Reklama

Zielona kawa na odchudzanie znacznie różnić się pod kątem wartości odżywczych od tradycyjnej, czarnej kawy. Jej ziarna nie są poddawane prażeniu, przez co znajduje się w nich zdecydowanie więcej kwasu chlorogenowego. To właśnie ta substancja odpowiada za stymulację procesów odpowiadających za wchłanianie cukru. W związku z tym polecana jest osobom zmagającym się z cukrzycą i walczącym z nadwagą.

Reklama

Spis treści:

  1. Czym jest zielona kawa?
  2. Właściwości zdrowotne i działanie kawy zielonej na odchudzanie
  3. Zielona kawa palona: do picia czy w tabletkach?
  4. Czy kawa zielona na odchudzanie rzeczywiście działa?

Czym jest zielona kawa?

Kawa zielona to rodzaj kawy, która nie została poddana paleniu i obróbce termicznej, a jedynie ekstrakcji, czyli procesowi oczyszczenia z łusek. Surowiec cechuje się zdecydowanie większą ilością substancji bioaktywnych, wspomagających odchudzanie.

W składzie zielonych ziaren kawy znajduje się kwas chlorogenowy, czyli środek wspomagający redukcję masy ciała. Zmniejsza on wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, obniżając w ten sposób poziom cukru i regulując skoki insuliny. Ta substancja jest nie tylko składnikiem zielonej kawy, ale i wielu warzyw, tj. karczoch, sałata, pomidor czy seler.

Ilość kofeiny w organicznych ziarnach kawowca jest nieznacznie mniejsza niż w tradycyjnej kawie palonej. W jednej filiżance znajduje się ok. 60-130 mg kofeiny – w zależności od odmiany kawy, natomiast w kawie palonej – ok. 70-140 mg.

Getty Images @Tomekbudujedomek

Właściwości zdrowotne i działanie kawy zielonej na odchudzanie

Badania naukowe potwierdzają, że picie kawy zielonej może mieć pozytywny wpływ na odchudzanie, a odpowiednia suplementacja niesie szereg korzyści zdrowotnych dla organizmu. Oczywiście niezwykle istotne jest zachowanie zdrowego umiaru. Dzienna dawka nie powinna przekraczać dwóch filiżanek.

Z badań przeprowadzanych na myszach i szczurach wynika, że kwas chlorogenowy stabilizuje poziom cholesterolu i triacylogliceroli w osoczu i wątrobie. Minimalizuje tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca.

Odchudzające właściwości zielonej kawy wzmacnia dodatkowo zawarta w zielonej kawie kofeina. Ma ona korzystny wpływ na homeostazę glukozy, co również potwierdzają badania. Substancja ta "zmusza" organizm do spalania zapasów kalorii odłożonych w tkance tłuszczowej.

Oprócz wyżej wymienionych substancji, w składzie zielonej kawy znajduje się także szereg minerałów, takich jak wapń, potas, sód, żelazo, a także witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B9, B12) oraz witamina C.

Zobacz także: Jak schudnąć 10 kg bez efektu jojo? Dieta, przykładowy jadłospis i plan treningowy

Zielona kawa palona: do picia czy w tabletkach?

Ziarna zielonej kawy na odchudzanie są wyjątkowo twarde i w związku z tym trudne do zmienienia. Jeśli planujesz uwzględnić ten składnik w swojej zbilansowanej diecie, zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w zmielona zieloną kawę. Dwie czubate łyżeczki tego jasnozielonego proszku zalej wodą w temperaturze 85-90 stopni Celsjusza i parz przez maksymalnie 10 minut.

Zielona kawa ma dość specyficzny smak – ziemisty i gorzki. Na szczęście można go złagodzić, dodając do niej trochę mleka lub szczyptę cynamonu. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, napar możesz posłodzić erytrytolem, czyli niezawierającą kalorii substancją słodzącą. Zieloną kawę można też suplementować w postaci tabletek.

Czy kawa zielona na odchudzanie rzeczywiście działa?

Należy pamiętać, że zrzucanie zbędnych kilogramów to proces, który wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Podstawę odpowiedniej diety redukcyjnej stanowi deficyt kaloryczny. Składniki wspomagające proces odchudzania, takie jak zielona kawa, mogą przyśpieszać metabolizm, a tym samym pobudzać organizm do spalania kalorii i zapasów odkładanych w tkance tłuszczowej. Nie powinny być jednak traktowane jako cudowny środek na odchudzanie. Najlepsze efekty redukcji zobaczysz wtedy, kiedy wprowadzisz do swojej codziennej rutyny zdrowe nawyki żywieniowe i zwiększysz poziom aktywności fizycznej.

Źródło:

Joanna Kołodziejczyk-Czepas, Magdalena Szejk, Anna Pawlak, Halina M. Żbikowska, Właściwości przeciwutleniające kwasu kawowego i jego pochodnych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 3 (100), str. 12.

Reklama

Aleksandra Grodzka, Wiktoria Kużaj, Monika Zielińska-Pisklak, Łukasz Szeleszczuk, Marcin Sobczak, Kofeina i inne substancje aktywne farmakologicznie zawarte w ziarnach kawowca, BIULETYN Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane