Reklama

Reklama

Co jeść na odporność?

1. Cytryna (i inne cytrusy)

To moc witaminy C, która ma działanie odkażające. Cytryna poprawia odporność organizmu i świetnie podkręca metabolizm. Jak każdy cytrus, cytryna spowalnia proces starzenia się organizmu i co więcej – jest panaceum na gorączkę i silne bóle głowy. Warto więc pić wodę z cytryną lub koktajle z dodatkiem wyciśniętego soku z tego cytrusa. Oprócz cytryny polecamy również koktajle na bazie takich owoców jak grejpfrut czy mandarynki.

2. Miód

Doskonale wzmacnia odporność, pod warunkiem, że odpowiednio go wykorzystamy – miód w temperaturze powyżej 40 stopni, traci swoje właściwości, dlatego, jeśli używasz go jako zamiennika cukru do herbaty, pamiętaj, by dosłodzić ją dopiero po jakimś czasie. Jednak bez obaw możesz dosładzać nim wszelkie koktajle owocowe czy warzywne, nawet te na bazie jogurtu czy mleka.

3. Ananas

Okazuje się, że ten owoc jest w stanie obniżyć wysoką temperaturę ciała podczas gorączki, a także może pomóc złagodzić ból. Ananas ma działanie przeciwzapalne – znajduje się w nim moc witamin z grupy B, witamina C i A. Owoc ten stanowi również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Najlepszy jest oczywiście ten świeży :)

4. Banan

Jest to naturalny antydepresant! Oprócz tego, że banan zawiera mnóstwo witamin (m. in. wit. C i witaminy z gr. B) i składników mineralnych (m. in. potas, żelazo, cynk), jest również wyjątkowo słodkim owocem, który pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i dodaje energii na cały dzień.

5. Kiwi

Kiwi ma więcej witaminy C niż cytryna, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, które są naprawdę ważne dla naszego organizmu - koją nasze nerwy, "pielęgnują" skórę, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Kiwi ponadto jest bogate w kwas foliowy oraz magnez. Czy wciąż musimy przekonywać, że warto jeść ten owoc? :)

6. Cynamon

Cynamon ma właściwości silnie rozgrzewające – to dlatego jego smak kojarzymy z okresem jesienno-zimowym. Przyprawa ta działa również bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego warto się z nią zaprzyjaźnić :) Cynamon możemy dodawać do porannej owsianki, ciepłej kawy z mlekiem, koktajli owocowych i ciast, a nawet niektórych dań obiadowych. Naprawdę polecamy!Jak przygotować owocowy koktajl na odporność? To zależy tylko od Ciebie! Ważne, by wybrać kilka składników z powyższej listy. My wybrałyśmy ten, który nam wyjątkowo smakuje i towarzyszy niemal każdego ranka - mamy nadzieje, że posmakuje również Wam! :)

Koktajl na odporność – przepis

Składniki:

  • imbir (ok. 5 cm)
  • cytryna (2-3 szt.)
  • pomarańcza
  • miód (3 łyżeczki)
  • cynamon (łyżeczka)
Reklama

Przygotowanie: cytryny, pomarańczę i imbir obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Całość zmiksuj w wysokim naczyniu, następnie dodaj cynamon i miód. Wymieszaj i przelej do szklanek. Gotowe! :)Jeśli chcesz, by twój koktajl stał się napojem o nieco "lżejszej" konsystencji, możesz dodać do niego odrobinę filtrowanej/przegotowanej wody - wg własnych preferencji. Lubisz słodsze napoje? Dodaj jeszcze łyżeczkę miodu.Pamiętaj, że taki koktajl po prostu nie może się nie udać, dlatego dowolnie eksperymentuj z proporcjami składników, możesz też dodać coś "extra", np. odrobinę świeżego ananasa czy garść mrożonych truskawek :)Polecamy tę miksturę zwłaszcza w chłodne, jesienne dni - doskonale rozgrzewa, wprawia w dobry nastrój, a przy okazji - chroni przed przeziębieniem. Czego chcieć więcej? :)Zobacz, jak przygotować koktajl na piękne włosy. Wypróbuj też nasz przepis na surówkę młodości.

Jakie są Wasze kulinarne sposoby na odporność? :)

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane