|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
Cytat:
Będę bardzo wdzięczna ![]() ![]() Obudziłam się z mega poczuciem winy i ściskaniem w brzuchu z tegoż właśnie powodu. Bo wczoraj po spotkaniu zombiłam jeszcze parę godzin bez ważnego powodu zamiast iść spać. Bo obudziłam się o 9, a nie wcześniej. Bo obudziłam się o 9 a nie o 9:30 zgodnie z budzikiem. Bo przełożyłam dzisiejsze ranne zajęcia i do 14 nie mam żadnej lekcji. Bo dzisiaj rano dopiero zrobiłam coś, co powinnam była zrobić w czwartek wieczorem. Bo dziś z powodu ferii mam mało zajęć, a skoro tak, to powinnam mieć plan jak w tym oceanie wolnego czasu udoskonalić swoje życie i przy okazji zbawić świat. Ech... ![]()
![]() |
#2702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad. biura podróży, to z tego, co czytałam, raczej właśnie praca na umowę zlecenie i sezonowa, czyli jednak z możliwością dostosowania do innych aktywności. Jak będę miała konkretniejsze info, to dam znać. Tygrysie, gdy Cię dopada ten atak powinności, to co robisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może się najzwyczajniej nie wyspałaś? ![]() Nie mam nawet jednych korepetycji od tygodnia, czeka mnie drugi jałowy. Żyję tym co wydarzy się najbliżej, wizyta w UP Warszawa, urodziny córki. Obecnie nadal lezę w łóżku, bo tak. Tygrysinko... masz ochotę mnie odwiedzić i spędzić ze mną swój wolny od korepetycji dzień?
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2704 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziś "poradziłam sobie" tak, że rozpisałam na kartce kilka czynności do wykonania rozbitych na drobne zadania (typu - 1.wydrukować raport, 2. wypełnić 3. zeskanować 4. wysłać itd. i odhaczałam kolejno) Trochę mi to pomogło, ale mały ucisk w brzuchu dalej jest. Coś jakby panika, że czas leci, a ja co? ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]() Bardzo chętnościowo bym się z Tobą spotkała ![]() ![]() A Ty Kochana masz córkę którą codziennie musisz ogarniać, to już się liczy jako etat, a korki to już nadgodziny ![]()
![]() |
#2705 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że podobała Wam się koszula
![]() Widuję w sieciówkach zwykłe koszule czy swetry z perełkami z zawrotnymi cenami, więc postanowiłam, że sama jakoś dam radę zrobić chociaż coś podobnego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2707 |
Zakorzenienie
|
Haha ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2708 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nebulka - rządzicie debeściaki jedne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej nie, przyzwyczaiłam się, że muszę znaleźć czas na wszystko i koniec. Sprzątanie to dla mnie etap wstępny do nauki. Jeśli dookoła mam jakieś porozwalane rzeczy itp. to nic mi nie chce wejść do głowy. A kiedy wokół mnie jest porządek, to aż miło mi się uczy i wiem, że nic mi nie będzie przeszkadzać ani rozpraszać ![]() Dziękuję, niemniej jednak jestem załamana tyloma poprawkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś poważnie zastanawiałam się nad założeniem wątku "Niepozytywnie", żeby sobie poużywać ![]() ![]() ![]() A co u Aper? ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Zakorzenienie
|
Dziś mega zadanie do wykonania.
Przechodzę przez różne etapy, różne emocje. Najpierw niedowierzanie i adrenalina aż po uszy. Wstałam, pobiegłam do łazienki, wracam, patrzę, a tu łóżko pościelone - nawet nie pamiętałam kiedy je pościeliłam. Przewija mi sie przez głowę film, że to super szansa, że wreszcie jakiekolwiek zaczepienie w świecie moich studiów, że nie zawiodę i że niech żyje!! Mija któraś godzina gdy wgłębiam się w temat, odkopuję stare projekty, przedzieram się przez wzory, pojawia się 100 pytań do... siebie samej. Zaczynam osiągać szczebel paniki połączonej z rezygnacją, ściska mnie w żołądku, a czuję to jeszcze bardziej z powodu ostatniego przytrucia. Powoli klarowne myślenie i wiara, ze dam radę odpływa w głąb, a na wierzch wypływa - zawalę to, nie dam rady, to nie dla mnie, za wysokie progi na moje nogi i zamyka mi się głowa na nowe informacje. Byłam po dziecko, zjadłyśmy obiad i siedzę dalej. Zatrzymałam się na drugiej linijce liczenia, bo na wykresie nie znalazłam wartości, które z tych prostych obliczeń wyszły. Znów znany mi bardzo dobrze stan zawieszenia. Tylko tym razem bardzo mi zależy, żeby mi wyszło. ![]() ![]() ![]() Od modlenia się nic sie samo nigdy nie obliczyło.... Zaczynam panikować. Załamka i standardowe hasła w głowie na temat beznadziejności i bycia jedynie konsumentem powietrza - bezużytecznym. Na razie obserwuję co się ze mną dzieje starając się nie ulegać temu. Robię dziennik stanów umysłowych którym być może się nie poddam. Nic przyjemnego.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2713 |
Zakorzenienie
|
![]() Już mi sie na płacz zbiera. Tak było zbyt często, koniec końców i tak to co trzeba było zrobić było zrobione. Bombardują mnie nieprzychylne myśli i nie myślę! Rozluźniam przeponę i oddycham głęboko. Nie przestaje grać w środku mojej głowy płyta z opiniami na temat mojej osoby - tymi kiepskimi opiniami... Idę zrobić sobie kawę. Dostałam pozwolenie na pytanie się o wszystko, ale nie mam konkretnych pytań, mam jeden wielki znak zapytania: i co teraz?! W myślach przekreslam sie jako współpracownika firmy, a przeciez nic nie jest przesądzone. Własny łeb swoim wrogiem zamiast sprzymierzeńcem...
![]() ![]() |
![]() |
#2714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam zamiar sformułować konkretne pytania-problemy i spróbować sobie na nie odpowiedzieć. Często jest tak, że chcę się dobrze przygotować, więc zaczynam rozgrzebywanie tematu od podstaw. Czasem lepiej skupić się na konkretnej rzeczy, od niej wyjść w poszukiwaniu odpowiedzi, zamiast usystematyzować wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już się kontaktował "zleceniodawca" pytając co tam jak tam... i kazał wrzucić tryb luźna guma!!! Ale ja tak nie potrafię, przejmuję się za bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2716 |
Lux Mundi
|
Cześć
![]() U mnie tiptopkami do przodu. Jutro podsumuję miniony tydzień - może okaże się, że jednak nie tak strasznie przebimbałam miniony czas. Miłego wieczoru ![]()
![]() |
#2717 |
Raczkowanie
|
Patri, cieszę się z zadania i mam nadzieję, że po trudnym początku będzie z górki. Że złapiesz jakąś metodę, nastrój, myśl – cokolwiek, co pozwoli Ci przebrnąć ten trudny etap. Bardzo, bardzo chcę, żeby Ci się udało i jeszcze żebyś znalazła w tym przyjemność!
![]() Tygrysku, mam wrażenie, że stawiasz sobie sprzeczne wymagania (wstałam za wcześnie/za późno), bo podświadomie i tak już wiesz, że chcesz sobie dowalić i tylko szukasz powodu. Tzn. nie wiem, ale tak to widzę sama po sobie. Coś na zasadzie: chcesz – znajdziesz sposób, nie chcesz – znajdziesz powód. Taka zawoalowana autoagresja (kolejny owoc ziarna posadzonego w mojej głowie przez Patri, które nawożone przez resztę Waszych spostrzeżeń, chyba całkiem dobrze rośnie ![]() ![]() Zauważyłam, z czego mniej więcej wynika mój problem z pisaniem na forum. I w ogóle kilka innych problemów ostatnio. Mój wzrok ślizga się po literach, mózg ślizga się po tematach. Brakuje mi ostatnio skupienia na jednej rzeczy, bycia tu i teraz. Nie wiem, jak rozwiązać to na długą metę. Na krótką idę sobie zaaplikować porcję kofeiny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2718 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiem że moje wyrzuty wobec siebie są paradoksalne, ale tak jak piszesz wiedzieć coś a przyjąć do siebie to dwie różne rzeczy niestety. Ostatnio Change wrzuciła w klubie super tekst o działaniu vs reagowaniu i szukam tu tropu, bo to było świetne spostrzeżenie - są osoby (ja pasuję do tej definicji jak ulał), które mają tendencję/czują się zobowiązani do reagowania na to co myślą, mówią i czują inni (albo co wydaje się że inni myślą i czują) zamiast do działania wg własnego ja. Tylko że może się zdarzyć, że dwie różne osoby,autorytety lub "autorytety" mówią nam coś innego. Modelki na reklamach bielizny mają szczuplejsze biodra niż ja. Kilka osób z rodziny mówi mi, że jestem za chuda. Sama też mam jakieś spostrzeżenia, pewnie mocno "inspirowane" tymi innymi. Dwie sprzeczne sprawy, a przecież jestem nauczona żeby reagować na potrzeby i sugestie innych. Nie mogę jednocześnie schudnąć i przytyć, wstać przed 9 i po 9, więc mogę się czuć winna z tego powodu. no i się czuję. kurde, to się nazywa mieć namącone w głowie ![]() ---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Cytat:
![]() Wiem że moje wyrzuty wobec siebie są paradoksalne, ale tak jak piszesz wiedzieć coś a przyjąć do siebie to dwie różne rzeczy niestety. Ostatnio Change wrzuciła w klubie super tekst o działaniu vs reagowaniu i szukam tu tropu, bo to było świetne spostrzeżenie - są osoby (ja pasuję do tej definicji jak ulał), które mają tendencję/czują się zobowiązani do reagowania na to co myślą, mówią i czują inni (albo co wydaje się że inni myślą i czują) zamiast do działania wg własnego ja. Tylko że może się zdarzyć, że dwie różne osoby,autorytety lub "autorytety" mówią nam coś innego. Modelki na reklamach bielizny mają szczuplejsze biodra niż ja. Kilka osób z rodziny mówi mi, że jestem za chuda. Sama też mam jakieś spostrzeżenia, pewnie mocno "inspirowane" tymi innymi. Dwie sprzeczne sprawy, a przecież jestem nauczona żeby reagować na potrzeby i sugestie innych. Nie mogę jednocześnie schudnąć i przytyć, wstać przed 9 i po 9, więc mogę się czuć winna z tego powodu. no i się czuję. kurde, to się nazywa mieć namącone w głowie ![]()
![]() |
#2719 |
Zadomowienie
|
Tygrysku, cytat to tylko fragment ksiazki, calej nie czytalam, ale podobno jest bardzo dobra i warto ja przeczytac, bo duzo mowi o radzeniu sobie z takimi emocjami , co do tego tekstu, to ja go jeszcze odbieram w ten sposób.Wyobrazmu sobie, ze jest nowy dzień. Wstaje rano, słońce głaszcze mnie po twarzy, myślę "ten dzień należy do mnie" ta chwila o ile w ogóle się pojawia trwa baaardzo krótko i może być zmącona przez inne osoby. Nie umiałam nigdy być osobą, która potrafii mieć takie dobre dni, że aż to widać... Wszystko uzależnione od drobnych sytuacji i porażek, nastrójów i zachowania innych ludzi :p Nieumiejetnosc wybierania tego na co sie ma ochote...A gdy nic sie nie dzieje, zamieranie w sobie :P Coś przeciwnego do tego co potrafii autonomiczna jednostka taka jak Czerwiec, ktora zna wartosc swojego indywidualizmu i potrafi cieszyc sie kazda chwila
#2720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2721 |
Zakorzenienie
|
Dziewczęta - w Warszawie coś co można polecić mojej koleżance:
"czesć; na gwałt potrzebne mi są namiary na jakąś przytulną restaurację na wyjątkowe swiętowanie - poleć mi coś. kolacja ma być w tą sobotę więc nie mam dużo czasu ". Macie jakieś propozycje?
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-02-04 o 21:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2722 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Nie będę się odnosić do postów bo szczerze mówiąc nie mam na to siły. Walczę nadal, ale wizja sesji do marca i potem kolejne kolokwia na dobry początek semestru letniego wprowadzają mnie w stan silnego niepokoju. Rozmyślam nad powrotem na terapię bo nie daję sobie rady z tymi wszystkimi negatywnymi emocjami we mnie. Niby coś idzie do przodu, ale to tylko pozory. Moje całe życie jest chyba jednym wielkim pozorem. Do sklikania, J. |
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Zadomowienie
|
Padam, poprzednia noc była taka krótka. A rano spodziewam się kuriera, więc raczej nie pośpię. Naklikam coś w dzień.
Zrobione dziś: * śniadanie dla 2 osób na wynos * spacer dwadzieścia-ileś kilometrów * zdalne nawigowanie M. po Warszawie * zakupy spożywcze * obiad dla 2 osób * czytanie Christie * przemysłowa ilość tartych buraczków ![]() * zmywanie * maska na stopy
![]() |
#2724 | ||
Zakorzenienie
|
Cześć!
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2725 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Emi!
![]() Jak dzisiejszy dzionek rozpoczełaś? Pozytywnie? Sen sporo spraw mi w głowie ułożył, panika nieco minęła, bardzo powoli ogarniam całość i wykrystalizowało się część pytań.
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-02-05 o 09:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#2726 | |||||
Lux Mundi
|
Cześć
![]() Przed 9 odstawiłam Fiodora na zabieg, mam nadzieję, że dobrze zniesie narkozę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Z racji tego, że zawsze byłam meteoropatką podczas deszczy, burz i ogólnego spadku ciśnienie czuję się paskudnie, aczkolwiek z wiekiem jestem bardziej wyczulona. Cytat:
![]() Tym kapsułkowych średnio wierzę ![]() ![]() Cytat:
Mam gdzieś zachowaną rozpiskę z tego czasu - od połowy maja do początku lipca. Egzaminy zaliczone w terminie, piątki nawet były [! ![]() Jak jak to robiłam ?! ![]() A dziś? Śmiech na sali ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2727 | |||||||||
Lux Mundi
|
Cytat:
Też lubię ![]() ![]() Pewnie dlatego w większości spraw cechuje mnie słomiany zapał i brak cierpliwości. Cytat:
Podziękowała ![]() ![]() Też go lubię ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() U mnie dochodzi jeszcze genetycznie uwarunkowana nadmierna potliwość, poniekąd więc jest to wyjaśnione. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Zakupy w galeriach są dla mnie męczące, a serial i wino powodują ból głowy i senność. Z rana po takiej eskapadzie czuję się jak wyżęta ![]() Cytat:
![]() Ja lubię tą wersję ==> https://www.youtube.com/watch?v=_DlHmoYP7V4 I na nowo odkrywam electroswing ==> https://www.youtube.com/watch?v=vg44EXdNaoo Cytat:
![]() ![]() ![]() A historie Tereski i Okrętki czy Janeczki i Pawełka czytać mogę zawsze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nad najstraszniejszą będę się za chwilę pochylać ![]() Też zacznę od sformułowania pytań. Cytat:
![]() Ja niestety za często się relaksuję z winem ![]() Mnie galerie też ogólnie męczą, ale mam na to sposób - limitowany czas, np. dwie godzinki od 19 do 21, nie ma wtedy prawie wcale ludzi, jest spokojnie i przestronnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2729 | |
Zakorzenienie
|
Ja biorę guaranę, ale przestała chyba na mnie działać. Piję też kapsułki musujące plussszz witaminy + żeń-szeń.
Cytat:
![]() Ja też mam tydzień przed @, póki co jest ok. Ćwiczę regularnie, byłam u fryzjera, zrobiłam grzywkę, zmieniłam kolor włosów, staram się jeść normalnie, na razie jest ok. Ale pewnie napadnie mnie głód słodyczowy... Zamierzam w tłusty czwartek upiec muffiny orzechowo-czekoladowe ![]() ![]() Mnie za to zakupy odstresowywują. Uwielbiam galeria handlowe, zwłaszcza jak są przeceny ![]() ![]() Póki co ogarnia mnie stres, boję się, że nie zalicze poprawki z angielskiego.... Nie nauczę się w tydzień na poziom proficiency. Strasznie się boję, że nie dam rady. Robię przykładowe ćwiczenia, ściągnęłam 3 książki, ale kiepsko mi idzie. Wszystko to dla mnie czarna magia. Nic z tego nie robiliśmy na studiach... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | |
Lux Mundi
|
Cytat:
![]() W formie relaksatora sprawdza się u mła jeno vodka ![]() ![]() ![]() ![]() Żywiec - żeń szeń w dawce 1000 mg w jednej ampułce daje takiego kopa, że musiałabyś wypić jakąś kosmiczną liczbę tych pluszy, żeby był zbliżony efekt ![]() Fiberon można stosować na noc ![]() Co do procentowego udziału w walce z tłuszczami i cukrami miałam ulotkę na ten temat. Mimo usilnych próśb - producent poprzestał na tym, co jest napisane na opakowaniu, wychodząc chyba z założenia, że kto miał się dowiedzieć, to się dowiedział ![]() Do pozostałych postów odniosę się z opóźnieniem - Fiodor wrócił i następuje żmudny proces odzyskiwania władzy w kończynach ![]() W międzyczasie do zrobienia : * pranie - sztuk 3 lub 4 * rozwieszenie + dołożenie do kominka, żeby szybciej schło ![]() * zmiana obrusów i obrusików we wszystkich pokojach * zmiana pościeli, koca i pidżamy u mnie * wszystkie podłogi z chlorem * zmycie ze wszystkich szyb kocich łap ![]() * upieczenie 1/3 biszkoptów [ będę robić tort ![]() ![]() Było coś o ambiwalencji uczuć - chyba Tygrysiak pisała ![]() W moim przypadku dzieje się podobnie : wcześniej odnotowałam niechęć do robienia list, które tak na prawdę nic nie dają i dają pozór tego, że coś robię. W chwili kiedy pisałam powyższą listę poczułam przypływ sił, jakby świadomość zaplanowania czegoś i realizacja zamierzenia dały mi minimalne - ale jednak - poczucie, że panuję nad własnym życiem. Dziwne ![]()
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2013-02-05 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.