Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-18, 12:09   #1621
Elliannia
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez smiley Pokaż wiadomość
jak moga skrzetnie zatajac skoro ja wiem?
znam 1914 i 1975(lata 70ogolnie bo nie był to dokladnie 75r)
o reszcie nie slyszlama;/

tż kulturalny czego nie moge powiedziec o Tobie
Kulturalny - bo chciał pozwolić na zrobienie sobie wody z mózgu? Nowa definicja kultury Mój niedźwiedź to by podyskutował, ale w swoim stylu

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Objaśniłam i co do daty 1914.. Bardzo się starałam, niewiele sobie z tego zrobiłaś. No nic. Nieważne.
Po pierwsze primo, ja jeszcze pisałam jak Ty już odpowiedziałaś. Po drugie primo - to wyjaśnienie jest dla mnie głupie.

Prosiłam o konkretny cytat z Biblii mówiący: W 1914 Syn mój, Jezus Chrystus, na tronie Królestwa Niebieskiego zasiądzie', tudzież 'Harmagedon w 1914/15/18/25/79 roku od urodzenia Syna mojego Jezusa Chrystusa nastąpi'.

Cytat:
Sekta? Niewiesz co mówisz. A tak poza tym Twoja sprawa, nie musisz się chwalic na forum bo to nie świadczy o Twojej kulturze. Tz ma prawo robic co chce..

Oj Mad, chyba się zezłościły że tż Cię posłuchał, mieliby świeże mięsko w szeregach Ja Ci radzę uważaj i nie zostawiaj niedzwiedzia samego w domu, bo z pewnością mają w notesie zapisane 'mężczyzna - chętny na poznawanie jedynej nieomylnej wiary, kobieta - jędza i niekulturalna zołza, obserwować kiedy wyjdzie i zaatakować mężczyznę'

Elliannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 12:11   #1622
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Wielki problem podziękowac i zamknąc drzwi..
Bazują na tym, że ludziom jest głupio zatrzasnąć komuś drzwi przed nosem, i wykorzystują to z pełną premedytacją... Techniki NLP

Stary 2009-01-18, 12:15   #1623
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elliannia Pokaż wiadomość
Kulturalny - bo chciał pozwolić na zrobienie sobie wody z mózgu? Nowa definicja kultury Mój niedźwiedź to by podyskutował, ale w swoim stylu

Po pierwsze primo, ja jeszcze pisałam jak Ty już odpowiedziałaś. Po drugie primo - to wyjaśnienie jest dla mnie głupie.

Prosiłam o konkretny cytat z Biblii mówiący: W 1914 Syn mój, Jezus Chrystus, na tronie Królestwa Niebieskiego zasiądzie', tudzież 'Harmagedon w 1914/15/18/25/79 roku od urodzenia Syna mojego Jezusa Chrystusa nastąpi'.

Oj Mad, chyba się zezłościły że tż Cię posłuchał, mieliby świeże mięsko w szeregach Ja Ci radzę uważaj i nie zostawiaj niedzwiedzia samego w domu, bo z pewnością mają w notesie zapisane 'mężczyzna - chętny na poznawanie jedynej nieomylnej wiary, kobieta - jędza i niekulturalna zołza, obserwować kiedy wyjdzie i zaatakować mężczyznę'

Biblia niejednokrotnie zawiera symbole..i to właśnie był przykład takiego symbolu, by je zrozumiec potrzeba ducha Świętego i analizowania Bibli, inaczej nie dziwię się, że nie rozumiesz. Tak wgl. to trudny temat. Napisałam to tak, by było łatwiej zrozumiec. Przynajmniej się starałam. Może jeśli nie Ty, to ktoś inny odniesie z tego pożytek.
Twoja ostatnia wypowiedz jest niesmaczna..
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 12:21   #1624
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley
jak moga skrzetnie zatajac skoro ja wiem?
znam 1914 i 1975(lata 70ogolnie bo nie był to dokladnie 75r)
o reszcie nie slyszlama;/

chce sluchac niech slucha
nie chce to niech powie ze go to nie interesuje
chodziło mi raczej o okreslanie ŚJ przez wizazanke

wyjasnienie co do daty 1914 jest glupie? to chronologia
to ja tez bym chciała wiele wersetów mowiacych konkretnie o istnieniu Trojcy, o narodzinach Jezusa w grudniu i innych katolickich swietach i wierzeniach.

Cytat:
mieliby świeże mięsko w szeregach
juz kiedys cos mowilam o tego typu docinkach nie sa ani smieszne ani prawdziwe

Cytat:
Cytat:
Napisane przez dusia139
Wielki problem podziękowac i zamknąc drzwi..

Bazują na tym, że ludziom jest głupio zatrzasnąć komuś drzwi przed nosem, i wykorzystują to z pełną premedytacją... Techniki NLP
ojj kochana uwierz mi dzisiaj jak ktos nam zamyka drzwi przed nosem to mowimy ze to czlowiek kulturalny a słucha jedna osoba na 100

Edytowane przez smiley
Czas edycji: 2009-01-18 o 12:23
smiley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 12:25   #1625
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
chce sluchac nie slucha
nie chce to niech powie ze go to nie interesuje
chodziło mi raczej o okreslanie ŚJ przez wizazanke

to ja tez bym chciała wiele wersetów mowiacych konkretnie o istnieniu Trojcy, o narodzinach Jezusa w grudniu i innych katolickich swietach i wierzeniach.

juz kiedys cos mowilam o tego typu docinkach nie sa ani smieszne ani prawdziwe

ojj kochana uwierz mi dzisiaj jak ktos nam zamyka drzwi przed nosem to mowimy ze to czlowiek kulturalny a słucha jedna osoba na 100
Bez przesady, ale są różne tereny. Ludzie chcą słuchac, inni nie i tyle. Nie sądzę, żeby to był taki wielki problem podziękowac i zamknąc drzwi.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 12:29   #1626
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
Biblia niejednokrotnie zawiera symbole..i to właśnie był przykład takiego symbolu, by je zrozumiec potrzeba ducha Świętego i analizowania Bibli, inaczej nie dziwię się, że nie rozumiesz. Tak wgl. to trudny temat. Napisałam to tak, by było łatwiej zrozumiec. Przynajmniej się starałam. Może jeśli nie Ty, to ktoś inny odniesie z tego pożytek.
To się chyba pogubiłam. Co jak co, ale od początku wątku śj utrzymują, że czytają biblię dosłownie, więc nie wyjeżdżaj tu z interpretacją symboli.

Po drugie - któraś z dziewczyn śj pisała, że śj zapisują sobie w notesiku jak kto ich przyjął

Cytat:

Jaka chronologia? Skąd? Gdzie w Biblii są podane daty, na miłość Boską!

Wierzę Ci, bo w tym momencie ludzie są już wkurzeni nieustannym nachodzeniem

Edit:
Wyrak podawał niejednokrotnie cytaty o Trójcy Świętej i całej reszcie

Edytowane przez Elliannia
Czas edycji: 2009-01-18 o 12:30
Stary 2009-01-18, 12:29   #1627
smiley
Zadomowienie

moge powiedziec jak jest u mnie i wiem ze w inynch miejscach nie jest lepiej moze faktycznie na 100to przesada ale mam sklonnosci do przesadzania :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 12:32   #1628
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez dusia139

To się chyba pogubiłam. Co jak co, ale od początku wątku śj utrzymują, że czytają biblię dosłownie, więc nie wyjeżdżaj tu z interpretacją symboli.

Po drugie - któraś z dziewczyn śj pisała, że śj zapisują sobie w notesiku jak kto ich przyjął

nie wszystko dosłownie sie traktuje
wiem ze ci chodzi np. o 144tys ale juz kiedys o tym pisalam czemu akurat to dosłownie traktujemy.
jak ktos ma slaba pamiec to zapisuje ale zapisuje sie takze osoby ktore nie zycza sobie odwiedziny wiec chyba to dobrze
Stary 2009-01-18, 12:33   #1629
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:

Edit:

Spokojnie. Widzę nerwy, a to wcale tu niepotrzebne.
Oczywiscie, ze biblia ma symbole. Chociażby cała ksiąga objawienia- przeciez tam są opisani m.in. Jezdzcy Apokalipsy.
A Twoje po drugie, to nie rozumiem w czym problem...

Cytat:
moge powiedziec jak jest u mnie i wiem ze w inynch miejscach nie jest lepiej moze faktycznie na 100to przesada ale mam sklonnosci do przesadzania :P

)
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 12:37   #1630
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley

Edit:
ale ja chiałam tez konkretne wersety ktore mi mowia ze Bóg jest Trójjedyny lub w 3osobach bo te wersety ktore podawał wyrak tez skomentowalam

jest cos takiego jak chronologia biblijna
temat siedmiu czasów juz był nieaz poruszany
Stary 2009-01-18, 12:47   #1631
dusia139
Wtajemniczenie

Chronologia starożytnych narodów niehebrajskich w jej obecnym stanie jest zwykłym zlepkiem. Zestawiono ją mozolnie z fragmentarycznych informacji zaczerpniętych z najróżniejszych źródeł. W przeciwieństwie do tego Biblia utrwala na swych kartach niezwykle konsekwentne i szczegółowe dane historyczne obejmujące okres mniej więcej czterech tysięcy lat, przedstawiając barwnie i wiernie blisko szesnastowieczne dzieje narodu izraelskiego. Dzięki temu chronologia biblijna jest niezawodna, czego nie można powiedzieć o innych starożytnych dziełach historycznych.
Nie jest za późno!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 13:15   #1632
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Właściwie to mnie interesuje jedna kwestia:czemu osoba,która odeszła od wyznania ŚJ,jest w tym środowisku napiętnowana?
Ja katolikiem nie jestem,ale kościół KK nie potępia i nie szykanuje takich osób - nie mówię oczywiście o jakiś poszczególnych księżach,czy też osobach ze środowiska katolickiego,którzy postępują w ten sposób.Mówię o stanowisku KK.

A co do transfuzji,jak studjuję medycynę,to się nie spotkałam jeszcze ze środkami zastępczymi w tej materii...
Bo gdzieś tu się przewinęła taka kwestia.Bardzo mnie to zaciekawiło.

Ja osobiście nic nie mam do ŚJ,ale Strażnica,która mi wpadła w ręce,kiedyś,przy okazji takiego właśnie "nachodzenia",była jakoś bardzo wybitnie nakierunkowana ideologicznie.
Żeby nie było,to trochę się religiami interesuję i wyznawcami różnych odłamów również - staram się patrzeć w miarę obiektywnie.
I dlaczego macie własną interpretację Pisma Świętego?Mówicie,że nie operujecie symbolami,odrzucacie Stary Testament,a przecież Nowy ma być jego wypełnieniem....to jak to jest w końcu?
Co do Trójcy Świętej...Dla mnie jako laika w materii KK to tak czytając te fragmenty,podane przez Was z PŚ i innych uczestników dyskusji, i biorąc to na zdrowy chłopski rozum to wynika,że jednak Jezus jest Bogiem..
No ale nic.Czekam na dalszy rozwój dyskusji,bo jest ciekawa.

Edytowane przez mały_groszek
Czas edycji: 2009-01-18 o 13:16
mały_groszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 13:36   #1633
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
No to pech,bo ja nie toleruje nachodzenia w domu.A tż to dobra dusza,więc chyba głupio mu było powiedzieć nie dziekuje i dowidzenia.Ja się z tym niecackam.

Cytat:
Sekta? Niewiesz co mówisz. A tak poza tym Twoja sprawa, nie musisz się chwalic na forum bo to nie świadczy o Twojej kulturze. Tz ma prawo robic co chce..
Przykro mi,ale dla mnie jesteście sektą i zdania nie zmienie.A czym niby się chwale???? To tak jakbym napisała,nie chwalcie się,że jesteście SJ i potraficie tylko cytować ze swojej Strażnicy jakieś cytaty,a nic od siebie. Ma prawo robić co chce owszem,ale pisałam wyżej on to dobra dusza,a takie dobre dusze pewnie łatwo przekabać co do ŚJ???Więc tż wie że ma już więcej SJ nie sluchac.A i odrazu napisze,nie nie boje się że tż wstapi do waszego ugrupowania,bo to niemożliwe.

Cytat:

Madmuazelle, współczuje, człowiek chce wypocząć w niedziele a tu Ci jeszcze domokrążcy przyjdą i będą truć

Ja mam szczęście, już rok nikt nie próbował (pisząc to Ell puka w niemalowane i spluwa 3x przez lewe ramie
Cytat:

Cytat:
Otóż to zgadzam się z Tobą. Wkurzyły się,bo pewnie tak jak piszesz myślą że mojego niedzwiedzia by przekabaciły na swoją strone,ale się nie udało. A mi o to chodziło,żeby nie rozmawiał z imi,bo potem ciągle będą nas nachodzić.Chociaż,nie raz je spławialismy,a jak widać natrętne dalej przychodzą.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 13:50   #1634
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mały_groszek Pokaż wiadomość
Właściwie to mnie interesuje jedna kwestia:czemu osoba,która odeszła od wyznania ŚJ,jest w tym środowisku napiętnowana?
Ja katolikiem nie jestem,ale kościół KK nie potępia i nie szykanuje takich osób - nie mówię oczywiście o jakiś poszczególnych księżach,czy też osobach ze środowiska katolickiego,którzy postępują w ten sposób.Mówię o stanowisku KK.

A co do transfuzji,jak studjuję medycynę,to się nie spotkałam jeszcze ze środkami zastępczymi w tej materii...
Bo gdzieś tu się przewinęła taka kwestia.Bardzo mnie to zaciekawiło.

Ja osobiście nic nie mam do ŚJ,ale Strażnica,która mi wpadła w ręce,kiedyś,przy okazji takiego właśnie "nachodzenia",była jakoś bardzo wybitnie nakierunkowana ideologicznie.
Żeby nie było,to trochę się religiami interesuję i wyznawcami różnych odłamów również - staram się patrzeć w miarę obiektywnie.
I dlaczego macie własną interpretację Pisma Świętego?Mówicie,że nie operujecie symbolami,odrzucacie Stary Testament,a przecież Nowy ma być jego wypełnieniem....to jak to jest w końcu?
Co do Trójcy Świętej...Dla mnie jako laika w materii KK to tak czytając te fragmenty,podane przez Was z PŚ i innych uczestników dyskusji, i biorąc to na zdrowy chłopski rozum to wynika,że jednak Jezus jest Bogiem..
No ale nic.Czekam na dalszy rozwój dyskusji,bo jest ciekawa.
to chyba złe słowo pietnowana, nie powinno sie z nia utrzymywac zazylych stosunków bo ,,złe towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje''. Osoba która dopusciła sie grzechu na pewno jest złym towarzystwem. Jednak taką osbę odwiedzają co jakiś czas starsi (jesli chce przyłączyc sie z powrotem do zboru). Jeżeli tylko wykluczona osoba chce dołączyć do wspolnoty ma takie prawo ale musi zerwac z grzechem i okazać skruche. to tak w wielkim skrócie

co do transfuzji ostatnio znalazłam taki artykuł
http://www.eioba.pl/a85409/transfuzj...skutki_uboczne

inna interpretacja Biblii?? przekładów biblii jest mnóstwo. Długo o tym rozmawialismy i zeby miec całkowitą pewnosc ktory przekład jest najlepszy trzeba znalezc najstarsze oryginalne zapiski hebrajskie greckie itp i sobie je przetłumaczyc. Niestety nie ma takiej mozliwosci bo dostepne sa tylko odpisy
poza tym nie są to jakies ogromne zmiany. w wiekszosci są uzyte inne wyrazy ktore i tak koniec z koncem oznaczaja to samo.

nie odrzucamy ST chyba pomyliło ci się z jakąś inna religią.

biorąc na zdrowy chłopski rozum to nie da sie zrozumieć Trójcy w ogóle. Wiara to cos innego niz rozum. Ale my wierzymy tak a kk tak.
Cytat:

Cytat:
Napisane przez smiley

No to pech,bo ja nie toleruje nachodzenia w domu.A tż to dobra dusza,więc chyba głupio mu było powiedzieć nie dziekuje i dowidzenia.Ja się z tym niecackam.
michodziło o np. nazwanie nas sektą mozna sie niecackac kulturalnie zamkniecie drzwi przed nosem w dzisiajszych czasach wcale nie jest juz chamstwem
To czy nas uwazasz za sekte to Twój wybór. Ale jednak nazywanie ŚJ sektą mozna uznac za obrazliwe Przynajmniej ja tak uznaje

NIKT NIKOGO NIE CHCE PRZEKABACAĆ!!! Chodzimy po domach bo Jezus nam kazał głosic dobra nowine. To jeden ze sposobów głoszenia. Mówimy o naszej religii a nikogo nie namawiamy na nią. To jest różnica. Czy te ŚJ mówiły twojemy tzowi zeby wstapił do naszej religii? Czy chciały tylko porozmawiac o Bibliii,wierze i dac jakas gazetke. Od czytania głowa nie boli. Na pewno nic by sie nie stało gdyby sobie porozmawiał Jeżel ma własny rozum, własne poglądy i własną wiare to daj mu zadecydować. Religii sie nie zmienia od tak, bo jakies dwie kobiety przyszły i dały czasopismo.

Cytat:
To tak jakbym napisała,nie chwalcie się,że jesteście SJ i potraficie tylko cytować ze swojej Strażnicy jakieś cytaty,a nic od siebie
znowu to samo ;/ staram sie mowic własnymi słowami. dałam kilka razy cytaty ale to samo robi reszta. Ja to robie dlatego, ze mam problem ze spojnym pisaniem
Stary 2009-01-18, 14:09   #1635
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
to chyba złe słowo pietnowana, nie powinno sie z nia utrzymywac zazylych stosunków bo ,,złe towarzystwo psuje pożyteczne zwyczaje''. Osoba która dopusciła sie grzechu na pewno jest złym towarzystwem. Jednak taką osbę odwiedzają co jakiś czas starsi (jesli chce przyłączyc sie z powrotem do zboru). Jeżeli tylko wykluczona osoba chce dołączyć do wspolnoty ma takie prawo ale musi zerwac z grzechem i okazać skruche. to tak w wielkim skrócie
Dziwne.Jakoś widzę tu mało miłości do bliźniego,a więcej do samych zasad wyznaniowych.Z kościoła KK jak odejdziesz to nikt nie wnika w Twoje sumienie i to czy sobie pójdziesz do kościoła pomodlić się czy już nigdy nie przestąpisz jego progów po tej decyzji.
No i takie postępowanie odbiega zupełnie od tego co Jezus mówił o miłości do wrogów - że miłowanie tych którzy Was miłują - "jakąż nagrodę mieć będziecie w Niebie" - miłowanie wrogów to dopiero wyzwanie dla miłości..

Cytat:
co do transfuzji ostatnio znalazłam taki artykuł
http://www.eioba.pl/a85409/transfuzj...skutki_uboczne
To nie są fakty.Ten artykuł jest ideologicznie podciągnięty pod Wasze wyznanie.
Mnie interesują naukowe opracowania(a 'la Medical Journal),bezstronnicowe.

Cytat:
inna interpretacja Biblii?? przekładów biblii jest mnóstwo. Długo o tym rozmawialismy i zeby miec całkowitą pewnosc ktory przekład jest najlepszy trzeba znalezc najstarsze oryginalne zapiski hebrajskie greckie itp i sobie je przetłumaczyc. Niestety nie ma takiej mozliwosci bo dostepne sa tylko odpisy
poza tym nie są to jakies ogromne zmiany. w wiekszosci są uzyte inne wyrazy ktore i tak koniec z koncem oznaczaja to samo.
Z tego co wyczytałam to zostało tu udowodnione,że macie własną interpretcję - nie mam na myśli tłumaczeń.

Stary 2009-01-18, 14:28   #1636
smiley
Zadomowienie

ale na zebrania wykluczeni takze mogą przychodzić nie ma mowy o zadnej nienawisci do takich osób.
Uważasz ze takie postepowanie KK jest dobre? Morderca przyjdzie sie wyspowiadać, dostanie ,,adekwatną''pokute do swojego wystepku, czyli kilka litanii, i znowu zabije itd itd...Postepowanie KK nie skłania wietnych do dobrych uczynków bo jesli zrobi sie cos zlego to nie ma wiekszych konsekwencji.
Cytat:
Żadne karcenie zrazu nie wydaje się radosne, lecz zasmuca; później jednak ci, którzy przez nie zostali wyćwiczeni, zbierają pokojowy owoc, mianowicie sprawiedliwość” (Hebr. 12:11).

nie wiem kto pisał ten artykuł ale dla mnie jest on wiarygodny. Mowi ze:są alternatywy dla transfuzji i ze transfuzja ma wiele zagrozeń.

Cytat:
Z tego co wyczytałam to zostało tu udowodnione,że macie własną interpretcję - nie mam na myśli tłumaczeń.
prawda to pojęcie wzgledne. zalezy od rozumienia tekstu. Jesli chodzi o tłumaczenie to Długi czas ŚJ korzystali z roznych tłumaczeń bo przekład NŚ został wydany chyba dopiero w latach 50.
a jesli chodzi o interpretacje
musisz mi podac konkretny przykład innej interprertacji ŚJ to powiem Ci co i jak.
Stary 2009-01-18, 14:30   #1637
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziwne.Jakoś widzę tu mało miłości do bliźniego,a więcej do samych zasad wyznaniowych.Z kościoła KK jak odejdziesz to nikt nie wnika w Twoje sumienie i to czy sobie pójdziesz do kościoła pomodlić się czy już nigdy nie przestąpisz jego progów po tej decyzji.
No i takie postępowanie odbiega zupełnie od tego co Jezus mówił o miłości do wrogów - że miłowanie tych którzy Was miłują - "jakąż nagrodę mieć będziecie w Niebie" - miłowanie wrogów to dopiero wyzwanie dla miłości..

Co do miłości, to fakt, że w dzisiejszych czasach ciężko jest ją przejaiwac. Nic dziwnego, w Biblii zostało przepowiedziane, że "miłośc większości oziębnie", aczkolwiek bardzo się staramy. Łączy nas także miłośc do prawych zasad. W zborach na całym swiecie każdy troszczy się o każdego, gdy nadejdą nieporozumienia pamiętając o łagodności rozwiązujemy je w duchu miłości. Naprawdę zależy nam, by zawsze tam panowała jednośc. Co do wykluczania ze zboru, to nie wyklucza się za sam fakt popełnienia grzechu. Każdy się myli, popełnia błędy. Wykluczona osoba to taka, która zgrzeszyła i nie okazała skruchy za swoje postępowanie. Nie zaluje grzechu. Komitet służby dokładnie bada i dzięki modlitwie i pomocy ducha Bożego podejmuje taką decyzję, czy osoba ma byc wyłączona, czy tez nie. Jeśli zostaje wyłączona, nie można jej powiedziec nawet dzien dobry. Nie robimy tego, by się wyżyc, czy ze złości. Biblia mówi, że taka osoba jest "gorsza niż człowiek bez wiary i z taką nawet nie rozmawiaj". Chcemy, by ta osoba wróciła do organizacji.
Co do alternatywnych metod wobec krwi przytocże ci coś:

Często dla uzupełnienia objętości osocza można zastosować po prostu roztwór fizjologiczny (0,9% roztwór soli), płyn Ringera lub dekstran, a są to środki dostępne niemal we wszystkich nowoczesnych szpitalach. Stosowanie tych substancji pozwala uniknąć ryzyka związanego z przetaczaniem krwi. W czasopiśmie Canadian Anaesthetists’ Society Journal (styczeń 1975, s. 12) czytamy: „Zaletą preparatów zastępczych osocza jest brak niebezpieczeństw związanych z transfuzją: infekcji wirusowych i bakteryjnych, powikłań poprzetoczeniowych oraz uczulenia czynnikiem Rh”. Świadkowie Jehowy nie mają żadnych religijnych zastrzeżeń przeciw stosowaniu niekrwiopochodnych środków zastępczych osocza.
Pewien lekarz napisał w artykule dla czasopisma American Journal of Obstetrics and Gynecology (1 czerwca 1968, s. 395): „Nie ulega wątpliwości, że sytuacja, w której trzeba operować bez transfuzji, zmusza do staranniejszego wykonania zabiegu. Przywiązuje się wtedy większą wagę do zamykania każdego krwawiącego naczynia”.

Bez
transfuzji krwi można z powodzeniem dokonywać wszelkiego rodzaju zabiegów chirurgicznych. Dotyczy to również zabiegów na otwartym sercu, operacji mózgu, amputacji kończyn i całkowitego usunięcia narządów zaatakowanych przez raka. Doktor Philip Roen napisał w New York State Journal of Medicine (15 października 1972, s. 2527): „Nawet gdy nie wyrażano zgody na uzupełnienie utraconej krwi, nigdy nie wahaliśmy się wykonać koniecznych zabiegów chirurgicznych”. A dr Denton Cooley z Instytutu Chorób Serca w Teksasie powiedział: „Wyniki [stosowania środków krwiozastępczych] u Świadków Jehowy zrobiły na nas takie wrażenie, że zaczęliśmy stosować tę metodę u wszystkich pacjentów na kardiochirurgii” (Union, San Diego, 27 grudnia 1970, s. A-10). „‚Bezkrwawą’ chirurgię przy zabiegach na otwartym sercu stosowaną najpierw w leczeniu dorosłych Świadków Jehowy, którzy z przyczyn religijnych odmawiali zgody na przetoczenie krwi, stosujemy teraz z powodzeniem przy trudnych operacjach kardiologicznych u niemowląt i małych dzieci” (Cardiovascular News, luty 1984, s. 5).

Uzyskano również podobną substancję pobudzającą organizm do produkcji płytek krwi. Doktor Prowse oświadczył: „Ostatnim odkryciem w tej dziedzinie są czynniki wzrostu trombocytów. Interleukina 11 została już zarejestrowana jako środek poprawiający stan liczebny płytek (...), a wkrótce atestu doczeka się też prawdopodobnie trombopoetyna i jej homolog, rh-PEG-MGDF”.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 14:41   #1638
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:

Tam są z różnych medycznych gazet 'cytaty' - ale jak się dobrze przyjrzysz datom, to zobaczysz że z lat 80-tych - a od tego czasu to medycyna poszła do przodu Zresztą ten sam artykuł już był tutaj podawany - i wtedy wyciągnęłam z tekstu każdą użytą literaturę, może dwie konferencje z lat 90, a cała reszta z lat 80 - oczywiście żadna z dziewczyn nie skomentowała (jak coś nie pasuje, to ignorują pytanie/wypowiedź)... I dodałam do tego zdjęcie komputera z lat 80

Przypuszczam że Ty, jako studentka medycyny, będziesz miała większe pojęcie na temat postępów, które poczyniono za 20 lat

Dusiu - popatrz na daty w swoim poście, tym nad moim...
1975
1968
1972
1970
1984

Edytowane przez Elliannia
Czas edycji: 2009-01-18 o 14:44
Stary 2009-01-18, 14:48   #1639
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Tam są z różnych medycznych gazet 'cytaty' - ale jak się dobrze przyjrzysz datom, to zobaczysz że z lat 80-tych - a od tego czasu to medycyna poszła do przodu Zresztą ten sam artykuł już był tutaj podawany - i wtedy wyciągnęłam z tekstu każdą użytą literaturę, może dwie konferencje z lat 90, a cała reszta z lat 80 - oczywiście żadna z dziewczyn nie skomentowała (jak coś nie pasuje, to ignorują pytanie/wypowiedź)... I dodałam do tego zdjęcie komputera z lat 80

Przypuszczam że Ty, jako studentka medycyny, będziesz miała większe pojęcie na temat postępów, które poczyniono za 20 lat

Dusiu - popatrz na daty w swoim poście, tym nad moim...
1975
1968
1972
1970
1984
brrrrrrrrr przeciez ja skomentowałam
skoro medycyna poszła do przodu to na pewno rozwineły się też alternatywne metody

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-18, 14:52   #1640
Elliannia
Zakorzenienie

Cytat:
brrrrrrrrr przeciez ja skomentowałam
skoro medycyna poszła do przodu to na pewno rozwineły się też alternatywne metody
Oj to przepraszam, musiałam przeoczyć

Jeśli rozwinęłyby się alternatywne metody, to na pewno byłoby o nich głośno, nie tylko w kręgach śj. Wątpię żeby istniał międzynarodowy spisek mający na celu odrzucenie tych metod Jeśli efekt tych metod byłby dokładnie taki sam jak efekt transfuzji, to z pewnością lekarze informowaliby o nich pacjentów przed transfuzją

Stary 2009-01-18, 15:06   #1641
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
W BT pojawiało sie ponad 6000razy jednak (juz kiedys to pisałam) zredukowano tę liczbę do 20kilku.
Co z tego, ze pisalas, rozne rzeczy piszecie, co ich prawda nie czyni.

Cytat:
To samo mogło zajść w NT. Jednak jeżeli to nie jest dowód to moze kolejne.
SJ wciskaja "Jehowa" tam gdzie w oryginalnym tekscie hebrakjskim/greckich tego nie ma, jest "Pan" albo "Bog". Wymazuja oryginalna tresc Biblii i jeszcze maja tupet twierdzic, ze ktos inny wymazuje.

Cytat:
W NT jest wiele cytatów z ST wiec imie Boze tez ma racje bytu w Nowym testamencie.
Nikt nie pisze o tym czy ma racje czy nie, tylko o wpisywaniu go, gdzie oryginalny tekst go nie ma. Mozna krecic do jutra, ale fakt jest taki - SJ bezpodstawnie zmienili tresc Biblii. Pozniej jeszcze twierdza, ze postepuja wiernie za trescia Biblii, a tymczasem, ta trescia manipulowali.

Cytat:
Napisane przez asia0282 Pokaż wiadomość
Jak bys przeczytal to bys wiedzial ze kosciol uzywal Jehowa i nie probuj mi tu wciskac, ze udowodnilam ze swiadkowie nie maja racji, bo dla mnie to Ty jej nie masz. Nie chcesz nie czytaj a zreszta cokolwiek sie Tobie nie napisze to robisz tak takzeby wyszlo na Twoje. I kto tu obraca kota ogonem...?
Piszesz nie na temat w ogole, poczytaj sobie jeszcze nizej:

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Przeciez to zadne uzasadnienie. Przyznajesz w ten sposob, ze SJ manipulowali trescia Biblii. Dziwne nie dziwne, jesli zachowane zrodla hebrajskie/greckie uzywaja Pan czy Bog, to na jakiej podstawie SJ zmieniaja to?

Cytat:
1914 to rok kiedy Jezus zasiadł na tronie. Nikt tego nie wymyślił. Jest to nawet zapowiedziane w Bibli.
Swiadkowie Jehowy to wymysli, zreszta kilkanascie lat po tym roku. W Biblii nie ma nic o zadnych datach.

Cytat:
Dośc obszerny temat. Chcesz, bym wyjaśniła szerzej?
Jaki obszerny temat? Biblia o tym nic nie pisze, ciach bajera.

Cytat:
Ludzie? Niewiem. Wiem, że ŚJ NIGDY nie wyznaczali dat. To byłoby niezzgodne z Biblią. Domysły ludzi wciąż krązą. Jak już wspomniałam w mediach, telewizjach, gazetach, aczkolwiek w naszej organizacji jesteśmy gotowi "wciąż czuwac, bo nie wiemy kiedy dzień Jehowy przyjdzie"
Ale tak wlasnie jest, czego od kilkudziesieciu stron tematu fani SJ nie sa w stanie przyjac do wiadomosci.

Cytat:
wiesz wiecej niż ŚJ?
Oczywiscie ze tak

Cytat:
nie ma jednak watpliwosci ze armagedon jest coraz blizej
Logiczne. Tylko ze SJ nadaja jakies daty konca swiata, ktore sie nie spelniaja.

Cytat:
Biblia niejednokrotnie zawiera symbole..i to właśnie był przykład takiego symbolu,
Zalezenie jak jest wygodnie, SJ w tym temacie mowia, ze biora tresc Biblii doslownie, badz ze to sa takie czy siakie symbole.

Cytat:
by je zrozumiec potrzeba ducha Świętego
Jakiego Ducha Sw? SJ nie wierza i nie uznaja DS do tego stopnia, ze wymazali to slowo z Biblii

Cytat:
i analizowania Bibli, inaczej nie dziwię się, że nie rozumiesz. Tak wgl. to trudny temat. Napisałam to tak, by było łatwiej zrozumiec. Przynajmniej się starałam. Może jeśli nie Ty, to ktoś inny odniesie z tego pożytek.
To nie jest trudny temat, wystrczy poczytac troche Biblii i juz wiesz, ze SJ nie maja racji.

Cytat:
To wymyslona przez SJ data, a nie zadna chronologia

Cytat:
to ja tez bym chciała wiele wersetów mowiacych konkretnie o istnieniu Trojcy
Ja juz wielokrotnie przytaczalem.

Cytat:
o narodzinach Jezusa w grudniu
Termin Bozego Narodzenia jest umowny i symboliczny, nikt nie twierdzi, ze sie naprawde urodzil 25 grudnia.

Cytat:
i innych katolickich swietach i wierzeniach.
Ale o jakich i co mam powiedziec? Znowu odwracanie kota ogonem - wyjdzie, ze SJ zmieniali tresc Biblii, stoja w sprzecznosci z nia, wymyslaja jakies daty, to juz od razu - "a katolicy..."

Najlepszy jest ten tekscik o imieniu Boga ktory wkleilas. Jeszcze lepszy niz Straznica normalnie Nie dosc, ze autor nie podaje zadnych zrodel ani uzasadnienia swoich stwierdzen, to jeszcze:

Cytat:
Mariusz Sobkowiak
Nazywam się Mariusz Sobkowiak i jestem członkiem RACJI Polskiej Lewicy
okazuje sie ze to antyreligijny lewacki plankton, ktorego opinie maja dla mnie 0 wartosc w takich sprawach.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 15:11   #1642
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Nie do końca co chce, skoro razem mieszkają
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 16:28   #1643
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley
W BT pojawiało sie ponad 6000razy jednak (juz kiedys to pisałam) zredukowano tę liczbę do 20kilku.

Cytat:
Napisane przez smiley
To samo mogło zajść w NT. Jednak jeżeli to nie jest dowód to moze kolejne.

SJ wciskaja "Jehowa" tam gdzie w oryginalnym tekscie hebrakjskim/greckich tego nie ma, jest "Pan" albo "Bog". Wymazuja oryginalna tresc Biblii i jeszcze maja tupet twierdzic, ze ktos inny wymazuje.

Cytat:
Napisane przez smiley
W NT jest wiele cytatów z ST wiec imie Boze tez ma racje bytu w Nowym testamencie.

Nikt nie pisze o tym czy ma racje czy nie, tylko o wpisywaniu go, gdzie oryginalny tekst go nie ma. Mozna krecic do jutra, ale fakt jest taki - SJ bezpodstawnie zmienili tresc Biblii. Pozniej jeszcze twierdza, ze postepuja wiernie za trescia Biblii, a tymczasem, ta trescia manipulowali.

Cytat:
Napisane przez asia0282
Jak bys przeczytal to bys wiedzial ze kosciol uzywal Jehowa i nie probuj mi tu wciskac, ze udowodnilam ze swiadkowie nie maja racji, bo dla mnie to Ty jej nie masz. Nie chcesz nie czytaj a zreszta cokolwiek sie Tobie nie napisze to robisz tak takzeby wyszlo na Twoje. I kto tu obraca kota ogonem...?
troche sie chyba pogubilam i uniemozliwia mi to prowadzenia dyskusji do czego wyrak bijesz, do tego że Jehowa(Jahwe) nie występowało w Biblii? Jeśli tak to czy ty mnie w ogóle czytasz czy mam zacząc pisać CapsLockiem

JHWH - hebrajski tetragram za pomocą, którego zapisywano boże imię. Znajdowało się w najstarszych rękopisach w takiej właśnie formie. Po okresie niewoli Babilońskiej (ok. 538 r.) szybko wzrosło zapotrzebowanie gmin Żydowskich na nowe kopie rękopisów. Przepisywaniem hebrajskich pism religijnych zajmowali się soferowie. Na początku w dobrej wierze wykonywali powierzony im obowiązek. W końcu jednak zaczęli wprowadzać zmiany w przepisywanym tekście. Te zmiany ujawniono dopiero po czasach Chrystusa, a dokonali tego masoreci - kopiści, którzy kontynuowali pracę soferów. Masoreci zaznaczyli w swoich rękopisach miejsca zmienione przez poprzedników. Okazało się, że obawa przed wymawianiem imienia bożego doprowadziła do tego, iż w 134 miejscach soferowie zastąpili tetragram słowem “Adonai” (Pan), a w niektórych Elohim (Bóg, a właściwie bogowie).

zastępowali czy inaczej mówiąc wymazywali
po 2. nawet jesli to moim zdaniem Bóg się nie obrazi za wpisywanie Jego imienia w miejsca gdzie ich podobno nie było. Prawda jest taka że nie mamy dostępów do oryginałów Pism Hebrajskich i Greckich i trudno nam powiedziec co gdzie było.

Cytat:

Zalezenie jak jest wygodnie, SJ w tym temacie mowia, ze biora tresc Biblii doslownie, badz ze to sa takie czy siakie symbole.
Wyrak, chodzi ci pewnie o 144tys? Mówiłam już czemu te liczbe traktujemy dosłownie.
Dlatego że 144tys czyli mała trzódka została przeciwstawiona wielkiej rzeszy ktorej zaden czlowiek nie zdołał policzyc. Skoro te 144tys to symbol jakiejs grupy ludzi (ktorej nie da sie zliczyc bo nie wiadomo ile tych osób jest-bo to symbol) to jaki sens miałoby przyrównywanie tej grupy to innej grupy takze symbolicznej?

Cytat:
Jakiego Ducha Sw? SJ nie wierza i nie uznaja DS do tego stopnia, ze wymazali to slowo z Biblii

Duch Sw. to święty duch Bozy,czyli czynna siła Boża. Nie wierzymy że jest jedym z trzech bytów boskich wchodzących w skład Trójcy(w ktora analogicznie tez nie wierzymy)

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley

ok...skoro my zle interpretujemy siedem czasów to powiedz mi jak sie na ten okres zapatruje kosciół bo ciekawa dosyc jestem

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley
to ja tez bym chciała wiele wersetów mowiacych konkretnie o istnieniu Trojcy

wizazanka chciała konkretne wersety w których dosłownie jest podana data 1914. To ja chce zkolei konkretne wersety w których dosłownie jest podane okreslenie Trójca i w których Bóg mówi że jest w trzech osobach. Chyba faktycznie musze zaczac pisac capslockiem

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley
o narodzinach Jezusa w grudniu

Termin Bozego Narodzenia jest umowny i symboliczny, nikt nie twierdzi, ze sie naprawde urodzil 25 grudnia.
tak, też już to słyszałam. Jednak Hipolit tak twierdził ;]

Cytat:
Najstarszym znanym nam dziś świadkiem, który pisał o narodzeniach Jezusa jest Hipolit. W datowanym na 204 Komentarzu do Księgi Daniela (4,23,3) pisał on: Pierwsze przyjście Pana naszego wcielonego, w którym narodził się w Betlejem miało miejsce ósmego
dnia przed kalendami styczniowymi (tzn. 25 grudnia)
czyli wierzyli ze Jezus faktycznie urodził sie w grudniu

a propo własnie tej daty w światecznych faktach na tvn usłyszałam ciekawą rzecz: że ŚJ zmienili treść ew.Łukasza dot. tego ze pasterze pod gołym niebem pilnowali trzody...szkoda że nie ma dostepu do wydan faktów

Cytat:
Cytat:
Napisane przez smiley
i innych katolickich swietach i wierzeniach.

Ale o jakich i co mam powiedziec? Znowu odwracanie kota ogonem - wyjdzie, ze SJ zmieniali tresc Biblii, stoja w sprzecznosci z nia, wymyslaja jakies daty, to juz od razu - "a katolicy..."
odwracam kota ogonem bo Czemu widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku
zarzucając cos SJ zastanów sie czy KK nie robi podobnie(tak samo)
Stary 2009-01-18, 17:05   #1644
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
troche sie chyba pogubilam i uniemozliwia mi to prowadzenia dyskusji do czego wyrak bijesz, do tego że Jehowa(Jahwe) nie występowało w Biblii? Jeśli tak to czy ty mnie w ogóle czytasz czy mam zacząc pisać CapsLockiem

JHWH - hebrajski tetragram za pomocą, którego zapisywano boże imię. Znajdowało się w najstarszych rękopisach w takiej właśnie formie. Po okresie niewoli Babilońskiej (ok. 538 r.) szybko wzrosło zapotrzebowanie gmin Żydowskich na nowe kopie rękopisów. Przepisywaniem hebrajskich pism religijnych zajmowali się soferowie. Na początku w dobrej wierze wykonywali powierzony im obowiązek. W końcu jednak zaczęli wprowadzać zmiany w przepisywanym tekście. Te zmiany ujawniono dopiero po czasach Chrystusa, a dokonali tego masoreci - kopiści, którzy kontynuowali pracę soferów. Masoreci zaznaczyli w swoich rękopisach miejsca zmienione przez poprzedników. Okazało się, że obawa przed wymawianiem imienia bożego doprowadziła do tego, iż w 134 miejscach soferowie zastąpili tetragram słowem “Adonai” (Pan), a w niektórych Elohim (Bóg, a właściwie bogowie).

zastępowali czy inaczej mówiąc wymazywali
Juz pisalem wczesniej - to jest wypowiedz antyrelignego lewackiego planktonu, nie poparta zadnymi zrodlami, ma dla mnie 0 wartosc.

Prawda jest taka, ze SJ wbrew oryginalnym tekstom wpisywali Jehowa gdzie tego w Biblii nie bylo.

Cytat:
po 2. nawet jesli to moim zdaniem Bóg się nie obrazi za wpisywanie Jego imienia w miejsca gdzie ich podobno nie było. Prawda jest taka że nie mamy dostępów do oryginałów Pism Hebrajskich i Greckich i trudno nam powiedziec co gdzie było.
Jak to nie? Juz Ci podawalem strone, gdzie byly one porownywane Idziesz w zaparte raz za razem.

Cytat:
Wyrak, chodzi ci pewnie o 144tys? Mówiłam już czemu te liczbe traktujemy dosłownie.
Dlatego że 144tys czyli mała trzódka została przeciwstawiona wielkiej rzeszy ktorej zaden czlowiek nie zdołał policzyc. Skoro te 144tys to symbol jakiejs grupy ludzi (ktorej nie da sie zliczyc bo nie wiadomo ile tych osób jest-bo to symbol) to jaki sens miałoby przyrównywanie tej grupy to innej grupy takze symbolicznej?

Cytat:
ok...skoro my zle interpretujemy siedem czasów to powiedz mi jak sie na ten okres zapatruje kosciół bo ciekawa dosyc jestem

Aha, czyli teraz 144tys to juz symbolincza wielka rzesza, choc SJ twierdza cos innego. Jakim cudem 144tys sa symboliczne, a siedem czasow jest policzone co do roku?

Cytat:
tak, też już to słyszałam. Jednak Hipolit tak twierdził ;]
Hipolit twierdzil rozne rzeczy

Cytat:
odwracam kota ogonem bo Czemu widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku
zarzucając cos SJ zastanów sie czy KK nie robi podobnie(tak samo)
Znowu "a u was bija murzynow"

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 17:21   #1645
smiley
Zadomowienie

Cytat:
Aha, czyli teraz 144tys to juz symbolincza wielka rzesza, choc SJ twierdza cos innego. Jakim cudem 144tys sa symboliczne, a siedem czasow jest policzone co do roku?

albo ja niezrozumiale pisze albo mnie nie sluchasz w ogole
144 tys to mała trzódka!
wielka rzesza to ci co beda w raju na ziemi
i teraz:
Stary 2009-01-18, 19:20   #1646
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Piszesz nie na temat w ogole, poczytaj sobie jeszcze nizej:

Swiadkowie Jehowy to wymysli, zreszta kilkanascie lat po tym roku. W Biblii nie ma nic o zadnych datach.

Jaki obszerny temat? Biblia o tym nic nie pisze, ciach bajera.

Ale tak wlasnie jest, czego od kilkudziesieciu stron tematu fani SJ nie sa w stanie przyjac do wiadomosci.

Oczywiscie ze tak

Logiczne. Tylko ze SJ nadaja jakies daty konca swiata, ktore sie nie spelniaja.

To nie jest trudny temat, wystrczy poczytac troche Biblii i juz wiesz, ze SJ nie maja racji.

Najlepszy jest ten tekscik o imieniu Boga ktory wkleilas. Jeszcze lepszy niz Straznica normalnie Nie dosc, ze autor nie podaje zadnych zrodel ani uzasadnienia swoich stwierdzen, to jeszcze:

okazuje sie ze to antyreligijny lewacki plankton, ktorego opinie maja dla mnie 0 wartosc w takich sprawach.

Mam wrażenie, że drwisz z naszej wiary.
Nie masz do końca wiedzy biblijnej- przyznaj, ale nie o to chodzi. Szacunek - to jest ważne.
Odniosę się do tej chronologii, bo o tym wcześniej pisałam.
Nie ma dat? A siedem czasów? wiele rzeczy można obliczyc. Obszerny temat i pewnie gdzbzm rozpisala sie na cala strone co do tych czasow, to nikt bz nie przeczytal, ba powiedzielibzscie, ze kopiuje.. Tak juz bylo przeciez. Ograniczylam sie do kilku zdan i tz sie wzsmiewasz, ze to wcale nie obszernz temat.
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-18, 19:43   #1647
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

dusiu ale ja zapytalam dlaczego swiadkowie potrzebuja sobie wyznaczac i obliczac te lata?? gdzie w biblii Jezus mowi aby oswiecac maluczkich co do dat??
co do wytlumaczenia jakie podalas to przeczytalam i ok. niech bedzie.

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-18, 19:46   #1648
mały_groszek
Zadomowienie

GG do mały_groszek

Cytat:
Co do miłości, to fakt, że w dzisiejszych czasach ciężko jest ją przejaiwac. Nic dziwnego, w Biblii zostało przepowiedziane, że "miłośc większości oziębnie", aczkolwiek bardzo się staramy. Łączy nas także miłośc do prawych zasad. W zborach na całym swiecie każdy troszczy się o każdego, gdy nadejdą nieporozumienia pamiętając o łagodności rozwiązujemy je w duchu miłości. Naprawdę zależy nam, by zawsze tam panowała jednośc. Co do wykluczania ze zboru, to nie wyklucza się za sam fakt popełnienia grzechu. Każdy się myli, popełnia błędy. Wykluczona osoba to taka, która zgrzeszyła i nie okazała skruchy za swoje postępowanie. Nie zaluje grzechu. Komitet służby dokładnie bada i dzięki modlitwie i pomocy ducha Bożego podejmuje taką decyzję, czy osoba ma byc wyłączona, czy tez nie. Jeśli zostaje wyłączona, nie można jej powiedziec nawet dzien dobry. Nie robimy tego, by się wyżyc, czy ze złości. Biblia mówi, że taka osoba jest "gorsza niż człowiek bez wiary i z taką nawet nie rozmawiaj". Chcemy, by ta osoba wróciła do organizacji.
Nie podoba mi się to.Jakąś pogardą od tego bije i nienawiścią,oraz pychą.
Gdzie Biblia o tym mówi?
Chciałabym jakiś cytat.

Cytat:
Napisane przez dusia139
Co do alternatywnych metod wobec krwi przytocże ci coś:

Często dla uzupełnienia objętości osocza można zastosować po prostu roztwór fizjologiczny (0,9% roztwór soli), płyn Ringera lub dekstran, a są to środki dostępne niemal we wszystkich nowoczesnych szpitalach. Stosowanie tych substancji pozwala uniknąć ryzyka związanego z przetaczaniem krwi. W czasopiśmie Canadian Anaesthetists’ Society Journal (styczeń 1975, s. 12) czytamy: „Zaletą preparatów zastępczych osocza jest brak niebezpieczeństw związanych z transfuzją: infekcji wirusowych i bakteryjnych, powikłań poprzetoczeniowych oraz uczulenia czynnikiem Rh”. Świadkowie Jehowy nie mają żadnych religijnych zastrzeżeń przeciw stosowaniu niekrwiopochodnych środków zastępczych osocza.
Pewien lekarz napisał w artykule dla czasopisma American Journal of Obstetrics and Gynecology (1 czerwca 1968, s. 395): „Nie ulega wątpliwości, że sytuacja, w której trzeba operować bez transfuzji, zmusza do staranniejszego wykonania zabiegu. Przywiązuje się wtedy większą wagę do zamykania każdego krwawiącego naczynia”.

Bez
transfuzji krwi można z powodzeniem dokonywać wszelkiego rodzaju zabiegów chirurgicznych. Dotyczy to również zabiegów na otwartym sercu, operacji mózgu, amputacji kończyn i całkowitego usunięcia narządów zaatakowanych przez raka. Doktor Philip Roen napisał w New York State Journal of Medicine (15 października 1972, s. 2527): „Nawet gdy nie wyrażano zgody na uzupełnienie utraconej krwi, nigdy nie wahaliśmy się wykonać koniecznych zabiegów chirurgicznych”. A dr Denton Cooley z Instytutu Chorób Serca w Teksasie powiedział: „Wyniki [stosowania środków krwiozastępczych] u Świadków Jehowy zrobiły na nas takie wrażenie, że zaczęliśmy stosować tę metodę u wszystkich pacjentów na kardiochirurgii” (Union, San Diego, 27 grudnia 1970, s. A-10). „‚Bezkrwawą’ chirurgię przy zabiegach na otwartym sercu stosowaną najpierw w leczeniu dorosłych Świadków Jehowy, którzy z przyczyn religijnych odmawiali zgody na przetoczenie krwi, stosujemy teraz z powodzeniem przy trudnych operacjach kardiologicznych u niemowląt i małych dzieci” (Cardiovascular News, luty 1984, s. 5).

Uzyskano również podobną substancję pobudzającą organizm do produkcji płytek krwi. Doktor Prowse oświadczył: „Ostatnim odkryciem w tej dziedzinie są czynniki wzrostu trombocytów. Interleukina 11 została już zarejestrowana jako środek poprawiający stan liczebny płytek (...), a wkrótce atestu doczeka się też prawdopodobnie trombopoetyna i jej homolog, rh-PEG-MGDF”.
Ale to są dane sprzed 20,30,40 lat.
W lekkich,jak i niektórych cięższych zabiegach chirurgicznych to oczywiste,że można się z powodzeniem obejść bez transfuzji.
Mnie interesują przypadki ekstremalne,gdzie życie ludzkie wisi na włosku np.splenektomia,ciężkie urazy powypadkowe,złamania wewnętrzne kości mednicy,pęknięcie wątroby etc.gdzie preparaty krwiozastępcze w ogóle nie dają rezultatu.
Po prostu jeszcze nie słyszałam o takim środku,który by tlen przenosił z taką samą skutecznością jak krew.

Edytowane przez mały_groszek
Czas edycji: 2009-01-18 o 19:48
Stary 2009-01-18, 20:04   #1649
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

maly_groszku do 1945oku Swiadkowie Jehowy nie mieli nic przeciwko transfuzji a nawet uwazali ze transfuzja krwi zmarlego (tuz po smierci) jest zupelnie nieszkodliwa i niesie same dobrodziejstwa

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-19, 08:01   #1650
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
dusiu ale ja zapytalam dlaczego swiadkowie potrzebuja sobie wyznaczac i obliczac te lata?? gdzie w biblii Jezus mowi aby oswiecac maluczkich co do dat??
co do wytlumaczenia jakie podalas to przeczytalam i ok. niech bedzie.

Nasza wiara opiera się na Biblii, dlatego ją badamy i interesują nas dzieje Jezusa, Jego apostołów. Szczerze mówiąc niewiem, czy w Biblii jest takie polecenie by to wszystko sprawdzac, ale w liście do Rzymian 15:4 jest napisane, że wszystko co jest w Piśmie Świętym jest dla naszego pouczenia. Te proroctwa także dlatego zależy nam, by je także rozumiec. Poza tym zgodnośc faktów historycznych z tymi proroctwami świadczy o natchnieniu Pisma Św. przez Jehowę i o jego wiarygodności.
Nie jest za późno!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości