Głodówka - wady i zalety głodówek oczyszczających i odchudzających
Głodówka to metoda oczyszczania organizmu i odchudzania znana od setek lat. Daje szybkie efekty, ale może być bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia. Przekonaj się, jak z głową podchodzić do głodówek.

- Laura Grzelak
Głodówka ma wiele zalet, ale i równie wiele wad. Jej zwolennicy dopatrują się w głodówkach sposobu na długowieczność i młodość, a także odnowę na poziomie duchowym. Decydując się na nią musimy być jednak bardzo ostrożni i dobrze wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jedni z nas będą czuli przypływ energii, mimo że nie spożywają żadnych kalorii, dla innych nawet kilkugodzinne poszczenie może skończyć się zasłabnięciem.
Na czym polega głodówka oczyszczająca i odchudzająca?
Głodówka zakłada wstrzymanie się od spożywania jedzenia stałego, a także kalorii w postaci soków i przecierów. W głodówce oczyszczającej dozwolone jest jedynie wypijanie wody oraz ziół - nawet kawa i herbata są zakazane. Głodówka oczyszczająca ma oczyścić nasz organizm z toksyn, a krótkotrwałe poszczenie ma to umożliwić. Powstrzymanie się od jedzenia nie powinno jednak trwać dłużej niż dwa dni, a kurację warto poprzedzić konsultacją z lekarzem.
Zobacz także: Dieta bez węglowodanów - zasady i efekty
Wiele z nas decyduje się na głodówkę po to, żeby schudnąć. Już po jednym dniu niejedzenia możemy zauważyć na wadze nawet 1,5 kg mniej. W rzeczywistości krótkotrwała głodówka odchudzająca wcale nie pozwala nam pozbyć się nagromadzonej tkanki tłuszczowej, a minus na wadze to jedynie utrata wody. Gdy tylko znów zaczniemy jeść i wrócimy do swoich dawnych nawyków żywieniowych, kilogramy bardzo szybko wrócą.

Często można spotkać się z tym, że niskokaloryczne diety również nazywane są głodówką lub postem, mimo że spożywamy na nich jedzenie. Jest w tym sporo racji, bo gdy przez długi czas jemy poniżej swojego zapotrzebowania na kalorie (dla kobiety w wieku 25 lat i wadze 65 spoczynkowy wydatek energetyczny będzie wynosił około 1400 kcal) to rzeczywiście głodzimy swój organizm. Przykładem takiej popularnej głodówki będzie więc dieta 1000 kalorii lub post dr Dąbrowskiej.
Zalety i efekty głodówki
Głodówka ma swoje zalety, jeśli przeprowadzana jest świadomie. Już na kilka dni przed nią musimy się do niej przygotować. Warto wtedy unikać przetworzonego, smażonego i wysokokalorycznego jedzenia. Nagłe przejście na głodówkę może być dla naszego organizmu sporym szokiem. Z drugiej jednak strony głodówka może przyczynić się do poprawy relacji z jedzeniem i mniejszej tendencji do przejadania się na co dzień.
Główne zalety:
- jednodniowa głodówka pomaga pozbyć się nagromadzonych w organizmie toksyn
- kilkugodzinny post lub regularna głodówka jednodniowa pomaga uwrażliwić tkanki na cukier i zapobiega insulinooporności
- przeciwdziała alergiom
- pomaga leczyć choroby żołądka
- wspomaga walkę z chorobami krążenia
- pomaga przeciwdziałać migrenom
- obniża poziom złego cholesterolu
- zmniejsza procesy zapalne w organizmie
Wady długotrwałej głodówki
Głodówki nie są sposobem na odchudzanie, dlatego ich największą wadą są powracające po zakończeniu kilogramy, czyli tak zwany efekt jojo. Dodatkowo nadmierne poszczenie zmusza nasz organizm do stopniowego 'wyłączania' funkcji naszych organów, aby zaoszczędzić energię. W efekcie może to źle wpłynąć na kondycję naszych nerek, jelit, wątroby i trzustki, a nawet serca i mózgu.
Długotrwała głodówka:
- spowalnia metabolizm
- obniża koncentrację
- zwiększa ryzyko nadciśnienia
- zwiększa ryzyko kamicy nerkowej
- może doprowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenie)
- może doprowadzić do zakwaszenia organizmu
- może prowadzić do niedokrwistości