|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 5
Cytat:
![]() |
#2702 |
Wtajemniczenie
|
Wróciłam biedniejsza o 2 tysie....
Wracając z Warszawy zajrzeliśmy do sklepu z rzeczami dla maluchów (wózki, wanienki, ubranka) na Puławskiej w Mysiadle EuroBaby, ale czad, wszystko tam jest, można kupić w jednym miejscu całą wyprawkę od A do Z. Co do wózków, to duży wybór i ogromna ekspozycja...polecali nam wózki Tutka, całkiem fajne... A i przyszła mi grzechotka z Fisher-Price ![]()
![]() |
#2703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do wszystkiego staram się przykładać i myśleć o tym co robię, to jest takie moje "zboczenie" mam kręćka na tym punkcie...ślub planowałam przez 2 lata, poczęcie dziecka też ![]() ![]() ![]() A ja wierze w takie nawrócenie, dowód takiego nawrócenia chodzi po ulicy w moim mieście.....jest bardzo dużo takich osób które na łożu śmierci się nagle nawracają....albo w wieku 80 lat zaczynają chodzić do kościoła.
![]() |
#2704 | ||||
Rozeznanie
|
Heh, dziecko o najbardziej biblijnym imieniu tutaj, nie zostanie ochrzczone
![]() Cytat:
![]() Nasze dziecko będzie klękało razem z nami, a że my z mężem modlimy się codziennie, i to na głos - w naszym domu to samo będzie robiło również nasze potomstwo. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2705 | |||
Zadomowienie
|
Uu...trzymam się od nich z daleka...Nic mnie tak nie drażni jak ich łażenie po domach
Cytat:
Cytat:
![]() Super! ![]() Cytat:
![]() Do mnie też dziś przyszła grzechotka ![]()
![]() |
#2706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wierzysz w to, że to nawrócenie, czy w to, że to strach przez nieznanym, śmiercią? Te osoby,które w wieku 80 lat zaczynają chodzić do Kościoła to moim zdaniem właśnie takie osoby, które nagle uświadamiają sobie, że boją się śmierci i tego co może je spotkać po drugiej stronie - a nuż coś jednak jest i co wtedy? Ale na pewno nie nawrócenie.
![]() |
#2707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2708 |
Zakorzenienie
|
Jak sie nazywało to na zgage? Wzielam renie ale nie pomaga i zaraz mi chyba rurę przepali!!!!!
#2709 |
Raczkowanie
|
Co do chrztu - my będziemy chrzcić, przyznaję się bez bicia, dlatego że tak wypada. Poza tym obawiałabym się, że moja matka pójdzie i ochrzci mi dzieciaka w tajemnicy, naprawdę. Ona jest bardzo wierząca, moja babcia też i cały czas słucham jakie to z nas (tż i mnie) "grzeszniki" oraz 'bezbożniki". Nawet wczoraj mama zapytała mnie czy się modlę, czym niesamowicie podniosła mi ciśnienie. Jeśli chodzi o Kościół, to chodzimy z tż na wesela, pogrzeby, chrzciny. Moja ostatnia spowiedź była "przedślubna", kiedy to dowiedziałam się, że będę miała "krzywe dzieci, które będą cierpieć za moje (i tż) grzechy". Więcej nie poszłam i mam bardzo negatywne nastawienie co do Kościoła, ofiar, przyjmowania księdza jak jakiejś królowej angielskiej na kolędzie, etc.
Co do religii w szkołach, to mam nadzieję, że w mojej miejscowości zmieni sie "obsada" katechetów - z opowieści moich koleżanek, które mają dzieci w wieku np komunijnym wynika, że wg zakonnic uczących w podstawówkach rodzice naprawdę nie powinni mieć innych zajęć poza prowadzaniem dzieciaka do kościoła. Bo np msze o 16/17 są "obowiązkowe" - dzieci obecne na takiej mszy dostają naklejkę albo rysują uśmiechnięte słoneczko w zeszycie, nieobecne rysują chmurkę z deszczem. Poza tym zawsze jest pytanie "kto był wczoraj na mszy" i pytanie"a czemu ciebie nie było?". I taki dzieciak, który nie był jest piętnowany. No chore no. Albo wstawaj biedny rodzicu i naginaj o 6 rano do kościoła z dzieciakiem pod pachą bo "trzeba na roraty". Mojej koleżanki córka (1 klasa podstawówki) musiała rysować koronę cierniową za każdym razem jak nie była na gorzkich żalach w wielkim poście. To jest mała miejscowość, w której Kościół ma bardzo dużo do powiedzenia, księża są traktowani jak "święte krowy", np proboszcz jednej parafii leży na oddziale ginekologicznym w izolatce za każdym razem jak musi leżeć w szpitalu i odpowiedni personel (bo chyba nie ginekolodzy :P) do niego przychodzi. Bo to taka ważna persona jest.
#2710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A najlepsze za organistę chcieliśmy znajomego więc musieliśmy tego z kościoła zapytać się czy zgadza się aby nasz znajomy nam grał ( który go czasem zastępował ) ksiądz delikatnie zasugerował nam , że to jest organisty praca i mimo wszytsko , że nie będzie grał powinniśmy mu zapłacić ![]() Na szczęście ten organista mnie znał uczył kiedyś mnie w szkole i powiedział , że jemu to na rękę i on nie przyjmie żadnych pieniędzy i miło mu bardzo , że przyjechaliśmy go się o to zapytać . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Wtajemniczenie
|
Niezdolność z przyczyn natury psychicznej do zawarcia związku małżeńskiego po stronie mężczyzny.
![]() |
#2712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2714 | ||
Konto usunięte
|
Dzień Dobry!!
Dziewczyny jesteście niesamowite. Zostawiłam forum wczoraj po południu a wyście wyprodukowały tyle stron!! Cytat:
![]() Super!! ![]() Cytat:
![]() Widzę że poruszacie dużo ważnych tematów. Czytam uważnie i muszę przyznać, że moi rodzice i teściowa w ogóle do niczego się nie wtrącają - wesele zorganizowaliśmy sobie sami (rodzice nawet byli dumni że nic nie musieli pomagać), tak samo teraz tylko dzwonią i pytają się czy wszystko w porządku i czy dobrze się czuję. Naprawdę bardzo to doceniam tym bardziej, jak czytam Wasze historie o tabunie odwiedzających w szpitalu. My planujemy ochrzcić dziecko. Jeśli chodzi o same chrzciny, na pewno będzie to uroczystość kameralna (najbliższa rodzina), nie wiem czy będziemy organizować w domu czy w restauracji. Dla mnie takie "domowe uroczystości" są wspaniałe, przypominają mi dzieciństwo i wspaniałą rodzinną atmosferę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2715 |
Rozeznanie
|
powiem tak, mój mąż pochodzi ze strasznie religijnej rodziny przy czym kluczowe słowo to STRASZNIE. Jak masz 40 stopni gorączki to i tak nie możesz nie iść w niedziele do kościoła, u mnie był luz zawsze w domu w tematach religijnych ale teraz po poznaniu rodziny męża, moja rodzina zrobiła się kościelna na pokaz. My ogólnie do kościoła nie chodzimy, no w święta się zdarza
![]()
#2716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnego macie księdza, mój by mnie do kościoła nie wpuścił ![]()
![]() |
#2717 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I tak sobie mysle ze tych pozytywnych przykladow parafi to malo w porownaniu do negatywnych. Sama dwa lata temu mialam sytuacje w rodzinie, ze zmarl wujek. Ksiadz krzyknal chyba ze 2tys i to dlatego, ze wujek nie wpuszczal go po koledzie. Na szczescie znalezli sie inn ksieza w in ych miejscach bardziej ludzcy. Dziewczyny, a zmieniajac temat- pewnie juz bylo, ale... jak to jest z tymi niedrapkami? Jedna para zapobiegawczo do szpitala, czy pozniej tez sie przydaja? W ogole powiem szczerze, ze gdyby nie forum to nawet bym nie wiedziala ze cos takiego istnieje ![]() I dolaczam dzis do tych niewyspanych. Plecy dokuczaja jak tylko moga. Zadne poduchy mnie nie ratuja:banghead: Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2719 | ||||
Rozeznanie
|
Wiecie co, tak w temacie ślubów kościelnych, chrzcin i Boga, to w zasadzie każdy, kto bierze ślub kościelny, przysięga przed ołtarzem, że przyjmie i po katolicku wychowa potomstwo. To jedno z pytań przed przysięgą, kojarzycie? Więc jeśli ktoś nie chrzci dziecka dając mu, powiedzmy, wybór na przyszłość, a wcześniej przysięgał wychowanie w wierze, to można się zastanowić nad zasadnością ślubu kościelnego.
A gdzie tam... Nie znam żadnego księdza, który by tak twierdził, a znam naprawdę wielu, uwierz ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Teoretycznie są w porządku, ale ja w ubiegłym tygodniu czytałam ulotkę (mam taką mieszankę olejków z apteki na kaszel) i jak wół jest napisane, że konieczna wcześniej konsultacja z lekarzem, bo nie ma danych dotyczących ewentualnej szkodliwości. Więc pozostałam przy mleku z miodem i czosnkiem. Ale ja nie byłam w takim stanie co Ty.... Cytat:
![]()
![]() |
#2720 |
Zadomowienie
|
dziewczyny poproszę o mocne kciuki
![]() ![]() jadę do tego lekarza, żeby powtórzył usg, odezwę się jak wrócę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2721 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2722 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Są też takie kaftaniki...pajacyki które mają opcję "niedrapki" w rękawku ![]()
![]() |
#2723 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() My oboje z tżtem mamy wszystkie sakramenty (oprócz ślubu kościelnego), nie praktykujemy, ja od paru lat nie wierzę w Boga i kościoły omijam szerokim łukiem. Z mojej strony chrzest w naszym przypadku jest kompletną hipokryzją. Ja nie chcę chrzcić, ale mój tż chce ![]() Nosz kurde! Próbuję przekabacić tż, ale z drugiem strony wiem, że jest to dla niego ważne. Powiedziałam, że ja do księdza prosić o chrzest na pewno nie pójdę, bo czuła bym się z tym nie fajnie. Nie mam pojęcia co zrobić w tej sytuacji? Trzymać przy swoim i nie czuć się hipokrytom? Czy robić szopkę 'bo wypada' ? ![]() Biorę się za pisanie planu pracy magisterskiej :| Trzymajcie kciuki, bo póki co mi nie idzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyrażnie dali nam do zrozumienia ze uprawiasz sex po to żeby mieć potomstwo, bo przecież sex powinien być dopiero po ślubie....tak zgodnie z religią...legalnie ![]()
![]() |
#2725 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2726 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2727 |
Zakorzenienie
|
Akkma tu będę zamawiać http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=9899679
|
![]() ![]() |
![]() |
#2728 |
Rozeznanie
|
co do wyboru chrzestnych ja wybiorę brata na chrzestnego z racji tego, że mamy bardzo dobry kontakt ze sobą i zawsze wiedziałam, że będzie dobrym chrzestnym to samo męża kuzynka jest bardzo (przynajmniej dla mnie)dobrym człowiekiem)
Gdy bylam mała i pytałam się mojej mamy po co są chrzestni to mi powiedziała, że rodzice wybierają chrzestnych na wypadek gdyby im coś sie stało i tak jakby wskazują osobe która powinna się zaopiekować ich dzieckiem do której mają zaufanie i wiedzą że dziecka nie skrzywdzą. Jakoś tak to zapamiętalam i tak tez postanowiłam wybrać chrzestnych. Co do samego chrztu tutaj jest tak: idzie się do księdza, mówi się ze chcemy chrzcić, ksiądz się pyta a macie ślub, a my tak mamy, a on uwierzę na słowo, pasuje wam ten i ten termin. i cała papierologia nie istnieje ![]() ![]()
#2729 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2730 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wszyscy są na miejscu, łatwiej ze wszystkimi się umówić. I nie mamy dylematu z mężem w której częsci rodziny- jego czy mojej, spędzamy który dzień świąt (odległość 250 km). A wianek- moja przyjaciółka miała wianek- wyglądała przeuroczo. ![]() Co do chrzcin- widzę, że temat wzbudził spore emocje. Poza wymiarem religijnym, który jest dla mnie osobiście bardzo istotny, bardzo miła okazja, by spędzić czas z przyjaznymi nam ludźmi. Bo ja poza rodziną, którą będę miała ochotę widzieć na tej uroczystości, planuję zaprosić też kilkoro przyjaciół. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.