|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: jestem: | |||
| niewierzący/niewierząca |
|
345 | 44,57% |
| wierzący/wierząca |
|
255 | 32,95% |
| wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca |
|
174 | 22,48% |
| Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ateizm..
Cytat:
Chodziło mi raczej o sens jako taki, wspólny dla każdego człowieka. Bo, oczywiście, każdy sam sobie wybiera własny cel i sens w życiu. Przy drugim akapicie oplułam monitor.
|
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1143 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoją droga, po raz kolejny dałam się wkręcić w bezsensowna dyskusję na temat wiary i niewiary, z której nigdy nic nie wynika
|
|
|
#1144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
7 dni tez trzeba tlumaczyc?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
Słabo mi jak czytam ten temat.
Czemu serce człowieka bije? A czemu robaki biegają? Czemu są liście? Czemu mamy wodę? Czemu pragnienie gasi woda a nie na przykład piasek? A po co choroby? Czemu to żółwie nie władają światem? Tyle bezsensownych pytań na które nie ma odpowiedzi wcale nie oznaczają że jest bóg xD
|
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
hmm
![]() Treść alegoryczna utworu nadaje się do jednoznacznego odczytania. Na alegorii opierają się często bajki. Alegoria związana jest z obiegowymi konwencjami i stereotypami myślowymi oraz powszechną wiedzą o zjawiskach (np. lis w potocznym odczuciu kojarzy się ze sprytem). Alegorią posługiwano się najchętniej w średniowieczu i baroku. http://pl.wikipedia.org/wiki/Alegoria czyżby stary testament był bajkowym wymysłem,nieopierającym się na faktach? ![]() a już myślalam,że posiąde wiedzę i tajemnicę na temat rozmnażania się początków ludzkości. szkoda,naprawe szkoda
|
|
|
|
|
#1149 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trochę mnie przerażasz, bo albo nie chodziłaś do szkoły, albo tak zmienili program nauczania biologii, że nie znasz odpowiedzi na to pytanie. Serce nie bije samoczynnie, tylko pod wpływem impulsów elektrycznych, o ich częstotliwości decyduje mózg i w taki sposób wpływa ma przyspieszanie pracy serca i spowolnienie. Cytat:
Cytat:
W jaki sposób istnienie Boga miałoby wpływać na sens naszego życia? Co? Bóg miał by rozrywkę i nie nudził się w długich chwilach wieczności, oglądając nasze życie?
|
|
|
#1150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- no i nikt nie zna odpowiedzi jakim cudem serce czlowieka samoczynnie bije- bo tego nie da sie wyjasnic naukowo- rozne impulsowe bzdury i tyle a tak poza tym, to czytajac niektorych tu tylko mozna zirytowac piszac aluzje,ze Bog jednak moze istniec ![]() tylko czemu tyle jadu w ludziach z tymi ich odpowiedziami ![]() ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1151 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A nie pomyślałaś, że Bóg jest tym szczęściem, tym zbiegiem okoliczności dzięki któremu człowiek mógł wyewoluować? |
|
|
|
|
|
#1152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i po raz kolejny- zamiast do mnie personalnie to moze odniesc sie do tego,co napisane- dacie rade? |
|
|
|
|
|
#1154 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie da się podchodzić do wiary niepersonalnie. To zbyt osobista sprawa, której zbadać nie można, podobnie jak sny. Nie da się ich zbadać, bo konkrety dotyczą jednostek, nie mogą być zaprezentowane ogółowi.
I wyluzuj, bo tylko podsunęłam hipotezę, nie czyniłam żadnej aluzji do inteligencji blablabla. Zastanawia mnie, dlaczego sama nie poszukasz inf. nt. tego serca, tylko zrzucasz to na innych? |
|
|
|
|
#1155 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba nie czytałaś mojego posta
|
|
#1156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ivi - a dlaczego wieje wiatr? Czemu? To ma cel? Po co?
Istnieje coś takiego jak układ bodźco przewodzący, czynność bioelektryczna serca itp Cytat:
A to pewnie jest zakodowany portret boga?:d http://www.grabieniec.pl/fotografie/538.jpg Cytat:
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-10-21 o 20:38 |
||
|
|
|
|
#1157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), ale dla kogoś innego może to być zupełnie nieistotne. Każdy sam wybiera sobie cel. I w dalszym ciągu uważam, że ludzkie życie nie ma odgórnie ustalonego celu. Oczywiście, że mogę się mylić, tyle tylko, że takie zagadnienia jak właśnie sens życia i opinie na ten temat są baaardzo różne, więc nie sądzę, żebyśmy kiedykolwiek doszli do jedynych, absolutnych i niepodważalnych wniosków na ten temat.Szkoda tylko, że Ty uznajesz swoje racje za jedynie słuszne i nie dopuszczasz do siebie jakichkolwiek argumentów i ciągle pytasz o to samo. To jak, może teraz będziemy zastanawiać się nad sensem życia pingwinów?
|
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
TmargoT Adam i Ewa to ludzie stworzeni jako pierwsi. Nikt nie powiedział, że Bóg zaprzestał na nich tworzenie człowieka. Tylko ich losy są zapisane w PŚ jako losy pierwszych ludzi.
Sam fakt że Adam se żył 800 lat i napłodził pokaźną gromadkę jest dla mnie tak śmieszny, że zastanawiam się co za inteligencja to pisała?
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Jasne. Zawsze tak się to tłumaczy
Ciekawe czy tak samo uważał ten nawiedzony, który to pisał.Cytat:
Zaprawdę powiadam Wam, Pismo Św., jak i przykładowo Mitologia Grecka to zbiór bajek, pisanych ku pokrzepieniu serc tych, którzy muszą żyć z wiarą w cokolwiek
|
|
|
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie PŚ to bajka ku pokrzepieniu serc. Ludzie wierzyli w to dawno, dawno jak nie było racjonalnego wytłumaczenia sensu wiata. Teraz jest XX! wiek wszystko jest już w miarę logicznie wyjaśnione a większość dalej brnie...
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
I używa... diabelskich środków splamionych krwią nienarodzonych :s jak to ładnie zostało ujęte na katolickiej stronie.
|
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio na jakieś stronie czytałam fragment PŚ gdzie pisało, że kobieta obnażona przez mężczyznę w czasie miesiączki oraz sama obnażająca się przed mężczyzną, uprawiająca seks, zostanie wygnana z ludu swego. Coś w tym stylu..
Zastanawiam się dlaczego?
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
Bo... to jest nienaturalne. Wtedy masz otwarte drogi rodne kobiety, nie jest ona zdolna do zapłodnienia, to czas w którym powinna się wyciszyć plaplapla takie tłumaczenia pamiętam - ale dla mnie to coś w stylu afrykańskich przesądów gdzie zamykają dziewczynki na tydzień w piwnicy bo są nieczyste. Hahahahaha
|
|
|
#1164 |
|
Rozeznanie
|
nie bóg stworzył człowieka tylko człowiek boga.
|
|
|
#1165 |
|
Zakorzenienie
|
co jest przyczyną swiata?
co lub kto stworzył, a wcześniej zaprojektował świat?
|
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
TY serio pytasz??
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
serio pytam o przycznę swiata.
![]() czemu to takie dziwne ? jeśli nie Bóg jest pierwsza przyczyną to co nią jest ?
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
poziom tej duskusji siegnal dna...z wieloma ateistami na wizazu rozmawialo sie na wysokim poziomie, ale czesc Was osmiesza ludzi niewierzacych ze o wierzacych juz nie wspomne.
|
|
|
|
|
#1169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A paradoksalnie, dzieci w podstawówce siedzą na religii i uczą się jak powstał człowiek, a na następnej lekcji idą na przyrodę gdzie dowiadują się że jednak jest inaczej. Woda z mózgów.
|
|
|
#1170 |
|
Rozeznanie
|
na tej samej zasadzie mogłabym zapytać Ciebie co lub kto stworzył Boga?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

?