Reklama

Jednym z najważniejszych powodów prawie każdego trądziku – pospolitego, różowatego, grudkowego czy torbielowatego – jest łojotok wywołany przez zaburzenia hormonalne. Ale niezależnie od przyczyn, przebiegu czy metod leczenia tych chorób, mają one jeszcze jedną wspólną cechę – ich nasilenie i często też wyleczenie zależy od spożywanego jedzenia. Bo dieta może zarówno zaostrzyć objawy trądziku, jak i nas przed nimi uchronić!

Reklama

Fot.: iStock

Trądzik – czego nie jeść

Jedzenie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną, skład i ilość wydzielanego łoju, aktywność wywołujących stan zapalny bakterii oraz nasilenie tego stanu. Od lat naukowcy wskazują na grupy pokarmów, które mogą przyczyniać się do zaostrzenia objawów trądziku i znacząco utrudnić jego leczenie.

Mleko i produkty mleczne

Spożywanie mleka (zwłaszcza odtłuszczonego) powoduje podniesienie w organizmie poziomu insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1). Ich wysoki poziom przyczynia się do nieprawidłowego złuszczania korneocytów (marstwuch komórek naskórka) oraz rozrostu sebocytów – komórek gruczołu łojowego (specyficznych komórek naskórka), które wydzielają sebum. Czyli, przyczyniając się do powiększenia się sebocytów, nabiał powoduje zwiększone wydzielanie łoju i blokowanie ujść gruczołów łojowych.

Ładunek glikemiczny

Zaostrzenie objawów trądziku zaobserwowano również przy spożywaniu jedzenia o tak zwanym wysokim ładunku glikemicznym (ŁG). Ładunek glikemiczny to wskaźnik dokładniejszy niż indeks glikemiczny. Określa on wpływ danej żywności na zmiany poziomu cukru we krwi, uwzględniając zarówno rodzaj węglowodanów zawartych w jedzeniu, jak i ich ilość zawartą w jego porcji. Dieta o wysokim ładunku glikemicznym prowadzi do wysokiego poziomu insuliny, konsekwencją czego jest wzrost insulinopodobnego czynnika wzrostowego (IGF-1) i we efekcie zwiększone wydzielanie łoju oraz nieprawidłowe złuszczanie komórek naskórka.Chcąc zadbać o stan skóry, należy zwracać uwagę nie tylko na indeksy glikemiczny, ale przede wszystkim na ładunek glikemiczny i rezygnować z produktów, które mają wysokie (powyżej 20) ŁG. A to oznacza, że z diety powinno się wykluczyć między innymi:

  • produkty z białej mąki (białe pieczywo i makarony),
  • soki i słodzone napoje,
  • frytki i pieczone ziemniaki,
  • płatki kukurydziane,
  • słodycze.

Sól

Całkowita rezygnacja z soli jest raczej niemożliwa, warto jednak ograniczyć jej spożycie i unikać produktów, które zawierają jej większe ilości (np. czipsów, żółtych serów, wędlin). Głównymi składnikami soli kuchennej jest chlorek sodu i jod. Spożywany w nadmiarze chlorek sodu może wywoływać w skórze stan zapalny. Natomiast duże ilości jodu, zwłaszcza u osób cierpiących na autoimmunologiczne choroby tarczycy, przyczyniają się do zwiększenia poziomu hormonów tarczycowych we krwi i w konsekwencji silniejsze przetłuszczanie się skóry.

Fot.: iStock

Dieta na trądzik – co jeść, żeby nie mieć pryszczy i wągrów?

Żeby poprawić stan swojej cery i zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się na niej nowych krostek i zaskórników powinno się spożywać pokarmy bogate w substancje o potwierdzonych właściwościach antytrądzikowych:

  • kwasy omega-3, które działają przeciwzapalne i zwiększają płynność łoju, zapobiegając postawaniu wągrów,
  • cynk, który ułatwia regenerację skóry i reguluje wydzielanie sebum,
  • witaminę E, która działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się skóry,
  • karotenoidy (prekursory witaminy A), które chronią skórę przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników oraz zapobiegają łojotokowi.

Kwasy omega-3 znajdziemy w oleju lnianym i rzepakowym, orzechach włoskich, siemieniu lnianym oraz rybach – łososiu, dorszu, szprotce, makreli i tuńczyku. Cynk dostarczymy organizmowi spożywając pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, białą fasolę, kaszę gryczaną i chleb żytni razowy.Duże ilości witaminy E zawierają olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, ziarna zbóż, orzechy laskowe i migdały oraz tłuste ryby.Za to karotenoidów warto szukać w pomidorach (zwłaszcza pomidorkach koktajlowych), papryce czerwonej, marchewce, brokule, jarmużu, natce pietruszki, szpinaku oraz melonach, brzoskwiniach i morelach.

Reklama

Zobacz także: Trądzik różowaty wymaga odpowiedniego leczenia i pielęgnacji. Nie bez znaczenia jest także dieta! Zdjęcie główne: iStock

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane