![]() |
#691 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty
swietnie Cie rozumiem, ja mam jeszcze jakies 2 miesiace do tego zabiegu... chociaz zastanawiam sie czy nie przeczekac do pierwszej rujki... najbardziej boje sie okresu po operacji zeby mala skaczac nie rozerwala ranki...
nie wiem jak to jest u zwierzakow ale sama mialam op wiec na 100% badanie krwi i pewnie mocz a co ponad to to nie wiem
![]() |
#692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdy moje kotki były sterylizowane (3lata temu), niestety nie miałam zbyt wielkiego wyboru i zostały one zoperowane metoda otwartą - tydzień męczarni (nie wypuszczania ich z domu, a są wychodzące; śledzenia, czy przypadkiem nie chce wskoczyć na parapet itp) pomnożony przez 5, bo mam 5 kotek ![]() ![]() teraz wybrałabym metodę zamkniętą ![]() przede mną za to kastracja najmłodszego członka rodziny- Małego/Kocurka/Puszka (tylko moja siostra nazywa go puszkiem ![]() ale się rozpisałam ![]() ![]()
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
loss to i mnie przy okazji troche pocieszylas... bede w poniedzialek u weta to sie dowiem czy robia ta 'zamknieta' sterylke... ja niestety nie moge pozwolic sobie na tydzien wolnego i pilnowania kotki a wiadomo ze zawsze przyjdzie jej do glowy gdzies wskoczyn tym bardziej jak w domu nikogo nie ma
![]() |
#694 |
Zakorzenienie
|
witam dziewczynki mam pytanie, wczoraj moja kotka miala sterylizacje, dzisiaj juz jest lepiej, ale dalej jest bardzo osowiala i niedawno jeszcze zwymiotowala, wieczorem ide z nia do weta, ale postanowilam was spytac czy to jest normalne, ze w 24 godziny po narkozie jeszcze zwraca?
|
![]() ![]() |
![]() |
#695 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez smileofangel Czas edycji: 2009-10-02 o 17:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
my dzisiaj byliśmy u weta na odrobaczaniu i pazurkach i tak po prostu porozmawiać. Pytałam się o sterylkę no to powiedział że najlepiej jak będzie miała 8-9 miesięcy, że można zrobić wcześniej ale to jak ruje będą bardzo uciążliwe. I kosztuje 120 zł. Tak więc nie pozostaje nam nic innego jak czekanie do grudnia-stycznia
![]()
![]() |
#698 |
Zadomowienie
|
ja bym się mocno zastanowiła czemu lekarz chce tak późno robić sterylkę i to dopiero jeśli ruje będą uciążliwe :/ Ogólnie w tej chwili można przeprowadzać bardzo wczesne sterylki, ja będę ciachała półroczne kociaki zaraz, a wiem że hodowcy ciachają czasem swoje jeszcze przed wydaniem do nowego domu, czyli jeszcze młodsze. Ale ogólnie - weci już normalnie kastrują przez 1 rują...
U kocic poza uciążliwym miauczeniem przy rujce (ja przy obu pare nocy nie spałam bo się spóźniłam ze sterylką) można trafić na sikanie gdzie popadnie, bardzo niesympatyczna kwestia, mi tak załatwiły jedną torebkę :/ . U kotów znowu znaczenie terenu jest obrzydliwe, smród nie do opisania :/ Ja jestem w tej chwili za sterylką przed dojrzałością kota, jeśli medycznie jest to w tej chwili bezpieczne - to po co dodawać męczarni kotu i sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
#699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no wlasnie bylysmy wieczorkiem, kotka dostala antybiotyk i wet mnie uspokoil ze i tak wyglada dobrze i rzesko, a najwazniejsze by jadla no i zaczela co mnie cieszy
Być może Bóg chciał, abyś poznał wielu złych ludzi zanim poznasz tę dobrą, abyś mógł ją rozpoznać kiedy ona się w końcu pojawi Niki ![]() Alex ![]() Edytowane przez kamciurka Czas edycji: 2009-10-03 o 01:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
U doktora moich zwierzaków : kastracja kota - 100,oo zł; serylizacja = 200,oo.
W cenie : zabieg, siedem wizyt kontrolnych "po", zmiana opatrunków, iniekcje z antybiotyków, zdjęcie szwów i takie specjalne "sukienki", uniemożliwiające kotu dostęp do rany. Ale ja w innej sprawie. Dziewczyny poradźcie, proszę. Jeden z moich kocurków, w napadach złości sika mi w łóżko { ![]() Jak siedzą w domu - bez oporu załatwiają swoje potrzeby w piaseczku. I ten jeden - Flipek - paskudek sika mi w kołdry. Koty mają zwyczaj wychodzenia rano na łąki i pola . Teraz około 4 - 4.30. Jeśli dostatecznie szybko nie zerwę się z łóżka słysząc ich "prośby" o spacer - Flipek hyc i łóżko obsikane. Parę dni temu wyszłam z domu i zwierzaki zostawiłam zamknięte : wiatr i deszcz. Wracam - łóżko mokre. Normalnie - nic; załatwia na zewnątrz lub do kuwety. Coś nie po jego myśli - kołdra mokra. Nie śmierdzi, bo kastrowany. Nie ma to nic wspólnego z zaznaczaniem terytorium. Macie jakieś pomysły ?! Będę wdzięczna. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 |
Zadomowienie
|
akurat to chyba nie są napady złości, bo byś łączyła je z konkretnymi wydarzeniami
![]() a) nie odpowiada mu żwirek b) żwirek jest brudny (niektóre koty nie tolerują nawet jednego zanieczyszczenia w żwirku, inne nie tolerują jak w ich kuwecie załatwia się inny kot, inne nie lubią zamkniętych/otwartych kuwet...) c) kojarzy załatwianie się w kuwecie z bólem - i dlatego sika gdzieś indziej. Dlatego pisałam o złapaniu moczu do badania. d) raz nasikał na łóżko i czuje zapach, wypierz to w czymś skutecznym (łóżko i materac) - u mnie zadziałało przepranie i potraktowanie octem. Ogólnie jeśli wyjdzie, że to kwestia psychiki - jak tylko będzie szedł w stronę łóżka - spsikiwać go z ukrycia wodą. Albo posmarować okolice łóżka zmywaczem do paznokci. Albo koło kuwety posmarować coś walerianą... Ewentualnie zainstalować w drzwiach wyjściowych specjalne drzwiczki dla kotów, żeby wychodziły kiedy mają potrzebę. Nie wiem, to dość paskudny problem i trzeba wszystko wypróbować. Co do cen - bardzo ładne są. W Łodzi płaciłam 150 za kocicę, do tego 50 antybiotyk po sterylce i każda wizyta po zabiegu - koło 25 zł. Zobaczymy jak będzie teraz w Poznaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję stokrotnie ! Octu i zmywacza nie próbowałam. Chociaż moich własnych perfum już próbowałam.
Jestem pewna, że to złośliwe. Od "dziecka" załatwiał się do kuwety bez problemu, piasek ten sam rodzaj, dwa razy dziennie czyszczony. Od wiosny, bo wtedy wyszedł pierwszy raz poza dom, załatwia się w ogródku; jak jest w domu - bez problemu włazi do kuwety. Ma tylko takie napady złości jak coś jest nie po jego myśli. Ostatnio powiedziałam, że go wymelduję z domu ![]() ![]() Spróbuję dzisiaj octu. Muszę wyjść z domu, a - jak na mój gust - jest za zimno, żeby kocurki na dworze marzły. Na zdjęciu - winowajca ! |
![]() ![]() |
![]() |
#704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zgadzam się z ineczką - zawsze musi być jakiś powód, może to faktycznie ma podłoże chorobowe ![]()
![]() |
#705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam je dzisiaj tą pastę, zobaczymy jak będzie. W sklepie zoo widziałam promocję na suche jedzenie z Puriny Pro Plan, czy coś o nim słyszałyście?
![]() |
#706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Zakorzenienie
|
Tylko nie zmywaczem do paznokci!!!
łóżko zniszczysz, zwykła cytryna wystarczy, skórkę pozawieszaj wokół łóżka, koty nienawidzą zapachu cytryny. Ponawlekaj skórki na sznureczki i opleć gdzie się da. Ocet działa neutralizująco, więc możesz nim wyprać zasikane rzeczy.
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-10-04 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Zakorzenienie
|
moje maja gleboko w d i cytryne i zachecajaca kocimietke. zle koty zle moje puchaciorki :}*~
|
![]() ![]() |
![]() |
#709 |
Zadomowienie
|
Już nie wiem co robić z moim kociakiem. Mój Alfred cały czas ma odruch ssania ucha, mojego, taty, mamy, koleżanki, kto sie nawinie. Myślałam, że z czasem mu przejdzie, że za wczesnie zabrano go od matki. Pisałam już o tym, tak jak doradzałyście próbowałam podstawiać mu pluszaka - na próżno. Teraz jak mu sie nie pozwoli ucha ssac dobiera się do palcy
![]()
#710 |
Zakorzenienie
|
moja kocica też nie ucieka od cytryny...chodzi w koło niej wącha i nic sobie z tego nie robi że to cytryna
![]() Ja nie wiem czy u waszych kotów też się to zdarza, ale moja jak zasypia to strasznie się ślini ![]() ![]() ![]()
![]() |
#711 |
Zakorzenienie
|
Alfred ssie?!
![]() ![]() ![]() Nie martw się, przejdzie mu na pewno.
#712 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za rady ! Spróbuję wszystkich. Może cosik zadziała. Przez ostatnie parę dni jest spokój. Flip zajęty jest polowaniem : myszy i krety w prezencie mi znosi. Potrzeby fizjologiczne na dworze lub - grzecznie - do kuwety załatwia.
Ssanie : mam drugiego kota - Flap ma na imię - ten też ma nawyk ssania. Ale - ssie mi rękaw {zawsze prawy} koszuli nocnej. Najbardziej mu smakują te takie z "puszkiem". Ja do łóżka, on też się gramoli i wrzeszczy. Muszę wyciągnąć rękę, a on wtedy mości się wygodnie i misząc przednimi łapkami ssie brzeg rękawa koszuli. Ssie, ssie - aż w sen zapadnie, mrucząc z lubości. A już kocurek rok skończył. |
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie dotyczące składu suchej karmy... Bo w przypadku mokrej to wiadomo - 4 % mięsa i produktów ubocznych w karmach marketowych i 90 % miesa w Animondzie - różnicę widać. A jaki skład powinna mieć dobra sucha karma? Ostatnio kupiłam w hurtowni zoologicznej Purinę i jakąś tańszą (nie pamiętam teraz nazwy) i próbowałam porównywac skład - nie wyszło...Na tej tańszej była tylko tabelka z wykazem procentowym białka i t.d., różnych witamin i minerałów, a na Purinie oprócz tej tabelki (która nota bene przy porównaniu z tą z tańszej karmy wypadła gorzej) był jeszcze napisany jej skład. Czy możecie mi pokrótce opisać, na co zwracać uwagę przy kupnie karmy suchej (oczywiście oprócz marki), albo podać link do jakiejś stronki, na której dokładnie by to było opisane?..
|
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki! Na początku się przywitam, bo świeżynka tu jestem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci dobra kobieto!!! Nadzieją mnie napakowałaś!!! Idę więc wymiziać moją panienkę...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny (panów tu nie widzę), badajcie swoje koty profilaktycznie! Ostatnio byłam na profilaktycznym badaniu z moim kotem i okazało się, że mocznik 70,2 (norma do 70), kreatynina 1,9 (norma do 1,8). Kot młody, teoretycznie nic nie powinno się dziać z nerkami. W czw idziemy na usg, zobaczyc, o co chodzi. Czymajcie ![]() Co do ssania, to mój ma 4 lata i ciamka na potęgę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieje, ze mu przejdzie
![]() |
#719 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja mam 2 kocury: z siusianiem nie ma problemów, sikają do kuwety i także się tam załatwiają. Na początku właśnie jeden z kocurów nie chciał się załatwiać przy kimś... Kręcił się, kręcił i tak długi czas. W końcu zorientowałam się o co biega... ![]() Teraz , dla odmiany załatwia się wtedy kiedy się kąpię i nie mogę wyjść z wanny...A on zadowolony po chwili opuszcza " miejsce zbrodni". Wiesz, jak ja muszę cierpieć ??? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#720 |
Raczkowanie
|
U nas kuweta stoi (standartowo chyba) w łazience. Wydaje mi się ona być najlepszym miejscem. Łazienkę mamy bardzo dużą i przestronną, więc myślę sobie, że "intymności" im tam nie brakuje...
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.