Reklama

Dieta odpowiednio dobrana do stanu cery niejednokrotnie może zdziałać więcej niż same kosmetyki. Bardzo często to właśnie spożywanie nieodpowiednich produktów niekorzystnie wpływa na stan cery, przyczynia się do powstawania problemów skórnych czy stanów zapalnych. Dzięki świadomym wyborom i skomponowaniu jadłospisu uwzględniającego stan cery jesteśmy w stanie pożegnać wiele z tych problemów. Dziś rozwiewamy wątpliwości na temat diety dla cery trądzikowej.

Reklama

Dieta przeciw trądzikowi – jakie produkty warto spożywać?

O wskazanie produktów najbardziej polecanych dla osób posiadających cerę trądzikową poprosiłyśmy dietetyk i psychodietetyk Sylwię Leszczyńską, która prowadzi Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „SANVITA”. Zwraca ona uwagę na konieczność włączenia do diety produktów, które są źródłem m.in. cynku, siarki, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Oto 5 grup produktów, które będą najlepszym źródłem składników pomagających w poprawie stanu cery trądzikowej:

Orzechy, pełne ziarna zbóż, pestki dyni - zawierają witaminę E, kwasy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B (ich braki nasilają objawy trądziku), selen, cynk, który jest korzystny w zwalczaniu trądziku.

Czerwone i zielone warzywa i owoce – doskonałe źródło przeciwzapalnej witaminy C, 1 papryka pokryje ponad 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.

Fasola i soczewica - źródło cynku i siarki, regulujące wydzielanie sebum i przyśpieszające gojenie się ran.

Tłuste ryby - Za pomocą odpowiedniej podaży kwasów EPA i DHA w nich zawartych można złagodzić stany zapalne skóry. Aby zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego organizmu na tego rodzaju kwasy, dobrze uwzględnić w swojej diecie spożywanie tłustych ryb raz lub dwa razy w tygodniu, np. łososia. Znaczną ilość kwasów zawierają także sardynki.

Olej krokoszowy, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, lniany, sezamowy – wszystkie wymienione korzystnie wpływają na kondycję skóry. Zbyt mała ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie skutkuje występowaniem trądziku i zaskórników. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć kwasów LA i ALA, dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem. Z nich powstają substancje zwane prostaglandynami, powodujące wzmocnienie naturalnej odporności skóry.

Picie wody to podstawa w dbaniu o cerę

Często przez nas bagatelizowane picie wody może okazać się nieocenione w poprawie ogólnego stanu cery, niezależnie od jej typu. Jak mówi dietetyk Sylwia Leszczyńska – „jeśli pijesz za mało wody w ciągu dnia może to prowadzić do osłabionej bariery naskórka. A w konsekwencji narażasz cerę na dostanie się alergenów i substancji drażniących, które powodują powstawanie lub nasilenie zmian trądzikowych”. Pamiętajmy więc, by wypijać dziennie minimium 1,5-2 litry wody. Nie tylko cera sucha potrzebuje codziennego nawodnienia!

Produkty zakazane dla osób posiadających cerę trądzikową

Bardzo często odpowiednia dieta na piękną cerę opiera się nie tyle na sięganiu po odpowiednie produkty, co na sumiennym i długofalowym omijaniu niektórych grup produktów. To właśnie eliminacja wielu niezdrowych przekąsek i przetworzonych produktów może być pierwszym krokiem do pożegnania trądziku i problemów skórnych. Wśród produktów, które w szczególności mogą przyczyniać się do nasilania trądziku dietetyk Sylwia Leszczyńska wymienia:

Słodycze – powodują zwiększenie stężenia glukozy we krwi i wydzielanie testosteronu, który pobudza działanie gruczołów łojowych.

Produkty solone i zawierające sód (np. benzoesan sodu, glutaminian sodu) – sód wydalany przez skórę sprzyja stanom zapalnym.

Wysokoprzetworzone produkty – należy wystrzegać się tych z dużą zawartością barwników, aromatów, konserwantów i innych sztucznych dodatków, które mogą nasilać zmiany skórne.

Potrawy ostro przyprawione – mogą potęgować powstawanie trądziku oraz zwiększać produkcję sebum

Kwasy tłuszczowe trans (margaryny twarde, ciasta i ciasteczka z ich dodatkiem) – wykazują działanie prozapalne.

Reklama

Czytaj też - 5 błędów pielęgnacyjnych, które powodują trądzik.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane