Kara śmierci - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA
TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona 147 55,89%
NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci 102 38,78%
NIE MAM ZDANIA 15 5,70%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-02, 18:05   #151
kermitowa
Zadomowienie

Dot.: Kara śmierci

Ja nie jestem za kara śmierci poniewaz ma ona jedna ceche jest NIEODWRACALNA, a co bedzie gdy okaze sie ze ktos jest niewinny a bedzie juz za pozno bo zostanie stracony, znane sa tysiace przypadkow ze po latach okazuje sie ze ktos jest niewinny.

Edytowane przez kermitowa
Czas edycji: 2009-07-02 o 18:19 Powód: literówka
kermitowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 18:07   #152
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kermitowa Pokaż wiadomość
Ja nie jestem za kara śmierci poniwaz ma ona jedna ceche jest NIEODWRACALNA, a co bedzie gdy okaze sie ze ktos jest niewinny a bedzie juz za pozno bo zostanie stacony, znane sa tysiace przypadkow ze po latach okazuje sie ze ktos jest niewinny.
Jesli ktos posiedzi w ciupie 20lat niewinnie, tez tego juz raczej nie odwrocisz... tym niemniej, rozumiem o co Tobie chodzi

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 18:54   #153
mOna01
Zakorzenienie

Zgadzam się kimś kto tam wcześniej pisał, że w sumie nie mamy o co się kłócić... Kara śmierci w Polsce przywrócona nie zostanie, tego możemy być pewni, i żadne sondaże tego nie zmienią Bardziej użyteczna byłaby dyskusja o zaostrzeniu/złagodzeniu prawa w kontekście części przestępstw.

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 20:07   #154
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniko 23 Pokaż wiadomość
Margo nie zgodze sie z Toba

to ze ktos odbiera komus zycie w obronie wlasnej..badz w obronie np swojej rodziny, nie oznacza tego ze takie prawo posiada...jest to ostatecznosc..nikt nie da sie zamordowac dlatego ze nie ma prawa usmiercic czlowieka..gdyby ktos probwal zamordowac moje dziecko zabilam bym golymi rekami takiego czlowieka..jednoczesnie liczac sie z konsekwencjami..ale to jest inna kategoria zbrodni...
ANIKO,ja tego zdania nie pojmuję.

Żaden człowiek nie ma prawa odebrać życia drugiej osobie, chyba, że w obronie ludzi atakowanych, którzy są bezbronni.

albo pozwalamy w szczególnych przypadkach zabićNP . OBRONIE WŁASNEJ,albo według przekonań religijnych nie mamy takiego prawa.czyż Jezus nie kazał nadstawiać drugiego policzka?
wydaje mi się,że również nie powinniśmy miec prawa zabijać w obronie własne,ponieważ ta osoba jest również czyimś dzieckiem,czy ojcem/matką/dziadkiem/babcią i człowiekiem.
jak zawsze życie pokazuje swoje,a przekonania swoje,jednak ALBO-ALBO.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-07-02 o 20:09
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 20:29   #155
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość

Żaden człowiek nie ma prawa odebrać życia drugiej osobie, chyba, że w obronie ludzi atakowanych, którzy są bezbronni.

albo pozwalamy w szczególnych przypadkach zabićNP . OBRONIE WŁASNEJ,albo według przekonań religijnych nie mamy takiego prawa.czyż Jezus nie kazał nadstawiać drugiego policzka?
wydaje mi się,że również nie powinniśmy miec prawa zabijać w obronie własne,ponieważ ta osoba jest również czyimś dzieckiem,czy ojcem/matką/dziadkiem/babcią i człowiekiem.
Czyli co, dalabys sie zabic nie probujac obrony? Zakladajac, ze albo zabijasz napastnika w obronie wlasnej, albo on Ciebie, co bys zrobila?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-02, 20:48   #156
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Czyli co, dalabys sie zabic nie probujac obrony? Zakladajac, ze albo zabijasz napastnika w obronie wlasnej, albo on Ciebie, co bys zrobila?
nie chodzi mi o to co ja bym zrobiła,tylko o sam fakt.
albo nie można nikogo zabijać ,bo nikt nie ma do tego prawa i tak nakazuje religia katolicka (na innych się nie znam),albo można w szczególnych przypadkach.
Stary 2009-07-02, 20:51   #157
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Pozwole sobie odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytanie.

Człowiek obdarzony jest instynktem samozachowawczym i w reakcji zagrożenia życia - o ile nie ogarnia go paraliżujący strach - walczy do "ostatniej kropli krwi" i ucieka się do ruchów, których nigdy - na trzeźwo - by nie uczynił. Chęć przeżycia jest tu tak ogromna, że człowiek nie zastanawia się nad tym, czy sprawi tej atakującej osobie krzywdę. CHCE po prostu przeżyć. Ktoś może się z tym nie zgodzić, zrozumiem. Pogląd ten ukształtowałam na bazie - niestety - własnych doświadczeń, jak i ludzi, z którymi przychodzi mi pracować.

Inna kwestią jest późniejsze udowodnienie obrony koniecznej przed polskim sądem, które dla "pokrzywdzonego" jest piekłem.

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 20:59   #158
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
powracając do odwiecznego problemu,jakim jest religia.
jak ona się na to zapatruje.wszak obrona własnego życia wykracza poza prawo katolickie i jest sprzeczna z nauką kościoła.
czy osoba religijna,lub wierząca nie ma prawa się obronić?
czy będzie na wieki przeklęta,bo pozwoliła zadziałać swoim instynktom?
czyż człowiek nie jest istotą myślącą,która od stwórcy dostała prawo wyboru?
Stary 2009-07-02, 21:04   #159
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
powracając do odwiecznego problemu,jakim jest religia.
jak ona się na to zapatruje.wszak obrona własnego życia wykracza poza prawo katolickie i jest sprzeczna z nauką kościoła.
czy osoba religijna,lub wierząca nie ma prawa się obronić?
czy będzie na wieki przeklęta,bo pozwoliła zadziałać swoim instynktom?
czyż człowiek nie jest istotą myślącą,która od stwórcy dostała prawo wyboru?
Nie powiedzialbym ze wykracza; ba, w swietle nauki ojcow KK jest wyrazny podzial na wojny sprawiedliwe i niesprawiedliwe, wiec odnosi sie to nie tylko do danych osob, ale calych panstw/narodow.

Stary 2009-07-02, 21:08   #160
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Nie powiedzialbym ze wykracza; ba, w swietle nauki ojcow KK jest wyrazny podzial na wojny sprawiedliwe i niesprawiedliwe, wiec odnosi sie to nie tylko do danych osob, ale calych panstw/narodow.
Nie rozumiem, gdzie w KK (chodzi o kodeks karny, prawda?) jest jakaś wzmianka o wojnach sprawiedliwych i niesprawiedliwych, i o kim mówisz mając na myśli jego ojców?
Jaka niespodzianka, cały rok studiowałam kk, a czegoś nie zauważyłam.
No chyba, że to w części wojskowej...
Czekam na uświadomienie.
Czym te wojny się różnią w świetle kk?
whatIthink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 21:18   #161
Wyrak
Zakorzenienie

KK owszem moze oznaczac kodeks karny, ale w tym przypadku KK oznaczalo Kosciol (Rzymsko)Katolicki... mysle ze to co nieco wyjasni heh.

Stary 2009-07-02, 21:20   #162
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
KK owszem moze oznaczac kodeks karny, ale w tym przypadku KK oznaczalo Kosciol (Rzymsko)Katolicki... mysle ze to co nieco wyjasni heh.
Hm, tak to jest jak używa się wieloznacznych skrótów
Stary 2009-07-02, 21:36   #163
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
czy wydaje mi się,czy odpowiedziałeś wymijająco?
zechciałbyś odpowiedszieć jednoznacznie na moje wcześniejsze pytania?
Stary 2009-07-02, 21:42   #164
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
czy wydaje mi się,czy odpowiedziałeś wymijająco?
zechciałbyś odpowiedszieć jednoznacznie na moje wcześniejsze pytania?
Nie czuje sie na silach, a tym bardziej nie mam progreatyw by wypowiadac sie w imieniu KK i stosunku do obrony koniecznej w rozmaitych formach.

Stary 2009-07-02, 22:15   #165
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whatIthink Pokaż wiadomość
Hm, tak to jest jak używa się wieloznacznych skrótów
Na w. częściej się używa zwrotu w stosunku do kodeksu karnego - kpk (kodeks postępowania karnego). Przyjęło się, że kk to kościół katolicki.

TmargoT nie wiem, czy jest jednoznaczna odpowiedź na to pytanie. 10 przykazań wyraźnie mówi: nie zabijaj, ale PŚ już tak jasne nie jest.
amistad.k.m.s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 22:36   #166
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez amistad.k.m.s Pokaż wiadomość
Na w. częściej się używa zwrotu w stosunku do kodeksu karnego - kpk (kodeks postępowania karnego). Przyjęło się, że kk to kościół katolicki.

TmargoT nie wiem, czy jest jednoznaczna odpowiedź na to pytanie. 10 przykazań wyraźnie mówi: nie zabijaj, ale PŚ już tak jasne nie jest.
Rozmawialiśmy wcześniej o kodeksie karnym, więc przyjęłam KK jako kodeks karny. KPK nie jest tym samym co KK, ja lubię być ścisła, jeśli mówię o kodeksie karnym, to mam to na myśli, a nie kodeks postępowania karnego. Nie wiem, gdzie się przyjęło i z czego to przyjęcie wynika

Tak czy owak, pomyłka wyjaśniona.
Stary 2009-07-02, 22:36   #167
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

znam to przykazanie,jednak chciałam sie odnieść do praktyki,bo teoria swoje ,życie swoje.
Stary 2009-07-02, 22:47   #168
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmawialiśmy wcześniej o kodeksie karnym, więc przyjęłam KK jako kodeks karny. KPK nie jest tym samym co KK, ja lubię być ścisła, jeśli mówię o kodeksie karnym, to mam to na myśli, a nie kodeks postępowania karnego. Nie wiem, gdzie się przyjęło i z czego to przyjęcie wynika

Napisałam, że na w. - nie wiem dlaczego tak się przyjęło.
Tak na marginesie oficjalny skrót do terminu kodeksu karnego to K.k. a nie KK czy kk, który jest skrótem tylko w terminologii prawniczej - to gwoli wyjaśnienia, jak tak bardzo lubisz być ścisła.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
znam to przykazanie,jednak chciałam sie odnieść do praktyki,bo teoria swoje ,życie swoje.
Jeśli pytasz o oficjalne stanowisko KK w sprawie kary śmierci to jest przeciwnikiem, ale dlaczego, co i jak nie wiem.
Stary 2009-07-02, 22:56   #169
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Napisałam, że na w. - nie wiem dlaczego tak się przyjęło.
Tak na marginesie oficjalny skrót do terminu kodeksu karnego to K.k. a nie KK czy kk, który jest skrótem tylko w terminologii prawniczej - to gwoli wyjaśnienia, jak tak bardzo lubisz być ścisła.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Jeśli pytasz o oficjalne stanowisko KK w sprawie kary śmierci to jest przeciwnikiem, ale dlaczego, co i jak nie wiem.
W różnych podręcznikach spotkałam różne skróty od kodeksu karnego ( zarówno KK jak i K.k) i nie wiem, skąd wzięłaś tą oficjalną terminologię Tak naprawdę nie czepiałabym się, ale nie lubię przemądrzałych osób.
Stary 2009-07-02, 23:07   #170
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
W różnych podręcznikach spotkałam różne skróty od kodeksu karnego ( zarówno KK jak i K.k) i nie wiem, skąd wzięłaś tą oficjalną terminologię Tak naprawdę nie czepiałabym się, ale nie lubię przemądrzałych osób.
Tak zostałam nauczona na studiach, ale jeśli masz ochotę to zajrzyj do słownika lub encyklopedii lub wpisz w google
Dla mnie koniec off topu i przepraszam za niego autorkę wątku
Stary 2009-07-02, 23:10   #171
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
nie ma za co,ale jak już chcesz to coś wymyślę w ramach przeprosin
Stary 2009-07-02, 23:13   #172
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Cytat:
nie ma za co,ale jak już chcesz to coś wymyślę w ramach przeprosin
Nie, bo to też będzie off top
Stary 2009-07-03, 01:20   #173
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Ted Bundy czy Wampir z Zaglebia. Czy uwazasz, ze takie osoby powinny zyc na tym swiecie?

Kolejny przyklad: zbrodniarze dopuszczajacy sie ludobojstwa.

Jak dla mnie strasznie skomplikowana kwestia.
Nie powinni żyć. Ba! Powinni cierpieć katusze cielesne i psychiczne.
Chociaż "instynkt sprawiedliwościowy" mówi mi: zduś, zabij, posiekaj, spal, to nie potrafiłabym wydać ostatecznego wyroku na człowieka (mimo, że sam się człowieczeństwa pozbawił).
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan

Edytowane przez Kira87
Czas edycji: 2009-07-03 o 02:26
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 08:29   #174
whatIthink
Raczkowanie

Cytat:
Tak zostałam nauczona na studiach, ale jeśli masz ochotę to zajrzyj do słownika lub encyklopedii lub wpisz w google
Racja, koniec off topu, przepraszam.
Choć nie do końca zgadzam się z amistad.k.m.s, ale nie jestem osobą, która zawsze musi mieć ostatnie słowo
Stary 2009-07-03, 09:29   #175
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Skad masz takie informacje? W ciagu ostatnich lat, 2 stany zniosly kare smierci, przy czym w Nowym Meksyku jest kampania majaca na celu jej przywrocenie.

Wiekszosc stanow ma kare smierci, te ktore jej nie maja, na tyle dlugo jej nie wykonywaly, ze zniesienie jej bylo potwierdzeniem stanu faktycznego, raczej niz rzeczywista zmiana.

Nie wiem jak na tej podstawie mozna mowic o "kolejnych stanach odstepujacych od kary smierci".

mowiac odstepuja od kary smierci nie twierdze ze dzieje sie to na stopie formalnej...czy nie mozna nazwac zjawiska gdzie kara smierci obowiazuje a sie jej nie wykonuje badz nie orzeka -naturalnym odstepstewm od niej?? moim zdaniem mozna..moze sie myle..

przykladowo w New Yersey kara smierci mimo jej przywrocenia nie jest wykonywana od *53 roku i ma zostac zniesiona o ile juz nie zostala...nie wiem bo czytalam artykul na ten temat spory czas temu..masz czas/jeste ciekaw/ to zweryfikuj to

w stanie Nowy York bodajze (nie jestem pewna) rozniez od jakiegos czasu nie wykonuje sie egzekucji.mimo wysokiej przestepczosci.poza tym dziala mnostwo ruchow dzialajacy na rzecz zmiany praw w stanach gdzie kś jest orzekana...

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:

Margo
to zdanie jest zle sformulowane.

nie chodzi o to ze mozemy/powinnismy/mamy prawo zabic w obronie wlasnej tylko o to ze taka sytuacja determinuje odebranie drugiemu zycia bez mozliwosci wyboru...albo zgine -albo zabije..i nikt w tym momencie nie stoi ponad prawem,łamie je, jest sadzony- badz nie, tylko okolicznosci zbrodni sa inne

odnosnie instytucji KK -niegdys tworzyli ja zwyrodnialcy , teoretycznie wyksztalceni-oswieceni duchowni-MORDERCY- ktorzy odebrali zycie n-tej ilosci niewinnych "niewiernych" osob, wspolczesny Kosciół, przeprosil za makabryczne poczynania dawnego KK.

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-07-03 o 11:19
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 13:39   #176
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
post napisano o 09:22 ----------

Margo
to zdanie jest zle sformulowane.

nie chodzi o to ze mozemy/powinnismy/mamy prawo zabic w obronie wlasnej tylko o to ze taka sytuacja determinuje odebranie drugiemu zycia bez mozliwosci wyboru...albo zgine -albo zabije..i nikt w tym momencie nie stoi ponad prawem,łamie je, jest sadzony- badz nie, tylko okolicznosci zbrodni sa inne

odnosnie instytucji KK -niegdys tworzyli ja zwyrodnialcy , teoretycznie wyksztalceni-oswieceni duchowni-MORDERCY- ktorzy odebrali zycie n-tej ilosci niewinnych "niewiernych" osob, wspolczesny Kosciół, przeprosil za makabryczne poczynania dawnego KK.
tak myślałam,bo troche się martwiłam,że coś ze mną jest nie tak.
Stary 2009-07-04, 02:17   #177
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:

WhatIthink, ale wystarczy przeczytac post Margo ktory cytowalem, zeby wylapac kontekst Mniejsz juz o to, naprawde.

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Nie powinni żyć. Ba! Powinni cierpieć katusze cielesne i psychiczne.
Chociaż "instynkt sprawiedliwościowy" mówi mi: zduś, zabij, posiekaj, spal, to nie potrafiłabym wydać ostatecznego wyroku na człowieka (mimo, że sam się człowieczeństwa pozbawił).
Nie mowie, ze Ty bys miala wydac Co nie zmienia faktu, ze uwazam, ze samo wystepowanie kary w Kpk nikomu nieodwracalnej krzywdy nie zrobi...

Cytat:
mowiac odstepuja od kary smierci nie twierdze ze dzieje sie to na stopie formalnej...czy nie mozna nazwac zjawiska gdzie kara smierci obowiazuje a sie jej nie wykonuje badz nie orzeka -naturalnym odstepstewm od niej?? moim zdaniem mozna..moze sie myle..
Teraz to juz nie rozumiem, o co Ci chodzi, bo stany o ktorych mowisz, kary smierci juz od dziesiecioleci nie wykonuja, wiec naprawde nie rozumiem co rozumiesz przez pisanie "kolejne stany odstepuja" - bo tam gdzie faktycznie ta kara byla wykonywana, to dalej jest...

Cytat:
przykladowo w New Yersey kara smierci mimo jej przywrocenia nie jest wykonywana od *53 roku i ma zostac zniesiona o ile juz nie zostala...nie wiem bo czytalam artykul na ten temat spory czas temu..masz czas/jeste ciekaw/ to zweryfikuj to
New Jersey to jeden z tych dwoch stanow o ktorych wspominalem, ktory zniosl kare smierci.

Cytat:
w stanie Nowy York bodajze (nie jestem pewna) rozniez od jakiegos czasu nie wykonuje sie egzekucji.mimo wysokiej przestepczosci.poza tym dziala mnostwo ruchow dzialajacy na rzecz zmiany praw w stanach gdzie kś jest orzekana...
W stanie Nowy Jork nie ma kary smierci, zostala zniesiona min. wlasnie przez to, ze byla niewykonywana od x lat.

Cytat:
-
Nie wiem czemu piszesz swoja opinie w formie faktu. Do faktow ma sie to jak piesc do nosa wg mnie.

Stary 2009-07-04, 08:43   #178
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:

Teraz to juz nie rozumiem, o co Ci chodzi, bo stany o ktorych mowisz, kary smierci juz od dziesiecioleci nie wykonuja, wiec naprawde nie rozumiem co rozumiesz przez pisanie "kolejne stany odstepuja" - bo tam gdzie faktycznie ta kara byla wykonywana, to dalej jest..
a ja nie rozumiem jak mozna sie przyczepic do jedej formulki z wypowiedzi , powtarzac ja w co drugim poscie i ciagle narzekac ze sie nie rozumie...nie rozumiesz-trudno, ciezko pojac rozumowanie wszystkich

Cytat:
New Jersey to jeden z tych dwoch stanow o ktorych wspominalem, ktory zniosl kare smierci.
dzieki za pomoc w zaaktualizowaniu wiedzy, dobrze ze o tym ponownie "wspomniales"

Cytat:
W stanie Nowy Jork nie ma kary smierci, zostala zniesiona min. wlasnie przez to, ze byla niewykonywana od x lat.
nie od tak dawna jak ci sie wydaje zapewne .. nie jestem znowuz pewna ,ale kara smierci. w N.Y bodajze nadal obowiazuje-teoretycznie, choc istnieje zakaz jej orzekania..

Cytat:
Nie wiem czemu piszesz swoja opinie w formie faktu. Do faktow ma sie to jak piesc do nosa wg mnie.
własnie takie sa fakty...w mojej opini i wiedzy niezaprzeczalne

BTW..nie jestem specem odnosnie praka karnego USA wiec pozwol ze na tym zakoncze

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-07-04 o 09:25
Stary 2009-07-04, 16:18   #179
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
a ja nie rozumiem jak mozna sie przyczepic do jedej formulki z wypowiedzi , powtarzac ja w co drugim poscie i ciagle narzekac ze sie nie rozumie...nie rozumiesz-trudno, ciezko pojac rozumowanie wszystkich
A ja nie rozumiem, jak mozna uzywac sforumulowan, ktore cos sugeruja, a pozniej sie z nich wycofywac Chyba ze cos zle zrozumialem, ale jakos ciezko to wywnioskowac z Twojej wyzej cytowanej wypowiedzi

Cytat:
nie od tak dawna jak ci sie wydaje zapewne .. nie jestem znowuz pewna ,ale kara smierci. w N.Y bodajze nadal obowiazuje-teoretycznie, choc istnieje zakaz jej orzekania..
Od 2004 nie obowiazuje - tj. zostala uznana za niekonstytucyjna w tym stanie. Nie jestem pewien co chcesz powiedziec przez "nadal obowiazuje... zakaz orzekania" - jak dla mnie to sie wyklucza ?

Co do tematu: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...2005Apr12.html

Cytat:
własnie takie sa fakty...w mojej opini i wiedzy niezaprzeczalne
Jakie fakty ?

Jak mozna w ogole takie rzeczy pisac w konfrotacji ze sredniowiecznym nastawieniem, gdzie wazniejsze od zycia cielesnego bylo duchowe z wszystkimi tego konsekwencjami, ktore wiele rzeczy warunkowaly.

Cytat:
BTW..nie jestem specem odnosnie praka karnego USA wiec pozwol ze na tym zakoncze
Spoko luz Ja tez specem nie jestem, korzystam tylko z ogolnie dostepnych informacji.

Stary 2009-07-04, 17:10   #180
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
A ja nie rozumiem, jak mozna uzywac sforumulowan, ktore cos sugeruja, a pozniej sie z nich wycofywac Chyba ze cos zle zrozumialem, ale jakos ciezko to wywnioskowac z Twojej wyzej cytowanej wypowiedzi
ja z niczego sie nie wycofuje...sformulowanie to jest jedynie jednym z wnioskow jakie sama zdefiniowalam zapoznajac sie z tematem kary smierci w USA, byc moze sa to wnioski daleko idace i polowicznie poparte faktami..ale nie musze Ci sie z nich tlumaczyc tylko dlatego ze ty tego nie rozumiesz , dla mnie kara smierci to jedno z praw ktore juz nosi znamiona archaicznosci.

zapewne chodzi Ci o to ze nieprecyzyjnie sie wyrazilam, wiec zeby Ci sie bardziej oczy na mozg nie cisnely poprawie sie

"w mojej opini kolejne stany beda odchodzic od orzekania kary smierci, czego powodem sa ruchy na rzecz jej zniesienia, jej archaiczny wymiar, ktory czyni to prawo martwym"

Cytat:
Od 2004 nie obowiazuje - tj. zostala uznana za niekonstytucyjna w tym stanie. Nie jestem pewien co chcesz powiedziec przez "nadal obowiazuje... zakaz orzekania" - jak dla mnie to sie wyklucza ?

Co do tematu: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn...2005Apr12.html
dokladnie to : nadal obowiazuje teoretycznie .. i wiem ze jedno wyklucza drugie-paradoks??owszem, tyle ze co z tego???

w 2004 roku uznano prawo wykonywania kary smierci za niekonstytucyjne ale nie zostalo ono zmienione...mamy tu do czynienie z ze zjawiskiem abolicji de facto...czyli nie orzekania kary smierci- tak bylo przynajmniej do 2007 roku...jeslis znowu ciekaw -zaktualizuj

Cytat:
Jakie fakty ?

Jak mozna w ogole takie rzeczy pisac w konfrotacji ze sredniowiecznym nastawieniem, gdzie wazniejsze od zycia cielesnego bylo duchowe z wszystkimi tego konsekwencjami, ktore wiele rzeczy warunkowaly.

Spoko luz Ja tez specem nie jestem, korzystam tylko z ogolnie dostepnych informacji.
sredniowieczne nastawienie na uduchowione zycie usprawiedliwia poczynania owczesnego KK--wolne zarty...
sam wspolczesny KK pochylil glowe przepraszajac swiat za okrucienstwa "starego" KK a Ty sie tamtejsza ideologia wymawiasz...

Twoje prawo..do mnie to nie przemawia..niestety

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2009-07-04 o 17:34
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości