|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: CZY JESTEM ZA PRZYWRÓCENIEM KARY ŚMIERCI,CZY NIE,LUB NIE MAM ZDANIA | |||
| TAK.Chcę ,aby kara śmierci została przywrócona |
|
147 | 55,89% |
| NIE-nie jestem za przywróceniem kary śmierci |
|
102 | 38,78% |
| NIE MAM ZDANIA |
|
15 | 5,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 263. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#181 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kara śmierci
Cytat:
Alez ja rozumiem Twoje wnioski, tylko nie rozumiem jak do nich doszlas biorac pod uwage fakty. W mojej opini nie ma podstaw do stwierdzenia, ze kolejne stany beda od tej kary odchodzic, pisanie ze jest martwa jest nieporozumieniem, bo jest caly czas wykonywana. Naprawde nie chce mi sie ciagnac juz tego, uwazam, ze Twoje wnioski to wishful thinking, oczywiscie nie musisz sie zgadzac, ale watpie, zebys mnie przekonala. Cytat:
Prawo uzane za niekonstytucyjne nie jest zniesonie? Zawsze myslalem, ze jedno rowna sie drugiemu ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#182 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem przeciw - wykonywanie kary śmierci jest w pewnym stopniu zniżeniem się do poziomu mordercy. Jeżeli oni odbierają życie to my nie bądźmy tacy sami.
z drugiej strony kara śmierci to tak naprawdę nie jest żadną karą. Kara z definicji ma być dotkliwa dla winowajcy tak - aby poczuł za co ją dostaje. jestem za jakimiś ciężkimi pracami bez żadnych wygód fizycznych, jak wiadomo, praca uczy pokory... to duzo lepszy pomysł niż zabijanie. może dozywotnie ciezkie roboty, a dochod placony na konto poszkodowanej rodziny.
|
|
#183 |
|
Raczkowanie
|
Jestem ZA .
Uważam, że w wielu więzieniach, pisze tu o Polsce, nie o zakładach w południowej Ameryce czy Chinach, więzienia nie są tym czym być powinny. Oprócz tego, że żyje sie w zamknięciu, nie są one w jakis szczególny sposób karzące zwyrodnialców za ich czyny. Moim zdaniem, kara powinna byc przywrócona, ale tylko w skrajnych przypadkach, takich jak wielokrotne okrutne morderstwa , poprzedzone torturami, czy molestowaniem ofiary. Tak też powinno się robić w stosunku do przestępcy. Nie chodzi tu oto, aby zniżyć się do jego poziomu, ale oto, żeby sam poczuł ten ból i poniżenie... |
|
|
|
|
#184 |
|
Zadomowienie
|
Kara śmierci jako zemsta to najgłupsza możliwa rzecz. Zemsta niczego nie rozwiązuje, nie zmniejsza cierpienia, nie pomaga. Zamiast zwalczać skutek problemu należy zwalczać przyczynę.
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
|
Jak to, człowiek-przestępca wiedząc jaka kara czeka go za swoje czyny, może zastanowiłby się dwa razy zanim je wykona. To może być przestroga dla innych. Niekażdy ma taką odwagę gdy w gre wchodzi jego życie.
Z drugiej strony czy masz jakieś lepsze wyjścia? Na świecie panowało zło i tak będzie jeśli nie zrobi się czegoś więcej niż tylko zamknęcie za kratkami sprawców. Oni mają świadomość, że co najwyżej pójdą za kraty, gdzie będą mieli ciepło i jedzenie. Czy to ich przekona do tego aby przestali zabijać... Ne ma wyjścia, dzięki któremu można by zniszczyć zło w całości, dlatego póki co, moje stanowisko uważam za jak najbardziej słuszne. |
|
|
|
|
#186 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ---------- Cytat:
z drugiej strony masz rację, jest to trudny temat i nie ma na niego cudownego lekarstwa - jestem czywiście za wyeliminowaniem takich ludzi ze społeczeństwa, ale przez ich odseparowanie, a nie całkowitą eliminację (czyt. śmierć). zastanawiam się też skąd wam wiadomo ze w więzieniach jest tak cudownie... niektórym chyba mało potrzeba do szczęścia, skoro uważacie ze telewizor to już raj ![]() problemu by nie było, gdyby rozwiązanie było tak oczywiste.
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-16 o 23:53 |
||
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#188 |
|
Raczkowanie
|
Czarownice palono na stosie za to, że miały inną wiarę, czy żyły w innych kulturach a więc miały inne zwyczaje itp, a ja piszę o karaniu śmiercią największych zwyrodnialców, którzy po prostu nie zasługują na życie. Może to i okrutne, ale dlaczego oni mają prawo żyć, i to jak już pisałam, w nienajgorszych warunkach ?! Przy czym, nie zawsze, aczkolwiek zdarza się, iż za dobre zachowanie pozwala się na jeszcze większe dogodności, może wyższy standard w celach, bo chyba nie wypuszczają takich ludzi przed upłynięciem wyroku. To nie jest cofanie się do prymitywu, bo wtedy karano tak przez zwykłe pierdoły:/ Każdy ma swoje zdanie, ja uważam, że po prostu jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Niech poczują na swojej skórze jaką krzywde wyrządzali innym.
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() poza tym jestem osobą wierzącą i uważam że życie może odebrać tylko Bóg, my jesteśmy istotami zbyt 'ułomnymi', niedoskonałymi by wymierzać 'sprawiedliwość' i zabijać. (w dalszym ciągu twierdzę że KS to chęć zemsty a nie sprawiedliwość)
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
Mi się wydawało, że porównanie czarownic, czy czasów w których działy się ich tragedie, do ludzi i czasów o których ja piszę, jest trochę nietrafione.
Tak dla ścisłości, nie uważam, żeby "telewizor " był szczytem marzeń
Edytowane przez Kamila131290 Czas edycji: 2009-07-17 o 10:24 Powód: pomyłka |
|
|
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętajmy też o niewiennie osadzonych, o manipulacjach politycznych, instrumenty prawa też dają wiele do życzenia - tam gdzie są wielkie pieniądze i władza tam tez często są przekręty, układy i taki Kowalski może paść ofiarą niesprawiedliwego osądzenia (przecież są takie przypadki) a po drugie to nie ma ludzi nieomylnych... a jeśli ktoś myśli, że w Polsce niewinni ludzie nie trafiają do więzienia to się bardzo myli. Nie wspomnę nawet j jak działa policja czy prokuratura dla której na rękę jest rychłe zamknięcie sprawy i nie ważne kto i czy słusznie został najpierw oskarżony a później uwięziony. niestety. poza tym jeśli taki sprawca dostanie KS, zazwyczaj czeka na nią kilka, kilkanaście lat, nie ma już żadnych motywacji zeby się poprawić bo i tak zginie, więc może nie mieć żadnych skrupułów żeby zabić strażnika czy współwięźnia, bo nic gorszego nie moze go przecież spotkać. więc KS jako straszak społeczny nie spełni swojej funkcji. np. w Skandynawii sytuacja wygląda inaczej niż u nas, gdzie system penitencjarny nie jest jeszcze w europie a raczej w azji - tam na jednego skazanego przypada statystycznie jeden strażnik, tam jest psycholog, praca, nauka - tam stawia się na 'naprawienie' jednostki w sposób cywilizowany. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- W cywilizowanym i demokratycznym świecie nie powinno być kary śmierci.
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-17 o 11:11 |
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Zadomowienie
|
A jaka według Ciebie jest przyczyna? Zabijanie to nie choroba psychiczna, ale niewiele też ma wspólnego z racjonalnym myśleniem, więc próby przemawiania do rozsądku przez przedstawianie wysokiego wskaźnika wykrywalności nic nie dają, zwłaszcza, że w najgorszym przypadku, nawet jeśli ich złapią, choć prawie nikt nie wierzy albo w ogóle nie myśli, że go złapią, spędzą połowę, albo dwie trzecie tego co im zostało w miejscu gdzie z głodu nie umrą, na deszczu nie zmokną, w zimie nie zamarzną, a może kiedyś uda się uciec.
Jeżeli byłoby coś, czego by się bali, to nie nieuchronność, która dopóki nie mamy systemów jak z Raportu mniejszości nigdy nie będzie realna, tylko takie atrakcje jak odebranie praw człowieka, ale to też nigdy się nie zdarzy. Przyczyna nie zniknie, bo siedzi w nas zbyt głęboko; zbyt długo zabijanie dobrze nam służyło jako kara i jako element rywalizacji o władzę i prokreację, żebyśmy teraz po prostu je wymazali. Dlatego trzeba zająć się skutkami. Kara śmierci nie powstrzyma morderstw, ale nie o to chodzi. Nie po to zabija się komary, żeby nigdy więcej żaden nas nie ugryzł. Chodzi o sprawną eliminację tych którzy zabili, przyznali się do winy, są dowody i są świadkowie. Nie dla zemsty, tylko dla społeczeństwa, któremu - a nie jednostkom, zwłaszcza szkodliwym - ma służyć prawo. Cytat:
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinno być? Ja uważam, że powinno. Nie wytłumaczyłaś, dlaczego demokracja wyklucza karę śmierci. Więc pytam ponownie - dlaczego demokracja nie pozwala Twoim zdaniem na karę śmierci? |
|
|
|
|
|
#194 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
masz przykład Polska - Chiny, nie chce mi sie pisać ale chyba troszkę się orientujesz o sytuacji w tych krajach ![]() demokracja to poszanowanie praw człowieka, KS to prawo dżungli. ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-17 o 12:02 |
||
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
Orientuję. Ale Twoja "argumentacja" jakoś zupełnie do mnie nie przemawia. Czyli Wielka Brytania może wprowadzić karę śmierci, bo nie jest demokracją? I Chiny też mogą mieć, bo nie są, jak twierdzisz, ucywilizowani? Skąd wynika twierdzenie, że demokracja to poszanowanie praw człowieka? Albo nie rozumiesz o co pytam albo nie umiesz tego uzasadnić.
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym KS to wybawienie dla sprawcy, karą jest siedzenie w więzieniu i płacenie za czyny.
|
|
|
#197 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet jeśli to zemsta, przy czym się upierasz, co jest złego w zemście? Obiektywnie, nie według moralności którą przyjęłaś. Piszesz, że nie pomaga. Oczywiście, że pomaga. Nie wiem jak Ty, ale gdybym ja miał do wyboru śmierć kogoś, kto zgwałcił, zabił i pokroił kogoś kogo kocham albo świadomość, że on właśnie je śniadanie, a kiedyś może się zmieni i przeprosi, a potem go wypuszczą i może spotkam go na ulicy, lepiej czułbym się z tym pierwszym. Niecywilizowane? I co z tego? Nowoczesna etyka to nie jest najlepsze osiągnięcie naszego gatunku. Cytat:
Kiedyś był za. Czyżby nagle zmienił zdanie? Poza tym, KS to w końcu zemsta, czy jednak wybawienie? To trochę sprzeczne. Uznajesz więzienie gdzie zapłacą za czyny za surowszą, ale jednak bardziej cywilizowaną karę, tylko powiedz - do czego potrzebna Ci ich przemiana wewnętrzna? Do czego? Jaką to da korzyść komukolwiek na świecie?
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
|
Ktoś juz wcześniej wspominał w wątku i ja się zgadzam z tym, że w dodatku my (podatnicy) płacimy za ich odsiadkę. Przecież za te pieniądze można by wspomóc ofiary, czy chorych i dzieci w domach dziecka, sporo jest działań, które przyniosą wiekszę dobro niż utrzymywanie zwyrodnialców, którzy i tak nie mają już perspektyw na normalne życie.
Co do Boga, czy ja wiem czy ma sens wplątanie go w tą dyskusję. Jeżeli Bóg może dac komuś z 20 lat życia, dlaczego nie może dać mu chociażby mądrości, nie może olśnić człowieka przed popełnieniem błędu. Okej wolna wola, ale przecież Bóg jest wszechmocny itd
|
|
|
|
|
#199 | |
|
Wtajemniczenie
|
Retrybutywne podejście do kary już było i się raczej nie przyjęło.
I nie, nie są one społecznie użyteczne. Społeczeństwu (teoretycznie) wisi czy morderca mojego bliskiego przyjaciela siedzi całe życie w więzieniu, czy go np. zetną na szafocie. Retrybutywne podejście bierze za podstawę tylko odwet (ale nie odwet w imieniu całej społeczności). To coś w stylu dawnego prawa odwetu tyle, że wymierzane ręką państwa. Kiedyś byłam wielką zwolenniczką takiego podejścia, ale obecnie mam wielkie wątpliwości i raczej skłaniam się w inną stronę. ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Raczkowanie
|
Niewydaje mi sie aby były to aż tak duże środki w porównaniu do utrzymania. No ale niestety prawda jest taka, że z pewnie i tak nie byłyby one przeznaczane na szczytne cele
|
|
|
|
|
#201 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chcialbym zauwazyc, ze wiezienia i tak beda istniec, a osoby skazane za np. morderstwa stanowia naprawde niewielki odsetek osadzonych. Cytat:
Wolna wola, to wolna wola, a nie olsniewanie kazdego gdy ma zrobic cos zlego/glupiego
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#202 |
|
Zakorzenienie
|
kara smierci to zadna kara.
kara ma byc dotkliwa, ma nauczyc czegos, a zabranie zycie niczego i nikogo nie nauczy. w przeszlosci mialo byc ku przestrodze. jak widac zwyrodnialcy niewiele sobie robia z tych przestrog. myslisz ze gdyby taki z drugim wiedzial, ze moze skonczyc na stryczku to odstapilby od przestepstwa? nie sadze. ktoras z was wypowiadala sie ze zycie w zamknieciu to nie kara. o, zebys sie nie zdziwila. pracowalam i w areszcie i w wiezieniu, widzialam co zamknieta, mala przestrzen robi z czlowieka ciezkie roboty. niezly pomysl, z wykonaniem gorzej latwiej i taniej zatrudnic bezrobotnego niz wieznia zupelnie inna przestrzen to pytanie za co mialaby byc ta kara smierci? za morderstwo? a jak za dziesione to juz nie? a jak w wyniku rozboju osoba jest ciezko sparalizowana? |
|
|
|
|
#203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- mimo że w KK nie ma KS, to liczba morderstw od roku 2001 spada ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- przypominam że Polska podpisla Konwenję Praw Czlowieka.
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie już ktoś o tym tu wspomniał, to najwyżej powtórzę - w orzekaniu kary śmierci - jak i przy innych wyrokach - są popełniane błędy (czyli skazuje się nie tego, co trzeba). A kara śmierci jest karą ostateczną i nieodwracalną - mnie już to wystarczy, by być przeciw.
|
|
#205 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kto ma wykonywać KS, co z katem? jego sumieniem? czy kata będzie można nazwać mordercą czy nie? jak zapewnisz absolutną pewność braku błędów? jak zapłacisz za życie człowieka jeśli po 20 latach okaże się jednak, że ktoś inny zabił?
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-17 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po wprowadzeniu ks tez sa przypadki spadania ilosci danych przestepstw. Mysle, ze ciezko o konkretna zaleznosc pomiedzy jednym a drugim. Jak tak pomyslec - to kara wiezienia tez jest nieodwracalna - jesli posiedzisz x lat w wiezieniu i Ciebie wypuszcza po rewizji sprawy, czy to odwroci powyzsze?
|
|
|
|
|
#207 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest lepsze pod względem moralnym, uśmiercenie to droga na skróty i niczego nie załatwia. tak na marginesie to od roku 1973 (zastrzegam pomyłkę do 2 lat ) w USA aż 113 więźniów zostało zwolnionych z celi śmierci, kiedy to pojawiły się nowe dowody. są tez przypadki gdzie KS została wykonana na ludziach pomimo poważnych wątpliwości dotyczących winy.nie są to tylko liczby, TO SĄ LUDZIE!! tacy jak TY i ja.
Edytowane przez tewa1259 Czas edycji: 2009-07-17 o 17:44 |
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ciekawe, niektorzy pisza - tacy sami ludzie jak ja czy ty, inni - szkoda utrzymywac zwyrodnialcow. Jak widac, bardzo ten temat polaryzuje...
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zadomowienie
|
wiedza wyniesiona z wykładów, nie mam jej na piśmie ale w głowie
|
|
#210 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.

Prawo uzane za niekonstytucyjne nie jest zniesonie? Zawsze myslalem, ze jedno rowna sie drugiemu