Kara śmierci - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA
TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona 147 55,89%
NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci 102 38,78%
NIE MAM ZDANIA 15 5,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-02, 14:58   #121
rabid
Zadomowienie

Dot.: Kara śmierci

Cytat:
Napisane przez exoticana Pokaż wiadomość
Ja głęboko wierze w Boga i dlatego jestem zdecydowanie na nie dla kary śmierci.
Już o tym pisałem. Co ma jedno do drugiego? Właściwie, wierząc w Boga, o ile chodzi o tego co zwykle, powinnaś być za, bo kto nie z nim, ten przeciwko niemu, a kto przeciwko niemu ten źle kończy.

Cytat:
To po prostu oburzające, że na nasz koszt oglądają telewizję czy całymi dniami grają w Sony PlayStation 3... W tej chwili to faktycznie "wakacje na koszt Państwa" a nie odpokutowanie za winy
Pokaż mi w Polsce takie więzienie, to biorę nóż i idę na ulicę zaspokoić instynkty.
Stary 2009-07-02, 14:59   #122
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
To nie chodzi o to, jakies sa Twoje przekonania, ale raczej o szacunek do przekonan innych.
Już ja wiem o co mi chodzi więc odczep się od tej kwestii, bo zaczyna mnei to drażnić.

Cytat:
Fikcja literacka nie jest dla mnie zadnym dowodem. Jesli na tym opierasz swoje strwierdzenie, ze nie mozna z tym zyc normalnie, to sie calkowicie nie zgadzam Poza tym, nie odpowiada na pytania:
- jaki odsetek osob w ogole ma wyrzuty? Bo nie mam podstaw do stwierdzenia, ze wszyscy.
- jak silne sa te wyrzuty? Ani silne, ani dlugotrwale byc nie musza i zapewne jest to zmienne pomiedzy przypadkami.
- co one daja komukolwiek? Nikomu tego nie zycze, ale czy ktos uznalby to za wystarczajaca pokute gdyby danej osoby to dotknelo?

Jesli by odejsc od literatury pieknej do prawdziwego zycia, czy taki Wampir z Zaglebia, czy Karol Kot odczuwali wyrzuty, ktore nie dawaly im zyc? Tyle jesli chodzi o argument o wyrzutach jak dla mnie...
używam tego jako przykładu, a nie dowodu. Ludzie poza tym jakieś wyrzuty zazwyczaj mają. Co z tego, że ich zabijesz? Inni wariaci pomyslą, że zabija, bo potem i tak nie bedą się męczyć. Nawet na własne życie nie będą musieli się targać, bo im to juz zafundują za darmo. I zamiast jako straszak, zadziała to na szczególnych wariatów jako puszczenie hamulcow.

Cytat:
Powiedzialbym, ze duzo zalezy od interpretacji tegoz przykazania. Rozne osoby, zaleznie od swoich przekonan czy/i wiary moga na to nieco roznie patrzec.
Ja nie widze tu różnych interpretacji -nie zabijaj to nie zabijaj. Proste. Co ty chcesz tu interpretować? Tam nie ma żadnych ukrytych kruczków.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 15:00   #123
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
Katowi nie wolno powiedzieć nikomu, że jest katem.
To zdanie jest lekko niezrozumiałe - nie wolno powiedzieć "katowi" czy "nikomu"?
Moim zdaniem, ta dyskusja jest nieco jałowa, nie urażając nikogo. Kary śmierci u nas raczej nie będzie ponownie, więc nie widzę większego sensu nad zastanawianiem się nad psychiką kata.
Zrozumiałe jest, że pragnie się ogólnie kary śmierci dla największych zbrodniarzy, to bardzo ludzkie uczucie. Przecież można zastanawiać się, czy ktoś kto np. zjada innych ludzi - jest również jeszcze człowiekiem???
Jednakże orzekanie i wykonywanie kary śmierci mogłoby prowadzić do wielu nadużyć, kto miałby decydować w indywidualnych przypadkach? Sąd? Sąd to też ludzie, o większym lub mniejszym poziomie etyczności, moralności, poczucia sprawiedliwości czy inteligencji. Często niezawisłość sędziowska jest fikcją.
Jestem na nie dla kary śmierci, nie rozumiem ludzi, którzy są za - myślę, że kieruje nimi po prostu strach.
Badania dowiodły również, że surowsze kary nie odstraszają od popełniania zbrodni.
Skazać kogoś na śmierć i ją wykonać - to jakby sobie odebrać trochę człowieczeństwa.
KAŻDY MA PRAWO DO ŻYCIA.

"Art. 38.
Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia."

To jest nasza konstytucja. Skoro zapewnia, to jak mogłaby odbierać?
Wprowadzenie kary śmierci to nie tylko zmiana kodeksu karnego, to zmiana konstytucji również, wystąpienie z Rady Europy, a prawdopodobnie i z UE. Polska nie żyje w próżni, jest związana prawem międzynarodowym, które nie składa się jedynie ze słowa pisanego.

Dlaczego ludziom wydaje się, że to jedynie kwestia zmiany ustawy?
Niska jest świadomość społeczna i prawna w naszym kraju, i nie chcę tu nikogo personalnie obrażać, do nikogo osobiście tych słów także nie kieruje.
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 15:02   #124
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Zaznaczyłam odpowiedź: nie jestem za przywróceniem kary śmierci
W niektórych ekstremalnych przypadkach kara śmierci może i jest dobrym rozwiązaniem [wyeliminowanie ze społeczeństwa jednostki zagrażającej ogółowi], ale system karny w żadnym kraju nie jest doskonały i niestety dochodzi do pomyłek. Niewinny siedzi, winny hasa po wolności i się cieszy - za dużo pomyłek, by zgodzi się na całkowitą eliminację.

Edytowane przez amistad.k.m.s
Czas edycji: 2009-07-02 o 15:03
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 15:08   #125
exoticana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Już o tym pisałem. Co ma jedno do drugiego? Właściwie, wierząc w Boga, o ile chodzi o tego co zwykle, powinnaś być za, bo kto nie z nim, ten przeciwko niemu, a kto przeciwko niemu ten źle kończy.

Pokaż mi w Polsce takie więzienie, to biorę nóż i idę na ulicę zaspokoić instynkty.
Tak się składa, że jestem psychologiem bywałam przed dwa lata non stop w więzieniach. W Areszcie karnym w Łodzi, w Sieradzu oraz w Męckiej Woli i znam je od środka . Moja opinia nie jest wzięta z kosmosu jak Twoja, ale rzeczywista i oparta na rzeczywistych i MOICH doświadczeniach
Stary 2009-07-02, 15:24   #126
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Tak się składa, że jestem psychologiem bywałam przed dwa lata non stop w więzieniach. W Areszcie karnym w Łodzi, w Sieradzu oraz w Męckiej Woli i znam je od środka . Moja opinia nie jest wzięta z kosmosu jak Twoja, ale rzeczywista i oparta na rzeczywistych i MOICH doświadczeniach
Hm.. Męcka Wola brzmi nieźle. Ok, zajrzyj na Onet dziś wieczorem. Zawsze miałem ochotę na Playstation.

edit: o, nie, to oddział zewnętrzny..

Edytowane przez rabid
Czas edycji: 2009-07-02 o 15:37
rabid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 15:38   #127
treeth
Raczkowanie

Zdecydowanie NIE !
Żaden człowiek nie ma prawa odebrać życia drugiej osobie, chyba, że w obronie ludzi atakowanych, którzy są bezbronni.
Nie godzi się to z moją religią, a z resztą spędzanie całego swojego życia w więzieniach jest chyba gorszą karą. ( mówię tu o więzieniach z prawdziwego zdarzenia a nie takich polskich 'hotelach' )
treeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:06   #128
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justyśkaa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem największy problem tkwi nie w tym, czy skazać kogoś na karę śmierci, czy nia, ale w tym, KTO MA KARĘ ŚMIERCI WYKONAĆ? Czy na coś takiego zgodziłby się człowiek o przeciętnej wrażliwości? Oczywiście, że NIE! W ten sposób wykonawca sprawiedliwości staje się zbrodniarzem. Chciałybyście, aby Wasz TŻ zarabiał jako kat? Jedynie osoba o zachwianej psychice byłaby w stanie celowo i świadomie zabić drugiego człowieka.
Czy wszyscy zolnierze, ktorzy celowo i swiadomie kogos zabili mieli zachwiane psychiki?

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Ponoć pedofile przeżywają w więzieniu piekło, bo sprawiedliwość wymierzają im współwięźniowie. Wtedy śmierć to ulga. (Ale w więzieniu nie byłam, więc pewności nie mam, pewnie też zależy od człowieka).

Z pewnością jak ktoś się nad kimś znęcał, gwałcił godzinami, katował i potem zabił to co to jest taka kara śmierci w porównaniu z tym co zrobił? Nie można takiego człowieka skatować przed wykonaniem kary, żeby poczuł jak to jest.

No ale tak czy siak nie wyobrażam sobie, żeby znalazł się ktoś kto będąc normalnym, prawym i zdrowym psychicznie człowiekiem wykonywałby takie kary w imię prawa (czy to kare śmierci czy to "coś gorszego").
Kurcze, dla mnie to troche ekstremalne.

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
Już ja wiem o co mi chodzi więc odczep się od tej kwestii, bo zaczyna mnei to drażnić.
Dziewcze drogie, ale ja mowie o co mi chodzi (tj. dlaczego powinnas uzywac wielkiej litery), a nie Tobie

Ogolnie, to utwierdza mnie to w smutnym przekonaniu, ze duza czesc ateistow niestety nie zasluguje na tolerancje i szacunek.

Cytat:
używam tego jako przykładu, a nie dowodu.
Przyklad na co? Ze Dostojewski umial pisac? Jak wymyslona historia moze byc przykladem na cokolwiek w kontekscie tematu? Napisze ksiazke o tym seryjnym mordercy, ktory wyrzutow nie mial, za to robil po gaciach na mysl o karze smierci, bedzie "przyklad"

Cytat:
Ludzie poza tym jakieś wyrzuty zazwyczaj mają.
Na jakiej podstawie mowisz ze ludzie "zazwyczaj" maja wyrzuty i co ma oznaczac "jakies wyrzuty" ?

Cytat:
Co z tego, że ich zabijesz? Inni wariaci pomyslą, że zabija, bo potem i tak nie bedą się męczyć. Nawet na własne życie nie będą musieli się targać, bo im to juz zafundują za darmo. I zamiast jako straszak, zadziała to na szczególnych wariatów jako puszczenie hamulcow.
Ludzie wg mnie boja sie utraty zycia i jej nie chca, szczegolnie gdy sa zdrowi. Owszem, zdarza sie, ze po popelnieniu jakiejs zbrodni sprawcy popelniaja samobojstwo... ale Ci ktorzy nie popelniaja, chca zyc i tak, uwazam, ze widmo smierci wcale by im sie nie podobalo, wrecz powiedzialbym, ze siedzenie w celi smierci musi byc szalenie meczace i przytlaczajace.

To juz abstrahujac od tego, ze moim glownym punktem bylo nakreslenie roznicy pomiedzy istnieniem kary w kodeksie a jej wykonywaniem

Cytat:
Ja nie widze tu różnych interpretacji -nie zabijaj to nie zabijaj. Proste. Co ty chcesz tu interpretować? Tam nie ma żadnych ukrytych kruczków.
Nie znasz faktow, to i nie widzisz roznych inteprtacji. Po hebrajsku to brzmi nie morduj.

--------

Pytanie otwarte: skad niektorzy biora przekonanie o tym, ze polskie wiezienia to niemal jak wakacje na Riwierze???

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Edytowane przez Wyrak
Czas edycji: 2009-07-02 o 16:07
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:10   #129
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treeth Pokaż wiadomość
Zdecydowanie NIE !
Żaden człowiek nie ma prawa odebrać życia drugiej osobie, chyba, że w obronie ludzi atakowanych, którzy są bezbronni.
)
jedno wyklucza drugie.
albo nikt nie ma prawa odbierac życia innym,albo można,tylko w szczególnych przypadkach.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:15   #130
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treeth Pokaż wiadomość
Zdecydowanie NIE !
Nie godzi się to z moją religią, a z resztą spędzanie całego swojego życia w więzieniach jest chyba gorszą karą. ( mówię tu o więzieniach z prawdziwego zdarzenia a nie takich polskich 'hotelach' )
A przepraszam, że zapytam oczywiście nie musisz odpowiadać: jakiego jesteś wyznania?
Stary 2009-07-02, 16:25   #131
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

A jeżeli wina zostanie udowodniona, a po paru latach okaże się, ze to jednak nie ta sama osoba popełniła zarzucany mu czyn?

Może, choć i tak nie jestem do tego przekonana, karę śmierci można byłoby stosować tylko i wyłącznie wtedy, gdy dana osoba kogoś zabije. Ale czy nie lepiej wsadzić kogoś do więzienia na całe życie, bez możliwości wyjścia z więzienia po dwudziestu pięciu latach za dobre zachowanie?

Poza tym spędzenie całego życia w więzieniu jest gorszą karą niż śmierć, która często jest bezbolesna. Czy komuś pomoze to, że morderca umrze? Nie przywróci życia dla osoby, którą zabił. Ot, wezmą kogoś na ścięcie (tak mi się skojarzyło, pewnie sa inne sposoby ), a on moze niczego nie poczuć. Da to satysfakcję dla rodziny czy innych bliskich osób zabitego?

Edytowane przez olasia99
Czas edycji: 2009-07-02 o 16:33
olasia99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:34   #132
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
A jeżeli wina zostanie udowodniona, a po paru latach okaże się, ze to jednak nie ta sama osoba popełniła zarzucany mu czyn?

Może, choć i tak nie jestem do tego przekonana, karę śmierci można byłoby stosować tylko i wyłącznie wtedy, gdy dana osoba kogoś zabije. Ale czy nie lepiej wsadzić kogoś do więzienia na całe życie, bez możliwości wyjścia z więzienia po dwudziestu pięciu latach za dobre zachowanie?
Tylko to nie jest możliwe. W zależności od kraju władze się zmieniają, co kilka lat, a nie zawsze mają zgodne poglądy na temat więziennictwa.
Stary 2009-07-02, 16:38   #133
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Amistad,

A ja słyszałam, ze w niektórych przypadkach, gdy dostanie się dożywocie, jest możliwość wypuszczenia z więzienia po 25 latach za dobre sprawowanie i takie tam

Ach, chyba się za dużo w11 i Detektywów naoglądałam
Stary 2009-07-02, 16:41   #134
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewcze drogie, ale ja mowie o co mi chodzi (tj. dlaczego powinnas uzywac wielkiej litery), a nie Tobie

Ogolnie, to utwierdza mnie to w smutnym przekonaniu, ze duza czesc ateistow niestety nie zasluguje na tolerancje i szacunek.
Ale po co ciagle do tego wracasz? Powiedzialam dlaczego napisałam to tak a nie inaczej, a Ty dalej szukasz czegoś do czego się przyczepić? Jak piszesz o bogach starożytnych to piszesz to małą literą. Dla mnie ten jeden w ktorego się obecnie wierzy i tych wielu dawnych niczym się nie różni i dlatego używam małej litery. Nie ma to nic wspólnego z szacunkeim lub jego brakiem dla ludzi wierzących. Sorry jak Cię tym urazilam

a pisząc to zdanie co manifestujesz? co chcesz pokazać? bo ja to odbieram jako jawny atak na moją osobę. Mam swoje przekonania i mam prawo je mieć, a Ty w tym momencie pokazujesz także, że ani nie jesteś tolerancyjny, ani nie zasługujesz na szacunek. Tyle.

Cytat:
Przyklad na co? Ze Dostojewski umial pisac? Jak wymyslona historia moze byc przykladem na cokolwiek w kontekscie tematu? Napisze ksiazke o tym seryjnym mordercy, ktory wyrzutow nie mial, za to robil po gaciach na mysl o karze smierci, bedzie "przyklad"
dobra, może faktycznie nie najtrafniejszy argument, ale dlaczego mnie tak atakujesz?

Cytat:
Na jakiej podstawie mowisz ze ludzie "zazwyczaj" maja wyrzuty i co ma oznaczac "jakies wyrzuty" ?
Bo mają. Nie raz nie dwa w tv można zobaczyć facetów spuszczających glowy i żalujących czynów na salach sądowych. oczywiście -zdarzają się i Ci co są poza wszelkimi normami i patrzą pewnie oskarżycielom w oczy i sie śmieją jeszcze -tacy zaslugują na izolatkę dożywotnio. Albo rabanie dzrewa na Syberii w nogach zakutych w kajdany

Cytat:
Ludzie wg mnie boja sie utraty zycia i jej nie chca, szczegolnie gdy sa zdrowi. Owszem, zdarza sie, ze po popelnieniu jakiejs zbrodni sprawcy popelniaja samobojstwo... ale Ci ktorzy nie popelniaja, chca zyc i tak, uwazam, ze widmo smierci wcale by im sie nie podobalo, wrecz powiedzialbym, ze siedzenie w celi smierci musi byc szalenie meczace i przytlaczajace.
Owszem, ale jeżeli ktoś popełnia zbrodnię świadom kary śmierci to ja nie byłabym taka pewna czy jest normalny i zdrowy. Założę się, że by się trafil niejeden wariat, ktory by zabijał a potem siedząc w celi śmierci śmial się innym w twarz jeszcze. Nigdy nie wiadomo co by się dzialo, po przywróceniu tej formy kary. Nie wspominając o nadużyciach, które moglyby się pojawić i zapewne by się pojawiły...
No, a jeszcze gorzej jak do celi śmierci trafi osoba nie do końca winna

Cytat:
Nie znasz faktow, to i nie widzisz roznych inteprtacji. Po hebrajsku to brzmi nie morduj.
A czym się tak właściwie różni mordowanie od zabijania? Jest jakaś tabela mówiąca o tym kiedy kończy się zabijanie, a zaczyna mordowanie? Chodzi o brutalność? Bo dla mnei to nie do pojęcia i w moim odczuciu to synonimy.
Stary 2009-07-02, 16:48   #135
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Tylko po co komukolwiek jego wyrzuty sumienia i poczucie winy? Żeby powiedział 'przepraszam' które nikomu poza nim by nie pomogło? Kara ma służyć przede wszystkim społeczeństwu. Albo się zresocjalizuje jednostkę i będzie się nadawała, albo nie i nie wróci. Tylko co innego z tymi którzy łamią reguły i można ich trochę przechować i wytresować, a co innego kiedy bezpośrednio społeczeństwu zagrażają. Na temat gwałtów i pedofilii mam swoją nieetyczną teorię którą nie będę się dzielił - pozdrawiam moderatorów - ale zabójstwo z premedytacją jest już czymś, co dyskwalifikuje osobnika i jasne, można wierzyć w poprawę, ale nie kiedy umieści się takich ludzi na 25 lat z innymi zabójcami i liczy, że wyjdą gotowi normalnie funkcjonować. Powiedzmy, że będzie ciężko pracował, choćby do końca życia. Umrze, cierpiał, ukarany, ale co z tego? Ktoś poczuje się lepiej?
A Ty się poczujesz lepiej, jak się kogoś zabije? Jeśli tak, to chyba powinieneś pomyśleć o jakiejś terapii.
Gdzie Twoim zdaniem napisałam, żeby ich zamykać na 25 lat? Napisałam dożywocie, co oznacza, że NIGDY nie wyjdą i nie będą funkcjonować w społeczeństwie.

Co dobrego dla społeczeństwa może dać śmierć mordercy?
- jednego zwyrodnialca mniej

Co dobrego da jego dożywocie w zamkniętym zakładzie pracy?
- jednego zwyrodnialca mniej- nie wyjdzie z zakładu nawet na przepustkę,
- możliwość odpracowania winy - częściowo oczywiście,
- możliwość wypuszczenia go na wolność, jeśli przykładowo po 5 latach znajdą się dowody na to, że gość jest niewinny i niesłusznie go skazano. Gdybyśmy go zabili- nie odwrócimy tego.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:49   #136
whatIthink
Raczkowanie

W Polsce istnieje coś takiego jak warunkowe przedterminowe zwolnienie. W przypadku kary dożywotniego więzienia jest ono możliwe po 25 latach oraz przy spełnieniu innych przesłanek. Nie jest możliwe orzeczenie komuś kary dożywotniego więzienia i z góry zakazanie przedterminowego zwolnienia po 25 latach w przyszłości.
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 17:03   #137
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Amistad,

A ja słyszałam, ze w niektórych przypadkach, gdy dostanie się dożywocie, jest możliwość wypuszczenia z więzienia po 25 latach za dobre sprawowanie i takie tam

Ach, chyba się za dużo w11 i Detektywów naoglądałam
Bo tak jest. Skazany na dożywocie może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie po 25 latach, chyba że sędzia zaznaczy inaczej wydłużając ten okres na np. 30 lat. Oczywiście to, że może się ubiegać o zwolnienie przedterminowe nie oznacza, że wyjdzie na wolność, sąd może nie przychylić się do przedłożonej prośby.

Czas edycji: 2009-07-02 o 17:04
Stary 2009-07-02, 17:03   #138
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

zawsze bylam przeciwna karze smierci..z racji wlasnych przekonan

ale do rzeczy...co mialoby na celu wprowadzenie kary smierci jesli nie bylaby wykonywana?? bezsens totalny...w krajach gdzie Kara smierci jest stosowana skazani czekaja na nia w celach smierci xx lat-kolejny bezsens..
pieniadze podatnikow marnotrawione na wiezienncitwo...jak nie ta to inna bezdenna dziura sie znajdzie...taka polityka panstwa...poza tym nie wydaje mi sie by dany psychopata, socjopata, pedofil itp rezygnowal z popelnienia zbrodni ze strachu przed kara smierci...przestepczosci wiec to tez nie zmniejszy-

nie widze zadnych pozytywnych aspektow kary smierci...moze tylko poza osobista satysfakcja rodzin ofiar itp

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-07-02 o 17:06
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 17:04   #139
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whatIthink Pokaż wiadomość
W Polsce istnieje coś takiego jak warunkowe przedterminowe zwolnienie. W przypadku kary dożywotniego więzienia jest ono możliwe po 25 latach oraz przy spełnieniu innych przesłanek. Nie jest możliwe orzeczenie komuś kary dożywotniego więzienia i z góry zakazanie przedterminowego zwolnienia po 25 latach w przyszłości.
a powinno sie zabronic tego przedterminowego zwolnienia. Zreszta zakladając, że zbrodni dokonał 40 latek, to po tych 25 latach spędzonych w więzieniu to już ani mu zapewne wiele życia nie zostalo, ani sił na dalsze zbrodnie. Tak mi się wydaje. Nie wspominając o tym, że jego życie właściwie uległo przez 25 lat rozkladowi. Przyjacioł już miec nie bedzie, znajomi się od niego odwrócą jako od mordercy -lekkiego życia mieć nie będzie i na wolności
Stary 2009-07-02, 17:05   #140
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
a powinno sie zabronic tego przedterminowego zwolnienia. Zreszta zakladając, że zbrodni dokonał 40 latek, to po tych 25 latach spędzonych w więzieniu to już ani mu zapewne wiele życia nie zostalo, ani sił na dalsze zbrodnie. Tak mi się wydaje. Nie wspominając o tym, że jego życie właściwie uległo przez 25 lat rozkladowi. Przyjacioł już miec nie bedzie, znajomi się od niego odwrócą jako od mordercy -lekkiego życia mieć nie będzie i na wolności
Ale to, że skazany może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie nie oznacza wcale, że sąd musi się przychylić do prośby skazanego.

Podobnie jest w USA, skazani od czasu do czasu wnoszą apelację do sądu o przedterminowe zwolnienie [oczywiście niektóre szczegóły w zależności od stanu się różnią]. Dobrym przykładem jest Manson, od lat ubiega się o wcześniejsze zwolnienie i od lat mu tego odmawiają.

Czas edycji: 2009-07-02 o 17:08
Stary 2009-07-02, 17:11   #141
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Bo tak jest. Skazany na dożywocie może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie po 25 latach, chyba że sędzia zaznaczy inaczej wydłużając ten okres na np. 30 lat. Oczywiście to, że może się ubiegać o zwolnienie przedterminowe nie oznacza, że wyjdzie na wolność, sąd może nie przychylić się do przedłożonej prośby.

bywa tak..ale jest na to sposob w postaci wyrokow łaczonych czy jakos tak delikwent dostaje 150 lat odsiadki i moze pomarzyc o zwolenieniu warunkowym (takie wyroki stosuje sie w USA)

Stary 2009-07-02, 17:15   #142
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
bywa tak..ale jest na to sposob w postaci wyrokow łaczonych czy jakos tak delikwent dostaje 150 lat odsiadki i moze pomarzyc o zwolenieniu warunkowym (takie wyroki stosuje sie w USA)
też o tym słyszałam -bylam bardzo zdziwiona gdy 60-latek dostał 150 lat( o ile dobrze pamiętam). Ale takie wyroki są na plus. To jest naprawdę dożywocie, a nie dożywocie "a za 25 lat może wyjdę"
Stary 2009-07-02, 17:23   #143
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem znawcą prawa, a szczególnie już prawa USA, ale wiem, że nie zawsze jest tak różowo i nie zawsze jest to takie proste. Dlatego podałam przykład Charlesa Mansona, który został skazany na karę śmierci, ale w stanie, którym był sądzony, prawo stanowe zostało zmienione i kara śmierci zamieniła się na karę dożywocia. Manson, co ileś tam lat może starać się o wcześniejsze zwolnienie i stara się.

Czas edycji: 2009-07-02 o 17:24
Stary 2009-07-02, 17:25   #144
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
też o tym słyszałam -bylam bardzo zdziwiona gdy 60-latek dostał 150 lat( o ile dobrze pamiętam). Ale takie wyroki są na plus. To jest naprawdę dożywocie, a nie dożywocie "a za 25 lat może wyjdę"

przy takich wyrokach moga ubiegac sie o zwolnienie po np 70 latach odsiadki... to jest perspektywa...

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Nie jestem znawcą prawa, a szczególnie już prawa USA, ale wiem, że nie zawsze jest tak różowo i nie zawsze jest to takie proste. Dlatego podałam przykład Charlesa Mansona, który został skazany na karę śmierci, ale w stanie, którym był sądzony, prawo stanowe zostało zmienione i kara śmierci zamieniła się na karę dożywocia i Manson, co ileś tam lat może starać się o wcześniejsze zwolnienie.

nie przecze temu...wyroki o jakich ja mowie sa alternatywa dla stanow w ktorych kara smierci nie obowiazuje....

Stary 2009-07-02, 17:29   #145
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Amistad,

Ktos tu pisal, ze dozywocie nie jest w Polsce bezterminowe...

Cytat:
Ale po co ciagle do tego wracasz? Powiedzialam dlaczego napisałam to tak a nie inaczej, a Ty dalej szukasz czegoś do czego się przyczepić?
Cytat:
Nie ma to nic wspólnego z szacunkeim lub jego brakiem dla ludzi wierzących. Sorry jak Cię tym urazilam

a pisząc to zdanie co manifestujesz? co chcesz pokazać? bo ja to odbieram jako jawny atak na moją osobę. Mam swoje przekonania i mam prawo je mieć, a Ty w tym momencie pokazujesz także, że ani nie jesteś tolerancyjny, ani nie zasługujesz na szacunek. Tyle.
Mozesz odbierac to jak chcesz, tak jak np. ktos moze odebrac poprzednie Twoje slowa jako brak szacunku. Jak widac i w jednym i drugim przypadku nie o to chodzilo.

Oczywiscie ze masz prawo miec swoje przekonania, ale w momencie gdy dane przekonanie (nie mowie, ze Twoje) zaczynaja obrazac innych, to w tym momencie konczy sie jak dla mnie tolerancja. Tolerancyjny akurat jestem, szanowac mnie nie musisz.

Cytat:
dobra, może faktycznie nie najtrafniejszy argument, ale dlaczego mnie tak atakujesz?
Nie atakuje Ciebie, tylko obalam tenze argument. Naprawde - to nic osobistego, odnosze sie do tego co piszesz, a nie do Twojej osoby.

Cytat:
Bo mają. Nie raz nie dwa w tv można zobaczyć facetów spuszczających glowy i żalujących czynów na salach sądowych. oczywiście -zdarzają się i Ci co są poza wszelkimi normami i patrzą pewnie oskarżycielom w oczy i sie śmieją jeszcze -tacy zaslugują na izolatkę dożywotnio. Albo rabanie dzrewa na Syberii w nogach zakutych w kajdany
Przy zalozeniu, ze skrucha jest szczera, to i tak nie determinuje wnioskow typu - ilu osob to dotyczy i jak mocne jest.

No i ja watpie, ze tak skrucha jest szczera, tudziez ze taki a nie inny jezyk ciala wyraza skruche. Mialem nadzieje, ze bedziesz miala jakies wyniki badan na ten temat, bo w tej chwilii to oboje opieramy sie na odczuciach.

Cytat:
Owszem, ale jeżeli ktoś popełnia zbrodnię świadom kary śmierci to ja nie byłabym taka pewna czy jest normalny i zdrowy. Założę się, że by się trafil niejeden wariat, ktory by zabijał a potem siedząc w celi śmierci śmial się innym w twarz jeszcze. Nigdy nie wiadomo co by się dzialo, po przywróceniu tej formy kary. Nie wspominając o nadużyciach, które moglyby się pojawić i zapewne by się pojawiły...
No, a jeszcze gorzej jak do celi śmierci trafi osoba nie do końca winna
Nie kazdy jest normalny i zdrowy, ale sa ludzie, ktorzy sa poczytalni w momencie popelniania danych czynow.

Naduzyciach? No ale to, czy kara smierci bedzie czy nie, nie zmienia faktu, ze naduzycia moga sie pojawic.

Jak to nie do konca winna?

Cytat:
A czym się tak właściwie różni mordowanie od zabijania? Jest jakaś tabela mówiąca o tym kiedy kończy się zabijanie, a zaczyna mordowanie? Chodzi o brutalność? Bo dla mnei to nie do pojęcia i w moim odczuciu to synonimy.
To juz jest wlasnie pole do interpretacji.

Cytat:
Wynika to z tego, ze w Stanach kazda kara jest liczona oddzielnie. Czyli - 10 zarzutow, kazdy zagrozony pozbawieniem wolnosci do 10lat, sad orzeka o winie, jest maksymalna kara orzeczona - wychodzi kara 10x10lat, czyli wyrok 100lat. W Polsce w analogicznej sytuacji stosuje zdaje sie najdluzszy wymiar kary, a wiec 10lat.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-02, 17:30   #146
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
jedno wyklucza drugie.
albo nikt nie ma prawa odbierac życia innym,albo można,tylko w szczególnych przypadkach.

Margo nie zgodze sie z Toba

to ze ktos odbiera komus zycie w obronie wlasnej..badz w obronie np swojej rodziny, nie oznacza tego ze takie prawo posiada...jest to ostatecznosc..nikt nie da sie zamordowac dlatego ze nie ma prawa usmiercic czlowieka..gdyby ktos probwal zamordowac moje dziecko zabilam bym golymi rekami takiego czlowieka..jednoczesnie liczac sie z konsekwencjami..ale to jest inna kategoria zbrodni...

Stary 2009-07-02, 17:38   #147
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
przy takich wyrokach moga ubiegac sie o zwolnienie po np 70 latach odsiadki... to jest perspektywa...

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

nie przecze temu...wyroki o jakich ja mowie sa alternatywa dla stanow w ktorych kara smierci nie obowiazuje....
Nie zaprzeczam, że to jest dobre rozwiązanie, ale... Czy zawsze takie prawo będzie obowiązywać? Władze się zmieniają, a co za tym idzie prawo (stąd przykład Mansona). Niestety nawet dobre prawo może zmienić się na gorsze.
Stary 2009-07-02, 17:45   #148
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Nie zaprzeczam, że to jest dobre rozwiązanie, ale... Czy zawsze takie prawo będzie obowiązywać? Władze się zmieniają, a co za tym idzie prawo (stąd przykład Mansona). Niestety nawet dobre prawo może zmienić się na gorsze.
gdyby prawo zmienialo sie tak szybko jak wladze byloby niezle...kolejne stany w USA odstepuja od kary smierci (i tu w moim mniemaniu akurat robia dobrze) tam gdzie kara smierci obowiazuje zazwyczaj jest tylko zapisem prawnym..rzadko jest wykonywana dlatego uwazam ze kara smierci to przezytek...archaiczne prawo...

nie wiem co masz a mysli mowiac "dobre prawo" kara smierci dobre prawo?? odstapiene od kary smierci - zmiana dobrego prawa na gorsze??

jak pisalam wyzej karze smierci jestem przeciwna

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-07-02 o 17:47
Stary 2009-07-02, 17:58   #149
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
gdyby prawo zmienialo sie tak szybko jak wladze byloby niezle...kolejne stany w USA odstepuja od kary smierci (i tu w moim mniemaniu akurat robia dobrze) tam gdzie kara smierci obowiazuje zazwyczaj jest tylko zapisem prawnym..rzadko jest wykonywana dlatego uwazam ze kara smierci to przezytek...archaiczne prawo...
Skad masz takie informacje? W ciagu ostatnich lat, 2 stany zniosly kare smierci, przy czym w Nowym Meksyku jest kampania majaca na celu jej przywrocenie.

Wiekszosc stanow ma kare smierci, te ktore jej nie maja, na tyle dlugo jej nie wykonywaly, ze zniesienie jej bylo potwierdzeniem stanu faktycznego, raczej niz rzeczywista zmiana.

Nie wiem jak na tej podstawie mozna mowic o "kolejnych stanach odstepujacych od kary smierci".

Stary 2009-07-02, 18:02   #150
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:

nie wiem co masz a mysli mowiac "dobre prawo" kara smierci dobre prawo?? odstapiene od kary smierci - zmiana dobrego prawa na gorsze??

jak pisalam wyzej karze smierci jestem przeciwna
Niestety nie wiemy kiedy coś się zmieni i jak. uważam to za ogromny problem, a zmiany władz temu sprzyjają. W Rosji co jakiś czas jest ogłaszana amnestia, wychodzą na wolność naprawdę zatwardziali kryminaliści, a przynajmniej daje im się taką możliwość.

Jestem przeciwniczką kary śmierci, ale dostrzegam to, że duża cześć społeczeństwa jest za aktywną karą śmierci. I to, że ja uważam, że dożywocie z ograniczoną możliwością do przedterminowego zwolnienia jest wystarczającą karą nie oznacza, że jestem w większości i że prawo za jakiś czas się nie zmieni, że np. nie złagodnieje lub odwrotnie. Polityka, a szczególnie nastroje społeczne w USA (tak jak wszędzie) się zmieniają i z tego, co wiem, to w ostatnich latach prawo w USA nie łagodnieje - szczególnie po 11.09.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości