|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1861 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Planuję śpiworek + kocyki - zobaczymy co będzie dobre dla maluszka ![]()
![]() |
#1862 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry wszystkim! Mam nadzieję, że humorki Wam dzisiaj dopiszą, choć za oknem duchota.
Mi się dzisiaj nawet dobrze spało, choć za krótko, bo położyłam się po północy, a o 6 pobudka. Nocne powietrze było chłodne, w dodatku spałam bez piżamki, nie wstawałam do ubikacji. Żeby tak było zawsze ![]() Karamari, gratuluję różowo ![]() Katarzinka, dziękuję za pozdrowienia. ![]() A ja uwielbiam zakupy internetowe. Mogę nawet leżeć przy laptopie w domu i szperać na Allegro i w sklepach internetowych, potem przelew i tylko czekać na paczkę. No i co za oszczędność sił i pieniędzy ![]() Co do podgrzewaczy, to zapomniałam nazwę takiego uniwersalnego, do którego mieszczą się bez problemu wszystkie butelki. Muszę dotrzeć do tej wiadomości na "polecamy-odradzamy".
#1863 |
Zadomowienie
|
Miss.hot od tablicy do tablicy jest cos około 90 km ale od mojego domu do lekarza będzie 100 km i to jeszcze przejechać przez Lublin w taki upał.
Szczerze to mnie te zakupy tez już powoli męczyły dlatego ciesze się że ja już mam to z głowy. Najbardziej się ciesze że wózek kupiłam przez wyjazdem męża bo jak bym sie jego posłuchała to bym 2 tygodnie przed porodem wózka szukała.
#1864 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Witajcieee...
uuuffff przeczytałam wszystko przy kawusi ![]() ![]() jutro jedziemy do Antwerpii a pojutrze do Utrechtu więc czeka nas bardzo rodzinny weekend ![]() już z mężem sporządziliśmy listę co jeszcze musimy kupić. znaleźlismy sklep gdzie sprzedają w naszym mieście pieluszki z bawełny organicznej i bambusa ![]() Malinko bardzo ci dziękuję, bo kiedyś pisałaś, że jak róże przekwitają to trzeba stare kwiaty obciąć i ja tak właśnie za Twoją radą zrobiłam i teraz cieszę oko nowymi ślicznymi rożyczkami ![]() Ja88 , Karamari WIELKIE GRATULACJE!!!! Diana dbaj o siebie kochana, leż, nie przemęczaj się bo z takim czymś to nie ma żartów, szczególnie jeśli lekarz ostrzegł cię, czym to się może skończyć... a my jutro 29 tydzień zaczynamy....rety rety rety... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() własnie ja mam to wszystko , nawet mi się wydaje, że zaczęłam chodzić jak kaczka, a mała własnie po prawej stronie wypina stópkę, normalnie czuć wyraźnie przez skórę, że to stópka.... ale ona nie jest głóką w dól tylko porzecznie..buuuuuuuu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja już od paru tygodni się o to modlę, odkąd się dowiedziałam, że jak się nie obróci to muszę iść do szpitala i będą ręcznie obracać....choć lepsze to niż cc.... Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1865 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Właśnie zaczęłam czytać tą książkę - jestem na karmieniu piersią ![]() Cytat:
|
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1866 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czyli wypełnienie to samo. Mogą się ewentualnie różnić procentami. Cytat:
![]()
![]() |
#1867 |
Rozeznanie
|
Pozamiatałam mieszkanko ... jeszcze łazienka. Ale tak mi się nie chce, że szok
![]() W następnym tygodniu kupię proszek dzidziusia i płyn do płukania i zacznę wielkie pranie i prasowanie .... Tak szczerze, to nie mogę się doczekać. I muszę zrobić listę czego mi brakuje do wyprawki ![]()
![]() |
#1868 |
Wtajemniczenie
|
kochane, powiedzcie mi w którym miejscu dzidziuś znajduje się w 20 tygodniu ciąży?
gdzie głaskać brzuszek? ![]() ja mam znów obsesję, że za dużo przytyję ![]() ![]() mimo, że to już 20 tydzien, to ruchów jeszcze nie czuję, ale staram się nie zamartwiać na zapas ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 |
Rozeznanie
|
Skarbie nie można ocenić po tygodniu gdzie znajduje się dzidzia. Znajduje się tam,. gdzie jej wygodniej, gdzie akurat się ułożyła. To nie jest zależne od etapu ciąży. Poczujesz ruchy napewno już niedługo!!!
#1870 |
Zadomowienie
|
Uciekam się ubierać i w drogę. Życze wam miłego dnia i udanego weekendu, mam nadzieje że szybko wróce
![]()
#1871 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Tzn chodzi mi o wysokość dna macicy. A dzidzia to faktycznie może się ułożyć tam gdzie jej wygodnie
Michalinka jest już z nami ![]() Edytowane przez margolcia1006 Czas edycji: 2009-07-17 o 09:51 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1872 |
Rozeznanie
|
Wracaj jak najszybciej do nas!!!!!
#1873 | |||
Rozeznanie
|
Dziewczynki, dziękuję Wam wszystkim za gratulacje!
![]() Czuję się normalnie jakbym miała urodzić jakąś Marię Skłodowską-Curie albo pierwszą prezydent RP?!?!!! ![]() Tłumaczę sobie, że to normane, że matki szaleją z miłości za swoimi dziećmi, ale zdawało mi się, że jestem trochę bardziej zrównoważona ![]() Aniago, szybkiego i bezstresowego pobytu w szpitalu! I wracaj do nas zaraz prędko ![]() Cytat:
![]() ![]() A o tym szpitalu to nie pleć głupstw, tylko najwyższa pora zmienić perspektywę! To nie jest tak, że jedyną słuszną normą jest 100% kochających cudownych mężów na porodówce ![]() Badania wskazują, że faktycznie niektórym kobietom łatwiej się rodzi w obecności osoby, będącej wsparciem. Jeśli nie chcesz rodzić sama, może pomyśl, kto chciałabyć, by Ci towarzyszył w tym doniosłym, acz trudnym momencie? Mama, kuzynka, przyjaciółka... Nie jesteś jedyną dziewczyną, która nie jest z ojcem swojego dziecka i chociaż rozumiem, że jest Ci w tej sytuacji trudno, to nie powód do samoobwiniania się! ![]() ![]() ![]() ![]() A jak mawia moja Babcia - tego kwiatu jest pół światu ![]() Cytat:
Nasze dzieci mają jeszcze na tyle miejsca, że mogą się same odwrócić. Wiem, bo podczas ostatniej wizyty kontrolnej się ucieszyłam, że dzidzia jest głowką do dołu, na co moja ginka powiedziała, że jeszcze wszystko może się zmienić. ![]() Na pocieszenie też mi powiedziała, że jeśli dziecko będzie nieodpowiednio ułożone, to zrobi cesarkę ![]() Co do kolejnej ciąży po cesarce, to ja również znam osoby, które rodziły w ten sposób więcej niż jedno dziecko ![]() Jest owszem ryzyko rozjeścia się blizny na macicy w kolejnej ciąży, ale bardzo nikłe i po prostu trzeba regularnie przeprowadzać samobadanie. Ale przede wszystkim ćwicz ![]() ![]() Ale w mojej książce ciążowej podane są też od 36 tc pozycje: leżenie/spanie na lewym boku, pochylanie się do przodu, pozycja łokciowo-kolankowa z podłożeniem wielkich poduch pod głowę, ramiona, biust i brzuch, by miednica była wyżej (nie wiem, jak to precyzyjniej opisać), oraz leżąca na plecach z uniesioną na poduchach miednicą - można jednocześnie delikatnie masować brzuch. 10 minut kilka razy dziennie aż do skutku. Pooglądaj jakieś książki, tam są ilustracje. I nie trać ducha, dzieci do ostatniej chwili mogą się odwrócić ![]() Pogadaj może z tą położną ze szkoły rodzenia - o pielęgnacji takie mądre rzeczy prawi, to i na to może Ci coś podpowie! Ajranem za fikołki w odpowiednią stronę ![]() Cytat:
![]() Przed słońcem noworodka warto chronić w cieniu i parasolką ![]() Mimo to, promieniowanie UV przenika przez materiał i chmury, więc powinno się filtrować maluszka do 6 miesiąca mineralnym, a potem można już podobno chemicznym. Ja sama właśnie debatuję, czy smarować taką młodą skórę filtrem mineralnym... I tak będzie przecież pochmurna część roku. Myślę może o smarowaniu buźki olejem ryżowym, jest naturalnym filtrem o wartości SPF 4, może na cień to wystarczy? Nie wiem, decyzję podejmę na bieżąco. A co do mrozu i waitru to pewnie, że zabezpieczać przed spacerkiem kremem dla niemowlaka ![]() Trzymam kciuki za autko ![]() A ja we wtorek w najgorszy upał między 14 a 17 schroniłam się właśnie w klimatyzowanym centrum handlowym ![]() ![]()
![]() |
#1874 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1875 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Widze, ze lecicie jak torpedy ![]() ![]() ![]() Nadgonie Was pozniej, bo wlasnie wychodze do sklepu i wpadne na chwile do ciotki, bo w niedziele leca do Wloch na wakacje, trzaby sie pozegnac, bo jutro my w Hollandii siedzimy i zobaczymy naszego slodkiego rozrabiake ![]() ![]() Od rana probuje go nagrac, ale co wlacze kamere to siedzi cicho, skad on wie, ze chce film o nim nakrecic ![]() ![]() Mam jeden filmik pokazalabym Wam go, ale w zasadzie maly tylko raz na nim pozadnie kopnal, wiec sprobuje jeszcze wieczorem ![]() ![]() Pa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1876 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z latarką też spróbuję ![]() Mam nadzieję że to pomoże ![]()
![]() |
#1877 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1878 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1879 | |||||||
Rozeznanie
|
Ale dzisiaj tempo
![]() Cytat:
![]() Jestem dzisiaj w jakimś amoku - jednak stwierdzam na podstawie mojego własnego doświadczenia i obserwacji TŻ, że płód o nieznanej płci jest bardziej abstrakcyjny... A określona seksualność czyni dziecko w moim odczuciu z dnia na dzień bardziej realnym, nacechowanym, ma już imię, już jest jakieś! A co do kradzenia czasu przez wizaż... Szkoda gadać - to, co przerwałam robić o 9 do tej pory nie posunięte naprzód ![]() Cytat:
![]() Dobry losie, myślałam, że takie rzeczy robili tylko naziści i Chińczycy?!?!!! ![]() ![]() ![]() Właśnie Ci napisałam, że mnie też z chęcią by pokroiła, chociaż dzidzia głową do dołu ![]() ![]() Cytat:
![]() - na tym etapie ciąży to urządzenie nie jest na tyle precyzyjne i mieści się w granicach błędu; - drobna mama = drobne dziecko (wtf?!?!?! zawsze myślałam, że ze swoim 174cm wzrostu jestem dużą dziewczynką, a tu pierwszy raz ktoś mnie nazwał drobną ![]() - dziewczynki bywają mniejsze od chłopców. Tylko, że ja mam 92 cm w obwodzie i jeszcze przed badaniem lekarz ocenił, że brzuch mam malutki. Przytyłam od początku ciąży 9 kg i widzę, że mieszczę się w wątkowej średniej ![]() ![]() Muszę poczytać o żywieniu w III trymestrze - chyba najbardziej potrzeba teraz maluszkom białka i wapnia i pewnie kwasów tłuszczowych, co by rosły w siłę? Cytat:
![]() ![]() Byłabyś tak dobra i podzieliła się linkami do tych bawełnianych kocyków? Przemacałam kilkanaście kocyków w sklepach i nic mi nie pasuje ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Już od wczoraj wymyśliłam tysięc rzeczy, które będziemy razem robić ![]() ![]() ![]() Wiedziałam, że Holandia jest bardziej zaawansowana cywilizacyjnie niż Polska - dobrze, że u nas można choć nabyć pieluszki wielorazowe przez internet. A ty nie skanowałaś ćwiczeń na obrócenie się dzidzi? Tak mi się wydawało... Dziewczynki, dużo spacerujcie, pływajcie brzuszkiem do dołu, leżcie miednicą do góry i wizualizujcie, że dziecię się obraca - nie zaszkodzi, a może pomóc! Cytat:
![]() Jacy Ci nasi lekarze mądrzy ![]() ![]() A tej nazwy wcześniej nie spotkałam. Ale mogłoby tego nie być ![]() Cytat:
![]() ![]() Na tym etapie, to chyba jeszcze poniżej pępka? ![]() A ma tyle miejsca, że jeszcze może się swobodnie przemieszczać, fikać koziołki i raz być w jednym miejscu, a za chwilkę w innym... Niedługo bdziesz wyraźnie widziała, gdzie dokładnie leży dzidzia - cierpliwości ![]() O ruchy zaiste się nie martw - poczujesz i to wkrótce ![]() A i z tyciem - jeśli będziesz się w miarę zdrowo i rozsądnie odżywiać, to nie ma co się martwić ![]() ![]()
![]() |
#1880 |
Zakorzenienie
|
Jadę na zakupki i może spotkam się z Aniago
![]() Miłego popołudnia ![]()
#1881 |
Zadomowienie
|
a ja idę trochę pospać bo ziewam ciągle papapapa
#1882 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() oj sama nie wiem jak to okreslić ![]() ja to mam problemy z określeniem się, jakoś anatomia to dla mnie czarna magia ![]() wolę informatykę ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. Edytowane przez aliisanka Czas edycji: 2009-07-17 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
![]() Ale może inne dziewczynki podzielą się własnymi doswiadczeniami...
Michalinka jest już z nami ![]() Edytowane przez margolcia1006 Czas edycji: 2009-07-17 o 11:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1884 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My dziś od rana siedziałyśmy w basenie i obserwowałyśmy jak ludzie z osiedla produkowali się przed kamerą. Przyjechała do nas ekipa telewizyjna (przed naszym blokiem (11piętrowym) budują mniejszy blok (4piętrowy), w skutek budowy ponoć nasz blok ZACZYNA PĘKAĆ!!!), któryś z lokatorów nasłał ekipę telewizyjną na wykonawcę budowy. Gabi od rana cieszyła się że pan z telewizji przyjedzie hihihihi
![]() |
#1885 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A gdzie Wy macie basen? ![]()
![]() |
#1886 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1887 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1888 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1889 | ||||||
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
Powoli Was nadrabiam i dlatego będę cytować na raty Cytat:
- żelu do kąpieli np. oilatum, oilan, emolium lub płynu hipp babysanft (w zanadrzu będę miała mydełko bambino), -szamponu do włosków jeśli nie zdecyduję się na hippa, bo można myć też nim włoski ![]() - Na pupcie polecany sudokrem (wysusza krostki) lub linomag (zielony) i praktycznie to wszystko ![]() Cytat:
To 100% bawełny, jest troszkę szorstka ale po praniu i wypłukaniu w płynie myślę, że ta szorstkość zniknie. Osobiście jestem zadowolona, pościel jak pościel - jest ok ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Przykro mi ale chyba trafiłaś na naciągacza na dodatek z kiepskim sprzętem. Cytat:
Z tego co wiem skurcze B-H są zwykle bezbolesne. W mojej książcze jest info, że jeżeli nie przekroczyłaś 37 tyg i odczuwasz uporczywe, regularne i coraz bolesne skurcze konieczniepowinnaś skontaktuj się z lekarzem. Cytat:
![]() A dziś śnił mi się mój poród. Nic mnie nie bolało. Przeraziła mnie tylko informacja od mojej siostry, że nieźle popękana jestem (tak, niestety w tym miejscu...) ![]() nadrabiam Was dalej |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1890 |
Rozeznanie
|
A ja próbuje obiad zrobić
![]() Ziemniorki już obrane ... Kotleciki do smażenia naszykowane ... Tylko jakoś nie chce mi się przy kuchni stać ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.