![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyłapałam rodziców/dziadków itd. na sexie...
Wspolczuje Durga...
Ale ja tez nie raz to slysze i to nie jest przyjemne wcale..wiem w jaki dzien tygodnia to robia..kiedys zamykali drzwi(mamy takie zasuwane)teraz nic..a w bloku slychac ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dla mnie to bezczelne zachowanie... i co z tego, ze sa jej rodzicami i ze ona mieszka u nich?? troche szacunku dla drugiego czlowieka...... chore, horror.... ![]() normalnie az brak mi słów.. Durga, czy Ty nie masz mozliwosci sie gdzies przeprowadzic (babcia, ciocia, KTOKOLWIEK)?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem co poniektórych wypowiedzi bo dla mnie dziecko też jest człowiekiem i ma swoje prawa, nawet prawo do szanowania go! I dziecko może nie chcieć np. słuchać rodziców w trakcie seksu i rodzice powinni to wziąć pod uwagę, tym bardziej, że jak twierdzą psychologowie, takie posapywania, krzyki ect. źle kojarzą się dziecku i mogą spowodować traumę czy też uraz do seksu
![]() ![]() ![]() ![]() Durga nie obraź się, przepraszam, ale dla mnie Twoi rodzice coś mają nie tak ze sobą, rozumiem, jakby na tym blacie kochali się w dzień, kiedy Ciebie nie ma i byś nagle wróciła wcześniej, ale nie wtedy kiedy jesteś w domu i że jako człowiek będziesz chciała skorzystać z kuchni np. robiąc sobie herbatę, już nie wspomne jak można się kochać w obecności dziecka ![]() ![]() ![]() Nie wiem ale dla niektórych jak by ktoś w zatoczonym miejscu, np. autobusie zaczął się kochać mając w ![]() ![]() P.S. Podobno wynajęcie pokoju np. w motelu dla ludzi z długim stażem jest zalecane, dla odmiany i odświeżenia związku jako taka nowość mająca urozmaicić życie seksualne. ![]() P.S. II Poza tym podziwiam tych, którzy budowali bloki, nieźle im udało ze zrobieniem cienkich ścian i sufitów ![]() Edytowane przez E.J. Czas edycji: 2009-06-01 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że osoby, które się tu wypowiadają i które krytykują inne za to, że czuły obrzydzenie do rodziców po przyłapaniu ich w trakcie stosunku, po prostu nigdy nie doświadczyły czegoś podobnego i nie potrafią wczuć się w sytuację.
![]() Rozumiem, że rodzice mają prawo do miłości, kochają się - super, ale OBRZYDZENIE, które się do nich czuje, płynie z podświadomości... nawet jeśli dziecko (czy np. 13stolatka) rozumie, czym jest seks (mniej więcej) i wie, że rodzice robią to z miłości, akt, którego jest świadkiem może mu nieźle namieszać w głowie i zaoowocować właśnie utratą szacunku do matki, ojca, strachem... Nastolatek/starsze dziecko, które ma pojęcie o seksie, jest sobie w stanie racjonalnie wytłumaczyć pewne sprawy, ale przecież nie zmusi się do zmiany odczuć wywołanych przyłapaniem rodziców na stosunku. Krytyka takich reakcji jest wg mnie bezzasadna. ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
oj tak zgadzam sie jak najbardziej z tym, ze dziecko przezywa wtedy ogromny stres.
Ja mimo, ze domyslalam sie ze rodzice to robia ( byli w koncu mlodzi) przezylam ogromna traume. Pewnego dnia przeprowadzilismy sie do babci na pare dni, poniewaz obok byl nasz nowy wybudowany dom, czekajacy na przeprowadzke. Cala rodzina spala w 1 pokoju, lozko obok lozka. W nowych miejscach nigdy nie umialam zasnac, otwieram oczy a tu widze tate z glowa miedzy nogami mamy. A mamy glowe obok mojej, wijacą sie. To byl dla mnie szok. A ja mialam caly czas otwarte oczy. Zerwalam sie i poszlam niby siku. Rodzice przerwali ale gdy tylko sie polozylam poczekali 5 minut i znowu do dziela. Bylam wtedy mala ale pamietam jak dzis wszystkie obrazy, nie widzieli ze mam otwarte oczy??? kazdy ich ruch w nocy- myslalam ze juz to robia. spali na lyzeczke i myslalam ze wiecznie to robia, cala noc. Zblizajaca sie noc byla dla mnie tragiczna, serce bilo jak oszalale. Pozniej przy przeprowadzce kladlam sie i slyszalam w uszach te odglosy rytmicznego ruszania sie. rodzice spali w salonie, wiec kilka razy wychodzilam sie wysikac i widzialam ze spia. Widocznie byla to dla mnie taka trauma ze przez jakis czas sam mozg platal mi figle. I naprawde nigdy w rodzinie ten temat nie byl tematem tabu.
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Nie od dzisiaj się mówi, że dla dziecka jęki, gwałtowne ruchy ect. oznaczają agresję, robienie komuś krzywdy.....
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() byłam mała, miałam może z 8lat, a najlepsze, że wtedy robiłam wszystko, by mnie usłyszeli, nawet próbowałam wołać mamę; a że nie odpowiadała, na początku naprawdę się przestraszyłam a potem czułam hm... nienawiść? nie chciałam jej czuć, ale nie byłam w stanie długo np przytulić się do mamy ![]() PS. Oczywiście rozumiem, że rodzice mają prawo się kochać, ale powinni się raczej upewnić, że dziecko śpi... Seksu podczas leżenia z dzieckiem w jednym łózku nie rozumiem, dla mnie to gruba przesada i oznaka nie wiem..chyba komplentego braku kontroli nad soba i braku zahamowan ![]()
Edytowane przez iza_wiosenna Czas edycji: 2009-06-01 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
koleżanka opowiadała mi kiedyś, jak będąc na wakacjach z rdzicami słyszała masturbującą się mamę. miałyśmy wtedy chyba po 16 lat. obudziła się w nocy - mieli wspólny pokój, łóżka rozstawione w pewnej odległości od siebie. usłyszała sapanie i wiercenie się. myślała, że mama się źle czuje... jak widać wiedza na temat seksu niestety nie tłumaczy naszych reakcji na coś takiego, ani nie pozwala ich przewidzieć. wprowadzanie dziecka (lub innej, nawet dorosłej osoby) do swojego życia intymnego jest swojego rodzaju nietaktem...
z kolei inna znajoma zwierzyła się, jak jako dziecko (też na wakacjach ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to jest w ogole trudna sprawa, bo rodzice przeciez nie chcieli, zeby dziecko ich widziało; jednak jezeli wiedza ze ono bylo swiadkiem ich zblizenia, wg mnie powinni jakos pogadac, wytlumaczyc... Tyle, że tej traumy tłumaczenie i tak nie wymarze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
mimo wszystko wydaje mi sie, ze reakcja rodziców jest rzecza niezwykle wazna. inaczej przezywa sie traume, kiedy tata krzyczy, wygania, rodzice podrywaja sie nerwowo, są źli. późniejsze docinki, czy groźby. inaczej, kiedy się na spokojnie usiądzie, porozmawia, wytłumaczy. same dziewczyny pisały, że seks kojarzył im się z miłością. jeśli doszłoby do takiej sytuacji, to ze swoim dzieckiem odbyłabym taką rozmowę. starałabym się w miarę przystępnie i niezbyt "poważnie" wyłożyć o co chodzi.
![]() |
![]() |
#71 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Tak jak nie wyobrażam sobie z premedytacją kochać się przy dziecku, tak potrafię zrozumieć ludzi mieszkających w małych mieszkaniach, gdzie warunki są takie a nie inne. Z tego, co opisujecie wynika, że w większości przypadków rodzice kochają się późnym wieczorem we własnym łóżku, a to, że ich usłyszałyście było czystym przypadkiem wynikającym z tego, że akurat tego dnia cierpiałyście na bezsenność. Fakt, że słuchanie rodziców uprawiających seks może nie należeć do najprzyjemniejszych doświadczeń, jednak co właściwie powinni zrobić? Ryzyko, że dziecko się obudzi, istnieje zawsze. Zamontowane drzwi na zamek również nie uchronią od usłyszenia przez cienką ścianę dźwięków poruszającego się łóżka. Nie wspominając już o sytuacjach, w których rodzice zmuszeni są spać w jednym pokoju z dziećmi. Czasy PRLu miały to do siebie, że mnóstwo rodzin zmuszonych było mieszkać w jednym pokoju i ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie potępiać rodziców za to, że zdarzyło mi się ich tam kiedyś usłyszeń. Rozumiem jednak pewnego rodzaju dziecięce obrzydzenie i uważam je za naturalny i raczej trudny do powstrzymania odruch. A tak już z drugiej strony patrząc, gdzieś tam przewinęły mi się na wizażu wątki, w których dziewczyny oburzały się, że rodzice nie pukają do pokoju, kiedy one zabawiają się ze swoimi chłopakami w biały dzień, bo czują się przez to z intymności ograbione ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Vretka, trafna uwaga
![]() Dziecko zawsze może usłyszeć, wiem, ale krytyka dziecięcych reakcji tak jak mowilam jest bezzasadna.
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
vretka tez mysle ze to bardzo trafna uwaga. Nie kazdy zyje w duzym domu. A kazdy ma prawo sie kochac. Ale mysle, ze duzo gorsze dla dziecka jest zobaczenie tego ( mozna zamontowac zamek
![]() Jednak gdy dziecko to widzi pojawia sie obraz brutalnosci, bo wiadomo jak tatus sie porusza a jaki wyraz twarzy ma mama.
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
vretka zawsze jest jakieś wyjście - spanie dziecka u babci,/cioci/ kuzynki/koleżanki ect. Poza tym obecnie poradniki oferują pozycje i miejsca dla posiadaczy małych mieszkań np.kochanie się w wannie, z lejącą się wodą.....Poza tym rodzice często tak urządzają pokoje, że łóżko dziecka przylega do ściany, za którą oni sami mają łóżkom i sądzę, jakby inaczej je poprzestawiali to by mniej było słychać.
aktaga13 masz rację, choćby wzmianka, że rodzice się kochali ze sobą ponieważ mają wielkie uczucie do siebie już by wiele dała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z tego co się orientuję, nie tylko ja tak mieszkałam...
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Wydaje mi się, że dawniej nie mówiło się na ten temat, to, że dziecko może to źle przeżyć takie kochanie się rodziców...nie zwracano na to uwagi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() nic dodac nic ujac Cytat:
![]() ja rozumiem ze ktos ma pociag do siebie ale jak np. wyjezdza sie na wakacje to mozna przezyc te pare dni bez seksu z powodu obecnosci dzieci. ja wiem, ze moi rodzice TO robia i robili (pare razy slyszalam) ale nigdy nie uprawiali seksu w mojej obecnosci. Na szczescie. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez E.J. Czas edycji: 2009-06-01 o 14:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Ja tylko proszę inne Wizażanki o nie krytykowanie właśnie reakcji innych dzieci. Ja osobiście mam za sobą i niestety często jeszcze przed sobą takie "wpadki" i nie potrafię nawet tego opisać. To jest tak niepojęta trauma. Kochanie się nigdy nie było dla mnie jakimś tematem tabu, lecz nie mogę też przeżyć i darować rodzicom ich reakcji. Wielki strach, zakłopotanie, brak rozmów tlumaczących mi to, co się dzieje. Mamy małe mieszkanie, dzieli nas tylko przedpokój, jednak slychać. Kurczę, czy tak ciężko zaplanować to. Często wyjeżdżam i nie można wtedy?? Bez sensu...i powtarzam, jak siedzę i sobie to tłumaczę to ok - niby rozumiem, ale gdy oni to robią krew mnie zalewa. Na drugi dzień nie mam dla mamy szczególnie skrupułów. Jestem oschła, zła, i wtedy nie mam żadnych zachanowań. To takl jakbym robiła jej na złość. Do dziś słyszę ten głos, kiedy taka stęka. A gdybym ich zobaczyla w dzień, chyba bym umarła, szczególnie, ze nie uklada im sie tak bardzo, a w seksie to jakby nigdy nic
![]()
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
a czy ja pisalam ze lepiej przy dzieciach? nie przesadzaj. ciekawe jak Ty bedziesz uprawiala seks. Czy w swojej sypialni pozna noca czy latala po motelach, dzieci u sasiadow zostawiala. Ja rozumiem, ze od czasu do czasu dziecko mozna gdzies zostawic, wykupic noc w motelu ale ciagle? dla mnie to przesada.
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Tez ich zachowanie odbieram jako pewnego rodzaju brak szacunku dla mnie ale z drugiej strony mogło być gorzej, mogłam w ogole nie meic swojego pokoju ,swojego azylu tylko mieszkac z nimi w jendym pokoju no i niestety warunki meiszkaniowe w wielu domach nie tylko w moim są takie ze nie ma prywatnosci. Cytat:
![]() Wydaje mi się też że dlatego dali mi ten "zakaz" wychodzenia z pokoju po 22 żeby nie tylko miec swobodę ale też dlatego ze nie chcą abym wiedziala dokladnie w który dzien i kiedy to robią (ja oczywiscie i tak wiem) a to ze jak pare razy ich nakrylam a oni sobie nie przerywali to chyba dlatego ze po prostu nie wiedzieli jak zareagowac i taka reakcja wydala im się najnaturalniejsza ![]() Niedługo kupią drzwi (tak mi obiecali ![]() Nie przesadzajmy, nie jest aż tak żle, ostatecznie zawsze wszystko dzieje się w innym pomieszczeniu a jesli ich najdę w trakcie to tylko przez przypadek, nie tak jak niektóre dziewczyny opisywały, że rodzice świadomie kochal isię w pokoju gdzie było dziecko - to gdy ktoś robi to z premedytacją a co wiecej w jednym łóżku jest dla mnei dopiero chore i szczerze współczuję. Edytowane przez 201707171556 Czas edycji: 2009-06-01 o 14:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
nie, ale mnie i mojego tż, przyłapal kiedyś tata..... :/
![]() |
#84 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zgadzam sie z tym, ze robienie tego gdy obok w lozku czy w tym samym pokoju spi dziecko, jest zupelnie nie na miejscu. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
(b) rodzice chca, zeby ich dzieci pozostaly jak najdluzej aseksualne, ale wtedy to juz traktuja potomsto jak male dzieci i to jest niesprawiedliwe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
wyrak nie przesadzaj.
Tu chodzi o mniejsze dzieci. Jak widac i one moga odczuwac ![]() ![]() ![]() a te starsze dzieci co nakrywaja rodzicow to raczej po prostu jest im glupio to widziec i slyszec ale podchodza do tego luzniej.
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() "5 przykazań dla mamy i taty 1. Nie ukrywajcie swej seksualności przed dziećmi, a przynajmniej nie całkowicie. Całujcie się przy nich i przytulajcie. Kiedy podrastają, rozmawiajcie z nimi o sprawach intymnych według zaleceń fachowej edukacji. 2. Nie bądźcie na usługach dzieci 24 godziny na dobę. Wykorzystujcie w weekend poobiednią drzemkę malucha na miłosne "co nieco". W niedzielne poranki zażądajcie "czasu dla siebie" i zabrońcie wtedy dzieciom przeszkadzać wam w sypialni. 3. Koniecznie zamontujcie sobie zamek w sypialni. Lepiej nie ufać, że dzieci zastosują się do waszych poleceń. Mały wydatek rozwiąże wiele stresów spowodowanych niepewnością. 4. Nie uczcie dzieci spania w waszym łóżku. Ten nawyk zabija namiętność i sprawia, że dzieci zaczynają kontrolować życie seksualne rodziców. Jeśli marudzą lub nie chcą spać, lepiej je utulić w ich łóżku lub pozwolić im zostać z wami tylko chwilę. 5. Nie tłumcie miłosnych jęków z obawy, żeby do uszu pociech nie dotarły podejrzane dźwięki. To wyziębia atmosferę między kochankami-rodzicami. Lepiej zostawić włączony telewizor lub radio w pokoju dzieci." z http://zdrowie.onet.pl/1508175,2042,...icow,seks.html. Mam nadzieję, że teraz już nie będzie wątpliwości co do tego, że dziecko MUSI słuchać bo tak chcą rodzice ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Durga widze zmienia zdanie co odpowiedz, najpierw jest zle potem już nie jest tak źle .. ;d
moim zdaniem zachowanie Twoich rodziców jest nie na miejscu , nie chcialabym czuć się we własnym domu jak intruz bo rodzicom się sexu chce . i jeszcze takie teksty , nie no przesada !!! a co do tego jak można czuć obrzydzenie , brak szacunku itp to osoby które piszą że to dziwne , nigdy chyba rodziców nie nakryli i nie wiedzą co się czuje w takim momencie ![]() dobrze że ja mam to za sobą, ale do dziś czuje jakiś niesmak jak sobie przypomne co wtedy czułam ;/
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to jest, ze jesli chodzi o uprawianie seksu, to te dzieci juz sa dojrzale i prawie dorosle, a jesli chodzi o ich rodzicow, to sa male dzieci. Druga sprawa - ![]() Tyle ze te przyklady tylko niektorym pomoga. Dzieki specjalistko od dzieciecej psychiki, ale mi chodzilo o starsze dzieci, nastoletnie.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiadomo kocham moich rodziców i próbuję tez ich tu troche broni bo nie są znowu jakimis potworami - przeszkadza mi tylko ta kwestia że mam jakis głupi zakaz i troche boję się czy wstydzę go łamac zeby ich na czyms nie przyłapac przez co czuję że im zawadzam i jest mi z tego powodu przykro a jednoczesnie musze przeciez u nich mieszkac bo nie mam innego wyjscia ![]() No i ten widok nagich rodziców na blacie zostanie w moijej glowie do konca życia - nie był dla mnie obrzydliwy ale byl niezłym szokiem. No i moze dizś troche luźniej do tego tematu podchodze niż wczoraj (gdy pisalam pierwszy post w tym temacie) bo rozmawialam z rodzicami o drzwiach i sprawa się wyjasnila bo wkoncu dali się przekonac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie jestem żadną specjalistką. I nawet jak dziecko jest już nastolatkiem to też nie uprawnia to rodziców do kochania się, do pokazywania jaki to ten seks jest super zwierzęcy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.