Ateizm.. - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: jestem:
niewierzący/niewierząca 345 44,57%
wierzący/wierząca 255 32,95%
wierzący niepraktykujący/ wierząca niepraktykująca 174 22,48%
Głosujący: 774. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-22, 15:50   #1201
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23
Dot.: Ateizm..

alegoria a symbol to dwa rozne pojecia

no ale symbolika to juz wyzsza szkola jazdy...
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 15:59   #1202
rapifen
Zakorzenienie

Dziękujemy pani polonistce,
Cytat:
Powiedzmy że symbol, symbolika.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 16:00   #1203
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a prosiłam o wyjaśnienie dla "blondynki" .
zresztą ,jak zwał tak zwał.stary testament to przenośnia...a ja myślałam,że fakty
pisma świętego nie należy rozumiec dosłownie tak jak tu wałkuje wyrak to alegoria... ma symboliczne znaczenie tak nam tłumaczyła nauczycielka religii... wiadome że jak był adam i ewa i oni mięli dzieci to potem co dalej? dlatego wymowa pisma nie jest dosłowna... bo by wyszło że było kazirodztwo

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 16:03   #1204
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
a prosiłam o wyjaśnienie dla "blondynki" .
zresztą ,jak zwał tak zwał.stary testament to przenośnia...a ja myślałam,że fakty
Margo, ja nie wiem jak Ci wytlumaczyc, jesli ja pisze: Adam i Ewa = alegoria, a Ty to rozumiesz: caly ST to alegoria

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 16:08   #1205
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Dziękujemy pani polonistce,
niedoszlej

offtop sie zrobil
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 16:46   #1206
marrellic
Zakorzenienie

Póki co jeszcze nikt nie udowodnił że ludzie mogliby dożyć nawet 800 lat.

Wiem, że PŚ jest pełne symboliki. Być może symbolicznie powiedzieli że żył 800 a chodziło o 80? Nie zaprzeczam.

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 17:05   #1207
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
chodzilo mi bardziej o wyjasnienia dot istnienia Boga a stworzenie czlowieka. Naukowcy twierdza,ze czlowiek powstal z materii i takie tam- bo skoro zajmuja sie badaniami tylu innych rzeczy, czemu nie zaczac wysuwac twierdzenia negujace istnienie sily wyzszych,skoro wszystko da sie nauka wytlumaczyc?
Bo nie da się udowodnić że coś nie istnieje, tak jak nie da się udowodnić że nie ma krasnoludków, elfów czy wróżek. To strona twierdząca że coś istnieje, powinna to udowodnić.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Margo, ja nie wiem jak Ci wytlumaczyc, jesli ja pisze: Adam i Ewa = alegoria, a Ty to rozumiesz: caly ST to alegoria
Cytat:
A ja zaprawde powiadam Ci, nie masz racji. Wot, pogadali Przykre, ze coniektorzy ateisci z wizazu nie odrozniaja opinii ktore im pasuja od faktow.
Ale dlaczego by uważać inaczej niż Margo?
Jak stwierdzić w takim razie co jest prawdą a co alegorią? Czy tylko katolicy są w stanie to stwierdzić? No bo przecież ateiści źle wszystko interpretują.
Stary 2009-10-22, 19:20   #1208
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
to za trudne dla mnie.
jam jest realista o praktycznym umyśle i wszystko muszę przełożyć na "chłopski rozum".

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
pisma świętego nie należy rozumiec dosłownie tak jak tu wałkuje wyrak to alegoria... ma symboliczne znaczenie tak nam tłumaczyła nauczycielka religii... wiadome że jak był adam i ewa i oni mięli dzieci to potem co dalej? dlatego wymowa pisma nie jest dosłowna... bo by wyszło że było kazirodztwo
czyż nie jest to alegorią?

edit-jakie piękne nowe słowo poznałam-ALEGORIA-,trzeba go zapamiętać,wraz z tłumaczeniem z PWN
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 19:46   #1209
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Jak stwierdzić w takim razie co jest prawdą a co alegorią? Czy tylko katolicy są w stanie to stwierdzić? No bo przecież ateiści źle wszystko interpretują.
No wiara jest ponoc laska, wiec jej brak moze zamglic rozeznanie

Cytat:
to za trudne dla mnie.
jam jest realista o praktycznym umyśle i wszystko muszę przełożyć na "chłopski rozum".
O dziwo, mam zupelnie przeciwne wrazenie na podstawie interakcji na forum; mniejsza o to, bo to nieistotne dla tematu. Wg mnie chlopski rozum wystarczy, by majac np. opis stworzenia swiata z jednej, a X przykazan z drugiej, zeby sie zorientowac, co brac jako alegorie, a co jako cos doslownego.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-10-22, 19:55   #1210
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
No wiara jest ponoc laska, wiec jej brak moze zamglic rozeznanie

O dziwo, mam zupelnie przeciwne wrazenie na podstawie interakcji na forum; mniejsza o to, bo to nieistotne dla tematu. Wg mnie chlopski rozum wystarczy, by majac np. opis stworzenia swiata z jednej, a X przykazan z drugiej, zeby sie zorientowac, co brac jako alegorie, a co jako cos doslownego.
no to masz nowy pomysł do opisania w swoim blogu

dla mnie istotne jest prawdziwe słowo.jako,że potrafię zrozumiec nowy testament,tak starego nie rozumiem.potrafię zaakceptować powatanie świata,co nie jest równoznaczne z uwierzeniem,że tak było na prawdę.
jeśli czegoś nie rozumiem,nie doświadczam-nie wierzę.jakby ktoś powiedział- jestem niewierny tomasz,póki nie dotknę,nie potrafie uwierzyć.
ot,taka dygresja,skąd się bierze brak wiary,czy jak kto woli ateizm.
Stary 2009-10-22, 21:42   #1211
_Anusia_
Rozeznanie

fakty fakty fakty.!
fakty są takie, że giną miliony ludzi na świecie, w wypadkach, w morderstwach, w cierpieniach, umierają dzieci, matki, niewinne osoby, bo Wasz bóg tak chciał.
"Skoro sprawił by rozstąpiło się morze aby mojżesz mógł przejsc to czemu nie otworzył bram obozów koncentracyjnych?"

ktoś mi kiedyś powiedział zabójczo mądre zdanie:
nie wiem czy bóg istnieje, ale dla jego reputacji lepiej gdyby go nie było.
ot, wszystko na ten temat.
Stary 2009-10-22, 21:52   #1212
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Anusia_ Pokaż wiadomość
fakty fakty fakty.!
fakty są takie, że giną miliony ludzi na świecie, w wypadkach, w morderstwach, w cierpieniach, umierają dzieci, matki, niewinne osoby, bo Wasz bóg tak chciał.
"Skoro sprawił by rozstąpiło się morze aby mojżesz mógł przejsc to czemu nie otworzył bram obozów koncentracyjnych?"

Bez obrazy, ale bzdurne i nielogiczne to rozumowanie.
- po pierwsze, ludzie maja wolna wole i to oni odpowiadaja za swoje czyny; jesli ludzie sa smiertelni i maja wolna wole, to wiadomo, ze beda sie zabijac, a jak nie, to ginac z przyczyn naturalnych.
- po drugie - skad idiotyczne wrecz zalozenie, ze zadaniem Boga jest sprawienie, zeby ludzie zyli na Ziemi jak paczki w masle? Wystarczy poczytac Biblie, zeby bylo oczywiste, ze jest zupelnie na odwrot; u innych wielkich religii monoteistycznych jest analogicznie zdaje sie

Szalenie "madre" faktycznie te zdania, z takimi zalozeniami, to i sie nie dziwie, ze pozniej sa tak absurdalne wnioski

To mi przypomina liste x faktow w wykonaniu ateistow, ktore mialy rzekomo dowodzic, ze Boga nie ma. Byly tak prymitywne i oparte na bezsensownych zalozeniach, ze az sie przykro robilo, ze tylu ateisom opinie psuly takie osobniki

Stary 2009-10-22, 22:25   #1213
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
fakty fakty fakty.!

Co do klęsk żywiołowych zgadzam się, to "dzieło" Boga. Ale już morderstwa, obozy koncentracyjne, wypadki i inne przypadki cierpień ludzkich są dziełem człowieka, który jak wiadomo ma wolną wolę. Inna rzecz, że Bóg nam tę wolność dał i tym samym wyraził zgodę na to, że człowiek będzie sprawiał ból drugiemu człowiekowi. Tak jak to widzę - piszę to jako osoba wierząca, oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać.

Dla mnie wiara jest piękna, bo jest to... wiara. Co to za sztuka wierzyć w coś, co zostało udowodnione

Słuchałam ostatnio bardzo mądrego kazania na temat tworzenia przez człowieka obrazu Boga na swój obraz i podobieństwo. Zainteresowanym bardzo polecam
http://www.malinka.org.pl/index.php?...pper&Itemid=86 Trzecie od góry (3. Nie czyń sobie podobizny - 2 Mz 20;4-6 - ks. Leszek Czyż : 2009-10-04 ).
Interesujący w kontekście poruszonego temu fragment od 26:10 - w skrócie - o tym, że każdy ma gotowy plan dla Boga, jaki powinien być, żeby wszystko było ok

Edytowane przez Nija_
Czas edycji: 2009-10-22 o 22:28
Nija_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 23:22   #1214
_Anusia_
Rozeznanie

Cytat:
skad idiotyczne wrecz zalozenie, ze zadaniem Boga jest sprawienie, zeby ludzie zyli na Ziemi jak paczki w masle?
nie sprawienie aby ludzie żyli jak pączki w maśle, tylko aby żyli.
co kłóci się z tragediami 'z góry', w których giną niewinne osoby, a jedynym wytłumaczeniem jest infantylne zdanko "bóg go chciał mieć u siebie". albo inne w tym stylu.
stworzył, i zabija? to jest dopiero bzdurne i nielogiczne rozumowanie
(ok, o morderstwach nie mówię- to faktycznie sprawka ludzi)

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość
Dla mnie wiara jest piękna, bo jest to... wiara. Co to za sztuka wierzyć w coś, co zostało udowodnione
zgadzam się, mimo żem ateistka
Stary 2009-10-22, 23:22   #1215
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
fakty fakty fakty.!

Cytat:
Bez obrazy, ale bzdurne i nielogiczne to rozumowanie.
- po pierwsze, ludzie maja wolna wole i to oni odpowiadaja za swoje czyny; jesli ludzie sa smiertelni i maja wolna wole, to wiadomo, ze beda sie zabijac, a jak nie, to ginac z przyczyn naturalnych.
- po drugie - skad idiotyczne wrecz zalozenie, ze zadaniem Boga jest sprawienie, zeby ludzie zyli na Ziemi jak paczki w masle? Wystarczy poczytac Biblie, zeby bylo oczywiste, ze jest zupelnie na odwrot; u innych wielkich religii monoteistycznych jest analogicznie zdaje sie

Szalenie "madre" faktycznie te zdania, z takimi zalozeniami, to i sie nie dziwie, ze pozniej sa tak absurdalne wnioski

To mi przypomina liste x faktow w wykonaniu ateistow, ktore mialy rzekomo dowodzic, ze Boga nie ma. Byly tak prymitywne i oparte na bezsensownych zalozeniach, ze az sie przykro robilo, ze tylu ateisom opinie psuly takie osobniki
Zgadzam się tutaj z Wyrakiem. Pytanie - dlaczego tyle wojen, katastrof, cierpienia na świecie, jak Bóg może na to pozwolić - podczas gdy to ludzie ludziom zgotowali ten los... Poza tym, doświadczenie cierpienia też może prowadzić do Boga.
Anusiu, skoro tak, to powiedz mi, jak zaprowadzić pokój na świecie bez postępowania wbrew wolnej woli danej człowiekowi?
I każda śmierć może czemuś służyć. Tylko, że w większości ludzie patrzą na to z perspektywy ziemskiej - na zasadzie, utrata życia największą krzywdą, jaka może spotkać człowieka.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 23:28   #1216
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Też mnie to ciekawi, kto ma monopol na stwierdzanie : to trzeba czytać dosłownie, a to jako symbol

Cytat:
czyż nie jest to alegorią?

edit-jakie piękne nowe słowo poznałam-ALEGORIA-,trzeba go zapamiętać,wraz z tłumaczeniem z PWN
TmargoT, tak już mówiąc o tej algeorii, to mity greckie to też były pewnego rodzaju alegorie, a jednak są w naszych czasach uznane za bzdury. Podobnie jak mity sumeryjskie, na których, jak twierdzą niektórzy badacze opiera się Biblia. Wciąż nie mogę pojąć, jak jedne wierzenia ludzie są w stanie z góry skreślić jako totalną bzdurę i nieudolną próbę wyjaśnienia zjawisk zachodzących w naturze, a drugą wychwalać pod niebiosa, bo jest stuningowana - jest jeden buk, a nie wielu

Cytat:
fakty fakty fakty.!

Faktycznie zabójcze Słuchanie takich głupot to zabójstwo dla intelektu, pamiętaj.
czytałaś przypowieść o Hiobie? /tak jestem ate, ale nie skreślam z góry Pisma Św., nie uważam jakoby znajdowały się tam fakty, aczkolwiek wiele przypowieści jest godnych uwagi/ Jak nie to polecam. Chyba, że się boisz, że Biblia parzy.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 23:28   #1217
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No i to jest wlasnie bzdurne zalozenie - przeciez to dusza jest niesmiertelna, a zycie doczesne i tak sie konczy smiercia.

Cytat:
co kłóci się z tragediami 'z góry', w których giną niewinne osoby, a jedynym wytłumaczeniem jest infantylne zdanko "bóg go chciał mieć u siebie". albo inne w tym stylu.
Jw. skoro ludzie sa smiertelni, to logiczne, ze beda umierac.

Skoro chodzi o zbawienie duszy, to jakim niby cudem zycie cielesne ma byc wazne?

Skoro Bog jest wszechmogacy, a jego wyroki niezbadane, jak niby ludzkie i to jeszcze takie normy bylyby w stanie te plany objac?

Bez obrazy, ale zupelnie nielogiczne te Twoje zalozenia, wystarczy poczytac Biblie.

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Zgadzam się tutaj z Wyrakiem. Pytanie - dlaczego tyle wojen, katastrof, cierpienia na świecie, jak Bóg może na to pozwolić - podczas gdy to ludzie ludziom zgotowali ten los... Poza tym, doświadczenie cierpienia też może prowadzić do Boga.
Anusiu, skoro tak, to powiedz mi, jak zaprowadzić pokój na świecie bez postępowania wbrew wolnej woli danej człowiekowi?
I każda śmierć może czemuś służyć. Tylko, że w większości ludzie patrzą na to z perspektywy ziemskiej - na zasadzie, utrata życia największą krzywdą, jaka może spotkać człowieka.
Ciach bajera. Szkoda ze niektorzy tego nie rozumieja, bo pozniej niezle absurdy wynikaja

Stary 2009-10-22, 23:32   #1218
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Co do klęsk żywiołowych zgadzam się, to "dzieło" Boga. Ale już morderstwa, obozy koncentracyjne, wypadki i inne przypadki cierpień ludzkich są dziełem człowieka, który jak wiadomo ma wolną wolę. Inna rzecz, że Bóg nam tę wolność dał i tym samym wyraził zgodę na to, że człowiek będzie sprawiał ból drugiemu człowiekowi. Tak jak to widzę - piszę to jako osoba wierząca, oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać.

Słuchałam ostatnio bardzo mądrego kazania na temat tworzenia przez człowieka obrazu Boga na swój obraz i podobieństwo. Zainteresowanym bardzo polecam
http://www.malinka.org.pl/index.php?...pper&Itemid=86 Trzecie od góry (3. Nie czyń sobie podobizny - 2 Mz 20;4-6 - ks. Leszek Czyż : 2009-10-04 ).
Interesujący w kontekście poruszonego temu fragment od 26:10 - w skrócie - o tym, że każdy ma gotowy plan dla Boga, jaki powinien być, żeby wszystko było ok
A działania człowieka, typu intensywny rozwój technologii, powodujący zanieczyszczenia środowiska, efekt cieplarniany itp., prowadzące do kataklizmów?
Tak w ogóle to Jakoś sobie nie wyobrażam Boga, który widząc alpinistów pstryka paluszkiem i zrzuca na nich lawinę, ot tak dla zabawy. Może dlatego, że w ogóle sobie nie wyobrażam Boga, bo imho go nie ma ale to już inna kwestia.

Cytat:

zgadzam się, mimo żem ateistka
widzę, że lubisz infantylne powiedzonka, to jeszcze dorzucę 'złego diabli nie biorą' a tak w ogóle to jak pisałam wyżej, poczytaj Biblię, co nieco Ci rozjaśni pewne kwestie.
Stary 2009-10-22, 23:53   #1219
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
A działania człowieka, typu intensywny rozwój technologii, powodujący zanieczyszczenia środowiska, efekt cieplarniany itp., prowadzące do kataklizmów?
Tak w ogóle to Jakoś sobie nie wyobrażam Boga, który widząc alpinistów pstryka paluszkiem i zrzuca na nich lawinę, ot tak dla zabawy. Może dlatego, że w ogóle sobie nie wyobrażam Boga, bo imho go nie ma ale to już inna kwestia.
No właśnie, tylko prowadzące do. Chodziło mi o to, że człowiek nie ma takiej siły, żeby w jednej chwili powiedzieć: a teraz będzie tsunami / tornado / trzęsienie ziemi / wybuchnie wulkan i to się zaraz stanie A może jeszcze nie ma, a już niedługo będzie miał, kto wie.
Stary 2009-10-23, 00:01   #1220
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
Też mnie to ciekawi, kto ma monopol na stwierdzanie : to trzeba czytać dosłownie, a to jako symbol

TmargoT, tak już mówiąc o tej algeorii, to mity greckie to też były pewnego rodzaju alegorie, a jednak są w naszych czasach uznane za bzdury. Podobnie jak mity sumeryjskie, na których, jak twierdzą niektórzy badacze opiera się Biblia. Wciąż nie mogę pojąć, jak jedne wierzenia ludzie są w stanie z góry skreślić jako totalną bzdurę i nieudolną próbę wyjaśnienia zjawisk zachodzących w naturze, a drugą wychwalać pod niebiosa, bo jest stuningowana - jest jeden buk, a nie wielu

Faktycznie zabójcze Słuchanie takich głupot to zabójstwo dla intelektu, pamiętaj.
czytałaś przypowieść o Hiobie? /tak jestem ate, ale nie skreślam z góry Pisma Św., nie uważam jakoby znajdowały się tam fakty, aczkolwiek wiele przypowieści jest godnych uwagi/ Jak nie to polecam. Chyba, że się boisz, że Biblia parzy.
1 -Też mnie to ciekawi od dłuższego czasu. Noo, jeżeli chodzi o mity greckie, to może po prostu jak komuś się wreszcie udało wspiąć na Olimp, okazało się, że nic tam nie ma, żadnych bogów, uczt i w ogóle, i stwierdzili że brednie
2 - powaliło mnie to jako nieochrzczona ateistka, co z Biblią miała do czynienia, zaświadczam - nie parzy.
Ale akurat przypowieść o Hiobie zawsze wydawała mi się bezsensowna, jakieś zakłady z Szatanem, doprowadzające do cierpienia wiernego wyznawcy, mające na celu tylko udowodnienie Szatanowi, że wyznawca będzie wierzył dalej (bo Bóg przecież wiedział to z góry) - mimo wielokrotnej lektury nie dopatrzyłam się tam żadnego pozytywnego przekazu.
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 00:05   #1221
rapifen
Zakorzenienie

http://powiat-gniezno.pl/turystyka/img/TP_07.jpg
http://www.architektura.info/var/arc...llerylarge.jpg

to tak oot

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 00:13   #1222
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, tylko prowadzące do. Chodziło mi o to, że człowiek nie ma takiej siły, żeby w jednej chwili powiedzieć: a teraz będzie tsunami / tornado / trzęsienie ziemi / wybuchnie wulkan i to się zaraz stanie A może jeszcze nie ma, a już niedługo będzie miał, kto wie.
a Bóg ma i tak robi? mhm, kiedyś jak byłam mała i słyszałam jak grzmi podczas burzy, to myślałam, że p. Bóg z aniołkami gra w kręgle. Niektórzy dalej widzę wierzą w wieczną ingerencję Stwórcy hehe dawaj św Piotr kto mocniej dmuchnie .. o kurr! nie tak mocno ludziom dachy z głow zwiało hehe.
Bądźmy poważni, ok?

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
1 -Też mnie to ciekawi od dłuższego czasu. Noo, jeżeli chodzi o mity greckie, to może po prostu jak komuś się wreszcie udało wspiąć na Olimp, okazało się, że nic tam nie ma, żadnych bogów, uczt i w ogóle, i stwierdzili że brednie
2 - powaliło mnie to jako nieochrzczona ateistka, co z Biblią miała do czynienia, zaświadczam - nie parzy.
Ale akurat przypowieść o Hiobie zawsze wydawała mi się bezsensowna, jakieś zakłady z Szatanem, doprowadzające do cierpienia wiernego wyznawcy, mające na celu tylko udowodnienie Szatanowi, że wyznawca będzie wierzył dalej (bo Bóg przecież wiedział to z góry) - mimo wielokrotnej lektury nie dopatrzyłam się tam żadnego pozytywnego przekazu.
Przypowieść o Hiobie ma morał mniej więcej taki, że nie da się racjonalnie wytłumaczyć dlaczego ludzie cierpią. Nie jest to kara za grzechy, tak jak brak cierpień nie jest nagrodą za dobre uczynki. Nieznana jest przyczyna ludzkich tragedii, choć jak widać niektórzy nieźle kombinują z teoriami spiskowymi ;d i Bogiem robiącym małym ludzikom na złość. W sumie jak kto tam wierzy, żeby nie było, że się czepiam
Stary 2009-10-23, 00:18   #1223
lady karen
Zadomowienie

Cytat:
a Bóg ma i tak robi? mhm, kiedyś jak byłam mała i słyszałam jak grzmi podczas burzy, to myślałam, że p. Bóg z aniołkami gra w kręgle. Niektórzy dalej widzę wierzą w wieczną ingerencję Stwórcy hehe dawaj św Piotr kto mocniej dmuchnie .. o kurr! nie tak mocno ludziom dachy z głow zwiało hehe.
Bądźmy poważni, ok?

Przypowieść o Hiobie ma morał mniej więcej taki, że nie da się racjonalnie wytłumaczyć dlaczego ludzie cierpią. Nie jest to kara za grzechy, tak jak brak cierpień nie jest nagrodą za dobre uczynki. Nieznana jest przyczyna ludzkich tragedii, choć jak widać niektórzy nieźle kombinują z teoriami spiskowymi ;d i Bogiem robiącym małym ludzikom na złość. W sumie jak kto tam wierzy, żeby nie było, że się czepiam
A, prawda. Ateizm przesłonił mi trochę pole widzenia, jakoś zawsze wydawało mi się oczywiste, że nie cierpi się z jakiejś okazji, tylko tak po prostu. Zapomniałam, że nie wszyscy tak mają i potrzebują skądś się tego dowiedzieć
Niemniej w szkole wmawiano nam, że ta przypowieść dowodzi wielkości i mądrości Boga - nie wiem, w którym momencie, ale ogólnie szkolne interpretacje literatury wszelakiej często są tak zdumiewające, że autor dzieła pewnie by się zapłakał ze śmiechu.
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 00:25   #1224
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Bądźmy poważni, ok?
Ja wierzę, że Bóg jest wszechmogący i Mu ufam. Bądźmy poważni, ok? Żyjemy w wolnym kraju, mamy wolność wyznania i mam prawo wierzyć w co chcę. I póki nikogo nie obrażam, włączam się w dyskusję.
Stary 2009-10-23, 00:56   #1225
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Efekt cieplarniany w formie sprzedawanej przez czesc mediow to bzdura Taka dygresja

Cytat:
Jesli przyjmiesz przez chwile nastepujace zalozenia:
a) wierzysz w Boga
b) Bog jest wszechmogacy
c) jego plany/wyroki sa niezmierzalne/nie do poznania dla ludzi
To wlasnie sila rzeczy ciezko dojsc do takich wnioskow jak Anusia, nieprawdaz ?

Cytat:
widzę, że lubisz infantylne powiedzonka, to jeszcze dorzucę 'złego diabli nie biorą' a tak w ogóle to jak pisałam wyżej, poczytaj Biblię, co nieco Ci rozjaśni pewne kwestie.
Zgadzam sie, bo zalozenia wypowiedzi Anusi sa zupelnie nielogiczne.

Stary 2009-10-23, 09:41   #1226
illuvies
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lady karen Pokaż wiadomość
I jeszcze chodzi o to, że człowiek sam z siebie stwierdzić nie może, że jest bezgrzeszny. Hiob twierdził, że nic nie zrobił, ale poddaje się woli Pana - to od razu zamyka mu drogę do doskonalenia się, zamyka oczy na ewentualne uchybienia. No bo w końcu jakie mogły mu się "przydarzyć", skoro żył bez grzechu?

Rapifen, wiesz, jakie uwarunkowania historyczne "zmusiły" Kościół Katolicki do takiego strojenia się?
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 16:37   #1227
marrellic
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wierzę, że Bóg jest wszechmogący i Mu ufam. Bądźmy poważni, ok? Żyjemy w wolnym kraju, mamy wolność wyznania i mam prawo wierzyć w co chcę. I póki nikogo nie obrażam, włączam się w dyskusję.
To dobrze skoro Bóg jest wszechmogący. Skoro taki jest, to czemu nie pomoże biednym ludziom? To że człowiek dostał wolną ręke to już wiemy. Ale to na tym się kończy? Tatuś dwójkę odchował a resztę zostawił samopas?

"jeśli chcesz mieć ciało jak kocica, najpierw musisz się spocić jak świnia".
marrellic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-23, 16:46   #1228
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
To dobrze skoro Bóg jest wszechmogący. Skoro taki jest, to czemu nie pomoże biednym ludziom? To że człowiek dostał wolną ręke to już wiemy. Ale to na tym się kończy? Tatuś dwójkę odchował a resztę zostawił samopas?
pewne rzeczy potrafię zrozumieć.

ponoć bóg dal ludziom życie i wolę.to ludzie wybierają jak żyć.na koniec zostaną podsumowani za swoje grzechy.
każdy ma możliwość naprawienia szkód i nawrócenia się.

to tak,jak rodzice.dają życie,wychowują do pewnego momentu,a potem tylko mogą patrzeć co ich dziecko robi ż życiem.
Stary 2009-10-23, 16:47   #1229
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
Ale dlaczego ma pomagac:
- tak jak by to Tobie i innym ludziom pasowalo
- zeby ludziom bylo lepiej na Ziemi

Tluczemy temat juz iles postow, ale do niektorych w ogole nie dochodzi, ze ich wyobrazenie jaki Bog ma byc nie ma zadnego zwiazku z chocby wierzeniami chrzescijanskimi, ba, jest im wrecz przeciwne

Stary 2009-10-23, 16:54   #1230
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Rapifen, wiesz, jakie uwarunkowania historyczne "zmusiły" Kościół Katolicki do takiego strojenia się?
podbijam pytanie.
ja również chętnie się dowiem,dlaczego musi być taki przepych.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości