klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
jesień
Fotolia
Styl życia

5 produktów, które warto jeść jesienią

Niska temperatura, działanie wiatru i brak słońca silnie oddziałują na nasz organizm. Jesienne menu powinno być tak skonstruowane, by równoważyć skutki zmienionej aury. Sprawdźcie, w co powinna obfitować dieta na jesień!
Katarzyna Mordalska
listopad 06, 2015
Chcesz mieć piękne włosy? Zapomnij o... diecie!

Zdrowa dieta na jesień

Jesień pogodą raczej nie rozpieszcza, a im bliżej zimy, tym dni niestety coraz krótsze. Spada energia i chęć do działania. Głównie dlatego, że w tym okresie organizm pochłania więcej energii, a my nie zawsze pamiętamy o tym, by nieco zwiększyć kaloryczność posiłków, a także, by włączyć do diety produkty rozgrzewające, jak np. ostre przyprawy. Dieta na jesień powinna obfitować również owoce i warzywa (te drugie najlepiej na ciepło), które naturalnie zwiększą naszą odporność.  

jesień

Lista produktów, które warto włączyć do diety na jesienne dni

Oliwa z oliwek

Najlepiej sięgnąć po oliwę z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która nadaje się do jedzenia na surowo. Idealna jako baza do dressingów sałatkowych. Wzbogacenie diety o oliwę z oliwek podziała pozytywnie na błonę śluzową gardła, co wspomoże ochronę organizmu przed wirusami. Tłuszcz dobrej jakości to podstawa jesiennej diety.

Gruszki

To często niedoceniane owoce, a tymczasem stanowią kopalnię właściwości odżywczych. Jesienią szczególnie ważna jest obecność w tych owocach jodu, który nie tylko pozytywnie wpływa na działanie gruczołu tarczycy, ale także wspiera naturalną odporność poprzez „kontrolę” temperatury ciała. Mało kto wie, że gruszki – jako jedne z nielicznych owoców, gdyż głównym źródłem tego pierwiastka są ryby morskie – zawierają jod. Żal nie skorzystać w czasie, kiedy owoce te są najsłodsze!

Dynia

Podobnie jak z sezonu na gruszki, powinniśmy korzystać z sezonu na dynię. Ma działanie odkwaszające, a osoby dbające o linię ucieszy fakt, że dodatkowo wspomaga odchudzanie, gdyż jest całkowicie pozbawiona sodu.

Zawarty w niej B-karoten, podobnie jak włączenie do diety marchewki, zrekompensuje nam brak wakacyjnego słońca i zapewni lekką, naturalną opaleniznę. Na dynię powinni jednak uważać diabetycy, gdyż posiada ona wysoki indeks glikemiczny.

Zobacz także: TOP 5 dynia w roli głównej!

Figi

Te egzotyczne owoce, zwłaszcza w postaci suszonej, to skarbnica ważnych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Od wapnia, przez potas i magnez, aż po błonnik. Taka mieszanka minerałów i składników wzmacnia kości, obniża ciśnienie i pomaga zwalczać stres, a także wspiera pracę mózgu i układu trawiennego.  

Mikstura z mleka i fig to dobry oręż w walce z przeziębieniem. 2-3 figi wystarczy zalać szklanką mleka i zagotować. Tak przygotowany napój pić dwa razy dziennie.

Czarnuszka

Czarnuszka to mniej popularna przyprawa, która posiada właściwości rozgrzewające, dlatego warto sięgnąć po nią w okresie jesiennej słoty. Nie tylko wspomaga procesy detoksykacji organizmu, ale także wspomaga układ odpornościowy, usprawniając przyswajanie składników odżywczych oraz działając przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Po jakie produkty najchętniej sięgacie jesienią?

Komentarze
iStock
Styl życia Często chorujesz? Nadszedł czas zmienić swoją dietę!
Czy wiesz, że nasza odporność bierze się z … jelit?! Najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się w układzie pokarmowym. Wystarczy na stałe zmienić swój sposób odżywiania, by wzmocnić organizm! Co jeść, by nie chorować?
Materiał partnera
styczeń 29, 2019

Często chorujesz, a katar lub kaszel są nieodłącznym elementem twojej codzienności? Pora coś z tym zrobić! Zacznij stosować poniższe zasady, które wspomogą twój układ odpornościowy, a na pewno szybko zauważysz pozytywne efekty nowej diety.  1. Nie pomijaj śniadania  Od dziecka nasze mamy powtarzały, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I miały rację! Układ odpornościowy podejmuję walkę z chorobami, tylko wtedy gdy jest dobrze odżywiony. Pierwszy posiłek należy zjeść w ciągu godziny od wstania z łóżka. Śniadania powinny być sycące i rozgrzewające, ale nie mogą być za ciężkie. Zimą polecamy owsianki, jaglanki, jajka w każdej postaci lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa. Pamiętaj o warzywach, one też powinny znaleźć się w naszym śniadaniowym menu. 2. Jedz dużo warzyw i owoców Brzmi jak banał, prawda? Niestety, ale w praktyce wiele osób zapomina o warzywach i owocach, albo spożywa ich zdecydowanie za mało. Warzywa powinniśmy jeść do każdego posiłku, a owoce raz lub dwa razy dziennie, ponieważ mają sporo cukru. Warzywa można spożywać na wiele różnych sposób – w postaci sałatek, smoothie, zup, gulaszy czy zapiekanek. Wypróbuj je w wersji pieczonej w piekarniku z dodatkiem ziół, a zakochasz się w ich smaku! Jakie owoce najlepiej jeść? Cytryny, kiwi, pomarańcze, grejpfruty i jabłka. Mają mnóstwo witamin i mniej cukru niż inne owoce. 3. Wybieraj zdrowe tłuszcze Przez wiele lat panowało błędne przekonanie, że tłuszcze są złe dla naszego zdrowia. Otóż nie, wystarczy tylko wybierać te dobre! Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, a także omega -3, dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które wspomagają układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, rybach i siemieniu lnianym. 4. Sięgaj po...

Przeczytaj
kobieta na plaży
Fotolia
Przepisy Co nawadnia, a co odwadnia organizm?
W okresie lata przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie samą wodą człowiek żyje, zatem po jakie produkty sięgnąć, które pomogą uzupełnić poziom płynów? Sprawdźcie, co jeść oraz jaką wodę wybrać, a także listę produktów, które odwadniają organizm!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 26, 2015

Nie ulega wątpliwości, że produktem najlepiej nawadniającym organizm jest to, co najbliższe budowie naszego organizmu, czyli woda. Nasze ciało w ponad 65% składa się właśnie z wody. Picie dużej ilości wody jest ważne nie tylko w przypadku osób walczących o utratę kilogramów, ale o prawidłowe nawodnienie powinien dbać każdy. Jeśli macie z tym problem, podejmijcie nasze wyzwanie 8 szklanek wody dziennie! Źródlana czy mineralna, czyli jaką wodę wybrać? Woda wodzie nierówna, zwłaszcza woda mineralna zasadniczo różni się od wody źródlanej. Pewnie każdemu zdarzyło się sięgnąć po wodę ze sklepowej półki bez refleksji, co tak naprawdę pijemy. Woda, niezależnie od rodzaju, pozwala nam na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu oraz wspomaga proces jego oczyszczania z toksyn. Woda mineralna dodatkowo dostarcza większej ilości naturalnych składników mineralnych , takich jak wapń, magnez i sód , wspierających funkcje fizjologiczne naszego organizmu. Wodę źródlaną możemy pić bez ograniczeń , natomiast wody mineralnej, szczególnie wysokozmineralizowanej, nie powinniśmy wypijać codziennie w dużej ilości. Warto więc pić wodę mineralną i źródlaną naprzemiennie. Co nawadnia organizm? W skutecznym nawodnieniu organizmu pomocne będą nie tylko płyny, ale także niektóre warzywa i owoce , które w okresie lata warto włączyć do diety. Co jeść, żeby nawodnić organizm? Przede wszystkim produkty zawierające dużo wody w swoim składzie, czyli np. soczyste pomidory, które dodatkowo są bogatym źródłem potasu. Kolejnym „wodnym” warzywem są świeże ogórki, które w aż 95% składają się z wody , a co za tym idzie, są niskokaloryczne. Jeśli przy naturalnym wspomaganiu nawadniania wolałybyście sięgnąć po słodszy smak, idealnym rozwiązaniem będzie melon, który dostarczy naszemu organizmowi dużej dawki potasu. Oprócz...

Przeczytaj
jak wzmocnić odporność dziecka
Fotolia
Styl życia Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
Jesienią częściej niż zwykle dzieci łapią infekcje i chorują. Jak wzmocnić odporność dziecka, żeby uchronić je przed chorobami?
Katarzyna Brasiak
wrzesień 26, 2012

Jesień nie zawsze jest złota, a nagłe ochłodzenie, wiatr czy deszcz powodują, że zwłaszcza dzieci szybciej się przeziębiają. Niedojrzały układ odpornościowy niemowląt sprawia, że ich organizmy są mniej odporne na działanie chorobotwórczych wirusów i bakterii. Co można zrobić, żeby maluch nie złapał kolejnej infekcji? Jak uchronić malca przed gorączką i antybiotykami? Sprawdź, jak wzmocnić odporność dziecka jesienią!  Wzmacnianie odporności: ruch to zdrowie! Aktywność fizyczna: spacery,  zabawy ruchowe na powietrzu , bieganie, jazda na rowerze, wspinanie się na drabinki - to wszystko sprawia, że twoje dziecko będzie bardziej zahartowane. Nie rezygnuj z codziennego spaceru  nawet wtedy, jeśli maluch ma niewielki katar lub lekką chrypkę, albo gdy na dworze jest chłodno czy kropi mały deszczyk. Starsze dziecko (6-7 latek) chętnie będzie uczestniczyć w  zajęciach sportowych  razem z rówieśnikami, dlatego warto zapisać je na dodatkowe zajęcia zgodne z jego zainteresowaniami, na przykład taniec czy piłkę nożną. Wzmacnianie odporności: nie przegrzewaj Ubieranie dziecka zbyt ciepło ma zwykle skutek odwrotny od zamierzonego: maluchowi jest za ciepło, poci się, a potem wystarczy mały wiaterek i choroba gotowa.  Niemowlęciu , które jeszcze nie chodzi,  zakładamy jedną warstwę więcej , niż sobie (dodatkowa bluzeczka, sweterek lub kocyk). Dziecko, które już samo chodzi, ubieramy w tę samą ilość warstw ubrania, co siebie. Dopilnuj, aby w sypialni dziecka nie było zbyt ciepło:  optymalna temperatura to  18-20°C . Warto też codziennie przed snem przewietrzyć pokój. Wzmacnianie odporności: zdrowe odżywianie Odpowiednia  dieta wspomaga odporność organizmu , dlatego szczególnie teraz dbaj o to, żeby posiłki dziecka zawierały dużo witamin i minerałów. Wybieraj  sezonowe warzywa i owoce , a także wysokiej jakości nabiał, mięso i ryby oraz...

Przeczytaj
kobieta jesień
Fotolia
Styl życia 5 zdrowych nawyków, które warto sobie wyrobić jesienią
Zmienia się pora roku, więc zmianie powinny ulec także nasze nawyki żywieniowe. Coraz chłodniejsze dni zachęcają do włączania do diety rozgrzewających dań, które jednocześnie pozytywnie wpłyną na naszą sylwetkę. Dlaczego? Sprawdźcie!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 25, 2015

Aby coś miało szansę stać się nawykiem, nie powinniśmy zaniechać tej czynności przed upływem 30 dni. Tyle mniej więcej potrzeba na przyzwyczajenie się do nowego stanu rzeczy. Im wcześniej zaczniemy, tym lepiej! Gotowi? Sprawdźcie, jakie nawyki warto wyrobić sobie jesienią, a które przydadzą się także zimą. Szklanka wody z miodem i cytryną Taki napój ma zbawienny wpływ nie tylko na naszą odporność, ale także na sylwetkę. Po wypiciu szklanki ciepłej wody z cytryną i miodem, po pierwsze zjemy mniej, a po drugie mieszanka wspomoże działanie naszego układu pokarmowego i usuwanie toksyn z organizmu. Szklanka ciepłej wody w miodem i cytryną (najlepiej z sokiem z całej połówki cytrusa) działa także odkwaszająco i pomaga utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia organizmu. Zastrzyk witaminy C pochodzący z cytryny oraz enzymy zawarte w miodzie skutecznie wspomagają układ odpornościowy, hamując rozwój drobnoustrojów i zwiększając naturalną ochronę przed wirusami. Wzmacnianie odporności w kuchni Kuchnia to nieograniczone bogactwo produktów, które pomogą Ci w naturalnym wzmacnianiu odporności. I bynajmniej nie chodzi tutaj o cebulę i czosnek, chociaż te produkty oczywiście także warto włączyć do diety. Czy można wzmacniać odporność w smaczny sposób? Oczywiście! Wiemy już, że pomogą w tym miód i cytryna, ale z czego jeszcze możemy przygotować koktajl na odporność ? Z pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, które nieodmiennie kojarzą się ze świętami. Idealne uzupełnienie koktajlu będzie stanowił rozgrzewający imbir, który należy do termogeników. Więcej rozgrzewających dań i przypraw Termogeniki to naturalne produkty, które usprawnią odchudzanie. Dlaczego? Działają rozgrzewająco na nasz organizm, dlatego warto włączyć je do diety zwłaszcza jesienią. Sekret działania termogeników sprowadza się do prostego mechanizmu – produkty...

Przeczytaj