Czego ile kupować??? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-10, 12:34   #241
vipek
Zadomowienie

Dot.: Czego ile kupować???

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Te z lewej to body firmy Aga z Radomia - r. 62.
Te z prawej to body firmy Ewa Klucze - r. 56.

Jak wynika z powyższego najpierw mój syn ponosi r. 62...

(Co ciekawe śpiochy r. 56 obu tych firm są takie same długie.)
Rety!!!
To naprawdę niezła różnica- nie dość, że to dobre kilka centymetrów gdyby oba bodziaki były w tym samym rozmiarze. A tu niespodziewajka bo mniejszy powinien, jakby nie było, być większy od większego o 6 centymetrów.

Szok- naprawdę szok!

A powiedz mi kropko75- który z tych body ma właściwszą wielkość- czy to ten większy jest za mały czy ten mniejszy jest za duży? Rety- jak to brzmi!!!

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Chyba muszę te rzeczy nowe metkowane segregować raz jeszcze, wg. wielkości tym razem, nie wg. rozmiaru.
Tak jak robiłam z używanymi spodenkami i sweterkami, która mam. Czasem r. 68 był mniejszy od r. 62. To dzieliłam na wielkość, nie na rozmiarówkę. Żeby łatwiej było potem szukać.
No tak, faktycznie.
Przy tak wielkich różnicach to wręcz konieczność.
Odłożysz np coś w rozmiarze niby 68 a jak Twój brzdąc ten rozmiar osiągnie to się okaże, że już się w to nie mieści i aż żal wyrzucić.

To naprawdę pomylone by takie rozbieżności były w jednym rozmiarze- dorosły to sobie chociaż przymierzy i dobierze a taki maluszek? Naprawdę trzeba mieć wprawne oko by wybrać dobry rozmiar nie kierując się metką.
vipek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 12:39   #242
kropka75
Zakorzenienie

Jesteś pewna, że chcesz to wiedzieć?

Przygotuj się na szok, poszukam fot, które powinny, aczkolwiek nie odpowiedzą na Twoje pytanie. Śmialiśmy się z tego z mężem wczoraj cały ranek.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez vipek Pokaż wiadomość

No tak, faktycznie.
Przy tak wielkich różnicach to wręcz konieczność.
Odłożysz np coś w rozmiarze niby 68 a jak Twój brzdąc ten rozmiar osiągnie to się okaże, że już się w to nie mieści i aż żal wyrzucić.
Otóż to! Schowam r. 62 na bok. Mały wyrośnie z najmniejszych rzeczy r. 56, zacznę wyjmować 62 i okaże się, że w połowę nie wchodzi wcale...

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 12:46   #243
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Jesteś pewna, że chcesz to wiedzieć?

Przygotuj się na szok, poszukam fot, które powinny, aczkolwiek nie odpowiedzą na Twoje pytanie. Śmialiśmy się z tego z mężem wczoraj cały ranek.
Wiesz co? Teraz to już nie jestem tego pewna

A tak na poważnie- myslałam, że to po prostu metka źle wszyta i że rozszyfrowałaś które jest właściwe
Nie chciałabym Ci robić kłopotu z szukaniem.
Stary 2010-01-10, 12:46   #244
kropka75
Zakorzenienie

Oto zdjęcia.. Kto mi powie gdzie leży prawda to będzie dobry.

1 fotka - najmniejsze body jakie mam r. 56 firmy Aga; na nim normalne przeciętne śpiochy r. 56 firmy Klucze. Widać wystający krok między nogawkami śpiochów - czyli najmniejsze body jest na dłuższy tułów niż długie, normalne śpiochy.

2 fotka - długie body r. 56 firmy Klucze; na nim normalne, przeciętne śpiochy r. 56 firmy też Klucze... I co? I dziecko noszące ubranka tej firmy do body r. 56 musi mieć tułów dłuższy o (mierzyłam!) 7,5cm niż do śpiochów tego samego rozmiaru.

Ja nie rozumiem, a Wy?

Ps. Porównanie robione od ramion - bo tu się nic nie da zmodyfikować, niżej ściągnąć nie można, ramionka przeszkadzają, więc to chyba dobra wyjściowa.

Stary 2010-01-10, 12:48   #245
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co? Teraz to już nie jestem tego pewna

A tak na poważnie- myslałam, że to po prostu metka źle wszyta i że rozszyfrowałaś które jest właściwe
Nie chciałabym Ci robić kłopotu z szukaniem.
Spoko, spoko. Foty mam na kompie.

Też myślałam że metka. Ale jak zaczęłam mierzyć body do śpiochów tej samej firmy to jednak stwierdziłam, że nie.

Ps. Jedno jest pewne - Ewa Klucze robi nierówne body, niektóre mam 2cm krótsze od tych żółtych na ww. fotach.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-01-10 o 12:51
Stary 2010-01-10, 13:00   #246
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Oto zdjęcia.. Kto mi powie gdzie leży prawda to będzie dobry.

1 fotka - najmniejsze body jakie mam r. 56 firmy Aga; na nim normalne przeciętne śpiochy r. 56 firmy Klucze. Widać wystający krok między nogawkami śpiochów - czyli najmniejsze body jest na dłuższy tułów niż długie, normalne śpiochy.

2 fotka - długie body r. 56 firmy Klucze; na nim normalne, przeciętne śpiochy r. 56 firmy też Klucze... I co? I dziecko noszące ubranka tej firmy do body r. 56 musi mieć tułów dłuższy o (mierzyłam!) 7,5cm niż do śpiochów tego samego rozmiaru.
Magia

Różnica widoczna na zdjęciu z lewej- możliwa do zaakceptowania ale to z prawej to istne cudo!!!

7,5 cm- naprawdę szok!!! Przecież to jest więcej niż jeden rozmiar!!!
I to jedna firma takie bajery robi?

I weź tu człowieku bądź mądry- wybierz się do sklepu i kup ciuszki na dany rozmiar....
A potem ubierz w to dzidziusia by wszystko pasowało jak ulał. To zadanie godne zagadki sfinksa
Stary 2010-01-10, 13:02   #247
kropka75
Zakorzenienie

fot. 1 - body firmy Aga r. 56 (najmniejsze jakie mam) na śpiochach firmy Aga r. 56. Prawie dobrze, tylko 2cm różnicy.

fot. 2 - śpiochy firmy Pinokio r. 56, a pod nimi body firmy Klucze (jedne z krótszych tej firmy jakie mam) - jak widać tu długość tułowia zgadza się idealnie...

Dowolność jest spora. Myślę trzeba będzie mierzyć wszystko do wzrostu malucha, a rozmiary zwyczajnie olać.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-01-10 o 13:03
Stary 2010-01-10, 13:05   #248
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
7,5 cm- naprawdę szok!!! Przecież to jest więcej niż jeden rozmiar!!!
I to jedna firma takie bajery robi?

I weź tu człowieku bądź mądry- wybierz się do sklepu i kup ciuszki na dany rozmiar....
A potem ubierz w to dzidziusia by wszystko pasowało jak ulał. To zadanie godne zagadki sfinksa
Jedna firma, do tego dość dobra firma. W bodziakach firmy Klucze mam max. 3cm różnicy. Ale ich body do śpiochów mają się już nijak. Aga wpada lepiej. Niestety z Pinokia nie mam body, więc tu nie wiem jak rzecz stoi.
A mam jeszcze body firmy Mea - są pomiędzy Klucze i Agą, po środku długością wypadają.

Tak, ubierz i jeszcze zrób to tak żeby było wygodnie... Zauważyłaś jakie krótkie są nóżki w tych śpiochach? Obstawiam, że bardzo szybko będę jak moja mama, robiła z nich a'la rampersy, obcinając stópki bo szłapki nie zmieszczą się tam.

________

W każdym razie powodzenia w zakupach i doborze rozmiarów - przyda się.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-01-10 o 13:11
Stary 2010-01-10, 13:20   #249
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Zauważyłaś jakie krótkie są nóżki w tych śpiochach? Obstawiam, że bardzo szybko będę jak moja mama, robiła z nich a'la rampersy, obcinając stópki bo szłapki nie zmieszczą się tam.

________

W każdym razie powodzenia w zakupach i doborze rozmiarów - przyda się.
Zauważyłam i tak właśnie się zastanawiałam że dzidzia to ma tułow + pieluszka dłuższy niż nóżki ale żeby takie króciutkie robić?
Z tym obcinaniem to faktycznie dobry pomysł- przynajmniej nie będzie maluszek podkurczał paluszków i stópki bo bedzie mu za ciasno. A na syrki zawsze można cieplutkie skarpeteczki nałożyć.
I spokój na duszy że mu wyodnie

A dziekuję- faktycznie się przyda chociaż te pierwsze zakupy- będą tylko na czuja- no bo jak tu dobrać albo nosić wszystko ze sobą żeby porównywać co jest w dobrym rozmiarze a co nie
No cóż- pewnie to dlatego że kupowanie tych wszystkich słodkich ubranek jest takie ekscytujące i przyjemne, że można byłoby się zapomniec a tak- producenci ubranek dbają o mamusie (tatusiów też) by zawsze mieć umysł na najwyższych obrotach i centymetry w oczach

Dzięki Ci piękne za te wszystkie foty i wskazówki- naprawdę cenne!!!
Stary 2010-01-10, 15:04   #250
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Mam 15 par spodni

Ciąża mi na mózg padła
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 15:25   #251
kropka75
Zakorzenienie

Vipek - a proszę na zdrowie.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16371727]Mam 15 par spodni

Ciąża mi na mózg padła [/QUOTE]
Ja mam więcej.

Stary 2010-01-10, 17:24   #252
Konto usunięte

No wiem, wiem, i chyba w kompleksy wpadnę... Już zaniedbałam córkę, nie kupując wystarczającej ilości spodni....

0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 17:31   #253
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16374634]No wiem, wiem, i chyba w kompleksy wpadnę... Już zaniedbałam córkę, nie kupując wystarczającej ilości spodni....

[/QUOTE]
Nie martw się Ja dla małego mam tylko 2 pary No nie licząc oczywiście pajacyków

Jutro chyba pojadę na jakieś zakupy, bo w sumie za tydzień zaczynam 8 miesiąc, a wyprawki prawie brak
Na razie mam:
5 szt. body z krótkim rękawem
5 szt. body z długim rękawem
4 pajacyki
2 pary spodni (ogrodniczki plus bojówki)
1 ręcznik z kapturkiem
Bodziaków chyba na razie więcej nie kupuję, jakby brakowało, to po porodzie się dokupi najwyżej Za to pajacyków/śpiochów jeszcze z 6 sztuk mi trzeba, jakichś bluzeczek, skarpetek, czapeczkę.

Do tego po starszym synku kombinezonik, kilka sweterków i chyba tyle. Tych małych prawie nie mam. Za to od rozmiaru 68-74 nie będę musiała chyba prawie nic kupować, bo się masa tego ostała
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 19:45   #254
vipek
Zadomowienie

Czy pisząc o spodniach- macie również na myśli półśpiochy?

I jak uważacie- czy to dobry wynalazek?
Stary 2010-01-10, 20:34   #255
katakumba
Zakorzenienie

spodnie mloda zaczela nosic jak zaczela powiedzmy siedziec w lezaczku. tak to glownie body, pajac i eto wszechno
balam sie ze w brzuszek gumka bedzie cisla

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-10, 21:50   #256
Konto usunięte

Spodnie to spodnie, półśpiochy to półśpiochy

Katuś, te moje spodnie to już przeważnie właśnie są na pi razy oko pół roczku wzwyż, do pół roku mam chyba tylko 2 (lub 3) pary, z szeroką gumką - specjalnie na to patrzyłam, bo już kiedyś pisałaś o tym

A właśnie dziewczyny, te rodzące ciepłą porą - koszulki jakieś z krótkim rękawem kupujecie?
Stary 2010-01-10, 21:52   #257
aaliyah
Zakorzenienie

Jak dla mnie spodnie dla noworodka to jakies nieporozumienie. Mialam dwie pary takich z welurku i zupelnie sie nie sprawdzaly. Kladlam dziecko w spodenkach, wyciagalam z lozeczka bez. Na poczatek spiochy, body - to sa najlepsze wynalazki. nic sie dziecku nie zawija, nie uwiera, nie ma gumy ani zadnych udziwnien w pasie.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 08:49   #258
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Czy pisząc o spodniach- macie również na myśli półśpiochy?

Zdecydowanie zły wynalazek moim zdaniem- noworodka nie wolno obciskać, poza tym pępuszek mu się będzie goił, więc lepiej mu go nie podrażniać. Najlepsze są pajacyki, ewentualnie śpioszki Potem jak już lekko podrośnie, można przesadzać go w portki

Szajka- aaaa , bo Ty liczysz portki już takie na potem, nie tylko dla noworodka? Hehehe, to chyba Cię prześcignęłam- samych ogrodniczek krótkich na lato mam chyba 6 par, innych spodenek m.in. w komplecikach nie policzę teraz, bo wywiozłam teściowej Oczywiście wszystko po Cypisku

Jadę zaraz na zakupy powiększyć zapasy noworodkowe

edit: założyłam wątek z sondą na wesoło Zachęcam do wypowiedzi, bo jestem ciekawa
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=395601

Edytowane przez Impersona
Czas edycji: 2010-01-11 o 09:17
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 09:01   #259
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Jak dla mnie spodnie dla noworodka to jakies nieporozumienie. Mialam dwie pary takich z welurku i zupelnie sie nie sprawdzaly. Kladlam dziecko w spodenkach, wyciagalam z lozeczka bez. Na poczatek spiochy, body - to sa najlepsze wynalazki. nic sie dziecku nie zawija, nie uwiera, nie ma gumy ani zadnych udziwnien w pasie.
dlatego właśnie zwątpiłam co macie na mysli pisząc spodnie- i stąd mój pomysł i pytanie o półśpiochy- bo one są takie bezuciskowe

Ale faktycznie- jak to pisze Impersona- z gumką czy bezuciskowe- kończą się w newralgicznym miejscu.
Stary 2010-01-11, 10:29   #260
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Ja uważam, że dobry i mam. Zawsze to prościej ubrać półśpiochy niż śpiochy. No i ja rodzę w maju to ciepło będzie, nie trzeba dziecku dwóch warstw materiału na pleckach, bo się zgrzeje...

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
spodnie mloda zaczela nosic jak zaczela powiedzmy siedziec w lezaczku. tak to glownie body, pajac i eto wszechno
balam sie ze w brzuszek gumka bedzie cisla
Ja mam większość spodni ogrodniczek. Małych typowo na wyjście jakby było chłodniej, większe do szurania jak będzie raczkować. Bez opcji ucisku, bo bez gumki w pasie.

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;16381000]
A właśnie dziewczyny, te rodzące ciepłą porą - koszulki jakieś z krótkim rękawem kupujecie?[/QUOTE]
Ja żadnej jeszcze nie znalazłam, takiej typowo kaftanikowej na krótki. Już zwątpiłam czy robią...

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Zdecydowanie zły wynalazek moim zdaniem- noworodka nie wolno obciskać, poza tym pępuszek mu się będzie goił, więc lepiej mu go nie podrażniać. Najlepsze są pajacyki, ewentualnie śpioszki Potem jak już lekko podrośnie, można przesadzać go w portki
Tyle że dzisiejsze półśpiochy są bezuciskowe. Mają po prostu szeroki 4-10cm pas, trochę bardziej elastyczny niż reszta śpiocha.

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Cytat:

Ale faktycznie- jak to pisze Impersona- z gumką czy bezuciskowe- kończą się w newralgicznym miejscu.
Ano właśnie nie.

Kończą się nad pępkiem i to sporo nad. I w większości nie mają miejsca ucisku w postaci gumki.

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2010-01-11 o 10:37
Stary 2010-01-11, 10:36   #261
kropka75
Zakorzenienie

Np. takie:

Stary 2010-01-11, 10:40   #262
karenina19
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to karenina19

Polspiochy to fajny wynalazek

Kropka widze, ze kupujemy na tych samych aukcjach

karenina19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 10:48   #263
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość

Kropka widze, ze kupujemy na tych samych aukcjach
Świat jest mały.

To chyba Twoje maleństwo widziałam w ubranku pomarańczowym ze smokiem na n-k?

Stary 2010-01-11, 10:54   #264
vipek
Zadomowienie

Cytat:
Ja uważam, że dobry i mam. Zawsze to prościej ubrać półśpiochy niż śpiochy.

Kończą się nad pępkiem i to sporo nad. I w większości nie mają miejsca ucisku w postaci gumki.
A i dobrze, że sie spytałam- miałam kiedyś takie w ręku ale z racji że dzieci nie mam nie za bardzo wiedziałam gdzie to zakończenie wypadnie.
Skoro nad pępuszkiem to super.
Tak własnie wydawało mi się, że raczej łatwiejsze to zakładania stąd moje pytanie

Cytat:
Czyli ogólnie są lubiane przez mamusie
Stary 2010-01-11, 11:15   #265
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

co do półspiochów to w sumie nie miałam więc nie wiem czy dobre czy nie ale te bezuciskowe wydają się OK. Ja miałam zwykłe i nie narzekałam .... ale synek tylko w domu w nich był i to tylko jak był malutki bo potem mu przeszkadzały....co do tego pępuszka to też nie przesadzajmy....kikut trzyma się do ok 2 tygodni więc nie jest to jakiś straszny okres czasu...

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 12:03   #266
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Świat jest mały.

To chyba Twoje maleństwo widziałam w ubranku pomarańczowym ze smokiem na n-k?

Tak tak...mamy te komplety (body, koszulki i spioszki) w 3 kolorach - niebieskim, zielonym i wlasnie pomaranczowym...

Stary 2010-01-11, 12:13   #267
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Tak tak...mamy te komplety (body, koszulki i spioszki) w 3 kolorach - niebieskim, zielonym i wlasnie pomaranczowym...
A to poszalałaś. Ja mam tylko pomarańcz, body i śpiochy. Są urocze.

Stary 2010-01-11, 12:18   #268
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
A to poszalałaś. Ja mam tylko pomarańcz, body i śpiochy. Są urocze.

Lubie bardzo ta firme...teraz na rozmiar 68 zamowilam nowa partie ciuszkow i tez wiekszosc wlasnie batko Tylko ich rozmiarowka jest chyba najmniejsza ze wszystkich...

Stary 2010-01-11, 12:24   #269
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Lubie bardzo ta firme...teraz na rozmiar 68 zamowilam nowa partie ciuszkow i tez wiekszosc wlasnie batko Tylko ich rozmiarowka jest chyba najmniejsza ze wszystkich...
Aga z Radomia jest mniejsza.

Ja chciałam na r.56 te śpiochy ale ta babka z all nie miała. Więc mam r. 62, a potem jeszcze 68 kupię. I pewnie też inne kolory, bo mężowi się bardzo podobają... Choć smok wg mnie najładniejszy.

Stary 2010-01-11, 12:39   #270
karenina19
Zakorzenienie

Cytat:
Aga z Radomia jest mniejsza.

Ja chciałam na r.56 te śpiochy ale ta babka z all nie miała. Więc mam r. 62, a potem jeszcze 68 kupię. I pewnie też inne kolory, bo mężowi się bardzo podobają... Choć smok wg mnie najładniejszy.
Jeszcze mniejsza??

Mi podoba sie najbardziej niebieskie a potem ze smokiem wlasnie...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości