|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jak zwykle miałam koszmarną noc. Tylko że teraz nie dość, że mi po głowie chodziła ta myśl o cukrzycy, to nad ranem kocica teściowej zrzuciła wazonik, po czym nie mogłam zasnąć, bo było mi za gorąco i zaczął boleć mnie brzuch jak na @, więc tym bardziej się zamartwiam, a o 6 pobudka...
|
#3393 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja siostra to jest agentka ogólnie i w nocy niezłe akcje wyczynia. Po powrocie z wakacji, już u siebie w domu oczywiście, też jak się w nocy przebudziła obudziła małża i powiedziała; "ale ja nie wiem gdzie tu jest łazienka" ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Dobrze, że nie w drewniakach do tego
|
|
|
|
|
#3394 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3395 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3396 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi
Cytat:
![]() Malin może Ty coś wiesz od swojej teściowej co powinna mieć przy cesarce w szpitalu mamuśka i jej dzidziuś?
|
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- A co konkretnie Cię interesuje? Bo tak ogólnie to do szpitala trzeba zabrać wszystko to, co jak do zwykłego porodu. Nawet podkłady poporodowe, bo i po cesarce będzie się z gabrychy sączyło.
|
|
#3398 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Porównywałyście tak z ciekawości ceny np. pieluszek i chusteczek różnych firm? Bo na polecamy - odradzamy kiedyś dziewczyny pisały, że po jakimś czasie używają już tańszych. Tylko, że jak wczoraj porównywałam Pampers Newborn 1 np. z Rossmanowymi to wychodzi na to samo (bo Rossmanowe mają mniejsze paczki, więc wychodzi na to samo), podobnie chusteczki wszystkie czy to Pampersy, Bambino, Dzidziuś, Rossman itp. wychodzą cenowo takie same.
Nie wiem jak takie typowo tańsze typu Biedronka czy Lidl ale na początku bałabym się ich używać, więc nawet nie sprawdzałam. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
także czasami warto też na spojrzeć od strony pracodawcy. Bo moja mama przekonała się kilka razy, że będąc za dobrą dla pracownika nie wychodziła na tym za dobrze, ale to już osobny temat ![]() Cytat:
Oby już się wszystko wróciło do normy. Cytat:
Cytat:
Resztę mam zamiar kupować na bieżąco jak zobaczę co mi potrzeba. Poza tym myślę, że goście też uraczą nas prezentami ![]() A mężowi to faktycznie dałaś wolną rękę przy wyborze fotelika ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() W zwiazku z tym mam pytania: - zestaw do manicure - kupiłaś z tymi zaokrąglonymi nożyczkami? - szczotkę do włosów z włosia naturalnego czy sztucznego? - termometr - jaki? Zamiast gruszki do nosa mam zamiar kupić Fridę a poduszeczki do wózka używać nie będę podobnie jak w łóżeczku. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2009-08-05 o 10:54 |
|||||||||
|
|
|
#3399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie mam żadnych broszurek ani gazetek co trzeba zabrać![]()
|
|
#3400 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A z tego co wiem to daja z siateczki jednorazowe. Daja tez koszule do porodu i po porodzie, reczniki, podklady na materac i higieniczne wiec ja nie musze ze soba zabierac za duzo tylko kosmetyki, szlafrok i kapcie, cale szcze scie ze chociaz to mam z glowy![]() Co do wozka to masz racje trzeba miec wczesniej w domu bo my mamy juz od miesiaca i dopiero niedawno przestal pachniec nowoscia Ja wydalam na posciel ok 500 zl bo kupilam 2 komplety wlasnie takie delikatne, sa drozsze ale te w miski zyrafy i nie wiem jeszcze jakies kolorowe mi sie nie podobaja Cytat:
Kazdy ma prawo do intymnosci i jak bym rodzila w polsce to na wejsciu bym powiedziala ze chce PARAWAN!!! A ja bym chciala szybciej do domku
|
|
#3401 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie każdy pająk większy niż koniec małego palca jest wielkim okazem
Nie śniło mi się, ale był to niewątpliwie pająk stanowczo za duży, żebyśmy wiedząc o sobie mogli funkcjonować pod jednym dachem ![]() Oto i on: |
|
|
|
#3402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
|
#3403 |
|
Zakorzenienie
|
To nie chodzi o broszurki czy gazetki. Każdy szpital ma inne wymagania co do rzeczy, które rodząca ma zabrać ze sobą, szczególnie jeśli chodzi o rzeczy dla dziecka (łącznie z kosmetykami i pieluszkami), majtki dla położnicy i laktatory. Musisz spytać na miejscu. A ja popołudniu wypiszę, co ja muszę zabrać ze sobą. Myślę, że inne dziewczyny też to zrobią.
Jasiek Misiek Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2009-08-05 o 10:54 |
|
|
|
#3404 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
witjacie...
obudziłam się o 10 , miałam koszmarną noc... Lena dała taki popis , że szok...o 1.30 obudziły mnie bolesne kopniaki w żebra i tak do prawie 4...poza tym zaczęła tak napierać na mój żołądek , że dostałam potwornej zgagi i musiałam siedzieć zamiast leżeć... raz mi się przysnęło tak na siedząco to obudził mnie mąż , że jęczęprzez sen, a to dlatego, że ta mała mi takie jazdy w brzuchu robiła... buuuuuuuuuuuu Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a teściową mam kochaną, martwi się kobiecina i już i dobrze, przynamniej ktoś się o mnie martwi....moja własna matka to nawet nie wie czy jeszcze żyję, kartki na urodziny też nie dostałam. trudno ![]() co do pracy , to już zdanie wyraziłam. ciąża jest czasem bardzo specjalnym, w dodatku każda kobieta indywidualnie to przechodzi. jasne, że ciąża to nie choroba, ale jak kogoś mdli dzień w dzieńprzez 2 miesiące , jeść nie może, jest osłabiony to jednak jego obecność w pracy jest bezpostawna. Karamari, ja odchowałam dwie małe siostry, i pracowałam z dziećmi odkąd skończyłam lat 21 , ale powiem Ci że własne dziecko to jest niesamowite wyzwanie i żadne doświadczenie tu nie pomaga.... mam lęki i obawy ale wierzę, że dam radę. Cytat:
PINKY...dobrze, że jesteś na zwolnieniu!!!!!!!!!!!!!!! Cytat:
Cytat:
gratuluję zakupków! Cytat:
ja też nie wyobrażam sobie innego porodu niż SN.... u mnie jest 8 miesiąc i 10 na plusie. a chciałam jak moja siostra na 10 się zamknąć w całej ciązy mówiąc szczerze wagą się aż tak nie przejmuje, z obżarstwem nie mam co kończyć, bo się nie obżeram... może taki mój urok ![]() a teraz mała spi..........
|
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zestawie to manicure mam pilniczek, obcinacz malutki i nożyczki zaokrąglone firmy Canpol za 11 zł a szczoteczka jest Tommee Tippee za 9.50 zł o taką: http://cgi.ebay.pl/SZCZOTKA-GRZEBYK-...3A1%7C294%3A30
|
|
#3406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie tarantula. Nie widziałam nigdzie w Polsce takiego pająka na wolności
|
|
#3407 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rossmann - 49 gr/szt Pampers - 57 gr/szt (w zależności od sklepu) Biedronka Dada - 37 gr/szt Patrzałam jeszcze na duńskie Higieco - 42 gr/szt http://pieluchy.net/index.php Generalnie Dada z tych tanich pieluch ma najlepszą opinię i jest często do Pampersa porównywana, poza tym jako jedna z nielicznych tanich pieluch nie jest ceratowa więc jest przewiewna. Akurat teraz jest na promocji i zamierzam ją kupić chociaż mam już Pampersy. W razie gdyby dziecku nie odpowiadała to nie są to jakieś ogromne pieniadze więc nie będzie mi szkoda. Ja kupiłam zestaw do paznokci Canpol (chociaż opinie średnie) z zaokrąglonymi nożyczkami, obcinaczkami zwykłymi i pilniczkiem. Szczotkę też kupiłam, ale gruchnęłam się i w sumie nawet nie przeczytałam co na niej pisze i okazało się, że wzięłam z twardym włosiem dla starszych dzieci |
|
|
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nigdy nie widziałam takich pająków bryyyy
|
|
#3409 | |
|
Zadomowienie
|
Kiedyś za starych lat dziecko na sztywno się w powijaki owijało, ale teraz dziecko ma ciutkę luzu i najnaturalniejszą pozycją taką jaką ma u mamy w brzuchu.
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Tak to jest jak się człowiek w międzyczasie czym innym zajmuje
|
|
|
|
|
#3410 |
|
Wtajemniczenie
|
ja to boję się wszystkiego co straszy, pająki, jaszczurki, karaluchy, myszy
![]() zawsze jak ujrzę coś takiego to krzyczę, a mąż wtedy wystraszony pyta "co się stało?!"
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#3411 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Witam. Nadrabiam Was od godziny i jeszcze mi 3 strony zostały. Ale na razie odpowiem na wcześniejsze i sie położę, bo znów mi brzuch twardnieje.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wylecz kręgosłup, bo jak zaciążysz,. to z wypadającym dyskiem będzie Ci strasznie ciężko dźwigać brzuchiol. A zaciążysz na pewno!!! Cytat:
Ja wczoraj się dowiedziałąm od szefa, że mam nie przychodzić do pracy, bo w sierpniu będzie remont i nic dla mnie nie znajdą. Ale nie mam brać zwolnienia. Po prostu mam się nie zjawiać w pracy. I tak jeździłam dw dni w tygodniu i nic nie robiłam. a że lekarz kazał mi leżeć, to nawet mi to na rękę. Tym bardziej, że nie widziałam sensu wypalania benzyny tylko po to, żeby dojechac do biura i czytać w nim przez 5 godzin książkę. Jutyro mam wizytę u gina, to zobaczymy, czy każe mi dalej leżeć, ale coś czuję ( i to bardzo), że tak. Bo wieczorami czuję nacisk na krocze. No i skurcze dalej są. Ale chyba ciut mniej niż przed tygodniem. Zobaczymy. Ide poleżeć, bo się nie wyspałam dzisiaj. Potem nadrobię resztę. Nie piszcie już dziś tyle, błagam !!!
|
|
#3412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oprócz pająków oczywiście![]() faceci z wąsami tzn gdy mają mnie pocałować czy w rękę czy w policzek, naszczęście w usta nie miałam tej nieprzyjemności ![]() brzydzę się całowania w rękę ![]() brudne ręce, myję swoje co chwilę ![]() i najgorsze z najgorszych... schody
|
|
#3413 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Tzn ja też, ale jestem odważniejszaCytat:
Co do męża i wyboru fotelika to go delikatnie nakierowałam ![]() Z prezentami w postaci ciuszków bywa różnie. Moja siostra kupiła np piękny rampers w H@M z tygryskiem na 2-4 mies. Tylko, że mały będzie miał tyle w grudniu, więc zastosuje go tylko jako bieliznę pod dresik, a szkoda Liczę, że siostra się jeszcze dokształci w potrzebach maluszka![]() Co do zakupów to ja mam nożyczki zaokrąglone firmy Chicco, szczotkę z naturalnego włosia i też planuję zakup fridy. |
|||
|
|
|
#3414 | ||
|
Zakorzenienie
|
Lena się budzi........
![]() Mam nowe uzależnienie....puff club na hyves... pogaduchy z dziewczynami ze szkoły rodzenia...właśnie się na kawę umawiamy. W sumie bardzo się cieszę, że mam z nimi teraz stały kontakt- dobre dla mojego holenderskiego, no i mogę je o wszystko spytać co dotyczy holenderskich zasad porodowych itp. super ![]() Cytat:
![]() ![]() aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw Holandii własnie na przełomie lata i jesieni jest atak pająków, są wszędzie i budują sieci w 10 minut ....masakra...wieszam pranie nic nie ma, za chwilę wyjdę już wszędzie w ogrodzie i na moim praniu pająki...bleeeeeee Cytat:
i dobrze. ja też nie. zrzucę po porodzie. dopóki mi kręgosłup nie daje się we znaki nie jest źle.
|
|
|
#3415 | ||
|
Zadomowienie
|
czesc laseczki, a moze raczej wielorybki
![]() ![]() Dzis tatus obudzil synka jak wychodzil i maly szalal jeszcze dlugo, wiec sie nie wyspalam Jak on mi tak malego po narodzinach bedzie budzil, to wygonie do naprawde do tej stajni ![]() Piszecie tyle, ze mam klopoty z nadrobieniem , prosze o nie pisanie wiecje niz 5 postow na godz, bo musze znowu was zostawicCytat:
Z tego co wiem maluszki jak spia same trzymaja zwykle raczki do gory Cytat:
, po drugie nawet jak pisze mam problem ze znalezeniem wyrazu i czesto musze sie zastanawiac jak to po polsku , nie mowiac o ortografii, ale to pewnie z braku polskich ksiazekPodziwiam swojego chlopa bo on i po niderlandzku, angielsku i francusku, do tego troche po niemiecku i po polsku , a ja nie daje sobie rady z dwoma jezykami![]() Teraz od poniedzialku cwicze polski z tym Polakiem , a ze bedzie jeszcze do piatku to podszlifuje polski![]() Uciekam do banku i sklepu
Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-08-05 o 11:48 |
||
|
|
|
#3416 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny ja jakaś napromieniowana w tej ciąży jestem. Wszystko mi się psuje. Nie mogę używać żadnej elektroniki bo wszystko przestaje działać. Z dotychczasowych dokonań: dwa razy odkurzacz popsuty, raz waga, telefon trzy razy, a wczoraj drugi raz bankomat mi kartę zatrzymał w ciągu miesiąca. Wściec się można. Najgorsze jest to, że zdążyłam wprowadzić żądaną kwotę do wypłaty (nie aż tak dużo bo 100zł) i bank tą kwotę zdjął z mojego konta. Z tym, że bankomat ani karty ani gotówki nie oddał. I tak od wczoraj dzwonie do banku, żeby to wyjaśnić i ciągle mnie przełączają albo podają inne numery. Spychoterapia na maksa. Wczoraj zadzwonili z Nokii, że moją reklamację z tytułu rękojmi uznali i że mogę wybrać sobie nowy telefon w tej cenie, za ile kupiłam mój telefon. Muszę pojechać i zobaczyć co tam mają, bo w pierwszym momencie się ucieszyłam, ale mąż potem mnie uświadomił, że mój tel był kupiony w promocji z okazji dnia kobiet -20% i teraz ten sam telefon może być droższy, bo ostatnio jak patrzył to kosztował jakieś 1200 zł. Nawet siostrze ostatnio kupiłam na imieniny zestaw Calvina Kleina: woda toaletowa, perfumowana i balsam. Wszystko w zamkniętym pięknym pudełeczku i co? Woda toaletowa popsuta - całe psikotko wypadło. Na szczęście wymienili w perfumerii, ale musiałam specjalnie jechać drugi raz. Nie wiem normalnie co się dzieje
|
|
|
|
|
#3417 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oj pędzimy pędzimy ![]() A co do zasiłku ... zasiłek przysługuje matce samotnie wychowującej dziecko (czyli jeśli dziecko ma w metryce wpisane ojciec nienznany) ... ja tego wpisać nie mogę, bo chcę walczyc o alimenty i wogóle ... ale mała strata bo tego zasiłku jest 170 złotych ... więc może chociaż więcej alimentów będzie ... i tak mam zamiar odkładać na konto dzieciątkowi mojemu, a jak będzie miała 18 lat to pieniążki będą jej ... mam nadzieje, ze uda mi sie wychowac mądre dziecko i nie roztrwoni tych pieniązkow w jeden dzien ![]() ide obierac ziemniorki na kopytka
|
|
#3418 | |
|
Zakorzenienie
|
Wzięłam orzeźwiający prysznic ale nadal czuję się jak pokopana po tej nocy..mała śpi chyba , w każdym razie w brzuchu cisza...mam się martwić?
Mąż dzwonił.Mówi, że mam obiadu nie gotować dziś, jest śliczna pogoda , zrobimy grilla , hurra! fajnie, bo nie mam ochoty gotować...na nic nie mam ochoty... idę prasować i ogródeczek podlać... Cytat:
mi też nie dokucza, staram się ćwiczyć regularnie , robić kocie grzbietki i inne ćwiczonka, co nam Ingrid pokazała na sr. ha! stopy mi nie puchną ale palce czasem tak, jak są upały obrączkę wtedy na łańcuszku noszę , a nie na palcu.kochanie nie martw sie, ja na przykład wszystko ciągle upuszczam....tak mnie to denerwuje ,że masakra.....
|
|
|
#3419 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no i potykam sie, jestem niezdarna i takie tam aha i czasem jak sie wyslawiam to mam w glowie straszna pustke, brakuje mi zwyklego prostego slowa, tzn chce jakas rzecz nazwac po imieniu a normalnie nie pamietam nazwy masakra normalnie
|
|
|
|
|
#3420 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Hej, dziewczynki
U nas kolejny dzień buro i bez wyrazu - nic mi się nie chce ![]() A tu tyle pracy czeka ![]() Cytat:
Może chociaż taką wyspę tropikalną, jak pod Berlinem? Pobierałabym opłaty za wstęp, to by się koszt inwestycji zwrócił ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Niestety, w 32tc już miałam +8kg i widzę tendencję zwyżkową Martwi mnie trochę, że od czasu, gdy się przejęłam miniaturowością mojej dzidzi i zaczęłam jeść więcej, to rosnę nie tylko w brzuchu, ale i po bokach ![]() Ach! ![]() Tylko u mnie ostatnio wszystkie zakupy na dzidzię Ja już właściwie nic nie potrzebuję i nic mnie nie interesuje... A i na dziecko jakoś mam lżejszą rękę, niż na siebie (chociaż do oszczędnych nigdy nie należałam ).Cytat:
Świetne uczucie, szykować się na dzidziusia Cytat:
![]() Tylko że ja do tej pory na widok małych dzieci uciekałam i nie potrafię nawet ocenić, czy dany niemowlak ma 3 czy 5 miesięcy, a małe dziecko 3 czy 5 lat Lęki i obawy wydają mi się zdrowe - chyba każdy człowiek zdolny do krytycznej autorefleksji je przeżywa... Gdy się dowiedziałam, że będziemy mieli dziewczynkę, przeżyłam atak paniki - bo jako kobieta doskonale znam niuanse relacji matka-córka i wydaje mi się, że chłopaka odchować jest łatwiej I tak idolem i kumplem będzie tataNo, ale właśnie tak, dostajemy tyle, ile jesteśmy w stanie unieść
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.

ja się budze, a ja się za piersi rękoma trzymam ... co by przypadkiem nie uciekły

i dobrze, przynamniej ktoś się o mnie martwi....moja własna matka to nawet nie wie czy jeszcze żyję, kartki na urodziny też nie dostałam. trudno 
i dobrze. ja też nie. zrzucę po porodzie. dopóki mi kręgosłup nie daje się we znaki nie jest źle.
, prosze o nie pisanie wiecje niz 5 postow na godz, bo musze znowu was zostawic