Flawonoidy – dlaczego warto ich szukać w jedzeniu i kosmetykach
Flawonoidy przyjmowane wraz z pokarmem opóźniają starzenie się organizmu oraz zapobiegają nowotworom. Za to jako składniki kosmetyków flawonoidy działają na skórę przeciwzmarszczkowo, przeciwzapalnie i wzmacniająco.

- Matylda Nowak
Flawonoidy to organiczne związki chemiczne występujące w roślinach i odpowiedzialne za ich barwę oraz zabezpieczające je przed atakami grzybów i owadów. Człowiek dostarcza je organizmowi w pożywieniu, suplementach, lekach oraz kosmetykach zawierających bogate we flawonoidy ekstrakty roślinne. Jak dotąd naukowcom udało się zidentyfikować kilka tysięcy flawonoidów. Podzielili je też na podklasy, wyróżniając:
- flawony (apigenina, hesperydyna, luteolina),
- flawanony (naringenina, hesperydyna, taksifolina),
- flawonole (kwercetyna, kemferol, mirycetyna, rutyna),
- flawanole (katechina, epikatechina, epigalokatechina),
- izoflawony (daidzeina, genisteina, glicyteina),
- antocyjany (cyjanidyna, malwidyna, delfinidyna).
Flawonoidy w lekach i jedzeniu – jak wpływają na organizm i gdzie ich szukać
Zawarte w roślinach flawonoidy wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne (chronią organizm przed przyspieszającymi jego starzenie się wolnymi rodnikami) oraz lecznicze. Jako surowce w przemyśle farmakologicznym najcześciej wykorzystywane są bogate we flawonoidy fiołek trójbarwny, arnika górska, skrzyp polny, pietruszka zwyczajna, ruta zwyczajna, miłorząb japoński.
Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, ekstrakty z tych roślin działają przeciwzapalnie, moczopędne oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Znajdziemy je na przykład w lekach stosowanych przez zapaleniu dróg moczowych czy żylakach.
Za to głównym źródłem flawonoidów w diecie są warzywa i owoce. Znajdziemy je w:
- cebuli,
- pomidorach,
- papryce,
- brokułach,
- selerze,
- owocach cytrusowych,
- jabłkach,
- jagodach,
- czarnej porzeczce,
- winogronach,
- wiśniach,
- aronii.
Flawonoidy występują także w niektórych zbożach, nasionach roślin (zwłaszcza strączkowych), przyprawach (czerwonym pieprzu, tymianku), a także w czerwonym winie, soku z grejpfruta, herbacie (zwłaszcza zielonej), kawie, kakao i gorzkiej czekoladzie.
Flawonoidy zawarte w pożywieniu nie tylko wychwytują wolne rodniki, ale też ograniczają ich powstawanie. Działają także przeciwzapalnie (zmniejszają w organizmie odczyn zapalny), antyalergicznie i antynowotworowo.
Dieta bogata w izoflawony (produkty sojowe zawierające genisteinę) obniża ryzyko wystąpienia raka piersi oraz raka prostaty. Izoflawony zapobiegają nowotworom tarczycy, głowy i szyi. A picie dużej ilości zielonej herbaty, która zawiera katechiny, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc.
Spożywanie produktów zawierających duże ilości flawonoidów (zwłaszcza zielonej herbaty, czerwonego wina, brokułów, cebuli i jabłek) zmniejsza też ryzyko chorób układu krążenia. Część flawonoidów działa także przeciwcukrzycowo oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się u cukrzyków zaćmy.
Flawonoidy w kosmetyce – dlaczego szukać ich w serach i kremach
Flawonoidy działają w różnych warstwach skóry. W jej najbardziej zewnętrznej warstwie zapobiegają utlenianiu lipidów wchodzących w skład naturalnej bariery ochronnej naskórka. Dzięki nim skóra nie tylko jest bardziej odporna na działanie czynników środowiskowych, ale też mniej narażona na wysychanie.
W głębszych warstwach skóry flawonoidy zapobiegają uszkodzeniom powodowanym przez aktywowane promieniowaniem UV wolne rodniki. Za to w skórze właściwej wzmacniają naczynia krwionośne oraz poprawiają ich przenikalność.
W kosmetykach źródłem flawonoidów najczęściej są ekstrakty z :
- zielonej herbaty,
- miłorzębu japońskiego (ginkgo biloba),
- skrzypu polnego,
- arniki,
- nagietka,
- rumianku,
- lipy,
- żeń-szenia,
- pestek i liści winogron.
A znajdziemy je głównie w kosmetykach nawilżających, przeciwzmarszczkowych, przeciwobrzękowych i przeciwsłonecznych.
Zobacz także: 8 superskładników dla pięknej cery. Sprawdź, co wprowadzić do swojej codziennej pielęgnacji!