06, 21:18   #2268
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:

¶niadanie: owsianka (szklanka mleka 0,5%, 5 ³y¿ek p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów owsianych, ³y¿eczka kakao); pó³ pomarañczy; kubek zielonej herbaty z cytryn± mog³oby wpa¶æ tu jakie¶ bia³ko

II ¶niadanie: kromka chleba razowego wielozbo¿owego z sa³at± i chud± szynk±, pomidor; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru o ile szynki sporo to oki, dorzuci³abym owoc

obiad: jajko sadzone na chudej szynce; warzywa na patelniê (ziemniaki, fasolka szparagowa, cukinia, kukurydza, cebula, papryka) z zio³ami daj dwa jajka

podwieczorek: nie by³o z przyczyn technicznych - by³am w podró¿y ok, zda¿a siê . chocia¿ mog³aby¶ przek±siæ choæby orzechy

kolacja: (pewnie niedobra na redukcjê, z tego, co czyta³am) parówka z wody, kawa³ek rogala pszennego, odrobina majonezu i keczupu; kubek czarnej herbaty z ³y¿eczk± cukru parówki to nie za dobry wybór :P. pszenne pieczywo te¿ tak ¶rednio. postawi³abym raczej na serek wiejski z warzywami, omlet, albo jak±¶ wêdzon± rybkê.

Mo¿e byæ?
j.w.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:26   #2269
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
j.w.
A omlet - lepszy zrobiony z bia³ek, m±ki pszennej i z otrêbami owsianymi, czy ca³e jajka i na m±ce ¿ytniej? I czy taki omlet mo¿na zje¶æ np. z d¿emem albo mas³em orzechowym, czy tylko z serkiem?
Stary 2011-05-06, 21:27   #2270
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Cytat:
A omlet - lepszy zrobiony z bia³ek, m±ki pszennej i z otrêbami owsianymi, czy ca³e jajka i na m±ce ¿ytniej? I czy taki omlet mo¿na zje¶æ np. z d¿emem albo mas³em orzechowym, czy tylko z serkiem?
zale¿y w jakiej porze dnia.

na wieczór postawi³abym na zwyk³y omlet z ca³ych jajek z warzywami/z ca³ych jajek z mas³em orzechowym

kiedy jesz go wcze¶niej, np. w formie II ¶niadania, ew. podwieczorku mo¿e byæ z m±k± i d¿emem (niskos³odzonym najlepiej, chocia¿ lepsze zwyk³e owoce)
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:34   #2271
Jedwabna
Raczkowanie

A co proponujecie jako bia³ko do ¶niadania owsiankowego, gdy nie ma w sklepach serków homo naturalnych a z wie¶niakiem odrzuca? Wiem, ¿e mo¿na dodaæ p³atki do twarogu, ale te¿ nie ka¿dy lubi to po³±czenie, a przyznacie ¿e mleko i p³atki brzmi± pysznie. No i ciê¿ko po owsiance zje¶æ 5 plastrów polêdwicy byleby by³o bia³ko...
Stary 2011-05-06, 21:35   #2272
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
emelie mogê prosic o ocenê mojej redukcji kilka postów wy¿ej?
Tak z ciekawo¶ci spytam - a dlaczego akurat ja?
Dziewczyny Ciê ju¿ oceni³y, wiêc mogê ew. oceniæ nastêpny Twój jad³ospis
Stary 2011-05-06, 21:37   #2273
Mraufinni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Witam! ^^
Prosi³abym o ocenê mojego menu... Muszê pogodziæ kilka rzeczy: Utrzymanie (po zrzuceniu wielu kg) + odzyskanie okresu + dieta w chorobach woreczka ¿ó³ciowego (zero orzechów, sma¿onego, cebuli, czosnku, za du¿o b³onnika...)

¦niadanie: dro¿d¿ówka z serem raczej du¿a, kubek mleka 2%, mus jab³kowy (s³oiczek), kawa³ek piernika (ByMyBabcia ^^ - BMB), 2 amoniaczki (ciasteczka równie¿ BMB)
Co¶ na mie¶cie: ga³ka lodów waniliowych, truskawki, sok witaminka (malina, jab³ko, brzoskwinia)
Obiad: 3 go³±bki ¶rednie z s³oikiem (taki po d¿emie :P) sosu pomidorowego (koncentrat, ¶mietana, woda, przyprawy, kostka drobiowa), herbata 0.5l z syropem malinowym
Kolacja: obwarzanek razowy z ziarenkami przepo³owiony na pó³ z mas³em, ma³ym jogurtem, pomidorkami truskawkowymi, sa³at±, ketchupem, szczypiorkiem, 3 plasterkami kindziuka
+ mo¿e herbatka z syropem malinowym

Dzi¶ jako¶ rano mia³am parcie na s³odkie... zwykle mam jakie¶ sensowniejsze ¶niadania... wszystko wina lodówki, która dopiero pod wieczór zosta³a uzupe³niona o jakie¶ dobre produkty :P <i tak ¿e mia³am t± dro¿d¿ówkê... wszystko dziêki dotacji z UE - kocham szkolenia z darmow± wy¿erk± ^^>
Zale¿y mi przede wszystkim na t³uszczyku coby okres wróci³ oraz na luzie - ci±gle uczê siê je¶æ normalnie i staraæ siê nie porównywaæ z innymi...
Mraufinni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:39   #2274
liquefy
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 726

Cytat:
A co proponujecie jako bia³ko do ¶niadania owsiankowego, gdy nie ma w sklepach serków homo naturalnych a z wie¶niakiem odrzuca? Wiem, ¿e mo¿na dodaæ p³atki do twarogu, ale te¿ nie ka¿dy lubi to po³±czenie, a przyznacie ¿e mleko i p³atki brzmi± pysznie. No i ciê¿ko po owsiance zje¶æ 5 plastrów polêdwicy byleby by³o bia³ko...
a próbowalas robic placki owsiane? nabial na sniadanie to i tak nie najlepsze ¼ród³o bia³ka, tak jak i polêdwica.

ja czasem kupuje po prostu od¿ywkê bia³kow±, jaki¶ dobry smak (ciasteczkowy) i dodaje do owsianki na mleku
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:48   #2275
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
pozytywna-wariatka co do jad³ospisu siê nie wypowiem, bo specjalistk± siê w tym temacie na pewno nie czujê, ale co do tej rekompensaty mas³em orzechowym to przecie¿ nic z³ego, a wrêcz samo zdrowie ja dzi¶ mam jeden dzieñ ''odwyku'' od mas³a orzechowego, bo ostatnio wydaje mi siê, ¿e trooszkê za du¿o go zjadam.. i ju¿ mnie skrêca a w szafce stoj± dwa ³adne nie zaczête s³oiczki jeden z felixa i jeden z sante

z góry przepraszam za ma³y OT
pewnie, ¿e nic z³ego, tylko ja te¿ potrafiê go tyle zje¶æ, ¿e siê sobie potem dziwie. Muszê uwa¿aæ, bo ju¿ kiedy¶ dosta³am wysypki jak przesadzi³am. . taki s³oiczek jakbym siê dosiad³a to bym mo¿e i zjad³a na jedno posiedzenie.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 22:04   #2276
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Cytat:
Tak z ciekawo¶ci spytam - a dlaczego akurat ja?
Dziewczyny Ciê ju¿ oceni³y, wiêc mogê ew. oceniæ nastêpny Twój jad³ospis
Bo widzia³am pare postów wy¿ej, ze oceni³a¶ inn± redukcjê. W ogóle, to wydaje mi siê, czy jako¶ ma³o tu jad³ospisów na R?

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
zale¿y w jakiej porze dnia.

na wieczór postawi³abym na zwyk³y omlet z ca³ych jajek z warzywami/z ca³ych jajek z mas³em orzechowym

kiedy jesz go wcze¶niej, np. w formie II ¶niadania, ew. podwieczorku mo¿e byæ z m±k± i d¿emem (niskos³odzonym najlepiej, chocia¿ lepsze zwyk³e owoce)
Rozumiem, ¿e pogrubione, to chodzi o omlet zupe³nie bez ¿adnej m±ki? Czy mo¿na do niego daæ otrêbów, czy te¿ raczej nie?
Stary 2011-05-06, 22:14   #2277
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Moje dzisiejsze U:
1. 4 kromki chleba wieloziarnistego posmarowane serkiem Danio Intenso waniliowo-gruszkowym z wkrojonymi suszonymi figami;
2. bu³ka wieloziarnista z margaryn±, szynk± wieprzow±, serem ¿ó³tym i ogórkiem kiszonym;
3. wielki placek po wêgiersku z sosem [domowym na miêsie wo³owym i warzywach] ¶mietan± oraz pietruszk± ;
4. [podwieczorek? przek±ska?] miseczka muesli z kefirem, Knoppers, gar¶æ [?] pistacji;
w miêdzyczasie: trochê tik-taków i ¿elek;
5. 3 kromki chleba wieloziarnistego:
~z margaryn± i krakowsk± podsuszan±
~z twaro¿kiem pó³t³ustym wymieszanym ze ¶mietan± i rzodkiewk±
~z pasztetem drobiowym pieczonym;
2 marchewki, herbata owocowa.

i jak?
w ci±gu dnia [oprócz tych pistacji] wpad³o jeszcze trochê innych orzechów.
tradycyjnie .

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-06, 22:37   #2278
maniulka0405
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 147

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje dzisiejsze U:
1. 4 kromki chleba wieloziarnistego posmarowane serkiem Danio Intenso waniliowo-gruszkowym z wkrojonymi suszonymi figami;
2. bu³ka wieloziarnista z margaryn±, szynk± wieprzow±, serem ¿ó³tym i ogórkiem kiszonym;
3. wielki placek po wêgiersku z sosem [domowym na miêsie wo³owym i warzywach] ¶mietan± oraz pietruszk± ;
4. [podwieczorek? przek±ska?] miseczka muesli z kefirem, Knoppers, gar¶æ [?] pistacji;
w miêdzyczasie: trochê tik-taków i ¿elek;
5. 3 kromki chleba wieloziarnistego:
~z margaryn± i krakowsk± podsuszan±
~z twaro¿kiem pó³t³ustym wymieszanym ze ¶mietan± i rzodkiewk±
~z pasztetem drobiowym pieczonym;
2 marchewki, herbata owocowa.

i jak?
w ci±gu dnia [oprócz tych pistacji] wpad³o jeszcze trochê innych orzechów.
tradycyjnie .
Przepysznie
Nie pisa³a¶ czasem wczoraj, ¿e nie mo¿esz je¶æ kefiru?:P

Edytowane przez maniulka0405
Czas edycji: 2011-05-06 o 22:41
maniulka0405 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-07, 07:45   #2279
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Dziêki za ocenê
Pisa³am, ale t± miseczkê muesli z kefirem zjad³am, bo mama sobie na³o¿y³a i musia³a gdzie¶ szybko lecieæ, wiêc nie zd±¿y³a zje¶æ. Poza tym muesli jej napêcznia³o, wiêc pó¼niej te¿ by nie zjad³a [nie lubi miêkkiego] wiêc, nie chcia³am, ¿eby siê zmarnowa³o . Po takiej ilo¶ci na szczê¶cie nie mia³am ¿adnych problemów, ale do owsianki da³abym z 2-3 razy wiêcej, bo ta miseczka by³a naprawdê malutka.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-07, 08:17   #2280
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
pewnie, ¿e nic z³ego, tylko ja te¿ potrafiê go tyle zje¶æ, ¿e siê sobie potem dziwie. Muszê uwa¿aæ, bo ju¿ kiedy¶ dosta³am wysypki jak przesadzi³am. . taki s³oiczek jakbym siê dosiad³a to bym mo¿e i zjad³a na jedno posiedzenie.
obawiam siê, ¿e ja te¿

ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.