Ateizm.. - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-21, 15:44   #1141
Srebrnousta
Wtajemniczenie

Dot.: Ateizm..

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Ja tam rozumiem, że ktoś wierzy w BOGA i szuka dowodów jego istnienia, ale niech to ograniczy do siebie, a nie wachlarzyk na cały świat.

Ktoś może wyznawać pierdnięcie węża boa jako siłę sprawczą istnienia ludzkiego i ma do tego prawo jak inni do wiary w to, że wszystkie organizmy żywe pochodzą od jednokomórkowców i powstały poprzez ewolucję.

Sens zycia wyznacza sobie każdy sam, nawet i katolik wybiera drogę określajacą jego sens życia. Jeden będzie księdzem i tą drogą podązy, wyznając co innego niz ktoś wybierający droge pod tytułem żona, dzieci i zero antykoncepcji.
Ale w sumie wiara nie powinna potrzebować dowodów - w końcu to wiara, a nie wiedza.

Chodziło mi raczej o sens jako taki, wspólny dla każdego człowieka. Bo, oczywiście, każdy sam sobie wybiera własny cel i sens w życiu.

Przy drugim akapicie oplułam monitor.
Stary 2009-10-21, 15:46   #1142
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
to może ty mi wytłumaczysz moją zagadkę.nikt nie potrafi z sensem mi tego objaśnić.
Pisma Św. nie rozumie się dosłownie.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 15:47   #1143
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Srebrnousta Pokaż wiadomość
Ale w sumie wiara nie powinna potrzebować dowodów - w końcu to wiara, a nie wiedza.

Chodziło mi raczej o sens jako taki, wspólny dla każdego człowieka. Bo, oczywiście, każdy sam sobie wybiera własny cel i sens w życiu.

Przy drugim akapicie oplułam monitor.
Ja rozumiem co miałaś na mysli pisząc o sensie życia, ale sama odwołałam sie do postów Ivi, która pyta z konkretnego, ściśle punktu widzenia o sens życia człowieka

Swoją droga, po raz kolejny dałam się wkręcić w bezsensowna dyskusję na temat wiary i niewiary, z której nigdy nic nie wynika
Stary 2009-10-21, 15:47   #1144
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
to może ty mi wytłumaczysz moją zagadkę.nikt nie potrafi z sensem mi tego objaśnić.
Przeciez juz wytlumaczylem:

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Alegoria Margo, alegoria.
7 dni tez trzeba tlumaczyc?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 15:55   #1145
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Przeciez juz wytlumaczylem:

7 dni tez trzeba tlumaczyc?
o ja pusta blondynka (bez urazy dla złotowłosych) nie kumam bazy?
można jaśniej?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 16:25   #1146
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
o ja pusta blondynka (bez urazy dla złotowłosych) nie kumam bazy?
można jaśniej?
Jasniej niz stwierdzenie, ze to alegoria juz sie chyba nie da, bo jak ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-21, 17:24   #1147
rapifen
Zakorzenienie

Słabo mi jak czytam ten temat.
Czemu serce człowieka bije? A czemu robaki biegają? Czemu są liście? Czemu mamy wodę? Czemu pragnienie gasi woda a nie na przykład piasek? A po co choroby? Czemu to żółwie nie władają światem?
Tyle bezsensownych pytań na które nie ma odpowiedzi wcale nie oznaczają że jest bóg xD

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 18:39   #1148
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Jasniej niz stwierdzenie, ze to alegoria juz sie chyba nie da, bo jak ?
hmm

Treść alegoryczna utworu nadaje się do jednoznacznego odczytania. Na alegorii opierają się często bajki. Alegoria związana jest z obiegowymi konwencjami i stereotypami myślowymi oraz powszechną wiedzą o zjawiskach (np. lis w potocznym odczuciu kojarzy się ze sprytem). Alegorią posługiwano się najchętniej w średniowieczu i baroku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alegoria

czyżby stary testament był bajkowym wymysłem,nieopierającym się na faktach?

a już myślalam,że posiąde wiedzę i tajemnicę na temat rozmnażania się początków ludzkości.
szkoda,naprawe szkoda
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 19:00   #1149
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
A dla niedowiarkow- chocby na szybkiego dowod,ze Bog istnieje- chocby spojrzec na organizm ludzki jak jest zbudowany- precyzja, szczegolowosc i przede wszystkim.... wszystko ma swoja funkcje, oczy sa zaglebione,zeby nikt w nie nie uderzyl,tylko w luk brwiowy etc etc etc itp itd oraz itp, wszystko w idealnych rozmiarach i proporcjach-
To nie jest dowód na istnienie Boga tylko ewolucji która rozwija potrzebne elementy, a powoduje zanik zbędnych.

Cytat:
jaki naukowiec wytlumaczy fakt,ze nasze serce samoczynnie bije?
Trochę mnie przerażasz, bo albo nie chodziłaś do szkoły, albo tak zmienili program nauczania biologii, że nie znasz odpowiedzi na to pytanie.
Serce nie bije samoczynnie, tylko pod wpływem impulsów elektrycznych, o ich częstotliwości decyduje mózg i w taki sposób wpływa ma przyspieszanie pracy serca i spowolnienie.

Cytat:
nasz organizm jest niesamowita perfekcja i doskonaloscia dowodzaca,ze to wlasnie Bog go stworzyl- jeden z wielu powodow na istnienie Boga- jakim cudem taki doskonaly twor sam by siebie stworzyl z kosmosu czy z wody np?
Organizm ludziki stworzył się z ewolucji, a wszystkie substancje organiczne powstały z węgla, wodoru i tlenu.

Cytat:
bo chyba nie wierzysz w to,ze czlowiek ot tak sobie powstal i sobie teraz zyje bez sensu?
A czy życie musi koniecznie mieć sens?
W jaki sposób istnienie Boga miałoby wpływać na sens naszego życia? Co? Bóg miał by rozrywkę i nie nudził się w długich chwilach wieczności, oglądając nasze życie?
Stary 2009-10-21, 19:32   #1150
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Oh!! Jakże się cieszę, że miałam to szczęście spotkać wreszcie kogoś, takiego jak Ty, kto wie o mnie wszystko! Dziękuję Ci, że jesteś Ty, która tak doskonale wie nad czym sie w całym moim życiu zastanawiałam, a nad czym się nie zastanawialam nigdy, co też mi przez głowę przemknęło, a co nie skaziło moich myśli!

No bawić mnie to chyba juz przestaje.

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

no i nikt nie zna odpowiedzi jakim cudem serce czlowieka samoczynnie bije- bo tego nie da sie wyjasnic naukowo- rozne impulsowe bzdury i tyle

a tak poza tym, to czytajac niektorych tu tylko mozna zirytowac piszac aluzje,ze Bog jednak moze istniec

tylko czemu tyle jadu w ludziach z tymi ich odpowiedziami

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Srebrnousta Pokaż wiadomość
A nad czym tu się zastanawiać? Ludzkie życie nie ma sensu ustalonego ot tak, odgórnie. Rodzimy się, żyjemy, umieramy, kończymy w piachu.
Ale widzę, że Ty na siłę szukasz dowodów na istnienie boga wszędzie, gdzie tylko się da.
a dlaczego np TY uwazasz,ze masz calkowita racje ze swoimi pogladami? wyobraz sobie,ze kiedys mozesz sie tez mylic

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 19:58   #1151
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
no i nikt nie zna odpowiedzi jakim cudem serce czlowieka samoczynnie bije- bo tego nie da sie wyjasnic naukowo- rozne impulsowe bzdury i tyle

a tak poza tym, to czytajac niektorych tu tylko mozna zirytowac piszac aluzje,ze Bog jednak moze istniec

tylko czemu tyle jadu w ludziach z tymi ich odpowiedziami

A nie pomyślałaś, że Bóg jest tym szczęściem, tym zbiegiem okoliczności dzięki któremu człowiek mógł wyewoluować?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 20:07   #1152
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
hmm

Treść alegoryczna utworu nadaje się do jednoznacznego odczytania. Na alegorii opierają się często bajki. Alegoria związana jest z obiegowymi konwencjami i stereotypami myślowymi oraz powszechną wiedzą o zjawiskach (np. lis w potocznym odczuciu kojarzy się ze sprytem). Alegorią posługiwano się najchętniej w średniowieczu i baroku.

a już myślalam,że posiąde wiedzę i tajemnicę na temat rozmnażania się początków ludzkości.
szkoda,naprawe szkoda
Margo Ty naprawde nie kumasz? Czy dla Ciebie stwierdzenie, ze ST zawiera alegorie jest powodem do wysnucia wniosku, ze caly ST jest alegoria ?

Stary 2009-10-21, 20:16   #1153
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość

A nie pomyślałaś, że Bóg jest tym szczęściem, tym zbiegiem okoliczności dzięki któremu człowiek mógł wyewoluować?
chodzilo mi o to,ze tutaj mowia,ze to nie ma zadnego znaczenia w zwiazku z istnieniem Boga- a nikt nie potrafi wytlumaczyc jak z tym sercem jest

i po raz kolejny- zamiast do mnie personalnie to moze odniesc sie do tego,co napisane- dacie rade?

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 20:22   #1154
illuvies
Wtajemniczenie

Nie da się podchodzić do wiary niepersonalnie. To zbyt osobista sprawa, której zbadać nie można, podobnie jak sny. Nie da się ich zbadać, bo konkrety dotyczą jednostek, nie mogą być zaprezentowane ogółowi.

I wyluzuj, bo tylko podsunęłam hipotezę, nie czyniłam żadnej aluzji do inteligencji blablabla.

Zastanawia mnie, dlaczego sama nie poszukasz inf. nt. tego serca, tylko zrzucasz to na innych?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 20:28   #1155
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
a nikt nie potrafi wytlumaczyc jak z tym sercem jest
Chyba nie czytałaś mojego posta
Stary 2009-10-21, 20:33   #1156
rapifen
Zakorzenienie

Ivi - a dlaczego wieje wiatr? Czemu? To ma cel? Po co?

Istnieje coś takiego jak układ bodźco przewodzący, czynność bioelektryczna serca itp

Cytat:
Skurcz każdego mięśnia, także tego, z którego zbudowane jest nasze serce, wiąże się z pobudzeniem elektrycznym. W mięśniu sercowym pobudzenie to jest generowane, a następnie przewodzone do kolejnych odcinków przez wyspecjalizowane fragmenty tkanek, tzw. układ bodźcoprzewodzący serca. Składa się on z następujących elementów:
- węzła zatokowo-przedsionkowego (tu rozpoczyna się pobudzenie elektryczne)
- węzła przedsionkowo komorowego
- pęczka przedsionkowo komorowego (tzw. pęczek Hisa)
- prawej i lewej odnogi pęczka Hisa (które docierają do odpowiednich komór serca)
- tzw. włókien Purkiniego w mięśniu komór
Układ bodźcoprzewodzący serca ma zdolność do samoistnego, automatycznego tworzenia impulsów elektrycznych, z których każdy prowadzi do skurczu serca. Dzieje się to z określoną częstotliwością, która warunkuje częstość pracy naszej „pompy”.
jesu.

A to pewnie jest zakodowany portret boga?:d
http://www.grabieniec.pl/fotografie/538.jpg

Cytat:
W spoczynku komórki układu przewodzącego serca i miokardium są spolaryzowane. Pomiędzy wnętrzem komórki a przestrzenią zewnątrzkomórkową występuje różnica potencjałów wynosząca ok. 90mV. Gwałtowne przesunięcie jonów wapnia i/lub sodu przez błonę komórkową wyzwala depolaryzację, generując sygnał elektryczny , który wędruje w układzie przewodzącym i powoduje skurcz komórek mięśnia sercowego.
W przypadku prawidłowego rytmu zatokowego depolaryzacja rozpoczyna się w obrębie wyspecjalizowanych komórek „rozrusznikowych”, zwanych węzłem zatokowo-przedsionkowym (SA – sinoatriall), zlokalizowanych w pobliżu ujścia żyły głównej górnej do prawego przedsionka. Fala depolaryzacji rozprzestrzenia się z węzła S.A. poprzez mięsień przedsionków. Jest to widoczne w zapisie EKG jako załamek P (Rys.1). Skurcz przedsionków stanowi mechaniczną odpowiedź na impuls elektryczny.
Fala depolaryzacji biegnąca przez mięśniówkę przedsionków i komór powoduje ich skurcz, faza repolaryzacji poprzedza ich rozkurcz. Skurcz i rozkurcz zarówno przedsionków jak i komór powtarza się cyklicznie z częstością ok. 72 skurczów na minutę w spoczynku. Jeden cykl pracy serca trwa około 800 ms.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-10-21 o 20:38
Stary 2009-10-21, 20:48   #1157
Srebrnousta
Wtajemniczenie

Cytat:
a dlaczego np TY uwazasz,ze masz calkowita racje ze swoimi pogladami? wyobraz sobie,ze kiedys mozesz sie tez mylic
Dla Ciebie sensem życia może być poszukiwanie dowodów na istnienie boga (i chyba tak właśnie jest ), ale dla kogoś innego może to być zupełnie nieistotne. Każdy sam wybiera sobie cel. I w dalszym ciągu uważam, że ludzkie życie nie ma odgórnie ustalonego celu. Oczywiście, że mogę się mylić, tyle tylko, że takie zagadnienia jak właśnie sens życia i opinie na ten temat są baaardzo różne, więc nie sądzę, żebyśmy kiedykolwiek doszli do jedynych, absolutnych i niepodważalnych wniosków na ten temat.
Szkoda tylko, że Ty uznajesz swoje racje za jedynie słuszne i nie dopuszczasz do siebie jakichkolwiek argumentów i ciągle pytasz o to samo.
To jak, może teraz będziemy zastanawiać się nad sensem życia pingwinów?
Stary 2009-10-21, 21:50   #1158
marrellic
Zakorzenienie

TmargoT Adam i Ewa to ludzie stworzeni jako pierwsi. Nikt nie powiedział, że Bóg zaprzestał na nich tworzenie człowieka. Tylko ich losy są zapisane w PŚ jako losy pierwszych ludzi.

Sam fakt że Adam se żył 800 lat i napłodził pokaźną gromadkę jest dla mnie tak śmieszny, że zastanawiam się co za inteligencja to pisała?

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 21:58   #1159
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Pisma Św. nie rozumie się dosłownie.
Jasne. Zawsze tak się to tłumaczy Ciekawe czy tak samo uważał ten nawiedzony, który to pisał.

Cytat:
hmm

szkoda,naprawe szkoda
Prawda to Ci Zaprawdę powiadam Wam, Pismo Św., jak i przykładowo Mitologia Grecka to zbiór bajek, pisanych ku pokrzepieniu serc tych, którzy muszą żyć z wiarą w cokolwiek
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:03   #1160
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Jasne. Zawsze tak się to tłumaczy Ciekawe czy tak samo uważał ten nawiedzony, który to pisał.

Prawda to Ci Zaprawdę powiadam Wam, Pismo Św., jak i przykładowo Mitologia Grecka to zbiór bajek, pisanych ku pokrzepieniu serc tych, którzy muszą żyć z wiarą w cokolwiek
Zdecydowanie PŚ to bajka ku pokrzepieniu serc. Ludzie wierzyli w to dawno, dawno jak nie było racjonalnego wytłumaczenia sensu wiata. Teraz jest XX! wiek wszystko jest już w miarę logicznie wyjaśnione a większość dalej brnie...

Stary 2009-10-21, 22:07   #1161
rapifen
Zakorzenienie

I używa... diabelskich środków splamionych krwią nienarodzonych :s jak to ładnie zostało ujęte na katolickiej stronie.

Stary 2009-10-21, 22:11   #1162
marrellic
Zakorzenienie

Ostatnio na jakieś stronie czytałam fragment PŚ gdzie pisało, że kobieta obnażona przez mężczyznę w czasie miesiączki oraz sama obnażająca się przed mężczyzną, uprawiająca seks, zostanie wygnana z ludu swego. Coś w tym stylu..

Zastanawiam się dlaczego?

Stary 2009-10-21, 22:13   #1163
rapifen
Zakorzenienie

Bo... to jest nienaturalne. Wtedy masz otwarte drogi rodne kobiety, nie jest ona zdolna do zapłodnienia, to czas w którym powinna się wyciszyć plaplapla takie tłumaczenia pamiętam - ale dla mnie to coś w stylu afrykańskich przesądów gdzie zamykają dziewczynki na tydzień w piwnicy bo są nieczyste. Hahahahaha

Stary 2009-10-21, 22:16   #1164
_Anusia_
Rozeznanie

nie bóg stworzył człowieka tylko człowiek boga.
Stary 2009-10-21, 22:18   #1165
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Anusia_ Pokaż wiadomość
nie bóg stworzył człowieka tylko człowiek boga.
co jest przyczyną swiata?
co lub kto stworzył, a wcześniej zaprojektował świat?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:24   #1166
marrellic
Zakorzenienie

TY serio pytasz??

Stary 2009-10-21, 22:31   #1167
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
TY serio pytasz??
serio pytam o przycznę swiata.
czemu to takie dziwne ?

jeśli nie Bóg jest pierwsza przyczyną to co nią jest ?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:31   #1168
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

poziom tej duskusji siegnal dna...z wieloma ateistami na wizazu rozmawialo sie na wysokim poziomie, ale czesc Was osmiesza ludzi niewierzacych ze o wierzacych juz nie wspomne.
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 22:40   #1169
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
serio pytam o przycznę swiata.
czemu to takie dziwne ?

jeśli nie Bóg jest pierwsza przyczyną to co nią jest ?
Myślę że o początkach wszechświata możesz przeczytać np, na internecie. Uwierz mi, takie wyjaśnienie bardziej do mnie przemawia.

A paradoksalnie, dzieci w podstawówce siedzą na religii i uczą się jak powstał człowiek, a na następnej lekcji idą na przyrodę gdzie dowiadują się że jednak jest inaczej. Woda z mózgów.

Stary 2009-10-21, 22:48   #1170
_Anusia_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
co jest przyczyną swiata?
co lub kto stworzył, a wcześniej zaprojektował świat?
na tej samej zasadzie mogłabym zapytać Ciebie co lub kto stworzył Boga?

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości