![]() |
#601 |
Konto usunięte
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Pomimo tego,że zawsze wydawało mi się,że jestem cierpliwa i lubię poznawać poglądy innych,jestem otwarta-to ZAWSZE podczas takich dyskusji odnośnie wiary podnosi mi się ciśnienie i żałuję,że tutaj zajrzałam.
Tak też było z tym wątkiem. Obserwuję go sobie od początku.Pomyślałam-może tym razem ktoś będzie normalnie rozmawiał,tłumaczył,bez tych sztucznie wyuczonych regułek,cytatów itd. Ale nie. Nie wiem jakie zamiary były tego wątku ale jeżeli chodzi o mnie(i z tego co widzę nie tylko o mnie)skutek jest niestety odwrotny.Zamiast chociaż trochę zrozumieć ŚJ ja jestem teraz nastawiona jeszcze bardziej negatywnie. Kiedyś przypadkowo znalazłam się niedaleko spotkania pewnego odłamu-Spichlerz(być może i tutaj znajdzie się ktoś kto do tego należy). Było to jakieś spotkanie czy zlot z całej Polski.Moi znajomi,ciekawi,wchodzili zobaczyć o co tam chodzi ..po czym wychodzili szybciutko z oczami jak spodki. Ja odważna również weszłam i ludzie...jak można robić innym taką wodę z mózgu? To była(jest) sekta. A napisałam o tym tutaj dlatego,że czytając te wszystkie cytaty zamiast normalnych odpowiedzi-kojarzy mi sie,jakbym slyszała ludzi właśnie z tego spichlerza.. Wyłaczam subskrypcję tego wątku bo chcę spokojnie zacząć ten rok a nie z podniesionym ciśnieniem.. |
![]() ![]() |
![]() |
#602 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego mówicie o 1000-letnim królowaniu Jezusa, skoro jednocześnie twierdzicie, że te 1000-lecie jeszcze się nie zaczęło? Dlaczego Jezus miałby niewidzialnie stać się obecnym dopiero od roku 1914, skoro sam powiedział zaraz po zmartwychwstaniu „A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata” (Mt 28:20; por. Mt 18:20)? I dlaczego dopiero w latach 1929-30 przyjeliście datę 1914, skoro wcześniej wasza strażnica utrzymywała, że miało to miejsce w roku 1874? "Wiec Bog poprostu sie posluzy Jezusem zeby przywrocil na ziemi raj" - z tego wynika, że Bóg sam nie może sobie poradzić z przywróceniem raju na ziemi, czyli że Jezus jest od niego mocniejszy, mądrzejszy, i bardziej wszechmocny? Wychodzi na to, że według was Bóg zrobił niezły bałagan na ziemi, nie umie go posprzatac, wiec na czas sprzatania władzę daje synowi (czyli syn mocniejszy), a później mu ją odberze, jak będzie pozamiatane. Nieźle, naprawde nieźle. Tu nie uznajecie Jezusa jako Boga, a z drugiej strony wierzycie, że Jezus większy niżeli Bóg. I Bardzo proszę o odpowiedzi na resztę pytań z poprzedniego postu, i na te zawarte w tym. Cytat:
Nie wymagamy od was zwierzeń, ale odpowiedzi, które te nasze błędne wyobrażenia powalą i zniszczą. Niestety jak na razie nie uzyskałam satysfakcjonującej, logicznej, spójnej i przejrzystej odpowiedzi na ŻADNE pytanie, i z tego co widzę, nie tylko ja.
![]() |
#603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim dyskusja rozbija się o to, że ich biblia jest niedokładnie skopiowana, i jak pisały wcześniej dziewczyny, ma wiele dodatków od ŚJ ![]() ![]()
![]() |
#604 |
Zadomowienie
|
Dlaczego znajduję wasze odpowiedzi w google?
#605 |
Zakorzenienie
|
Gdyby policzyć wszystkie 'dlaczego' w tym wątku, to wyszłoby ich więcej niż wizażanek
![]()
#606 | ||||||||||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cymbal brzmiacy i miedz brzeczaca normalnie. Co za bzdury.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Daria, niezaleznie od tego, jaka lopatologie tu trzeba stosowac, ja sie ciesze, bo ten watek demaskuje, ze: - SJ stoja w FUNDAMENTALNEJ SPRZECZNOSCI z Biblia - Wykladnia jest dla nich Straznica i to co im powiedza na zebraniach - Nie umieja prowadzic dyskusji, nie przyjmuja nic do wiadomosci, mowia rzeczy ktore sa wzajemnie sprzeczne, probujac udowodnic ze maja racje. Cytat:
Cytat:
Mozesz sobie wierzyc nawet w latajacego potwora spaghetti, ale nie opierasz sie na Biblii. Biblia mowi jasno – Jezus jest Bogiem i Zbawicielem: Cytat:
Cytat:
Cytat:
J 10,30 Cytat:
Cytat:
J 20,28-29 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
J 14,6-11 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mt 1,18-25 To wciaz ignorujesz, choc tak jest napisane w Biblii ![]() Cytat:
Bzdura. Na nic nie odpowiedzialas, udowodnilem Ci ze nie masz racji i tyle. Nie siedze na wizazu 24/7; jak Ci odpisywalem, to mi napisalas: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10312314&p ostcount=139 Wiec mi nie konfabuluj z laski swojej, ze na cokolwiek odpowiedzialas i ze znalazlas jakiekolwiek “odpowiednie argumenty”.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-01-03 o 18:26 |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#607 | |||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mt 28,18-20 Cytat:
Ja znam wystaraczajaco dobrze, zeby wiedziec, ze SJ mowia COS PRZECIWNEGO niz Biblia Nie tylko mowisz cos przeciwnego niz Biblia, ale przeczysz sama sobie w obronie klamstwa o tym, ze Jezus nie jest w Biblii okreslany Bogiem: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=10309008&p ostcount=84 Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-01-03 o 18:28 |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#608 |
Zadomowienie
|
Brawo!
![]() W sumie chciałam zrobić to samo, tylko nie chciało mi się tyle kopiować i wklejać;D Dziekujemy ![]()
![]() |
#609 |
Zakorzenienie
|
no i zatkalo kakao teraz bedzie pol nocy studiowac te wklejanki jedna z druga.
![]()
#610 | ||
Zakorzenienie
|
Ponawiam pytanie:
Cytat:
Odpowiesz mi?!
żartowałam! Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2009-01-03 o 18:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#611 |
Zakorzenienie
|
Albo się tego za bardzo wstydzą, albo po prostu zignorują, ja odpowiedzi na swoje pytania dostalam po 4 upominaniach się
![]() ![]() ![]() Wyrak, brawo ![]()
![]() |
#612 |
Zakorzenienie
|
Ellianniu, wiem... to nie pierwszy już wątek, gdzie ŚJ udzielają odpowiedzi na wybrane pytania. Reszta pozostaje sprytnie "niezauważona".
![]() Pewnie nie potrafią przytoczyć żadnego cytatu. ![]() A tak btw, to cytowanie jest delikatnie mówiąc żenujące, nigdy nic od siebie nie dodają. Zawsze posługują się czyjąś interpretacją konkretnego fragmentu, uznając ją za jedyną słuszną. To zupełnie tak, jakby nie potrafili samodzielnie myśleć. ![]()
#613 |
Zadomowienie
|
Dusia jest jeszcze na wątku, czekam zatem na odpowiedź
![]() ![]() Ja niestety nie doczekałam się dopowiedzi na temat broszurki o "raku skóry", która była zakamuflowaną broszurką nawracającą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#614 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#615 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10309584]W Twoim przekonaniu może i tak ![]() No to wg prawa czy wg KK ? Wg prawa ŚJ są prawnie zarejestrowanym wyznaniem wpisanym do rejestru wyznań. Sekta (od łac. secta - kierunek, droga, postępowanie, zasady, stronnictwo, nauka, od sequi - iść za kimś, postępować, towarzyszyć lub łac. secare, sectare - odcinać, odrąbywać, odcinać się od czegoś)
![]() |
#616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#617 |
Zakorzenienie
|
Może i tak, ale samo powstanie Towarzystwa Traktatowego - Strażnica Syjońskia i jego handlowe cele są faktami, z którymi trudno dyskutować.
![]()
#618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#619 |
Zadomowienie
|
Ech, chyba już dziś nie doczekamy się odpowiedzi na pytania...szkoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#620 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym - dusia pisze posty dwiema czcionkami - jedna domyślna, druga nie. Tę drugą stosuje przy "cytatach z pamięci". Może każdy ŚJ dostaje w ZIP - ie spakowane argumenty, a później ctrl + C, ctrl + V. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 | |||||
Zadomowienie
|
Przeczytałam cały wątek, a teraz pytania.
Cytat:
Cytat:
A czy aniołow nie ma wielu? I Jezus jest narówni z innymi aniołami? Cytat:
A jak człowiek nie zyje to nie ma duszy? Mi się zawsze wydawało ,że dusza jest nieśmiertelna. I własnie po smierci wędruje do nieba lub piekła. [quote=Sylwiunia15;1032541 5]To wedlug Ciebie dlaczego Maria matka Jezusa, pozwolila mu umrzec? Patrzyla sie jak jej syn umieral i zgodzila sie na to , musiala to zakceptowac bo taka byla wola Boga. Jezus byl gotow oddac wszytsko zeby dotrzymac wiernosci Bogu nawet zycie. quote] To zgodziła się, czy to zaakceptowala? Bo jeżeli się zgodziła to rozumiem ,że ktoś ją spytał o zdanie. Kto? Cytat:
2. Bóg ponad wszystko? czuję sie troche jak w średniowieczu. Czy boga trzeba się bac? Cytat:
Brak transfuzji tez. A wydaje mi sie ,że przy transfuzji jest ryzyko powikłań, nie występują one zawsze. Ja bym podjęła to ryzyko. Jeszcze mam pytanie ŚJ jest się po tym jak się przyjmie chrzest. Zakaz transfuzji obowiązuje ŚJ, ale TYLKO ich a nie członków ich rodzin którzy ŚJ NIE są. Więc dlaczego nie mozna przeprowadzic trasfuzji dzieciom? nie są ŚJ bo chrzest przyjmą kiedy dorosną <przyjma jak przyjma, jak beda chcialy to przyjma> Skoro nie narzuca się nikomu religii, to czy rodzice mogą sobie ot tak decydowac o ŻYCIU lub ŚMIERCI swojego dziecka? Bo coś mi tu nie pasuje... PS. Nie wierzę w boga, ale to co tu zostało napisane wyklucza sie ![]()
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co z 1914 r. kiedy to Jezus miał zejść na ziemię i zabrać Was do nieba? r. 1925 który miał przynieść spełnienie się proroctw biblijnych, później 1975... I co z datami wyznaczania zmartwychwstania świętych ST? tzw. przez Was Książąt? W Biblii było określenie książęta? Pytania o: 1. r. 1914 2. r. 1925 3. r 1975 4. daty zmartwychwstania świętych ze ST 5. Czy w bibli o w/s świętych było napisane KSIĄŻĘTA? 5 pytań z czego na jedynie 1 odpowiedziałaś właściwie bez sensu. Piszesz że starasz się odpowiadać dokładnie ale tyle ludzi zadaje pytania że nie nadążasz. Zdecydowałaś odpowiedzieć na mojego posta w którym było 5 pytań wybierając sobie 1 najbardziej wygodne a resztę niewygodnych kwestii sprytnie pominęłaś. I jak ludzie mają nie mieć opinii że ŚJ wybierają sobie tematy które im odpowiadają a te które im nie leżą są skrupulatnie pomijane jak w tym momencie to udowodniłaś. Ja przepraszam za upierdliwość, ale kiedy ktoś bzdury pisze to pragnę wyjaśnić tę kwestię dobitnie. Ah no i jeszcze jedno: Wkleiłam kilka zdań z Twoich oczywiście osobistych wypowiedz które sama piszesz i wyświetla mi się w googlach iż są to cytaty ze Strażnicy.. ![]() To nic. Każdy orze jak może.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-03 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#624 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak na marginesie jeśli ktoś jest ciekaw prawdziwych 10 przykazań to zachęcam przeczytać Księgę Wyjścia 20:1 szczęgólnie werset 3 jest ciekawy ![]()
![]() |
#625 |
Lady of Harley-Davidson
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10314391]A skoro Bóg - jakikolwiek - jest tak potężny, to czy może stworzyć kamień, którego nie podniesie?
![]() ![]()
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"I wróci się proch (tj. ciało ludzkie) do ziemi, tak jak nią był, a duch powróci do Boga, który go dał" (Ekl. 12, 7).
![]() |
#627 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skoro dusza ludzka jest śmiertelna, to zbawieni zostaną tylko Ci, którzy w momencie armagedonu będą dysponowali CIAŁEM? To cała reszta z was, której się zmarło wcześniej, będzie poza? Nie będzie istnieć? Skoro po śmierci ciała dusza również umiera? I Ty mówisz o niesprawiedliwości odnośnie piekła, ojjjj.... A wy skąd bierzecie pieniądze na pomoc współwyznawcom? Zrywacie z orzecha? Czy cały zbor się składa? Werset 3: Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Czyli :Nie będziesz miał bogów cudzych przedemną ![]()
![]() |
#628 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ekl. 9:5,6
Osiągnięcie szczęścia to kwestia motywacji 09.05.2003 - cukrzyca t.1 26.06.2012 - sarkoidoza 172cm- 53 kg Edytowane przez Queen Of The Damned Czas edycji: 2009-01-03 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym, ze jedni ida do piekła a inni do nieba, to wiesz, każdemu wg zasług ![]()
![]() |
#630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto w Waszym mniemaniu to jest Ten? ![]() Bo to jedno zdanie dodane przez ciebie nie zmieniło nic w mojej interpretacji nieśmiertelności duszy człowieka.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.