|
|
#241 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Wlasnie pstryku ta kasa;/ ale wole to, niz siedzenie za miedzą....;/
wreszcie skonczył sie weekend
|
|
#242 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47461785]Hje, chodzenie do tyłu jest umiejętnością rozwojową którą dziecko opanować powinno ok. 18mca właśnie O to my na tym etapie chyba jesteśmy ![]() Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47468187]A wiesz, ona przecież teraz 18mcy, lęk separacyjny, może zęby, może skok jakiś - Dorka ostatnie dni nieznośna, a wczoraj rzekła tata i dzisiaj zaczęła widząc mnie wołać mama -wczesniej mowiła mama, ale to tak gdy płakała to mnie wołala - a dzisiaj ewidentnie widzi mnie i mówi z uśmiechem: mama no i 3 dolne nam wylazły, uff, czyli mamy 14 zębów.[/QUOTE]U mnie mama tylko tez jak płacze a tak to na wszystklich woła: AAAA
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
o matko ale za nami noc
Leosiowi ida dolne trojki i czwórki na raz, kręcił się popłakiwał i tak go luluałam od 3 ranodo tego złapałam schiza bo maleństwo odwróciło się chyba w strone flaków i nie czulam ruchow, na szczeście jest już ok i z powrotem czuje go wyraźnie ech, wyglądam jak zoombie |
|
|
|
#244 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
eee nie , ona zawsze cyckowa, ale miałysmy przynajmniej te 2/3h przerwy w nocy, a teraz najchetniej by nie wypuszczała uu Na szczescie w dzien jest rzadziej, bo od rana do drzemki na spacerze, popołudniu obiad, zabawa i znowu na dwor, wiec chociaz tyle![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Czy jest tu dzieciaczek, co ma 6 lub mniej zębów?
Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-07-28 o 09:31 |
||
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat zaproponowanego przez Ciebie rozwiazania chce uniknac; japonskie pary tak sie do siebie zwracaja a ja sobie tego nie wyobrazam |
|
|
|
|
#246 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nigdy bym nie "puściła bez słowa" jakby moja mama uderzyła Oliwkę, też jestem od niej w pewnym sensie uzalezniona ale to juz przesada. Cytat:
![]() Cytat:
cO do Kude - ignorować. ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- My mam y 7: na górze jedynki i lewą 4, na dole jedynki i dwójki i lewa 4
|
|
#247 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
FEWCIA I NETI napisalam do Was w k. odnśnie macierzyńskiego i zwolnienia, pomożecie?
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
mika z wlasnego krzaczka spokojnie mozna dac niemyte owoce. U nas jablko prosto ze sklepu tez zjada czasami niemyte - wyciagnie z siatki i nie odda az nie bedzie ogryzkiem ;-) A dzis na obiad jadla kukurydze z maslem; myslalam, ze nawet ogryzek nie zostanie tak smakowalo.
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Marsi napisałam tylko la się mało znam na ubezpieczeniach.
Charliz może właśnie lepiej jakieś'uzdrowisko dla Oli? Może udałoby Ci się załatwić jakieś sanatorium?? Hje tak smutno się czyta Twoje posty Trzymam kciuki za jak najszybsza wyprowadzke![]() Witam! My właśnie dojeżdzamy na Hel. Udało się bez korków. Jutro już koniec urlopu wracamy do domu ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#251 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz ponadrabiam, ale najpierw powiem, że miałam tragiczną noc. Ami miała późno drzemkę bo wcześniej była babcia więc wstała z niej o 17:25.
Skutek tego taki był, że słaniała się na nogach, ale nie sposób było jej położyć do 1:25 w nocy. Emocje wisiały na włosku, wszystko u niej powodowało już mega płacz. Ledwo stała np, ale chciała puszczać bańki, coś nie szło to pad na ziemię z mega rykiem. Ubujałam bidę wreszcie, ale szczerze przyznam, że padałam już na twarz, bo marud taki jak stąd do meneq. I wiecie co? Obudziła się o 5:30! Bo kupa, a potem rozbudziła się dokumentnie i poszła spać o 7;30. O 9;30 wstałyśmy całkiem. Nie wiem skąd ona ma siłę bo ja jej nie mam,kawą się ratuje |
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wczoraj zanesla w aucie i spala do rana. Ale porobiłam jej wczoraj fajne zdjęcia ![]() http://dziecisawazne.pl/18-niezwykly...iem-roslinami/ trochę zabaw, chociaż może dla ciut starszych?
|
|
#253 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Bokeh poka zdjęcia!
A co do Młodej - gdyby się po prostu bawiła to jeszcze luz, ale ten hałas :p Od jakichś 2 tygodni jest ciągłe "mamoooooo" (odmienia już poprawnie, jest mama, mamo czasem mami), ale takim jęcząco-marudząco-piskliwym tonem, mama ma ratować z każdych tarapatów i robić wszystko w przewidziany przez Małą sposób, broń cię panie Boże zrób coś inaczej ) i przyznaję że to trochę trudno znieść![]() Wiecie - chyba pojadę na działkę do cieszyna z tatą i Ami - na parę dni. Tż nie da rady bo praca, ale dojechałby w piatek wieczorem. Któraś ma blisko? Zapraszam, także na działeczkę ![]() I kminię czy lepiej jechać dziś na wieczór czy jutro z rana. Chyba obstawiam wieczór, bo zaśnie w aucie.. |
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
A wyobrazasz sobie, ze do konca zycia rozmawiajac ze swoim tz, Ty zwracasz sie do niego per "tato" a on do Ciebie per "mamo"? Tate mam jednego, matka tz tez nie jestem, taki sposob zwracania sie do siebie jest dla mnie aseksualny. I co? Bedzie mi mowil: "Mamo, kocham Cie"? Wez przestan! Stoczylam zatarty boj z tz, zeby mu japonska tradycje z glowy wyperswadowac i kiedy w koncu przyznal mi racje, to mialabym proponowac jej odgrzebywanie. ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- szaja jak liczyc slowa, ktore wypowiada Yae? Osobno zbior japonskiego i polskiego, sumowac, czy tylko liczyc te, ktore sie powtarzaja? Jak Ci sie wydaje? |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq: my do siebie z Tż tak mówimy często dość i oboje stwierdziliśmy że trzeba przystopować bo się czujemy mniej męzem i mniej żoną. Każde z nas oprócz mamą i tatą ma jeszcze parę tożsamości.
Ale trudno to wyplemić. |
|
|
|
#257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie poczekaj, do tz moge mowic per "Ty", ale to nie jako odmiana gramatyczna, tylko cos na zasadzie wymiennosci z imieniem, np.: Ty, zrobic ci kawe? |
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a zdjęcia dodam do klubu na blogu też będą ale może Wam już pokażę jedno
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powiedzmy, ze jestescie w miejscu publicznym, ot w sklepie, tz jest w oddali i wolasz go do siebie. Przeciez nigdy nie zawolasz go mowiac: "tato!". Prawda? |
|
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
hej
jestem na bieżąco, może w tym tygodniu uda mi się coś popisać z Wami, bo trochę luźniej w pracy, okres urlopowy się zaczął; ja dopiero na przełomie sierpnia i września, więc jeszcze dłuuuuugo weekend byłam sama z Filipem, bo TŻ został w pracy; nawet moi rodzice gdzieś wybyli; upał nas nieźle wymęczył, młody miał ponad 3-godzinne drzemki w dzień ![]() co do mówienia po imieniu, to Filip złapał jakąś fazę na to, bo do tej pory była tylko mama, tata, baba, ciocia itd., a teraz prawie zawsze dodaje imię; i tak np. ja jestem "mama enina" ; i zna imiona wszystkich psów sąsiadów, więc jak idziemy na spacer, to w kółko powtarzamy, który jest który;meneq, jak Filip jeszcze nie mówił mama i chciałam, żeby skojarzył to słowo ze mną, to mówiłam np. "chodź do mamy", "mama to zrobi", a nie "chodź do mnie".....; nie wiem jak inaczej przekonać Yae
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podajcie przyklad zastosowania "mamo/tato", kiedy rozmawiacie miedzy soba, bo mam wrazenie, ze sie nie rozmumiemy. Zwracajac sie do Yae zawsze mowie "tata", ale nie miedzy soba. |
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
no własnie chyba mówicie o czymś innym
|
#263 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale czasem zdarzy się, że mówie np "ej ojciec chodz sie poprzytulać " ale to z takim przekąsem bardziej
|
|
#264 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
Dzieki za rade, zawsze mowie o sobie "mama", gdzies wyczytalam, ze dziecko na poczatku nie bardzo rozumie zaimki osobowe; z tego samego wzgledu o sobie nie mowi w pierwszej a trzeciej osobie, bo wszyscy sie tak do niego zwracaja ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
No wlasnie, czyli mialam racje: mowisz do tz "tata", kiedy sytuacja dotyczy Hani, ale nie kiedy jestescie sami. To teraz wyobraz sobie, ze w sytuacjach sam na sam tez tak do niego mowisz. Czyz nie dziwne troche?a w zartach, to rozumiem ;-) |
||
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Ty nie chcesz nawet w obecności dziecka tak?
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
To ja też nie zrozumiałam. U nas tak samo jak Bokeh.
|
|
|
|
#267 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kulturze japonskiej, mowi sie tak caly czas. A nie chce sztucznie namnazac "mamo/tato" w rozmowach przy Yae. Bo u nas tez sa dialogi z przykladu o parowkach |
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie: któryś maluszek oprócz Pietraszka śpi już w swoim normalnym łóżku? no i oprócz Yae, bo tutaj od początku inaczej
![]() bo u nas w łóżeczku już za nic nie będzie spał, zaraz się wybudza jak go przeniosę z naszego i chyba musimy kupić łóżko
|
#270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już wypatrzyłam w ikea, http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59012280/ mamy kupić zaraz po powrocie z wakacji i będziemy rozpoczynać naukę, tym samym będziemy musieli się przenieść do innego pokoju na noc bo nasza sypialnia jest na dole a pokoje dzieci u góry Leoś to taki świrus,że przewrót przez bramkę na schodach może być dla niego pryszczem a jak nie wyjdzie to trudno, bedziey spać w 4
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.

Nie jestem w stanie napisać nic więcej...
Juz sie naszykowałam. Sie zobaczy, czy w ogole zalezy mu na dziecku, a co do mnie to....... Moze kiedys w odległej przyszłosci, jesli zobacze ze naprawde sie zmienił to zastanowie sie nad tym.....
. Jak nie zdążę się umyć -myje się gdy mały wstanie. Idziemy razem do łazienki - biorę mu auta albo zajmuje rozmową podczas minutowego prysznica - "jak czeszesz włoski" "wstaw pranie"-wtedy on czesze włoski lub pokazuje jak wlewa płyn do pralki. Lub usilnie podaje mi kapcie przez szybę prysznica
i jakoś to lepiej czy gorzej ale idzie. Myślę że się da tylko trzeba nie raz mocno kombinować.
I to jeszcze musi się przy tym przeglądać w lustrze i oczywiście podziwiać
wcześniej podobnie reagowała, ale teraz rzuca wszystko czym się zajmuje i leci z prędkością geparda ;p
chyba pierwszy raz tak mu sie zdarzylo
co prawda mial mega kryzys po 18tej ale tu juz ja wkroczylam do akcji bo o takiej godz nie chcialam aby zasnal bo to raczej nie byloby na noc
wiec go przetrzymalam tak ze zasnal o 20.50
22.05.2008
14.08.2011![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
to i tak krótko, ja tak mam od paru miesięcy