Reklama

Przetworzona żywność nie powinna stanowić większej części codziennej diety. Mimo że nasza świadomość w tym temacie rośnie, nie wszyscy lubią przestrzegać podstawowych zasad odżywiania. Przypadek tego 17-letniego chłopca pokazuje, że ograniczanie się wyłącznie do spożywania takich produktów może znaleźć przykry finał w konsekwencjach zdrowotnych. Sposób odżywiania nastolatka sprawił, że sam uszkodził wzrok. Jak do tego doszło?

Reklama

Nieprawidłowa dieta sprawiła, że 17-latek oślepł

Badanie opublikowane w Annals of Internal Medicine dokładnie wyjaśnia przypadek tego chłopca. Był wyjątkowo wybredny jeśli chodzi o produkty spożywcze. Zdecydowanie łatwiej było mu przeżyć dzień na jedzeniu chipsów, frytek, białego pieczywa i mięsa wieprzowego. Funkcjonował tak latami, aż wreszcie jego organizm się zbuntował... W wieku 14 lat zgłosił się do lekarza z powodu permanentnego zmęczenia. Rok później przyszedł do specjalisty z utratą słuchu i problemami ze wzrokiem.Jego lekarz stwierdził, że ma niski poziom witaminy B12 i leczył go zastrzykami zawierającymi tę witaminę. Przekazał również szereg porad dietetycznych, które po wdrożeniu powinny pomóc szybciej odzyskać siły. Niestety wzrok chłopca nadal się pogarszał, a gdy skończył 17 lat, przestał zupełnie widzieć. Wyniki zleconych badań wykazały, że oprócz niedoboru witaminy B12 miał niski poziom miedzi, selenu i witaminy D. Do tego wykryto wysoki poziom cynku i zmniejszoną gęstość kości. Czas mijał, jego stan się nie poprawiał i wzrok uległ trwałemu uszkodzeniu.To jeszcze jednak nie wszystko... Nastolatek miał BMI uważane za mieszczące się w normalnym zakresie i nie wykazywał żadnych widocznych oznak niedożywienia czy otyłości. Nie wykryto również żadnych innych objawów, które mogły świadczyć o tym, że na jego stan zdrowia wpływa nieodpowiedni sposób żywienia.

Żywieniowa neuropatia wzrokowa - z czym to się wiąże?

Badacze, którzy prowadzili ten przypadek doszli do wniosku, że ograniczona dieta nastolatka doprowadziła do żywieniowej neuropatii wzrokowej, czyli stanu, w którym brak składników odżywczych wpływa na funkcje nerwu wzrokowego. To nerw, który wysyła sygnały z siatkówki do mózgu.

Ten przypadek pokazuje, że wpływ diety na zdrowie wizualne i fizyczne to fakt, a nie żaden mit. Ponadto spożycie kalorii oraz współczynnik BMI nie są wiarygodnymi wskaźnikami poziomu odżywienia organizmu - mówi główny autor badania Denize Atan.
Reklama

Naukowcy ostrzegają, że neuropatia wzrokowa jest ściśle związana ze sposobem żywienia i wynika wyłącznie z tego, czym karmimy organizm. Zwykle występuje w krajach, w których mamy do czynienia z niedożywieniem. Może się to jednak zmieniać, ponieważ na całym świecie pojawia się coraz więcej przetworzonej żywności. Nawet jeśli jecie dużo śmieciowego jedzenia, ale spożywacie też inne produkty, prawdopodobnie nie doświadczycie wspomnianego schorzenia. Samo niezdrowe jedzenie nie wpływa na niedobory żywieniowe. Jest to ogólna dieta. Nastolatek w tym studium przypadku jadł tylko śmieciowe jedzenie, bez innych posiłków uzupełniających potrzebne składniki odżywcze. Warto być świadomym potencjalnych problemów zdrowotnych spowodowanych brakiem składników odżywczych w diecie. Zmęczenie, ospałość, drażliwość, zmiany emocjonalne oraz częste choroby i zaburzenia snu są możliwymi oznakami niedożywienia. Dlatego tak ważne jest, aby słuchać organizmu i reagować na zmiany. Jeśli stosujecie restrykcyjną dietę i nie jesteście pewne, czy zaspokajacie wszystkie potrzeby żywieniowe, skonsultujcie się z dietetykiem.Zdjęcie główne: iStock

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane