Dieta OMAD - stosuje ją Naomi Campbell. Jest kontrowersyjna, ale pozwala dużo schudnąć
Dieta OMAD to rodzaj popularnego wśród gwiazd postu przerywanego. Tej wersji od lat wierna jest Naomi Campbell - właśnie jej zawdzięcza szczupłą sylwetkę. Dieta One Meal A Day ma jedną, prostą zasadę.

- Laura Grzelak
Dieta OMAD nie jest łatwa do utrzymania, ale daje dobre rezultaty w postaci redukcji tkanki tłuszczowej i utrzymania szczupłej sylwetki. Naomi Campbell w tym roku skończy 52 lata, a wciąż cieszy się nienaganną figurą jak u dwudziestolatki. To zasługa tego kontrowersyjnego modelu żywienia.
Dieta OMAD stosowana przez Naomi Campbell
Naomi Campbell po raz pierwszy przyznała się do stosowania diety OMAD w 2019 roku. W rozmowie z "The Sun" wyznała, że ten system najbardziej jej odpowiada. Na czym więc polega dieta OMAD?
OMAD to skrót od One Meal A Day. Oznacza to, że modelka będąc na tej diecie, je tylko jeden posiłek dziennie. To właściwie jedyna zasada tej drastycznej, aczkolwiek skutecznej diety.
Dieta OMAD pozwala zjadać wszystko, na co mamy ochotę. Nie musimy ograniczać nabiału czy glutenu, ani nawet liczyć kalorii. Prawdopodobnie i tak na diecie OMAD będziemy w tak zwanym deficycie kalorycznym, czyli będziemy zjadać mniej niż potrzebuje nasz organizm, aby utrzymać wagę. Ciężko przecież spożyć na jeden posiłek więcej niż 1800 kalorii, a tyle wynosi całkowita przemiana materii dla kobiety mierzącej 160 i ważącej 65 kilo, która nie uprawia sportu.
Zobacz także: Ile kalorii trzeba spalić, żeby schudnąć 1 kg?
Zasady diety OMAD
Dieta OMAD to dobry wybór dla tych osób, które na diecie nie mogą przywyknąć do małych, niskokalorycznych porcji. Z pewnością OMAD zaoszczędza także czas - musimy ugotować tylko jeden posiłek dziennie. Warto jednak dobrze go skomponować, aby odczucie głodu przyszło jak najpóźniej. Złym pomysłem jest zamówienie dużego zestawu z restauracji fast food. Lepiej przygotować dużo warzyw, źródło białka (kurczak, łosoś), a danie uzupełnić o węglowodany złożone (kasze, chleb razowy).
Wady diety OMAD
Ten model żywienia nie uchroni nas jednak od uczucia głodu. Nawet po bardzo obfitym posiłku, w końcu zaczniemy odczuwać głód, a kolejny posiłek możemy zjeść dopiero kolejnego dnia. Musimy pamiętać też o tym, że zjadanie dużej ilości jedzenia na raz może być obciążające dla naszego organizmu. Mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe, ospałość. Są jednak ludzie, którzy bardzo dobrze funkcjonują w tym modelu żywienia i świetnie radzą sobie z długim okresem poszczenia, czego przykładem jest Naomi Campbell.