Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-03, 18:09   #601
201804200947
Konto usunięte

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Pomimo tego,że zawsze wydawało mi się,że jestem cierpliwa i lubię poznawać poglądy innych,jestem otwarta-to ZAWSZE podczas takich dyskusji odnośnie wiary podnosi mi się ciśnienie i żałuję,że tutaj zajrzałam.
Tak też było z tym wątkiem.
Obserwuję go sobie od początku.Pomyślałam-może tym razem ktoś będzie normalnie rozmawiał,tłumaczył,bez tych sztucznie wyuczonych regułek,cytatów itd.
Ale nie.
Nie wiem jakie zamiary były tego wątku ale jeżeli chodzi o mnie(i z tego co widzę nie tylko o mnie)skutek jest niestety odwrotny.Zamiast chociaż trochę zrozumieć ŚJ ja jestem teraz nastawiona jeszcze bardziej negatywnie.

Kiedyś przypadkowo znalazłam się niedaleko spotkania pewnego odłamu-Spichlerz(być może i tutaj znajdzie się ktoś kto do tego należy).
Było to jakieś spotkanie czy zlot z całej Polski.Moi znajomi,ciekawi,wchodzili zobaczyć o co tam chodzi ..po czym wychodzili szybciutko z oczami jak spodki.
Ja odważna również weszłam i ludzie...jak można robić innym taką wodę z mózgu?
To była(jest) sekta.
A napisałam o tym tutaj dlatego,że czytając te wszystkie cytaty zamiast normalnych odpowiedzi-kojarzy mi sie,jakbym slyszała ludzi właśnie z tego spichlerza..

Wyłaczam subskrypcję tego wątku bo chcę spokojnie zacząć ten rok a nie z podniesionym ciśnieniem..
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:12   #602
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość

Jezus bedzie królem w Królestwie Bozym.Królestwo Boże to rząd utworzony przez Jehowę Boga — rząd, na którego czele stoi wyznaczony przez Boga Król czyli Jezus Chrystus. Ten Władca, znacznie potężniejszy od wszelkich ludzkich władców, został nazwany „Królem królujących i Panem panujących” (1 Tymoteusza 6:15). Kiedy Jezus polecił swym naśladowcom modlić się o przyjście Królestwa Bożego, powiedział też, że powinni prosić, by wola Boża działa się „jak w niebie, tak i na ziemi”. Niebo jest siedzibą Boga i wierni aniołowie zawsze wykonują tam Jego wolę. Wiemy ze Szatan Diabel naklonil Adama i Ewe do grzechu i dzieki temu wiele aniol przeszlo na strone szatana i stalo sie demonami. Dlatego nie wszyscy wykonywali tam wolę Bożą. Sytuacja miała się zmienić z chwilą objęcia władzy przez Królestwo Boże. Po wstąpieniu na tron nowy Król, Jezus Chrystus, miał stoczyć z Szatanem walkę (Objawienie 12:7-9). Krolestwo Boze bedzie trwalo tysiac lat Szatan zostanie wrzucony do otchłani(Objawienie 20:3) i przez ten czas Jezus bedzie naprawiał świat wraz z 144tys ludzi ktorzy beda wraz z nim panowac. Ludzie przez ten czas beda dochodzic do doskonalosci. I po tym czasie gdy ludzie juz dojda do doskonalosci i ziemia znow stanie sie rajem i wtedy Szatan znow zostanie wypuszczony jak pisze w ksiedze Objawienia 20:7i8. I bedzie kusil ludzi, bedzie to ostatezna proba ci ktorzy za nim pojda zostana zgladzeni na zawsze wraz z Szatanem. I po tym wszytskim Jezus odda swoja wladze Bogu i bedzie taka sama sytuacja jak napoczatku stworzenia swiata czyli ziemia bedzie rajem, ludzie beda doskonali a swiatem bedzie rzadzil jeden Bog Jehowa. Wiec Bog poprostu sie posluzy Jezusem zeby przywrocil na ziemi raj. a skad ta data?

Skąd Świadkowie Jehowy wiedzieli ponad 30 lat wcześniej, że rok 1914 będzie mieć doniosłe znaczenie w dziejach Boskiego panowania? Chociaż wówczas nie rozumieli jeszcze pełnego znaczenia oczekiwanych wydarzeń, to jednak już w grudniu 1879 roku wykazali na łamach Strażnicy, że w proroctwie biblijnym rok 1914 zajmuje szczególne miejsce. A w wydaniu Strażnicy z marca 1880 roku powiązali nastanie Królestwa Bożego z zakończeniem okresu, który Jezus Chrystus nazwał „czasami wyznaczonymi narodom” albo „czasami pogan” (Łuk. 21:24, Biblia gdańska). Powiedziano tam: „Czasy Pogan potrwają do roku 1914 i do tej pory Królestwo niebiańskie nie obejmie pełnej władzy”.
Jeśli dobrze się orientuję, to Jezus siedzi i króluje już od 1914, wiec dlaczego ciągle piszecie o tym w czasie przyszłym, skoro to trwa już od ponad 90 lat?

Dlaczego mówicie o 1000-letnim królowaniu Jezusa, skoro jednocześnie twierdzicie, że te 1000-lecie jeszcze się nie zaczęło?

Dlaczego Jezus miałby niewidzialnie stać się obecnym dopiero od roku 1914, skoro sam powiedział zaraz po zmartwychwstaniu „A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata” (Mt 28:20; por. Mt 18:20)?
I dlaczego dopiero w latach 1929-30 przyjeliście datę 1914, skoro wcześniej wasza strażnica utrzymywała, że miało to miejsce w roku 1874?

"Wiec Bog poprostu sie posluzy Jezusem zeby przywrocil na ziemi raj" - z tego wynika, że Bóg sam nie może sobie poradzić z przywróceniem raju na ziemi, czyli że Jezus jest od niego mocniejszy, mądrzejszy, i bardziej wszechmocny? Wychodzi na to, że według was Bóg zrobił niezły bałagan na ziemi, nie umie go posprzatac, wiec na czas sprzatania władzę daje synowi (czyli syn mocniejszy), a później mu ją odberze, jak będzie pozamiatane. Nieźle, naprawde nieźle. Tu nie uznajecie Jezusa jako Boga, a z drugiej strony wierzycie, że Jezus większy niżeli Bóg.

I Bardzo proszę o odpowiedzi na resztę pytań z poprzedniego postu, i na te zawarte w tym.

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Wiecie co?
Ten wątek powstał z myślą o Was, by móc wyjaśnic niektóre zagadnienia. Ludzie często mają błędne wyobrażenia i wszelkie mity usiłujemy tu obalić.
To nie jest wątek pt. zwierzenia Św. Jehowy. Jesli chcecie, mogę nie odpisywać. Z pełnym, szacunkiem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania oczywiście odpowiem, ale jeśli komus nie podoba się czcionka, którą odpisuję, to nie musi tego ujawniać
No toć my właśnie pytamy o wyjaśnienie niektórych zagadnień, ale wy tych wyjaśnień niezbyt chcecie udzielać. A to już nie nasza wina.

Nie wymagamy od was zwierzeń, ale odpowiedzi, które te nasze błędne wyobrażenia powalą i zniszczą. Niestety jak na razie nie uzyskałam satysfakcjonującej, logicznej, spójnej i przejrzystej odpowiedzi na ŻADNE pytanie, i z tego co widzę, nie tylko ja.

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:17   #603
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shonya Pokaż wiadomość

a skąd wiadomo, że katolicka interpretacja jest tą dobrą? jak można zarzucać Świadkom, że ich interpretacja jest zła, jeśli katolicy też mają swoją?
o to w tej dyskusji chodzi - o różnice między wiarą Świadków a Katolików.
skąd pewność, że przypowieść o siewcy jest parabolą? bo ktoś kiedyś tak powiedział? hm?
nie bronię żadnej ze stron, bo jestem ateistką, ale argument, że oni interpretują źle nie jest żadnym argumentem.
można polemizować, dlaczego katolicy interpretują tak, a Świadkowie tak - ale nie można stwierdzić, że któraś ze stron się myli

Przede wszystkim dyskusja rozbija się o to, że ich biblia jest niedokładnie skopiowana, i jak pisały wcześniej dziewczyny, ma wiele dodatków od ŚJ Co też prowadzi do kwestii złej interpretacji

Stary 2009-01-03, 18:20   #604
rabid
Zadomowienie

Dlaczego znajduję wasze odpowiedzi w google?
Stary 2009-01-03, 18:22   #605
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Dlaczego znajduję wasze odpowiedzi w google?
Gdyby policzyć wszystkie 'dlaczego' w tym wątku, to wyszłoby ich więcej niż wizażanek

Stary 2009-01-03, 18:23   #606
Wyrak
Zakorzenienie

Cymbal brzmiacy i miedz brzeczaca normalnie. Co za bzdury.

Cytat:
Wiecie co?
Ten wątek powstał z myślą o Was, by móc wyjaśnic niektóre zagadnienia. Ludzie często mają błędne wyobrażenia i wszelkie mity usiłujemy tu obalić.
To nie jest wątek pt. zwierzenia Św. Jehowy. Jesli chcecie, mogę nie odpisywać. Z pełnym, szacunkiem. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania oczywiście odpowiem, ale jeśli komus nie podoba się czcionka, którą odpisuję, to nie musi tego ujawniać
Alez tym watkiem udowadniacie, ze ludzie maja wlasciwe wyobrazenia i to nie mity tylko rzeczywistosc.

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Unikalam tego wątku, żeby się nie denerwować, ale dziś weszlam i przeczytalam caly.
Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Moja diagnoza jest taka i z góry przepraszam jak Cię Sylwio urażę..

uważam, że jesteś osobą doroslą a może nawet jak Jezus jesteś kilkoma osobami (wierzących przepraszam, za porównanie), mam wrażenie, że siedzi was tam silna grupa, celem sprawnego odpierania argumentów. Wydaję mi się że wątek ma na celu odnotowanie pytań i zarzutów osób innej wiary, zaniesienie ich pośpiesznie na spotkanie ŚJ. Chodzi o to, żeby być gotowym na każdy zarzut i nie dać ciala na "gloszeniu". Mam takie wrażenie od samego początku, że wlaśnie o to tu chodzi. Przy drzwiach musicie być dobrze przygotowani i żadne pytanie nie może was zaskoczyć a Ty w ten sposób docierając do bardzo wielu osób odwalasz świetną robotę dla zboru. Znalazlaś tu wielu obeznanych i gotowych do rozmowy dyskutantów, którzy w realu zatrzasnęliby Ci drzwi przed nosem- i tyle.
Cytat:
Napisane przez Anette14 Pokaż wiadomość
Cześć jak wpadłam na ten wątek ogromnie się ucieszyłam
Cytat:
Napisane przez Anette14 Pokaż wiadomość
Też jestem Świadkiem Jehowy jeszcze nie przeczytałam całego wątku, ale czytam :P Dobrze, ze takie coś powstało.. wiele osób ma błędne informacje na nasz temat.
Pozdrawiam
...Aneta...
Jak widac, te informacje nt SJ bledne nie sa…

Daria, niezaleznie od tego, jaka lopatologie tu trzeba stosowac, ja sie ciesze, bo ten watek demaskuje, ze:
- SJ stoja w FUNDAMENTALNEJ SPRZECZNOSCI z Biblia
- Wykladnia jest dla nich Straznica i to co im powiedza na zebraniach
- Nie umieja prowadzic dyskusji, nie przyjmuja nic do wiadomosci, mowia rzeczy ktore sa wzajemnie sprzeczne, probujac udowodnic ze maja racje.

Cytat:
widzisz ty opierasz sie na wlasnym rozumie a ja na bibli
Cytat:

ponewaz wiara SJ nie opiera sie na ich wlasnym rozumie tylko na Bibli nie da sie tobie wytlumaczyc
Cytat:
Wlasnie wy interpretujecie w jakis sposob a my to poprstu odczytujemy z bibli tak jak jest napisane, odnosnie tego wersetu...

Mozesz sobie wierzyc nawet w latajacego potwora spaghetti, ale nie opierasz sie na Biblii. Biblia mowi jasno – Jezus jest Bogiem i Zbawicielem:

Cytat:
1 Na początku było Słowo,
Cytat:
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
4 W Nim było życie,
a życie było światłością ludzi,
5 a światłość w ciemności świeci
i ciemność jej nie ogarnęła.
6 Pojawił się człowiek posłany przez Boga -
Jan mu było na imię.
7 Przyszedł on na świadectwo,
aby zaświadczyć o światłości,
by wszyscy uwierzyli przez niego.
8 Nie był on światłością,
lecz [posłanym], aby zaświadczyć o światłości.
9 Była światłość prawdziwa,
która oświeca każdego człowieka,
gdy na świat przychodzi5.
10 Na świecie było [Słowo],
a świat stał się przez Nie,
lecz świat Go nie poznał.
11 Przyszło do swojej własności,
a swoi Go nie przyjęli.
12 Wszystkim tym jednak, którzy Je przyjęli,
dało moc, aby się stali dziećmi Bożymi,
tym, którzy wierzą w imię Jego -
13 którzy ani z krwi,
ani z żądzy ciała,
ani z woli męża,
ale z Boga się narodzili.
14 A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy.
J 1,1-14

Cytat:
30 Ja i Ojciec jedno jesteśmy».

J 10,30

Cytat:

37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu».
J 10,37-38

Cytat:
28 Tomasz Mu odpowiedział: «Pan mój i Bóg mój!» 29 Powiedział mu Jezus: «Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli».

J 20,28-29

Cytat:
8 Do Syna zaś:
Cytat:
Tron Twój, Boże na wieki wieków,
berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość,
dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój
olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.
Hbr 1,8-9

Cytat:
13 oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa
Tyt 2,13

Cytat:
1 Szymon Piotr, sługa i apostoł Jezusa Chrystusa, do tych, którzy dzięki sprawiedliwości Boga naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa, otrzymali wiarę równie godną czci jak i nasza: 2 Łaska wam i pokój niech będą udzielone obficie przez poznanie Boga i Jezusa, Pana naszego!

3 Tak samo Boska Jego wszechmoc udzieliła nam tego wszystkiego, co się odnosi do życia i pobożności, przez poznanie Tego, który powołał nas swoją chwałą i doskonałością. 4 Przez nie zostały nam udzielone drogocenne i największe obietnice, abyście się przez nie stali uczestnikami Boskiej natury1, gdy już wyrwaliście się z zepsucia [wywołanego] żądzą na świecie. 5 Dlatego też właśnie wkładając całą gorliwość, dodajcie do wiary waszej cnotę, do cnoty poznanie, 6 do poznania powściągliwość, do powściągliwości cierpliwość, do cierpliwości pobożność, 7 do pobożności przyjaźń braterską, do przyjaźni braterskiej zaś miłość. 8 Gdy bowiem będziecie je mieli i to w obfitości, nie uczynią was one bezczynnymi ani bezowocnymi przy poznawaniu Pana naszego Jezusa Chrystusa. 9 Komu bowiem ich brak, jest ślepym - krótkowidzem i zapomniał o oczyszczeniu z dawnych swoich grzechów. 10 Dlatego bardziej jeszcze, bracia, starajcie się2 umocnić wasze powołanie i wybór! To bowiem czyniąc nie upadniecie nigdy. 11 W ten sposób szeroko będzie wam otworzone wejście do wiecznego królestwa Pana naszego i Zbawcy, Jezusa Chrystusa.
2 Piotr 1,1-11

Cytat:
Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. 7 Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście». 8 Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». 9 Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. 11 Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła!

J 14,6-11

Cytat:
1 Paweł, z woli Bożej powołany na apostoła Jezusa Chrystusa, i Sostenes1, brat, 2 do Kościoła Bożego w Koryncie, do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani do świętości wespół ze wszystkimi, którzy na każdym miejscu wzywają imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa, ich i naszego Pana. 3 Łaska wam i pokój od Boga Ojca naszego, i od Pana Jezusa Chrystusa! 4 Bogu mojemu dziękuję wciąż za was, za łaskę daną wam w Chrystusie Jezusie. 5 W Nim to bowiem zostaliście wzbogaceni we wszystko: we wszelkie słowo i wszelkie poznanie, 6 bo świadectwo Chrystusowe utrwaliło się w was4, 7 tak iż nie brakuje wam żadnego daru łaski, gdy oczekujecie objawienia się5 Pana naszego Jezusa Chrystusa. 8 On też będzie umacniał was aż do końca, abyście byli bez zarzutu w dzień Pana naszego Jezusa Chrystusa. 9 Wierny jest Bóg, który powołał nas do wspólnoty z Synem swoim Jezusem Chrystusem, Panem naszym.
Cytat:
10 A przeto upominam was, bracia, w imię Pana naszego Jezusa Chrystusa, abyście byli zgodni, i by nie było wśród was rozłamów; byście byli jednego ducha i jednej myśli. 11 Doniesiono mi bowiem o was, bracia moi, przez ludzi Chloe7, że zdarzają się między wami spory. 12 Myślę o tym, co każdy z was mówi: «Ja jestem Pawła, a ja Apollosa8; ja jestem Kefasa8, a ja Chrystusa». 13 Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni? 14 Dziękuję Bogu, że prócz Kryspusa i Gajusa nikogo z was nie ochrzciłem. 15 Nikt przeto nie może powiedzieć, że w imię moje został ochrzczony. 16 Zresztą, prawda, ochrzciłem dom Stefanasa1. Poza tym nie wiem, czym ochrzcił jeszcze kogoś.
1 Kor 1,1-16

Cytat:
18 Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. 19 Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. 20 Gdy powziął tę myśl, oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: «Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. 21 Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów». 22 A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: 23 Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: "Bóg z nami". 24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus

Mt 1,18-25

To wciaz ignorujesz, choc tak jest napisane w Biblii

Cytat:
wroc do postow Wyraka i zoabcz ze nie ignorowalam ich tylko poswiecialam troszke czasu zeby spojnie napisac odpowiedz i odpowiadzialam Wyrakowi odpowiednimi argumentami tylko jakos on mi znow nie odpisal. A jak tyle osob pisze nie da sie wszytskim odpisac w jednej chwili, Naprawde bardzo sie staram.

Bzdura. Na nic nie odpowiedzialas, udowodnilem Ci ze nie masz racji i tyle. Nie siedze na wizazu 24/7; jak Ci odpisywalem, to mi napisalas:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10312314&p ostcount=139

Cytat:
Rozmowa z toba niema sensu. Jedynie co ci moge powiedziec , ze jak zapukaja kiedys to ciebie SJ to porownaj sobie z nimi Biblie i nawet przecinki. I oni moze ci wytlumacza bo przez neta sie nieda.
Wiec mi nie konfabuluj z laski swojej, ze na cokolwiek odpowiedzialas i ze znalazlas jakiekolwiek “odpowiednie argumenty”.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-03 o 18:26
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:24   #607
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
a ten werset?
Cytat:
Mateusza 14
28 Słyszeliście, że wam powiedziałem: Odchodzę i przyjdę znów do was. Gdybyście Mnie miłowali, rozradowalibyście się, że idę do Ojca, bo Ojciec większy jest ode Mnie8. .

Jezus napisal ze idzie do Ojca bo Ojciec jest wiekszy od niego?
a mowisz ze to ta sama osoba, juz 2x ktory to potwierdza, pierwszego mi nie wytulmaczylas a ten?
Nie ta sama osoba, tylko ten sam Bog. Jeden w trzech osobach. Jezus stal sie czlowiekiem by odkupic grzechy ludzkosci, stad sie modli w taki sposob, co nie zmienia faktu, ze jest wyraznie napisane w przytoczonych wyzej fragmentach, ze jest on Bogiem I jest jednym z Ojcem.

Cytat:
Wiec powiedz na podstawie czego mam odpowiadac? Wazniejsze jest to co pisze w Bibli niz to co mowi sama osoba. Przytaczam werset i sami mozecie wyciagnac wnioski.
Cytat:
Ja Ci przytoczylem powyzej wiele cytatow w Biblii, na ktore jestes glucha, bo w Straznicy inaczej napisali…

Cytat:
a czy w bibli jest napisane
Cytat:
"modlcie sie do mari"
albo "istnieje swieta trojca , jezus duch swiety i bog i to jest jedna osoba w 3"
NIe jest tak napisane a tak religia K robi. W bibli nie pisze wszytsko doslownie.
Slabo cos, na nastepnym zebraniu chyba warto ten problem poruszyc, w koncu jest jasno napisane:

Cytat:
18 Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: «Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. 19 Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. 20 Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata»

Mt 28,18-20

Cytat:
to zle , znaja te cytaty to strzelaja nimi, wkoncu ich wiara opiera sie na bibli, na tej samej bibli co wasza? a ile u was osob tak dobrze zna biblie?

Ja znam wystaraczajaco dobrze, zeby wiedziec, ze SJ mowia COS PRZECIWNEGO niz Biblia

Nie tylko mowisz cos przeciwnego niz Biblia, ale przeczysz sama sobie w obronie klamstwa o tym, ze Jezus nie jest w Biblii okreslany Bogiem:

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10309008&p ostcount=84

Cytat:
(…)
Cytat:

A co do tego ze SJ chca zaprzeczyc boskosci Jezusa to prawda, bo to pisze w Bibli.
Jelsi uwazasz inaczej mozesz udowodnic.(…)
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10313414&p ostcount=179

Cytat:
Jezus jest boski jest bogiem, ale nie jest bogiem Wszechwladnym, bo jeden jest Bog wszechwładny a Jezus jest jego synem. Wiele jest bogow ale jeden ten ktory stworzyl swiat. a Jezus takim bogiem nie jest i to nie znaczy ze nie sluchamy jego polecaniea
Cytat:
Jeszus jest najwazniesza osoba po Bogu. I jak najbardziej mamy sluchac jego polecenia
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10314961&p ostcount=215

Cytat:
Jezus Chrystus jest aniołem, najwyzsza postacia w niebie zaraz po Bogu.
Cytat:
Na ziemi ukazal sie jako postac ludzka. Czyli przez jego ziemskie zycie byl czlowiekiem
Ale przed zyciem ziemskim i po zyciu ziemskim jest w niebie i jest postacia duchowa
Najpierw Jezus nie jest Bogiem, pozniej jest, pozniej znow nie jes, bo jest aniolem – dalej tak twierdzisz, pomimo ze Ci wkleilem jasno mowiace cytaty z Biblii, ze Jezus jest Bogiem. Idziesz w zaparte, pomimo tego, ze Biblia mowi cos przeciwnego niz SJ.

Cytat:
Kilka razy w Bibli jest wspomniany archaniol Michal i z innych wersetow mozna dowiedziec sie ze to inna nazwa Jezusa Chrytsusa,

Cytat:
(…)
Cytat:
Bog wszechwladny jest jeden ma na imie Jahwe.
A Jezus to jego syn ktory jest boski ale nie jest Bogiem-Jehowa.

Izajasza 42
8 Ja, któremu na imię jest Jahwe5,
chwały mojej nie odstąpię innemu
ani czci mojej bożkom.

Jeden jest bog ktory swojej chwaly nie odstapi innemu
Pomysl: skoro Bog nie odstepuje chwaly innym bozkom, a Jezus ma chwale boska I jest nazwany Bogiem… to jest oczywiste, ze musi to byc jeden i ten sam Bog. Co jest zreszta w Biblii opisane: Ja i Ojciec jestesmy jedno, Slowo bylo Bogiem (…) i stalo sie cialem. Iz 42,8 ktory to tak z luboscia cytujesz, jest tylko gwozdziem do trumny Twojej argumentacji

Cytat:
Izajasza 44:6

6 Tak mówi Pan, Król Izraela
i Odkupiciel jego, Pan Zastępów:
Ja jestem pierwszy i Ja ostatni3;
i nie ma poza Mną boga.
J.w. Jezus jest Bogiem, co wynika jasno z Biblii (patrz 10 cytatow ktore wkleilem, a moze byc ich wiecej ). Jesli nie ma Boga poza jednym Bogiem i Jezus jest Bogiem, to moze oznaczac tylko, ze Jezus i Bog Ojciec sa jednym i tym samym Bogiem. Co bylo do udowodnienia.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-03 o 18:28
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 18:31   #608
expectation
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
[color=black][font=Verdana]
Brawo! nareszcie...

W sumie chciałam zrobić to samo, tylko nie chciało mi się tyle kopiować i wklejać;D

Dziekujemy

A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść...

expectation jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:35   #609
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

no i zatkalo kakao teraz bedzie pol nocy studiowac te wklejanki jedna z druga.

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:47   #610
Westalka
Zakorzenienie

Ponawiam pytanie:
Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość
Sylwuniu, a co powiesz o początkach swojej organizacji? O tym, że była jedynie organizacją handlową?
Mnie byłoby wstyd uznawać za fundament swojej wiary i przynależeć do czegoś, co z założenia było maszyną do zarabiania pieniędzy.
Cytat:
Ojciec Charlesa Russela, zamożny kupiec-hurtownik, był właścicielem kilku sklepów o różnym asortymencie (tekstylia, obuwie). Gdy syn ukończył szkołę podstawową w wieku 11 lat, ojciec zrezygnował z jego dalszego kształcenia i wciągnął go do zawodu kupieckiego, stawiając za ladą jednego ze swoich sklepów [18].

W 1881 roku 29-letni Russell założył korporację wydawniczo-kolportażową o nazwie „Towarzystwo Traktatowe – Strażnica Syjońska”, która 3 lata później stała się spółką akcyjną. Na jej rozwój przeznaczył cały majątek, otrzymany po ojcu (ok. 300 tysięcy dolarów, co było pokaźną sumą, jak na owe czasy). Towarzystwo Strażnicy już u swego początku nie było instytucją religijną ale handlową i ponadwyznaniową, powołaną do życia w celu zainteresowania ludzi studiowaniem Biblii oraz ideami „pastora”.

Russell często jeździł ze sztabem pomocników (niekiedy liczącym nawet 250 osób) po USA i innych krajach, reklamując swoją „Strażnicę” i zakładając nowe ośrodki jej „akwizycji”. Założyciel Świadków Jehowy prowadził niezwykle kosztowną propagandę. Min. systematycznie płacił krajowym i zagranicznym gazetom za cotygodniowe zamieszczanie jego kazania i zdjęcia.

Zrealizował za sumę 300 tysięcy dolarów wybitnie propagandowy film pt. „Fotodrama stworzenia”, wyświetlany bezpłatnie w wielu krajach świata. Darmowo rozprowadzał też olbrzymie ilości broszur, z których sam tylko „Badacz Pisma św.” rozrzucany był w 50 milionach egzemplarzy rocznie. W 1912 roku, na 50 tysięcy wypuszczonych przez Towarzystwo akcji, 47 tysięcy należało bezpośrednio bądź pośrednio do Russella [19]!
źródło: http://www.psychomanipulacja.pl/art/...i-przekroj.htm
Odpowiesz mi?!

Edytowane przez Westalka
Czas edycji: 2009-01-03 o 18:50
Westalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 18:56   #611
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Ponawiam pytanie:

Odpowiesz mi?!
Albo się tego za bardzo wstydzą, albo po prostu zignorują, ja odpowiedzi na swoje pytania dostalam po 4 upominaniach się Jak już pisałam - jak im nie w smak pytanie, to go nie zauważają. Ot taka dyskusja wybiórcza Szkoda że nie mogą zrobić tak ja burmistrz mojej gminy, który na pytanie 'co dalej z kwestią wysypiska' odpowiedział 'Panie XXX, Pan jest pieniacz i ironista, ja z Panem dyskutował nie będę, proszę wyjść!'

Wyrak, brawo

Stary 2009-01-03, 19:07   #612
Westalka
Zakorzenienie

Ellianniu, wiem... to nie pierwszy już wątek, gdzie ŚJ udzielają odpowiedzi na wybrane pytania. Reszta pozostaje sprytnie "niezauważona".
Pewnie nie potrafią przytoczyć żadnego cytatu.

A tak btw, to cytowanie jest delikatnie mówiąc żenujące, nigdy nic od siebie nie dodają. Zawsze posługują się czyjąś interpretacją konkretnego fragmentu, uznając ją za jedyną słuszną.
To zupełnie tak, jakby nie potrafili samodzielnie myśleć.

Stary 2009-01-03, 19:18   #613
katalinka17
Zadomowienie

Dusia jest jeszcze na wątku, czekam zatem na odpowiedź

Ja niestety nie doczekałam się dopowiedzi na temat broszurki o "raku skóry", która była zakamuflowaną broszurką nawracającą

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 19:22   #614
rabid
Zadomowienie

Cytat:
A tak btw, to cytowanie jest delikatnie mówiąc żenujące, nigdy nic od siebie nie dodają. Zawsze posługują się czyjąś interpretacją konkretnego fragmentu, uznając ją za jedyną słuszną.
Bo nie potrafią:
Cytat:
wiara SJ nie opiera sie na ich wlasnym rozumie tylko na Bibli
Stary 2009-01-03, 19:22   #615
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
KK oficjalnie uznaje ŚJ za sektę.

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
No i co z tego KK też jest sektą.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10309584]W Twoim przekonaniu może i tak Muszę Cię zmartwić niestety - w świetle prawa nie jest.[/quote]

No to wg prawa czy wg KK ?

Wg prawa ŚJ są prawnie zarejestrowanym wyznaniem wpisanym do rejestru wyznań.

Sekta (od łac. secta - kierunek, droga, postępowanie, zasady, stronnictwo, nauka, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć lub łac. secare, sectare - odcinać, odrąbywać, odcinać się od czegoś)

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 19:25   #616
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Ponawiam pytanie:

źródło: http://www.psychomanipulacja.pl/art/...i-przekroj.htm
Odpowiesz mi?!
Strona psychomanipulacja jest stroną katolicką i nie jest wiarygodnym źródłem informacji (wiem co piszę)

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 19:34   #617
Westalka
Zakorzenienie

Może i tak, ale samo powstanie Towarzystwa Traktatowego - Strażnica Syjońskia i jego handlowe cele są faktami, z którymi trudno dyskutować.

Stary 2009-01-03, 19:39   #618
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Ellianniu, wiem... to nie pierwszy już wątek, gdzie ŚJ udzielają odpowiedzi na wybrane pytania. Reszta pozostaje sprytnie "niezauważona".
Pewnie nie potrafią przytoczyć żadnego cytatu.

Bo nie potrafią.... jakbyśmy my też byli od małego poddawani permanentnemu praniu mózgu, ta umiejętność byłaby również nam obca

Stary 2009-01-03, 19:49   #619
katalinka17
Zadomowienie

Ech, chyba już dziś nie doczekamy się odpowiedzi na pytania...szkoda

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 19:51   #620
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Nie wierze Ci ani troche. To ciekawe, ze wiesz jaki rozdzial i w ogole wszystko. Nie wierze Ci za grosz. Sprawilas, ze upewnilam sie, ze jestescie zwykla sekta , ktora robi ludziom pranie mozgu i wciska kit. I bede to mowila kazdemu , kogo spotkam. Bo wiem, ze klamiesz. I nie lubie jak ktos mnie oszukuje.
Emi, przecież pisząc "z pamięci" nie robią ani jednej literówki, błędu, braku ogonka - to widać, porównując z innymi wypowiedziami, gdzie roi się od nich.

Poza tym - dusia pisze posty dwiema czcionkami - jedna domyślna, druga nie. Tę drugą stosuje przy "cytatach z pamięci".

Może każdy ŚJ dostaje w ZIP - ie spakowane argumenty, a później ctrl + C, ctrl + V.
larva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 19:55   #621
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Przeczytałam cały wątek, a teraz pytania.

Cytat:
Jezus Chrystus jest aniołem, najwyzsza postacia w niebie zaraz po Bogu.
Na ziemi ukazal sie jako postac ludzka. Czyli przez jego ziemskie zycie byl czlowiekiem
Ale przed zyciem ziemskim i po zyciu ziemskim jest w niebie i jest postacia duchowa
Cytat:
Jezus jest archaniolem

to wspmomniany w ksiedze Judy 9 archaniol Michal
A więc jest aniołem czy archaniołem? A moze anioł i archanioł to to samo?
A czy aniołow nie ma wielu? I Jezus jest narówni z innymi aniołami?

Cytat:
zycie - czyli gdy czlowiek zycje

dusza- czlowiek zyjacy ja ma

wiec stracic dusze = umrzec

i stracic zycie= umrzec

jedno i to samo
Z tego wynika ,że stracenie duszy jest = śmierci. Czyli śmierć to utrata duszy?

A jak człowiek nie zyje to nie ma duszy? Mi się zawsze wydawało ,że dusza jest nieśmiertelna. I własnie po smierci wędruje do nieba lub piekła.

[quote=Sylwiunia15;1032541 5]To wedlug Ciebie dlaczego Maria matka Jezusa, pozwolila mu umrzec?

Patrzyla sie jak jej syn umieral i zgodzila sie na to , musiala to zakceptowac bo taka byla wola Boga.
Jezus byl gotow oddac wszytsko zeby dotrzymac wiernosci Bogu nawet zycie.
quote]

To zgodziła się, czy to zaakceptowala?
Bo jeżeli się zgodziła to rozumiem ,że ktoś ją spytał o zdanie. Kto?

Cytat:
po pierwsze Jezus zostal skazany nie winnie i od poczatku wiedzial ze ma byc skazany taka miala byc wola Boga. To nie jest wina pilata, smierc Jezusa byla zapowiadana od poczatku Bibli i wkoncu sie wypelnila. Podajac ten przyklad mowie o tym zginal nie winny czlowiek bo wolal dotrzymac wiernosci Bogu niz ludziom na ziemi albo wlasnemu dobru.

Bog czasami wystawia na probe ludzi zeby sprawdzic czy waznijesze jest dla nich rodzina i wlasne dobro czy zasady Boze
1. Mowiłas ,że Maryja pozwoliła mu umrzeć, więc skoro pozwoliła to mogła mu zabronić. Ale skoro odpoczatku było wiadomo ze bedzie skazany to czemu mu pozwalała?

2. Bóg ponad wszystko? czuję sie troche jak w średniowieczu.
Czy boga trzeba się bac?

Cytat:

Rodzaje
zaburzeń potransfuzyjnych

Powikłań tych jest niemało i są naprawdę poważne, gdyż mogą spowodować zgon

Brak transfuzji tez.
A wydaje mi sie ,że przy transfuzji jest ryzyko powikłań, nie występują one zawsze. Ja bym podjęła to ryzyko.

Jeszcze mam pytanie ŚJ jest się po tym jak się przyjmie chrzest.
Zakaz transfuzji obowiązuje ŚJ, ale TYLKO ich a nie członków ich rodzin którzy ŚJ NIE są. Więc dlaczego nie mozna przeprowadzic trasfuzji dzieciom? nie są ŚJ bo chrzest przyjmą kiedy dorosną <przyjma jak przyjma, jak beda chcialy to przyjma> Skoro nie narzuca się nikomu religii, to czy rodzice mogą sobie ot tak decydowac o ŻYCIU lub ŚMIERCI swojego dziecka?
Bo coś mi tu nie pasuje...

PS. Nie wierzę w boga, ale to co tu zostało napisane wyklucza sie jestem poprostu ciekawa.

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 20:04   #622
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Julia91 Pokaż wiadomość

Jeszcze mam pytanie ŚJ jest się po tym jak się przyjmie chrzest.
Zakaz transfuzji obowiązuje ŚJ, ale TYLKO ich a nie członków ich rodzin którzy ŚJ NIE są. Więc dlaczego nie mozna przeprowadzic trasfuzji dzieciom? nie są ŚJ bo chrzest przyjmą kiedy dorosną <przyjma jak przyjma, jak beda chcialy to przyjma> Skoro nie narzuca się nikomu religii, to czy rodzice mogą sobie ot tak decydowac o ŻYCIU lub ŚMIERCI swojego dziecka?
Bo coś mi tu nie pasuje...
doobreee Julia91 zabiłaś tym pytaniem ciekawe jak autorka i jej współwierzące (?) sobie z tym poradzą ?

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 20:47   #623
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Staram się odpowiadać dokładnie. Sama wqidzisz, że jest dużo pytań. Jeśli któreś pomijam, to przepraszam. 50 cytatów? Hmm.. lekka przesada.
Jeśli tak Was to drażni, nie będę cytować naukowców.
Dusiu ja rozumiem że jest wiele pytań, ale kiedy zaczynasz odpowiadać na moje posta który wygląda tak:

A co z 1914 r. kiedy to Jezus miał zejść na ziemię i zabrać Was do nieba? r. 1925 który miał przynieść spełnienie się proroctw biblijnych, później 1975...

I co z datami wyznaczania zmartwychwstania świętych ST? tzw. przez Was Książąt? W Biblii było określenie książęta?

Pytania o:
1. r. 1914
2. r. 1925
3. r 1975
4. daty zmartwychwstania świętych ze ST
5. Czy w bibli o w/s świętych było napisane KSIĄŻĘTA?

5 pytań z czego na jedynie 1 odpowiedziałaś właściwie bez sensu.

Piszesz że starasz się odpowiadać dokładnie ale tyle ludzi zadaje pytania że nie nadążasz. Zdecydowałaś odpowiedzieć na mojego posta w którym było 5 pytań wybierając sobie 1 najbardziej wygodne a resztę niewygodnych kwestii sprytnie pominęłaś.
I jak ludzie mają nie mieć opinii że ŚJ wybierają sobie tematy które im odpowiadają a te które im nie leżą są skrupulatnie pomijane jak w tym momencie to udowodniłaś.

Ja przepraszam za upierdliwość, ale kiedy ktoś bzdury pisze to pragnę wyjaśnić tę kwestię dobitnie.

Ah no i jeszcze jedno:

Wkleiłam kilka zdań z Twoich oczywiście osobistych wypowiedz które sama piszesz i wyświetla mi się w googlach iż są to cytaty ze Strażnicy..

To nic. Każdy orze jak może.

Edytowane przez byliczka
Czas edycji: 2009-01-03 o 20:56
byliczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 20:50   #624
Queen Of The Damned
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
Poza tym, błagam Was, gdzie jest w Piśmie Św. napisane, że tylko jakaś wybrana liczba osób dostąpi zaszczytu przebywania z Bogiem w niebie? Z tego co się orientuję, Bóg nie dokonuje takich podziałów na raj ziemski i niebiański .
A poza tym, co jeśli tak wielu chętnych zechce zmienić swoje wyznanie i dołączy do Świadków Jehowy, że ta liczba się na przykład podwoi?
Będzie dodatkowa selekcja czy jak?
Do roku 1914 ludzie mają nadzieję na życie w niebie z Jezusem, my zaś mamy już nadzieję na życie w Raju na Ziemi. Po za tym my (Świadkowie Jehowy) uważamy, że Bóg nie dokonuje podziałów dlatego wierzymy, że dusza ludzka jest śmiertelna. A nie jak w KK że jedni idą do nieba drudzy do piekła ... to dopiero można nazwać, że jest niesprawiedliwość ze strony Boga. Tak samo dawanie pieniędzy na msze za zmarłych. A jak ktoś nie da bo nie ma to co jego bliski zmarły pójdzie na pewno do piekła ?? To prawie tak jakby Bóg brał łapówki. A o tych 144 000 osób jest napisane w Piśmie Świętym, zobacz Apokalipsę Św. Jana 14:1 znalazłam to w Biblii wyd. Pallottinum. Żeby nie było, bo wiele osób twierdzi, że Świadkowie Jehowy mają inne Pisma Święte.
A tak na marginesie jeśli ktoś jest ciekaw prawdziwych 10 przykazań to zachęcam przeczytać Księgę Wyjścia 20:1 szczęgólnie werset 3 jest ciekawy szkoda, że KK je usunął ... ciekawe dlaczego ??

09.05.2003 - cukrzyca t.1
26.06.2012 - sarkoidoza
172cm- 53 kg
Queen Of The Damned jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 20:56   #625
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10314391]A skoro Bóg - jakikolwiek - jest tak potężny, to czy może stworzyć kamień, którego nie podniesie? [/quote]
Stary 2009-01-03, 20:59   #626
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Queen Of The Damned Pokaż wiadomość
Do roku 1914 ludzie mają nadzieję na życie w niebie z Jezusem, my zaś mamy już nadzieję na życie w Raju na Ziemi. Po za tym my (Świadkowie Jehowy) uważamy, że Bóg nie dokonuje podziałów dlatego wierzymy, że dusza ludzka jest śmiertelna. A nie jak w KK że jedni idą do nieba drudzy do piekła ... to dopiero można nazwać, że jest niesprawiedliwość ze strony Boga. Tak samo dawanie pieniędzy na msze za zmarłych. A jak ktoś nie da bo nie ma to co jego bliski zmarły pójdzie na pewno do piekła ?? To prawie tak jakby Bóg brał łapówki. A o tych 144 000 osób jest napisane w Piśmie Świętym, zobacz Apokalipsę Św. Jana 14:1 znalazłam to w Biblii wyd. Pallottinum. Żeby nie było, bo wiele osób twierdzi, że Świadkowie Jehowy mają inne Pisma Święte.
A tak na marginesie jeśli ktoś jest ciekaw prawdziwych 10 przykazań to zachęcam przeczytać Księgę Wyjścia 20:1 szczęgólnie werset 3 jest ciekawy szkoda, że KK je usunął ... ciekawe dlaczego ??
"Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a duszy zabić nie mogą" (Mat. 10, 28)

"I wróci się proch (tj. ciało ludzkie) do ziemi, tak jak nią był, a duch powróci do Boga, który go dał" (Ekl. 12, 7).
Stary 2009-01-03, 21:10   #627
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba do 1929, bo dopiero wtedy ustaliliście badawczo, że w 1914 roku Jezus zasiadł na Tronie Królestwa Niebieskiego

Skoro dusza ludzka jest śmiertelna, to zbawieni zostaną tylko Ci, którzy w momencie armagedonu będą dysponowali CIAŁEM? To cała reszta z was, której się zmarło wcześniej, będzie poza? Nie będzie istnieć? Skoro po śmierci ciała dusza również umiera? I Ty mówisz o niesprawiedliwości odnośnie piekła, ojjjj....

A wy skąd bierzecie pieniądze na pomoc współwyznawcom? Zrywacie z orzecha? Czy cały zbor się składa?

Werset 3:
Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!

Czyli :Nie będziesz miał bogów cudzych przedemną

Stary 2009-01-03, 21:12   #628
Queen Of The Damned
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
"Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a duszy zabić nie mogą" (Mat. 10, 28)
Zapomniałaś dodać Mt. 10:28 "Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle."
Ekl. 9:5,6

09.05.2003 - cukrzyca t.1
26.06.2012 - sarkoidoza
172cm- 53 kg

Edytowane przez Queen Of The Damned
Czas edycji: 2009-01-03 o 21:25
Queen Of The Damned jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 21:14   #629
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Moze i ludzie nie maja wielkiej wiedzy o Świadkach Jehowy, ale Wy także nie macie raczej wielkiego pojecia np. o KK.

A z tym, ze jedni ida do piekła a inni do nieba, to wiesz, każdemu wg zasług to jest sprawiedliwe, moim zdaniem.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 21:22   #630
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapomniałaś dodać Mt. 10:28 "Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle."
Bójcie się Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle..
Kto w Waszym mniemaniu to jest Ten?

Bo to jedno zdanie dodane przez ciebie nie zmieniło nic w mojej interpretacji nieśmiertelności duszy człowieka.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości