Dieta bulionowa - na czym polega hit Amerykanek na utratę wagi, zdrowszą skórę i lśniące włosy?
Dieta bulionowa pozwala na redukcję wagi, ale też na oczyszczenie organizmu. Jest zdrową dietą, która nie ogranicza się wyłącznie do samego picia bulionu. Trwa tylko trzy tygodnie.

Dieta bulionowa opiera się na korzyściach płynących ze spożywania wywaru przygotowanego na bazie mięsa, warzyw, czy ryb. Jest dietą niskowęglowodanową, która wprowadza organizm w stan ketozy, wspomagając spalanie tłuszczu. Jest popularna m.in. dlatego, że nie wywołuje silnego uczucia głodu. Pozwala więc na jej przestrzeganie, bez większych wyrzeczeń. Zawarty w niej sposób odżywiania jest zbliżony w pewnych aspektach do diety paleo, czy popularnej ostatnio wśród celebrytek IF.
Chcesz poznać ją bliżej? O szczegółach diety gwiazd opowiada nam Katarzyna Czarkowska, technolog żywności z MójCatering, cateringu dietetycznego.
Na czym polega dieta bulionowa?
Dietą bulionową określa się program żywienia, który trwa 21 dni, czyli pełne trzy tygodnie. W tym czasie przez pięć dni w tygodniu jemy trzy pełne posiłki, uzupełniając je dwiema szklankami bulionu. Pozostałe dwa dni opierają się na piciu wyłącznie bulionu w ilościach od czterech do sześciu szklanek. Wywar może przybrać najróżniejszą formę. Dietę można też modyfikować w dowolny dla siebie sposób.
- Dieta bulionowa opiera się na modelu, który jest połączeniem filozofii Paleo z oczyszczającymi właściwościami bulionów. W porównaniu do innych diet, nie jest to dieta skomplikowana - zaznacza technolog żywności z MójCatering.
W diecie bulionowej możemy spożywać mięso - zarówno z indyka, jak i jagnięcinę, dziczyznę, wołowinę, czy kurczaka. Przewidziane są tam również ryby, czy jajka. Możemy jeść też owoce i warzywa (za wyjątkiem tych skrobiowych), jak i orzechy, czy kiszonki. Dieta bulionowa nie przewiduje natomiast spożywania nabiału, cukru, olejów roślinnych, czy też sojowych. Jej podstawą jest również korzystanie z nieprzetworzonych produktów spożywczych
Zobacz także: Jak schudnąć 10 kg? Ćwiczenia, dieta, przykładowy jadłospis

Wpływ diety bulionowej
- Dieta bulionowa skutecznie wzmacnia kości, ścięgna i chrząstki, co jest związane z wysoką zawartością kolagenu. Rewelacyjnie wpływa na odporność i wzmacnia komórki naszego ciała.
Ma oddziaływać na tkankę łączną. Oprócz tego, dieta ma wpływać na skórę, poprawiając jej wygląd, dodając blasku, zmniejszając widoczność worków pod oczami i hamując zmarszczki. Pamiętajmy jednak, że efekty pochodzące z diety nie są na tej płaszczyźnie spektakularne i nie są potwierdzone szeroko okrojonymi badaniami, więc nie liczmy na efekty, jak po stosowaniu kremów. Autorka książki wśród zalet stosowania diety bulionowej wymienia również poprawę funkcjonowania jelit, jak i stężenia cukru we krwi. Dieta ma też redukować oponkę, dodawać energii, ale też wpływać na równowagę hormonalną.
Zobacz także: Dieta odchudzająca - jaka jest najzdrowsza? Zasady i jadłospis
Ile można schudnąć na ulubionej diecie gwiazd?
Mówi się, że dieta bulionowa pozwala na utratę nawet 7 kg w trzy tygodnie. Co więcej, dr Kellyann Petrucci autorka jednej z książek poświęconych właśnie temu sposobowi odżywiania pt. „Dieta bulionowa” przyznaje, że można stracić również 10 cm w obwodach. Katarzyna Czarkowska, technolog żywności uznaje jednak, że tego typu zmiany zależą od trybu życia, podejścia i predyspozycji osoby stosującej dietę.
- To, ile można schudnąć na diecie bulionowej, jest kwestią indywidualną. Wiele zależy od organizmu oraz jego zapotrzebowania kalorycznego w ciągu dnia. Dieta zalicza się do diet redukcyjnych. Bulion jest z jednej strony niskokaloryczny, a z drugiej sycący. Nie potrzeba go więc dużo, żeby zaspokoić uczucie głodu. Zwykle polecamy jednorazowe zastosowanie diety bulionowej, następnie wprowadzenie zdrowego jadłospisu, który pomoże utrzymać efekty diety.