5 sposobów na włączenie odchudzającego imbiru do diety
Imbir słynie nie tylko z właściwości odchudzających, ale także rozgrzewających, więc idealnie sprawdzi się w jesiennym menu. To najlepszy moment, aby włączyć go do diety, o przyniesie naszemu organizmowi same korzyści.

- Katarzyna Mordalska
Wszystkie substancje zawarte w imbirze – odpowiedzialny za charakterystyczny aromat zingiberol oraz nadające ostry smak gingerol i zinferon – wpływają korzystanie na nasz organizm. Imbir przyspiesza trawienie, wspomaga leczenie przeziębień, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet działa łagodząco i przeciwbólowo przy migrenach i dolegliwościach miesiączkowych. Jeśli czujecie się dostatecznie przekonani, że warto włączyć ten składnik do diety, przedstawiamy 5 sposobów, jak to zrobić!

Kawa z imbirem
Herbata z imbirem to klasyka gatunku. Jeśli jednak dnia nie wyobrażacie sobie bez filiżanki kawy, to idealny moment, aby także w niej przemycić imbir. Gotowana kawa to doskonały sposób na rozgrzanie! Wystarczy, że do przygotowywanego naparu dodacie dwa centymetry korzenia imbiru (opcjonalnie można użyć go w wersji przyprawy). Miód i cynamon, który także warto dodać do kawy, idealnie zrównoważą wyrazisty smak imbiru.
Rozgrzewające zupy z dodatkiem imbiru
Rozgrzewające zupy kojarzą się głównie z dodatkiem chili, ale istnieje cała gama produktów, z którymi doskonale komponuje się także imbir, posiadający podobne właściwości. Z czym warto go połączyć? Z pomarańczowymi warzywami, czyli dynią lub marchewką. Wypróbujcie przepis na jesienny krem z dyni z dodatkiem imbiru!
Marynata do mięsa z imbirem
Imbir, w towarzystwie zdrowego i aromatycznego czosnku, to idealne połączenie, które warto zastosować w marynacie do mięs. Kawałki piersi kurczaka lub soczyste skrzydełka to idealny pomysł na jesienny obiad. Podstawę takiej marynaty stanowi oliwa z oliwek oraz sok z cytryny, do której dodajemy przeciśnięty czosnek i starty korzeń imbiru oraz pozostałe przyprawy według uznania, np. musztardę, paprykę lub zioła prowansalskie. Tak przygotowana pierś kurczaka doskonale sprawdzi się także jako składnik grillowanych szaszłyków.
Sałatka z imbirem
Choć smak imbiru wydaje się zbyt dominujący, aby stanowić składnik lekkich sałatek, polecamy przekonać się do marynowanego wariantu tego produktu. Jak inaczej „przemycić” imbir w sałatce? Dodając go do dressingu! Wystarczy 100ml oliwy z oliwek, 30ml octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, sól, pieprz oraz starty korzeń imbiru (ok. 1cm).Imbir świetnie podkreśli smak także kilkuskładnikowych, domowych surówek z tartej marchewki czy gotowanych buraczków.
Odchudzający napój z imbirem
Przekonajcie się sami o ogromnym wpływie imbiru na odchudzanie. Aby przygotować napój przyspieszający metabolizm, wystarczy do 1 litra gotującej wody wrzucić pokrojony imbir (ok. 5 cm) i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Taki eliksir warto wypijać na ciepło.Na czas przyzwyczajania się do charakterystycznego smaku imbiru, można nieco zmniejszyć jego ilość w napoju i zwiększać sukcesywnie, w miarę oswajania się ze smakiem.