|
|
#901 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III
Gdzieś tam na jakieś fitness-stronie ostatnio przeczytałam, że ok. 10 kg składa się na: dziecko, macicę, płyn owodniowy, łożysko i piersi. Także nie ma co się martwic.
Siostry znajoma 2 tyg. temu urodziła, a już ma 8 kg mniej na wadze... |
|
|
|
#902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba też odgapię taki zakup ![]() P.S. Nie będę się opierała jak będzie chciał dać mi L4. Powiem mu wszystko to co Wam i jak tylko mi da, to biorę bez zastanowienia ![]() Zwłaszcza, że śnieg już spadł, slisko się robi... będę się bała tak codziennie do pracy jeździć, żeby gdzieś nie wyrżnąć.
|
|
#903 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkie mamusie z rana
normalnie wstaje rano a tu snieg za oknem jak tak dalej pojdzie to bede musiala butki kupic bo ja dalej w adidaskach smigam u mnie dzis zaczal sie 29 tc synek wczoraj brykal jak szalony i chyba sie zmeczyl bo dzis jeszcze spi ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- Pysiu a te pudla to faktycznie dobry pomysł, chyba niejedna go od ciebie odgapi w poniedzialek bede w Ikei wiec chyba sie skusze na nie
|
|
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dzisiaj na wizytę i muszę stanąc na wadze... Ostatnio 3 tyg temu było 7 na plusie... prawie... to tearz spodziewam się 10 chyba, ze jest gorzej niż myślałam
Ale tym razem usg będzie chociaż a nie jak ostatnio:P prądu brakło hehehe
|
|
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
heloł dziewczynki
widzę, że wczoraj dyskutowałyście o monitorze oddechu-też myślałam o tym zakupie, najlepiej w komplecie z nianią...chociaż ostatnio troszku mi się pozmieniało, bo cały czas mówiłam, że dzidzia od 1 dnia będzie w drugim pokoju, ale ostatnio tak sobie zaczęłam o tym myśleć, że to jednak nie za dobry pomysł i zmieniłam zdanie, że będzie z nami do miesiąca w jednym pokoju. A te problemy z oddychaniem, chyba najczęściej występują u noworodków co?bo jakoś nie wydaję mi się, żeby dzidzia taka np. 4 miesięczna miała jeszcze problem z oddychaniem-tak myślę na chłopski rozum-poza tym widzę na allegro, że dużo osób jak sprzedaje monitory to pisze, że używane miesiąc/dwa miesiące no to może rzeczywiście później już ten monitor nie jest tak niezbędny.Dzisiaj robię listę rzeczy, które nam jeszcze brakuje-aż w nocy mi się to śniło, jak zapisuje różne rzeczy na kartce, heh.Trochę tego zejdzie.Ciekawa jestem czy te pieluchy tetrowe z realu są dobrej jakości-bo z tego co kojarzę, to chyba są dwie wielkości pieluch i różne grubości, uzależnione od firmy. Jak będą za cienkie to zaraz się dziury porobią:/ chociaż w sumie cena taka jak na allegro, a w sklepie chyba są za 1,60 czy coś takiego...nie wiem czy rajtki kupować od razu..nie widzi mi się noworodka od razu tak ubierać, bo rajtki się niewygodnie ubiera:/ może któraś z was ma taką listę zakupów?bo ja swoją dopiero będę tworzyć, jak napiszę to mogę się podzielić może akurat któraś z was sobie o czymś przypomni ![]() no a my dzisiaj zaczynamy 29 tc...ale jajaaaaaa....
|
#906 |
|
Zakorzenienie
|
Patinka też mam problem z tym monitorem oddechu czy brać go czy nie... Głównie chodzi mi o cenę, ze niestety wielu rzeczy brakuje a to duży wydatek.. ale jakbym miała kase to bym się nie wachała- dla spokoju wewnetrznego chociażby.
Ja za 2 dni zacznę 30ty Nie wiem kiedy to zleciało
|
|
|
|
#907 |
|
Raczkowanie
|
Ten pomysł z pudełkami bardzo fajny. Ja mam takie plastikowe pudełka na zabawki, to się dobrze sprawdzają.
Pysiamn fajna stronka. Siedzę w pracy, ale jakoś dziś mi się nic nie chce. Na dworzu już mróz. Nie chce się wstawać rano, a tu jeszcze synka ubrać, zawieźć do nianii i potem do pracy. Wracam do domu to już ciemno. Wczoraj u nas tak wiało, że przez 2 godziny prądu nie było, ciemności, jedynie blask świec, jak przy romantycznej kolacji... tylko synkowi ciężko było zrozumieć, że telewizor nie działa. Teraz upodobał sobie jedną książeczkę "Stefek Burczymucha" i daje tacie do czytania i potrafi tak jej słuchać nawet pół godziny, jak mu czyta. Ja bym z chęcią poszła na L4, ale niestety mam teraz taką niewiadomą sytuację w pracy, że do połowy stycznia muszę być. Przy pierwszym dziecku nie miałam monitora oddechu, ale czasami miałam takie dziwne uczucia, szczególnie jak się naczytałam o śmierci łóżeczkowej i co chwila wstawałam patrzeć czy oddycha. |
|
|
|
#908 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIe przestawaj Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() _________________________ ______________ Tyle miałam do nadrabiania... macie rozpęd dziewczyny ![]() Ja wczoraj byłam na szkole rodzenia, ćwiczenia były super, kolejne ćwiczenie oddechowe doszło, a potem zaczeły się zajęcia teoretyczne. Najpierw przyszła babka z jakiejś hurtowni i gadała o różnych rzeczach z wyprawki - dobrze, że nic nie reklamowała bo bym się wkurzyła. Ale na szczęście to trwało chyba z 15 minut a potem juz mieliśmy swoje zajęcia o porodzie. O ile dla mnie to było ok, to mój mąż się przejął hehehe, fajny jest ![]() Mój mąż wczoraj wpadł na genialny pomysł poświecenia w mój brzuch latarką... no ok, też czytałam że ludzie tak robią, ale Mała była chyba jakoś odwrócona bo nie reagowała na to Dopiero pod koniec tak przywaliła, że gołym okiem było widać jak brzuch podskoczył aż się mój mąż przestraszył czy to mnie nie bolało ![]() A dzisiejszą noc miałam fatalną... Nie wiem co się stało temu mojemu chłopu że nagle zaczął chrapać!!!! Ale to tak porządnie, jak stary chłop!!! A wcześniej nie chrapał... Dobrze, że znalazłam zatyczki do uszu to jakoś udało mi się zasnąć, ale i tak jakoś źle mi się spało i dziś czuję się cała połamana... Może to dodatkowo po wczorajszych ćwiczeniach? Wczoraj czułam się super, ale dziś? Masakra...
|
|
|
#909 |
|
Zadomowienie
|
pysia - ale przypadek, wczoraj koleżanka polecała mi mamazone, ale w końcu zapomiałam wejść na tą stronę
olivia - i oby już tak zostało z tymi pleckami ![]() Ja mam termin na 10-11 stycznia, ale tż ciągle mówi, że pewnie na święta lub sylwestra wylądujemy w szpitalu, masz też jeszcze drugą opcję, że synuś urodzi się na dzień babci lub dziadka ![]() azzis - jak pamiętam to my mamy taki sam termin wizyty czyli 12. Też planowałam poprosić o zwolnienie, chociaz koleżanka z kadr doradziła mi abym poprosiła panie w płacach o policzenie czy bardziej mi się opłaca iść na zwolnienie w listopadzie czy w grudniu (liczy sie śerdnia z ostatnich 12 miesięcy). No i teraz się zastanawiam ![]() zebra - trzymamy kciukasy za wizytę Ostatnio teściowa zaczęła dzwonić po szpitalach w W-wie i do szpitala w Pruszkowie i z jej wywiadu wyszło, że najlepiej byłoby rodzić na Inflanckiej, bo z tamtąd prawie nigdy nie odsyłają. Ale co gorsze, teraz chyba do żadnego szpitala nie wpuszczają na oddział dzieci do lat 8 ze względu na sezon chorobowy |
|
|
|
#910 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wyczytałam ze jest cos takiego jak rozejscie spojenia łonowego. Moze wystepowac juz od 12tc po ciąży ustepuje. Spowodowane jest lekkim rozstepowaniem sie stawów miednicy pod wpływem hormonów. Z tego powodu mogą tez bolec plecy na dole. U mnie to chyba wystepuje. Cytat:
Coś pod łóżkiem do przechowywania przydałoby się, ale może rzeczywiście tak jak pisały już tu dziewczyny lepsze bedą jakies inne pojemniki. Cytat:
Cytat:
Ja właśnie ostatnio zrezygnowałam z tego badania. Gin pytał się czy chce się umówić, ale stwierdziłam że jeżeli on specjalnie nie nie namawia i nie wniesie to badanie więcej informacji o zdrowiu dzidizusia to sobie odpuszczę. Co do wagi to nie masz się czym przejmować. Ja mam termin 2 miesiące później i już mam 10 kg na plusie ![]() Cytat:
mi za to ostatnio wyszły za mało słodkie. Wydawało mi sie ze za duzo cukru w przepisie i dałam mniej ![]() ....ale człowiek uczy się na błędach ![]() ----------------------------------------- U mnie dzieciaczek urządza sobie balety w brzuszku. Od wczoraj cały czas fika, ale tak fajnie. Można poczuć trzymajac dłoń na brzuszku jak ruch przesuwa się z jednej strony na drugą. Takie to niesamowite do uwierzenia że taki już duży jest
|
|
#911 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam z rana
![]() U mnie za oknem biało, jest strasznie zimno a ja na dodatek jestem podziębiona Co do tego monitorka, to dla mnie zakup priorytetowy, "szaleństwem" czy zbędnym wydatkiem mogą być wszystkie inne rzeczy baldachimy, masa ubranek, maty edukcyjne itp. , jeśli ktoś miałby ograniczony budżet. Sama byłam swiadkiem włączonego alarmu i sinego dziecka i uwierzcie mi to było straszne. Zgadazam sie z Kancią, że nie jestem w stanie wyłapać każdego oddechu dziecka w nocy, jakbym się nie starała A co wózka są monitory montowane do pieluszki, i działają nawet w wózku. Pysiamn pozwoliłam sobie zobaczyć cała galerie, zdjęcia słodkie
|
|
|
|
#912 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki, przez tą pogodę to nic się nie chce człowiekowi. Pasowałoby dom jako tako ogarnąć, a ja leżę...
Też myślę nad łóżeczkiem i chyba jednak się zdecyduje na takie najprostsze, bo za każde udziwnienie, wyżłobienie itp. widzę że są dodatkowe koszty, a chciałabym się w 300 zł z materacem zmieścić. Monitora oddechu na początku nie planowałam, ale jak powiedziałam Tżtowi że coś takiego jest to powiedział żeby kupić, więc chyba w komplecie z nianą elektroniczną kupimy. Bo nianię el. to muszę mieć ze względu na duży dwupiętrowy dom. Ja nie mam śpiworka tylko kołderką zamierzam przykrywać. Najwyżej dokupię jakby się nie sprawdzała. Co do listy zakupów to mam zamiar dzisiaj właśnie zamówić takie duperele - akcesoria. A zostało mi jeszcze: -termometr do wody -ceratki na łóżeczko -rożek -10 szt. tetrowych pieluch -myjka do kąpania -szczoteczka do włosów -nożyczki -paklanki -frida -poduszka do karmienia -butelki -smoczek -osłonki silkonowe na sutki -majtki jednorazowe -wkładki laktacyjne -podkłady poporodowe -podkładki na łóżko do szpitala -mleczko do ciała -krem do buzi -chusteczki nawilżające a z droższych rzeczy to: -łóżeczko i materac -śpiworek do wózka -wanienka + stelaż -termometr -laktator -elektroniczna niania+monitor oddechu -karuzela na łóżeczko No i w aptece spirytus i gaziki do pępka. HMM, trochę tego jest... |
|
|
|
#913 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba będą go drażniły, co?Cytat:
Cytat:
i dlatego tak Cię kopnęła![]() Cytat:
1. proszę, aby przekręcił się na bok 2. mlaszczę/ mlaskam (nie wiem która forma poprawna )3. zatykam na chwilę mu nos ********** Dziewczyny mam pytanko zupełnie z innej beczki: czy widziałyście może gdzieś np. w Ikei lub innych wspaniałych sklepach pościel w.... traktory? Mój chrześniak jest ich fanatykiem i chciałam mu kupic na gwiazdkę. W necie szukałam, ale ceny są poprostu
|
||||
|
|
|
#914 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#915 |
|
Zadomowienie
|
W DDTVN jest teraz o wózkach
http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008050301801830.png http://www.suwaczek.pl/cache/2f1fe0a70f.png Mareczek 24 II 2010r Karolinka 23 VIII 2012 Edytowane przez gooha3 Czas edycji: 2009-11-04 o 10:15 |
|
|
|
#916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba się nie podusi, co?
|
|
|
#917 |
|
Zadomowienie
|
Wlasnie ogladalam DDTVN o wozkach i byl facet ktory powiedzial ze podczas robienia testow na wozkach okazalo sie ze we wszystkich wozkach sa czesci z substancjami rakotworczymi. Ze sa one na szelkach na raczkach ktore dzieci do buzi biora, etc. I ze kupujac wozek nie jestesmy w stanie sie dowiedziec i sprawdzic z czego jest nasz wozek....
|
|
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
Patka mój na szczęście nie chrapie, bo ja taka czuła na to ejstem, ze nie zasnęłabym!!! Mojej ammay chłop chrapie tak, zę nad mozrem jak u nich byliśmy chodziłam dzień w dzień niewyspana
Miałam ochote go poduszką przydusić albo paralizator sobie sprawić i go nim przy chrapaniu dźgać |
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
cześć mamuśki, jeszcze Was nie czytałam ale właśnie ogladałam DD TVN i było o testach wózków, wzięłam udział w konkursie ale chyba byłam za późno
![]() idę Was czytać
|
#920 |
|
Zadomowienie
|
hej kochane , byłam na badaniu , glukoza ochyda nie mogłam tego wypić ( nawet cytryna nie pomogła
) a teraz cały czas mi sie odbija , więc popijam melise chyba do końca dnia nie sięgnę po słodkie ![]() dziś na obiadek piersi z kurczaka z pieca od rana się marynują mam pytanie : do szkoły rodzenia to trzeba się ubrać na sportowo prawda????? dziś mam pierwsze zajęcia , mąż dziś nawet chwili nie ma czasu , więc chyba sama pójdę a przychodzą do SR pary , czy też same kobiety ???? bo jak tak sama przyjde to chyba głupio będzie ![]() Pysia zaraz stronkę obadam
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 Edytowane przez ula 87 Czas edycji: 2009-11-04 o 10:37 |
|
|
|
#921 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
hehehe, może to ostatnie chwile kiedy można coś słodkiego zjeść ![]() Jak masz ćwiczenia ruchowe na SR to ubierz spodnie dresową i wygodną koszulkę. My ćwiczymy w skarpetkach. A ogólnie to przychodzą i same kobiety i pary, ale nikt na nikogo krzywo nie patrzy
|
|
|
#922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#923 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale najlepiej na sportowo , bo jeszcze wyjde za lalunie ![]() mój mąż często chrapie , jest już nauczony że mówię mu "kochanie chrapiesz" ( nie mam pojęcia jak to słyszy) natychmiast zmienia pozycję spania ![]() najgorzej jest jak jest po imprezie i paru głębszych , wtedy pomaga tylko zmiana łóżka
" Tylko niekiedy szczęście bywa darem , najczęściej trzeba o nie walczyć " P.Coelho http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png Zębole ![]() http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725 |
|
|
|
|
#924 |
|
Zakorzenienie
|
ja już tak na szybko coś takiego skrobnęłam:
Kocyk Ceratka na materac/do wózka (ile sztuk?) Pozytywka Komplet pościeli na zmianę Przybornik na łóżeczko Przewijak na komodę/łóżeczko Nożyczki Szczoteczka do włosów Śliniaki - 2-3 wystarczy przy karmieniu piersią? Pieluchy tetrowe -wezmę max 20 sztuk Paczka pieluch na początek Smoczek 0-3 Niania elektroniczna Laktator TT Prześcieradło na zmianę 60x120 (wystarczą jak będę mieć 2 na początku?) Pokrowiec na przewijak 2x koszula nocna do szpitala Majtki jednorazowe (nie wiem ile tego - czy podpaski lepsze?) Podkłady poporodowe - to taka cerata na łóżko? Zapinka do smoczka Myjka do kąpania Chusteczki nawilżające Krem do buzi Spirytus + gaziki Karuzela na łóżeczko Coś do mycia ciała dziecka Kosz Sangenic Tommy Tippe Stelaż do wanienki (właśnie nie wiem co zrobić, bo mam wanienkę PRIMA BABY taka kwadratowa lekko ze żłobieniami w środku, żeby dziecko położyć - po chrześnicy i teraz nie wiem czy da się do niej jakiś stelaż kupić czy coś, bo siostra wkładała wanienkę do wanny i schylała się cały czas-ja bym chciała coś, żeby ta wanienka była wyżej-tym bardziej, że jak tu noworodka kąpać z grzbietem schylonym:/ )
|
#925 | |
|
Zakorzenienie
|
I wtedy spokojne nocki murowane
![]() Cytat:
![]() Mój wcześniej też słyszał jak do niego mówiłam a teraz ogłuchł...
|
|
|
#926 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas do SR jeśli chce się poród rodzinny panowie mają obowiązek chodzić. Choć jak mi zamkną szpital to pewnie nici bedą ze SR i wogóle z porodu w tym szpitalu Jeszcze mają chyba pół miesiąca na podjęcie decyzji czy zamykają szpital na 3 miesiące ------------------------------------------ Właśnie przeczytałam ten artykuł Chylińskiej "Macierzyństwo to ściema" Jakoś jestem dziwnie do niego nastawiona. Z jednej strony, bronie się jak mogę i nie dopuszczam do siebie myśli że początki mamy takie są. Z drugiej jestem prawie pewna, że kryzys taki nastąpi i też bedę miałą dość wszystkiego. Echh..... takie to życie....... w piosence Kombi "pokolenie" jest taki tekst "..... Dziecka płacz przez sen Gorzki smak jej łez I ta myśl by to godnie przeżyć ..." ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
![]() U mnie tylko chrapie po paru głębszych i to do tego przez całą noc gada przez sen w taki sposób że można z nim porozmawiać, a on nie jest świadomy
|
|
#927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mój tż też czasami chrapie, ale często też zgrzyta zębami więc już mu nie wkładam tylko go budze i mówie że chrapie albo zgrzyta i wtedy przestaje ![]() ********************** co do monitora oddechu to też się nad nim zastanawiam, ja czytałam że najczęściej śmierć łóżeczkowa zdaża się u wcześniaków i częściej u chłopców niż u dziewczynek. ****************** pysiamn co Ty dzisiaj robiłaś w moim śnie?? kto Cię tam wpuścił?? ![]() śniło mi się że ja byłam u Ciebie, ale Ty mieszkałaś w rzeszowie i u Ciebie po mieszkaniu biegał Twój Kubuś i śliczna dziewczynka, miała może ze dwa latka i ciemne włosy do pasa ![]() ********************* ja już dzisiaj obleciałam Real, kupiłam dwie paki tych pieluch, nie znam się na pieluchach ale na oko są fajne, nie są za cieńkie, 100% naturalnej bawełny i rozmiar 70x80, kupiłam też smoka z Aventu za 10.99 czyli taniej niż na allegro
|
|
|
|
|
#928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chyba nie będę przeliczała kiedy mi się bradziej opłaci iść na zwolnienie, bo nie czuję się za dobrze i nie chciałabym sobie potem pluć w brodę jakby coś było nie tak. Ty też jak się nie za dobrze czujesz, to idź i się nie zastanawiaj kiedy bardziej się opłaci
|
|
#929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój tata jak wypił to też zgrzytał zębami... Masakra to była...
|
|
|
#930 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
gooha3 to fajnie że mówi że przez sen to przynajmniej nic przed Tobą nie ukryje ![]() kiedyś spał u nas kuzyn i tak strasznie głośno przeklinał przez sen i groził swojemu szefowi |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

Ale tym razem usg będzie chociaż a nie jak ostatnio:P prądu brakło hehehe
Nie wiem kiedy to zleciało

Bo w sumie mi mama powiedziała, że może uszyć do łóżeczka... tylko taką ciepłą z owczej wełny i nie wiem czy będzie odpowiednia (czyt. nie za ciężka).
no ok, też czytałam że ludzie tak robią, ale Mała była chyba jakoś odwrócona bo nie reagowała na to 

jak nie usnę

)