![]() |
#661 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Przeczytaj wątek, zajrzyj do linków tu podanych, polecam film. A wtedy zrozumiesz czym się różni. ![]()
![]() |
#662 | |
Paul's girl
|
Cytat:
![]() http://www.milosierdzieboze.pl/modlitwy.php?text=49 http://www.dziekanowice.diecezja.kra...wy/maryjne.htm już pominę, że tych matek boskich mamy tyle co miast ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 | ||||
Zakorzenienie
|
Zgodze sie tylko z pierwsza czescia zdania: zadnego przemyslenia, krytycznej analizy, proby zrozumienia, uzycia wlasnego rozumu. Natomiast, zupelnie sie nie zgodze z jej stwierdzeniem, ze opieraja nie na Biblii, mowia cos PRZECIWNEGO niz Biblia, opieraja sie na: Cytat:
Cytat:
![]() Oj ludzie, az mnie to rozsmieszylo. Nie w KK, tylko w Biblii ![]() Cytat:
Secundo: a jak sie ma zbawienie 144tys ZYDOW do rzekomego zbawienia SJ? Kolejna sprawa - jak mozna brac doslownie ksiege (Apokalipsa) opierajaca sie na symbolach. Pojawia sie ich sporo w Biblii, np. "czy mam wybaczac 7 razy? - nawet 77 razy". Myslisz ze masz liczyc do 78 razu, czy ma to oznaczac, ze masz wybaczac zawsze? Cytat:
PS. Dziekuje bardzo wszystkim za dobre slowo ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
Katolicy to sekta? hahaha.
Może powiecie też że buddyzm,judaizm to sekta? żal...
#665 |
Paul's girl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zreszta, co za bezsensowna dyskusja.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 | |
Paul's girl
|
Cytat:
właśnie owo "bazowanie" na judaiźmie (Stary Testament) świadczy o tym, że chrześcijaństwo pierwotnie było sektą=odłamem judaizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#668 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem dlaczego nie pozwalacie na transfuzję krwi . Czy gdzieś to w bibliii pisze że nie można krwi przetaczać? Czy nie rozumiecie że przez to ginie wiele ludzi niepotrzebnie?
#669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#670 | |
Paul's girl
|
Cytat:
nigdzie w Biblii wprost nie pisze że nie wolno przetaczać krwi, bo w czasach gdy była pisana transfuzji nie było. ŚJ interpretują jako zakaz przetaczania m.in.: „Ciała z duszą jego — krwią jego — nie jedzcie” - Rodzaju 9:3, 4 'Wylać jego krew i przykryć ją prochem” - Kapłańska 17:13, 14 Powstrzymujcie się od „rozpusty, tego, co uduszone, i od krwi” - Dzieje Apostolskie 15:19-21. chodzi o to, że krew po opuszczeniu ciała nie może do niego wrócić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
chodziło mi o to, że nie modlą się do Maryi, ale do Boga za posrednictwem Maryi. a to jest zasadnicza różnica, której niestety wielu ludzi nie dostrzegło ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-01-03 o 23:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chrzescijanstwo jest natomiast kontynuacja judaizmu.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2009-01-04 o 00:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |
Paul's girl
|
Cytat:
zacytuję zatem: "Maryjo, Matko moja i Pani moja, oddaję Ci duszę i ciało moje, życie i śmierć moją i to co po niej nastąpi. " "złącz moją duszę z Jezusem" "Ratuj mnie, bo tylko w Tobie moja nadzieja" "biegnę, do Ciebie przychodzę, przed tobą jako grzesznik płaczący staję" konia z rzędem temu, co tu widzi jakieś pośrednictwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Zakorzenienie
|
W tak ważnej sprawie ,jakim jest ludzkie życie byłoby w Biblii wyrażnie napisane w jakiej formie nie należy czegokolwiek przyjmowac . Sformułowanie "jeść" w niektórych zdaniach zastapiono "przyjmowac" - a WTS heja - zakaz i koniec!! A umierajcie sobie ,jak chcecie byc zbawieni...Dziwne to szafowanie życiem swoich wiernych.
Na poparcie tego co pisze : ( wszystkie cytaty Ksiega Kapłańska ,Biblia w przekładzie Nowego Świata) (16) I kapłan zamieni to w dym na ołtarzu jako pokarm, ofiarę ogniową o kojącej woni. Wszystek tłuszcz należy do Jehowy." (17) " 'Oto ustawa po czas niezmierzony dla waszych pokoleń we wszystkich waszych miejscach zamieszkania: Nic wolno wam jeść żadnego tłuszczu ani żadnej krwi' ". -gdzie tu mowa o transfuzji ?? A wogole to jak u was z tłuszczem SJ ??? Ciekawe ,że SJ rzadko albo w ogóle (ja sie nie spotkałem z tym ) nie argumentują zakazu transfuzji cytaten a Ks.Kapłanskiej ,rozdz 17 , werset 14 : (14) Bo duszą wszelkiego ciała jest jego krew dzięki duszy, która w niej jest. 'Toteż powiedziałem synom Izraela: "Nie wolno wam spożywać krwi żadnego ciała, gdyż duszą wszelkiego ciała jest jego krew. Każdy, kto ją spożywa, zostanie zgładzony". (15) Jeżeli ktoś, jakaś dusza - czy to rodowity mieszkaniec, czy też osiadły przybysz zje jakąś padlinę lub coś rozszarpanego przez dzikie zwierzę, to wypierze swe szaty i wykąpie się w wodzie, i będzie nieczysty aż do wieczora; potem będzie czysty. (16) Ale jeśli ich nie wypierze i nie wykąpie swego ciała, to odpowie za swe przewinienie' ". Tutaj mamy JASNO I WYRAŻNIE WARUNKOWE dopuszczenie spozycia krwi !!!! "czy to rodowity mieszkaniec, czy też osiadły przybysz zje jakąś padlinę lub coś rozszarpanego przez dzikie zwierzę, to wypierze swe szaty i wykąpie się w wodzie, i będzie nieczysty aż do wieczora; potem będzie czysty." - padlina lub rozszarpane ciało przecież zawiera krew !..Jakimi pokretnymi tłumaczeniami ten fragment skomentowali panowie namaszczeni i rozumni????!!! I jeszcze z tej samej ksiegi : Rozdz 7 23) "Powiedz do synów Izraela, mówiąc: 'Nie wolno wam jeść żadnego tłuszczu z byka ani z baranka, ani z kozy. (24) Tłuszczu zaś z padliny oraz tłuszczu ze zwierzęcia rozszarpanego można użyć do wszelkich innych celów, które przyjdą na myśl, lecz absolutnie nie wolno wam go jeść. (25) Każdy bowiem, kto je tłuszcz ze zwierzęcia, z którego składa go na ofiarę ogniową dla Jehowy - dusza, która je, zostanie zgładzona spośród swego ludu. (26) " 'I nie wolno wam jeść żadnej krwi - czy to z ptaka, czy z czworonożnego zwierzęcia - w żadnym z miejsc, gdzie mieszkacie. (27) Każda dusza, która spożywa jakąkolwiek krew, dusza ta zostanie zgładzona spośród swego ludu' ". ...przciez wystarczy zajrzeć do Bibli (nawet do WASZEGO przekładu) - i chwile samodzielnie pomyśleć . Czy samodzielne myslenie jest nieosiagalne dla SJ ????!?!!!!??!!
#675 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A cytując wikipedię : Klasyczny podział dzieli chrześcijaństwo na trzy główne odłamy: * katolicyzm i starokatolicyzm- obejmujący przede wszystkim Kościół katolicki oraz inne wyznania katolickie, w tym mariawityzm i wyznania starokatolickie, razem ponad miliard wiernych, * prawosławie - do której zaliczamy prawosławie (właściwe) oraz kościoły wschodnie, razem ponad 300 mln wiernych * protestantyzm i anglikanizm - grupa wielu różnorodnych wyznań, wśród których rozróżnia się wyznania ewangelickie, jak luteranizm, kalwinizm, metodyzm, prezbiterianizm, wyznania ewangeliczne, zwane też przebudzeniowymi, jak baptyzm i adwentyzm, i zielonoświątkowe, a także anglikanizm i wyznania episkopalne. Osobną kategorię stanowi unitarianizm. Najstarsze z nich wywodzą się z XVI-wiecznej Reformacji.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#676 |
Paul's girl
|
Aneczko, Ty naprawdę nie czytasz...
napisałam wyraźnie, że nic o transfuzji nie ma, bo nie było jej w tamtych czasach a ŚJ zakaz przetaczania wyinterpretowali m.in. z podanych fragmentów Pisma. nie wiem, czy samodzielne myślenie jest nieosiągalne dla ŚJ, bo jestem katoliczką. ale myślę, że obrażasz tych ludzi, choć sama ze zwykłym czytaniem ze zrozumieniem masz problemy. Edytowane przez istari Czas edycji: 2009-01-04 o 00:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#677 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do terści.. hm.. nie będę udawać, że jestem jakimś głębokim znawcą religii i potrafię wszystko wyjaśnic ale miałam na mysli pierwsze przykazanie "nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną" co wyraźnie sugeruje, że modlić się mozna tylko i wyłącznie do Boga. nie do Maryi a za jej pośrednictwem. tak jak pisałam, to co pisze na stronach internetowych nie może być glownym wyznacznikiem tego co jest prawdą a co nie ![]()
WYMIANA Edytowane przez mary_alice_young Czas edycji: 2009-01-04 o 00:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie odlam wyglada jak kromka chleba, ktora odpadla i jest poza chlebem. Reszta chleba zostala na swoim miejscu. Moze to glupi pryzklad ale... Zatem nie zaprzeczam podzialowi. Nie o tym zreszta mowa w tym watku. Przepraszam za OFF. ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#679 | |
Paul's girl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#680 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#681 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie mam nic do jakichkolwiek innych religii - można powiedzieć że na wiarę patrzę z perspektywy deisty - ale jednak wyznanie ŚJ, ich nachalność, pranie mózgu, zgadzanie się z niektórymi cytatami i interpretowanie ich pod siebie (a ignorowanie innych cytatów), i to jeszcze interpretowanie przez strażnicę, a nie własny rozum, nie nastawia mnie pozytywnie. Dla mnie - jest to sekta, w znaczeniu prania mózgu, zamkniętej społeczności, niezdolności samodzielnego myślenia, tylko ślepego wyznawania tego, co mówi guru (w tym przypadku strażnica).
![]() |
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Swięta Mario, Matko Boża, modl się za Nami grzesznymi." Czyli żeby się wstawiła za Nami u Boga. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem ze tylko w postaci plynnej ??bo jesli tak SJ musieliby byc wegetarianami a co z przeszczepami narzadów???wyzej zostalo napisane ze to dozowlone o ile nie ma zwiazku z krwia,ale trudno o przeszczep nieukrwionego narzadu edit:dziwi mnie ta interpretacja,zakaz spozywania krwi w ogole ,czyli musielibyscie albo nie jesc miesa albo jesc mieso zwierzat zabijanych w taki sam sposob jak u Żydów(z tego co wiem tak nie jest?) Czy moze ten zakaz nie dotyczy krwi zwierzat,a skoro tak kto w ogole pomyslal ze mozna spozywac krew ludzka Edytowane przez bess Czas edycji: 2009-01-04 o 01:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co z cytatem : „A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc: «Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje». Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im mówiąc: «Pijcie z niego wszyscy, bo to moja krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów»” (Mt 26, 26 ns). Wynika z niego, że Jezus nie zakazał 'spożywania' (tfu, jak to brzmi) krwi, ba, sam kazał 'spożywać' swoją... (J 6, 53-58): „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki”
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-04 o 02:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś nie było też waszej sekty (o, przepraszam - waszego związku wyznaniowego numer 34, tuż za Buddyjską Wspólnotą Zen Kannon i Stowarzyszeniem Jedności Muzułmańskiej które, nie wiem czy wiesz, też mają swoją "jedyną prawdę") więc skąd ta pewność, że którekolwiek zdanie was dotyczy? Nie wierzę w raje ani zbawienie, ale jeżeli to wszystko istnieje, to trochę wepchaliście się w kolejkę.
![]() |
#687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Padłeś, powstań: wizaż.pl ![]()
![]() |
#688 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#690 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
No to na wszelki wypadek - zabronić! Nie będzie się człowiek bawił, bo a nuż widelec ![]() Tak to wygląda w kontekście Twojego tłumaczenia. Czy nikt z Was nie wpadł na to, że zabawa nie musi łączyć sie z używkami i totalnym zidioceniem? Że już nie wspomnę - człowiek uciskany z czasem zaczyna się buntować ![]() Cytat:
![]() Jeśli już stosujesz (nie Ty jedna ŚJ w tym wątku), to nie pisze, że TY odpowiesz. To nie są Twoje słowa. Aha, cytując coś - wypadałoby podać źródło i autora, w przeciwnym razie jest to plagiat ![]() Cytat:
![]() Bo łatwiej jest skopiować, niż samemu myśleć ![]() Cytat:
![]() Pisałam już, że mam w pracy 2 koleżanki ŚJ. Jedna jest od urodzenia w organizacji, druga - od kilku lat. I to tylko z tą drugą można normalnie porozmawiać, podyskutować, nie rzuca mi biblijnych cytatów, często pytam o różne obyczaje - zawsze odpowiada własnymi słowami. Z pierwszą próbowałam raz. Odpuściłam - jest maszynką do cytowania, nic więcej. Zero inicjatywy własnej ![]() Cytat:
Jeśli ktoś chce pomóc bliźniemu, to bez względu na te, jak napisałaś, drogie święta - pomoże. Pomoc nie musi wiązać się z materialnymi rzeczami. Cytat:
Nie rozwalaj wątku, na wizażu jest to karane. Cytat:
![]() Jedną rzecz chciałam sprostować, aby nie było, że my mijamy się z prawdą: Kybele napisała: to nie sa bzdury na wasz temat. ten człowiek była bardzo oddanym swiadkiem jehowy przez wiele lat.wszystko co tam jest jest poparte waszymi ksiazkami i broszurami. obejrzyj sobie ta strone. on tego nie wyssał z palca tylko z waszych ksiazeczek www.piotrandryszczak.pl Nieprawda. Jak autor sam podaje: http://www.piotrandryszczak.pl/info.html NIGDY NIE BYŁ ŚJ. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.