Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części?
Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 31 44,93%
Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 5 7,25%
Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 2 2,90%
Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 1 1,45%
Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII 0 0%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII 3 4,35%
Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 4 5,80%
Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII 0 0%
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko Mamy V-VI cz.VIII 1 1,45%
Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII 8 11,59%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-29, 17:17   #2551
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Ja też miałam tak ostatnio,ciasna jestem i tez ból ale on mi przeszedł po paru ruchach,że tak napiszę.Dzisiaj zbałamucę M jak przyjedzie o normalnej porze z tych ryb
No mi dzis nie przeszlo po paru ruchach :P Woglole libido ponizej 0 wiec to tez moze kwestia psychiki
i Uwaga
Zapalony wedkarz moj maz w tym roku nie wykupil karty wedkarskiej, bo stwierdzil ze nie ebdzie mial czasu sukces
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 17:22   #2552
clauudik
Rozeznanie

Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
woglole dzis chcialam zeby tz ,,pocwiczyl przytulanki,, iii ejstem chyba coraz ciasniejsza;/ nie moge sie przytulac bo poprostu sprawia mi to bol, nie wiem jak to bedzie eh skurczylam sie, czy co?!

Upal, ze ja pierdziu
Cytat:
Ja też miałam tak ostatnio,ciasna jestem i tez ból ale on mi przeszedł po paru ruchach,że tak napiszę.Dzisiaj zbałamucę M jak przyjedzie o normalnej porze z tych ryb
Ja też tak mam jak aplikowałam globulki to ledwo dawałam radę palca tam wcisnąć... I jak to dziecko ma wyjść. Masakra!
Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
no i co straszysz? już doczytałam, że nie rodzisz... ajć a szkoda, bo adrenalina w żyłach popłynęła

to u nas zazwyczaj jest na odrót ☠☠☠☠zi że nie pytaj, Irlandczycy w japonkach i tshirtcie, a my w czapkach kurtkach i rękawiczkach bo u nich lato zaczyna się kalendarzowo, a nie pogodowo

no dzisiaj coś cisza...ale wcale Wam się nie dziwię

Wszystkim dziewczynom dziękuję za wsparcie

ja od wczoraj odpoczywam, nie ruszając się z łóżka - żeby się czymś zaająć, wzięłam wywołam zdiecia - 700 i układałam wczoraj hronologicznie, a dzisiaj robiłam albumy...pewnie zejdzie mi się z tym jeszcze ze dwa dni, żeby to wszystko jakoś poopisywać i poustawiać, ale świetna zabawa
Już nie będę kolejny alarm podniosę jak już będę jechać rodzić cieszę się, że już lepiej też lubię takie zabawy, tylko jakoś nie mogę się zebrać żeby porobić albumy dla rodziców ze zdjęciami z naszego ślubu. Pomyślałam właśnie, że może jak mały się urodzi, to zrobię taki łączony
Cytat:

A mój chętny

Uwierz że mała podczas porodu nie będzie już mała Ja sama nawet nie miałam pojęcia że te nasze sprzęty tak się rozciągaja podczas porodu póki nie obejrzałam filmiku

Hello!
Wczoraj było fajnie,młody szalał z Hubertem,dzisiaj byliśmy na placu zabaw,na lodach a po obiedzie pojechalismy nad wodę na ryby.My już jesteśmy w domu a M został z kuzynem.Ja przyjechałam z Filipem z tymi znajomymi.Dzień zaliczam do bardzo udanych,weekend udany
Dzisiaj już nie czułam się aż tak zle jak wczoraj choć lekko nie było.
Ja wolę filmików nie oglądać. Zresztą Ty i kism jesteście dla mnie bohaterkami i powtarzam sobie, że jak Wy dałyście radę urodzić takie klocki, to ja też dam

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 17:36   #2553
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
ok nie moge cytowac cos sie spsulo;'/
Witajcie
nadrobilam posty, pewnie polowie zapomne odpisac
ksim odpisalam Ci na szybkosci o cycuszkach na priv, tak jak napisalam u mnie to chyba kkwestia zle dobranego stanika.
Dasti tsh mialam 2,99 z poltora mca temu, nast wiuzyte mam gdzies pod koniec maja dopiero, woglole u mnie w miescie jest 1 endokrynolog, kiedys pytalam czy nie powinnysmy zejsc do 1.5? to az sie wsciekla, ze ona ejst lekarzem, nie ja-
no a ja dalej tyle a jem malo, czuje ze troche ejstem slaba przez to.
Wczoraj sie skusilam i pojechalam z kolega na mecz, ktory sedziowal moj maz.
Siedzielismy na kocu, jak mi sie cos nie polalo... myslalam ze to wody plodowe, ale w sumie chyba nie :P tylko cala wkladka mokra.
Perse i Ksim uwazajcie na te krwawienia dbajcie o siebie *

kurde fajnie macie, ze mozecie pojechac tak do spzitala i sprawdzic czy wsyztko jest ok... Niestety u mnie tak nie ejst, dlatego z glupim cisnieniem nawet nie cchcialam jechac, Nie ma czegos takiego jak np- czuje ze cos jesdt nie tak, prosze zrobcie mi Ktg.
Ktg zrobia owszem- jak sie zapisze na oddzial, potrzymaja z 3 dni i wypuszcza;/
Ktg wlasnie mialam robione raz jak lezalam w szpitalu. Teraz jak bylam tylko skonsultowac to cisnienie musialam pospisac oswiadczenie, ze odmawiam przyjecia na oddzial, Cisnienia nawet nie mierzyli tylko sprawdzili chwilke, ze bije serduszko dziecka.
No ale uspokoilo mnie too.
Widze, ze nie ejstem sama w obawie, ze moje dziecie bedzie wielkoludem heh )

woglole dzis chcialam zeby tz ,,pocwiczyl przytulanki,, iii ejstem chyba coraz ciasniejsza;/ nie moge sie przytulac bo poprostu sprawia mi to bol, nie wiem jak to bedzie eh skurczylam sie, czy co?!

Upal, ze ja pierdziu
Jak miałam tsh 2.5 i lekarz powiedział że ok to zdurniałam. Brałam wówczas 1 tabletkę euthyroxu 75 i na własną rękę zwiększyłam sobie dawkę do 1,5 tabletki dziennie i następny wynik tsh 0.6 i lekarz też powiedział że jest ok. Za każdym razem robię ft3 i ft4 i też według lekarza jest dobrze zawsze. Teraz mój wynik tsh waha się ok 1
Nie chcę Ci nic sugerować, ale trochę za wysokie masz to tsh, pewnie dlatego tak tyjesz, jakie tabletki bierzesz na tarczycę??

U mnie też tak jest że zostawiają na oddziale na 3 dni i dopiero po przyjęciu ktg robią chyba dlatego że kasę z NFZ wtedy dostają
Ja tam nie miałam nic przeciwko bo mnie przebadali dokładnie

Cytat:
No mi dzis nie przeszlo po paru ruchach :P Woglole libido ponizej 0 wiec to tez moze kwestia psychiki
i Uwaga
Zapalony wedkarz moj maz w tym roku nie wykupil karty wedkarskiej, bo stwierdzil ze nie ebdzie mial czasu sukces
dla męża, synuś najważniejszy jest

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 17:38   #2554
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
i Uwaga
Mój też nie wykupiłTakże mam nadzieje ze narazie nikt go nie złapie
Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja też tak mam jak aplikowałam globulki to ledwo dawałam radę palca tam wcisnąć... I jak to dziecko ma wyjść. Masakra!

Już nie będę kolejny alarm podniosę jak już będę jechać rodzić cieszę się, że już lepiej też lubię takie zabawy, tylko jakoś nie mogę się zebrać żeby porobić albumy dla rodziców ze zdjęciami z naszego ślubu. Pomyślałam właśnie, że może jak mały się urodzi, to zrobię taki łączony

Ja wolę filmików nie oglądać. Zresztą Ty i kism jesteście dla mnie bohaterkami i powtarzam sobie, że jak Wy dałyście radę urodzić takie klocki, to ja też dam
Nie ja pierwsza i ostatniaGeneralnie chodziłam dumna jak paw po porodzie,teraz też zresztą jak sobie przypomne ze dałam radę.Ciężko było ale zaraz zaraz nawet nie pamiętam tego bólu

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 17:58   #2555
Gaabbi
Wtajemniczenie

A mój opłacił kartę wędkarską i ma uprawnienia straży wędkarskiej więc może mandaty wlepiać tym, którzy łowią bez opłaconej karty

Wczoraj na grillu było fajnie. Pojadłam pyszności, poleżałam na huśtawce, trochę się pośmiałam.

Dzisiaj nad rzeką super. Cisza, spokój, tego mi było trzeba Pies się wyszalał, my odpoczęliśmy. W drodze powrotnej pojechaliśmy do P Rodziców na obiad i pyszne ciasto. A teraz ucieliśmy sobie krótką drzemkę. Żyć nie umierać

Najważniejsze, że czuję się dobrze. Oby tak dalej Mam nadzieję, że moja szyjka też ma się dobrze

A moje pytanie o endometrium było nie bez przyczyny. Mnie to kojarzy się z czymś innym. Jutro może znajdę czas, to poczytam trochę o tym, co Dasti napisała, wtedy może zrozumiem
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 18:01   #2556
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
A mój opłacił kartę wędkarską i ma uprawnienia straży wędkarskiej więc może mandaty wlepiać tym, którzy łowią bez opłaconej karty
No i dlatego nie powiem Ci gdzie pojechali
Ale jestem zdania że wszystko jest do czasu

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-04-29, 18:05   #2557
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Liberatka i Różowa
no co jest dziewczyny

Cytat:

Wczoraj na grillu było fajnie. Pojadłam pyszności, poleżałam na huśtawce, trochę się pośmiałam.

Dzisiaj nad rzeką super. Cisza, spokój, tego mi było trzeba Pies się wyszalał, my odpoczęliśmy. W drodze powrotnej pojechaliśmy do P Rodziców na obiad i pyszne ciasto. A teraz ucieliśmy sobie krótką drzemkę. Żyć nie umierać

Najważniejsze, że czuję się dobrze. Oby tak dalej Mam nadzieję, że moja szyjka też ma się dobrze

A moje pytanie o endometrium było nie bez przyczyny. Mnie to kojarzy się z czymś innym. Jutro może znajdę czas, to poczytam trochę o tym, co Dasti napisała, wtedy może zrozumiem
grill

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 18:09   #2558
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
No i dlatego nie powiem Ci gdzie pojechali
Ale jestem zdania że wszystko jest do czasu
Z tego co pamiętam, to Wy jesteście z wybrzeża My mieszkamy na południu polski więc trochę za daleko Poza tym, mój P kontroluje raczej rzeki, a Twój Mąż nad jakimś stawem, jeziorem wędkuje, tak?
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 18:13   #2559
kism
Wtajemniczenie

Hej, dziewczynki!
Widzę upał troszkę zelżał wieczorkiem i życie na forum wraca Ja w dzień podczytywałam, ale nawet mi się nic pisać nie chciało i w ogóle do niczego dziś jestem... Piersi bolą mnie już obydwie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
kism - jak tam Twoja pierś?? przeszło coś?

Zimne okłady nie pomagały, nawet miałam wrażenie, że się pogarsza, więc przerzuciłam się po południu na ciepłe.

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Ja ostatnio ukladam ciuszki dla malego i ma ich pelno Pokoj prawie gotowy
No i zaczelismy dzisiaj 35 tydzien
za przygotowania i tc!

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
Póki co noc w "nowym" pokoju się nie udała, bo jakaś pijana dziewczyna, przez parę godzin darła się ludziom ( także i mnie) pod oknami, na chwilę gdzieś odchodziła i z powrotem wracała... w końcu się wku.wiłam otworzyłam okno i chciałam jej krzyknąć, żeby się zamknęła, bo zgłoszę zakłócanie ciszy nocnej, ale sobie poszła... jak wróci to jej łeb ukręcę !
a mój mąż do tej pory oglądał filmy w najlepsze i ćwiczył...
Nieee... Ja bym pewnie zadzwoniła, bo to przecież było oczywiste zakłócanie ciszy i jeszcze mówisz, że parę godzin trwało... Mam nadzieję, że dzisiejsza noc będzie lepsza!
A co ten Twój mąż ćwiczy po nocach? W sensie, że ćwiczenia fizyczne?

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
Wczoraj był bardzo intensywny dzień . Najpierw oblecieliśmy 3 sklepy (5h!!!), w tym 2 meblowe (nic nie kupilismy, ceny do jakosci mnie powalily), zdazylam sie przez to poklocic z mezem pod IKEA, potem na zakupy typowo zyciowe.
Po poludniu pojechalismy do znajomych na 30-tke. Fajnie bylo, posiedzielismy w ogrodzie, pojedlismy, pogadalismy .

a nie przeziebilas przypadkiem cycuszka??
Hoho, to poszaleliście, jak Ty dałaś radę tyle chodzić
Właśnie do takiego wniosku doszłam wczoraj wieczorem, że to mnie musi od jakiegoś przewiania boleć, bo dalej nic innego mi nie dolega, a teraz to człowiek ciągle się gdzieś na przeciągu ustawiał, żeby jakiś oddech złapać

Cytat:
begie my tez musimy sie umeblowac... tzn, musimy zmienic naroznik na kanape, kupic stol z krzeslami, lozko do spania, jakąś szafe dla nas no i nieszczesna szafke na buty...
moniczka, a widziałaś to, co wczoraj chyba o szafkach na buty z allegro Ci napisałam? Chyba, że właśnie takie bardziej stylizowane chcecie... A ja to jestem trochę nawiedzona z tym allegro, wiem

Cytat:
Cześć dziewczyny, ja tylko na minutkę - dobrze, że dużo nie pisałyście zaraz jedziemy do szpitala, mam takiego stresa, że szok nie śpię od 4:30, wszystko mnie boli i ledwo chodzę tak mnie stopy bolą... Że już nie wspomnę, że na myśl, że mogę dziś rodzić dostaję mdłości... Ledwo wepchałam w siebie kanapkę. 3majcie kciuki
Ale, ale! O co chodzi? Ty przecież miałaś zaplanowane ktg, prawda? Bo tu straszne poruszenie na wątku powstało, a ja zrozumiałam po prostu, że nie mogłaś spać z obawy, że coś się zaczyna i zostawią Cię w szpitalu...

Cytat:
Napisane przez tahito Pokaż wiadomość
Hejka, ja dziś tak jak clauudik obudzilam się o 4 , strasznie mi sie chciało 2, ale nic z tego jak tak siedziałam na kibelku dostałam strasznego lęku (takiego jak za dużo kaw się wypije) i dreszczy. Położyła się ,ale nie mogłam zasnąć i cały czas boli mnie krzyż, jak w okres i do kibelka mi się chcę no i takie zdenerwowanie ale to nie może być chyba poród, bo jutro zaczynam dopiero 38 tydz.
Hmm... Nie wiem, z jakich przyczyn tak mogłaś się czuć, ale dlaczego zakładasz, że to nie może być poród? W 38 tc jak najbardziej może być!

Cytat:
Ja dzisiaj będę leżała...nad wodą Jedziemy gdzieś nad rzekę. P sobie pozarzuca wędkę, ja sobie poleżę na świeżym powietrzu, a mały (pies) poszaleje trochę.
Myślicie, że przesadzam???
Absolutnie nie! Przecież po domu pewnie też trochę chodzisz, do kuchni, do łazienki...

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Tak w ogóle nie macie pojęcia jak sie cieszę, że nie będę nosiła tego brzuchola w lato. Normalnie nie wyrabiam w te upały. Zawroty głowy, nogi jak kamienie, spuchniete, z oddechem nie daje rady, no masakra...Jeszcze 8 dni

Kism, mam to samo...Ciągle wsłuchuję się w swój organizm i wyszukuję początku porodu... Skurcze co 5 minut, ale co z tego...albo zaraz mam bóle jak na okres i już nadzieja, ale zaraz wszystko mija...Mam naprawdę wielki brzuch i czuję się już zmęczona nie mówiąc o tym, że chcę już swoją dzidzie przytulić.
Ewunia, może pociesz się myślą, że wiesz, że to jeszcze 8 dni a większość z nas tego nie wie i czeka jak na zbawienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
a ja 8 ... tygodni jakoś dam radę, no nie mam wyjścia póki co jest spoko, ale pewnie będzie coraz "weselej"
Oj tak... Mamusie czerwcowe to jeszcze trochę upałów mogą zażyć. My z początku maja troszkę sobie narzekamy, ale już praktycznie na dniach będziemy tulić nasze maluszki

Cytat:
Też miałam nadzieję że się rozpakuję w tej części ... ale jak to mówią 'nadzieja matką głupich' i też od wczoraj przestałam się skupiać na wsłuchiwaniu się w moje ciało i szukaniu objawów zaczynającego się porodu i o dziwo jak odpuściłam to mam lepsze samopoczucie i nie jestem taka nerwowa
Ja nie byłam nerwowa, tylko po prostu tak straaaaasznie nie mogę się doczekać Dziś znowu mam więcej skurczów, ale jak zerkam na zegarek, to widzę, że nic z tego, zero ładu i składu w nich, raz kilka po 5 min przerwy, raz 15, potem 5, a potem 2h spokoju...

Cytat:

Pewnie, damy radę! Jak to któraś kiedyś napisała, jak jej mama mówi - weszło, to i wyjść musi
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 18:20   #2560
moniczka1302
Wtajemniczenie

My też już po grillu - była karkówka, kiełbaska i skrzydełka no i oczywiscie dla mnie świeże warzywka

Było bardzo sympatycznie - niby upał ale wiał wiatr, dosc mocno.

Pojedliśmy, porozmawialiśmy a potem leżeliśmy, karczysko i ręce mi opaliło, a stopy mam tak spuchnięte, ze jak ide to mi sie aż galareta trzęsie

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

moniczka, a widziałaś to, co wczoraj chyba o szafkach na buty z allegro Ci napisałam? Chyba, że właśnie takie bardziej stylizowane chcecie... A ja to jestem trochę nawiedzona z tym allegro, wiem
Tak ,widzialam i je ogladalam oczywiscie Dziękuję.

Ja raczej preferuję taki miks klasyczno-nowoczesny i dlatego tak ciezko mi cos znalezc
Stary 2012-04-29, 18:27   #2561
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Z tego co pamiętam, to Wy jesteście z wybrzeża My mieszkamy na południu polski więc trochę za daleko Poza tym, mój P kontroluje raczej rzeki, a Twój Mąż nad jakimś stawem, jeziorem wędkuje, tak?
Wisła lub Nogat
Cytat:

Ewunia, może pociesz się myślą, że wiesz, że to jeszcze 8 dni a większość z nas tego nie wie i czeka jak na zbawienie
Święte słowa.

Mnie po ostatnim seksie kuło w pipce,dzisiaj też.Wiec jak zbałamucę M to może coś z tego wyjdzie Brzuch mam coraz niżej,dzisiaj prowadziłam i normalnie czułam dyskomfort bo miałam brzuch na nogachNie ukrywam że mi na ręke,dziadek młodego w domu cały tydzień i M chyba też.Także by miał kto się nim opiekować a ja skupiłabym sie na porodzie.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 18:29   #2562
moniczka1302
Wtajemniczenie

millena - bardzo fajne fotki
Stary 2012-04-29, 18:34   #2563
aga_bre
Rozeznanie

tahito może podjedź na IP??

claudik normalnie już zaciskałam kciuki.

Dziewczyny wstrzymują kolejkę i ktoś je wyprzedzi.

Ja właśnie robię leczo. Ostatnio cały czas o tym pisałyście i mi się zachciało też. Zobaczymy jakie wyjdzie, bo pierwszy raz robię w życiu.
Stary 2012-04-29, 18:38   #2564
Timii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem. Wczoraj to aż się popłakałam b o upal jak cholera, a ja w leginsach i tunice. Za tydzień mam CC więc nie opłaca mi się nic kupować. Gdybyś zobaczyła jak dzisiaj wyszłam ubrana z psem to bys się uśmiała...
Tak w ogóle nie macie pojęcia jak sie cieszę, że nie będę nosiła tego brzuchola w lato. Normalnie nie wyrabiam w te upały. Zawroty głowy, nogi jak kamienie, spuchniete, z oddechem nie daje rady, no masakra...Jeszcze 8 dni
Ewunia to ty masz cc juz za tydzień??

Cytat:
Już jesteśmy. Nadal w dwupaku. Ktg płaskie, skurczów brak, generalnie moje dziecię nie pcha się na ten świat wcale. Jutro od rana biorę się za ostre porządki, a dzisiaj chyba zgwałcę męża i to dosłownie, bo on twierdzi, że główka za nisko i niekomfortowo się będzie czuł już go zaczynam straszyć, że znajdę kogoś kto nie będzie miał takich oporów
może to i dobrze claudik ze ty dalej w dwupaku jeszcze zdąrzysz się rozpakować

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
no no - ja tyle co Ty masz na 0-3 to mam rozbite na cały rok u mnie nawet jednej takiej kupki nie zrobisz, mam 7 body z krótkim rękawem, 5 pajaców, 3 takie cieplejsze pajace i to wszystko - piorę na bierząco aaa jeszcze dostałam śpiochy i kaftaniki od Babci dla małego - Twoje dziecko to chyba co godzine będzie inaczej ubrane

ja od wczoraj odpoczywam, nie ruszając się z łóżka - żeby się czymś zaająć, wzięłam wywołam zdiecia - 700 i układałam wczoraj hronologicznie, a dzisiaj robiłam albumy...pewnie zejdzie mi się z tym jeszcze ze dwa dni, żeby to wszystko jakoś poopisywać i poustawiać, ale świetna zabawa
kapukat 700 zdjęć???!!! wow, ale masz kolekcje no i fajnie że masz czas teraz na takie sprawy. ja myślałam że przy takim malutkim dziecku to na nic nie ma czasu

pranie robisz na bieżąco - tzn codziennie?? ja sobie nie wyobrażam włanczać pralki z 3 sztukami jak ty to robisz?
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 18:57   #2565
begie13
Zadomowienie

Cytat:

begie my tez musimy sie umeblowac... tzn, musimy zmienic naroznik na kanape, kupic stol z krzeslami, lozko do spania, jakąś szafe dla nas no i nieszczesna szafke na buty...

Wczoraj bylismy w IKEA i Agata - nie rozumiem po co robią takie pierdzikowate szafki na buty, gdzie wejdzie 8 par obuwia .

A mi sie w przedpokoju marzy kuty wieszak na ubrania i kuta polka na buty z siedziskiem

AHA - jak planujesz kupic stol z krzesalmi to polecilabym Ci wyjazd do Kalwarii Zebrzydowskiej bylismy tam jakies 1,5 miesiąca temu ze zxnajomymi, ktorzy zamowili tam stol z krzeslami i wczoraj mialam okazje to oblukac.
Piękne to mało powiedziane - cały z drewna, nie zadne plyty mdf i podobne, bardzo porządnie wygląda, i wcale nieduzo dali bo za komplet (stol + 4 krzesla) wyszło 1700zł. A taki stoł to juz chyba na całe zycie.... Dla porownania stol z plyty w IKEA kosztuje 800zł a za krzeslo 200zł...
No cudo! Jak bedziesz chciala to dam Ci namiary kawalek drogi jest, ale mysle, ze naprawde warto! My tez raczej tam sie we wszystko zaopatrzymy, ale juz chyba w 3-paku tam pojedziemy, bo moj maz zapowiedzial, ze za tydzien jechac to on sie juz ze mną boi Czasem na targu w Będzinie wystawiaja sie tez producenci z Kalwarii, ale malo ich tam jest, lepiej tam jechac osobiscie.
oo i jeszcze tą nieszczęsną szafkę na buty musimy kupić i też swego czasu zjeździliśmy wszystkie sklepy i tak jak mówisz: beznadziejne te szafki, w których mieści się parę par butów, a co z resztą zrobię

Dziękuję za info w sprawie stołu z krzesłami, będę pamiętać rzeczywiście bardzo tanio jak na całe z drewna

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
b

begie nie dziwię Ci się, że jesteś wkurzona, też bym chyba ukręciła łeb takiej piiiiip. My mamy pokoik dzieci od strony chodnika i latem często nie da się otworzyć okna nocą bo urządzają sobie imprezy, drą jadaczki a młoda sie wybudza :/
no i my też mamy właśnie ten pokój od strony podwórka, teraz w dzień jak jest ciepło to dzieci biegają, ludzie chodzą, podjeżdżają samochody itp. ale wyboru nie mamy za bardzo, tzn. nasze mieszkanie jest 3 pokojowe niby ale poprzednia właścicielka połączyła sobie 2 pokoje i z tego wyszedł taki salon ( tylko teraz bez naszego łóżka połowa pokoju stoi pusta) no i pozostał nam jeden ten od podwórka dla dziecka. myśleliśmy nad tym, żeby dziecko spało z nami w tym "salonie" ale z 2 strony to jakby ktoś do nas np. przyszedł a dziecko będzie spało to też się tak nie da...

Cytat:
Już jesteśmy. Nadal w dwupaku. Ktg płaskie, skurczów brak, generalnie moje dziecię nie pcha się na ten świat wcale. Jutro od rana biorę się za ostre porządki, a dzisiaj chyba zgwałcę męża i to dosłownie, bo on twierdzi, że główka za nisko i niekomfortowo się będzie czuł już go zaczynam straszyć, że znajdę kogoś kto nie będzie miał takich oporów
ale nas nastraszyłaś

Cytat:
Mój tż też nie chce mi pomóc w rozpakowaniu się
a mój tylko czeka na zielone światło

Cytat:
Nieee... Ja bym pewnie zadzwoniła, bo to przecież było oczywiste zakłócanie ciszy i jeszcze mówisz, że parę godzin trwało... Mam nadzieję, że dzisiejsza noc będzie lepsza!
A co ten Twój mąż ćwiczy po nocach? W sensie, że ćwiczenia fizyczne?
no parę godzin tak z przerwami tylko ja tak na wpół spałam i w końcu nie wiedziałam czy to jawa czy sen ale jak się okazało jawą to szlag mnie trafił, na szczęscie sobie gdzieś poszła ta pinda.

tak tak ćwiczenia fizyczne włącza sobie późnymi wieczorami jakiś wojenny film na youtube, bierze swoje ciężary, sprężyny i inne sprzęty i ćwiczy tak co 2 dzień, czasem codziennie a jak ma czas po pracy to bardzo lubi iść pobiegać w lesie te paręnaście km, i dobrze - przynajmniej on trzyma formę

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:01   #2566
Michalowa79
Raczkowanie

Podczytuję Was od 2 dni ale nie mam siły pisać - fatalnie się czuję od tego fenka a do tego mój TŻ ciągle remontuje - już jestem zmeczona tym remontem, upałem i wszystkim... Jutro idę do gina mam nadzieję że z moją szyjką lepiej i będę mogła się trochę więcej ruszać i ogarnąć wyprawkę, sprzątanie - i tą całą resztę.

Dzisiaj zaczynam 34tc więc jeszcze minimum 4 tygodnie muszę grzecznie zaciskać nogi - ale mam nadzieję że nie na leżąco

Cytat:
Jak miałam tsh 2.5 i lekarz powiedział że ok to zdurniałam. Brałam wówczas 1 tabletkę euthyroxu 75 i na własną rękę zwiększyłam sobie dawkę do 1,5 tabletki dziennie i następny wynik tsh 0.6 i lekarz też powiedział że jest ok. Za każdym razem robię ft3 i ft4 i też według lekarza jest dobrze zawsze. Teraz mój wynik tsh waha się ok 1
Nie chcę Ci nic sugerować, ale trochę za wysokie masz to tsh, pewnie dlatego tak tyjesz, jakie tabletki bierzesz na tarczycę??

U mnie też tak jest że zostawiają na oddziale na 3 dni i dopiero po przyjęciu ktg robią chyba dlatego że kasę z NFZ wtedy dostają
Ja tam nie miałam nic przeciwko bo mnie przebadali dokładnie

dla męża, synuś najważniejszy jest
Ja mam TSH na poziomie 1,09 i jest ok - jeśli fT4 mi się zbliża do 12 to zwiększa mi dawkę - ale ja mam Hashimoto więc może u mnie jest inaczej - ja nie tyję wręcz od 3 tygodni nie przytyłam ani grama... dziwne trochę ale nie znam się...

Cytat:

Ale Ci zazdroszczę - ja się nie odważyłam i przeleżałam w łóżku cały weekend - płacząc oczywiście w poduszkę jakie to nieszczęście mnie spotkało ze nie mogę na grilla i zieloną trawkę.

No i oczywiście godzina na fenka wiec pewnie za chwilę znowu odlecę więc jakbym znikła to do jutra
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:03   #2567
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Hej, dziewczynki!
Widzę upał troszkę zelżał wieczorkiem i życie na forum wraca Ja w dzień podczytywałam, ale nawet mi się nic pisać nie chciało i w ogóle do niczego dziś jestem... Piersi bolą mnie już obydwie

Zimne okłady nie pomagały, nawet miałam wrażenie, że się pogarsza, więc przerzuciłam się po południu na ciepłe.

Ale, ale! O co chodzi? Ty przecież miałaś zaplanowane ktg, prawda? Bo tu straszne poruszenie na wątku powstało, a ja zrozumiałam po prostu, że nie mogłaś spać z obawy, że coś się zaczyna i zostawią Cię w szpitalu...

Hmm... Nie wiem, z jakich przyczyn tak mogłaś się czuć, ale dlaczego zakładasz, że to nie może być poród? W 38 tc jak najbardziej może być!

Ja nie byłam nerwowa, tylko po prostu tak straaaaasznie nie mogę się doczekać Dziś znowu mam więcej skurczów, ale jak zerkam na zegarek, to widzę, że nic z tego, zero ładu i składu w nich, raz kilka po 5 min przerwy, raz 15, potem 5, a potem 2h spokoju...

Pewnie, damy radę! Jak to któraś kiedyś napisała, jak jej mama mówi - weszło, to i wyjść musi
Hehe Ty jedna pamiętałaś o moim ktg i masz rację, stresowałam się, że może to już, sama nie wiem, ale spać nie mogłam. Nie dobrze z tymi piersiami, idziesz jutro do jakiegoś lekarza??
PS. zaczynam Ci zazdrościć tych skurczów, ja nie mam żadnych
Cytat:
Mnie po ostatnim seksie kuło w pipce,dzisiaj też.Wiec jak zbałamucę M to może coś z tego wyjdzie Brzuch mam coraz niżej,dzisiaj prowadziłam i normalnie czułam dyskomfort bo miałam brzuch na nogachNie ukrywam że mi na ręke,dziadek młodego w domu cały tydzień i M chyba też.Także by miał kto się nim opiekować a ja skupiłabym sie na porodzie.
Żebyś widziała jak ja teraz siedzę - jedna noga podwinięta jak do "kwiatu lotosu, druga zwisa z krzesła, a brzuch niemal na siedzisku mi leży niżej już chyba być nie może...
Cytat:

pranie robisz na bieżąco - tzn codziennie?? ja sobie nie wyobrażam włanczać pralki z 3 sztukami jak ty to robisz?
Widzę, że chyba mnie rozumiesz trochę bałam się, że mimo iż ciąża donoszona, to te 2-3 tygodnie jednak robią różnice. Zarówno Adaś jak i Antoś musieli zostać w szpitalu, mimo iż urodzeni w '"bezpiecznym tygodniu". Wiem, że nie ma reguły, ale po coś ta ciąża trwa 40 tygodni, a nie 37, prawda?
Podpinam się pod pytanie o pranie

Znowu zgaga... gdzie moje rennie??

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:12   #2568
niunia32
Zakorzenienie

Cześć!!! wróciliśmy w końcu do domu. Brat przywiózł mi łóżeczko turystyczne z materacem, fotelik samochodowy, który będzie u mamy w aucie.

mąż mi dzisiaj powiedział, że brzuch mi opadł. ja tam nie widzę. mama powiedziała, że faktycznie.
dzisiaj to co chwilę w wc lądowałam sikać. wyszliśmy od rodziców do kościoła, zachaczyłam o dom, bo znowu musiałam, pod kościołem znowu, na samym początku mszy i w trakcie, ledwo doszliśmy do teściowej i tak co chwilę

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:28   #2569
loksa
Raczkowanie

Wink Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII

[QUOTE=moniczka1302;338301 28]My też już po grillu - była karkówka, kiełbaska i skrzydełka no i oczywiscie dla mnie świeże warzywka

Było bardzo sympatycznie - niby upał ale wiał wiatr, dosc mocno.

Pojedliśmy, porozmawialiśmy a potem leżeliśmy, karczysko i ręce mi opaliło, a stopy mam tak spuchnięte, ze jak ide to mi sie aż galareta trzęsie

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Tak samo sie opalilam/spalilam jak Ty
i stopy tez mam jak galarety opuchniete JA CHCE JUZ RODZIC!
loksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:37   #2570
Alfahelisa
Zakorzenienie

wróciłam do domciu, ale ślicznie jest na wioseczce zieleń, kwiatuszki...
nawet króciutki spacerek zaliczyłam, troszkę zdjęć sobie porobiliśmy, 3 fotki możecie zobaczyć same
moja mama twierdzi, że mi brzuch opadł... eee w 32tc mam nadzieję, że jej się tylko wydaje
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:45   #2571
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
Ewunia to ty masz cc juz za tydzień??

kapukat 700 zdjęć???!!! wow, ale masz kolekcje no i fajnie że masz czas teraz na takie sprawy. ja myślałam że przy takim malutkim dziecku to na nic nie ma czasu

jak ma się mało ubranek, a dziecko to się posika podczas przebierania, to uleje, to podczas karmienia się mlekiem ubrudzi i mokre jest, no albo jak ktoś źle pampersa założy i przejdzie kupa bokiem albo pampers nie wytrzyma ja staram się robić pranie co drugi dzień

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2012-04-29, 19:46   #2572
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
no co jest dziewczyny

grill
mnie nawet nie zbiera na poród szyjka zamknięta ledwo palca tam lekarka włożyła,a ja już chce rodzic i mieć z głowy
Stary 2012-04-29, 19:48   #2573
śliweńka
Zakorzenienie

ja też miałam zamkniętą, gin mówił że na szybki poród się nie zapowiada, że paciora jeszcze zrobię i co na kolejną wizytę nie poszłam, na IP miałam rozwarcie na palec, a na bloku porodowym chwilę później już na trzy palce

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-29, 19:54   #2574
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Wiesz co mi nić o wywoływaniu nie mówił, tylko o tym, że dostanę skierowanie. A oni chyba wywołują poród po jakimś czasie. Zresztą to pytanie do mamuś, które miały wywoływany poród, może są takowe na naszym wątku??
Pewnie każdy szpital ma swoje zwyczaje Mnie z Maksem gin wysłał do szpitala 6ego dnia po terminie, bo to był piątek, jakoś przez weekend takich planowych przyjęć nie robili chyba, tylko same nagłe, a on uważał, że już powinnam po tygodniu być w szpitalu. Czasem zanim dadzą kroplówkę z oksytocyną na wywołanie, to dają jeszcze jakieś zastrzyki czy czopki... Nawet nie wiem, co to i jak się nazywa. Ja dostawałam właśnie w sb i nd te zastrzyki, a w pon poszłam na oksytocynę już, czyli 9ego dnia po terminie, więc jakoś długo mnie tam nie trzymali.

Cytat:
Napisane przez centipede Pokaż wiadomość
Jestem już po egzaminach i na szczęście wszystko do przodu, jak się strasznie cieszę i jaka ulga!!! Wczoraj po powrocie stwierdziłam, że no to mogę rodzić
Wielkie gratki

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Ja właśnie robię leczo. Ostatnio cały czas o tym pisałyście i mi się zachciało też. Zobaczymy jakie wyjdzie, bo pierwszy raz robię w życiu.
To ja zaczęłam temat Powodzenia i smacznego

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
tak tak ćwiczenia fizyczne włącza sobie późnymi wieczorami jakiś wojenny film na youtube, bierze swoje ciężary, sprężyny i inne sprzęty i ćwiczy tak co 2 dzień, czasem codziennie a jak ma czas po pracy to bardzo lubi iść pobiegać w lesie te paręnaście km, i dobrze - przynajmniej on trzyma formę
To elegancko! Mój zapuszcza brzuszek razem ze mną Tzn. jak byłam w ciąży z Maksem, to tak wyszło, że też przytył w tym czasie, a potem trochę się wziął za siebie i zrzucił, a teraz z powrotem mu systematycznie po trochę brzuszek rośnie

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Podczytuję Was od 2 dni ale nie mam siły pisać - fatalnie się czuję od tego fenka a do tego mój TŻ ciągle remontuje - już jestem zmeczona tym remontem, upałem i wszystkim... Jutro idę do gina mam nadzieję że z moją szyjką lepiej i będę mogła się trochę więcej ruszać i ogarnąć wyprawkę, sprzątanie - i tą całą resztę.
Trzymaj się
Dobrych wieści u gina

Cytat:
Nie dobrze z tymi piersiami, idziesz jutro do jakiegoś lekarza??
PS. zaczynam Ci zazdrościć tych skurczów, ja nie mam żadnych
Idę, idę, już nastawiłam budzik na 7mą, będę się chciała zarejestrować do mojej przychodni na nfz, a jak się nie uda, to wieczorem podejdę tam, gdzie chodzę na kartę i poproszę gina, żeby mnie przyjął.
Eee, nie wiem, czy jest czego zazdrościć Skoro one i tak do niczego nie prowadzą Wcześniej czy później Ty też swoje na pewno odczujesz

Ciekawe, jak tam nasze mamusie w szpitalach Jutro lub pojutrze powinny już być w domach. I bardzo czekam na jakieś wieści od poli... Dość długo się nie odzywała od czasu, jak napisała, że jest w szpitalu i w zasadzie nawet nie wiemy, czy urodziła sn...

mar2sia, a co u Ciebie? Twój termin już lada moment Chyba będziemy mieć wieści na bieżąco?
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:54   #2575
Timii
Rozeznanie

ale ja Wam dziewczyny zazdroszczę takiego weekendu! u nas dzisiaj to jakieś apogeum 3st na dworzu więc musimy ogrzewać dom, pada i do tego tak wieje że chciało mi głowę urwać w mieście. oboje z mężem byliśmy w kościele w zimowych kurtkach jak mała się urodzi to będziemy musieli pewnie wkółko grzać i to ostro bo w domu tylko 16stopni chyba poproszę koleżankę żeby mi pożyczyła dla niej kombinezon zimowy bo spacerów nie odpuszczę
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 19:54   #2576
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
ja też miałam zamkniętą, gin mówił że na szybki poród się nie zapowiada, że paciora jeszcze zrobię i co na kolejną wizytę nie poszłam, na IP miałam rozwarcie na palec, a na bloku porodowym chwilę później już na trzy palce
ogolnie mam termin na 4 maja wtedy mam jeszcze pójść na ktg jak nic niw wykarze to 10 maja na wywołanie.więc pewnie mnie dziewczyny wyprzedza z porodami
Stary 2012-04-29, 20:00   #2577
mar2sia
Raczkowanie

kism u mnie nic w sumie to mam termin na jutro
Młodemu ciągle u mamusi dobrze, żadnych symptomów zbliżającego się porodu Jak nie urodzę do piątku to wizyta i w niedzielę/poniedziałek zaczynamy wywoływanie.
mar2sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 20:03   #2578
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mar2sia Pokaż wiadomość
kism u mnie nic w sumie to mam termin na jutro
Młodemu ciągle u mamusi dobrze, żadnych symptomów zbliżającego się porodu Jak nie urodzę do piątku to wizyta i w niedzielę/poniedziałek zaczynamy wywoływanie.
jak ci chcą wywoływać poród?
Stary 2012-04-29, 20:07   #2579
mar2sia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
jak ci chcą wywoływać poród?
W piątek mam wizytę i lekarz zdecyduje, nie wiem dokładnie jak chce wywoływać. Mówił, że albo szybko w niedzielę (kiedy ma dyżur) albo od poniedziałku położy mnie na oddziale i pójdziemy wolniejszą procedurą. Cokolwiek miał na myśli
mar2sia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-29, 20:17   #2580
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

Ja wiem dlaczego o to pytałaś ale nie chodziło mi o endometriozę tylko o prawidłowy przyrost. Endometrium czyli błona śluzowa macicy przyrasta nam w każdym cyklu żeby przyjąć zapłodnione jajeczko a jak nie dojdzie do zapłodnienia to się złuszcza i to jest miesiaczka i tak od nowa i od nowa. Jak jest za cienkie endometrium to albo nie dojdzie do zapłodnienia albo jest poronienie. Połóg po porodzie to między innymi też złuszczanie sie błony śluzowej która narosła podczas ciąży
Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
mnie nawet nie zbiera na poród szyjka zamknięta ledwo palca tam lekarka włożyła,a ja już chce rodzic i mieć z głowy
Ja też już chcę nie mogę się doczekać kiedy zobaczę Olka
Cytat:
Pocieszyłaś mnie

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości