Popisy waszych "światowych" znajomych:D - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-15, 17:14   #241
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
To jest bardzo nietypowe, wręcz niespotykane.
Dziecko czteroletnie nadal uczy się języków. Przy metodzie, którą opisujesz (jeden język jedna osoba) mieszania jest niewiele. Pojawia się jednak, gdy dziecku pewne słowa w danym języku są łatwiejsze (np. Orange sok zamiast Sok pomarańczowy). Inna sprawa, ze zasób słownictwa dziecka na tym etapie nadal dynamicznie się rozbudowuje. I zwyczajnie nie ma opcji by dziecko znało słowa o tym samym znaczeniu w obydwu językach. W związku z tym bardzo często mieszanie języków związane jest właśnie z próbą budowania wypowiedzi.
Poza tym dzieci do pewnego etapu nie rozróżniają: teraz mówię po polsku, a tera po angielsku. Mówią po prostu językiem, który znają.
To prawda, bardzo dobrze to opisałaś .
Przypadek, o którym wspomniałam jest bardzo nietypowy - może to jakiś niespotykany talent, inteligencja językowa czy coś takiego
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 17:14   #242
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Bo w tej angliii taka taniochaaa i jak zrobie zakupow za 50 funtow to jem i jem i jem i jem a w polszy za to jeden obiadek

Taaaa i te ziomki to najczesciej jedza najtanszy syf z tesco.
Drabino, bo tak jest
Nawet biorąc pod uwagę odpowiedniki produktów, a nie tańsze zastęniki (czyli marki danego marketu).
Stary 2014-08-15, 17:16   #243
201604181004
Konto usunięte

No mi tam sie zdaje ze ceny sa dosc podobne a mieso porzadne czy alkohol sporo tansze. Kwestia tego ze ktos zarobi 1000 futow i za 50 ma impreze a w polsce zarobi 1000 zl a zakupy zrobi za 250. No ale jakos mi sie nie wydaje ze dobrej jakosci zywnosc w anglii jest tania jak barszczyk.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 18:09   #244
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No mi tam sie zdaje ze ceny sa dosc podobne a mieso porzadne czy alkohol sporo tansze. Kwestia tego ze ktos zarobi 1000 futow i za 50 ma impreze a w polsce zarobi 1000 zl a zakupy zrobi za 250. No ale jakos mi sie nie wydaje ze dobrej jakosci zywnosc w anglii jest tania jak barszczyk.
Dobrej jakości żywnoś nie jest taia jak barszczyk- ani w Polsce ani w Anglii.
Róznica jest taka, że za podobne produkty w Polsce zapłącisz więcej niz w Anglii.

Kilka lat temu podczas wakacji w Polsce doświadczyłam różnic cen. niestety jest drastyczna, na niekorzyść Polski.
Stary 2014-08-15, 18:12   #245
201604181004
Konto usunięte

No to ja najwidoczniej doswiadczylam czegos innego
Stary 2014-08-15, 18:18   #246
201604190934
Konto usunięte

jedzenie zagranico drogie
im czystsze w sensie nieprzetworzone, tym droższe

kupienie produktów na litr zupy to około 10e, a kupienie zupy "tej samej" w ilości jednego litra-1,2
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 21:02   #247
mary_poppins
sissy that walk

Jeśli chodzi o popisy znajomych, to nigdy nie zapomnę sytuacji, gdy będąc w "starszej podstawówce" spotkałam się w wakacje z dawną koleżanką. Dziewczyna wyjechała z rodzicami do Anglii, a w czasie spotkania mieszkała tam od 3 miesięcy - nie dość, że miała duże problemy z mówieniem ("jak to było po polsku?"), to jeszcze w sklepie stała przy kasie z 10 minut, nie mogąc się doliczyć kwoty którą miała zapłacić (rzędu 5 zł) i tłumacząc, że jej się już złotówki z funtami mylą. Dziewczynka, ze 12 lat, a mózg już wyżarty kompleksami
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 21:35   #248
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrej jakości żywnoś nie jest taia jak barszczyk- ani w Polsce ani w Anglii.
Róznica jest taka, że za podobne produkty w Polsce zapłącisz więcej niz w Anglii.

Kilka lat temu podczas wakacji w Polsce doświadczyłam różnic cen. niestety jest drastyczna, na niekorzyść Polski.
Cytat:
No to ja najwidoczniej doswiadczylam czegos innego
Ja jadąc najpierw do uk turystycznie mówiłam rany jak tam drogo.
Potem jak już miałam zamieszkać tam to zmienilam zdanie.
Wg mnie wszystko zależne jest od przeliczania. Jeżeli np.wezme pod uwagę że u nas krople do nosa sudafed (często używałam więc to porównanie szybko przyszlo mi do głowy) w Pl kosztuje ok 13zl a w uk 3gbp, to sobie myślę w Uk drożej bo to ~15zl. Jednak jeżeli weźmiemy jednostkę do jednostki, czyli jak ktoś zarobi 1000zl a 1000gbp to jednk na korzyść uk.
Nawet biorąc pod uwagę stawkę godzinową- w uk najniższa 6.30gbp czyli dwa sudafedy a w Pl 10zl nawet jednego nie kupię.
Wiadomo, że niektóre rzeczy są w pl tańsze, inne tam, ale ogolnie tam jestem w stanie więcej kupić za tą samą kwotę niż w Pl porównywalnej jakości. -

Edytowane przez wskazówka
Czas edycji: 2014-08-15 o 21:38
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-15, 21:59   #249
201604181004
Konto usunięte

Jezu rece opadaja. Pisalam juz o stosunku cen do zarobkow ale to nie zmienia faktu ze jedzenie w polsce jest tanie i sporo rzeczy jest duzo tanszych. Naprawde nie jestem uposledzona i zdaje sobie sprawe ze wartosc nabywcza w uk jednej pensji jest wieksza niz w polsce. Serio.
Stary 2014-08-15, 23:17   #250
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
nie wiem czy to nawet trzeba za granice wyjechac, tydzien temu jestem w PL suchamy radia chyba eska, rozmowa prowadzacego z mloda dziewczyna,
"co robisz?"
"jestem na szoppingu z moimi bestfrendami"
ja
Eh Eska i tym podobne rzeczy

Cytat:
Bo w tej angliii taka taniochaaa i jak zrobie zakupow za 50 funtow to jem i jem i jem i jem a w polszy za to jeden obiadek

Taaaa i te ziomki to najczesciej jedza najtanszy syf z tesco.
Cytat:
Wiadomo, ze jesli chodzi o sile nabywcza, to w PL jest stosunkowo duzo drozsze, to jasne. Tyle, ze do tego dochodzi czasem, ze ceny sa nizsze/bardzo podobne po prostu przekladajac po kursie danej waluty na PLN... To Ci dopiero jajca jak balony

PS. Jak sie czlowiek dowiaduje, ze niektorzy w zyciu nie slyszeli o takich miastach jak Mediolan czy Bazylea, to nieco podupada wiara w Narod...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2014-08-15 o 23:18
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 02:28   #251
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Moja ciotka wyjechala do Niemiec 30 lat temu z dziecmi.
Jej syn znalazl sobie zone Polke. W zwiazku z tym moja ciotka i wujek dla dzieciakow to nie sa "babcia i dziadek" tylko "oma und opa".
Jak kiedys przyjechala do mojej mamy, a swojej siostry, ktora mieszka we Wloszech przywiozla jej w prezencie super-wypasny zestaw kosmetykow pod prysznic... ktory mozna bylo i w IT kupic za oszalamiajace 1€. Ogolnie czesto zachowywala sie jakby rzeczy z Niemiec to byl taaaaki rarytas dla Polakow...

Stane jednak w obronie ludzi zapominajacych polskiego. Moja mama mieszka 10 lat i faktycznie sie zapomina, troche w tym naszej (mojej i ojca) winy, bo zamiast ja poprawic/zwrocic uwage olewalismy jak np zamiast zakonnica mowila suora, zamiast magistrat/urzad miasta mowi comuna etc. No bo znamy na tyle ten jezyk, ze rozumiemy co mowi z kims kto z jezykiem wloskim nie ma stycznosci miala czasem delikatne problemy, ale chyba jej przeszlo.
Jedyne co mnie irytuje, ze jak rozmawia z kolezanka-Polka to sie zapomina i rozmawia po wlosku. Imho to przesada (w sensie gdy sa we dwie, bez Wlochow).

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-16, 13:59   #252
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Stane jednak w obronie ludzi zapominajacych polskiego. Moja mama mieszka 10 lat i faktycznie sie zapomina, troche w tym naszej (mojej i ojca) winy, bo zamiast ja poprawic/zwrocic uwage olewalismy jak np zamiast zakonnica mowila suora, zamiast magistrat/urzad miasta mowi comuna etc. No bo znamy na tyle ten jezyk, ze rozumiemy co mowi z kims kto z jezykiem wloskim nie ma stycznosci miala czasem delikatne problemy, ale chyba jej przeszlo.
Jedyne co mnie irytuje, ze jak rozmawia z kolezanka-Polka to sie zapomina i rozmawia po wlosku. Imho to przesada (w sensie gdy sa we dwie, bez Wlochow).

dziwne to bardzo, starsza kobieta 10 lat za granica i zapomina. Nie zapomina tylko pokazuje jaka "swiatowa" jest. Jestem 25 lat poza PL i jak lece do PL to jakims cudem udaje mi sie mowic tylko po polsku. Moje dzieci ktore urodzily sie za granica tez jak sa w PL to mowia tylko po polsku.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 14:05   #253
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
dziwne to bardzo, starsza kobieta 10 lat za granica i zapomina. Nie zapomina tylko pokazuje jaka "swiatowa" jest. Jestem 25 lat poza PL i jak lece do PL to jakims cudem udaje mi sie mowic tylko po polsku. Moje dzieci ktore urodzily sie za granica tez jak sa w PL to mowia tylko po polsku.
Nie, serio nie - nijak nie stara sie pokazac jaka jest swiatowa. Pragne zauwazyc ze starsi ludzie generalnie zapominaja wielu rzeczy - takze slow - a co dopiero ktos, kto z jakimis slowami nie ma zbytnio stycznosci na codzien.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-08-16, 14:07   #254
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, serio nie - nijak nie stara sie pokazac jaka jest swiatowa. Pragne zauwazyc ze starsi ludzie generalnie zapominaja wielu rzeczy - takze slow - a co dopiero ktos, kto z jakimis slowami nie ma zbytnio stycznosci na codzien.

Moja mama jest w US tez 25 lat i jest po 60, i tez nie ma problemu z polskim
I znam bardzo bardzo bardzo duzo takich starszych ludzi

Haters Gonna Hate
Stary 2014-08-16, 14:18   #255
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Raaaaanyyyyy... mial byc watek na wesolo o smiesznych zachowaniach, a nagle stal sie wielkim oredownikiem poprawnej polszczyzny i stylu 'upadlam na leb z drugiego pietra i nie zlamalam karku - da sie? da sie"

Kazdy inaczej przyswaja jezyki i u kazdego zapominanie i 'zapominanie' bedzie mialo prawo byc inne. Jasne, jak ktos po 3 tygodniach zapomina polskich slow to jest to dziwne, ale jesli ktos wiele, wiele lat mieszka poza granicami kraju, nie ma stycznosci z polskim jezykiem, to ma prawo paru slow zapomniec, nie sili sie na 'Swiatowosc"
Wrecz mnie to u mnie lekko irytuje, bo lapie sie na tym, ze 4 jezyki mieszam. Gdy chce cos szybko powiedziec, to nie zastanawiajac sie rzucam wyraz, ktory najszybciej mi sie skojarzy.

Poza tym NIENAWIDZE spolszczonych nazw geograficznych.
Arabista, ktory spolszczyl Abu Dhabi na Abu Zabi ma u mnie kreche po calosci.
Zamiast przeanalizowac Khaleej Arabski, to spolszczyl nazwe miasta z Egipskiego akcentu
Juz bardzi pasowaloby Abu Dzabi jak juz.

Poza tym, nie wszystkie nazwy sa spalszczane, to po co to w ogole robic?
Wypadaloby znac nazwe geograficzna w jezyku lokalnym plus miedzynarodowym.

Koniec off topu... no i jak jest off top po polsku?

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 14:37   #256
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość

Koniec off topu... no i jak jest off top po polsku?
Dygresja
Stary 2014-08-16, 14:40   #257
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Moja mama jest w US tez 25 lat i jest po 60, i tez nie ma problemu z polskim
I znam bardzo bardzo bardzo duzo takich starszych ludzi
No i super, a kazdy jest inny.
Nie smieje sie z czyichs dzieci, ze pozno zaczely chodzic, a przeciez da sie wczesniej bo ja znam takie co mialy 7 miesiecy i chodzily.
Nie wmawiaj mi czegos, akurat moja mame znam i nie sili sie na zadna swiatowosc.
Ja sama, mimo ze mieszkam w Polsce, czasem stoje i "podaj mi .... To" "co?" " no..... (10 sekund) koszyk (czy inna rzecz)." bo zwyczajnie nie umiem skojarzyc nazwy rzeczy ;-)

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-08-16, 14:48   #258
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
No i super, a kazdy jest inny.
Nie smieje sie z czyichs dzieci, ze pozno zaczely chodzic, a przeciez da sie wczesniej bo ja znam takie co mialy 7 miesiecy i chodzily.
Nie wmawiaj mi czegos, akurat moja mame znam i nie sili sie na zadna swiatowosc.
Ja sama, mimo ze mieszkam w Polsce, czasem stoje i "podaj mi .... To" "co?" " no..... (10 sekund) koszyk (czy inna rzecz)." bo zwyczajnie nie umiem skojarzyc nazwy rzeczy ;-)

co innego jest jak sie zapomina jak sie cos nazywa oczywiscie czasami sie zdarza, a co innego mieszanie polskiego z innym jezykiem. NIe wierze ze ktos po 10 latach zapomnial jak jest po polsku zakonnica czy urzad miasta

Haters Gonna Hate
Stary 2014-08-16, 14:57   #259
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
co innego jest jak sie zapomina jak sie cos nazywa oczywiscie czasami sie zdarza, a co innego mieszanie polskiego z innym jezykiem. NIe wierze ze ktos po 10 latach zapomnial jak jest po polsku zakonnica czy urzad miasta
A ja wierze, skoro uzywa na to tylko wloskich okreslen

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-16, 14:59   #260
Neonka_
Raczkowanie

Cytat:
Też znam osoby co mieszkają zagranicą po 10 lat i nie mylą języków, nie zapominają słów. Ale nie widzę powodu dla którego nie miałabym nie wierzyć Mojwie, że jej mama zapomina niektóre polskie słowa. Nie jesteśmy robotami, każdy jest inny. Sama miałam okres kiedy sporo używałam angielskiego i potem bardzo często brakowało mi polskiego słowa na określenie czegoś. Przeszło mi dopiero po kilku miesiącach kiedy już nie miałam takiej styczności z językiem ang.

Wysłano z tel.
Neonka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 15:08   #261
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Neonka_ Pokaż wiadomość
Też znam osoby co mieszkają zagranicą po 10 lat i nie mylą języków, nie zapominają słów. Ale nie widzę powodu dla którego nie miałabym nie wierzyć Mojwie, że jej mama zapomina niektóre polskie słowa. Nie jesteśmy robotami, każdy jest inny. Sama miałam okres kiedy sporo używałam angielskiego i potem bardzo często brakowało mi polskiego słowa na określenie czegoś. Przeszło mi dopiero po kilku miesiącach kiedy już nie miałam takiej styczności z językiem ang.

Wysłano z tel.
Zgadzam się w zupełności )
MNie casami brakuje słów i owszem. Nie chodzi o to, że zapomniałam języka, ale bywa, że słowa angielskie przychodzą pierwsze. Nic dziwnego- biorąc pod uwagę ile i jaki mam kontakt z językiem polskim.
Kwestie tego czy ktoś zapomina polskich słówe, zwrotów i określeń nie jest wg mnie zwizane tylko z predyspozycjami indywidualnymi.
Są ludzie, którzy Polskę zabierają ze sobą.
Jadę ulicami miasta i widzę, gdzie mieszają (zapewne) Polacy, bo na budyna wiszą polskie talerze satelitarne itp.
Stary 2014-08-16, 16:10   #262
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Tyle ze starsi ludzie, ktorzy czegos zapominaja, maja raczej problem ze swiezszymi a nie starszymi wspomnieniami ?

Przylaczam sie do zdziwienia - jak dla mnie dorosla osoba zapominajaca po 10 latach polskiego to jakas masakra ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 16:29   #263
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Tyle ze starsi ludzie, ktorzy czegos zapominaja, maja raczej problem ze swiezszymi a nie starszymi wspomnieniami ?

Przylaczam sie do zdziwienia - jak dla mnie dorosla osoba zapominajaca po 10 latach polskiego to jakas masakra ?
jeszcze u mlodych niedojrzachyl co mysla ze sa "kul" jakos rozumiem to zachowanie to starszych juz mnie strasznie dziwi

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-08-16 o 16:32

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-16, 17:55   #264
Hibiku
Zakorzenienie

Zauważyliście przypadkiem, że język jest tworem żywym, a nie "nauczyłem się raz i tak mam"? Czytając książki, ucząc się intensywnie, obcując z językiem - wzbogaca się słownictwo i konstrukcje, nie czytając, słownictwo się zapomina. W liceum potrafiłam płynnie mówić kilkoma dialektami, na studiach mogłam mówić typowo filozoficznym językiem - od dawna nie korzystam z obu rzeczy i o ile na papierze tekst zrozumiem, o tyle sama musiałabym się poważnie wysilić żeby coś powiedzieć. Wiedza została głownie w słowniku biernym, niekoniecznie w czynnym.

Mam trochę znajomych z różnych krajów, część z nich to Polscy emigranci - pewien były wykładowca ściągnięty specjalnie do Stanów żeby tam działać naukowo (więc dość tęgi umysł, a przy tym cudowny człowiek), bardzo się cieszy z każdej okazji rozmawiania po Polsku, bo samo czytanie nie wystarcza i otwarcie przyznaje się, że zapomina wiele słów.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 18:17   #265
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Zauważyliście przypadkiem, że język jest tworem żywym, a nie "nauczyłem się raz i tak mam"? Czytając książki, ucząc się intensywnie, obcując z językiem - wzbogaca się słownictwo i konstrukcje, nie czytając, słownictwo się zapomina. W liceum potrafiłam płynnie mówić kilkoma dialektami, na studiach mogłam mówić typowo filozoficznym językiem - od dawna nie korzystam z obu rzeczy i o ile na papierze tekst zrozumiem, o tyle sama musiałabym się poważnie wysilić żeby coś powiedzieć. Wiedza została głownie w słowniku biernym, niekoniecznie w czynnym.

Mam trochę znajomych z różnych krajów, część z nich to Polscy emigranci - pewien były wykładowca ściągnięty specjalnie do Stanów żeby tam działać naukowo (więc dość tęgi umysł, a przy tym cudowny człowiek), bardzo się cieszy z każdej okazji rozmawiania po Polsku, bo samo czytanie nie wystarcza i otwarcie przyznaje się, że zapomina wiele słów.
Dokładnie. Istnieje zasadnicza różnica mdzy słowem mówionym, pisanym.
I tak jak piszesz jest kwestia tego czego słownictwo dotyczy.

Dziwię się, ze niektórym jest to ciężko zrozumieć.
Stary 2014-08-16, 18:53   #266
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie. Istnieje zasadnicza różnica mdzy słowem mówionym, pisanym.
I tak jak piszesz jest kwestia tego czego słownictwo dotyczy.

Dziwię się, ze niektórym jest to ciężko zrozumieć.
A mnie ciężko zrozumieć, jak można zapomnieć języka, którym się operowało przez załóżmy 40lat swojego życia na rzecz języka, którego znam od 10

I także mam rodzinę za granicą, niektórzy od wieeeelu lat, są to ludzie ok 50roku życia i jakoś potrafią się ładnie i składnie wypowiedzieć po polsku nie zapominając 'jak to było' mimo wszystko, gdy się wyjeżdża, chyba się nadal używa języka polskiego w mowie i piśmie, choćby z rodziną. Więc JAK można zapomnieć? Dla mnie mimo wszystko totalna abstrakcja.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 19:06   #267
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Idąc tym tropem, poprawnie byłoby powiedzieć: "Byłam w school, a potem poszłam do shopu kupić milk".
No nie, bez przesady, nie o to mi chodziło
Chodziło mi o:
Cytat:
Owszem, są poprawne w różnych językach
(przewrotne, ale prawdziwe ) i o:
Cytat:
jasne, że czasem można iść na ustępstwa żeby być lepiej zrozumianym, ale to nie sprawia, że taka formułka staje się poprawna.
IMO bardziej istotne jest bycie dobrze rozumianym aniżeli puryzm językowy, stąd staram się na forach nie nadużywać słów takich jak replika, ambiwalentny, inwektywa itp. mimo, że przecież są poprawne... ale mało komunikatywne. Nie znoszę tzw. pseudointelektualnego bełkotu, kiedy ktoś sili się na mocno wyrafinowane słownictwo, które jednak nie niesie ze sobą żadnej merytorycznej treści lub wypowiedzi, która jest tylko językowym ozdobnikiem i nic poza tym. Idąc tym tropem wolę, aby ktoś używał anglicyzmów, zamiast polskich odpowiedników, jeśli ma to zwiększyć komunikatywność bądź ekspresję jego wypowiedzi, jeśli jednak ktoś używa ponglisha tylko po to, by wręcz przeciwnie, jego wypowiedź była mniej komunikatywna, to również przyłączam się do tępienia takiego zjawiska
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-16, 19:08   #268
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukurukku Pokaż wiadomość
A mnie ciężko zrozumieć, jak można zapomnieć języka, którym się operowało przez załóżmy 40lat swojego życia na rzecz języka, którego znam od 10

I także mam rodzinę za granicą, niektórzy od wieeeelu lat, są to ludzie ok 50roku życia i jakoś potrafią się ładnie i składnie wypowiedzieć po polsku nie zapominając 'jak to było' mimo wszystko, gdy się wyjeżdża, chyba się nadal używa języka polskiego w mowie i piśmie, choćby z rodziną. Więc JAK można zapomnieć? Dla mnie mimo wszystko totalna abstrakcja.
Normalnie przestań czegoś używać na codzień na 10 lat i sama sprawdź. Albo spróbuj sobie przypomnieć niektóre rzeczy, których uczyłaś się jako dziecko i zastanów się na ile teraz jesteś w stanie z marszu je odtworzyć.
Jesteś pewna, że nie ma ŻADNYCH luk w twojej pamięci? Bo mówimy tu o lukach rzędu pojedynczych słów...
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-16, 19:17   #269
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Normalnie przestań czegoś używać na codzień na 10 lat i sama sprawdź. Albo spróbuj sobie przypomnieć niektóre rzeczy, których uczyłaś się jako dziecko i zastanów się na ile teraz jesteś w stanie z marszu je odtworzyć.
Jesteś pewna, że nie ma ŻADNYCH luk w twojej pamięci? Bo mówimy tu o lukach rzędu pojedynczych słów...
Dokladnie, nie mowie tu o wtracaniu w kazde zdanie wloskich slow,tylko o jakies pojedyncze czasem. Ta zakonnica mi sie skojarzyla, bo mama z nimi jakis czas mieszkala i odruchowo mowila "suora cos tam" ;-) a jak ktos pytal co to, to musiala sie zastanowic.

Czy zadna z Was, swiecie oburzonych, nigdy nie probowala komus czegos powiedziec i nie potrafila znalezc slowa...

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-08-16, 19:26   #270
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Luki to jedno ale postawa 'zapomniałam polskiego, bo jestem na emigracji' absolutnie do mnie nie przemawia. Tym bardziej, że kontakt z rodziną, przyjaciółmi chyba odbywa się w języku polskim.

Sama luki miewam, oczywiście. Swoją drogą, nie używałam roweru przez 10 lat i jak użyłam to jednak mi wyszło

Cytat:
Dokladnie, nie mowie tu o wtracaniu w kazde zdanie wloskich slow,tylko o jakies pojedyncze czasem. Ta zakonnica mi sie skojarzyla, bo mama z nimi jakis czas mieszkala i odruchowo mowila "suora cos tam" ;-) a jak ktos pytal co to, to musiala sie zastanowic.

Czy zadna z Was, swiecie oburzonych, nigdy nie probowala komus czegos powiedziec i nie potrafila znalezc slowa...

Tak, każdemu brakuje czasami słowa, zapomni czy ma zaćmienie. Ale jak wyżej wspomniałam, wg mnie to głupie tłumaczenie 'a bo zapomniałam, bo ja to taka inglisz teraz jestem'.

Nie odnoszę się tutaj akurat do Twojej matki, tylko do takich co to zapominają nagminnie polskiego na rzecz języka obcego.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości