|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Bez z agrestem - jak pachną?
No dobrze, moze nie jest to najwazniejsze pytanie na tym forum, ale..
Zawsze, odkad czytalam Sapkowskiego, ciekawilo mnie, jak tez u licha pachnie ten bez i agrest ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pytanie o zapach ;-)
Agrest jest w Cheap and chic Moschino, Wish Chopard. Bez: Tresor Lancome, 5thAvenue Elizabeth Arden, Truth C.K., Boudoir Vivienne Westwood, Nahema Guerlain, Pleasures Estee Lauder, Eclat D'arpege Lanvin, Emotions Laury Biagiotti, Fleur d'Interdit Givenchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie kojarze Envy, przy najblizszej okazji sprawdze. Dzieki za cynk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
agrest - jedyny jaki czułam - jest w L'eau chip&chic moschino.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam twórczość Sapkowskiego, często zastanawiałam się jak pachnią razem bez i agrest. Zapach bzu uwielbiam,szczególnie w starych wiejskich ogrodach. Agrest - raczej wyobrazam sobie że to specyficzny zapach dojrzałych owoców, nie kwiatów.
Gdy pierwszy raz poczułam Eclat D'arpege Lanvin, przed oczami stanęła mi Yennefer. To było pierwsze skojarzenie. Delikatny, słodkawy i świeży zapach został ze mną do dziś. Tak wyobrażam siebie perfumy Yennefer lekkie, zwiewne, dziewczęce - tak jak ona. Aby stonować i odświeżyć trochę słodycz Eclat D'arpege dodaje odrobinę Un Jardin Sur Le Nil Hermes - czuję w nim melony i agrest. I mam perfumy Yennefer - oczywiście te które odpowiadają moim wyobrażeniom ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym te jej kolory czerń i biel - jej zapach kojarzył mi się raczej trochę odurzająco - mocny bez i ten agrest jakby w podbiciu.
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciężkie zapachy wcale mi się nie kojarzą z tą bohaterką. Eclat D'arpege potrafi być bardzo odurzający - szczególnie jak się przesadzi z aplikacją ![]() Ciekawe że Bez z YR nigdy mnie tak nie zaczarował. Ale to bardzo dobrze że masz inne skojarzenia - to jest magia Sapkowskiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bez z agrestem - jak pachną?
Witam,
Wracając do tematu zapachów. Od jakiegoś czasu zajmuję się mieszaniem i komponowaniem zapachów amatorsko. Perfumy są głównie na bazie olejku co daje większą możliwość dużej ilości kombinacji w mojej małej "firmie". Właśnie biorę na warsztat "Zapach Yennefer" chociaż może powinien nazywać się "Okruch Lodu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Wiem, że temat stary, ale znalazłam cos takiego
![]() http://www.fragrantica.pl/perfumy/Jo...rry-17684.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wielce Szanowna Pani
|
I teraz pytanie gdzie się da je powąchać...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
@BlueberryMilkshake No tak, tylko mamy tutaj bez czarny czyli to:
http://www.floridaherbhouse.com/elde...flowers200.jpg Oczywiście bardzo pyszny syrop można z tego wytworzyć, jednak miałam na myśli klasyczny bez: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...L87HFGI0LtlpCw Perfumy, czy może powinnam powiedzieć wody perfumowane, które znamy i pożądamy są wytwarzane na bazie okrutnie pozyskiwanych zwierzęcych składników, np. piżma. Jako, że uwiera mnie ten sposób produkcji perfum mieszam olejki eteryczne z olejem np. migdałowym, kokosowym i robię sobie swoje. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Prawdziwy, najprawdziwszy agrest soczysty, zielony prosto z krzaka to Emotional Rescue Mark Buxton
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() Stosuje się sztuczne zamienniki, prawdziwego piżma praktycznie się nie spotyka, jest bardzo drogie i zapach jest zmienny
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Tak myślałem że chodzi o lilaka. Dla mnie eclat d'arpege nie pachnie wogóle lilakowo ani tym bardziej odurzająco kwiatowo, tylko jest typowym chemicznym świeżaczkiem z silnie wyczuwalnymi molekułami woody-amber i brzoskwiniami z puszki, trochę bardziej cywilizowana nieco mniej chemiczna wersja light blue. Lilak ma silny narkotyczny zapach zbliżony do jaśminu, nieco balsamiczny ze szczytowym aromatem mocno dojrzałych pysznych bananów, ( octan benzylu) dyfuzyjny o silnej upajającej indolowej nucie ocierającej się o aromaty kulek na mole lub zwierzęcych odchodów co tworzy aure charakterystyczną dla jaśminu tuberozy i hiacyntu, powodującą wręcz lekkie naćpanie
![]() ![]() Tak samo dojrzały agrest (owoc)ma narkotycznie kwiatowy słodki zapach z nutą lekko nadpalonej opony charakterystyczny dla tuberozy, upajający i euforyczny trochę tez jak mocno dojrzała rekloda, podobna nuta jest w klasycznym poison, zobacz też amarige, ono jest bardzo śliwkowo-kwiatowe. ( dimethyl benzyl carbinyl butyrate daje tę nute palonej gumy, lub podwędzanej śliwki) Miks białych kwiatów z tym składnikiem jest jeszcze w: perceive avon ( ja nie lubię, bo pachnie tanio i troche starym potem zajeżdza i popielnicą po petach jak większośc zapachów avonu.) Venezia laura Biagiotti ( z ylang-ylang i przyprawą maggi do zup gratis) J,adore Dior ( jest melonowo porzeczkowy, chemiczny i kwaśny strasznie jak jakiś krem na solarium) Lacoste touch of pink ( troche jak perceive, ale bardziej świeży bez nuty starego potu za to z kwiatem lotosu) rare pearls avon- z jaśminem i miesięcznym potem pod koniec jak to bywa w przypadku avonu. Kocham lilak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Po 15 latach mamy to! Jest bez i agrest! Niekoniecznie perfumy, a mydło w kostce, scrub do ciała, pyłek do kąpieli i balsam w formie musu od Soap Szop. 💜 Balsam ma jak dla mnie bardzo trwały zapach, który utrzymuje się na skórze kilka godzin. Uwielbiam, używam zamiast perfum. A podbity wcześniej mydłem i scrubem daje efekt wow. 😊 Zapach jest cudowny, słodki od lilaka i lekko cierpki od owocu agrestu. Bardzo polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]() Za to ja się zastanawiam nad dolaniem do tego balsamu (i żelu pod prysznic z kompletu) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...zo-suchej.html kilku kropel eterycznego olejku agrestowego. Ciekawe, co wyjdzie?
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2020-06-28 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Crazy turtle lady
|
Hm, spytałam się mojego męża czym pachną 2 kostki mydła które mam, odpowiedział mi że pachną ...mydłem i lekko czymś słodkim. Spytałam się czy to może bez albo agrest to powiedział że nie, że to raczej przyjemny mydlany zapach
![]() I tak bym te zapachy opisała - ale czytałam opinie w których ludzie chwalili mocny zapach bzu i agrestu - także może mi się tak trafiło po prostu albo miałam zbyt rozbuchane oczekiwania. Balsam pachnie trochę lepiej, faktycznie jak się mocno wwącham to czuję delikatnie bez -ale nie wiem czy to moja podświadomość tu już nie działa. Ja mam chyba problem ogólnie z mydłami/szamponami w kostce - kupowałam z 4ch szpaków, Ministerstwa Dobrego Mydła,Lawendowej Farmy i przekonałam się na własnym nosie że kwieciste opisy zapachu kompletnie nie idą w parze z tym co dostaję po zakupie - wszystkie mydła mają zapach....mydła z lekką nutą innych składników - jedynie mydła czekoladowe,cynamonowe faktycznie na pierwszy węch pachniały tak jak w opisie. Soap szop polecam za działanie, ja jestem fanem mydeł w kostce z małych firm (miałam mydła z Ministerstwa Dobrego Mydła, 4ch Szpaków, Lawendowej Farmy i teraz Soap Szop) - moja skóra je kocha ![]() ![]() Ja lubie mocne zapachy, gdyby połączyć skład i działanie mydeł z w/w firm a zapach z kosmetyków Bath&Body Works to byłoby dla mnie ideolo ![]()
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Żandarm na emeryturze
|
Najbardziej agrestem pachnie chyba Joe Malone Elderflower & Gooseberry. Ma też nuty czarnego bzu.
Ale trzeba mieć dużo szczęścia, żeby go jeszcze gdzieś dorwać.
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2020-09-03 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Żandarm na emeryturze
|
A gdyby ktoś chciał zmiany - ciągle w duchu Sapkowskiego - z brunetki w pięknego piegowatego rudzielca, i niczym Lytta Neyd, zapragnął przywabić jakiegoś wiedźmina "frezjowo-morelowo-magicznymi feromonami", to te perfumy pachną frezją, morelą i mandarynką/wetiwerią
![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...femme-edp.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...-rise-edp.html Widać, że jestem w trakcie "Sezonu Burz"? ![]() "Pachniała frezją i morelą. I czymś jeszcze. Może mandarynką. Może wetiwerią."
Terenówki na front ![]() Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2020-09-18 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.