Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-22, 11:38   #2281
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy
Post Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
o TAAAAAK, ja już podjęłam decyzję, ale jeszcze musze skonsultować to z moim ginkiem. Jako że będę miała już 2 dzieci i nie planuję już więcej, to chcę się zdecydować na spirale. Do tej pory zawsze brałam piguły (CILEST) i wszystko było w mega porządku, jednak doszłam do wniosku, że czas dać odpocząć wątrobie i przerzucić się na coś innego.

Ja tez przez kilka lat bralam tabletki no ale w czasie karmienia nie mozna, niestety A co do spirali to nasze pierwsze dziecko a chcielibysmy miec jeszcze jakies (ale nie w najblizsze przyszlosci). No i nie wiem co dla mnie bedzie teraz najlepsze??? (a prezerwatywy odpadaja).

NASZ SLUB : AMOR OMNIA VINCIT...

Edytowane przez tery i suzy
Czas edycji: 2009-07-22 o 11:42
tery i suzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 11:44   #2282
Kikunia81
Rozeznanie

Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Dziewczynki dziękuję za pocieszenie Mam nadzieję że Malutka jeszcze do porodu troszkę podrośnie. Najważniejsze żeby była zdrowa.
Wklejam fotki mojego małego brzuszka

Acha! I zapomniałam napisać że Mała jest już ułożona główką w dół i mam nadzieję że tak już zostanie do porodu
No proszę jaki zgrabny brzunio, z moim korbolem wielkim mogę Ci tylko pozazdrościć.
Też zapomniałam napisać, że synuś leży głową w dół, po prawej stronie mojego pępka wypina nóżki, a po lewej dupkę Dobrze wiedzieć co to za wybrzuszenia się niekiedy pojawiają

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Wczoraj słuchałam romowy dwóch dziewczyn i już sama nie wiem czy tylko ja taka wyrodna czy one przeginają Rozumiem, że body i ciuszki przylegające do ciałka należy wyprać, oczywistym jest, że poszewki na pościel, prześcieradło także. Ale kołdrę i poduszkę też powinnam wyprać??? Bo one, że oczywiście! Kurcze, to może jeszcze łóżko z drzewa też wsadzić do pralki???
Ja wypełnienia prać nie będę, ale z "grubszych" rzeczy wypiorę na pewno rożki i ochraniacze.

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
no tak Kochane, 5000 zł to Nam wyszło takie naprawdę podstawy, bez ciuszków, laktatora, i tym podobnych
My póki co nic nie kupujemy, ale kasa jest, więc nie będzie problemu żadnego, choć mój mąż oglądał wczoraj ze mną w internecie wózki sukces
Ja tak z grubsza policzyłam właśnie, że już ok 5 tys wydaliśmy, a tylu rzeczy jeszcze brakuje

Cytat:
Napisane przez klaudiaaa86 Pokaż wiadomość
nimitz,niestety tak mam do teraz.moze nie tyle afro co loki i to takie byle jakie,po kazdym umyciu musze dobrze rozczesac i suszyc a pozniej prostowac Zawsze chcialam miec proste wlosy ehh
Ciekawe co w tym jest, że te kobiety co mają loki chcą mieć proste włosy, a te z prostymi chcą kręcone

Malinko, to relanium wezmę tylko jak będzie taka potrzeba, ale ufam lekarzowi i myślę, że nie zapisałby mi nic co mogłoby nam zaszkodzić. Poza tym jak takie skurcze się zaczną to lepiej je "uspokoić".
Poza tym ta moja koleżanka, która urodziła wczoraj, zażywała relanium 3 razy dziennie przez dłuższy okres czasu, a mała w brzuszku była nadal aktywna. Ja mam przykazaną jedną tabletkę w razie konieczności.

Miss hot, magnez biorę cały czas, brałam nospę zwykła bez recepty, ale wzięłam 3 szt i i tak ulgi mi to nie przyniosło. W końcu samo przeszło.
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 11:46   #2283
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tery i suzy Pokaż wiadomość
Ja tez przez kilka lat bralam tabletki no ale w czasie karmienia nie mozna, niestety A co do spirali to nasze pierwsze dziecko a chcielibysmy miec jeszcze jakies (ale nie w najblizsze przyszlosci). No i nie wiem co dla mnie bedzie teraz najlepsze??? (a prezerwatywy odpadaja).
Są pigułki dla matek karmiących CERAZETTE czy AZALIA, ale trzeba je brać o ściśle określonej porze.
Stary 2009-07-22, 11:50   #2284
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy

Cytat:
Są pigułki dla matek karmiących CERAZETTE czy AZALIA, ale trzeba je brać o ściśle określonej porze.
No wlasnie, wole nie ryzykowac z tymi tabletkami bo jak zapomne albo sie spoznie to moze nie byc ciekawie, a ja jestem z takich co lubia zapomniec A moze zastrzyk??? Ale slyszalam ze po nim przytyc mozna. Wiec juz sama nie wiem

Stary 2009-07-22, 11:51   #2285
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nnowaa Pokaż wiadomość
(...)Dla naszego mąż wybrał Szymon i nie mogę mu wybić z głowy... Uparł się jak osioł.
Pewnie "poczuł", że to Szymon.
Ja w pewnym momencie "poczułam", że nasz synek to Staś.
No i nie ma gadania!

Cytat:
Dziewczynki dziękuję za pocieszenie Mam nadzieję że Malutka jeszcze do porodu troszkę podrośnie. Najważniejsze żeby była zdrowa.
Wklejam fotki mojego małego brzuszka

Acha! I zapomniałam napisać że Mała jest już ułożona główką w dół i mam nadzieję że tak już zostanie do porodu
Jejku ale malutki, zgrabniutki, a ja chodze z półeczką przed sobą.
Dumam czy się na sobote do kosmetyczki na pedicure nie umówic, bo sama nie daje rady

Cytat:
Dziewczyny myslicie juz o tym czym bedziecie sie zabezpieczac po ciazy??? Mnie zaczyna juz meczyc to pytanie.:rolley es:
Dobre pytanie... teraz to się fajnie bryka, ale chyba czas przedyskutowac tę sprawę z lekarzem

Cytat:
Na Szkole Rodzenia była pani z Poradni Laktacyjnej i mówiła, że minipigułki można brac przy karmieniu.

Co do kosztów wyprawki, to nie liczyliśmy, nie liczymy i liczyc nie mamy zamiaru. Tak dla zachowania zdrowia psychicznego.
Kupujemy po troszeczku już od 4 miesiąca, choc największe wydatki czekają nas teraz - mebelki, pościel, fotelik samochodowy.

Zostały nam jeszcze 52 dni.... w tym tygodniu zaczął się 8 miesiąc - jak ten czas leci...

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2009-07-22 o 11:53
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 12:06   #2286
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość

Skonczylam wczoraj moje dzierganie, pokaze wam co mi z tego wyszlo.
Wspaniałe!!!!

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość

u mnie identycznie- do niedawna kazdy mowil ze mam malusi brzuszek a teraz przez ostatni tydzien, moze dwa strasznie sie powiekszyl i mam wrazenie ze jest wrecz ogromny

a jezeli chodzi o pranie takich rzeczy jak koldra i posciel dla maluszka to ja uwazam ze to ostra przesada.juz wczesniej pisalam ze moja przyjaciolka zgodnie z podowiedziami wielu matek przy drugiej coreczce prala tylko te ciuszki ktore mialy bezposredni kontakt z cialem dziecka. a jezeli chodzi o pozostale rzeczy to sobie odpusciala i zadnych problemow skornych mala nie miala.
No właśnie, nie ma jak porządne zakupy! Ja mam ochotę na takie samotne zakupy, wiecie? Bez ciągłego doradzania mi kogoś z boku: a spójrz na to, a to na tamto... No chodz już szybciej....

Ja sobie bardzo dokładnie wszystko przemyślałam i stwierdziłam, że upiorę tylko te rzeczy, z którymi skóra dziecka będzie miała bezpośredni kontakt - poszewki i prześcieradła właśnie, body, kaftaniki, śpioszki, pieluchy tetrowe (np. do optarcia buzi) itp Wszystkie ubranka typu spodenki, sweterki, bluzki

Cytat:
Tak czuje wszedzie kopniaczki ale tylko pod prawa piersia sa takie bolace. Moim zdaniem nie masz sie co martwic bo to napewno dzidzia upatrzyla sobie to miejsce na najmocniejsze kopniaczki Ja tez sie balam ze to cos groznego ale lekarz mnie uspokoil i powiedzial ze to sie czesto zdarza ze boli bo tam maja ulozone nozki
Czyli wychodzi, że masz to samo co ja. Choć ja w sumie nie nazywam tego kopniakami tylko raczej takim uciskiem. Ale troche mnie uspokoiłyście. Dzięki

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Mnie strasznie bolą plecy na wysokości żeber i łopatek i to głównie prawa strona. Nic nie pomaga

Moim zdaniem pranie wypełnienia pościeli jest bez sensu, bo tylko pogarsza jakość tego wypełnienia. Poza tym można kupić takie specjalne antyseptyczne.
O właśnie, i czasami pod żebrami ! Kurka, aż muszę co chwila wtedy zmieniać pozycję, bo usiedzieć nie mogę

Dokładnie! Pomyślałam, że jak wsadzę nową kołdrę i poduszkę to tam w środku ten pierz czy to tam jest na pewno jakoś się zniszczy. Poza tym na opakowaniu napisane jest, że hypoalergiczna to wszystko powinno być dobrze.
Stary 2009-07-22, 12:14   #2287
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny myslicie juz o tym czym bedziecie sie zabezpieczac po ciazy??? Mnie zaczyna juz meczyc to pytanie.:rolley es:
Ja na pewno tabletki. Brałam je przez ostatnie 10 lat i nie wiem co to bolesne czy obfite okresy, zespół napięcia przed itd. Dopiero jak odstawiłam na 3 miesiące przed zajściem w ciążę hormony zaczęły mi szaleć, przytyłam, miałam huśtawki nastroju i w ogóle nieciekawie się czułam. Dla mnie to 100% zabezpieczenie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Pewnie "poczuł", że to Szymon.
Ja w pewnym momencie "poczułam", że nasz synek to Staś.
No i nie ma gadania!

Jejku ale malutki, zgrabniutki, a ja chodze z półeczką przed sobą.
Dumam czy się na sobote do kosmetyczki na pedicure nie umówic, bo sama nie daje rady
Ja ostatnio "poczułam", że mam Mikołaja, niestety mój mąż nie jest ze mną kompatybilny i cały czas czuje Sebastiana

Kochana, ja na pedicure do kosmetyczki chodzę chyba od 3 miesięcy

Nimitz, jak zwykle Twoje robótki to arcydzieło
Stary 2009-07-22, 12:22   #2288
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość

Ja ostatnio "poczułam", że mam Mikołaja, niestety mój mąż nie jest ze mną kompatybilny i cały czas czuje Sebastiana

Nimitz, jak zwykle Twoje robótki to arcydzieło
a my oboje z mezem nie mozemy nadal dojsc do poruzmienia w sprawie imienia dla synka co mi sie podoba, to mezowi nie bardzo.

ja tez do kosmetyczki chodze bo sama to juz nie dam rady nic zrobic ze swoimi nogami
woman31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 12:27   #2289
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy

MISS.HOT prosze o dopisanie imienia ALAN w liscie mamus.

Stary 2009-07-22, 12:30   #2290
woman31
Zadomowienie

dziewczyny jak wy sie golicie okolice intymne? mam na mysli czym i czy same? bo ja do tej pory uzywalam zwyklej golarki bo tak mi bylo najwygodniej, ale teraz jak nie mam "tam" dostepu to myslalam zeby ogolic czyms co spowoduje ze owlosienie nie bedzie tak szybko odrastalo?no ale co???
jezeli chodzi o pomoc w tej sprawie meza to ja dziekuje ja jakos nie lubie tego typu "zabawy" i jest to dla mnie krepujace. a jak wy do tego podchodzicie?
Stary 2009-07-22, 12:36   #2291
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
dziewczyny jak wy sie golicie okolice intymne? mam na mysli czym i czy same? bo ja do tej pory uzywalam zwyklej golarki bo tak mi bylo najwygodniej, ale teraz jak nie mam "tam" dostepu to myslalam zeby ogolic czyms co spowoduje ze owlosienie nie bedzie tak szybko odrastalo?no ale co???
jezeli chodzi o pomoc w tej sprawie meza to ja dziekuje ja jakos nie lubie tego typu "zabawy" i jest to dla mnie krepujace. a jak wy do tego podchodzicie?
mój mąż mnie goli jest bardziej delikatny ode mnie
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 12:37   #2292
Orzeszek.1
Zadomowienie

Cytat:
Polecam lusterko, sprawdza się w goleniu każdego miejsca
Stary 2009-07-22, 12:38   #2293
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
No cóż... Ja też już nic nie widzę w tym miejscu, więc jeśli mąż nie ma czasu mi pomój to staje przed lustrem i robie to sama maszynką i pianką patrząc w lustro
Stary 2009-07-22, 12:43   #2294
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Najpierw próbowałam z lusterkiem, ale jakoś strony mi się myliły i jeździłam sobie maszynką po paznokciach
Potem mąż zapytał, czemu jestem tak "artystycznie" wystrzyżona i sam zaoferował pomoc.

Z pomocy, regularnie mi udzielanej, jestem bardzo, bardzo zadowolona

Teraz kupiliśmy jeszcze olejki do sporządzenia mieszanki do masażu krocza i mój mąż aż się pali do pomocy w kolejnej krępującej kwestii.
No to tylko mięśnie Kegla muszę sama cwiczyc, bo tego za mnie nie zrobi
Stary 2009-07-22, 12:55   #2295
karamari
Rozeznanie

Miss.Hot, dzięki za wieści od Aniago! Przy okazji pozdrów ją od nas koniecznie

Cytat:
Do mnie też dziś przyszedł kocyk - ten z żyrafą. Okazało się, że jest dwustronny i z drugiej strony tło jest kremowe, a tylko żyrafa jest kolorowa. W zależności od nastroju można kocyk układać raz na jednej, raz na drugiej stronie W każdym razie jest śliczny i dobrej jakości. A te Twoje kocyki to są cienkie czy grube?

Na Allegro sprzedają trochę używanych chust, ale akurat tej, co by mi się na początkek przydała, nie ma

Dzięki za listę pieluszkową. Już ją skopiowałam do notatnika na kompie. Na pewno bardzo mi się przyda.
Nie wiem, jak oceniać grubość kocyków Na pewno nie są tak grube jak zwykłe koce dla dorosłych - łatwo się składają w małą kostkę. Ale też nie są takie super cieniutkie, jak np. niektóre polary (mam taki jako trzeci).

A którą chcesz chustę? Ja poczytałam sobie wczoraj trochę o noszeniu noworodków, pozycjach spionizowanych i 'fasolce' I w sumie doszłam do wniosku, że wcale mi ta kółkowa nie jest potrzebna na początek, bo od urodzenia można nosić w tkanej. Chyba więc zacznę odkładać na tę moją upatrzoną

Proszę bardzo, cieszę się, że może się przydać.
Ja niektóre rzeczy, jak np. frotte, prefold bambusowy i kieszonki zamówiłam od razu, aby zaoszczędzić na kosztach przesyłki Wiadomo, że trzeba będzie dokupić większe otulacze, jak maluch podrośnie. Wtedy też może już będę wiedziała, czego chcę więcej, a co się nie sprawdziło.

Zapomniałam też dodać - bo jeszcze nie przyszły od ponad tygodnia, że kupiłam również zestaw Bambino Mio: pieluszki i jedną parę ich otulaczy na próbę. Mamy bardzo je polecają dla noworodków właśnie.

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Ja co prawda nie kupuję przewijaka, ale wydaje mi się, że ten sztywniejszy jest stabilniejszy i wygodniejszy.
Ja właśnie też oglądałam te przewijaki i nie wiem, czy mi w ogóle taki wynalazek jest w domu potrzebny Strasznie dużo tych gadżetów dla dziecka, a znakomita większość wydaje mi się jednak zbędna... Przy pierwszym dziecku chyba trudno zachować zdrowy rozsądek i rozstrzygnąć, co naprawdę jest potrzebne, a na czym producenci zarabiają...

Cytat:
Wróciłam od lekarza. szyjka zamknięta, nic się nie stało. Skurcze mogą się pojawiać, wtedy mam brać relanium. Mały waży już 2040g, tak więc znowu jest trochę do przodu Ma przesłodką buźkę i jest świntuchem, bo wkładał sobie palec do nosa Uwielbiam go
Gratuluję!!!

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość
Karamari witam w różowym klubie

Dziewczyny, trochę się cykam ostatniego usg, które mamy w poniedziałek. Jak się okaże że jednak nie dziewczynka, to będzie ambaras, bo jednak większość ciuszków jest różowa. I komoda też... No cóż. Przemalujemy a sukienki poczekają na siostrzyczkę

A nawiązując do pieluchowania to też się zdecydowałam na wersję ekonomiczną, przy czym u mnie to głównie tetra 75 i 100 g (ze 30 sztuk), flanela (15) i ze 4 otulacze PUL, najpewniej Imse V. Do tego może ze dwie JBD. Na razie się wstrzymam z zakupem kieszonek i innych formowanych, bo póki nie wiem jaka mała jest duża to nie wiem czy nie będą leżały w komodzie I tak będę dokupować w późniejszym czasie, więc u nas się to przesunie na zaś. Do tego mydło odplamiające, olejek herbaciany i paczka eko jednorazówek do szpitala "albo z braku sił". Damy radę! Chyba

No a tak z okresu kiedy mnie nie było to:
- ciuszki, kocyki, ręczniki, śpiworki itp. poprane i ułożone w komodzie
- kołyska odnowiona i wreszcie jakoś wygląda - ostatecznie zrobiliśmy to sami, a dokładnie TŻ przez pół urlopu robił
- "zrobiliśmy" w końcu schowek i piwnicę, więc pudła, które do tej pory poniewierały się na podłodze w pokoju młodej zniknęły bezpowrotnie
- lampa zawieszona, kinkiet czeka na koncepcję wykończenia pokoiku, podobnie baldachim
- koncepcja się tworzy - m. in. dlatego nie mogę zasnąć i teraz tu siedzę
- seksu nadal brak (mam nadzieję że nie przywykniemy do tego stanu rzeczy
- mam wizję stworzenia obrazków dla Matyldy, ale nie mam zapału aby się za to zabrać
- waga 74 kg, w pasie 99 cm, rozstępów nadal brak, cellulit galopujący
- 47 dni do porodu

I na koniec HELP!!!! Totalnie mi się pomieszało i mogłabym jeść tylko słodycze! Ja nie wiem co to ma znaczyć, ale na śniadanie myślę o ciachu, na podwieczorek o ciachu, na kolację o ciachu a w nocy zjadam pół czekolady i ciacho! Tylko w czasie obiadu mi nie odbija (pewnie dlatego że wciągam kisiel) Poratunku, bo opanować się nie mogę i mnie zgaga dręczy. Może hipnoza....?
Dziękuję!
USG nie ma się co bać, i tak pewność będziecie mieć po porodzie
Ja kupiłam wściekle różowy kocyk i też muszę teraz wierzyć w nieomylność badania

Ale fajnie z tym postępem prac U nas też niby codziennie się coś wydarza, ale jeszcze tyle pracy przed nami...

Też kupiłam paczkę jednorazówek - na wszelki wypadek

To samo mam z tymi rożkami, śpiworkami i otulaczami... Kompletnie nie wiem, czy to naprawdę jest takie użyteczne i potrzebne W końcu przez stulecia czegoś takiego nie było, a kobiety wychowywały jakoś zdrowe dzieci...

Natomiast z tymi słodyczami, to kompletnie nie rozumiem, o co chodzi Przed ciążą mogłam żyć tylko czekoladą i owocami A teraz nie mam specjalnego ciśnienia Może to dlatego, że w kółko jestem głodna i coś jem 'posiłkowego'...

Cytat:
A ten olejek herbaciany można dostać normalnie w drogerii? Czy to jakiś specjalny?

Pod prawą piersią? Albo boli Cię żebro, albo wątroba. Ta ostatnia z powodu podnoszącej się macicy i kopniaków dziecka.
Ja zamawiam zawsze olejki w sklepach internetowych, ostatnio w EcoSpa:
http://www.ecospa.pl/index.php

Do masażu niemowląt polecane są też rumiankowy, lawendowy, eukaliptus, neroli i mandarynka. Ponoć pomagają w różnych drobnych schorzeniach, a ja mam zamiar naturalizować dzieciaka, bo chemii nie lubię.

Mnie często tak śmiesznie pobolewają prawe żebra Właściwie już się przyzwyczaiłam Pod koniec ciąży żebra się rozsuwają, żeby zrobić miejsce w jamie brzusznej na powiększającą się macicę.

Cytat:
Wczoraj cały dzień nie zaglądałam do Was bo wpadłam w wir kompletowania wyprawki dla maluszka. Właściwie większość rzeczy mam już kupione. Nawet dla siebie zakupiłam już 3 piżamki do szpitala i 2 biustonosze do karmienia
Byłam wczoraj na usg. Mała waży 1600 co odpowiada 30 tyg a wg OM powinna być o tydzień starsza. Troszkę mnie to martwi choć wg lekarza wszystko jest jak najbardziej ok
Na usg w 25 tyg moja kruszyna była o tydzień do przodu więc nie wiem skąd ten zastój????
Zdrowo się odżywiam, wyniki mam super co jeszcze mogę zrobić żeby Mała nadgoniła z wagą?

I jeszcze wszedzie dookoła słyszę że mam za mały brzuch! No bo faktycznie jest mały......
Ja też mam mały I wszyscy mi to mówią, jakby byli uprawnieni do wydawania opinii To wszytsko przez te płatki na śniadanie!
Moja dziewczynka też na ostatnim USG 1500g i o tydzień za malutka Lekarz od razu zastrzegł, że pomiar na tym etapie jest nieprecyzyjny, więc żeby się nie martwić. Poza tym pocieszał nas, że po drobnej mamusi będzie drobne dziecko, a dziewczynki bywają mniejsze...
Ja oczywiście też złapałam lekką jazdę, a że jeść nie mogę już więcej objętościowo, postanowiłam dodać oleje - lniany (podobno najzdrowszy) i z wiesołka (zamiast łykać w kapsułkach). Mają mnóstwo nienasyconych zdrowych tłuszczów, w tym omega-3 i -6 oraz DHA, więc przydadzą się dzidzi na mózg i oczy Wiesiołek jest zalecany na usprawnienie porodu i uelastycznienie krocza Do tego jem codziennie jeszcze więcej orzechów wszelkiego rodzaju i suszonych owoców - znów wysokokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.
Poza tym, do budowy kości potrzebny jest wapń i białko. Jem więc teraz bardziej tłusto i białkowo i mam nadzieję, że mi dzidzia urośnie!

A tej skompletowanej wyprawki to naprawdę zazdroszczę - u mnie jeszcze daleko do końca!
karamari jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 12:59   #2296
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja pewnie wrócę do tabletek. Choć zastanawiam się nad tymi nowymi wkładkami (nie wiem jak dokłądnie się nazywają) dopochwowymi. Prezerwatyw nie cierpię, a spirala to może za kilka lat.

Cytat:
Ja od kilku lat chodzę do kosmetyczki na wosk - mam spokój na miesiąc, a w ciaży (chyba od hormonów) to nawet co dwa miesiące mi wystarczy.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 13:09   #2297
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

muszę powiedzieć że łazanki mi wyszły wyśmienite
..Iskierką malutką..

Stary 2009-07-22, 13:32   #2298
DDosiek
Wtajemniczenie

Witam. W końcu nadrobiłam 2 i pół dnia.
Cytat:

A NAM ZOSTALO JESZCZE TYLKO 45 DNI DO PORODU!!!
To szybciutko. Mnie zostało 53.

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Pocieszacie mnie Też w pierwszej chwili myślałam o wątrobie, ale nie umiem Wam opisać jak baaaardzo mnie boli To nie jest taki "zwyczajny" ból tylko taki bardzo mocny. A kopniaki czuję poniżej. Kurczę, rozumiem, że synek mi się rozciąga, ale ten ból momentami jest nie do zniesienia Rano aż wzięłam nospę, skoro rozluźnia mięśnie pomyślałam, że może pomoże, ale nic Wam też tak mocno boli?

Wczoraj słuchałam romowy dwóch dziewczyn i już sama nie wiem czy tylko ja taka wyrodna czy one przeginają Rozumiem, że body i ciuszki przylegające do ciałka należy wyprać, oczywistym jest, że poszewki na pościel, prześcieradło także. Ale kołdrę i poduszkę też powinnam wyprać??? Bo one, że oczywiście! Kurcze, to może jeszcze łóżko z drzewa też wsadzić do pralki???
Mnie bolały żebra z lewej strony i dochodzioł ten ból aż na klatke piersiową i plecy. Tak miałam przez 2 miesiące. Teraz przeszło.

Ja wypełnienie wczoraj wyprałam, bo przyszło do nas zamówione na allegro łóżeczko wraz z pościelą i mimo wietrzenie, wypełnienie dalej miało zapach lakieru. więc je wyprałam. Od razu inaczej. Teraz suszą sie powłoczki. Jak wszystko wyschnie i mąż zainstaluje lampkę nocną, to pokażę ścianę dziecka w naszym pokoju. Później ten pokój będzie juz dziecka, ale na razie my będziemy tez w nim spać. Sypialnię zrobimy sobie na wiosnę.
A lampkę kupiłam wczoraj w biedronce. Z kubusiem puchatkiem. Jak jest wyłączona to ma kubusia na tle niebieskiego nieba, jak się włącza, to jest kubuś na tle ciemnego nieba z wielkim księżycem i napisem Good night. Fajna na nocne karmienie. Nie ma mocnego światła.

Cytat:
Napisane przez nnowaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a Wy wszystkie macie łózeczka?
Czy ma może któraś kołyskę??
Myśmy dostali w prezencie ślubnym kołyskę dla dziecka i trochę szkoda mi jej nie wykorzystać, a łóżeczko mogłabym kupić później troszkę, jak już dzidzia będzie większa.
Co o tym myślicie??
Będziesz mogła kupić po kołysce od razu to większe łóżeczko. My mamy drewniane, bo kołyski specjalnie kupowac nie chcieliśmy.

Cytat:
Napisane przez nimitz Pokaż wiadomość
A mozna tego spiworka uzyc zamiast kombinezonu? Bo mam wrazenie, ze to by dla dziecka bylo wygodniejsze niz grube ubranko!?

Skonczylam wczoraj moje dzierganie, pokaze wam co mi z tego wyszlo.
Ja mam do gondoli śpiworek z owczej wełny. Grubiutki i cieplutki. Na jesień będą kombinezony a na zimną zimę śpiwór.

Jej, jak Ty to zrobiłaś? Mnie nigdy nic nie wyszło na drutach. szyć zreszta też nie umiem za bardzo.

Cytat:
My tez chyba będziemy mieć kołyskę, łóżeczko w sypialni, i obowiązkowo porządny leżaczek bujaczek
nie wiem czy się chwaliłam, ale wczoraj jak leżałam to chyba mnie maleństwo puknęło
Gratuluję pierwszych kopniaków. Niedługo będziesz oprosić malucha, żeby się uspokoił

Cytat:
a ja mam jeszcze cos innego jezeli chodzi o kategorie "bolu". czasem mam wrazenie ze czesc brzucha lekko dretwieje - patrze na to miejsce a to malnestwo wypycha jakas czesc swojego cialka. to jest dziwne poniewaz naprawde czuje to jako lekkie dretwienie
A ta wypchnięta część robi się mocno twarda? Ja myślałam, że to dziecko się wypycha, a lekarz mnie oświecił, że to są skurcze. macica sie obkurcza na ciałku dziecka i się robi taka gulaja krzywa na brzuchu. I że ( w moim przypadku) to nie najlepiej,.

Cytat:

My mamy mieć córkę, ale przez początek ciąży miałąm przeświadczenie, że będzie chłopak i właśnie Miki. Choć wolałabym córę. I ostatecznie na kolejnych wizytach lekarz mówi, że córa, a my dalej nie mamy zdecydowanego imienia. Miała być Nadia, ale mąż dalej intensywnie myśli. A ja powiedziałam, że jak będzie siurak, to Mikołaj i koniec. No i sie zgodził, bo wierzy, że będzie pisia.A imienia dalej dla pisi nie ma.

Cytat:
Z wykorzystaniem lusterka lub męża. Niestety ze względu na skurcze wolę się golić sama, bo jak robi to mąż to mi się zachciewa, a nie wolno. Więc nie szukam pokus

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Teraz kupiliśmy jeszcze olejki do sporządzenia mieszanki do masażu krocza i mój mąż aż się pali do pomocy w kolejnej krępującej kwestii.
No to tylko mięśnie Kegla muszę sama cwiczyc, bo tego za mnie nie zrobi
Mój mąż by pewnie zaraz wymyślił, że najlepiej ćwiczy się mięśnie Kegla zaciskając je na czymś ...

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
DDosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 13:37   #2299
woman31
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Ja od kilku lat chodzę do kosmetyczki na wosk - mam spokój na miesiąc, a w ciaży (chyba od hormonów) to nawet co dwa miesiące mi wystarczy.

a ja bylam tylko raz na depilowaniu woskiem bikini i nigdy wiecej ni pojde nie dosc ze bolalo jak cholera, to potem zauwazylam wrastanie wloskow pod skora

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

Cytat:
Napisane przez DDosiek Pokaż wiadomość

A ta wypchnięta część robi się mocno twarda? Ja myślałam, że to dziecko się wypycha, a lekarz mnie oświecił, że to są skurcze. macica sie obkurcza na ciałku dziecka i się robi taka gulaja krzywa na brzuchu. I że ( w moim przypadku) to nie najlepiej,.

..
powzanie???:con fused: trudno mi powiedziec czy ta wypchnieta czesc robi sie mocno twarda jednak jak dotkne, poglaszcze to sie chowa... no wiec powinnam sie przejmowac????

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 13:41   #2300
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
(...)
Gratuluję pierwszych kopniaków. Niedługo będziesz oprosić malucha, żeby się uspokoił

(...)
Mój mąż by pewnie zaraz wymyślił, że najlepiej ćwiczy się mięśnie Kegla zaciskając je na czymś ...
Mój Staś zwykle zaczyna szalec w najmniej odpowiednim momencie: w pracy, w sklepie na zakupach zaczyna kopac po pęcherzu, po szyjce macicy, a ja się kulę i minę pewnie mam niewyraźną. Ostatnio zaczął mi też te swoje ruchliwe końcówki pod żebra wpychac. Ufff.... już niedługo.

Z tym wypychaniem to prawda - mój lekarz też zwracał na to uwagę

A co do zaciskania mięśni Kegla "na czymś" to stara metoda na urozmaicenie wspólnych brykanek
Stary 2009-07-22, 13:41   #2301
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Cytat:
Nie wiem jeszcze jak ale na pewno nie wrócę już nigdy do pigułek. Nigdy wcześniej ani potem nie miałam tak często grzybicy. Niestety jestem z gatunku tych zgrzybiałych Pewnie zdecydujemy się na jakiś mechaniczny sposób, jak wcześniej.

Cytat:
my sie zdecydowalismy na kolyske po to by dziecko moglo przez pierwsze miesiace spac przy nas w naszej sypialni. a lozeczko tez od razu kupujemy i bedzie stalo w pokoiku malenstwa, tam wlasnie dziciatko bedzie spalo w ciagu dnia.
Też chciałam i łóżeczko i kołyskę, ale jak sobie podliczyłam wszystkie koszty to stwierdziłam że na łóżeczko przyjdzie jeszcze czas. Kupimy "na miesiąc przed" żeby pooddychało.

Cytat:
Malinko, to relanium wezmę tylko jak będzie taka potrzeba, ale ufam lekarzowi i myślę, że nie zapisałby mi nic co mogłoby nam zaszkodzić. Poza tym jak takie skurcze się zaczną to lepiej je "uspokoić".
Poza tym ta moja koleżanka, która urodziła wczoraj, zażywała relanium 3 razy dziennie przez dłuższy okres czasu, a mała w brzuszku była nadal aktywna. Ja mam przykazaną jedną tabletkę w razie konieczności.

Miss hot, magnez biorę cały czas, brałam nospę zwykła bez recepty, ale wzięłam 3 szt i i tak ulgi mi to nie przyniosło. W końcu samo przeszło.
Moja koleżanka łykała Relanium od początku skurczów, czyli od jakiegoś 5 miesiąca. Dziecko jest śliczne, zdrowe i rozwija się wspaniale. Na moje skurcze lekarz przepisał Cordafen - lek nasercowy itp. Oczywiście w ulotce napisano że nie zaleca się przyjmowania w czasie ciąży. Ja jednak swojemu lekarzowi ufam. Nie od dziś wiadomo że nie prowadzi się badań farmaceutycznych na kobietach w ciąży. A skoro pomaga - to tylko się cieszyć.

Cytat:
Cytat:
Polecam lusterko, sprawdza się w goleniu każdego miejsca
Przychylam się do rady Orzeszka. Póki co wszystko mam jeszcze pod kontrolą, ale czuję że kiedy będę się golić do porodu to bez lusterka nie da rady

Cytat:
O, dzięki! Podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad. No chyba że zostanie z dzisiaj, bo tyle zrobiłam minestrone i leczo że chyba przez tydzień będziemy jedli. Ale kisiel zejdzie na miejscu

Karamari moje Bambino Mio przyjdą po 29 lipca ze względu na urlop A jakie jednorazówki wybrałaś? Ja chyba zdecyduję się na Bambo New Born. Chyba wychodzi najtaniej. A poza tym w tym sklepie mam zamiar kupić jeszcze wielorazówki.
Stary 2009-07-22, 13:42   #2302
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja bylam tylko raz na depilowaniu woskiem bikini i nigdy wiecej ni pojde nie dosc ze bolalo jak cholera, to potem zauwazylam wrastanie wloskow pod skora

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ----------

powzanie???:con fused: trudno mi powiedziec czy ta wypchnieta czesc robi sie mocno twarda jednak jak dotkne, poglaszcze to sie chowa... no wiec powinnam sie przejmowac????
Ja też (jak myślałam, że to maluch się wybrzusza) to głaskałam i po 30 sekundach sie chował. Ale lekarz mi powiedział co powiedział
A surcze miałam od maja. W maju bolesne (nie mocno, ale czułam lekki ból) a teraz nie bolą, ale czuję takie jakby ciągnięcie. I nie cały brzuch robi się twardy tylko jego część. Różna. I lekarz powiedział, że częsta potrzeba oddawania moczu przy małych ilościach jego oddawania też świadczy o sklurczu.

Dziewczyny, ajk zrobić opis suwaczka? żeby nie było widać suwaczka tylko np. "Maleństwo" ?

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
DDosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 14:01   #2303
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Jeszcze o tym nie myślałam, wyjdzie w praniu
Na pewno nie wrócę do pigułek, miałam po nich straszne migreny (a brałam rózne rodzaje), spirala to też raczej nie - więc potem się zastanowimy

Cytat:
a ja mam jeszcze cos innego jezeli chodzi o kategorie "bolu". czasem mam wrazenie ze czesc brzucha lekko dretwieje - patrze na to miejsce a to malnestwo wypycha jakas czesc swojego cialka. to jest dziwne poniewaz naprawde czuje to jako lekkie dretwienie
To mogą być skurcze

Cytat:
Bo te zwykłe nie pomogą, nawet jak weźmiesz więcej
To nie działa na zasadzie, że 2 szt zwykłej to tak jak 1 szt forte - lekarka mi to swego czasu tłumaczyła

Cytat:
MISS.HOT prosze o dopisanie imienia ALAN w liscie mamus.
Ok

Cytat:
Wdrożyłam lusterko - całkiem nieźle sobie radzę

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Dziewczyny, ajk zrobić opis suwaczka? żeby nie było widać suwaczka tylko np. "Maleństwo" ?
wchodzisz na http://babystrology.com/ potem na tools i Baby Tickers.
Wypełniasz wszystko i w ramce pokazuje Ci się jakiś ciąg znaków.
Zaznaczasz tą opcję z mniejszą ilością znaków i kopiujesz tylko to od słowa babystrology do liczby 1.
W edycji podpisu wpisujesz po tym znaku w miejscu gdzie wstawiłam kropki to co skopiowałaś a za nawiasem wpisujesz to co chcesz byśmy my widziały, czyli tak jak np u mnie synek:
[u r l = h t t p : / / . . . ] ... [ / u r l] (tylko bez spacji)

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 14:11   #2304
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Bliskość bliskością, ale dla mnie takie wspólne golonko zabija pożądanie.
Ja wchodzę do wanny, na siedzisko kładę lusterko i jadę z koksem

Cytat:
Ja też (jak myślałam, że to maluch się wybrzusza) to głaskałam i po 30 sekundach sie chował. Ale lekarz mi powiedział co powiedział
A surcze miałam od maja. W maju bolesne (nie mocno, ale czułam lekki ból) a teraz nie bolą, ale czuję takie jakby ciągnięcie. I nie cały brzuch robi się twardy tylko jego część. Różna. I lekarz powiedział, że częsta potrzeba oddawania moczu przy małych ilościach jego oddawania też świadczy o sklurczu.
O kurcze ja też często biegam siku i prawie nic nie leci... Myślałam, że to synuś przydusza mi pęcherz.
Stary 2009-07-22, 14:29   #2305
tery i suzy
Raczkowanie

GG do tery i suzy

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Ok
Dziekuje

Cytat:
Bliskość bliskością, ale dla mnie takie wspólne golonko zabija pożądanie.
Ja wchodzę do wanny, na siedzisko kładę lusterko i jadę z koksem

O kurcze ja też często biegam siku i prawie nic nie leci... Myślałam, że to synuś przydusza mi pęcherz.
Ja mam tak samo z tym sikaniem i tez myslalam ze mnie synek cisnie

Stary 2009-07-22, 14:41   #2306
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Chcialabym tak lubic i umiec gotowac jak Ty.
Wlasnie probuje zrobic chlebek z Twojego przepisu, ale chyba juz cos skopalam, bo mi strasznie duzo wody zostalo, jakbym wlala cala to by wyszla zupa. A moze to ciasto powinno byc rzadkie, a moze to ja zle cos odmierzylam

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Dziekuje

Ja mam tak samo z tym sikaniem i tez myslalam ze mnie synek cisnie
No mi tez ginek i ten gosciu ostatnio tez mowil, ze to dzidzia cisnie na pecherz,a nie zadne skurcze

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-07-22 o 14:39
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 15:20   #2307
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Dziewuszki, znalazłam całkiem ładne koszule ciążowe/do karmienia ale jak zobaczyłam ceny Trochę się wkurzyłam, bo wyglądają na dłuższe niż w większości spotykane, co przy moim wzroście byłoby idealne. Zostaje mi Muzzy i świecenie dupskiem
http://www.mjakmama.pl/index.php?m=s...d_nadsekcja=11

A tu dodatkowe coś na popsucie humoru, bo u nas oczywiście kupić tego nie można. No chyba że nasze Holenderki, Belgijki i inne zagraniczne mamusie zaczną rozprowadzać.
http://www.boobdesign.com/boob_eng.html

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 15:25   #2308
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Chcialabym tak lubic i umiec gotowac jak Ty.
Wlasnie probuje zrobic chlebek z Twojego przepisu, ale chyba juz cos skopalam, bo mi strasznie duzo wody zostalo, jakbym wlala cala to by wyszla zupa. A moze to ciasto powinno byc rzadkie, a moze to ja zle cos odmierzylam

Kochanie, wody miało być 450 ml, możesz dać troszke więcej mąki jak masz rzadkie ciasto, i to ma być właśnie dość luźna konsystencja, lepiąca, nie takie jak na kruche ciasto, i nie takie jak na pączki, trochę rzadsze, spróbuj upiec, zobaczymy co wyjdzie trzymam kciuki
..Iskierką malutką..

Stary 2009-07-22, 15:29   #2309
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość
Dziewuszki, znalazłam całkiem ładne koszule ciążowe/do karmienia ale jak zobaczyłam ceny Trochę się wkurzyłam, bo wyglądają na dłuższe niż w większości spotykane, co przy moim wzroście byłoby idealne. Zostaje mi Muzzy i świecenie dupskiem
http://www.mjakmama.pl/index.php?m=s...d_nadsekcja=11

A tu dodatkowe coś na popsucie humoru, bo u nas oczywiście kupić tego nie można. No chyba że nasze Holenderki, Belgijki i inne zagraniczne mamusie zaczną rozprowadzać.
http://www.boobdesign.com/boob_eng.html
Rzeczywiście ceny powalające, tym bardziej że kupuje się to na dość krótki okres czasu...
Stary 2009-07-22, 15:30   #2310
Tysiak7
Wtajemniczenie

Cytat:
o TAAAAAK, ja już podjęłam decyzję, ale jeszcze musze skonsultować to z moim ginkiem. Jako że będę miała już 2 dzieci i nie planuję już więcej, to chcę się zdecydować na spirale. Do tej pory zawsze brałam piguły (CILEST) i wszystko było w mega porządku, jednak doszłam do wniosku, że czas dać odpocząć wątrobie i przerzucić się na coś innego.
Mam podobny dylemat, cale 10 lat bralam Rigevidon dla mnie rewelacja, swietnie tolerowalam, nie tylam, cenowo ok Po Werze ginek proponowal mi na 2 lata (planowana przerwa z dziecmi) spirale ale to bylo zaraz po pologu i ja jakos kompletnie nie umialam sobie wyobraźic żeby ktokolwiek, cokolwiek mi tam wkladał
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No wlasnie, wole nie ryzykowac z tymi tabletkami bo jak zapomne albo sie spoznie to moze nie byc ciekawie, a ja jestem z takich co lubia zapomniec A moze zastrzyk??? Ale slyszalam ze po nim przytyc mozna. Wiec juz sama nie wiem
Ja po urodzeniu Wery wzielam 1 zastrzyk na 3 miechy, nie pamietam nazwy ale jakos nie bylam zachwycona, plamilam w między czasie i źle sie czulam, potem przeszłam własnie na CERAZETTE bo karmilam piersia ale bylo ok, ale cenowo są niezbyt zadowalające
z tym czasem przyjmowania nie jest tak źle wiadmo moze zalezy od organizmu ale ja potrafilam miec skleroze 1 dniowa i nie zaszlam a ja z tych wiatropylnych bo jak tylko odstawiam i zabiera sie za dziecko to odrazu nam wychodzi

Cytat:
Ja na pewno tabletki. Brałam je przez ostatnie 10 lat i nie wiem co to bolesne czy obfite okresy, zespół napięcia przed itd. Dopiero jak odstawiłam na 3 miesiące przed zajściem w ciążę hormony zaczęły mi szaleć, przytyłam, miałam huśtawki nastroju i w ogóle nieciekawie się czułam. Dla mnie to 100% zabezpieczenie
i teraz też sie zastanawiam lubie tabletki ale jak Orzeszek wspomnial wypadaloby po takim czasie dac odpoczać wątrobie. Na początku póki bedę pamietac poród to chyba tabletki a potem powaznie przemysle spirale
W i N -córeczki mamusi
Tysiak7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości