Zakaz posiadania więcej niż jednego konta na Wizażu - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy możliwość posiadania kilku kont powinna być zabroniona?
Tak 87 35,80%
Nie 127 52,26%
Wszystko mi jedno 29 11,93%
Głosujący: 243. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 23:08   #91
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Dot.: Żeby było bezpieczniej.

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
rejestruje tylko przelogowywania z jednego komputera, a konkretnie z jednej przegladarki, gdy nie czyscic cookies z tego co sie orientuje.

IP mozna miec takie samo
No dobrze, ale wlasnie gdyby zaczac sie bawic z klonami po IP to masa osob mialaby "przekichane"..

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 23:13   #92
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzpiegZKrainyDeszczowców Pokaż wiadomość
No dobrze, ale wlasnie gdyby zaczac sie bawic z klonami po IP to masa osob mialaby "przekichane"..
mialaby, ale gdyby to bylo takie proste, Zlos juz dawno zmienilby system na taki.

informatykiem nie jestem, niech ktos sie moze wypowie, ale z tego co mi sie wydaje, takie cos byloby po prostu zbyt trudne do wprowadzenia, nie mowiac juz o kosztach wprowadzenia takiego systemu.
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 23:15   #93
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem na jakiej zasadzie dziala rozpoznawanie klonow na wizazu, ale jezeli po IP by tylko i wylacznie no to powstaje problem.
Co z tymi co naleza do sieci osiedlowej i wraz z paronastoma innymi uzytkownikami maja ten sam adres zewnetrzny? No i przykladowo 4 dziewczyny z tej sieci maja konta na wizazu...
U mnie w domu sa 4 sprawne komputery, moj do nauki, moj do rozrywki, sluzbowy TZ i mojej mamy. Wszystkie to samo zewnetrzne ip... jakbysmy na czacie rozmawiali ktos by pomyslal ze mam rozszczepienie jazni.
A i mama ma konto, TZ dwa bo hasla zapomnial i sie ukrywal poza tym tutaj przede mna ;]
No i ja raz glupia zalozylam konto zeby cos napisac na intymnym.
Może tutaj zadziałało to,co już wcześniej byłoby proponowane(i jest stosowane na innych portalach,np.Ogame),że jeżeli z jednego komputera chce korzystać kilka osób,zgłasza się to administratorowi.
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 23:16   #94
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
mialaby, ale gdyby to bylo takie proste, Zlos juz dawno zmienilby system na taki.

informatykiem nie jestem, niech ktos sie moze wypowie, ale z tego co mi sie wydaje, takie cos byloby po prostu zbyt trudne do wprowadzenia, nie mowiac juz o kosztach wprowadzenia takiego systemu.
Wprowadzic jak wprowadzic, ale poza mna jeszcze paredziesiat osob ma takie samo ip, a u mnie w domu to 4 komputery. Wiec nie, ja sie na takie rozwiazanie bym nie zgodzila, bo konto na wizazu i to samo ip zewnetrzne maja przynajmniej 2 osoby, nie korzystajace z mojego komputera.

Warszawianko, ale chyba nie rozumiesz. My mamy w domu 4ry komputery o tym samym ip zewnetrznym. W sieci jeszcze niedawno bylo ich 80, teraz sie poodlaczali ale na pewno 40 sie zostalo.

Teraz wyobrazmy sobie sytuacje gdy sasiadka z klatki II chce zalozyc konto na wizazu, ja o tym nie wiem, ona nie wie o tym ze mam konto. Bach! system wykrywa to samo ip, i dostaje ochrzan ze zalozylam klona bez niczyjej wiedzy.
Nie, takie rozwiazanie nie przejdzie.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Edytowane przez SzpiegZKrainyDeszczowców
Czas edycji: 2009-01-28 o 23:21
Stary 2009-01-28, 23:39   #95
201804200947
Konto usunięte

Szpiegu,rozumiem,rozumiem

W ogóle w tym momencie rozmawiam z TZtem "komputerowcem" który mi tłumaczy jak to zrobić,tyle tylko,że nie potrafię tego wytłumaczyć ani powtórzyć
Stary 2009-01-29, 01:18   #96
Rena
Zakorzenienie

Widze, ze temat wraca jak bumerang.

Watku, o ktorym tu mowa sie nie udzielalam. Mi sie pewne reakcje i zachowania nie podobaja od dawna - z tym, ze co ja moge.

Co do kont - net nie jest anonimowy - predzej wykrzycze na ulicy swoj nr PIN niz napisze go na swiezo zalozonym koncie na wizazu.

Zgadzam sie, ze przed pewnymi ludzmi trzeba - jak to sie mowi - trzymac fason i za wiele im info na swoj temat nie udzielac. Ale ja tez mam swoja adekwatna opinie na temat takich udzi. Kij ma dwa konce. Na szacunek zasluguje kazdy, ale na zaufanie trzeba sobie zasluzyc.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 05:04   #97
architekt80
Zakorzenienie

Tyle problemow ale klony osob zbanowanych sa jakos szybko wychwytywane. I jak to sie ma do wspolnego komputera kilku osob czy jednego IP? Skad wiadomo ze to klon uzytkownika X ktory wlasnie dostal bana a nie jego siostry ktora ma konto na tym samym komputerze?Bo przyznam ze nie rozumiem. I skoro mozna to okreslic to moderator widzac w watku ze uzytkownik A ma tez konta B i C z ktorych pisze ,powinnien wg mnie wszystkich o tym poinformowac. Po watku zazwyczaj widac ze jest podejrzany.

Ja mam jeszcze nastepujacy problem ktory mnie troche martwi . Od dluzszego czasu pewna uzytkowniczka podglada watek spolecznosciowy w ktorym sie udzielam. Niby to nic groznego ale pisalysmy do niej przyjacielskie PW z prosba o przylaczenie sie do nas. Wszystkie pozostaly bez odpowiedzi co wg mnie jest niepokojace bo ja bym cos odpisala. Ta uzytkowniczka nie udziela sie od dluzszego czasu na Wizazu (tylko czyta). Podejrzewam ze zna ktoras z nas osobiscie i podglada , i to nie jest problem , martwi mnie ze nie reaguje na nasze PW. A Wy byscie cos odpisaly ?Nawet gdybyscie nie chcialy udzielac sie w watku tylko czytac? Czy jestem przewrazliwiona?:confused : Wariatow w necie nie brakuje.

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 05:22   #98
Wyrak
Zakorzenienie

Na wstepie - Warszawianka, rozumiem Twoje rozgoryzczenie sytuacja, rozumiem ze dziewczyny chca pomoc innym na Intymnie, ale niestety, po czesci takie rzeczy mozna przewidziec. To jest internet, nie mozna sie tak bezkrytycznie nagrzewac, moze przesadzam, albo moze za duzo na wizazu siedze, ale gdy zobaczylem ten watek Anitki, nie odpisalem, bo widzialem jej wczesniejsza tworczosc i po prostu od poczatku nie wierzylem to w jaki sposob ona to przedstawia. Oczywiscie, nie zawsze jest tak, ze ktos kojarzy wypowiedzi takiej Anitki, ale odrobina przezornosci i dystanstu sie przydaje - to jest internet i rozni ludzie sie zdarzaja, czasem trzeba uwazac, czasem jest ryzyko przejechania sie.

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Od zawsze popierałam taki pomysł, żeby z jednego komputera można było posiadać tylko jedno konto.
Tak, tak... żaden to problem pójść do kawiarenki, pytanie tylko czy komuś będzie się tam chciało iść specjalnie po to, żeby potrolować?

Jeśli ktoś chce mieć drugie konto, niech napisze do Admina, żeby dotychczasowe zamknął i wtedy nie będzie problemu, żeby zacząć... to chyba dobry pomysł?
Cytat:
Napisane przez architekt80 Pokaż wiadomość
nie przeczytalam jeszcze calego watku ale podchodze do sprawy bardzo emocjonalnie wiec od razu napisze ZDECYDOWANIE powinno byc tak ze jeden uzytkownik ma JEDNO konto i koniec
Zlosliwiec juz o tym pisal - to fizycznie niemozliwe:
a) jeden komputer, czy jedna siec, jedno ip - wiele kont - jakim cudem ktos ustali, czy to klon czy konto innego uzytkownika?
b) nie ma fizycznej mozliwosci wprowadzenia tego w zycie - jak juz Zlo pisal, wystarczy adres mailowy.

Cytat:
moze dlatego rozumiem osoby, ktore zakladaja drugie konto nie w celach rozrywkowych i uwazam, ze maja takie prawo
Ja to rowniez rozumiem.

Cytat:
o sprawie Anitki wiedzialam od samego poczatku, wiedzialam, ze to osoba o 2 twarzach, mitomanka, ktora nie jest szczera. skrecalo mnie cholernie jak widzialam, ze tyle dziewczyn przezywa i stara sie pomoc. pewnie gdybym nie wiedziala o Sylwii, uwierzylabym jak Wy i nawet zrobiloby mi sie jej zal
A ja wiedzialem o tym prawie od samego poczatku bez dostepu do informacji moderatorskich

Cytat:
troche inaczej to odbieram

prawdziwa Anitka to ta z watku, zakompleksiona, niezaradna, a Sylwia to po prostu sposob na podniesienie samooceny, ktora jest niesamowicie niska

nie wydaje mi sie, zeby miala superubaw piszac z tamtego konta, zastanowcie sie, to predzej desperacja "wmowie sobie, ze jest inaczej i ze mam super zycie"

raczej smutne, tragiczne, ze ktos ma tak nieszczesliwe zycie, ze musi robic cos takiego.

Sylwia nie byla raczej do zabawy, robienia z Was zartow, a ten post w watku napisala, zebyscie go podchwycily i stwierdzily "jestescie siebie warci, a wracaj sobie do niego"
Zgadzam sie z ta diagnoza

Cytat:
Napisane przez warszawianka Pokaż wiadomość
Złosiu,pisałeś,że jesteś przeciwko takiej "ustawie Wizażowej".Bo między innymi na innych forach,portalach itd,można mieć tyle kont,ile się chce.
Masz rację,ale weź proszę pod uwag,że Wizaż to nie "inne fora".Wizaż jest inny,różni się pod wieloma względami.Również pod względami bezpieczeństwa czy kultury.
Wiele osób udziela się tylko tutaj,bo tutaj jest większa kultura wypowiedzi,jest kładziony na nią nacisk i jest się świadomym,że nie zostanie się przez nikogo "zbluzganym"-tak jak można by na innych forach.
Dlatego jeżeli się zgodzisz,mam propozycję:
Przenieść ten wątek na plotkowe,dając tym samym możliwość wypowiedzenia się większej ilości ludzi..Może nawet dodać sondę?
Zobaczylibyśmy ile osób jest za,ile przeciw a decyzję oczywiście podjąłbyś i tak sam.
Warszawianka, nie chodzi o to jak jest na innych forach, tylko wykonalnosc tego i tak naprawde ilosc osob ktore sa za takim czy innym rozwiazaniem tego nie zmienia.

Cytat:
moze pod kazdym nickiem umieszczac informacje ze uzytkownik X jest jednoczesnie uzytkownikiem Y i Z
Tyle ze to wylewanie dziecka z kapiela, bo po to te 2gie konta sa, by mozna bylo anonimowo napisac o pewnych sprawach.

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Ja chciałabym zwrócic uwagę na nowo powstały "genialny" wątek na Intymnym "jak odbic chłopaka". Wpisalam sie w tym wątku, proząc o zignorowanie panny, ktora sobie robi z ludzi polewkę. Reakcja? Praktycznie ŻADNEJ. Ludzie tak się przejęli odpowiadaniem na głupie posty ewidentnej prowokatorki, że nic do nich nie docierało. Pyskówka trwa nadal (o ile Lexie jej nie ucięła, bo widzę, że już obserwuje ten wątek).

Jeśli ludzie będą się wdawać w głupie pyskówki, to prowokatorzy i nudzące sie smarkule zawsze znajdą tu pole do popisu.
Dokladnie - widzialem tego posta, a ludziska dalej dokarmiali...

Cytat:
Ja mam jeszcze nastepujacy problem ktory mnie troche martwi . Od dluzszego czasu pewna uzytkowniczka podglada watek spolecznosciowy w ktorym sie udzielam. Niby to nic groznego ale pisalysmy do niej przyjacielskie PW z prosba o przylaczenie sie do nas. Wszystkie pozostaly bez odpowiedzi co wg mnie jest niepokojace bo ja bym cos odpisala. Ta uzytkowniczka nie udziela sie od dluzszego czasu na Wizazu (tylko czyta). Podejrzewam ze zna ktoras z nas osobiscie i podglada , i to nie jest problem , martwi mnie ze nie reaguje na nasze PW. A Wy byscie cos odpisaly ?Nawet gdybyscie nie chcialy udzielac sie w watku tylko czytac? Czy jestem przewrazliwiona?:confused : Wariatow w necie nie brakuje.
Na PW nikt nie ma obowiazku odpisywac... ale ja bym uwazal co pisze.

Wniosek: internet to srodowisko ograniczonego zaufania, szczegolnie na duzym, publicznym forum. Casus Anitki i usuwanych zdjec z watku mamowego tylko to uwypuklaja.

PS. Luzno zwiazane z tematem - czy tylko ja uwazam, ze Plotkowe i Intymnie sa zbyt duze w stosunku do liczby modow i jeszcze ze 2 by sie na kazde ww przydalo?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-01-29 o 05:24
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 05:30   #99
architekt80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
[
wiem tylko mnie to dziwi , bo ja majac przyjazne zamiary bym odpisala albo sie przylaczyla do watku

architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 05:45   #100
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
wiem tylko mnie to dziwi , bo ja majac przyjazne zamiary bym odpisala albo sie przylaczyla do watku
Sama mowilas, ze ona juz nie pisuje, tylko czyta. Wcale nie musi miec zlych zamiarow. Tym niemniej - strzezonego....

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-01-29, 07:03   #101
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
iPS. Luzno zwiazane z tematem - czy tylko ja uwazam, ze Plotkowe i Intymnie sa zbyt duze w stosunku do liczby modow i jeszcze ze 2 by sie na kazde ww przydalo?
Luźne nawiązanie do Twojego luźnego nawiązania - nie tylko Ty.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 10:49   #102
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Cytat:
Tyle problemow ale klony osob zbanowanych sa jakos szybko wychwytywane. I jak to sie ma do wspolnego komputera kilku osob czy jednego IP?
Owszem, są wychwytywane, często szybko, ale nie zawsze.
System działa w miarę dobrze, ale nie za każdym razem niezawodnie i nie od razu da się rozpoznać takiego użytkownika. Wcześniej czy później jednak tożsamość takiej osoby najczęściej daje się rozpoznać.

Cytat:
Skad wiadomo ze to klon uzytkownika X ktory wlasnie dostal bana a nie jego siostry ktora ma konto na tym samym komputerze?Bo przyznam ze nie rozumiem.
Nie zawsze wiadomo . Ale zapisy regulaminu są jasne w tym temacie. Bana otrzymują wszystkie nicki skojarzone z danym komputerem.
Podczas pierwszego logowania wszyscy zobowiązani są zaakceptować regulamin [a co za tym idzie, teoretycznie się z nim zapoznać] i klikając na zgodę, liczyć się z tego konsekwencjami. Jeśli więc [teoretycznie] świadomie ktoś sobie pogrywa i zbiera na bana, to niech liczy się z tym, że może zrobić "banowego psikusa" Swojej siostrze/bratu/koleżance i bierze za to odpowiedzialność.

Cytat:
I skoro mozna to okreslic to moderator widzac w watku ze uzytkownik A ma tez konta B i C z ktorych pisze ,powinnien wg mnie wszystkich o tym poinformowac. Po watku zazwyczaj widac ze jest podejrzany.
Była już o tym mowa. Jeśli wątek będzie z gatunku "prowokacyjny", w dodatku założony przez nowego użytkownika, który okaże się klonem [z potwierdzonym wpisem systemu], jego dane najprawdopodobniej zostaną ujawnione zaraz po tym, gdy mistyfikacja będzie odkryta przez moderatora.

Co innego w przypadkach, o których wspomniały inne wizażanki - np. gdy sprawa dotyczy zdrowia, diety albo metamorfozy. Wtedy postaramy się zachować daleko idącą ostrożność.

Cytat:
Też miałam podobny "problem".
No cóż, nawet odpowiedź na PW, gdybyś takową otrzymała, niczego nie gwarantuje i nie wyjaśnia, bo ktos może zwyczajnie naściemniać .
Ja akurat w podobnej sytuacji dostałam PW, ale zupełnie mnie ona nie przekonała .
Niestety, pewnych rzeczy ludzi nie oduczysz. Jak zechce podglądać, to znajdzie metodę
Wizaż jest forum szeroko dostępnym i publicznym i trzeba się z tym liczyć.
Pozostaje ostrożność wypowiedzi.

'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 12:10   #103
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez jak wchodze na swoj profil to bardzo czesto widze dwa nicki, ktore regularnie do mnie zagladaja mimo, ze dawno juz ich w tych samych co ja sie udzielam watkach nie widzialam.

Niby drobiazg, ale tez moge sie nakrecac o co im chodzi.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 14:09   #104
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Tyle problemow ale klony osob zbanowanych sa jakos szybko wychwytywane. I jak to sie ma do wspolnego komputera kilku osob czy jednego IP? Skad wiadomo ze to klon uzytkownika X ktory wlasnie dostal bana a nie jego siostry ktora ma konto na tym samym komputerze?Bo przyznam ze nie rozumiem. I skoro mozna to okreslic to moderator widzac w watku ze uzytkownik A ma tez konta B i C z ktorych pisze ,powinnien wg mnie wszystkich o tym poinformowac. Po watku zazwyczaj widac ze jest podejrzany.
Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Owszem, są wychwytywane, często szybko, ale nie zawsze.
System działa w miarę dobrze, ale nie za każdym razem niezawodnie i nie od razu da się rozpoznać takiego użytkownika. Wcześniej czy później jednak tożsamość takiej osoby najczęściej daje się rozpoznać.

Nie zawsze wiadomo . Ale zapisy regulaminu są jasne w tym temacie. Bana otrzymują wszystkie nicki skojarzone z danym komputerem.
Podczas pierwszego logowania wszyscy zobowiązani są zaakceptować regulamin [a co za tym idzie, teoretycznie się z nim zapoznać] i klikając na zgodę, liczyć się z tego konsekwencjami. Jeśli więc [teoretycznie] świadomie ktoś sobie pogrywa i zbiera na bana, to niech liczy się z tym, że może zrobić "banowego psikusa" Swojej siostrze/bratu/koleżance i bierze za to odpowiedzialność.

Była już o tym mowa. Jeśli wątek będzie z gatunku "prowokacyjny", w dodatku założony przez nowego użytkownika, który okaże się klonem [z potwierdzonym wpisem systemu], jego dane najprawdopodobniej zostaną ujawnione zaraz po tym, gdy mistyfikacja będzie odkryta przez moderatora.

Co innego w przypadkach, o których wspomniały inne wizażanki - np. gdy sprawa dotyczy zdrowia, diety albo metamorfozy. Wtedy postaramy się zachować daleko idącą ostrożność.
Cytat:
Na wstepie - Warszawianka, rozumiem Twoje rozgoryzczenie sytuacja, rozumiem ze dziewczyny chca pomoc innym na Intymnie, ale niestety, po czesci takie rzeczy mozna przewidziec. To jest internet, nie mozna sie tak bezkrytycznie nagrzewac, moze przesadzam, albo moze za duzo na wizazu siedze, ale gdy zobaczylem ten watek Anitki, nie odpisalem, bo widzialem jej wczesniejsza tworczosc i po prostu od poczatku nie wierzylem to w jaki sposob ona to przedstawia. Oczywiscie, nie zawsze jest tak, ze ktos kojarzy wypowiedzi takiej Anitki, ale odrobina przezornosci i dystanstu sie przydaje - to jest internet i rozni ludzie sie zdarzaja, czasem trzeba uwazac, czasem jest ryzyko przejechania sie.

Zlosliwiec juz o tym pisal - to fizycznie niemozliwe:
a) jeden komputer, czy jedna siec, jedno ip - wiele kont - jakim cudem ktos ustali, czy to klon czy konto innego uzytkownika?
b) nie ma fizycznej mozliwosci wprowadzenia tego w zycie - jak juz Zlo pisal, wystarczy adres mailowy.

Ja to rowniez rozumiem.

A ja wiedzialem o tym prawie od samego poczatku bez dostepu do informacji moderatorskich

Zgadzam sie z ta diagnoza

Warszawianka, nie chodzi o to jak jest na innych forach, tylko wykonalnosc tego i tak naprawde ilosc osob ktore sa za takim czy innym rozwiazaniem tego nie zmienia.

Tyle ze to wylewanie dziecka z kapiela, bo po to te 2gie konta sa, by mozna bylo anonimowo napisac o pewnych sprawach.

Dokladnie - widzialem tego posta, a ludziska dalej dokarmiali...

Wniosek: internet to srodowisko ograniczonego zaufania, szczegolnie na duzym, publicznym forum. Casus Anitki i usuwanych zdjec z watku mamowego tylko to uwypuklaja.

PS. Luzno zwiazane z tematem - czy tylko ja uwazam, ze Plotkowe i Intymnie sa zbyt duze w stosunku do liczby modow i jeszcze ze 2 by sie na kazde ww przydalo?
No dobra,skoro nie da rady-to nie da rady.Pewnych rzeczy się nie przeskoczy,trudno

Ale będę nad tym myślała dalej-może coś wymyślę

Wyrak,to nie tak,że ja wszystkie wątki biorę do siebie.Nie,absolutnie-zresztą pisałam już o tym.
Ja na większość wątków patrzę z przymrużeniem oka i podejrzeniem o prowokację.Tak często wydaje mi się-"nie,no to przecież niemożliwe,zeby zdrowa osoba tak myślała/robiła itd".
Wątku Anity jednak nie potrafiłam zostawić.
Ja na szczęście jestem w związku,gdzie przemoc jest obca,ale żyję na tym świecie dość długo,żeby napatrzeć lub nasłuchać się o przemocy w rodzinie czy związkach.
Tutaj to było(hm,było...) w początkowym stadium,więc można było dziewczynę uratować z tego bagna.
I ja bardzo chciałam,żeby udało się nam wszystkim jej do tego rozumu przemówić.
Też pamiętam wcześniejsze wątki Anity.Przy niektórych łapałam się za głowę i czytałam po raz kolejny,żeby zobaczyć,czy na pewno dobrze zrozumiałam.Też nie mieściło mi się to w głowie...
Nie podejrzewałam jej jednak o prowokację, bo stworzyła tutaj obraz siebie jako takiej strasznie zagubionej,z niemądrymi zdaniami na pewne tematy (nie wiem czy mogę tak napisać) -dziewczyny.Dziewczyny w jakimś sensie skrzywdzonej przez los bo brak wykształcenia,konflikty z rodzicami,konflikty z chłopakiem i brak poczucia własnej wartości.

Dlatego tak się przejęłam jej wątkiem.
Do tego masa wymienionych PW-no nie przypuszczałam,że za chwile wszystko pryśnie jak bańka mydlana i będę tak niemile zaskoczona.No i że będzie tak cholernie przykro.

Jednak w wątku,gdzie dziewczyna pisała,że chce zostawić męża i córeczkę i wracać bawić się życiem-już się nie miałam zamiaru udzielać.
To już było dla mnie taką abstrakcją,że byłam przekonana,że to prowokacja.

Dlatego chodzi mi po głowie cały czas pomysł Parabolicznej o dodatkowych znaczkach obok ZP:
Znaczkiem takim moglibyśmy zgłaszać szybciej takie prowokacje-podejrzenia o nich.
Wtedy można by zareagować szybciej i takie wątki zamykać zanim rozrosną się do takich rozmiarów i będą sypały się bany.I zanim ktokolwiek zaangażuje się w dany problem..
Stary 2009-01-29, 14:28   #105
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez backie Pokaż wiadomość
Luźne nawiązanie do Twojego luźnego nawiązania - nie tylko Ty.
Pozwole sobie (luzno oczywiscie) podziekowac za luzne nawiazanie do luznego nawiazania.

Czy ktos inny ma podobne zdanie ?

Cytat:
No dobra,skoro nie da rady-to nie da rady.Pewnych rzeczy się nie przeskoczy,trudno

Ale będę nad tym myślała dalej-może coś wymyślę

Wyrak,to nie tak,że ja wszystkie wątki biorę do siebie.Nie,absolutnie-zresztą pisałam już o tym.
Ja na większość wątków patrzę z przymrużeniem oka i podejrzeniem o prowokację.Tak często wydaje mi się-"nie,no to przecież niemożliwe,zeby zdrowa osoba tak myślała/robiła itd".
Wątku Anity jednak nie potrafiłam zostawić.
Ja na szczęście jestem w związku,gdzie przemoc jest obca,ale żyję na tym świecie dość długo,żeby napatrzeć lub nasłuchać się o przemocy w rodzinie czy związkach.
Tutaj to było(hm,było...) w początkowym stadium,więc można było dziewczynę uratować z tego bagna.
I ja bardzo chciałam,żeby udało się nam wszystkim jej do tego rozumu przemówić.
Też pamiętam wcześniejsze wątki Anity.Przy niektórych łapałam się za głowę i czytałam po raz kolejny,żeby zobaczyć,czy na pewno dobrze zrozumiałam.Też nie mieściło mi się to w głowie...
No widzisz, a ja pamietajac poprzednie watki Anitki mialem do tego dystans i po prostu nie wierzylem.

Cytat:
Nie podejrzewałam jej jednak o prowokację, bo stworzyła tutaj obraz siebie jako takiej strasznie zagubionej,z niemądrymi zdaniami na pewne tematy (nie wiem czy mogę tak napisać) -dziewczyny.Dziewczyny w jakimś sensie skrzywdzonej przez los bo brak wykształcenia,konflikty z rodzicami,konflikty z chłopakiem i brak poczucia własnej wartości.
Ja czulem ze cos kreci, bo to co ona wypisywala

Cytat:
Dlatego chodzi mi po głowie cały czas pomysł Parabolicznej o dodatkowych znaczkach obok ZP:
Znaczkiem takim moglibyśmy zgłaszać szybciej takie prowokacje-podejrzenia o nich.
Wtedy można by zareagować szybciej i takie wątki zamykać zanim rozrosną się do takich rozmiarów i będą sypały się bany.I zanim ktokolwiek zaangażuje się w dany problem..
A skad pewnosc, ze nie zamkniesz watkow o dziwnych, niecodziennych, ale prawdziwych problemach? Moim zdaniem wiecej odpowiedzialnosci za to powinno lezec na osobach odpowiadajacych na watki.

PS. Mam nadzieje, ze Ciebie tamten watek nie zniecheci do pisania w podobnych tematach...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 14:43   #106
201804200947
Konto usunięte

Cytat:

Ja czulem ze cos kreci, bo to co ona wypisywala
Ano wypisywała,wypisywała ale na mnie zrobiła wrażenie takiej hm...(nie wiem co napisać,żeby było zgodne z regulaminem) zagubionej dziewczynki z niezbyt mądrymi poglądami...

Tak przypomniała mi się dziewczyna,która udzielała się jakiś czas temu na Wizażu.
Po jej kilku postach zorientowałam się,że już gdzieś podobne rzeczy czytałam-i nie myliłam się.Rzeczywiście udzielała się równocześnie na forach gazeta.pl.
Po zdjęciach które wklejała tam i na Wizażu równoczesnie mogłam się już upewnić w swoich podejrzeniach,że to jedna i ta sama osoba.
Z tym,że tam i tu pisała co innego.
Jednak za każdym razem można było łapać się za głowę niedowierzając.Już pomijam fakt,że dziewczyna wymyślała prezenty które niby ofiarowywał jej mąż-jednocześnie krytykując innych,którzy naprawdę mogli sobie na te rzeczy pozwolić.

Dziewczyna zadarła z jedną z Wizażanek obrażając osoby o innym kolorze skóry.
I tak,jeszcze czasem spotykam ją na innych forach(np.kafeteria czy wiele mniejszych for gazety.pl) gdzie dalej brnie w swoich kłamstwach tłumacząc się-tak jak tu-"chorobą na nerwy".:roleyes:
Jednak mimo wszystko szkoda mi tej dziewczyny,bo na pewno ma problem ze sobą a nie potrafi sobie z tym poradzić.
Tak mi sie przypomniało
Cytat:

A skad pewnosc, ze nie zamkniesz watkow o dziwnych, niecodziennych, ale prawdziwych problemach? Moim zdaniem wiecej odpowiedzialnosci za to powinno lezec na osobach odpowiadajacych na watki.

PS. Mam nadzieje, ze Ciebie tamten watek nie zniecheci do pisania w podobnych tematach...
No właśnie tutaj jest problem bo tej pewności nie mam...
Ale już zdarzało się,że były zamykane wątki,które mogłby spowodować niepotrzebny "dym".Tak chyba czasem bezpieczniej.

Czy nie zniechęci?
Już trochę zniechęcił.
Nie wiem jak zareaguję jak pojawi się wątek o podobnym problemie.Chyba będę wolała przyglądać się z boku co jakiś czas,żeby znów się nie rozczarować..
No,chyba że będzie to wątek z problemem jakiejś osoby,którą kojarzę.Wtedy pewnie będzie mi łatwiej uwierzyć w jego(wątku) prawdziwość.
Stary 2009-01-29, 14:48   #107
TmargoT
Zakorzenienie

nie wiem,czy zabranianie kilku kont to dobre wyjście.
ja naprzykład nie chciałabym być identyfikowana z moim problemem.
bedę potrzebowac porady to na 100% nie napiszę pod swoim nickiem.

mam za to inną propozycję:
MOŻE JAKIŚ LIMIT.NA PRZYKŁAD KTOŚ KTO MA 1000 POSTÓW BEDZIE MÓGŁ UTWORZYĆ NOWE KONTO W RAZIE "W"?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 14:50   #108
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
MOŻE JAKIŚ LIMIT.NA PRZYKŁAD KTOŚ KTO MA 1000 POSTÓW BEDZIE MÓGŁ UTWORZYĆ NOWE KONTO W RAZIE "W"?
To byłoby już coś.
Ilość postów lub staż na forum...?
Stary 2009-01-29, 15:00   #109
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Ja mam taką zasadę: Czytam prawie wszystkie "kontrowersyjne" wątki , sprawdzam co się w nich dzieje , jakie są zmiany,jak reagują Wizażanki, jakie dają rady... ale bardzo rzadko się wypowiadam, bo znam siebie, wiem,że szybko się denerwuję, przejmuję, biorę coś do siebie i dla świętego spokoju nie angażuję się w sprawę

A już w ogóle omijam wątki , gdzie autorka nie przyjmuje argumentów,
"wie swoje" i mimo życzliwych rad udaje ślepą. Po prostu dbam swoją równowagę psychiczną

Co nie zmienia faktu,że rozumiem Wizażanki, które mając podobne doświadczenia chcą się z nimi podzielić- to w końcu naturalne.

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."

Edytowane przez Vampi_z_piekla_rodem
Czas edycji: 2009-01-29 o 15:02
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 15:02   #110
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Ano wypisywała,wypisywała ale na mnie zrobiła wrażenie takiej hm...(nie wiem co napisać,żeby było zgodne z regulaminem) zagubionej dziewczynki z niezbyt mądrymi poglądami...
Wlasnie, w najlepszym wypadku, to by uparcie glosila takie poglady. Uwazam, ze nie ma sensu kopac sie z koniem, tj. udzielac dobrych rad gdy ktos ich wyraznie nie slucha.

Cytat:

A czy problemy zdarzaja sie od 1000 postow tylko?

Zlosliwiec juz pisal, a propos przegladania MM - wydzielanie jakiejs grupki osob jako uprzywilejowanych, to najszybsza droga do smierci for. Druga sprawa - regulamin wyraznie pisze, ze w zwiazku z liczba postow nie ma zadnych korzysci. Trzecia - to po prostu nie pasujace kryterium.

Czwarta, najwazniejsza - Zlosliwiec juz tutaj wyraznie pisal (ktos to czyta w ogole?), ze jest to fizycznie niemozliwe, zeby zabronic komus posiadania wiecej niz jednego konta.

Stary 2009-01-29, 15:11   #111
Fresa
Zakorzenienie

Szpiegu, ale to przecież jest tak, że kżdy komputer, który loguje się do sieci otrzymuje własne IP, bez względu na to czy to sieć osiedlowa, blokowa czy insze źródło

Architekcie, dla mnie to co najmniej dziwne, że a dziewczyna nie odpowiedziała na żadne Wasze PW, przynajmniej mogła napisać, że dziękuje za zaproszenie, ale woli tylko czytać, jeśli już musi regularnie (btw, bardzo możliwe, że to ktoś kogo któraś z Was zna w realu, bo szczerze mówiąc, to komu by się chciało regularnie jeden wątek podczytywać, skoro tyle tu ich wszędzie...)
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 15:14   #112
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Szpiegu, ale to przecież jest tak, że kżdy komputer, który loguje się do sieci otrzymuje własne IP, bez względu na to czy to sieć osiedlowa, blokowa czy insze źródło
Nie Freso, u mnie wszyscy mamy jedno to samo IP. Owszem wewnatrz sieci mamy swoje adresy IP, ale na zewnatrz adres jest jeden i ten sam.
Czyli administrator mojej sieci widzi 40 komputerow z roznymi adresami, a gdyby cala moja osiedlowa siec zarejestrowala sie na wizazu to byloby 40 osob o tym samym adresie IP.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Czas edycji: 2009-01-29 o 15:15
Stary 2009-01-29, 15:23   #113
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie Freso, u mnie wszyscy mamy jedno to samo IP. Owszem wewnatrz sieci mamy swoje adresy IP, ale na zewnatrz adres jest jeden i ten sam.
Czyli administrator mojej sieci widzi 40 komputerow z roznymi adresami, a gdyby cala moja osiedlowa siec zarejestrowala sie na wizazu to byloby 40 osob o tym samym adresie IP.
Aha
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 15:34   #114
201804200947
Konto usunięte

Cytat:
Wlasnie, w najlepszym wypadku, to by uparcie glosila takie poglady. Uwazam, ze nie ma sensu kopac sie z koniem, tj. udzielac dobrych rad gdy ktos ich wyraznie nie slucha.
No ja wiem,ja wiem,ale ja już tak mam.
Zawsze jakoś to sobie wytłumaczę,że może nie rozumie,może coś-ale nie myślę,że nie słucha bo ma to gdzieś tak naprawdę..

Cytat:
Cytat:
Ja tak jak już pisałam-nie ogarniam tego,bo specjalistą od komputerów nie jestem w najmniejszym nawet stopniu,natomiast w tym momencie TZ jest poza domem-ale z tego co mi tłumaczył,to jest rozwiązanie dla osób korzystających z neostrady:
Jest 'costam' gdzie mozna się bezpłatnie zarejestrować i każdy dostaje swój własny nr IP.Tylko w tym momencie nie potrafię powiedzieć nic więcej-nawet co to jest za miejsce,adres itd.
W każdym razie wg niego jest to trudne,ale do rozwiązania.
Stary 2009-01-29, 15:52   #115
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Jak juz Szpieg tlumaczyla, tak nie jest.

Cytat:
Zawsze jakoś to sobie wytłumaczę,że może nie rozumie,może coś-ale nie myślę,że nie słucha bo ma to gdzieś tak naprawdę..
Hm, jesli ktos nie rozumie po tym jak mu x osob przez y czasu z razy tlumaczy, to raczej nie zrozumie, albo zrozumiec nie chce.

Cytat:
Ja tak jak już pisałam-nie ogarniam tego,bo specjalistą od komputerów nie jestem w najmniejszym nawet stopniu,natomiast w tym momencie TZ jest poza domem-ale z tego co mi tłumaczył,to jest rozwiązanie dla osób korzystających z neostrady:
Jest 'costam' gdzie mozna się bezpłatnie zarejestrować i każdy dostaje swój własny nr IP.Tylko w tym momencie nie potrafię powiedzieć nic więcej-nawet co to jest za miejsce,adres itd.
Warszawianko, tylko ze z neostrada nie ma problemow, bo ma zmienne IP, czyli przy kazdym polaczeniu jest inne, problemem jest gry jest jedno stale IP, wtedy to rozwiazanie wchodziloby w gre.

Stary 2009-01-29, 15:53   #116
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

A czy problemy zdarzaja sie od 1000 postow tylko?

Zlosliwiec juz pisal, a propos przegladania MM - wydzielanie jakiejs grupki osob jako uprzywilejowanych, to najszybsza droga do smierci for. Druga sprawa - regulamin wyraznie pisze, ze w zwiazku z liczba postow nie ma zadnych korzysci. Trzecia - to po prostu nie pasujace kryterium.

Czwarta, najwazniejsza - Zlosliwiec juz tutaj wyraznie pisal (ktos to czyta w ogole?), ze jest to fizycznie niemozliwe, zeby zabronic komus posiadania wiecej niz jednego konta.
dobrze wiesz,że nie o to mi chodziło.
ktoś,kto ma już 1000 postów,ma rozeznanie na forum i nie bedzie ryzykowało zbanowaniem innych kont.
Stary 2009-01-29, 15:53   #117
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:

Zacytowalas mnie, wiec nie wiem czy chodzi o mnie czy ogolnie o sytuacje. Ale, ja nie mam neo, nie mam mozliwosci posiadania wlasnego jednego, jedynego ip.
Poza tym myslisz ze nie mozna obejsc tego? A co jezeli ktos mialby zmienne IP? Wtedy rozpoznawanie klonow po IP nie ma sensu, no zwyczajnie rozlaczyc, polaczyc i wio na innym nicku ;P
Albo sa takie fajne programy dzieki ktorym moje IP wygladaloby na IP z Kambodży...
Wawko, to nie przejdzie, bo dla chcacego nic trudnego.
Niby wszystko da sie zrobic, ale wszystko da sie obejsc, taka prawda.

Mozna by z klonami i prowokacjami walczyc przez wieksza ilosc modow, kogos komu chcialoby sie przegladac posty, wyciagac wnioski, moze jakis przyspieszony kurs psychologii internetowej . Niestety ale rozwiazania w postaci LUDZI sa zazwyczaj najmniej zawodne i najskuteczniejsze.
I to powie Ci kazdy informatyk. Ze lepiej jest cos dac czlowiekowi aby zajmowal sie tym iles godzin, iles czasu, niz sztucznej inteligencji. Poniewaz czlowiek bierze pod uwage czynnik ludzki.
Cytat:
ktoś,kto ma już 1000 postów,ma rozeznanie na forum i nie bedzie ryzykowało zbanowaniem innych kont.
No i znowu brak czynnika ludzkiego. A jezeli ktos z 5tys. postow stwierdzi "a zaloze konto, potroluje"...

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Czas edycji: 2009-01-29 o 15:57

REKLAMA
Stary 2009-01-29, 16:12   #118
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem o co Ci chodzilo, wskazuje tylko slabosc takiego rozwiazania - ktos moze miec 100, 200, 10, czy 700 postow, problem i chec wypowiedzenia sie z innego konta i co, ma reszte nabijac jak najszybciej? To problem koncepcyjny, teoretycznie do obejscia, natomiast jest nie do obejscia problem techniczny - jest fizycznie niemozliwe powstrzymanie kogokolwiek od zalozenia drugiego konta. Mozesz sobie isc do kafejki, zalozyc drugie konto i z niego pisac co chcesz - i nie ma fizycznej mozliwosci wychwycenia tego.

A jesli ktos ma 1000 postow i robi prowokacje, jak to udowodnisz? Przeciez to tylko argument - mam 1000 postow, wiec mam naprawde problem, przeciez nie ryzykowal(a)bym - masz juz wytlumaczenie z gory nawet.

Stary 2009-01-29, 16:20   #119
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem o co Ci chodzilo, wskazuje tylko slabosc takiego rozwiazania - ktos moze miec 100, 200, 10, czy 700 postow, problem i chec wypowiedzenia sie z innego konta i co, ma reszte nabijac jak najszybciej? To problem koncepcyjny, teoretycznie do obejscia, natomiast jest nie do obejscia problem techniczny - jest fizycznie niemozliwe powstrzymanie kogokolwiek od zalozenia drugiego konta. Mozesz sobie isc do kafejki, zalozyc drugie konto i z niego pisac co chcesz - i nie ma fizycznej mozliwosci wychwycenia tego.

A jesli ktos ma 1000 postow i robi prowokacje, jak to udowodnisz? Przeciez to tylko argument - mam 1000 postow, wiec mam naprawde problem, przeciez nie ryzykowal(a)bym - masz juz wytlumaczenie z gory nawet.
a masz jakies inne propozycje,czy wolisz zostawić to tak jak jest,stosując zasadę "więcej luzu"
Stary 2009-01-29, 16:24   #120
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
a masz jakies inne propozycje,czy wolisz zostawić to tak jak jest,stosując zasadę "więcej luzu"
Jedyne skuteczne rozwiazanie: Wiecej sily roboczej, osob ktore faktycznie by siedzialy, zglebialy sie w najciemniejsze odmenty forum, porownywaly, analizowaly, bylyby wyczulone na sugestie uzytkownikow... glupiego robota, chyba ze daja dobrego dentyste.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości