|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA | |||
| TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona |
|
147 | 55,89% |
| NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci |
|
102 | 38,78% |
| NIE MAM ZDANIA |
|
15 | 5,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kara śmierci
Cytat:
Pokaż mi w Polsce takie więzienie, to biorę nóż i idę na ulicę zaspokoić instynkty.
|
|
|
#122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie widze tu różnych interpretacji -nie zabijaj to nie zabijaj. Proste. Co ty chcesz tu interpretować? Tam nie ma żadnych ukrytych kruczków. |
||
|
|
|
|
#123 |
|
Raczkowanie
|
To zdanie jest lekko niezrozumiałe - nie wolno powiedzieć "katowi" czy "nikomu"?
Moim zdaniem, ta dyskusja jest nieco jałowa, nie urażając nikogo. Kary śmierci u nas raczej nie będzie ponownie, więc nie widzę większego sensu nad zastanawianiem się nad psychiką kata. Zrozumiałe jest, że pragnie się ogólnie kary śmierci dla największych zbrodniarzy, to bardzo ludzkie uczucie. Przecież można zastanawiać się, czy ktoś kto np. zjada innych ludzi - jest również jeszcze człowiekiem??? Jednakże orzekanie i wykonywanie kary śmierci mogłoby prowadzić do wielu nadużyć, kto miałby decydować w indywidualnych przypadkach? Sąd? Sąd to też ludzie, o większym lub mniejszym poziomie etyczności, moralności, poczucia sprawiedliwości czy inteligencji. Często niezawisłość sędziowska jest fikcją. Jestem na nie dla kary śmierci, nie rozumiem ludzi, którzy są za - myślę, że kieruje nimi po prostu strach. Badania dowiodły również, że surowsze kary nie odstraszają od popełniania zbrodni. Skazać kogoś na śmierć i ją wykonać - to jakby sobie odebrać trochę człowieczeństwa. KAŻDY MA PRAWO DO ŻYCIA. "Art. 38. Rzeczpospolita Polska zapewnia każdemu człowiekowi prawną ochronę życia."To jest nasza konstytucja. Skoro zapewnia, to jak mogłaby odbierać? Wprowadzenie kary śmierci to nie tylko zmiana kodeksu karnego, to zmiana konstytucji również, wystąpienie z Rady Europy, a prawdopodobnie i z UE. Polska nie żyje w próżni, jest związana prawem międzynarodowym, które nie składa się jedynie ze słowa pisanego. Dlaczego ludziom wydaje się, że to jedynie kwestia zmiany ustawy? Niska jest świadomość społeczna i prawna w naszym kraju, i nie chcę tu nikogo personalnie obrażać, do nikogo osobiście tych słów także nie kieruje. |
|
|
|
|
#124 |
|
Zakorzenienie
|
Zaznaczyłam odpowiedź: nie jestem za przywróceniem kary śmierci
W niektórych ekstremalnych przypadkach kara śmierci może i jest dobrym rozwiązaniem [wyeliminowanie ze społeczeństwa jednostki zagrażającej ogółowi], ale system karny w żadnym kraju nie jest doskonały i niestety dochodzi do pomyłek. Niewinny siedzi, winny hasa po wolności i się cieszy - za dużo pomyłek, by zgodzi się na całkowitą eliminację. Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 15:03 |
|
|
|
|
#125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bywałam przed dwa lata non stop w więzieniach. W Areszcie karnym w Łodzi, w Sieradzu oraz w Męckiej Woli i znam je od środka . Moja opinia nie jest wzięta z kosmosu jak Twoja, ale rzeczywista i oparta na rzeczywistych i MOICH doświadczeniach
|
|
|
|
#126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
edit: o, nie, to oddział zewnętrzny..
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-07-02 o 15:37 |
|
|
|
|
|
#127 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie NIE !
Żaden człowiek nie ma prawa odebrać życia drugiej osobie, chyba, że w obronie ludzi atakowanych, którzy są bezbronni. Nie godzi się to z moją religią, a z resztą spędzanie całego swojego życia w więzieniach jest chyba gorszą karą. ( mówię tu o więzieniach z prawdziwego zdarzenia a nie takich polskich 'hotelach' ) |
|
|
|
|
#128 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewcze drogie, ale ja mowie o co mi chodzi (tj. dlaczego powinnas uzywac wielkiej litery), a nie Tobie Ogolnie, to utwierdza mnie to w smutnym przekonaniu, ze duza czesc ateistow niestety nie zasluguje na tolerancje i szacunek. Przyklad na co? Ze Dostojewski umial pisac? Jak wymyslona historia moze byc przykladem na cokolwiek w kontekscie tematu? Napisze ksiazke o tym seryjnym mordercy, ktory wyrzutow nie mial, za to robil po gaciach na mysl o karze smierci, bedzie "przyklad" ![]() Na jakiej podstawie mowisz ze ludzie "zazwyczaj" maja wyrzuty i co ma oznaczac "jakies wyrzuty" ?Cytat:
To juz abstrahujac od tego, ze moim glownym punktem bylo nakreslenie roznicy pomiedzy istnieniem kary w kodeksie a jej wykonywaniem ![]() Cytat:
-------- Pytanie otwarte: skad niektorzy biora przekonanie o tym, ze polskie wiezienia to niemal jak wakacje na Riwierze???
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2009-07-02 o 16:07 |
|||||
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
A jeżeli wina zostanie udowodniona, a po paru latach okaże się, ze to jednak nie ta sama osoba popełniła zarzucany mu czyn?
Może, choć i tak nie jestem do tego przekonana, karę śmierci można byłoby stosować tylko i wyłącznie wtedy, gdy dana osoba kogoś zabije. Ale czy nie lepiej wsadzić kogoś do więzienia na całe życie, bez możliwości wyjścia z więzienia po dwudziestu pięciu latach za dobre zachowanie? Poza tym spędzenie całego życia w więzieniu jest gorszą karą niż śmierć, która często jest bezbolesna. Czy komuś pomoze to, że morderca umrze? Nie przywróci życia dla osoby, którą zabił. Ot, wezmą kogoś na ścięcie (tak mi się skojarzyło, pewnie sa inne sposoby ), a on moze niczego nie poczuć. Da to satysfakcję dla rodziny czy innych bliskich osób zabitego?
Edytowane przez olasia99 Czas edycji: 2009-07-02 o 16:33 |
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#134 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szukasz czegoś do czego się przyczepić? Jak piszesz o bogach starożytnych to piszesz to małą literą. Dla mnie ten jeden w ktorego się obecnie wierzy i tych wielu dawnych niczym się nie różni i dlatego używam małej litery. Nie ma to nic wspólnego z szacunkeim lub jego brakiem dla ludzi wierzących. Sorry jak Cię tym urazilam ![]() a pisząc to zdanie co manifestujesz? co chcesz pokazać? bo ja to odbieram jako jawny atak na moją osobę. Mam swoje przekonania i mam prawo je mieć, a Ty w tym momencie pokazujesz także, że ani nie jesteś tolerancyjny, ani nie zasługujesz na szacunek. Tyle. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No, a jeszcze gorzej jak do celi śmierci trafi osoba nie do końca winna ![]() A czym się tak właściwie różni mordowanie od zabijania? Jest jakaś tabela mówiąca o tym kiedy kończy się zabijanie, a zaczyna mordowanie? Chodzi o brutalność? Bo dla mnei to nie do pojęcia i w moim odczuciu to synonimy. |
||||
|
|
|
|
#135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie Twoim zdaniem napisałam, żeby ich zamykać na 25 lat? Napisałam dożywocie, co oznacza, że NIGDY nie wyjdą i nie będą funkcjonować w społeczeństwie. Co dobrego dla społeczeństwa może dać śmierć mordercy? - jednego zwyrodnialca mniej Co dobrego da jego dożywocie w zamkniętym zakładzie pracy? - jednego zwyrodnialca mniej- nie wyjdzie z zakładu nawet na przepustkę, - możliwość odpracowania winy - częściowo oczywiście, - możliwość wypuszczenia go na wolność, jeśli przykładowo po 5 latach znajdą się dowody na to, że gość jest niewinny i niesłusznie go skazano. Gdybyśmy go zabili- nie odwrócimy tego. |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
W Polsce istnieje coś takiego jak warunkowe przedterminowe zwolnienie. W przypadku kary dożywotniego więzienia jest ono możliwe po 25 latach oraz przy spełnieniu innych przesłanek. Nie jest możliwe orzeczenie komuś kary dożywotniego więzienia i z góry zakazanie przedterminowego zwolnienia po 25 latach w przyszłości.
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
Bo tak jest. Skazany na dożywocie może się ubiegać o przedterminowe zwolnienie po 25 latach, chyba że sędzia zaznaczy inaczej wydłużając ten okres na np. 30 lat. Oczywiście to, że może się ubiegać o zwolnienie przedterminowe nie oznacza, że wyjdzie na wolność, sąd może nie przychylić się do przedłożonej prośby.
Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 17:04 |
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze bylam przeciwna karze smierci..z racji wlasnych przekonan
ale do rzeczy...co mialoby na celu wprowadzenie kary smierci jesli nie bylaby wykonywana?? bezsens totalny...w krajach gdzie Kara smierci jest stosowana skazani czekaja na nia w celach smierci xx lat-kolejny bezsens.. pieniadze podatnikow marnotrawione na wiezienncitwo...jak nie ta to inna bezdenna dziura sie znajdzie...taka polityka panstwa...poza tym nie wydaje mi sie by dany psychopata, socjopata, pedofil itp rezygnowal z popelnienia zbrodni ze strachu przed kara smierci...przestepczosci wiec to tez nie zmniejszy- nie widze zadnych pozytywnych aspektow kary smierci...moze tylko poza osobista satysfakcja rodzin ofiar itp
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-07-02 o 17:06 |
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie jest w USA, skazani od czasu do czasu wnoszą apelację do sądu o przedterminowe zwolnienie [oczywiście niektóre szczegóły w zależności od stanu się różnią]. Dobrym przykładem jest Manson, od lat ubiega się o wcześniejsze zwolnienie i od lat mu tego odmawiają. Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 17:08 |
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bywa tak..ale jest na to sposob w postaci wyrokow łaczonych czy jakos tak delikwent dostaje 150 lat odsiadki i moze pomarzyc o zwolenieniu warunkowym (takie wyroki stosuje sie w USA)
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jestem znawcą prawa, a szczególnie już prawa USA, ale wiem, że nie zawsze jest tak różowo i nie zawsze jest to takie proste. Dlatego podałam przykład Charlesa Mansona, który został skazany na karę śmierci, ale w stanie, którym był sądzony, prawo stanowe zostało zmienione i kara śmierci zamieniła się na karę dożywocia. Manson, co ileś tam lat może starać się o wcześniejsze zwolnienie i stara się.
Edytowane przez amistad.k.m.s Czas edycji: 2009-07-02 o 17:24 |
|
|
|
|
#144 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy takich wyrokach moga ubiegac sie o zwolnienie po np 70 latach odsiadki... to jest perspektywa...---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- Cytat:
nie przecze temu...wyroki o jakich ja mowie sa alternatywa dla stanow w ktorych kara smierci nie obowiazuje....
|
|
|
#145 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiscie ze masz prawo miec swoje przekonania, ale w momencie gdy dane przekonanie (nie mowie, ze Twoje) zaczynaja obrazac innych, to w tym momencie konczy sie jak dla mnie tolerancja. Tolerancyjny akurat jestem, szanowac mnie nie musisz. Cytat:
Cytat:
No i ja watpie, ze tak skrucha jest szczera, tudziez ze taki a nie inny jezyk ciala wyraza skruche. Mialem nadzieje, ze bedziesz miala jakies wyniki badan na ten temat, bo w tej chwilii to oboje opieramy sie na odczuciach. Cytat:
Naduzyciach? No ale to, czy kara smierci bedzie czy nie, nie zmienia faktu, ze naduzycia moga sie pojawic. Jak to nie do konca winna? Cytat:
Wynika to z tego, ze w Stanach kazda kara jest liczona oddzielnie. Czyli - 10 zarzutow, kazdy zagrozony pozbawieniem wolnosci do 10lat, sad orzeka o winie, jest maksymalna kara orzeczona - wychodzi kara 10x10lat, czyli wyrok 100lat. W Polsce w analogicznej sytuacji stosuje zdaje sie najdluzszy wymiar kary, a wiec 10lat.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Margo nie zgodze sie z Toba ![]() to ze ktos odbiera komus zycie w obronie wlasnej..badz w obronie np swojej rodziny, nie oznacza tego ze takie prawo posiada...jest to ostatecznosc..nikt nie da sie zamordowac dlatego ze nie ma prawa usmiercic czlowieka..gdyby ktos probwal zamordowac moje dziecko zabilam bym golymi rekami takiego czlowieka..jednoczesnie liczac sie z konsekwencjami..ale to jest inna kategoria zbrodni...
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy zawsze takie prawo będzie obowiązywać? Władze się zmieniają, a co za tym idzie prawo (stąd przykład Mansona). Niestety nawet dobre prawo może zmienić się na gorsze.
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem co masz a mysli mowiac "dobre prawo" kara smierci dobre prawo?? odstapiene od kary smierci - zmiana dobrego prawa na gorsze?? jak pisalam wyzej karze smierci jestem przeciwna
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-07-02 o 17:47 |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiekszosc stanow ma kare smierci, te ktore jej nie maja, na tyle dlugo jej nie wykonywaly, ze zniesienie jej bylo potwierdzeniem stanu faktycznego, raczej niz rzeczywista zmiana. Nie wiem jak na tej podstawie mozna mowic o "kolejnych stanach odstepujacych od kary smierci".
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem przeciwniczką kary śmierci, ale dostrzegam to, że duża cześć społeczeństwa jest za aktywną karą śmierci. I to, że ja uważam, że dożywocie z ograniczoną możliwością do przedterminowego zwolnienia jest wystarczającą karą nie oznacza, że jestem w większości i że prawo za jakiś czas się nie zmieni, że np. nie złagodnieje lub odwrotnie. Polityka, a szczególnie nastroje społeczne w USA (tak jak wszędzie) się zmieniają i z tego, co wiem, to w ostatnich latach prawo w USA nie łagodnieje - szczególnie po 11.09.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.

W tej chwili to faktycznie "wakacje na koszt Państwa" a nie odpokutowanie za winy 

bywałam przed dwa lata non stop w więzieniach. W Areszcie karnym w Łodzi, w Sieradzu oraz w Męckiej Woli i znam je od środka
. Moja opinia nie jest wzięta z kosmosu jak Twoja, ale rzeczywista i oparta na rzeczywistych i MOICH doświadczeniach 

Dziewcze drogie, ale ja mowie o co mi chodzi (tj. dlaczego powinnas uzywac wielkiej litery), a nie Tobie
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
?
), a on moze niczego nie poczuć. Da to satysfakcję dla rodziny czy innych bliskich osób zabitego?