Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-04, 08:56   #901
Agape007
Zadomowienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2010 cz.III

Gdzieś tam na jakieś fitness-stronie ostatnio przeczytałam, że ok. 10 kg składa się na: dziecko, macicę, płyn owodniowy, łożysko i piersi. Także nie ma co się martwic.
Siostry znajoma 2 tyg. temu urodziła, a już ma 8 kg mniej na wadze...

58 57,5 57 56,5 56 55,5 55!!
Agape007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 08:56   #902
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
Azzis na to L4 to naprawdę byś poszła... to twoja decyzja...ale zwłaszcza że nei najlepiej się czujesz...
powodzenia u dentysty

Owszem są minusy z szufladą, ale co do betów...to fajny sposób...
My mamy po chrzesnaiku takie zwykłe łożeczko z Drewexu...
A że mamy małe mieszkanko i był problem gdzie trzymac zapasy pieluch, podkłady, zapasy husteczek itp...
To kupilismy dwa duże pudła z IKEA...świetnie się sprawdzają do dziś są troszkę wezsze więc spokojne stope mozna pod łóżeczko wlozyc i nic nie przeszkadza i pełną rolę takiej szuflady... polecam poszukam fotki to Wam wstawię

Na kubusia stronie w 9 miesiącu na jednych z ostatnich fotek (4ta od końca) widac pudła pod łóżeczkiem ...mamy już je dwa lata
http://www.burningnenuphar.com/kubus...9_miesiac.html
Fajny pomysł z tymi pudłami
Chyba też odgapię taki zakup

P.S. Nie będę się opierała jak będzie chciał dać mi L4. Powiem mu wszystko to co Wam i jak tylko mi da, to biorę bez zastanowienia
Zwłaszcza, że śnieg już spadł, slisko się robi... będę się bała tak codziennie do pracy jeździć, żeby gdzieś nie wyrżnąć.

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:33   #903
gosbaj
Zadomowienie

Witam wszystkie mamusie z rana normalnie wstaje rano a tu snieg za oknem jak tak dalej pojdzie to bede musiala butki kupic bo ja dalej w adidaskach smigam u mnie dzis zaczal sie 29 tc synek wczoraj brykal jak szalony i chyba sie zmeczyl bo dzis jeszcze spi

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ----------

Pysiu a te pudla to faktycznie dobry pomysł, chyba niejedna go od ciebie odgapi w poniedzialek bede w Ikei wiec chyba sie skusze na nie
gosbaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:36   #904
zebra666
Zakorzenienie

A ja dzisiaj na wizytę i muszę stanąc na wadze... Ostatnio 3 tyg temu było 7 na plusie... prawie... to tearz spodziewam się 10 chyba, ze jest gorzej niż myślałam Ale tym razem usg będzie chociaż a nie jak ostatnio:P prądu brakło hehehe

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:37   #905
patinka_
Zakorzenienie

heloł dziewczynki widzę, że wczoraj dyskutowałyście o monitorze oddechu-też myślałam o tym zakupie, najlepiej w komplecie z nianią...chociaż ostatnio troszku mi się pozmieniało, bo cały czas mówiłam, że dzidzia od 1 dnia będzie w drugim pokoju, ale ostatnio tak sobie zaczęłam o tym myśleć, że to jednak nie za dobry pomysł i zmieniłam zdanie, że będzie z nami do miesiąca w jednym pokoju. A te problemy z oddychaniem, chyba najczęściej występują u noworodków co?bo jakoś nie wydaję mi się, żeby dzidzia taka np. 4 miesięczna miała jeszcze problem z oddychaniem-tak myślę na chłopski rozum-poza tym widzę na allegro, że dużo osób jak sprzedaje monitory to pisze, że używane miesiąc/dwa miesiące no to może rzeczywiście później już ten monitor nie jest tak niezbędny.
Dzisiaj robię listę rzeczy, które nam jeszcze brakuje-aż w nocy mi się to śniło, jak zapisuje różne rzeczy na kartce, heh.Trochę tego zejdzie.Ciekawa jestem czy te pieluchy tetrowe z realu są dobrej jakości-bo z tego co kojarzę, to chyba są dwie wielkości pieluch i różne grubości, uzależnione od firmy. Jak będą za cienkie to zaraz się dziury porobią:/ chociaż w sumie cena taka jak na allegro, a w sklepie chyba są za 1,60 czy coś takiego...nie wiem czy rajtki kupować od razu..nie widzi mi się noworodka od razu tak ubierać, bo rajtki się niewygodnie ubiera:/ może któraś z was ma taką listę zakupów?bo ja swoją dopiero będę tworzyć, jak napiszę to mogę się podzielić może akurat któraś z was sobie o czymś przypomni

no a my dzisiaj zaczynamy 29 tc...ale jajaaaaaa....
Stary 2009-11-04, 09:41   #906
zebra666
Zakorzenienie

Patinka też mam problem z tym monitorem oddechu czy brać go czy nie... Głównie chodzi mi o cenę, ze niestety wielu rzeczy brakuje a to duży wydatek.. ale jakbym miała kase to bym się nie wachała- dla spokoju wewnetrznego chociażby.
Ja za 2 dni zacznę 30ty Nie wiem kiedy to zleciało

Stary 2009-11-04, 09:46   #907
kesita
Raczkowanie

Ten pomysł z pudełkami bardzo fajny. Ja mam takie plastikowe pudełka na zabawki, to się dobrze sprawdzają.

Pysiamn fajna stronka.

Siedzę w pracy, ale jakoś dziś mi się nic nie chce. Na dworzu już mróz. Nie chce się wstawać rano, a tu jeszcze synka ubrać, zawieźć do nianii i potem do pracy. Wracam do domu to już ciemno.
Wczoraj u nas tak wiało, że przez 2 godziny prądu nie było, ciemności, jedynie blask świec, jak przy romantycznej kolacji... tylko synkowi ciężko było zrozumieć, że telewizor nie działa. Teraz upodobał sobie jedną książeczkę "Stefek Burczymucha" i daje tacie do czytania i potrafi tak jej słuchać nawet pół godziny, jak mu czyta.

Ja bym z chęcią poszła na L4, ale niestety mam teraz taką niewiadomą sytuację w pracy, że do połowy stycznia muszę być.

Przy pierwszym dziecku nie miałam monitora oddechu, ale czasami miałam takie dziwne uczucia, szczególnie jak się naczytałam o śmierci łóżeczkowej i co chwila wstawałam patrzeć czy oddycha.
kesita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:53   #908
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez Agape007 Pokaż wiadomość
Ja nie wiem, ale ludzie "starszej daty" to chyba mają jeszcze w pamięci czasy, w których ciężko było wszystko dostac i teraz zbierają wszystko, co może się jeszcze przydac....

Ja z kolei czekam na chwilę, aż otrzymam w spadku kaftaniki i sukienki po moim mężu i jego siostrze - oczywiście od tesciowej (i tu dla śmiechu napisze, że tamte wnuczki nosiły te ciuszki... ).
Ale chyba przestanę już opisywac teściową, bo to nie o niej przeciez jest wątek....
Nie, nie NIe przestawaj

Cytat:
Napisane przez azzis Pokaż wiadomość
Pytanie: czy kupujecie pościel do wózka i do łóżeczka? Bo w sumie mi mama powiedziała, że może uszyć do łóżeczka... tylko taką ciepłą z owczej wełny i nie wiem czy będzie odpowiednia (czyt. nie za ciężka).
Ja pościeli nie kupuję ani do łóżeczka ani do wózka - tylko prześcieradełka. Co do pościeli z owczej wełny to kiedyś czytałam że dla małego dziecka nie można takiej używać.

Cytat:
Dziewczyny czy też tak macie, jak nawet spokojnie idziecie to kłuje was centralnie w wiadomym miejscu?? Mam schize, że to jakiś objaw skracania się szyjki albo rozwarcia może byc (choc wiem, że raczej trudno o "namacalny" dowód skracania się szyjki).
Jak spokojnie idę to nie, ale czasami po jakimś wysiłku, chociaz teraz już nie, wcześniej tak miałam, ale z szyjką mam wszystko ok.

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Pewnie, że nie ma się co dać zwariować...
Ostatnio z mamą rozmawiałam... Pytam się jej, co jadła na wigilię, bo mnie urodziła 17 grudnia i karmiła piersią... To na mnie popatrzyła jak na jakiegoś ufoka... Nie wiedziała o co mi chodzi... To jej mówię, że na wigilię to podają same niedozwolone podczas karmienia piersią potrawy... A ona mi na to, że jadła normalnie wszystko i nie miała ze mną żadnych problemów...
Dużo moich koleżanek je wszystko to, co wcześniej i dzieci nie mają żadnych dolegliwości...

Cytat:
Napisane przez fleurdelacour Pokaż wiadomość
w kwestii przykrywania. wyszkolona przez angielskie polozne, zamierzam przykrywac dziecko kilkoma warstwami przescieradel lub kocykow, bo tak latwiej regulowac temperature - zabierasz jedna warstwe lub dodajesz w zaleznosci od tego jak dzidzia sie czuje.
.
Dzizys jak mnie te prześcieradła do przykrywania denerwują... Jak byliśmy w Tunezji to w każdym hotelu tak było, normalnie masakra... Denerwowało mnie to strasznie...

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Dopiero wróciliśmy od lekarza
Zapisani byliśmy na 19 a weszliśmy dopiero o 20:30
Wszystko ok-dzidek zdrowy, waży już ok 2kg( ponad 4kg mamy zagwarantowane) i wszystkie znaki na niebie wskazują na 26.12 ale lekarz powiedział, że synek sam zdecyduje, kiedy będzie chciał nas poznać, a i ułożony jest już główką w dół. Jakby znowu mnie bóle łapały i maiłabym skurcze to jechać do szpitala, a na razie dalej brać prochy, bo szyjka miękka i się nie przemęczać itp
W tym miesiącu przytyłam 4kg czyli łącznie już 7kg KONIEC ZE SŁODYCZAMI
A i kolejny nie wypał to usg 3/4d- nie wiem co nas podkusiło, ze względu na poślizg usg trwało 10min- a my nic nie zobaczyliśmy buźkę widać i to troszkę z profilu, bo mały przyłożył pyszczek do łożyska. Płytka jest do a 200zł poszło.....
Pocieszające jest to,że jeszcze raz lekarz przebadał synka i jest wsio ok
To nawet jak nie widać dobrze na usg 3d to i tak was kasują? U nas jak nie widać to nie. Ale dobrze, że maluszek zdrowy i duzy

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj na wizytę i muszę stanąc na wadze... Ostatnio 3 tyg temu było 7 na plusie... prawie... to tearz spodziewam się 10 chyba, ze jest gorzej niż myślałam Ale tym razem usg będzie chociaż a nie jak ostatnio:P prądu brakło hehehe
Ja ostatnio juz miałam 9 kg... teraz myślę, że conajmniej 3 kg przybyły... ojej...

_________________________ ______________

Tyle miałam do nadrabiania... macie rozpęd dziewczyny

Ja wczoraj byłam na szkole rodzenia, ćwiczenia były super, kolejne ćwiczenie oddechowe doszło, a potem zaczeły się zajęcia teoretyczne. Najpierw przyszła babka z jakiejś hurtowni i gadała o różnych rzeczach z wyprawki - dobrze, że nic nie reklamowała bo bym się wkurzyła. Ale na szczęście to trwało chyba z 15 minut a potem juz mieliśmy swoje zajęcia o porodzie. O ile dla mnie to było ok, to mój mąż się przejął hehehe, fajny jest

Mój mąż wczoraj wpadł na genialny pomysł poświecenia w mój brzuch latarką... no ok, też czytałam że ludzie tak robią, ale Mała była chyba jakoś odwrócona bo nie reagowała na to Dopiero pod koniec tak przywaliła, że gołym okiem było widać jak brzuch podskoczył aż się mój mąż przestraszył czy to mnie nie bolało

A dzisiejszą noc miałam fatalną... Nie wiem co się stało temu mojemu chłopu że nagle zaczął chrapać!!!! Ale to tak porządnie, jak stary chłop!!! A wcześniej nie chrapał... Dobrze, że znalazłam zatyczki do uszu to jakoś udało mi się zasnąć, ale i tak jakoś źle mi się spało i dziś czuję się cała połamana... Może to dodatkowo po wczorajszych ćwiczeniach? Wczoraj czułam się super, ale dziś? Masakra...

Dominiś - 20.05.2012
PatkaM84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 09:55   #909
addicted to wizaz
Zadomowienie

pysia - ale przypadek, wczoraj koleżanka polecała mi mamazone, ale w końcu zapomiałam wejść na tą stronę
olivia - i oby już tak zostało z tymi pleckami
Cytat:
Napisane przez oliviaoO Pokaż wiadomość
ja będę grudniowa jeśli przepowiednie z usg się sprawdzą zobaczymy
Ja mam termin na 10-11 stycznia, ale tż ciągle mówi, że pewnie na święta lub sylwestra wylądujemy w szpitalu, masz też jeszcze drugą opcję, że synuś urodzi się na dzień babci lub dziadka
azzis - jak pamiętam to my mamy taki sam termin wizyty czyli 12. Też planowałam poprosić o zwolnienie, chociaz koleżanka z kadr doradziła mi abym poprosiła panie w płacach o policzenie czy bardziej mi się opłaca iść na zwolnienie w listopadzie czy w grudniu (liczy sie śerdnia z ostatnich 12 miesięcy). No i teraz się zastanawiam

zebra - trzymamy kciukasy za wizytę

Ostatnio teściowa zaczęła dzwonić po szpitalach w W-wie i do szpitala w Pruszkowie i z jej wywiadu wyszło, że najlepiej byłoby rodzić na Inflanckiej, bo z tamtąd prawie nigdy nie odsyłają.
Ale co gorsze, teraz chyba do żadnego szpitala nie wpuszczają na oddział dzieci do lat 8 ze względu na sezon chorobowy
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:03   #910
gooha3
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny czy też tak macie, jak nawet spokojnie idziecie to kłuje was centralnie w wiadomym miejscu?? Mam schize, że to jakiś objaw skracania się szyjki albo rozwarcia może byc (choc wiem, że raczej trudno o "namacalny" dowód skracania się szyjki).
Mnie tez czasami cos tak kuje, ale bardziej w kości łonowej.
Wyczytałam ze jest cos takiego jak rozejscie spojenia łonowego. Moze wystepowac juz od 12tc po ciąży ustepuje. Spowodowane jest lekkim rozstepowaniem sie stawów miednicy pod wpływem hormonów.
Z tego powodu mogą tez bolec plecy na dole.

U mnie to chyba wystepuje.

Cytat:
Napisane przez filka2 Pokaż wiadomość
ula zaczęło sie wczoraj od bólu...xxxx i uczucie ciągnięcia do dołu a potem zaczął boleć brzuch tzn na początku sie spinał i był bardzo twardy,bolał mnie najbardziej u góry i boki,po dłuzszym czasie był już taki dziwny jakby obce ciało dla mnie taka obolała byłam.nadal jest twardy ale juz lepiej,mam brac duzo magnezu3xpo 2 laktomag i leniuchowaci za 10tyg samo przejdzie
zajadam mandaryneczki i tak pachnie....

szukam czegos na all dla niuni ale jakos nastroju nie mam zeby zdecydowac sie na jakis zakup,pewnie wznowimy zakupy dla malej od grudnia bo za tydz odbieramy klucze wiec bedą zakupy do mieszkania,w miedzyczasie zamówimy meble i łózeczko
takie łóżeczko chcemy zamówić(chyba wam sie nie chwaliłam?)
http://www.bajanex.pl/index.php?p=oferta1_09&l=pl
tylko jeszcze nie wiemy czy z szuflada czy bez-kolor sosna
ładniutkie łóżeczko. A jaka jest jego cena??

Coś pod łóżkiem do przechowywania przydałoby się, ale może rzeczywiście tak jak pisały już tu dziewczyny lepsze bedą jakies inne pojemniki.

Cytat:
Hahaha... Ja mam z DrOetkera. To są suche po 7 g pakowane i jest napisane, że odpowiadają 25 g świeżych i jak do tej pory tak stosowałam i było ok... Będę misiała sobie poprzeliczać proporcje...
Tez niedawno robiłam podobne rogaliki u mnie było w przepisie 2 opakowania drożdży suchych ( ja dałam 50g świeżych)

Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Dopiero wróciliśmy od lekarza
Zapisani byliśmy na 19 a weszliśmy dopiero o 20:30
Wszystko ok-dzidek zdrowy, waży już ok 2kg( ponad 4kg mamy zagwarantowane) i wszystkie znaki na niebie wskazują na 26.12 ale lekarz powiedział, że synek sam zdecyduje, kiedy będzie chciał nas poznać, a i ułożony jest już główką w dół. Jakby znowu mnie bóle łapały i maiłabym skurcze to jechać do szpitala, a na razie dalej brać prochy, bo szyjka miękka i się nie przemęczać itp
W tym miesiącu przytyłam 4kg czyli łącznie już 7kg KONIEC ZE SŁODYCZAMI
A i kolejny nie wypał to usg 3/4d- nie wiem co nas podkusiło, ze względu na poślizg usg trwało 10min- a my nic nie zobaczyliśmy buźkę widać i to troszkę z profilu, bo mały przyłożył pyszczek do łożyska. Płytka jest do a 200zł poszło.....
Pocieszające jest to,że jeszcze raz lekarz przebadał synka i jest wsio ok
----------------
Jestem zmęczona ale może uda mi się nadrobić te 5 stron jak nie usnę a raniutko znowu do szkoły
Super że z dzidziusiem wszytsko dobrze. Szkoda tylko że z tym usg 4D nie wyszło.
Ja właśnie ostatnio zrezygnowałam z tego badania. Gin pytał się czy chce się umówić, ale stwierdziłam że jeżeli on specjalnie nie nie namawia i nie wniesie to badanie więcej informacji o zdrowiu dzidizusia to sobie odpuszczę.
Co do wagi to nie masz się czym przejmować. Ja mam termin 2 miesiące później i już mam 10 kg na plusie

Cytat:
majkela12 dobrze, że wszystko jest ok Moje "maleństwo" też już ma ponad 2 kg i to czuć...

Rogaliki wyszły prawie dobre... Tzn. dobre, ale makabrycznie wręcz słodkie...
Ciekawa byłam jak Ci wyszły.
mi za to ostatnio wyszły za mało słodkie. Wydawało mi sie ze za duzo cukru w przepisie i dałam mniej

....ale człowiek uczy się na błędach

-----------------------------------------
U mnie dzieciaczek urządza sobie balety w brzuszku. Od wczoraj cały czas fika, ale tak fajnie. Można poczuć trzymajac dłoń na brzuszku jak ruch przesuwa się z jednej strony na drugą. Takie to niesamowite do uwierzenia że taki już duży jest

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
gooha3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:03   #911
bardotka_a
Wtajemniczenie

Witam z rana

U mnie za oknem biało, jest strasznie zimno a ja na dodatek jestem podziębiona muszę się ubrać i iść na zakupy

Co do tego monitorka, to dla mnie zakup priorytetowy, "szaleństwem" czy zbędnym wydatkiem mogą być wszystkie inne rzeczy baldachimy, masa ubranek, maty edukcyjne itp. , jeśli ktoś miałby ograniczony budżet.
Sama byłam swiadkiem włączonego alarmu i sinego dziecka i uwierzcie mi to było straszne. Zgadazam sie z Kancią, że nie jestem w stanie wyłapać każdego oddechu dziecka w nocy, jakbym się nie starała
A co wózka są monitory montowane do pieluszki, i działają nawet w wózku.

Pysiamn pozwoliłam sobie zobaczyć cała galerie, zdjęcia słodkie
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:04   #912
brzoskwinia82
Zadomowienie

Cześć dziewczynki, przez tą pogodę to nic się nie chce człowiekowi. Pasowałoby dom jako tako ogarnąć, a ja leżę...
Też myślę nad łóżeczkiem i chyba jednak się zdecyduje na takie najprostsze, bo za każde udziwnienie, wyżłobienie itp. widzę że są dodatkowe koszty, a chciałabym się w 300 zł z materacem zmieścić.
Monitora oddechu na początku nie planowałam, ale jak powiedziałam Tżtowi że coś takiego jest to powiedział żeby kupić, więc chyba w komplecie z nianą elektroniczną kupimy. Bo nianię el. to muszę mieć ze względu na duży dwupiętrowy dom.
Ja nie mam śpiworka tylko kołderką zamierzam przykrywać. Najwyżej dokupię jakby się nie sprawdzała.
Co do listy zakupów to mam zamiar dzisiaj właśnie zamówić takie duperele - akcesoria. A zostało mi jeszcze:
-termometr do wody
-ceratki na łóżeczko
-rożek
-10 szt. tetrowych pieluch
-myjka do kąpania
-szczoteczka do włosów
-nożyczki
-paklanki
-frida
-poduszka do karmienia
-butelki
-smoczek
-osłonki silkonowe na sutki
-majtki jednorazowe
-wkładki laktacyjne
-podkłady poporodowe
-podkładki na łóżko do szpitala
-mleczko do ciała
-krem do buzi
-chusteczki nawilżające
a z droższych rzeczy to:
-łóżeczko i materac
-śpiworek do wózka
-wanienka + stelaż
-termometr
-laktator
-elektroniczna niania+monitor oddechu
-karuzela na łóżeczko
No i w aptece spirytus i gaziki do pępka.
HMM, trochę tego jest...

brzoskwinia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:06   #913
Agape007
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patinka_ Pokaż wiadomość
nie wiem czy rajtki kupować od razu..nie widzi mi się noworodka od razu tak ubierać, bo rajtki się niewygodnie ubiera:/
Hmmm... Rajtki powiadasz, a co z pępuszkiem zanim odpadnie? Chyba będą go drażniły, co?

Cytat:
Napisane przez kesita Pokaż wiadomość

Ja bym z chęcią poszła na L4, ale niestety mam teraz taką niewiadomą sytuację w pracy, że do połowy stycznia muszę być.
Tylko żeby docenili to, że "męczyłaś" się do połowy stycznia....

Cytat:
Napisane przez PatkaM84 Pokaż wiadomość
Mój mąż wczoraj wpadł na genialny pomysł poświecenia w mój brzuch latarką... no ok, też czytałam że ludzie tak robią, ale Mała była chyba jakoś odwrócona bo nie reagowała na to Dopiero pod koniec tak przywaliła, że gołym okiem było widać jak brzuch podskoczył aż się mój mąż przestraszył czy to mnie nie bolało
Czytałam, że w tym czasie dziecko reaguje na silne światło, więc pewnie poświeciliście jej po oczach i dlatego tak Cię kopnęła

Cytat:
A dzisiejszą noc miałam fatalną... Nie wiem co się stało temu mojemu chłopu że nagle zaczął chrapać!!!! Ale to tak porządnie, jak stary chłop!!! A wcześniej nie chrapał... Dobrze, że znalazłam zatyczki do uszu to jakoś udało mi się zasnąć, ale i tak jakoś źle mi się spało i dziś czuję się cała połamana... Może to dodatkowo po wczorajszych ćwiczeniach? Wczoraj czułam się super, ale dziś? Masakra...
Ja mam kilka metod - mniej lub bardziej skutecznych ale stosuję:
1. proszę, aby przekręcił się na bok
2. mlaszczę/ mlaskam (nie wiem która forma poprawna )
3. zatykam na chwilę mu nos

Dziewczyny mam pytanko zupełnie z innej beczki:
czy widziałyście może gdzieś np. w Ikei lub innych wspaniałych sklepach pościel w.... traktory? Mój chrześniak jest ich fanatykiem i chciałam mu kupic na gwiazdkę. W necie szukałam, ale ceny są poprostu

Stary 2009-11-04, 10:12   #914
bardotka_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez brzoskwinia82 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki, przez tą pogodę to nic się nie chce człowiekowi. Pasowałoby dom jako tako ogarnąć, a ja leżę...
Też myślę nad łóżeczkiem i chyba jednak się zdecyduje na takie najprostsze, bo za każde udziwnienie, wyżłobienie itp. widzę że są dodatkowe koszty, a chciałabym się w 300 zł z materacem zmieścić.
Monitora oddechu na początku nie planowałam, ale jak powiedziałam Tżtowi że coś takiego jest to powiedział żeby kupić, więc chyba w komplecie z nianą elektroniczną kupimy. Bo nianię el. to muszę mieć ze względu na duży dwupiętrowy dom.
Ja nie mam śpiworka tylko kołderką zamierzam przykrywać. Najwyżej dokupię jakby się nie sprawdzała.
Co do listy zakupów to mam zamiar dzisiaj właśnie zamówić takie duperele - akcesoria. A zostało mi jeszcze:
-termometr do wody
-ceratki na łóżeczko
-rożek
-10 szt. tetrowych pieluch
-myjka do kąpania
-szczoteczka do włosów
-nożyczki
-paklanki
-frida
-poduszka do karmienia
-butelki
-smoczek
-osłonki silkonowe na sutki
-majtki jednorazowe
-wkładki laktacyjne
-podkłady poporodowe
-podkładki na łóżko do szpitala
-mleczko do ciała
-krem do buzi
-chusteczki nawilżające
a z droższych rzeczy to:
-łóżeczko i materac
-śpiworek do wózka
-wanienka + stelaż
-termometr
-laktator
-elektroniczna niania+monitor oddechu
-karuzela na łóżeczko
No i w aptece spirytus i gaziki do pępka.
HMM, trochę tego jest...
brzoskwinko a te podkładki na łóżko do szpitala to co to jest?
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:12   #915
gooha3
Zadomowienie

W DDTVN jest teraz o wózkach

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012

Edytowane przez gooha3
Czas edycji: 2009-11-04 o 10:15
Stary 2009-11-04, 10:14   #916
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Ja mam kilka metod - mniej lub bardziej skutecznych ale stosuję:
1. proszę, aby przekręcił się na bok
2. mlaszczę/ mlaskam (nie wiem która forma poprawna )
3. zatykam na chwilę mu nos
Ja temu mojemu chłopowi jak mu wcześniej zdarzyło się chrapać ale to tylko po % to pomagała zmiana pozycji. A teraz nie!!! Jak dziś będzie chrapać to będę mlaskać i zatykać mu nos Chyba się nie podusi, co?

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2009-11-04, 10:24   #917
gosbaj
Zadomowienie

Wlasnie ogladalam DDTVN o wozkach i byl facet ktory powiedzial ze podczas robienia testow na wozkach okazalo sie ze we wszystkich wozkach sa czesci z substancjami rakotworczymi. Ze sa one na szelkach na raczkach ktore dzieci do buzi biora, etc. I ze kupujac wozek nie jestesmy w stanie sie dowiedziec i sprawdzic z czego jest nasz wozek....
gosbaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:28   #918
zebra666
Zakorzenienie

Patka mój na szczęście nie chrapie, bo ja taka czuła na to ejstem, ze nie zasnęłabym!!! Mojej ammay chłop chrapie tak, zę nad mozrem jak u nich byliśmy chodziłam dzień w dzień niewyspana Miałam ochote go poduszką przydusić albo paralizator sobie sprawić i go nim przy chrapaniu dźgać

Stary 2009-11-04, 10:32   #919
youyou
Zakorzenienie

cześć mamuśki, jeszcze Was nie czytałam ale właśnie ogladałam DD TVN i było o testach wózków, wzięłam udział w konkursie ale chyba byłam za późno

idę Was czytać
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:36   #920
ula 87
Zadomowienie

hej kochane , byłam na badaniu , glukoza ochyda nie mogłam tego wypić ( nawet cytryna nie pomogła) a teraz cały czas mi sie odbija , więc popijam melise
chyba do końca dnia nie sięgnę po słodkie

dziś na obiadek piersi z kurczaka z pieca od rana się marynują

mam pytanie : do szkoły rodzenia to trzeba się ubrać na sportowo prawda????? dziś mam pierwsze zajęcia , mąż dziś nawet chwili nie ma czasu , więc chyba sama pójdę
a przychodzą do SR pary , czy też same kobiety ???? bo jak tak sama przyjde to chyba głupio będzie

Pysia zaraz stronkę obadam

Zuzia 27.01.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png

Zębole
http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725

Edytowane przez ula 87
Czas edycji: 2009-11-04 o 10:37
ula 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:42   #921
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez gosbaj Pokaż wiadomość
Wlasnie ogladalam DDTVN o wozkach i byl facet ktory powiedzial ze podczas robienia testow na wozkach okazalo sie ze we wszystkich wozkach sa czesci z substancjami rakotworczymi. Ze sa one na szelkach na raczkach ktore dzieci do buzi biora, etc. I ze kupujac wozek nie jestesmy w stanie sie dowiedziec i sprawdzic z czego jest nasz wozek....
No własnie, najgorsze jest to, że nigdy nie wiadomo. Ale co i tak przebiło wszystko co mówili, to to, że wózek - zabawka dla dziecka nie może mieć nic rakotwórczego, ale wózek w którym się wozi dziecko może

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Patka mój na szczęście nie chrapie, bo ja taka czuła na to ejstem, ze nie zasnęłabym!!! Mojej ammay chłop chrapie tak, zę nad mozrem jak u nich byliśmy chodziłam dzień w dzień niewyspana Miałam ochote go poduszką przydusić albo paralizator sobie sprawić i go nim przy chrapaniu dźgać
Ja w krytycznych chwilach zanim sięgnełam po zatyczki do uszu też miałam ochotę tego mojego męża podusić poduszką

Cytat:
Napisane przez ula 87 Pokaż wiadomość
hej kochane , byłam na badaniu , glukoza ochyda nie mogłam tego wypić ( nawet cytryna nie pomogła) a teraz cały czas mi sie odbija , więc popijam melise

mam pytanie : do szkoły rodzenia to trzeba się ubrać na sportowo prawda????? dziś mam pierwsze zajęcia , mąż dziś nawet chwili nie ma czasu , więc chyba sama pójdę
a przychodzą do SR pary , czy też same kobiety ???? bo jak tak sama przyjde to chyba głupio będzie

Ja w dzień robienia glukozy jeszcze żarłam słodkie hehehe, może to ostatnie chwile kiedy można coś słodkiego zjeść
Jak masz ćwiczenia ruchowe na SR to ubierz spodnie dresową i wygodną koszulkę. My ćwiczymy w skarpetkach.
A ogólnie to przychodzą i same kobiety i pary, ale nikt na nikogo krzywo nie patrzy

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2009-11-04, 10:44   #922
Agape007
Zadomowienie

Cytat:
Ja temu mojemu chłopowi jak mu wcześniej zdarzyło się chrapać ale to tylko po % to pomagała zmiana pozycji. A teraz nie!!! Jak dziś będzie chrapać to będę mlaskać i zatykać mu nos Chyba się nie podusi, co?
Jak się udusi to chrapac przy najmniej nie będzie

Stary 2009-11-04, 10:49   #923
ula 87
Zadomowienie

Cytat:
Jak masz ćwiczenia ruchowe na SR to ubierz spodnie dresową i wygodną koszulkę. My ćwiczymy w skarpetkach.
A ogólnie to przychodzą i same kobiety i pary, ale nikt na nikogo krzywo nie patrzy
to moje pierszw zajęcia , nie wiem jak to będzie wyglądało
ale najlepiej na sportowo , bo jeszcze wyjde za lalunie
Cytat:
padłam
mój mąż często chrapie , jest już nauczony że mówię mu "kochanie chrapiesz" ( nie mam pojęcia jak to słyszy) natychmiast zmienia pozycję spania
najgorzej jest jak jest po imprezie i paru głębszych , wtedy pomaga tylko zmiana łóżka

Zuzia 27.01.2010
http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv73q3br6dgn.png

Zębole
http://s2.pierwszezabki.pl/036/036140970.png?5725
ula 87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 10:51   #924
patinka_
Zakorzenienie

ja już tak na szybko coś takiego skrobnęłam:

Kocyk
Ceratka na materac/do wózka (ile sztuk?)

Pozytywka
Komplet pościeli na zmianę
Przybornik na łóżeczko
Przewijak na komodę/łóżeczko
Nożyczki
Szczoteczka do włosów
Śliniaki - 2-3 wystarczy przy karmieniu piersią?

Pieluchy tetrowe -wezmę max 20 sztuk

Paczka pieluch na początek

Smoczek 0-3
Niania elektroniczna

Laktator TT

Prześcieradło na zmianę 60x120 (wystarczą jak będę mieć 2 na początku?)

Pokrowiec na przewijak
2x koszula nocna do szpitala

Majtki jednorazowe (nie wiem ile tego - czy podpaski lepsze?)

Podkłady poporodowe - to taka cerata na łóżko?

Zapinka do smoczka
Myjka do kąpania
Chusteczki nawilżające
Krem do buzi
Spirytus + gaziki
Karuzela na łóżeczko
Coś do mycia ciała dziecka

Kosz Sangenic Tommy Tippe

Stelaż do wanienki (właśnie nie wiem co zrobić, bo mam wanienkę PRIMA BABY taka kwadratowa lekko ze żłobieniami w środku, żeby dziecko położyć - po chrześnicy i teraz nie wiem czy da się do niej jakiś stelaż kupić czy coś, bo siostra wkładała wanienkę do wanny i schylała się cały czas-ja bym chciała coś, żeby ta wanienka była wyżej-tym bardziej, że jak tu noworodka kąpać z grzbietem schylonym:/ )
Stary 2009-11-04, 10:55   #925
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
I wtedy spokojne nocki murowane

Cytat:
to moje pierszw zajęcia , nie wiem jak to będzie wyglądało
ale najlepiej na sportowo , bo jeszcze wyjde za lalunie

padłam
mój mąż często chrapie , jest już nauczony że mówię mu "kochanie chrapiesz" ( nie mam pojęcia jak to słyszy) natychmiast zmienia pozycję spania
najgorzej jest jak jest po imprezie i paru głębszych , wtedy pomaga tylko zmiana łóżka
no to ubierz się na sportowo i po tych zajęciach będziesz widziała jak się ludzie ubierają
Mój wcześniej też słyszał jak do niego mówiłam a teraz ogłuchł...

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2009-11-04, 11:00   #926
gooha3
Zadomowienie

Cytat:

Przynajmniej już jesteś po tym wstrętnym badaniu. Troche się go boje że zwróce. Jeśli chodzi o takie rzeczy to nie jestem wytrzymała.

U nas do SR jeśli chce się poród rodzinny panowie mają obowiązek chodzić.
Choć jak mi zamkną szpital to pewnie nici bedą ze SR i wogóle z porodu w tym szpitalu
Jeszcze mają chyba pół miesiąca na podjęcie decyzji czy zamykają szpital na 3 miesiące
------------------------------------------

Właśnie przeczytałam ten artykuł Chylińskiej "Macierzyństwo to ściema"
Jakoś jestem dziwnie do niego nastawiona. Z jednej strony, bronie się jak mogę i nie dopuszczam do siebie myśli że początki mamy takie są. Z drugiej jestem prawie pewna, że kryzys taki nastąpi i też bedę miałą dość wszystkiego.

Echh..... takie to życie....... w piosence Kombi "pokolenie" jest taki tekst
"..... Dziecka płacz przez sen
Gorzki smak jej łez
I ta myśl by to godnie przeżyć ..."

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:

U mnie tylko chrapie po paru głębszych i to do tego przez całą noc gada przez sen w taki sposób że można z nim porozmawiać, a on nie jest świadomy

Mareczek 24 II 2010r

Karolinka 23 VIII 2012
Stary 2009-11-04, 11:01   #927
kasya82
Raczkowanie

Cytat:

Ja w krytycznych chwilach zanim sięgnełam po zatyczki do uszu też miałam ochotę tego mojego męża podusić poduszką

mój tż też czasami chrapie, ale często też zgrzyta zębami kiedyś mu palec włożyłam do buzi żeby już nie zgrzytał to myślałam że mi nieświadomie ugryzie więc już mu nie wkładam tylko go budze i mówie że chrapie albo zgrzyta i wtedy przestaje

co do monitora oddechu to też się nad nim zastanawiam, ja czytałam że najczęściej śmierć łóżeczkowa zdaża się u wcześniaków i częściej u chłopców niż u dziewczynek.

pysiamn co Ty dzisiaj robiłaś w moim śnie?? kto Cię tam wpuścił?? śniło mi się że ja byłam u Ciebie, ale Ty mieszkałaś w rzeszowie i u Ciebie po mieszkaniu biegał Twój Kubuś i śliczna dziewczynka, miała może ze dwa latka i ciemne włosy do pasa

ja już dzisiaj obleciałam Real, kupiłam dwie paki tych pieluch, nie znam się na pieluchach ale na oko są fajne, nie są za cieńkie, 100% naturalnej bawełny i rozmiar 70x80, kupiłam też smoka z Aventu za 10.99 czyli taniej niż na allegro
kasya82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:05   #928
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez addicted to wizaz Pokaż wiadomość
azzis - jak pamiętam to my mamy taki sam termin wizyty czyli 12. Też planowałam poprosić o zwolnienie, chociaz koleżanka z kadr doradziła mi abym poprosiła panie w płacach o policzenie czy bardziej mi się opłaca iść na zwolnienie w listopadzie czy w grudniu (liczy sie śerdnia z ostatnich 12 miesięcy). No i teraz się zastanawiam
Dobrze pamiętasz
Ja chyba nie będę przeliczała kiedy mi się bradziej opłaci iść na zwolnienie, bo nie czuję się za dobrze i nie chciałabym sobie potem pluć w brodę jakby coś było nie tak. Ty też jak się nie za dobrze czujesz, to idź i się nie zastanawiaj kiedy bardziej się opłaci

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-04, 11:08   #929
PatkaM84
Zakorzenienie

GG do PatkaM84

Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość
Przynajmniej już jesteś po tym wstrętnym badaniu. Troche się go boje że zwróce. Jeśli chodzi o takie rzeczy to nie jestem wytrzymała.
Ja miałam chyba 2 albo 3 takie krytyczne momenty, że myślałam, że zwrócę, ale jakoś sie udało powstrzymać

Cytat:
Napisane przez kasya82 Pokaż wiadomość

mój tż też czasami chrapie, ale często też zgrzyta zębami kiedyś mu palec włożyłam do buzi żeby już nie zgrzytał to myślałam że mi nieświadomie ugryzie więc już mu nie wkładam tylko go budze i mówie że chrapie albo zgrzyta i wtedy przestaje
\
Mój tata jak wypił to też zgrzytał zębami... Masakra to była...

Dominiś - 20.05.2012
Stary 2009-11-04, 11:09   #930
kasya82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gooha3 Pokaż wiadomość

U mnie tylko chrapie po paru głębszych i to do tego przez całą noc gada przez sen w taki sposób że można z nim porozmawiać, a on nie jest świadomy

gooha3 to fajnie że mówi że przez sen to przynajmniej nic przed Tobą nie ukryje

kiedyś spał u nas kuzyn i tak strasznie głośno przeklinał przez sen i groził swojemu szefowi że aż się wystraszyliśmy
kasya82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości